Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

piątek, 18 grudnia 2020

Ksylitol – właściwości cukru brzozowego

Ksylitol, czyli cukier brązowy jest coraz bardziej popularny i wybierany przez osoby, które prowadzą zdrowy tryb życia. Jest to świetna opcja jako zamiennik tradycyjnego cukru, który negatywnie wpływa na organizm. Oto wpływ zwykłego cukru na nasz organizm: w nadmiernie stosowany jest powodem wielu poważnych chorób i dolegliwości takich jak nadwaga, otyłość czy cukrzyca. Biały cukier prowadzi do niedoborów witamin i mikroelementów w naszym organizmie. Zwiększa ryzyko miażdżycy czy zawału serca przez doprowadzenie do złej pracy układu krążenia. Pogarszają koncentrację, pamięć i osłabiają układ immunologiczny, który odpowiada za walkę z infekcjami. U dzieci bardzo szkodzi zębom i prowadzi do próchnicy.

Ksylitol przypomina tradycyjny cukier pod względem smaku i wyglądu, ale na tym kończą się ich wspólne cechy. Głownie jest przeznaczony dla diabetyków, osób chcących pozbyć się zbędnych kilogramów, osób chorych na grzybicę oraz osteoporozę. Ma bardzo korzystny wpływ na układ pokarmowy. Oto właściwości ksylitolu:

  • Działa łagodząco na dolegliwości żołądkowe,
  • Tworzy środowisko zasadowe w organizmie,
  • Działa na mikroflorę przewodu pokarmowego (chroni mikroflorę),
  • Zapobiega działaniu drożdżaków i pleśni,
  • Zalecany przy zgadze (łagodzi i leczy te dolegliwości),
  • Działa bakteriobójczo,
  • Poprawia odporność organizmu,
  • Ma działanie przeciwpróchnicze,
  • Likwiduje zapalenie dziąseł,
  • Jest dobrym źródłem energii,
  • Zwiększa przyswajanie wapnia w organizmie,
  • Pomaga w leczeniu osteoporozy,
  • Wspomaga ogólna odporność organizmu.

Ksylitol także naturalnie wytwarza się w organizmie człowieka w ilości ok. 15 gramów dziennie w procesie trawienia, ale a to dość małe ilości. Doskonale sprawdza się w kuchni jako dodatek do ciast deserów, dżemów, sosów i innych potraw cukierniczych i nie tylko. Zastępuje słodzik do napojów kawy, herbaty i kompotów. Tak naprawdę można go zastąpić wszędzie tam, gdzie do tej pory wykorzystywaliśmy zwykły cukier. Potwierdzono, że ksylitom jest najlepszym, zdrowym zamiennikiem cukru. Jest całkowicie bezpieczny i zdrowy dla naszego organizmu. powinniśmy go spożywać w odpowiednij ilościach.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Czy masło orzechowe jest zdrowe?

Masło orzechowe jest coraz częściej spotykane na pułkach ze zdrową żywnością i w sklepach z odżywkami dla sportowców. Mogłoby się wydawać, że jest to przysmak tylko dla dzieci ale uwielbiają je również osoby dbające o figurę i sportowcy. Dlaczego jest takie zdrowe i popularne wśród sportowców? Na początek kilka właściwości orzechów, które są głównym składnikiem tego magicznego kremu:

Są doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które poprawiają metabolizm i zapobiegają gromadzeniu się nadmiernej tkanki tłuszczowej w organizmie,

  • Zawierają cenny dla organizmu kwas alfa-linolowy,
  • Obniżają cholesterol we krwi,
  • Spożywana umiarkowana ilość jest bardzo dobra w diecie, ponieważ powodują uczucie sytości,
  • Mają właściwości przeciwzakrzepowe i pomagają w profilaktyce miażdżycy,
  • Zawierają witaminę E (witamina młodości),
  • Poprawiają prace układu nerwowego,
  • Orzechy są doskonałe na pamięć i poprawiają koncentrację,
  • Zawierają dużą ilość cynku,
  • Poprawiają stan skóry, włosów i paznokci,
  • Jest silnym antyoksydantem dzięki zawartości selenu,
  • Są źródłem: białka, błonnika, witaminy z grupy B, fosforu, magnezu, żelaza, wapnia, potasu, sodu.

Masło orzechowe ma bardzo wiele zastosowań. Możesz je wykorzystać jako dodatek do kanapek, naleśników, gofrów, a także do dań i przekąsek słodkich i wytrawnych. Jeśli lubisz sałatki to może świetnie posłużyć jako chrupiący sos. Do owsianki dodaj łyżeczkę masła orzechowego i zobacz jaki oryginalny smak uzyskasz. Nadaje się również jako wspaniały dodatek do owoców. Wybierając masło zwróćmy uwagę na to, aby zawierały jak najmniejszą ilość soli.

Badania wykazały, że spożywanie odpowiedniej ilości masła orzechowego jako zamiennik za inne niezdrowe przekąski wpływa pozytywnie na odchudzanie i przyśpiesza spalanie nadmiernej tkanki tłuszczowej. Zawiera witaminy i minerały potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, poprawiają nasz wygląd, a co najważniejsze masło orzechowe jest pyszną przekąską, która zastępuje niezdrowe słodycze czy chipsy. Jest to smak dzieciństwa na który możemy sobie pozwolić, oczywiście w odpowiednich ilościach.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Produkty białkowe po treningu

My w tym miejscu w sposób szczególny chcemy wskazać na taki składnik pokarmowy, jakim jest białko. Jest ono bardzo ważne w diecie każdego sportowca, aczkolwiek w tym miejscu musimy zadać kluczowe pytanie dotyczące tego, w jakim momencie dnia, w jakim momencie względem treningu powinniśmy przyjmować owo białko.

Białko w pokarmie

Nie mówimy w tym miejscu o odżywkach białkowych, gdyż jest to zupełnie osobny temat, ale mówimy o białku obecnym w spożywanych pokarmach, a nie ulega tutaj żadnej wątpliwości, że tego białka nie może po prostu zabraknąć. Jeśli mówimy, bowiem o białku, to stanowi ono podstawowy materiał budulcowy naszych mięśni. Poza tym również musimy wskazywać na to, że białko dostarcza nam pewnej porcji energii. Dlatego też najlepszym momentem na spożywanie białka jest czas bezpośrednio po zakończeniu naszego treningu. Z uwagi na to, że podczas wytężonego wysiłku fizycznego następuje zahamowanie syntezy białka w mięśniach, a po jego zakończeniu mamy do czynienia ze zwiększeniem owej syntezy, to warto białka spożywać właśnie po zakończeniu treningu.

Co jeść, aby dostarczać białko?

Bardzo ważne jest to, aby spożywane białko pochodziło nie z jednego, ale co najmniej z kilku źródeł. Dlatego też warto postawić w tym momencie na zróżnicowaną dietę białkową. Warto, więc spożywać zarówno chude mięso, drób, jaja jak i produkty mleczne czy też różne rośliny strączkowe. Bogactwo produktów zawierających białko spowoduje, że dostarczymy sobie optymalnej jego ilości, a tym samym będziemy mogli mówić o osiąganiu odpowiednich rezultatów sportowych, rezultatów treningowych. Białko jest istotne w diecie każdego człowieka, aczkolwiek to właśnie w przypadku osób trenujących fizycznie, chcących osiągnąć określone cele sportowe, białko ma bardzo szczególne znaczenie i o jego obecność w codziennej diecie należy właściwie zadbać.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Żywność bezglutenowa – jak ją rozpoznać?

W wydzielonych sekcjach z żywnością ekologiczną znaleźć można produkty różnych krajowych i zagranicznych producentów, jednak nie wszystkie z nich są odpowiednim wyborem dla osób na ścisłej diecie bezglutenowej.

 

Istnieje wiele produktów, które mimo że wydają nam się bezpieczne do wprowadzenia do naszej diety, to wcale takie nie są, a mogą wręcz stwarzać dla osoby na diecie poważne zagrożenie.

 

Właśnie dlatego rutynowym zajęciem bezglutenowca jest dokładne sprawdzanie etykiety produktowej i wydobycie z niej wszystkich składników wytwarzanych na bazie zboża.

 

W związku z powyższym, osobom na diecie bezglutenowej odradzamy spożywania następujących produktów:

 

  • Płatków kukurydzianych zawierających dodatek słodu jęczmiennego – czyli de facto większości popularnych marek na rynku. Poszukajmy zatem produktów z oficjalnym znakiem przekreślonego kłosa.
  • Chleba kukurydzianego – w tym przypadku sama nazwa może wprowadzać w błąd, bowiem nie można upiec chleba z samej mąki kukurydzianej. Chleb kukurydziany musi zawierać dodatki mąki glutenowej, w przeciwnym wypadku byłby on zbyt twardy.
  • Opłatków komunijnych i świątecznych.
  • Niektórych leków.
  • Mieszanek z przyprawami.
  • Zupek z proszku i kostek rosołowych.
  • Sosów sojowych.
  • Musztard i Ketchupów bez bezglutenowego symbolu
  • Tradycyjnych zup na zakwasie – żurku, barszczy białego.

 

Jak rozpoznać zdrową żywność bezglutenową?

Oprócz wnikliwego studiowania etykiet produktowych, na całe szczęście w sklepach coraz częściej pojawiają się produkty oznaczone oficjalnym logiem produktów bezglutenowych.

 

Symbol przekreślonego kłosa jest międzynarodowym znakiem umieszczanym na produktach paczkowanych. W Polsce zgodnie z prawem używać go mogą jedynie firmy, które uzyskały pozytywną licencję Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

 

Warto jednak zwrócić szczególna uwagę na kupowane produkty bezglutenowe, bowiem na rynku znaleźć można również produkty ze znakiem w różnych odmianach i wariacjach. Są to produkty, których producenci nie uzyskali stosownych licencji, jednak deklarują, że są one pozbawione glutenu i są bezpieczne do spożycia przez osoby na diecie.

 

Kupując pakowane produkty oznaczone lub opisane jako bezglutenowe warto jednak decydować się na pewnych producentów, którzy otrzymali stosowną licencję, bowiem nie warto kosztem kilku złotych eksperymentować na swoim organizmie i narażać się na problemy zdrowotne – firmy tzw. krzaki lepiej omijajmy z daleka, lub stosujmy z wielką dozą rozwagi.

 

Innym rozwiązaniem, kiedy nie jesteśmy do końca pewni kupowanego produktu jest bezpośredni kontakt z biurem producenta danego produktu. W niektórych przypadkach producenci bezglutenowej żywności znakują swoje produkty własnym oznaczeniem w trakcie trwania certyfikacji procesu produkcyjnego, zatem uzyskanie takich informacji z pewnością pomoże nam w dokonaniu odpowiedniego i przede wszystkim zdrowego wyboru.

 

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Sokowirówka, czy wyciskarka do soków

Czym jest sokowirówka, każdy wie, choć nie każdy po nią sięgnął. Przeciętnych gabarytów sprzęt pozwalający na wyciśnięcie soków z większości warzyw i owoców zyskuje na popularności dzięki rosnącemu zamiłowaniu do zdrowego trybu życia i zajmuje miejsce na półkach coraz większej liczby osób. Nie każdy zdaje sobie jednak sprawę, że tę przestrzeń mogłaby zająć zdrowsza koleżanka sokowirówki - wyciskarka do soków. Czym jednak różnią się te urządzenia?

Okazuje się, że choć służą do tego samego, sokowirówka oraz wyciskarka niewiele mają wspólnego. Największą różnicę odnajdziemy w sposobie wyciskania soku. W sokowirówce owoce i warzywa są rozdrabniane przez obracające się z wielką prędkością ostrza, dzięki czemu przez umieszczone w urządzeniu sitko przelewa się sok. Duża prędkość ostrzy podgrzewa temperaturę soku, przez co możemy utracić część cennych składników, ich kolejny procent odbiera nam metoda rozdrabniania owoców i warzyw. Wyciskarki natomiast obchodzą się ze składnikami łagodniej, wywierając na nie nacisk, w skutek czego następuje - zgodnie z nazwą - wyciśnięcie soku. Dzięki temu zostaje zachowa neutralna dla składników temperatura, a wszelkie związki nie zostają rozerwane.

Kolejną różnicą będzie sam efekt, czyli wyciśnięty sok. Napój otrzymany z sokowirówki zostaje delikatnie napowietrzony już w trakcie powstawania, przyspieszając w ten sposób ulatywanie cennych substancji. Na jego powierzchni zauważymy zbierającą się pianę. Tego rodzaju sok należy spożyć tuż po przygotowaniu, odkładając tę czynność pozbawiamy sok coraz większej liczby witamin. Sok z wyciskarki, dzięki zachowanej temperaturze oraz delikatnemu podejściu ostrzy (w tym przypadku - tzw. ślimaków), możemy przechowywać w szczelnym naczyniu nawet do dwóch dni. Cały napój jest bardziej zwarty, nie podzielony na część płynną i piankę. 

Choć producenci mogą wymyślać coraz to nowsze dodatki, jednej rzeczy nie da się ukryć - możliwości sokowirówki są ograniczone. Pomimo mniejszej mocy, to właśnie wyciskarka poradzi sobie z liśćmi czy owocami jagodowymi, podczas gdy sokowirówka zwyczajnie je poszatkuje.

Ostatnią już - dla niektórych najistotniejszą - różnicą jest cena. W związku z przedstawionymi powyżej możliwościami wyciskarki możemy się już domyślić, że jej cena nie jest dla wszystkich dostępna. W tym przypadku musimy niestety liczyć się z wydatkiem w wysokości około tysiąca złotych, podczas gdy dobrej jakości sokowirówkę otrzymamy nawet za jedną dziesiątą tej kwoty.

Jeśli po przeczytaniu tych słów część z Państwa na dobre przekreśliła sokowirówkę, pragniemy Państwa powstrzymać. Nie da się ukryć, że wyciskarka jest urządzeniem lepszym, nie oznacza to jednak, że sok otrzymany z sokowirówki nie wpłynie korzystnie na nasze zdrowie. Przeciwnie, może nam przynieść niesamowite korzyści. Pamiętajmy także, że liście oraz owoce leśne z powodzeniem możemy zblendować. Dlatego też jeśli tylko możemy sobie pozwolić na sokowirówkę, czym prędzej postawmy na zdrowy tryb życia. Jeśli zaś stać nas na wyciskarkę - tym lepiej dla naszego zdrowia!

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.