Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

wtorek, 5 stycznia 2021

Wpływ żywności na nasze zdrowie

Aby żyć, musimy się odżywiać. Pożywienie dostarcza nam niezbędnej do życia energii oraz składników budulcowych i regulacyjnych. Jednak mało kto myśli na co dzień o tym, jak bardzo jakość żywności wpływa na nasze zdrowie. Żywimy się często źle, co nie pozostaje bez wpływu na nasze samopoczucie i organizm.

Szkodzą nam błędy dietetyczne – zbyt dużo tłuszczów nasyconych i soli, mało urozmaicona dieta, mało owoców i warzyw. Lecz to niestety nie wszystko. Spożywana powszechnie żywność jest w dodatku zanieczyszczona i zafałszowana.

Z powodów ekonomicznych stosuje się chemiczne dodatki do żywności, które tanim kosztem dają efekt wagowo-objętościowy lub smakowy. Powoduje to oszczędność surowca, ale tak sporządzony produkt jest niepełnowartościowy. Wystarczy wspomnieć, że z jednego kilograma mięsa uzyskuje się tradycyjnym sposobem 80 dekagramów szynki, a metodami przemysłowymi – półtora do dwóch kilogramów. Mięso się rozmnożyło? Rzecz jasna nie, ale naszpikowane chemią zaczęło po prostu chłonąć wodę...

Pieczywo na bazie chemicznych „ulepszaczy” dłużej zachowuje świeżość – jednak kosztem naszego zdrowia. Także świeżość innych produktów w sklepach jest zasługą chemii – tym razem konserwantów. Nawet surowe warzywa i owoce spryskuje się środkami przeciw gniciu, by zminimalizować naturalne straty. Wszystkie te środki potem spożywamy, co jest przyczyną nowotworów i innych chorób „cywilizacyjnych”.

Pakowanie żywności chemią zaczyna się zresztą znacznie wcześniej niż na etapie jej przetwarzania. Już glebę pod uprawy traktuje się sztucznymi nawozami i środkami chwastobójczymi, pozbawiając ją przy okazji naturalnej żyzności związanej z niszczonymi w ten sposób mikroorganizmami. Ziarno zbóż i inne nasiona zaprawia się do siewu wysoce toksycznymi środkami grzybobójczymi. Także później, podczas wzrostu roślin, stosuje się biobójcze opryski przeciw szkodnikom. Nic dziwnego, że w organizmach konsumentów tak potraktowanej żywności znaleziono około 600 rodzajów toksyn jeszcze 50 lat temu zupełnie nieznanych!

Zwierzęta nie są lepiej traktowane. Nie tylko jedzą zatrutą chemikaliami paszę, ale też aplikuje się im antybiotyki i hormony w celu przyspieszenia wzrostu. Oczywiście wszystkie te toksyny gromadzą się potem w mięsie przez nas spożywanym.

Osobnym zagadnieniem jest żywność transgeniczna, czyli pochodząca od organizmów modyfikowanych genetycznie (GMO). Sprawa jej szkodliwości jest wciąż dyskutowana, jednak czynniki polityczne naciskają na jej wprowadzanie pomimo braku dowodów bezpieczeństwa. Chodzi oczywiście o pieniądze zarabiane przez producentów GMO.

Jakie jest wyjście z tej tragicznej sytuacji? Ratunek widzę jedynie w rolnictwie ekologicznym, o którym piszę w osobnym rozdziale. Produkuje ono żywność zdrową, wolną od toksyn, a bogatą w witaminy i składniki mineralne. W Polsce rynek takiej żywności nie przekracza 1 do 2%, podczas gdy na zachodzie Europy dochodzi już do 10%. Niestety, jest ona droższa, a jeśli chodzi o żywność, wciąż patrzymy głównie na cenę, a nie na jej walory zdrowotne czy nawet smakowe. Może gdy zaczniemy więcej zarabiać, to się zmieni? Tylko że stan naszego zdrowia wpływa też na nasze dochody, wpływając na zdolność do pracy...

  

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Zakup zdrowej żywności - sklep internetowy czy lokalny?

W tym artykule poruszam kwestie nabywania zdrowej żywności przez internet. Zalety i wady płynące z zamawiania produktów w internecie. Sprawdź to!

Handel internetowy niesamowicie szybko przybiera na sile i zasięgu i dlatego też dziś przyjrzymy się bliżej kontrowersyjnemu tematowi, którym jest nabywanie żywności w internecie.

Jak szukać sklepów internetowych ze zdrową żywnością

Wyszukując sklepy internetowe w Google natkniesz się na mnóstwo ciekawych stron, które oferują suplementy diety, zdrową żywność czy też róznego rodzaju zioła.
Jest ich tak wiele, że po klikaniu w każdy z nich często zniechęcamy się do dalszego wyszukiwania i finalnie rezygnujemy z zakupu.
Warto znaleźć zaufany sklep internetowy, z którego regularnie będziemy nabywać takie produkty bez konieczności ponownego przeglądania innych ofert.

Czym powinien charakteryzować się sklep internetowy, którego szukamy?

Powinien być on jak najbardziej dostosowany do użytkownika, czyli posiadać estetyczny i intuicyjny wygląd, abyśmy z łatwością mogli dotrzeć do interesującego nas produktu.
Dobry sklep internetowy powinien sprawiać wrażenie zaufanego już od samego momentu wczytania się strony internetowej.
Wskazuje na to między innymi aktywność sklepu internetowego. Czy są prowadzone akcje rabatowe, blog tematyczny na którym znajdują się świeże wpisy i aktualności i wiele więcej.

Zwróćmy uwagę również na to czy sklep jest zabezpieczony przed kradzieżą danych. Spójrzmy na adres URL witryny i sprawdźmy czy po lewej stronie adresu znajduje się ikona kłódki, jeśli tak, jesteśmy bezpieczni i nasze pieniądze również.

Zaufany sklep internetowy to podstawa udanych zakupów internetowych. 
Warto nadmienić, że sklepy internetowe oferują zwykle większy asortyment niż sklepy lokalne i okazują się korzystniejszym wyborem jeśli posiadają dodatkowe udogodnienia takie jak darmowa wysyłka przy minimalnym zamówieniu.
A takich sklepów jest coraz więcej, więc sami zobaczcie jak szybko internet przebija lokalne sklepy!

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Jak robić zakupy spożywcze? Krótki poradnik

W tym artykule opowiem jak moim zdaniem robić zakupy spożywcze. Temat z pogranicza zdrowego żywienia oraz oszczędzania, gdyż trzymając się moich porad poprawicie także kondycję finansową. Nie są to wskazówki rewolucyjne, a wypracowane przeze mnie sposoby, które działają bez zarzutów.

Lista nie jest kompletna ani uporządkowana od rzeczy najważniejszych, ot zbiór life hacków.

  • Rób zakupy z listą. Na większe zakupy wybieraj się raz w tygodniu. Dzięki temu nie zapomnisz najważniejszych produktów i nie będziesz musiał lecieć w połowie gotowania do żabki po brakujący składnik, za który zapłacisz dużo więcej niż w markecie. Prawdopodobnie unikniesz także impulsywnego kupowania rzeczy zbędnych i zachcianek. Oczywiście nie wszystko da się kupić raz w tygodniu, pieczywo lub mięso (jeśli zależy nam na świeżym, nie odmrażanym) kupujmy w miarę potrzeb. Oczywiście te produkty także możemy mrozić, wcześniej porcjujemy i zamrażamy pożądane wielkości produktu, a potem wyciągamy tylko tyle ile potrzebujemy.
  • Jesteś przedsiębiorcą lub znasz dobrze takiego? Rób zakupy w hurtowniach dla przedsiębiorców (np. Makro). Możesz zrobić zapas produktów z długim terminie ważności (ryż, kasza, makaron, pomidory w puszce, etc.). To duża oszczędność pieniędzy, ale także odciążenie przy cotygodniowych zakupach.
  • Kupuj online! Codziennie przeklinam bogów zakupów za cofnięcie możliwości kupowania w Zielonej Górze w Tesco na dowóz. Kupując online oszczędzamy mnóstwo czasu, który jest naszą największą wartością (nie zapominajmy o tym). Dodatkowo bardzo łatwo porównać ceny między różnymi markami, co ułatwia wybór najbardziej ekonomicznego rozwiązania.
  • Nie daj się zwieść marketingowcom i ładnym opakowaniom. Na półkach marketowych najdogodniejsze miejsce zajmują najdroższe marki, które płacą za ten luksus. Rozejrzyj się, a może znajdziesz ten sam produkt innej firmy. Często czytam skład produktów i te tańsze mają nie raz lepsze parametry! Podobna sytuacja występuje przy produktach tworzonych stricte dla dyskontów. Bardzo często jest to identyczny produkt, ale opakowany w Biedronkę, a cena jest dużo niższa.
  • Nie marnuj jedzenia. Kupuj produktu, które faktycznie potrzebujesz (tutaj przydaje się lista zakupów). Oszacuj ile produktów potrzebujesz i je zakup. Oczywiście pewne rzeczy możesz kupować na kilogramy i na pewno się nie zepsują. Jeśli zostanie Ci czegoś za dużo to zamroź, ewentualnie przygotuj jakiś posiłek zawierający ten składnik. Zostało Ci za dużo mięsa i za późno by go zamrozić? Zrób na nim zupę, ew. jakiś pasztet. Przedłużysz żywotność jedzenia (tylko nie przeciągaj w nieskończoność, nie pracujesz w markecie!)
  • Nie rób zakupów będąc głodnym. Ile razy wychodziłem ze sklepu z reklamówką fistaszków, których wcale nie potrzebowałem… Nie zliczę. Jeśli masz dzieci to może warto zostawić je w domu na czas zakupów. Trudno odmówić dziecku proszącemu o jakiś smakołyk?

Mam nadzieję, że rozjaśniłem trochę temat oszczędnego kupowania. Zachęcam do zapoznania się z innymi naszymi artykułami.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Jak szybko pozbyć się zbędnych kilogramów

Chyba każdy z nas marzy o idealnej figurze bez wyrzeczeń. Wiele osób zwyczajnie nie jest w stanie sprostać restrykcyjnym wymaganiom diet odchudzających czy ciężkim ćwiczeniom na siłowni.

 Czy istnieje jakiś sposób na odchudzanie, które nie ingeruje w nasze codzienne nawyki?  Jak szybko schudnąć bez diety?

Odchudzanie bez diety

Wydawałoby się, że dieta jest podstawą każdego odchudzania, ale prawdę mówiąc, to właśnie ona najczęściej odpowiada za efekt jo-jo. Głodówki czy inne cudowne diety, owszem spowodują szybkie zrzucenie nadprogramowych kilogramów, jednakże później wszystko wróci ze zdwojoną siłą, ponieważ odchudzająca się osoba nie wyrobiła w sobie odpowiednich nawyków.

Można schudnąć bez diety. Wystarczy tylko delikatnie zmienić swoje nawyki - więcej owoców i warzyw zamiast słodyczy i podział posiłków po 5 razy w ciągu dnia. Wbrew pozorom to nie jest dieta, ponieważ nie zmieniamy drastycznie naszych przyzwyczajeń, a tylko je modyfikujemy. Poza tym więcej sportu albo ruchu, nawet spacer do i z pracy pozwoli podkręcić metabolizm.

Sztuczki żywnościowe

Odchudzanie to ciężki czas, ponieważ trzeba sobie czegoś odmówić, ale zmusić się do działania, jednak cel jest tego warty. Warto więc napisać sobie na kartce, jaki jest nasz cel (na przykład zrzucić 5-10 kilogramów) i taką karteczkę zawiesić na lodówce albo szafce ze słodyczami. Za każdym razem, gdy będziemy chcieli sięgnąć po nadprogramową przekąskę, taka kartka może nas powstrzymać.

Dość skutecznym trikiem jest zakup modnego ciucha w za małym rozmiarze albo bikini zamiast stroju jednoczęściowego, który dotychczas przykrywał boczki. W ten sposób wywieramy na sobie presję, aby trzymać się ustalonych zasad odchudzania, dzięki którym będziemy mogli założyć kupiony ciuch i wyglądać w nim bosko.

Warto też korzystać z kulinarnych sztuczek i tak na przykład porcję jedzenia nakładać na mniejszy talerz, wtedy będzie się wydawało, że jest jej wizualnie więcej. Inną opcją jest wolniejsze i bardziej świadome spożywanie posiłków. Im więcej czasu przeznaczymy na jedzenie, tym więcej ma go mózg na otrzymanie sygnału, że jesteśmy już najedzeni.

Warto również włączyć do diety preparaty na odchudzanie. Taka 90-dniowa kuracja odchudzająca nie zaburzy naszego codziennego rytmu, natomiast zapewni widoczne efekty w postaci utraty tkanki tłuszczowej.

Żeby schudnąć nie trzeba się trzymać kurczowo diet, które na dłuższą metę się nie sprawdzają. Zmiana kilku tylko nawyków i postawienie na aktywność fizyczną przyniosą rezultaty szybciej, niż moglibyśmy oczekiwać.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Boże Narodzenie w wersji light

Kiedy przez cały rok stara się dbać o wagę, świąteczne obżarstwo powoduje wyrzuty sumienia, wzrost kilogramów, a także fatalne samopoczucie związane z niestrawnością.

 Można zaś świętować Boże Narodzenie zgodnie z tradycją i smacznie, ale jednocześnie lekko. Jest na to wiele sposobów. 

Odchudzone wigilijne menu

Tradycyjne wigilijne potrawy są postne, ale niestety brak mięsa nie oznacza, że są mało kaloryczne, a wręcz przeciwnie. Słodka kutia, tłuste śledzie w oleju czy śmietanie, karp smażony w panierce na dużej ilości tłuszczu, potrawy mączne - uszka i pierogi. Jest to zdecydowanie ciężkie menu, typowe dla polskiej kuchni, po którym każdy może poczuć się ciężko, a także przytyć. Odchudzenie wigilijnego menu jest więc ważne nie tylko dla wagi, ale też dla zachowania dobrego samopoczucia. 
Co można zrobić? Bardzo wiele, ale trzeba wykazać się kreatywnością, a także uwagą. 

Unikać tłuszczu 

W wigilijnych potrawach jest mnóstwo tłuszczu. Karp smażony w panierce chłonie tłuszcz jak gąbka, najlepiej będzie więc usmażyć go na nieprzywierającej patelni, bez tłuszczu (a najlepiej bez panierki) lub upiec w piekarniku. Śledzie, zamiast w oleju czy tłustej śmietanie, można przyrządzić z buraczkami, jabłkami czy w sosie jogurtowym. Jogurtem warto też zastąpić majonez dodawany do sałatki jarzynowej oraz śmietanę wykorzystywaną do zabielania barszczu i zupy grzybowej - a najlepiej w ogóle zrezygnować z zabielania. Jeśli ktoś zastanawia się, jak nie przytyć w święta Bożego Narodzenia, a ma zwyczaj obsmażać uszka i pierogi przed podaniem, także powinien z tego zrezygnować - należy podawać je bezpośrednio z wody, a także nie polewać pierogów masłem. 

Uwaga na mąkę 

Produkty z białej mąki są ciężkostrawne i kaloryczne. Można więc przygotować uszka, pierogi, a nawet ciasta z mąki pełnoziarnistej czy orkiszowej. Lepiej też nie dodawać mąki do zup ani do kapusty z grochem w postaci zasmażki. 
Dietetyczne potrawy wigilijne to także odchudzone ciasta. Najlepiej zrobić je samodzielnie i nie polewać lukrem czy czekoladą, ale na przykład posypać cukrem pudrem. Należy też unikać dużych ilości cukru i tłustych kremów.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.