Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

czwartek, 4 lutego 2021

Ryż pachnący jaśminem

Ryż stanowi podstawę wyżywienia ponad połowy mieszkańców kuli ziemskiej, dostępny jest w większości krajów świata i znany w prawie każdej kulturze. Ma on wiele odmian, różniących się nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim smakiem, a nawet zapachem.

Takim ,,arystokratą" wśród ryżów jest ryż jaśminowy, nazwany tak ze względu na specyficzny aromat uwalniający się podczas gotowania. Pochodzi on z Tajlandii, jednak ceniony jest w całej Azji, a także obu Amerykach i Europie. Legenda głosi, że został on odnaleziony zupełnie przypadkiem w jednej z małych azjatyckich wiosek i długo musiał czekać na należną mu sławę. Dopiero bowiem w latach 70 rozwinięto masową produkcję tego ziarna o śnieżnobiałej barwie (choć istnieją też odmiany czerwona i brązowa) i charakterystycznej, lekko kleistej konsystencji. Ryż jaśminowy jest także bardzo zdrowy,  jest bowiem produktem bezglutenowym i lekkostrawnym, a więc można podawać go małym dzieciom, osobom, które dbają o linię, osobom starszym, alergikom oraz cierpiącym na celiakię i inne dolegliwości przewodu pokarmowego. Jednak najbardziej cenionym walorem tego ryżu jest wspomniany wcześniej unikalny aromat, przypominający nieco zapach jaśminu. Z powodu kwiatowego zapachu, ziarno to nazywane jest zamiennie ,,ryżem pachnącym".

Dzięki delikatnemu smakowi ryż jaśminowy idealnie łagodzi pikantne nuty tradycyjnych potraw, jest więc szeroko stosowany szczególnie w kuchni tajskiej jako podstawa wielu egzotycznych potraw i deserów. Można podawać go w towarzystwie kurczaka, owoców morza lub orzechów nerkowca. Szefowie kuchni polecają też komponować ryż jaśminowy z tradycyjnymi przyprawami tajskimi: trawą cytrynową, która wzmacnia aromat jaśminu, galangalem, wprowadzającym korzenną nutę do całej potrawy, czy limonką, nadającą całości cytrusowy akcent. Nie poleca się natomiast marnować go na zwykłe zapiekanki i risotta - jest na to po prostu zbyt szlachetny, nawet określa się go często ,,ryżem do zadań specjalnych".

Niegdyś, ze względu na swoją ,,elitarność" ryż jaśminowy był drogi i trudno dostępny, na szczęście dzisiaj możemy bez ograniczeń cieszyć się jego aromatem (znajduje się w ofercie np. firmy Konpack w linii produktów Fit's). Co więcej, jego przygotowanie zajmuje niewiele ponad kwadrans. Ryż jaśminowy Fit's został zamknięty w praktycznych torebkach, które wystarczy wrzucić do gorącej, lekko osolonej wody, a po 18 - 20 minutach gotowania pod przykryciem wyjąć i odsączyć, by otrzymać podstawę wszelkiego rodzaju wykwintnych, egzotycznych dań i deserów.

Ryż jaśminowy, najczęściej używany do dań kuchni tajskiej, może równie dobrze sprawdzić się jako składnik potraw z innych regionów świata, np. Południowej Ameryki, do czego przekonuje nas firma Konpack w zakładce ,,Przepisy" na swojej stornie internetowej www.konpack.pl

            Konpack poleca danie na dziś: Ryż po meksykańsku

Składniki: 160g ryżu jaśminowego Fit's (2 torebki), kukurydza 1 puszka, czerwona fasola (1 puszka), cebula (2 szt.), parówki (3 szt.), olej, sól, chili

Przygotowanie: Ugotować ryż według sposobu przygotowania podanego na opakowaniu. Pokroić cebulę i parówki w kostkę, następnie wrzucić na rozgrzany olej i poddusić. Do cebuli i parówek dodać odsączona kukurydzę oraz fasolę z puszki wraz z sosem. Dusić pod przykryciem. Doprawić chili do smaku (chili nada potrawie ostrzejszy smak, typowy dla kuchni meksykańskiej). Ugotowany ryż można wymieszać z warzywami albo podać na sypko, polany sosem.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Naleśniki z włoskim charakterem

Włochy - cóż to jest za kraj! Przystojni mężczyźni, piękne, długowłose kobiety, zatrzymane w czasie Wieczne Miasto, Mediolan, stolica światowej mody. Przepiękna, ponad stukilometrowa złota wstęga piaszczystych plaż, czyli Riwiera Adriatycka i malownicze Dolomity...

Jakby tego było mało, Włochy mogą poszczycić się jeszcze jednym, niepodważalnym atutem - znaną na całym świecie i pod każdą szerokością geograficzną kuchnią. Nic w tym dziwnego, jeśli weźmiemy pod uwagę upodobanie do ucztowania i smakowania życia, z jakiego znani są mieszkańcy tego kraju. Tak jak i poszczególne zakątki tego kraju różnią się od siebie, tak i kuchnia każdego z 20 regionów Italii jest inna, ma swoje specyficzne składniki i dodatki. Najpopularniejszymi potrawami są oczywiście wszelkiego rodzaju makarony przybierające najrozmaitsze kształty i kolory, wzbogacane ziołami i przyprawami, od diabelskiego spaghetti, poprzez delikatną śmietankową carbonarę, aż po malutkie ravioli. Pomimo nieograniczonych, makaronowych przysmaków, nie tylko makaronem prawdziwy Włoch żyje - wymieniając południowe dania nie sposób zapomnieć o wizytówce kraju, czyli pizzie, lub też o bardzo popularnym risotto.  

Włoska kuchnia od dawna cieszy się dużym powodzeniem wszędzie na całym świecie - także i u nas w Polsce. Często korzystamy w kuchni z południowych  przepisów, warto więc pamiętać, że poza pastami i pizzą Włosi gustują także w zupach i - co ciekawe - w naleśnikach. Najbardziej znaną włoską zupą jest minestrone - nie ma na nią ścisłego przepisu, ponieważ jej skład bazuje na warzywach sezonowych i różni się w poszczególnych regionach Italii. Najczęściej minestrone przyrządza się jednak z cukini, fasolki szparagowej, marchwi, zielonego groszku oraz szpinaku. Zupę możemy podawać na różne sposoby: z drobnym makaronem, ryżem lub grzankami. Naleśniki, uzupełnienie dwudaniowego obiadu, przyrządzane są najczęściej z mięsnym, aromatycznym farszem w stylu bolognese.

Jeśli nie mamy kulinarnego zacięcia, możemy skorzystać z gotowej propozycji Virtu - w ofercie firmy, pośród wielu różnych propozycji podania naleśników, znajdują się także Naleśniki bolognese: zaskakująca i jakże smaczna alternatywa dla tradycyjnych naleśników na słodko czy słono. Mięsne nadzienie Naleśników bolognese bardzo dobrze komponuje się z plasterkami mozzarelli - również ulubioną przekąską Włochów.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Sprzęt potrzebny do fondue

Do przygotowania fondue potrzebny jest specjalny zestaw – naczynie do podgrzania masy z sera, oleju, bulionu lub czekolady (w zależności od tego, w czym chcemy zanurzać smakowite kąski), podgrzewacz do utrzymania stałej temperatury oraz specjalne widelczyki.

Tradycyjny zestaw do fondue zawiera: Gliniane, porcelanowe lub ceramiczne naczynie do serowego i deserowego fondue (pozwala na podtrzymywanie umiarkowanej temperatury) lub naczynia ze stali nierdzewnej do mięsnego, rybnego lub warzywnego fondue, które wymaga wyższej temperatury. Jednak stalowe naczynie jest uniwersalne i pasuje również do sera.Źródło ciepła – podgrzewacz/palnik z regulowanym płomieniem.Pokrywka do gaszenia ognia.Podstawka do naczynia.Widelczyki z kolorowymi metkami, zwykle po jednym na osobę w przypadku serowego fondue oraz po dwa w przypadku mięsnego (jeden służy do zanurzania, drugim pomagamy sobie przy zdejmowaniu mięsa na talerz).

W sklepach AGD jest dość duży wybór, można znaleźć zarówno zestawy do konkretnego fondue, jak i zestawy uniwersalne, ceramiczne i żeliwne, tanie (do 100 zł) i naprawdę luksusowe. Wybór należy do Ciebie. Zestaw uniwersalny wydaje się najbardziej sensowny, gdyż zajmie mniej miejsca, niż kilka różnych, i daje różne możliwości – każdy może odkryć swój ulubiony sposób. Jednak prawdziwi smakosze docenią ceramiczne naczynie, zapewniające najbardziej prawidłowy proces topienia sera i zapobiegający jego szybkiemu wystygnięciu. Należy też wiedzieć, że do podgrzewania czekoladowego fondue wystarczy mini-świeczka, taka, której się używa w domkach zapachowych. Oprócz zestawu do fondue, potrzebne będą miseczki do sałatek i sosów. Przyda się też młynek do przypraw.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Co to jest fondue i skąd pochodzi?

Fondue to narodowe danie szwajcarskie, które jest również bardzo popularne wśród Francuzów. Słowo fondue pochodzi od francuskiego fondre, co znaczy „roztapiać się”; stąd fondue to „roztopiony”.

Prawdziwe fondue zgodnie z oryginalnym przepisem robi się z różnych rodzajów sera. Ale istnieją również fondue mięsne, rybne i słodkie.

 

Zwyczaj robienia latem zapasów sera i chleba na zimę pojawił się w Szwajcarii mniej więcej w XVIII wieku. W ciągu kilku miesięcy ser stawał się twardy, jak kamień, więc wymyślono sposób na jego zmiękczenie – podgrzanie na ognisku w winie. W chłodne wieczory rodzina zasiadała wokół kociołka, by posilić się gorącym daniem. Tak właśnie powstało słynne fondue.

Stosunkowo niedawno fondue zaczęło zyskiwać na popularności w innych krajach, także w Polsce. Jest to specjalny sposób podejmowania gości, którzy siedzą przy wspólnym kociołku godzinami, zanurzając w jego zawartości kawałeczek chleba lub mięsa. Takie niepowtarzalne chwile spędzone w kręgu rodziny i przyjaciół w długie zimowe wieczory rozgrzeją nie tylko ciało, ale i duszę. Jest to prawdziwy rytuał, zbliżający ludzi, gdyż jedzenie ze wspólnego garnka zawsze łączy i nastraja na ciepłą rozmowę, daje pozytywne emocje i niezacierające się wrażenia.

Fondue będzie gwoździem programu na każdej imprezie. Przygotowanie tego stylowego i szybkiego dania wymaga minimum wiedzy i wysiłku. Sami goście oraz członkowie Twojej rodziny mogą zająć się przygotowaniami. A to oznacza, że fondue będzie wręcz niezastąpione, jeśli goście zostaną zaproszeni nagle lub zjawią się bez zaproszenia :)

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Pomysł na obiad dla mięsożerców

Jeśli nie wyobrażasz sobie dnia bez zjedzenia kanapki z szynką na kolację, czy schabowego na obiad, jeśli postawa wegetarian jest dla Ciebie nieodgadnioną zagadką; jeśli słysząc słowo ,,kurczak" w Twojej głowie powstaje obraz soczystego kotleta, to zapewne jesteś mięsożercą.

I nie ma w tym nic dziwnego, bo człowiek stworzony jest do przyjmowania pokarmu mięsnego: dowodem na to są choćby ludzkie kły, którymi w wersji zwierzęcej poszczycić się mogą takie drapieżniki, jak puma czy tygrys. Także nasz organizm skonstruowany jest w taki sposób, aby przyswajać i przetwarzać białko zwierzęce, które zawiera aminokwasy, witaminy grupy B, niewystępującą w pokarmach roślinnych witaminę B12, witaminy A i D, związki mineralne zawierające biopierwiastki, tłuszcze nasycone i nienasycone, enzymy i wiele innych składników, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wegetarianie zastępują białko zwierzęce białkiem roślinnym, trzeba mieć jednak świadomość, że kotlet sojowy nigdy nie zastąpi zdrowo przyrządzonej piersi z indyka, szczególnie w okresie dorastania. Nie mówiąc już o wybornym smaku  przygotowanego mięsa w postaci soczystego udka z kurczaka, chrupiących skrzydełek, czy najlepszego pod słońcem polskiego schabowego. Mimo wszystko te przepyszne, popularne dania mogą się szybko znudzić, jeśli nie będziemy przeplatać ich ciekawymi urozmaiceniami. Trzeba też pamiętać, że każdemu mięsnemu daniu towarzyszyć musi dodatek warzywny, gdyż białko zwierzęce powinno być zrównoważone białkiem roślinnym, również koniecznym do prawidłowego rozwoju.     

          Ciekawym pomysłem, zarówno zdrowym jak i sycącym, mogą być kluski śląskie z mięsem- danie uwielbiane nie tylko przez mieszkańców południowej Polski. Podane z sosem lub roztopionym masłem i cebulką z pewnością są w stanie usatysfakcjonować nawet najbardziej wybredne podniebienia. Podobnie jak krokiety z mięsem, które podane z czerwonym barszczem nie muszą być przeznaczone tylko na Wigilię, czy późne godziny weselne ale mogą być ciekawą odmianą w diecie obiadowej każdego mięsożercy. Jednak przygotowanie każdego z tych dań wymaga poświęcenia co najmniej kilkudziesięciu minut, a nie każdy może sobie na to pozwolić. Z pomocą przychodzą nam dania gotowe, wśród których godne polecenia są kluski śląskie z mięsem i krokiety z mięsem np. firmy Virtu. Kluski śląskie i krokiety z mięsem Virtu smakują jak u mamy, ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę a miękkie ciasto i apetyczne nadzienie zadowolą koneserów mięsnych potraw.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.