W wydzielonych sekcjach z żywnością ekologiczną znaleźć można produkty różnych krajowych i zagranicznych producentów, jednak nie wszystkie z nich są odpowiednim wyborem dla osób na ścisłej diecie bezglutenowej.
Istnieje wiele produktów, które mimo że wydają nam się bezpieczne do wprowadzenia do naszej diety, to wcale takie nie są, a mogą wręcz stwarzać dla osoby na diecie poważne zagrożenie.
Właśnie dlatego rutynowym zajęciem bezglutenowca jest dokładne sprawdzanie etykiety produktowej i wydobycie z niej wszystkich składników wytwarzanych na bazie zboża.
W związku z powyższym, osobom na diecie bezglutenowej odradzamy spożywania następujących produktów:
- Płatków kukurydzianych zawierających dodatek słodu jęczmiennego – czyli de facto większości popularnych marek na rynku. Poszukajmy zatem produktów z oficjalnym znakiem przekreślonego kłosa.
- Chleba kukurydzianego – w tym przypadku sama nazwa może wprowadzać w błąd, bowiem nie można upiec chleba z samej mąki kukurydzianej. Chleb kukurydziany musi zawierać dodatki mąki glutenowej, w przeciwnym wypadku byłby on zbyt twardy.
- Opłatków komunijnych i świątecznych.
- Niektórych leków.
- Mieszanek z przyprawami.
- Zupek z proszku i kostek rosołowych.
- Sosów sojowych.
- Musztard i Ketchupów bez bezglutenowego symbolu
- Tradycyjnych zup na zakwasie – żurku, barszczy białego.
Jak rozpoznać zdrową żywność bezglutenową?
Oprócz wnikliwego studiowania etykiet produktowych, na całe szczęście w sklepach coraz częściej pojawiają się produkty oznaczone oficjalnym logiem produktów bezglutenowych.
Symbol przekreślonego kłosa jest międzynarodowym znakiem umieszczanym na produktach paczkowanych. W Polsce zgodnie z prawem używać go mogą jedynie firmy, które uzyskały pozytywną licencję Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.
Warto jednak zwrócić szczególna uwagę na kupowane produkty bezglutenowe, bowiem na rynku znaleźć można również produkty ze znakiem w różnych odmianach i wariacjach. Są to produkty, których producenci nie uzyskali stosownych licencji, jednak deklarują, że są one pozbawione glutenu i są bezpieczne do spożycia przez osoby na diecie.
Kupując pakowane produkty oznaczone lub opisane jako bezglutenowe warto jednak decydować się na pewnych producentów, którzy otrzymali stosowną licencję, bowiem nie warto kosztem kilku złotych eksperymentować na swoim organizmie i narażać się na problemy zdrowotne – firmy tzw. krzaki lepiej omijajmy z daleka, lub stosujmy z wielką dozą rozwagi.
Innym rozwiązaniem, kiedy nie jesteśmy do końca pewni kupowanego produktu jest bezpośredni kontakt z biurem producenta danego produktu. W niektórych przypadkach producenci bezglutenowej żywności znakują swoje produkty własnym oznaczeniem w trakcie trwania certyfikacji procesu produkcyjnego, zatem uzyskanie takich informacji z pewnością pomoże nam w dokonaniu odpowiedniego i przede wszystkim zdrowego wyboru.