Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

wtorek, 5 stycznia 2021

Catering dietetyczny jako przepis na wspaniałą sylwetkę.

Catering dietetyczny jako nowoczesny sposób na zdrowe odżywianie. Dzięki diecie pudełkowej w łatwy sposób poradzimy sobie z nadwagą oraz polepszymy swoje samopoczucie.

Dla kogo jest catering dietetyczny ?

Catering dietetyczny daje nam możliwość zaoszczędzenia czasu jaki musielibyśmy poświęcić na przyrządzanie zdrowych i wartościowych posiłków samemu w domu. Ciągła praca przed komputerem w naturalny sposób ogranicza nasz ruch, który razem z dietą jest niezwykle ważny w procesie chociażby zrzucania wagi. Spędzając dużo czasu w pracy często bywa tak, że albo nie mamy czasu na gotowanie albo po prostu nam się nie chce. Dietetycy często wspominają o tym, że jednym z najważniejszych czynników chudnięcia jest właśnie specjalnie odpowiednio zbilansowana dieta. Nie oszukujmy się – jesteśmy tym co jemy. Wiele produktów spożywczych jest faszerowana chemią co wpływa na wzrost naszej wagi jak i złe samopoczucie. Z pomocą przychodzi nam catering dietetyczny, który w zrównoważony sposób jest w stanie dostarczyć nam wartościowych składników o odpowiedniej porze. Otrzymując kilka posiłków dziennie z właściwą ilością kalorii możemy w komfortowy sposób dbać o nasze codzienne menu. Z Oferty takiego cateringu często korzystają osoby dbające o sylwetkę, chodzące na siłownie albo po prostu ludzie, którzy nie mają czasu na gotowanie samemu.

Catering dietetyczny – jak to działa ?

Firmy specjalizujące się w oferowaniu cateringu dietetycznego mają w swojej ofercie różne zestawy żywnościowe. Posiłki w postaci pakietów są dowożone zwykle do południa przez własnych kurierów codziennie w wyznaczone miejsce (firmy, kluby fitness lub miejsce zamieszkania). Osoby stosujące taką dietę pudełkową mogą sami wyznaczać sobie pory jedzenia zdrowego posiłku przez co „zrzucanie wagi” będzie szło zgodnie z planem. Same potrawy są szczelnie zapakowane tak aby długo zachowywały swój aromat.

Co można zjeść w diecie pudełkowej ?

Posiłki zwykle są dopasowane indywidualnie pod każdego klienta, często można spotkać dania na bazie łososia, tuńczyka czy zwykłego kurczaka. Jako urozmaicenie firmy starają się także tworzyć potrawy z kaczki lub nawet indyka. Uzupełnieniem są często dodatki warzywne lub porcje urozmaiconych sałatek. W zależności od wykupionego pakiety możemy także otrzymać zdrowe desery na bazie naturalnych składników. 

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Ubichinol – lepsza i skuteczniejsza postać koenzymu Q10 w Twojej diecie

Właściwości koenzymu Q10 są szeroko znane i jest to bardzo dobry sygnał – ludzie więcej uwagi poświęcają zróżnicowanej diecie i suplementacji. Koenzym Q10 ma kluczowe znaczenie w procesie oddychania komórkowego i wytwarzania energii, a zatem dotlenia je i chroni przed niszczącym wpływem wolnych rodników.

Warto też wiedzieć, że na rynku dostępna jest efektywna forma koenzymu Q10 znana pod nazwą ubichinol.

Ubichinol opinie, a wiedza fachowa

Jeśli nasza wiedza w kwestii zdrowego żywienia jest ograniczona, łatwo możemy popełnić błąd jak dawkować koenzym Q10. Na rynku lwia część preparatów zawiera ubichinon, czyli gorzej przyswajalną formę, podczas gdy najlepszy dla naszego organizmu jest suplement ubichinol. Nic nie znaczący detal w nazwie? Nic bardziej mylnego. Ubichinol koenzym Q10 to forma najbardziej zredukowana, przez co ludzki organizm ma zdolność jego przyswojenia kilkukrotnie wyższą niż w przypadku stosowania innych preparatów tego typu.

Ubichinol sklep – kiedy wybieramy się na zakupy, czy to do apteki czy sklepu internetowego, warto zwrócić uwagę na formę zakupionego produktu. Suplement ubichinol może mieć postać proszku lub tabletki. W powszechnej opinii nie ma większej różnicy, w praktyce różnica jest kolosalna, jeśli nie wiemy jak dawkować ubichinol. Przede wszystkim ważna jest obecność tłuszczy. Stosując proszek ubichinol trzeba rozpuścić go w łyżce oliwy lub zażywać go bezpośrednio po posiłku dla zwiększenia efektywności. Ubichinol w tabletkach nie daje tego problemu, gdyż fabrycznie połączony jest z rozpuszczalnikiem poprawiającym wchłanialność.

Suplement ubichinol – na co stosować?

Wśród wielu jakościowych producentów suplementów (przykładem ubichinol Kaneka), warto wybierać produkty, w których koenzym Q10 pochodzi z naturalnego procesu fermentacji drożdży, a nie z produkcji syntetycznej. Efekty ubichinol? Zwiększając produkcję energii w komórkach odczuwamy jej przypływ w codziennym funkcjonowaniu. Ubichinol koenzym Q10 pozwala na zmniejszenie stresu oksydacyjnego, wspomaga krążenie krwi i pracę serca, wspomaga pracę układu nerwowego, a nawet poprawia płodność wśród mężczyzn.

Ubichinol cena – jeśli chcemy zyskać wysoce efektywny preparat koenzym Q10 to za opakowanie 60 kapsułek przyjdzie nam zapłacić około 100 zł. Jest to doskonała inwestycja dla sportowców i ludzi, którzy prowadzą aktywny tryb życia – wysoka produkcja energii przez organizm jest wówczas bardzo odczuwalna. Codzienna suplementacja ubichinol to działanie profilaktyczne – działając antyoksydacyjnie możemy w sposób znamienny ograniczyć stany zapalne i zmiany nowotworowe wewnątrz naszego organizmu.

Dawkowanie ubichinol – stosowanie tabletek z tym preparatem jest mało uciążliwe. Dla optymalnego efektu można łykać je dwa razy dziennie, najlepiej bezpośrednio po posiłku. Dla kogo koenzym Q10? Przede wszystkim dla osób po 30 roku życia, u których w sposób naturalny jest go mniej.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Czym zastąpić w diecie niezdrowe tłuszcze? Oto zdrowe oleje tłoczone na zimno

Obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych jest niezbędna w naszej codziennej diecie. Olejów roślinnych używamy zwykle do smażenia oraz do przygotowywania sałatek. Wybranie odpowiednich olejów tłoczonych na zimno może nam pomóc w profilaktyce oraz walce z wieloma schorzeniami, a także poprawiać ogólną kondycję zdrowotną.

Oto kilka przedstawicieli olejów roślinnych, na które warto zwrócić uwagę stojąc przy półce sklepowej.

Tłuszcze roślinne zawarte w olejach tłoczonych na zimno mają bardzo szeroki wpływ na ludzkie zdrowie. Między innymi pomagają regulować układ krwionośny, układ odpornościowy, a także potrafią działać antyoksydacyjnie. Z naszych rodzimych surowców tworzy się olej rzepakowy czy olej słonecznikowy, ale także sporą popularnością cieszą się bardziej egzotyczne produkty, np. olej kokosowy czy olej z nasion chia.

Ogółem oleje roślinne tłoczone na zimno powinny być solidnym punktem diety każdego człowieka. Przykładem szalenie zdrowego produktu na naszym rynku jest olej lniany. Niezwykłe właściwości zawdzięcza bogactwu kwasów wielonasyconych, w tym kwasów z grup omega. Olej lniany dedykowany jest osobom, które posiadają skłonności do problemów układu krążenia, gdyż dobrze reguluje poziom cholesterolu i wspomaga pracę serca. Pamiętajmy jednak, że olej lniany powinien być spożywany na zimno – całkowicie nie nadaje się on do smażenia.

Wśród nierafinowanych olejów interesujący jest olej kokosowy. Ma bardzo subtelną konsystencję oraz przyjemny kolor i aromat – jest prawdziwą perełką we współczesnej kuchni. Ze spokojem można nim zastąpić powszechne oleje do smażenia, gdyż jego temperatura dymienia to około 180 stopni. Kwasy tłuszczowe o średniej długości łańcucha w oleju kokosowym nie są szkodliwe dla zdrowia człowieka. Co więcej, kwas lauronowy ma bardzo mocne działanie antybakteryjne i przeciwgrzybiczne. Olej kokosowy idealnie nadaje się do wypieków i przygotowywania deserów.

Kolejnym ciekawym olejem tłoczonym na zimno jest olej z pestek dyni. Ma on ciemną barwę i smak nieco przypominający orzecha (zbliżony do oleju lnianego). Olej z pestek dyni jest skarbnicą kwasów nienasyconych: kwasu linolowego i oleinowego. Znajdziemy w nim także mikroskładniki, o które trudno w innych produktach spożywczych, przykładem jest selen i cynk. Olej z pestek dyni obfituje w witaminy, takie jak witamina E, A, witaminy z grupy B oraz witamina D. Ciekawy aromat oleju z pestek dyni sprawia, że nadaje się do różnorodnych potraw – do ryżu, sałatek i past w szczególności.

Praktycznie każdy z olejów roślinnych tłoczonych na zimno, bez względu na to czy pochodzi z nasion, owoców, pestek czy orzechów, powinien być dostępny w dużych sieciach marketów spożywczych oraz w jakościowych sklepach osiedlowych. Jeśli jednak poszukiwania pełnowartościowych olejów staną się zbyt trudne, polecamy sięgnąć do oferty internetowej sklepów ze zdrową żywnością.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Olej rzepakowy – cudze chwalicie swego nie znacie

Od kilku lat zachwycamy się właściwościami oliwy z oliwek, a tymczasem zupełnie pomijamy niezwykłe właściwości naszego rodzimego oleju rzepakowego. Okazuje się bowiem, że olej tłoczony z nasion rzepaku odznacza się najdoskonalszym składem niezbędnych kwasów tłuszczowych. Jego obecność na stole gwarantuje nie tylko dobre zdrowie ale również urodę.

Niezbędne kwasy tłuszczowe

Aby ludzki organizm mógł właściwie funkcjonować, potrzebuje dostarczania kwasów omega-3 i omega-6. Ważna tu jest jednak nie tylko odpowiednia ilość, ale przede wszystkim odpowiedni stosunek. Ta wzorcowa proporcja wynosi 2:1, czyli dwie części kwasów omega-6 i jedna część kwasów omega-3.

To właśnie taką idealną proporcję można znaleźć w naszym oleju rzepakowym, podczas gdy często wybierana oliwa z oliwek charakteryzuje się stosunkiem omega-6 do omega-3 – 10:1, olej sojowy 7:1, a olej słonecznikowy aż 126:1.

Kwas oleinowy – lek na cholesterol


Kolejnym składnikiem oleju rzepakowego jest niezwykle cenny kwas oleinowy. Ten niezbędny składnik naszej diety doskonale reguluje gospodarkę lipidową, zmniejszając ilość złego cholesterolu LDL i zwiększenie dobrego cholesterolu HDL. Tu dla porównania olej rzepakowy zawiera 62% kwasu oleinowego, olej lniany – 23 % a olej słonecznikowy – 18%.

Co jeszcze znajdziesz w oleju rzepakowym?

W skład oleju rzepakowego wchodzą również związki polifenolowe, sterole roślinne, karoteny i tokoferole. Ich zawartość dodatkowo ulepsza skład oleju czyniąc z niego cudowne remedium na wiele dolegliwości. Oprócz dobroczynnego wpływu na zdrowe serce i obniżenie poziomu cholesterolu, wymienione wyżej substancje wykazują działania odmładzające organizm.

Wychwytują wolne rodniki, a tym samym spowalniają procesy starzenia się organizmu i zapobiegają pojawieniu się różnych chorób cywilizacyjnych. Nadmierna liczba wolnych rodników może doprowadzić do powstania chorób serca, miażdżycy, cukrzycy, nowotworów, a także zwyrodnienia plamki żółtej. 

Witaminy urody i młodości                               

Olej rzepakowy jest też źródłem dwóch podstawowych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach  wpływających na stan skóry i błon śluzowych. Mowa oczywiście o witaminie E i beta-karotenie, czyli prowitaminie A.

Witamina E zapobiega starzeniu się skóry, dzięki czemu nazywana jest witaminą młodości. Oprócz tego uczestniczy w ochronie czerwonych krwinek i wpływa na prawidłową wydolność mięśni.

Witamina A odznacza się nie tylko silnymi właściwościami antyoksydacyjnymi ale przede wszystkim wpływa na dobre funkcjonowanie wzroku. Jej niedobór powoduje tak zwaną „kurzą ślepotę” a także wadliwe działanie układu immunologicznego.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

„Butelka z filtrem do pracy”, czyli - czy woda filtrowana jest naprawdę smaczna i zdrowa?

W świecie w którym praktycznie codziennie zjawiają się nowe trendy żywieniowe oraz związane z nimi gadżety, trudno czasem zorientować się, co naprawdę jest dla nas pożyteczne, a co jest jedynie przejściową modą. W tym artykule postanowiliśmy przyjrzeć się popularnej ostatnio wodzie filtrowanej.

MODA NA FILTROWANIE

Do szerokiego grona tematów związanych z nowoczesnym żywieniem oraz szeroko pojętym zdrowym trybem życia, dołączyła w ostatnim czasie kwestia wody filtrowanej oraz różnego rodzaju gadżetów służących do jej pozyskiwania. Coraz więcej osób przerzuca się na wodę filtrowaną, nie brakuje jednak również głosów twierdzących, że to „nabijanie w butelkę” (a raczej w tym wypadku dzbanek). Czy jest to zatem jedynie sprawny marketing oraz przelotna moda, jakich wiele, czy też dzbanki filtrujące na stałe zagoszczą w naszych domach oraz biurach? 


KROPLA HISTORII


Zacznijmy od tego, że filtrowanie wody wcale nie jest nowym zjawiskiem, a jedynie w epoce zdrowego żywienia nabyło szczególnej popularności. Rozwiązania z zakresu filtracji znane są od dziesiątek lat zarówno w Europie, jak i na całym świecie. 

Przykładem może być tu włoska firma Pozzani Pure Water znana ze swoich systemów filtracji wprowadzanych w Wielkiej Brytanii już od 1987 roku. Ich produkty zdobyły sobie dużą popularność w Europie, a także ustaliły pewien standard rozwiązań filtracyjnych, obowiązujący aż po dziś dzień. W Polsce Pozzani pojawiło się pod postacią jednej ze swoich autorskich marek, a mianowicie - Filter Logic, znanego polskiemu klientowi z filtrów do ekspresów kawowych oraz filtrów do dzbanków. 

Jest to oczywiście tylko jeden z gigantów filtracji, których produkty docierają również na polski rynek w ostatnim czasie. Jak jednak widzimy na jego przykładzie filtracja wody to nie nowy temat w Europie. Skąd zatem, poza oczywiście samym wzrostem dostępności, wzięła się jej duża popularność? 


BUTELKA Z FILTREM DO PRACY?


Powodów by filtrować wodę do codziennego użytku, jest naprawdę wiele. Nawet jeśli jesteśmy sceptycznie do niego nastawieni to musimy przyznać, że niektóre z nich naprawdę przemawiają do wyobraźni. ;) Oto dwa głównie z nich:

1. Ekonomia..

Zwolennicy filtrowania wody często podnoszą kwestię jej ekonomiczności. Woda filtrowana jest zwyczajnie tańsza od butelkowej, czyli tej kupowanej w sklepie. Czy zastanawialiście się kiedyś ile wody butelkowej wypijacie tygodniowo i ile wydajecie na nią pieniędzy? No właśnie. Dla wielu statystyka ta może być naprawdę szokująca, tym bardziej że mowa idzie o elementarnym i  ogólnodostępnym, zdawało by się, składniku diety, na którego spożywanie rzadko kiedy zwracamy uwagę. Warto to jednak robić nie tylko ze względu na kwestię zdrowia dla którego utrzymania woda jest niezbędna, ale też naszych domowych finansów. 

Oszczędność na wodzie filtrowanej przejawia się szczególnie wtedy, jeśli zużywamy jej dużo na co dzień. Możemy zrezygnować z zakupów „na szybko” po drodze do pracy, gdzie zwykle zaopatrujemy się w wodę (zwykle droższą niż np. w dużym markecie, gdzie robimy comiesięczne zakupy) i po prostu napełnić przed wyjściem naszą butelkę z filtrem zwykłą wodą z kranu. (Mamy to szczęście, że w większości polskich miast woda z kranu nadaje się do spożycia) Później, gdy wypijemy przefiltrowaną wodę, możemy w łatwy sposób uzupełnić zapas wody w naszej biurowej kuchni, czy też łazience, bez potrzeby udawania się do sklepu i wydawania pieniędzy. 

Taka butelka ma też jeszcze jedną zaletę - jest poręczna oraz wygodna do przenoszenia. Można ją łatwo wsadzić do torebki, czy też do plecaka i spokojnie udać się do pracy, pieniądze zachowując w kieszeni. Przyda się nam również po pracy, kiedy wybieramy się na przykład na trening na siłownię, czy w inne miejsce.  


 2. ..i ekologia.


Drugi argument zwolenników filtrowania wody dotyczy kwestii mniej przemawiającej do wyobraźni, niż kwestie finansowe ;), ale nie mniej ważnej dla współczesnego świata, zmagającego się z różnego rodzaju problemami ekologicznymi… 

Mowa oczywiście o ekologii związanej z filtrowaniem. Woda butelkowa to bowiem nie tylko duże pieniądze wydawane co miesiąc, ale też ogromne ilości plastikowych odpadków niezwykle szkodliwych dla ziemskiego ekosystemu. I choć większość z nas segreguje śmieci, a w tym i plastik, to wciąż niestety widok zaśmieconych nim lasów, górskich szlaków, czy też zwykłych przydrożnych rowów, nie należy do przeszłości. Jednym ze sposobów przeciwdziałania temu brzemiennemu w skutkach zjawisku jest produkowanie mniejszej ilości odpadów plastikowych, a tych - jak wiadomo - nie sposób uniknąć kupując wodę w butelkach, które nie poddają się łatwemu recyklingowi. 

Wyposażenie naszego gospodarstwa domowego w dzbanki i butelki filtrujące dla domowników, skutecznie mogą zredukować liczbę odpadków oraz polepszyć ogólną sytuację środowiska naturalnego. Dla wielu osób jest to argument przemawiający za wodą filtrowaną jeszcze bardziej, niż kwestie finansowe.Jednak niewątpliwie nawet sceptycy zgodzą się, że w takim połączeniu użyteczności dla własnego portfela i dla otaczającego nas świata nie ma zupełnie nic zdrożnego, a wręcz przeciwnie - jest to obopólna korzyść. 


KWESTIA SMAKU


Żeby nie zostać posądzonym o stronniczość w sporze pomiędzy zwolennikami filtrowania i jego przeciwnikami, przyszedł czas aby spojrzeć na nasz temat również ze strony tych drugich. 

Często podnoszoną przez przeciwników kwestią jest smak wody, czy tez jego rzekomy brak. Wiele osób, które piły wodę filtrowaną twierdzą, że woda filtrowana pozbawiona jest dobrego smaku, jaki posiadają wody butelkowe. Osoby te twierdzą również, że woda filtrowana gorzej, niż na przykład mineralna, gasi pragnienie. Jak jest w rzeczywistości? 

Pamiętajmy, że woda filtrowana jest najczęściej wodą pochodzącą z naszego domowego kranu. Jak już wspominaliśmy w większości polskich miast jest ona zdatna do spożycia, jednak nie możemy spodziewać się po niej smaku podobnego do wody źródlanej. Woda filtrowana ma po prostu inny smak, nie oznacza to jednak że gorszy. Wiele w tej kwestii zależy także od filtrów do wody, których używamy w naszych dzbankach i butelkach filtrujących. 


FILTRY DAFI, BRITA I INNE - CO SIĘ NA NIE SKŁADA?


Do jednych z najpopularniejszych produktów w tej kwestii na naszym rynku należą z pewnością filtry Dafi oraz Brita. Również ich dzbanki oraz butelki najczęściej znajdziemy w polskich domach.  Ich filtry, podobnie jak i większość innych dostępnych modeli, składają się z kilku standardowych elementów które mają zapewnić nam wodę jak najwyższej jakości. 

Głównym z nich jest wkład umieszczony wewnątrz plastikowej obudowy, nazywany również zasypem filtrującym. Zbudowany jest on z tak zwanej żywicy jonowymiennej, a także aktywowanego węgla. Na czym polega ich działanie? 

Dzięki żywicy jonowymiannej pozbywamy się z wody kranowej nadmiaru soli, który nie tylko jest szkodliwy dla zdrowia i powoduje osadzanie się kamienia na różnego rodzaju sprzętach, ale też wpływa na twardość wody, a tym samym na jej smak. 

Węgiel aktywowany to z kolei substancja pochodzenia naturalnego, działająca na zasadzie gąbki, czy też znanego nam z aptekш węgla, pomagającego przy różnego rodzaju zatruciach pokarmowych. Absorbuje różnego rodzaju substancje chemiczne, w tym obecny w wodzie kranowej chlor, a także detergenty. Dzięki niemu możemy mieć pewność, że woda nie zawiera żadnych szkodliwych dla naszego zdrowia substancji. 

Nie są to oczywiście wszystkie funkcje filtrów i ich podstawowych składników. Niektóre modele zostały wyposażone w specjalistyczne żywice mineralizujące wodę, dzięki czemu jest ona bardziej nasycona i bogata w minerały. Ma to również wpływ na jej smak. Tak jest właśnie w przypadku filtrów Dafi Mg+ i Dafi pH+ i Brita. 


JAKIE JESZCZE ALTERNATYWY? 


Rosnąca popularność filtrowania wody jest faktem, a jej zalety są niezaprzeczalne. Nie można jednak niezauważyć, że rozwiązania z jej zakresu posiadają również swoje wady, do których należy przede wszystkim smak wody niezadowalający wszystkich użytkowników, a także stosunkowo niewielka pojemność dzbanka czy butelki z filtrem. 

Polecimy je więc przede wszystkim jako doraźne rozwiązanie problemu dużych wydatków na wodę butelkową oraz zanieczyszczenia środowiska. W przypadku, gdy chcemy podejść do problemu bardziej profesjonalnie, rekomendujemy zapoznanie się z rozwiązaniami znanymi, jako systemy odwróconej osmozy, nano oraz ultra filtracji. W ich ramach profesjonalne filtry różnego typu montowane są pod zlewami, lub innymi źródłami wody w domu, i bezpośrednio dostarczane do naszych kranów. Jest to oczywiście rozwiązanie droższe, ale z pewnością zadowoli najbardziej wymagających. 

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.