Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

środa, 23 grudnia 2020

Woda – eliksir życia

Powiadają bez wody nie ma życia, i to, że życie narodziło się w wodzie. Woda to substancja najbardziej rozpowszechniona na naszej planecie.

Posiada wiele cech i właściwości których nie posiadają inne ciecze. Może występować w różnych stanach skupienia. Jest rozpuszczalnikiem wielu substancji. Jest substancją dzięki której mogą zachodzić w organizmach żywych reakcje biochemiczne podczymujące życie. Woda która jest zdatna do picia występuje na lądach w ograniczonej ilości. I dla ludzi specjalnie jest wydobywana z głębszych jej podkładów poddawana procesom oczyszczana i uzdatniana.

Najczęściej taka wodę możemy kupić w plastikowej butelce. Czy jest to dobre? Coraz więcej się na ten temat mówi. I nie zaleca się picia wody z plastikowej butelki szczególnie gdy była wystawiona na działanie promieni słonecznych. Dlaczego? Ponieważ butelka wykonana z tworzywa sztucznego którym jest etylen poddany procesom polimeryzacji pod wpływem promieni słonecznych ulega rozkładowi i małe ilości rozpuszczają się w wodzie która jest w butelce. Czy ma to wpływ na nasze zdrowie? Zastanówmy się ile tej wody pijemy dziennie. Policzmy tak średnio ok. 2,5 litra na dobę. Co daje wciągu roku prawie 1 m3 wody która wypijamy. Jeżeli będziemy pić wodę która jest zanieczyszczona związkami chemicznymi których nasze organizmy nie znają bo powstały w sztuczny i nie naturalny sposób to z pewnością mogą wywołać chorobę  której przyczyny nie będziemy świadomi.

Czy zatem woda z wodociągu będzie dla nas odpowiednia lub taka ze studni? Woda w wodociągach w wielu miastach jest oczyszczana na filtrach mechanicznych i chemicznych gdzie są usuwane zanieczyszczenia stałe oraz nadmiar żelaza manganu i sole wapnia dodatkowo zabijane są mikroorganizmy przez  proces chlorowania. Czy taka woda nie zawiera innych związków chemicznych? Oczywiście że zawiera w śladowych ilościach ale o tym już nie informuje się ludzi. Podczas procesu chlorowania wody mogą powstawać chloroaminy które mogą przyczyniać się po wywołania raka w naszym organizmie. A ile innych jeszcze związków które powstają  lub  występują w wodzie lub mogą występować jest tysiące. Gdy trafią to naszego organizmu mogą zostać wydalone lub w nim pozostać i gdy dawka zostanie przekroczona mogą wywołać zatrucie organizmu  a tym samym przyczynić się do powstania choroby. Jednak pijemy taką wodę uważając ja za czystą. Czy może nie należało by pomyśleć i zabezpieczyć się przed zanieczyszczeniami chemicznymi instalując w domu specjalny filtr. Możemy też zacząć kupować wodę źródlaną która jest szklanej butelce. W ostateczności możemy kupować wodę w plastikowej butelce i przelewać do szklanej butelki. Woda która jest w naczyniu szklanym nabiera cechy wody źródlanej która lepiej i skuteczniej będzie gasić nasze pragnienie. Pijąc wodę musimy też zwrócić uwagę na jej temperaturę. Wiele osób pije zimną wodę prosto z lodówki szczególnie w gorące dni. Polecam przeprowadzić mały eksperyment i zacząć pić ciepła przegotowaną wodę w upalne popołudnie. Najlepiej bez żadnych dodatków. A jak ktoś ma problem z zasypianiem to wypić ciepłą przegotowaną wodę z dodatkiem łyżki miodu przed snem. W medycynie chińskiej na wiele dolegliwości polecają picie ciepłej wody. Wielu przypadkach zalecają picie różnych naparów z roślin zwanych herbatami. Pijąc herbatę zmieniamy smak wody i już bardzo mało osób pije ciepła wodę bez dodatku herbaty a najczęściej pije się też kawę lub słodzone napoje.

Odzwyczajono nas od picia czystej wody która jest naszym eliksirem życia.  Dlatego zwracajmy szczególna uwagę na to co pijemy i z jakiego naczynia lejemy nasza wodę.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Imbir jest doskonały nie tylko w kuchni

Imbir (Zingiber officiale) - roślina liściasta z małymi żółto-purpurowymi kwiatami. Pochodzi z puszczy tropikalnych południowo-wschodniej Azji.

Sadzi się ją dla leczniczych właściwości korzenia, który jest stosowany w formie suszonej i mielonej. Ma on bardzo typowy aromat. Starożytny grecki lekarz Diskorides zalecał imbir dla neutralizacji trucizn. W Europie już od IX wieku był stosowany tak często, jak dziś pieprz i sól. Ze względu na swój mocny aromat, wykorzystywany jest tez w kuchni. W nowoczesnej medycynie, imbir wykorzystuje się m. in. jako substancję wspomagającą leczenie schorzeń reumatycznych i neurologicznych.


Dobry na reumatyzm
Szczególnie w ostatnich latach pojawiło się wiele badań z wykorzystaniem imbiru w leczeniu reumatyzmu. Artropatia reumatyczna jest jednym z najczęściej występujących chronicznych chorób zapalnych. W leczeniu chorób reumatycznych stosuje się wiele różnych leków: kortykosterydy oraz niesterydowe leki przeciwzapalne. Jednak ich stosowanie przynosi ze sobą wiele skutków ubocznych. Nie można ich również stosować w ciąży, mogą też wywołać krwawienia do układu pokarmowego. Podawanie tych leków związane bywa często z reakcjami alergicznymi, co więcej długotrwałe ich stosowanie może prowadzić do systemowego uszkodzenia organizmu.
Osoby regularnie stosujące preparaty z imbirem zauważają ustąpienie bólu, lepszy ruch stawów, zmniejszenie opuchlizn oraz ustąpienie porannych zesztywnień. Ogromną korzyścią jest fakt, że preparat ten jest nietoksyczny i nie ma skutków ubocznych. Jednak w przypadku bardziej wrażliwych pacjentów może wywołać uczucie gorąca i palenie w żołądku. Dlatego zaleca się podawanie preparatu z jedzeniem i zapić dostateczną ilością płynów. Nie jest  polecany tym, którzy mają wrzody żołądka lub cierpią na stany zapalne żołądka. 

A co z migreną?
Do tej pory nie wyjaśniono w dokładny sposób przyczyn, ani nie określono dokładnej definicji migreny. Migrenę można definiować jako napadowy ból głowy, który pojawia się w różnych odstępach czasu i mogą mu towarzyszyć zaburzenia widzenia, problemy z układem pokarmowym i jelitami. Ataki mogą pojawiać się sporadycznie, raz, dwa razy w miesiącu, lub w poważnych przypadkach codziennie przez okres kilku tygodni. Osobom cierpiącym na migreny zaleca się stosowanie imbiru profilaktycznie. Imbir zawarty w preparacie fin Zinericaps, który działa podobnie jak antyastmatyk (ogranicza objawy alergii), ma równocześnie dobroczynny wpływ na układ pokarmowy.

Nieprzyjemna jazda samochodem
Nudności w trakcie jazdy samochodem, autobusem, samolotem czy łodzią nie trapią tylko dzieci, ale dotyczą wielu dorosłych. Problem ten nazywany jest kinetozą i objawia się nudnościami, zawrotami, bólami głowy, osoba taka jest niespokojna, blada i jeśli podróż nie zostanie przerwana, często kończy się wymiotami. Pomoc w postaci ogólnie dostępnych leków oznacza ulgę, ale równocześnie apatię. Osobom takim zamykają się oczy, dlatego przeważnie potem przesypiają całą podróż, a często i cały dzień. W takich przypadkach zalecany jest imbir. Pozytywny wpływ ekstraktu z imbiru był już dawno udowodniony. Obniża on częstotliwość objawów i ich intensywność, a przy tym nie powoduje senności.
Z nudnościami są związane także poranne wymioty ciężarnych. Badania kliniczne udowodniły, że podawanie imbiru obniżyło ilość i intensywność tych objawów. Co więcej bez skutków ubocznych, co w tym okresie jest szczególnie ważne.

Ekstrakt z imbiru:
1. Pomaga w schorzeniach reumatycznych, ma działanie przeciwzapalne.
2. Redukuje szkodliwe prostoglandiny, i w ten sposób łagodzi opuchlizny stawów.
3. Usprawnia ruchomość stawów, pomaga przy porannym sztywnieniu stawów.
4. Korzystnie działa w migrenach i innych bólach głowy.
5. Wspomaga trawienie, pobudza funkcjonowanie żołądka i trzustki.
6. Działa przeciwko infekcjom jelitowym i usprawnia wypróżnianie.
7. Jest zalecany przy nudnościach (również tych spowodowanych ciążą), oraz wzdęciach.
8. Pomaga w chorobach górnych dróg oddechowych, przy kaszlu, bólach gardła.
9.Wspomaga pocenie oraz pomaga obniżyć gorączkę.
10. Stymuluje pracę serca i krwiobieg, przywraca witalność.
11. Pomaga obniżyć cholesterol we krwi, normalizuje ciśnienie krwi.
12. Ma działanie antyutleniające, dzięki temu spowalnia proces starzenia.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Naturalne właściwości aloesu

Ta roślina to z jednej strony czyste zdrowie, a z drugiej strony czysta uroda. Substancje, które się w niej znajdują potrafią regenerować nas od wewnątrz i od zewnątrz. Poznajmy naturalne właściwości fenomenalnego aloesu.

Aloes – boska roślina

Aloes to roślina, którą klasyfikuje się jako sukulent liściowy, czyli gromadząca w sobie wodę za sprawą wykształcenia tkanki wodnej, efektem czego potrafiąca żyć długi czas bez dostępu do niej. W rodzaj aloesów wlicza się aż czterysta gatunków roślin – od lian i bylin przez formy krzewiaste aż do form drzewiastych. Rosną one przeważnie na ziemiach Afryki oaz Azji. Najbardziej popularny gatunek spośród aloesów stanowi aloe vera, co znaczy z języka łacińskiego aloes zwyczajny, który wykorzystuje się w wielu gałęziach przemysłu. Soczyste, nabrzmiałe liście aloesu zawierają cenne dla zdrowia i urody substancje. Należą do nich między innymi aloina, aloeemodyna i barbolina. Coraz więcej soków owocowych i kwiatowych wzbogaca się o liść aloesu.

Aloes na urodę

Aloes zawiera między innymi takie pierwiastki jak magnez, wapń, żelazo, cynk, potas, sód, mangan, a także związków. W celu poprawy urody stosuje się kremy i balsamy z aloesu, najlepiej stosować jednak żel z aloesu zawierający czystą formę tej rośliny lub po prostu z hodowanego w doniczce aloesu ucinać kawałki liści i aplikować z nich sok. Aloes oczyszcza i odżywia cerę, a ponadto zamyka pory. Aloes również głęboko nawilża powodując wygładzenie i rozjaśnienie, sprawdza się więc na zmarszczki i przebarwienia. Roślina ta łagodzi stany zapalne oraz walczy z łupieżem, łuszczycą i egzemą. Wpływa ona też korzystnie na włosy nadając im nawilżenia i blasku. Nic dziwnego, że aloes robi furorę w przemyśle kosmetycznym.

Aloes na zdrowie

Pierwiastki i związki zawarte w aloesie wpływają korzystnie na urodę, ale przede wszystkim na zdrowie. W celu poprawy zdrowia zażywa się produkty zawierające olej lub sok aloesowy, a niektóre trunki, jak wino z aloesem, można przyrządzić z hodowanej w doniczce rośliny. Aloes dba o zdrowe komórki, a niweluje komórki chore, efektem czego sprawdza się przy leczeniu nowotworów. Aloes działa również przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Co najważniejsze, aloes wzmacnia odporność. Roślina ta przyczynia się też do obniżania cukru. Właśnie dlatego aloes wykorzystuje się tak powszechnie w przemyśle farmaceutycznym i spożywczym.

Przepis na wzmacniające wino z aloesem

Najpierw należy umyć i włożyć liście aloesu na 7 dni do lodówki. Następnie trzeba drobno posiekać liście aloesu, aby dodać je do wina wytrawnego z dodatkiem miodu i spirytusu, po czym wsadzić do lodówki znów na 7 dni. Wreszcie pozostaje przecedzić napój i go wypić – dla zdrowia i dla urody.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Jagody Goji: Cud natury

Jagody Goji a właściwie owoce kolcowoju chińskiego (Lycium chinense), bo taka jest prawdziwa nazwa tej rośliny, mają dobroczynny wpływ na zdrowie. Te niepozorne owoce o słodkim lekko kwaśnym smaku były stosowane w celach zdrowotnych już w starożytnych Chinach. Wielu ludzi używa ich w leczeniu dolegliwości oczu, wątroby czy nerek.

 

Wartości odżywcze

 

Jagody Goji są dobrym źródłem witamin i minerałów, takich jak: witamina A, witamina B1, B2, B6, witamina C, witamina E, żelazo, cynk, wapń, potas, selen, sód, antyoksydanty. Jagody zawierają wszystkie 8 niezbędnych aminokwasów. Węglowodany występujące w jagodach są węglowodanami złożonymi. Oznacza to, że po ich spożyciu poziom cukru we krwi rośnie powoli.

Zanim dodasz jagody Goji do swojego jadłospisu

Zawsze skonsultuj się z dietetykiem bądź lekarzem zanim zaczniesz spożywać jagody Goji. Ich spożywania powinny unikać osoby:

  • z niskim poziomem cukru we krwi,
  • używające rozrzedzaczy krwi, takich jak warfaryna,
  • z niskim lub za wysokim ciśnieniem tętniczym,
  • mające uczulenie na owoce,

Jedna czwarta szklanki jagód Goji w 340% pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę A. Dlatego należy uważać na spożywaną ilość żeby nie doszło do zatrucia organizmu.

Korzyści zdrowotne

Wzmocnienie systemu odpornościowego i ochrona przed grypą

Wzmocnienie systemu odpornościowego i ochrona przed grypą mogą iść w parze dzięki witaminom zawartym w jagodach Goji.

Wczesne testy w laboratoriach wykazały, że jagody Goji pomagają zwiększyć skuteczność szczepień przeciwko grypie u starych myszy. Jest to ważne, ponieważ szczepionka przeciwko grypie nie zawsze zapewnia odpowiednią ochronę przed wirusem. Badania sugerują, że jagody Goji mogą zapobiec późniejszym infekcjom u osób starszych, którzy otrzymali szczepionkę przeciw grypie. Ale pamiętaj, jagody Goji nie są zastępczą ochroną przed grypą.

Lek na nadwagę

Bogaty, słodki smak jagód Goji, wraz z wysoką zawartością błonnika, może pomóc w utrzymaniu dobrego samopoczucia. Zastosuj je jako lekką przekąskę pomiędzy posiłkami. Można je dodawać do jogurtu lub sałatek w taki sam sposób jak rodzynki.

Jagody są niskokaloryczne i mają niską zawartość cukru co sprawia, że są doskonałym substytutem innych suszonych owoców o wyższej zawartości cukru. 10g jagód zawiera tylko 37 kcal!

Przeciwutleniacze dla oczu i skóry

Badania wykazały wysoki poziom przeciwutleniaczy w jagodach Goji, zwłaszcza zeaksantyny. To zeaksantyna nadaje jagodom ich jasny kolor.

Przeciwutleniacze chronią komórki przed zniszczeniem, gdy są narażone na takie elementy jak dym czy promieniowanie. Co więcej, żywność o wysokim poziomie przeciwutleniaczy jest często bogata w błonnik i ma niską zawartość niezdrowych tłuszczów.

Utrzymanie poziomu cukru we krwi

Słodkie jagody Goji mogą stać się twoim ulubionym jedzeniem, jeśli jesteś amatorem słodyczy. Jagody Goji mogą pomóc:

  • w obniżeniu poziomu cukru we krwi,
  • poprawieniu tolerancji na cukier w organizmie,
  • złagodzeniu oporność na insulinę,
  • wzmocnieniu i odbudowie komórek odpowiedzialnych za wytwarzanie insuliny.

Zwiększenie poziomu testosteronu

Jagody Goji mają długą historię związaną z życiem seksualnym. W jednym badaniu u szczurów wykazano, że jagody znacznie:

  • zwiększają ilość i ruchliwość plemników,
  • poprawiają zdolności seksualne,
  • zwiększają poziom testosteronu.

Badania sugerują, że jagody Goji mogą być alternatywą dla leków na zaburzenia erekcji, takich jak Viagra.

Czy jagody Goji można zaliczyć do grona superfood?

Niektóre firmy sprzedają jagody Goji jako superfood. Niedawne badanie porównało wyniki uczestników, którzy spożywali sok z jagód Goji codziennie przez 14 dni z tymi, którzy tego nie robili. Ludzie, którzy pili sok odnotowali wzrost:

  • siły,
  • kondycji,
  • jakości snu,
  • zdolności skupienia,
  • opanowania,
  • ogólnego samopoczucia.

Ta sama grupa wykazywała również mniejsze problemy ze zmęczeniem, stresem czy trawieniem.

Jedno z popularnych chińskich badań wykazało również, że jagody Goji mogą leczyć nowotwory. Jagody Goji zawierają składnik chemiczny zwany beta-sitosterolem, który zmniejsza wielkość komórek nowotworowych i może powodować apoptozę lub "samobójstwo komórkowe" komórek nowotworowych.

Jednak według National Health Services (NHS) w Wielkiej Brytanii badania były nieodpowiednio zaplanowane i mają niejednoznaczne wyniki. Potrzebne są dalsze badania w celu potwierdzenia korzyści zdrowotnych ze spożywania jagód Goji.

Jagody Goji w kuchni

Większość sklepów sprzedaje suszone jagody Goji w opakowaniach lub luzem. Bardzo rzadko można znaleźć je świeże. Traktuj Goji jak rodzynki lub świeże jagody. Wymieszaj je z płatkami śniadaniowymi lub jogurtem, dodaj je do smaku lub zaparz z nich pyszną herbatkę.

Jagody Goji idealnie komponują się z mięsem wieprzowym lub z indyka, dodając delikatnej słodyczy. Dodatkowo ich wysoka zawartość witaminy C pomaga wchłaniać żelazo.

Są ogólnie uważane za bezpieczne dla większości ludzi. Chociaż niektórzy ludzie zgłaszają łagodne problemy trawienne, gdy po raz pierwszy je spożywają. Może to być częstym skutkiem ubocznym. Jeśli masz jakieś przewlekłe problemy z przewodem pokarmowym, skonsultuj się z lekarzem przed użyciem jagód w swojej kuchni.

 

 

Jagody Goji są dla Ciebie dobre

Jeśli szukasz nowego i pożywnego składnika swojej diety to jagody Goji są idealnym kandydatem. Napakowane dużą ilością witamin i minerałów oraz białka mogą przyczynić się do polepszenia Twojego zdrowia. Jagody są idealnym zamiennikiem innych owoców lub jagód. W jadłospisach, które układam jako dietetyk często stosuję jagody Goji, ponieważ są niskokaloryczne i bogate w składniki odżywcze.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Dlaczego warto pić herbatkę koperkową?

Herbatkę koperkową poleca się dzieciom, które ukończyły 4 miesiąc. Przeznaczona ona jest do leczenia problemów natury gastrycznej, oraz może być stosowana tak samo przez dzieci młodsze, starsze, jak i osoby dorosłe. Herbatka koperkowa należy do grupy żywności uzupełniającej.

Warto ją stosować w równej mierze co owoce, czy soki owocowe lub warzywne. Jak wiele innych naparów herbata ma sporo właściwości leczniczych lub pomagających w leczeniu.

Właściwości herbatki koperkowej

Herbatka koperkowa z dodatkiem kminku, oraz kopru włoskiego posiada szereg właściwości leczniczych i ułatwiających leczenie problemów gastrycznych.

Koper włoski pomaga w uregulowaniu problemów związanych z wypróżnianiem i trawieniem, uwalnia również od skurczy, nadmiernych gazów, odbijaniu, bólów brzucha i nudnościach. Kminek z kolei posiada właściwości ułatwiające pozbycie się dolegliwości takich jak: skurcze, zapalenia, biegunka. Herbatka koperkowa jest również moczopędna.

Składniki herbatki koperkowej

Oczywiście poza wyciągami z kopru, oraz kminku herbatka koperkowa zawiera laktozę – herbatki nie należy podawać dzieciom i osobom, które nie tolerują laktozy! Brak jest za to niepożądanych w diecie dziecka aromatów, groźnych konserwantów i zbędnych barwników. Herbatka koperkowa świetnie sprawdza się w urozmaiceniu diety dziecka. Pozwala zabezpieczyć dziecko przed wieloma niepokojącymi objawami żołądkowymi, oraz przyspiesza leczenie dolegliwości.

Dodanie herbatki koperkowej do nawyków żywieniowych pozwala uniknąć mamom i dzieciom wielu nieprzyjemnych problemów. Napar z herbatki koperkowej jest na dodatek smacznay, łatwo gasi pragnienie i uspokaja. Działanie laktozy wzbogaca florę przewodu pokarmowego i ułatwia wchłanianie wapnia. Herbatka jest doskonałym pomysłem na częste bóle brzucha, czy nudności.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.