Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

niedziela, 4 lipca 2021

Dieta pudełkowa – dlaczego warto się na to zdecydować?

Co jest dobrego w diecie pudełkowej? Dlaczego powinniśmy zdecydować się na zmianę stylu życia z wygodnego – pełna lodówka, przekąski, brak kontroli – na styl zdrowy – catering dietetyczny, zdrowie, pełna kontrola. Postaram się odpowiedzieć na pytanie, dlaczego diety pudełkowe i cateringi dietetyczne są potrzebne.

Jakie są zalety diety pudełkowej, a jakie wady?

Jako stały mieszkaniec Łodzi, a tymczasowo też Warszawy często spotykam się z wieloma cateringami dietetycznymi. Podejście wielu diet pudełkowych jest na szczęście podobne. Przygotować smaczny posiłek i zapewnić, aby klient otrzymał go z samego rana dnia następnego. W przeciętnym pudełku lub torbie znajdziemy zazwyczaj 5 posiłków na cały dzień – śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. Oczywiście 5 posiłków jest przygotowanych zgodnie z naszym wyborem diety, oraz wcześniej ustalonej kaloryczności poszczególnych posiłków. I tutaj pojawia się zagadnienie kontroli. Zawsze wiemy ile zjemy, o ile nie podjadamy i jesteśmy wobec siebie uczciwi. Dostępne kaloryczności wahają się w przedziale od 1000kcal do nawet 3 lub 4000kcal. W dietach pudełkowych tak szeroki wybór powstał w związku z osobami, które albo chcą stracić zbędne kilogramy, albo żyć spokojnie bez wyrzeczeń, albo nabrać masy. Kończąc dywagacje nad plusami cateringów dietetycznych warto zwrócić uwagę na minusy. Próbując naprawdę wiele poszczególnych diet pudełkowych, zauważyłem, że największym minusem diety jest jej cena. W ciągu miesiąca trzeba mieć odłożone około 1400zł, na jedzenie. Warto zwrócić uwagę jednak na to, że po zakupie diety pudełkowej nie trzeba kupować innego jedzenia.

Czy catering dietetyczny tak naprawdę coś daje?

Duże firmy zajmujące się dietami pudełkowymi dają nam, tj. ich klientom wiele nadziei. Szybka utrata wagi i droga ku lepszej sylwetce pojawia się przy każdym ogłoszeniu. Lecz czy w rzeczywistości chudnięcie z pomocą diety pudełkowej działa? Jak najbardziej tak! Jest jeden bardzo ważny warunek, który należy spełnić. Odpowiednio dużo się poruszać i ćwiczyć. Niezależnie od tego jak mało kaloryczne posiłki będziemy jedli, to niewątpliwie ćwiczenia w parze z cateringiem dietetycznym zapewnią nam wymarzoną utratę wagi.

Słowem podsumowania: jeżeli po wyliczeniu budżetu domowego bez brania pod uwagę jedzenia zostaje Ci około 1000 zł, to weź pod uwagę dietę pudełkową. I zawsze pamiętaj, że warto połączyć to z aktywością fizyczną.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Mleko w proszku – z czym to się je?

Mleko w proszku powstaje po odparowaniu wody ze zwykłego mleka. Tak zmieniona konsystencja wpływa na jego częste wykorzystanie w gastronomii. Za pomocą tego składnika możemy wyczarować w kuchni istne cuda. Wybierając to najlepszej jakości mamy gwarancję, że nasz wypiek się uda.

Zalety mleka w proszku

W przemyśle mleczarskim mleko w proszku używane jest już od ponad wieku. Przykładowo, w Gostyniu w roku 1979 uruchomiono Proszkownię Mleka i od tego czasu rozpoczęto jego produkcję. W czasach PRL-u blok czekoladowy z użyciem właśnie mleka w proszku stał się prawdziwym hitem! Praktyczne zastosowanie mleka spowodowało, że cieszy się popularnością aż do dziś. Po pierwsze, łatwo je przechowywać. Mleko w proszku posiada znacznie dłuższy termin przydatności niż tradycyjne mleko, minimum 4 miesięce od daty produkcji. Ta cecha powoduje, że wiele osób chętnie korzysta z mleka w proszku podczas wyjazdów. Po drugie, jest łatwe do przechowywania i użycia, co dodatkowo wpływa na jego popularność podczas wycieczek. Mleko w proszku jest także składnikiem wielu wypieków. Używa się go podczas przygotowania kremów do ciast. Dlaczego tak chętnie wykorzystuje się je w gastronomi? Otóż, mleko w proszku doskonale zagęszcza! Co więcej, możemy je rozpuścić, dodać kakao lub czekolady i mamy pyszny, energetyczny napój. Korzystając z najlepszej jakości produktów będziemy pewni, że nasza potrawa będzie w pełni wartościowym posiłkiem. Zarówno do ciast, jak i dań wytrawnych świetnie sprawdzi się mleko odtłuszczone, granulowane w proszku produkowane, np. w Spółdzielni Mleczarskiej w Gostyniu.  Poniżej kilka kulinarnych pomysłów na jego wykorzystanie.

Gdy masz więcej niż chwilę

Istnieje mnóstwo możliwości na wykorzystanie mleka w proszku do przygotowania deserów. Kto nie skusiłby się na domową czekoladę do picia? Aromatu dodadzą jej ulubione przyprawy, takie jak cynamon, kardamon czy imbir. Mleka w proszku używamy również do przygotowania mas i kremów wielu ciast lub lodów. Można z niego zrobić również słynną nutellę. Masę czekoladową uzyskujemy przez połączenie mleka w proszku z kakao, kaszą jaglaną, zmielonymi orzechami, miodem i wodą. Tego typu masę możemy też wykorzystać do przełożenia biszkoptu. Pozostaje tylko udekorować wierzch ciasta i cieszyć się słodką chwilą w towarzystwie aromatycznej kawy. Chałwa domowa brzmi również kusząco. Trzeba tylko połączyć ze sobą odpowiednie składniki i zostawić gotową masę do zastygnięcia w lodówce. Mleko w proszku to także niezastąpiony składnik wspomnianego wcześniej bloku czekoladowego. W wersji „na bogato” dodajemy pokruszone herbatniki, bakalie czy suszone owoce. A może marzą Wam się ciepłe bułeczki na śniadanie bez wychodzenia z domu? Wiele prostych przepisów na zrobienie pieczywa z wykorzystaniem mleka w proszku można znaleźć w Internecie. Wystarczy tylko dodać kilka podstawowych produktów spożywczych jak: drożdże, mąka, jaja i masło, żeby nasze mieszkanie wypełnił świeży zapach domowych wypieków.

Gdy goni Cię czas

Kiedy dostajemy telefon, że za godzinę odwiedzą nas goście, możemy ze spokojem przygotować deser do kawy. Wystarczy, że zadbamy o to, aby mieć pod ręką mleko w proszku. W zależności od naszych preferencji i dostępnych produktów, szybko przygotujemy krem, który następnie wykorzystamy do wafli, naleśników czy gofrów. Kolejnym smakowitym rozwiązaniem są pralinki. Świetnie się sprawdzą w podróży jako przekąska na drogę, przekąska na przyjęciu lub drugie śniadanie do szkoły. Nie wymagają one pieczenia, co jest ich niepodważalnym atutem. Jeśli jednak planujemy przygotować przekąskę na słono to mleko w proszku może nam posłużyć do poprawienia konsystencji pasty kanapkowej. Dodając je do rozdrobnionych warzyw sprawimy, że masa utrzyma się na kromce. Możliwości mamy naprawdę wiele. Mleko w proszku dodajemy również do koktajli. Wszystko zależy od naszych preferencji i dostępnych w danej chwili owoców i warzyw. W przypadku tych, które zawierają dużo wody, użycie mleka w proszku wydaje się być szczególnie uzasadnione.

W kuchni ważne jest, aby nie bać się próbować nowych rozwiązań. Dzięki odpowiednim połączeniom i użyciu wysokiej jakości produktów umilimy sobie i naszym bliskim dzień, podając im smakołyk, którego nie mieli okazji jeszcze próbować. W sytuacjach kiedy mamy niewiele czasu na przygotowanie posiłku, na pewno docenimy korzystanie z mleka w proszku. Jedyne co nas ogranicza to wyobraźnia, ponieważ jego zastosowań jest naprawdę dużo.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Lecznicze działanie miodu

Miód zapewnia nie tylko walory smakowe, ale przede wszystkim jest zdrowym dodatkiem do potraw oraz pomaga przy wielu schorzeniach.

Miód ma nie tylko walory smakowe, ale także zdrowotne. W jego składzie znajdziemy przede wszystkim cukry proste, które dodają energii. Ponadto miód świetnie sprawdzi się w kuracji przeziębienia, a także wzmocni układ odpornościowy. 

Aby zadziałał…

Coraz częściej sprzedawcy oferuję podróbki miodu. Po czym je poznać? Przede wszystkim po cenie produktu – wiedz, że podejrzanie tani koszt, to na pewno nie prawdziwy miód. Można to sprawdzić także za pomocą łyżeczki – nabierz go na łyżeczkę i powoli wylewaj na talerz – oryginalny miód będzie lał się cienkim strumieniem, natomiast sztuczny utworzy plamę na talerzu i będzie kapał z łyżki.

Najcenniejsze właściwości odżywcze posiada oczywiście świeży miód. Jednak, jego termin ważności, jeśli jest prawidłowo przechowywany może sięgnąć nawet trzech lat. Trzeba pamiętać, żeby trzymać go w ciemnym pomieszczeniu w  szklanym pojemniku.

Miód jest oczywiście zdrowy, ale nie należy przesadzać z jego ilością. Zanim zaczniesz go dodawać do potraw, sprawdź, czy aby na pewno nie jesteś na niego uczulony, ponieważ bardzo często wywołuje reakcje alergiczne. Zalecana dzienna porcja dla osoby dorosłej to 4-5 łyżek.

UWAGA! Nie podawaj go niemowlętom – dopiero dzieci, które ukończyły 2 lata mogą zacząć jeść produkty z dodatkiem miodu. 

Pozostała już tylko kwestia doboru rodzaju. Do dyspozycji mamy wiele gatunków miodu - na jaki więc się zdecydować?

  • Rzepakowy - ma charakterystyczny wygląd - jest bardzo blady, wręcz bezbarwny. Pomoże przede wszystkim osobom z problemami z układem pokarmowym i krążenia.
  • Akacjowy - jest bardzo jasny, a posiada wiele cennych minerałów - m.in. magnez, potas i acetylocholinę. Pomaga wyciszyć się i ustabilizować ciśnienie. Jest polecany jako dodatek do melisy przed snem - taki napój ułatwia zasypianie.
  • Lipowy - Ma jasnożółty odcień z zielonkawą poświatą. Jest najbardziej ze wszystkich gatunków polecany na przeziębienia i grypę. Nie tylko pomaga pozbyć się kaszlu oraz gorączki, ale także uspokaja organizm i pomaga zasnąć.
  • Spadziowy - Charakteryzuje się ciemniejszą barwą z zielonkawym zabarwieniem. Jest polecany głównie osobom mało aktywnym fizycznie, które walczą z bólami reumatycznymi. Ponadto wzmacnia system odpornościowy.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Suszone warzywa i owoce - jak przygotować susz?

Nie ulega wątpliwości, że suszone warzywa i owoce to bardzo cenne źródło witamin i różnego rodzaju składników mineralnych, które są niezbędne dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania naszego organizmu. Niestety w naszej strefie klimatycznej nie można się nimi cieszyć zbyt długo w ich najświeższej formie.

Suszenie jako jedna z form przetwarzania

Suszenie warzyw i owoców to nic innego jak tylko usuwanie z nich nadmiaru niepożądanej wody, nawet do 90%, przy jednoczesnym zachowaniu bardzo dużej ilości składników odżywczych. Podczas tego procesu, co niezwykle ważne, nie ulegną rozpadowi takie cenne związki mineralne jak magnez, potas czy też żelazo, ani błonnik, a nawet znaczna większość witamin, między innymi z grup A, B i E.

Suszone warzywa i owoce nie zawierają jednak witaminy C, która jest bardzo nietrwała i szybko ulega rozkładowi zarówno podczas dehydratacji, jak i gotowania czy nawet długiego przechowywania w stanie surowym.

Prawidłowo wykonane suszenie prowadzi do otrzymania produktu w pełni wartościowego, a przede wszystkim niezwykle smacznego i bardzo pożywnego. W ten prosty sposób uzyskujemy naturalny susz do zupy, kompotu czy jako słodką przekąskę między głównymi posiłkami, albo dodatek do wielu dań tradycyjnej kuchni staropolskiej, która wykorzystują mnóstwo suszonych warzyw.

Co nadaje się do suszenia?

Praktycznie wszystkie warzywa i owoce nadają się do suszenia z wyjątkiem tych, których głównym bogactwem jest witamina C, ze względu na jej ekstremalnie niską trwałość. Zatem nie warto poddawać dehydratacji malin, poziomek czy truskawek chyba, że potraktujemy je jako smaczny i naturalny dodatek do musli czy do herbaty. Nie nadają się również do suszenia owoce i warzywa, które składają się głównie z wody tj. ogórki gdyż w takich przypadkach bardzo trudno uzyskać zadowalającą ilość suszu.

Idealnie do suszenia nadają się natomiast owoce tj. morele, jabłka, gruszki, śliwki, banany, żurawina czy winogrono. Jeśli chodzi o warzywa to idealnym przykładem będą marchew, seler, por, buraki, cebula, pomidory cy korzeń pietruszki.

Jak suszyć?

Aby otrzymać suszone warzywa lub owoce należy je najpierw dokładnie przebrać i oczyścić. Do suszenia należy wybrać tylko takie produkty, które są zdrowe i świeże, a poza tym dojrzałe i pozbawione oznak gnicia.

Do suszenia można zastosować zarówno suszarki elektryczne, piekarniki z termoobiegiem, jak i bardziej naturalne metody takie jak promienie słońca. Jeśli trafimy na ciepły i bardzo słoneczny dzień, odpowiednio rozłożone warzywa lub owoce ususzą się w pełni ekologicznie i zachowają swój niepowtarzalny smak i aromat.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Ciekawostki dotyczące cukru i produktów "fit"

Niemal każdy człowiek na świecie marzy o szczupłej i zgrabnej sylwetce. I chociaż istnieje wielu szczęśliwców, którzy nie muszą liczyć kalorii i spędzać wielu godzin na siłowni, to jednak zdecydowana większość populacji przynajmniej raz w życiu była na diecie.

Producenci żywności coraz częściej tworzą produkty, które - według wszechobecnej reklamy - mają nie tylko pomóc w pozbyciu się zbędnych kilogramów, ale dodatkowo zapewnić zdrowe odżywianie. A tymczasem wiele badań wskazuje, iż tak zwana żywność fit wcale nie wspomaga odchudzania, a nawet może spowodować tycie. Podobnie jest z cukrem - większość osób jest przekonana, iż największa zawartość cukru znajduje się w słodyczach. Czy tak jest naprawdę? Oto ciekawostki dietetyczne, które powinny zmienić sposób myślenia o cukrze i produktach fit.

1. Produkty fit są bardzo zdrowe i pozwalają schudnąć

To przekonanie funkcjonuje w świadomości społeczeństwa i często wywołuje zupełnie odmienne skutki - zamiast chudnąć, większość ludzi tyje. Dlaczego? Otóż fraza "niska zawartość tłuszczu" (tak charakterystyczna dla produktów fit) tak naprawdę oznacza dużo większą ilość węglowodanów i sodu (które są dodawane do produktów w zastępstwie tłuszczów). A tymczasem wiele badań wskazuje, iż największy spadek wagi uzyskuje się nie dzięki ograniczeniu tłuszczu, ale dzięki spożywaniu produktów o ograniczonej zawartości węglowodanów. Co więcej - istnieje szereg produktów żywnościowych, które powszechnie są uważane za zdrowe i skuteczne w walce z nadwagą, gdy tymczasem powodują przyrost nadprogramowych kilogramów. Do najbardziej znanych produktów fit, które powodują wzrost wagi należą: płatki śniadaniowe (zawierające duże ilości cukru i rafinowanych węglowodanów), syrop z agawy (zawiera duże ilości fruktozy), jogurt o obniżonej zawartości tłuszczu (w którym brak tłuszczu jest rekompensowany dużą ilością cukru i konserwantów) oraz soki owocowe (w składzie których występują duże ilości cukrów naturalnych).

2. Słodziki powodują nowotwory

Podstawową zaletą dostępnych na rynku słodzików jest to, iż zapewniają słodki smak napojów i potraw bez podnoszenia ich kaloryczności. Na ich temat narosło wiele mitów, według których słodziki mają być niezdrowe i mogą powodować występowanie chorób nowotworowych. A tymczasem Europejski Urząd do spraw Bezpieczeństwa Żywności jednoznacznie stwierdził, iż słodziki są produktem bezpiecznym, który może być spożywany nawet przez kobiety w ciąży (za wyjątkiem sacharyny). Ponadto należy dodać, iż każdy produkt spożywczy dopuszczony do obrotu na terenie Unii Europejskiej przechodzi bardzo szczegółowe badania. W praktyce oznacza to, iż - wbrew powszechnemu przekonaniu - słodzik nie jest produktem szkodzącym ludzkiemu zdrowiu.

3. Zawartość cukru w poszczególnych produktach

Zdecydowana większość ludzi jest przekonana, iż największa ilość cukru znajduje się w słodyczach. I dużo w tym prawdy - czekolady i batony zawierają od 5 do nawet 9 łyżeczek cukru. Ale wystarczy spojrzeć na inne produkty, aby przekonać się, że niektóre z nich - nawet te uchodzące za zdrowe - wcale nie ustępują wyrobom cukierniczym. Tak popularne napoje - jak Coca Cola, Red Bull, gorąca czekolada bądź zwykła lemoniada - zawierają od 3 do 8 łyżeczek cukru. A już zupełną ciekawostką dietetyczną jest fakt, iż niektóre z owoców (takie jak banan, mango, ananas bądź winogrona) mogą zawierać nawet 4 łyżeczki tej niezdrowej substancji.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.