Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

środa, 23 grudnia 2020

Zdrowie w 5 kolorach

Warzywa i owoce różnią się, niekiedy, diametralnie pod względem wyglądu, smaku i koloru. Wszystkie te cechy wykorzystujemy dla urozmaicenia naszych dań, ale czy zastanawialiście się kiedyś nad znaczeniem poszczególnych kolorów warzyw i owoców? Czy ta różnorodność barw to tylko wybryk natury - tak dla urozmaicenia?

Otóż nie. Zarówno smak, jak i kolor danego produktu świadczy o jego składzie, a więc i właściwościach. Podstawą dobrego odżywiania jest różnorodność, a żeby zachować różnorodność, należy sięgać po wszystko, co oferuje nam natura. W tym właśnie najbardziej pomocne są kolory poszczególnych pokarmów - to wyraźny sygnał na temat tego, jak działa dany owoc lub warzywo i jak może nam pomóc. Powinniśmy świadomie stosować w naszej diecie wszystkie kolory, by dostarczyć naszemu organizmowi wszystkiego co potrzebne - lub by uzupełnić to, czego nam akurat brakuje.

KOLORY

W największym uproszczeniu, poszczególne kolory warzyw i owoców wykazują działanie:

CZERWONE (pomidory, czerwona papryka, truskawki, itp.) - poprawiają pracę serca i układu krążenia

FIOLETOWE (winogrona, jagody, bakłażan, itp.) - wpływają na naszą długowieczność
ZIELONE
 (seler, warzywa liściaste, zielona papryka, itp.) - odtruwają organizm

BIAŁE/BRĄZOWE (czosnek, cebula, kalafior, itp.) - wspomagają system immunologiczny, działają przeciwzapalnie

ŻÓŁTE/POMARAŃCZOWE (banan, cytryna, pomarańcze, dynia, itp.) - poprawiają stan skóry, działają antynowotworowo

CZERWONY

pomidorSKŁADNIKI ODŻYWCZE: Likopen, antyoksydanty, potas, błonnik, witaminy A, C, K, B6

DZIAŁANIE: Obniżają ciśnienie krwi oraz poziom złego cholesterolu. Przyspieszają zrastanie się tkanek przy w stanach zapalnych stawów. Wspomagają układ immunologiczny oraz krążenia. Likopen wykazuje silnie działanie antynowotworowe.

WARZYWA: buraki, czerwona papryka, czerwone papryczki chilli, czerwona cebula, czerwone ziemniaki, rabarbar, radicchio, rzodkiewki, pomidory

OWOCE: arbuz, czerwony/różowy grejpfrut, czerwone jabłka, czerwone winogrona, czerwone gruszki, granaty, guawa, krwiste pomarańcze, maliny, truskawki, papaja,  wiśnie, żurawina.

NIEBIESKI/FIOLETOWY

SKŁADNIKI ODŻYWCZE: błonnik, witamina C, antyoksydanty i antocyjany luteina, resweratrol, fenole, flawonoidy

borówki

DZIAŁANIE: Wspomagają pracę 

mózgu, układ pokarmowy i moczowy. Obniżają poziom złego cholesterolu. Poprawiają aktywność układu immunologicznego, zwiększają wchłanianie wapnia i innych minerałów, działają przeciwzapalnie i antynowotworowo. Antocyjany wpływają na wygląd naszej skóry oraz wzrok.

WARZYWA:  bakłażan, czerwona kapusta, fioletowa cykoria, fioletowe ziemniaki, fioletowe szparagi, fioletowe marchewki, skorzonera

OWOCE: czarne porzeczki, czarny bez, fioletowe figi, granaty,  jeżyny, jagody, rodzyn ki suszone śliwki, śliwki, winogrona

ZIELONY

sałataSKŁADNIKI ODŻYWCZE: chlorofil, błonnik, wapń, kwas foliowy, potas, witaminy A,C,  E, luteina, indolo-3-karbinol

DZIAŁANIE: Luteina wpływa pozytywnie na stan siatkówki oka. Indolo-3 karbinol w zielonych warzywach (brukselka, brokuł, kapusta) działa przeciwnowotworowo. Chlorofil wspomaga trawienie oraz odtruwa organizm i obniża ciśnienie krwi. Te Warzywa i owoce poprawiają również gojenie się ran i pozytywnie wpływają na stan dziąseł. 

WARZYWA: brokuły, brukselka, cukinia, cykoria, groszek, groszek cukrowy, kapusta pekińska, karczochy, kolczoch jadalny, ogórek, okra, por, rapini, rukola, rzeżucha, sałata, seler, szpinak, szparagi, warzywa liściaste, zielony kalafior, zielona fasola, zielona kapusta, zielona cebula,  zielona papryka.

OWOCE: awokado, kiwi, limonka, melon miodowy, zielone jabłka, zielone gruszki, zielone winogrona.

BIAŁY/BRĄZOWY

czosnekSKŁADNIKI ODŻYWCZE: EGCG, SDG, beta-glukan, lignany, allicyny, kwercetyna, indole, glukozynolany, siarka

DZIAŁANIE: Poprawiają pracę układu immunologicznego, wykazują silne działanie przeciwzapalne i antybakteryjne.  Zwalczają raka i choroby serca. Aktywizują limfocyty T i B, zmniejszają ryzyko zachorowania na raka układu hormonalnego, raka piersi i gruczołu krokowego. Siarka reguluje poziom cholesterolu oraz wpływa na kondycję skóry i włosów.

WARZYWA: biała kukurydzacebula, czosnek, grzyby, kalafior, kapusta, Jicama (kłębian kątowaty), pasternak, rzepa, szalotka, topinambur, ziemniaki

OWOCE: banany, białe nektarynki, białe brzoskwinie, brązowe gruszki, daktyle, imbir, śliwki

ŻÓŁTY/POMARAŃCZOWY

pomarańczaSKŁADNIKI ODŻYWCZE: alfa-karoten, beta-karoten, beta kryptoksantyna, luteina, zeaksantyna, esperydyna, witamina A i C

DZIAŁANIE: Obniżają poziom złego cholesterolu oraz ciśnienie krwi. Stymulują wytwarzanie kolagenu, poprawiając stan zdrowia stawów. Witamina C w cytrusach zwalcza szkodliwe wolne rodniki. Karoten chroni nas przed szkodliwymi promieniami słonecznymi oraz wpływa na stan skóry, włosów i paznokci, a także poprawia wzrok.

WARZYWA: bataty, brukiew, dynia, kukurydza, marchew, żółte buraki, żółta papryka, żółte ziemniaki, żółta cukinia, żółty pomidory,

OWOCE: ananas, brzoskwinie, cytryna, grejpfrut, mango, melon cantaloupe, miechunka peruwiańska, morele, mandarynki, nektarynki, papaja, persymona, pomarańcze, złote kiwi, żółte jabłka, żółte figi, żółte gruszki, żółty arbuz


NA ZDROWIE

Teraz już wiecie jak dobierać kolory żeby wprowadzić do organizmu równowagę. Dla małego podsumowania, pamiętajcie proszę o tych czterech, najważniejszych zasadach, żeby w tych trudnych czasach, jak najdłużej zachować pełnię zdrowia.

JEDZMY TO, CO BLISKIE NATURY

Mamy wystarczająco dużo chemii w naszym pożywieniu - nie musimy jeszcze świadomie po nią sięgać. Według różnych badań, ok. 80% naszego pożywienia zawiera środki chemiczne, które wydłużają termin przydatności pożywienia, automatycznie zabierając z niego wszystko co żywe (i może zgnić, spleśnieć, itp.). Znacie eksperyment z hamburgerem znanej sieciówki? Sprawdzano jak dużo czasu zajmie takiemu hamburgerowi zgnicie czy spleśnienie. Po roku(!) nic się nie stało - stwardniał na kamień, ale żadne robactwo się go nie chwyciło! Podobnie, wykazano, iż pozbycie się z organizmu utwardzanych tłuszczy używanych do produkcji frytek, zajmuje aż 212 dni (7 miesięcy!). Nagromadzenie tych tłuszczów prowadzi do powstawania stanów zapalnych, bólu i różnych jednostek chorobowych.

JEDZMY TO, CO BYŁO DOSTĘPNE TYSIĄCE LAT TEMU

Jedzmy jak nasi przodkowie... i czytajmy etykiety! Korzystajmy z piramidy żywienia, unikajmy cukrów rafinowanych i węglowodanów prostych. Jak najmniej produktów przetworzonych - są pozbawione większości składników odżywczych i czynią więcej szkody niż pożytku.

 JEDZMY KOLOROWO

Jedzmy produkty, które mają życie, kolor i teksturę. Im więcej kolory - tym lepiej. Jedzmy skórki (oczywiście umyte, wyszorowane, sparzone), jedzmy nasiona, jedzmy różnorodnie. Mieszajmy na talerzu i pobudzajmy nasze kubki smakowe na wszystkie możliwe sposoby.

JEDZMY POWOLI

Powolne jedzenie działa na korzyść naszego zdrowia. Jest niezwykle istotne, ponieważ to w jamie ustnej odbywa się pierwszy, ważny etap trawienia. Jedzenie jest rozbijane dla łatwiejszego przyswojenia. Małe kęsy i spokojne jedzenie sprzyja chudnięciu! Celebrujmy nasze posiłki również dla efektu psychologicznego. Zadbajmy o estetykę, zapewnijmy sobie czas na jedzenie - spokojnie, ciesząc się każdym kęsem. Kolory, smaki, aromaty - tak, jedzenie to nasze paliwo, ale może też być pokarmem dla naszych zmysłów, chwilą rozkoszy po ciężkim dniu (albo w przerwie).

Jeśli uważasz, że ten artykuł jest interesujący, podziel się nim z innymi, korzystając z przycisków mediów społecznościowych pod tekstem. Jeśli nie chcesz się dzielić, może przynajmniej go polubisz? 

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

5 zasad zdrowego odżywiania

Jedzenie ma wpływ na cały nasz organizm. Oddziałuje na nasze zdrowie, odporność, samopoczucie, a także wygląd skóry, włosów czy paznokci.

Każdy z nas ma czasem chęć na smażone frytki czy pizzę z podwójną porcją sera, jednak warto traktować je jako „odstępstwo od normy”, a nie nasz codzienny jadłospis. Podpowiadamy, jak jeść zdrowo i urozmaicić posiłki!

 1. Produkty spożywcze

Niezależnie od tego co gotujemy, aby potrawa była naprawdę smaczna, powinna być przyrządzona ze świeżych, dobrej jakości produktów. Warzywa i owoce możemy kupować na lokalnych bazarach. Ekologiczną żywność dostaniemy także w niektórych supermarketach, a także sklepach internetowych, takich jak Piotr i Paweł lub Frisco. Opinie na ich temat znajdziemy w mediach społecznościowych i na forach.

Kilkoro modnych blogerów opisało swoje doświadczenia podczas robienia zakupów w różnych sklepach. Brali pod uwagę przede wszystkim jakość produktów. Dużą uwagę przyciągnął sklep Piotr i Paweł oraz Frisco. Opinie były też korzystne dla Tesco.

Niezależnie od tego, czy zdecydujemy się na zakupy w Auchan, Leclerc, czy Frisco, opinie internautów mogą być dobrą wskazówką. Warto się z nimi zapoznać, zanim zdecydujemy się na zakupy.

 2. Częstotliwość jedzenia

Jedzmy mało, ale często. Powinniśmy spożywać posiłki 5 razy dziennie, w odstępach około 3 godzin. Nie należy jeść bezpośrednio przed snem. Nie zapominajmy, że soki owocowe, przekąski, a nawet herbata z dużą ilością cukru to także posiłki!

 3. Przygotowywanie posiłku

Sposób przygotowywania jedzenia ma duże znaczenie. Unikajmy smażenia. Gotujmy na parze, używajmy grilla i pieczmy. Jeśli smażymy, używajmy zdrowych i świeżych olejów. Nasz obiadowy talerz powinien być w połowie zajęty przez jarzyny, w 25% przez mięso lub rybę i kolejnych 25% przez ryż lub kaszę.

 4. Co jeść?

Unikajmy podjadania między posiłkami. Jeśli już potrzebujemy przekąski, niezdrowe chipsy zastąpmy orzechami, suszonymi owocami lub świeżą marchewką. Zamiast mlecznej czekolady, sięgnijmy po gorzką. Wybierajmy chude mięso, ryby, dużą ilość warzyw i owoców, chudy nabiał i pamiętajmy o wypijaniu odpowiedniej ilości wody każdego dnia.

 5. Food porn

W erze food porn możemy z łatwością znaleźć szereg wybornych potraw, które jednocześnie będą lekkie, apetyczne i wyjątkowo smaczne. Warto bawić się w smakosza! Czerpmy inspiracje z blogów kulinarnych i śledźmy nowinki gastronomiczne. Warto wzbogacać naszą dietę o nowe, ciekawe składniki. Sprawmy, aby nasze talerze wyglądały atrakcyjnie i kolorowo. Sałatkę możemy na przykład posypać zdrowymi owocami granatu lub ziarnami chia, a talerz przystroić jadalnymi kwiatami.

Zdrowe odżywianie wcale nie musi być nudne, monotonne lub niesmaczne. Jeśli zmienimy swoje podejście i niektóre nawyki, może się okazać, że zdrowa żywność będzie smakowała nam równie dobrze, jak ulubione frytki lub pizza.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Słodko i zdrowo - poznajcie Erytrytol!

Starając odżywiać się zdrowo najczęściej podświadomie po za zmianą spożywanych produktów myślimy o ograniczeniu słodkich rzeczy w naszej diecie - w tym ograniczeniu słodzenia kawy, herbaty i innych produktów, w których stosujemy cukier biały- sacharozę. W artykule tym przedstawiam zdrowy i naturalny środek słodzący jakim jest Erytrytol.

Słodki smak kojarzony jest od najmłodszych lat- wtedy to otrzymywaliśmy go wraz z mlekiem matki. Zazwyczaj kojarzony jest bezpieczeństwem oraz dobrym smakiem. Obecnie na rynku dostępnych jest wiele zamienników dla sacharozy zarówno naturalnych jak: stewia, ksylitol czy erytrytol oraz słodzików sztucznych jak: aspartam. Chcąc odżywiać się zdrowo odradza się stosowania słodzików sztucznych.

Stewia jest środkiem wpływającym na insulinę, dlatego szczególnie polecana jest do stosowania po treningu. Natomiast ksylitol oraz erytrytol można spokojnie stosować w trakcie innych posiłków.

Na szczególną uwagę zasługuje erytrytol, który jest środkiem należącym do grupy polioli - alkoholi polihydroksylowych - podobnie jak ksylitol. Poliole stosowane są do zastąpienia słodkiego smaku cukru. Erytrytol w grupie tej jest niezastąpiony. Indeks glikemiczny wynoszący ZERO oraz bardzo niski indeks insulinowy powoduje, że nie podnosi poziomu cukru oraz nie powoduje reakcji insulinowej, dlatego jest szczególnie polecany osobom z cukrzycą, chorobami układu pokarmowego, przerośniętą candidą oraz w okresie redukcji.

Sporą zaletą erytrytolu jest jego nie trawienie przez ludzki organizm- wychodzi w niezmienionej formie i jest całkowicie wydalany. Praktycznie nie przechodzi do jelita grubego- w 90% zostaje wchłaniany do krwi, gdzie następnie w niezmienionej formie wydalany jest przez nerki wraz z moczem.

Do zalet erytrytolu należy również brak wpływu na zdrowie zębów, nie podrażnia jelit, nie wywołuje efektu przeczyszczenia - jak ksylitol. Spowalnia negatywne działania wolnych rodników oraz wykazuje on działania antyoksydacyjne co opóźnia proces starzenia się.

Erytrytol ma około 70% słodkości cukru białego, dlatego należy stosować go w większych ilościach w porównaniu do zwykłego cukru. Sposób stosowania erytrytolu jest identyczny jak zwykłego cukru- można go używać do do słodzenia kawy, herbaty, zimnych napojów, wypieków i do gotowania.

Działanie erytrytolu ma wiele pozytywnych działań na ludzki organizm, a co najważniejsze nie posiada negatywnych cech sacharozy. Polecamy ten środek każdemu, komu zależy na zdrowym odżywianiu się oraz osobom z cukrzycą i innymi schorzeniami wymienionymi powyżej.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

piątek, 18 grudnia 2020

Zdrowe odżywianie jest w jajach

„Gdyby jajko miało inną formę, życie kury byłoby potworne”. Życie ludzi okazało by się zaś okropną męczarnią, gdyby jajka zniknęły z naszego menu. Wystarczy sobie wyobrazić Wielkanoc bez pisanek, Boże Narodzenie bez sałatki warzywnej czy dzień powszedni bez ciastek, makaronu, bułek, naleśników, omletów, majonezu …

Wymieniać można w nieskończoność bo lista jest szalenie długa. Co zatem sprawia, że popularne jajko jest produktem uniwersalnym i niemalże niezastąpionym w diecie?

Przyjrzyjmy się bliżej tej kuchennej znakomitości. Od zewnątrz jajko pokryte jest ochronną skorupką zbudowaną z dwóch warstw: zewnętrznej keratynowo- kolagenowej oraz wewnętrznej białkowo- wapniowej. Od wewnętrznej strony przylegają do skorupki dwie błony. Idąc dalej mamy białko, które możemy podzielić na białko rzadkie, białko gęste ochraniające żółtko oraz galaretowate włókna białkowe podtrzymujące rzeczone żółtko w centralnej pozycji. To swoiste „serce” jajka składa się zaś w 32 % z tłuszczy, reszta budulca to głównie białka.

Ze względu na wysoką wartość odżywczą jajka są podstawowym składnikiem zbilansowanej diety. Stanowią bogate źródło witamin: A odpowiadającej za prawidłowe widzenie ,E wpływającej na stan skóry, włosów i paznokci , D korzystnej dla układu nerwowego i immunologicznego , K wpływającej na krzepliwość krwi , a także B2 oraz B12, których niedobór oznacza między innymi problemy z zajadami, pleśniawkami, osłabienie koncentracji, a nawet zły nastrój. Ponadto jajka są skarbnicą składników mineralnych takich jak fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk oraz selen. Ze względów morfologicznych są doskonałym źródłem białka wzorcowego, które dostarcza nam całą gamę aminokwasów. W żółtku znajdziemy zaś nienasycone kwasy tłuszczowe, których nasz organizm nie jest w stanie sam zsyntetyzować.

Z tych właśnie względów jaja bardzo często znajdują zastosowanie w różnych dietach. W przypadku diety odchudzającej znajdują się w składzie 80% sporządzanych dań. Szczególnie dieta białkowa jest bardzo często zalecana osobom, które chcą zrzuć zbędne kilogramy. Podobnie w diecie treningowej, tzw. wysoko proteinowej jajka z racji wysokiej zawartości witamin oraz białka zalecane jest sportowcom i osobom czynnie uprawiajacych sport, bądź budujących masę mięśniową. Ponadto jajka zalecane są osobom, które borykają się z problemem zbyt wysokiego poziomu złego cholesterolu. Dzięki swoim pozytywnym właściwościom pomogą go obniżyć i przywrócą nam pełnię zdrowia.

Doskonale z pozytywnych właściowości jaj zdają sobie sprawę dietetycy, którzy chętnie je zalecają swoim klientom.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Szukasz zdrowia? Zajrzyj do kuchni skandynawskiej

Czym jest Skandynawia?

Zgodnie z tradycją miano Skandynawii przysługuje trzem krajom Europy Północnej – Szwecji, Norwegii oraz Danii. Ze względu na bardzo silne więzi kulturowe i polityczne z wymienionymi państwami, do Skandynawii zaliczana bywa również Islandia.

Jedną z cech łączących wszystkie kraje skandynawskie są warunki klimatyczne. Niskie temperatury, duża ilość opadów i wysoka wilgotność wystawiają na próbę zarówno przyrodę, jak i mieszkańców. Ten nieprzyjazny, surowy klimat wpłynął nie tylko na ludzi i ich kulturę, ale również na ich jadłospis.

Ryby w kuchni skandynawskiej

Położenie geograficzne oraz klimat – choć uważane za tak nieprzyjazne – z punktu widzenia dietetyki okazały się prawdziwym błogosławieństwem dla ludów północy. Niemal nieograniczony dostęp do zasobów zimnych wód Morza Północnego sprawił, iż to właśnie z ryb i owoców morza Skandynawowie uczynili podstawę swojego wyżywienia. Wysoki poziom spożycia darów morza bogatych w kwasy omega-3 – zwłaszcza w kwas eikozapentaenowy (EPA) oraz kwas dokozaheksaenowy (DHA) – sprawia, iż współcześni potomkowie wikingów cieszą się doskonałym zdrowiem, a przeciętna długość ich życia jest wyraźnie większa, niż u pozostałych Europejczyków.

Różnorodność diety wikingów

Nie ulega wątpliwości, że ryby i owoce morza to produkty niezwykle wartościowe. Jednak sekretem zdrowej diety jest nie tylko wartościowość, ale i różnorodność. W przypadku kuchni skandynawskiej taką właśnie niezwykle zdrową różnorodność zapewniają potrawy mięsne z dużą zawartością tłuszczów zwierzęcych (występujące w nich kwasy omega-6 pozwalają zachować równowagę lipidową osobom spożywającym duże ilości kwasów omega-3), występujące w wielu wariantach produkty mleczne, kiszone lub kwaszone warzywa (źródła dobrej jakości węglowodanów o właściwościach mocno alkalizujących), typowe dla krajów północy wartościowe zboża (owies i żyto), a także owoce na czele z niezwykle popularną (zwłaszcza w Norwegii) żurawiną.

Naturalna kuchnia skandynawska

Różnorodność diety i wartościowość poszczególnych jej składników są ważne, ale sposób oraz miejsce ich pozyskiwania również nie pozostają bez znaczenia. Produkty trafiające na stoły w przeciętnej skandynawskiej kuchni pochodzą w dużej mierze nie z hodowli, ale ze środowiska naturalnego. Dotyczy to zarówno ryb i mięsa (np. reniferów), jak i owoców leśnych oraz miodu pozyskiwanego w miejscach, gdzie nie sięgają ślady cywilizacji.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.