Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

niedziela, 4 lipca 2021

Lecznicze działanie miodu

Miód zapewnia nie tylko walory smakowe, ale przede wszystkim jest zdrowym dodatkiem do potraw oraz pomaga przy wielu schorzeniach.

Miód ma nie tylko walory smakowe, ale także zdrowotne. W jego składzie znajdziemy przede wszystkim cukry proste, które dodają energii. Ponadto miód świetnie sprawdzi się w kuracji przeziębienia, a także wzmocni układ odpornościowy. 

Aby zadziałał…

Coraz częściej sprzedawcy oferuję podróbki miodu. Po czym je poznać? Przede wszystkim po cenie produktu – wiedz, że podejrzanie tani koszt, to na pewno nie prawdziwy miód. Można to sprawdzić także za pomocą łyżeczki – nabierz go na łyżeczkę i powoli wylewaj na talerz – oryginalny miód będzie lał się cienkim strumieniem, natomiast sztuczny utworzy plamę na talerzu i będzie kapał z łyżki.

Najcenniejsze właściwości odżywcze posiada oczywiście świeży miód. Jednak, jego termin ważności, jeśli jest prawidłowo przechowywany może sięgnąć nawet trzech lat. Trzeba pamiętać, żeby trzymać go w ciemnym pomieszczeniu w  szklanym pojemniku.

Miód jest oczywiście zdrowy, ale nie należy przesadzać z jego ilością. Zanim zaczniesz go dodawać do potraw, sprawdź, czy aby na pewno nie jesteś na niego uczulony, ponieważ bardzo często wywołuje reakcje alergiczne. Zalecana dzienna porcja dla osoby dorosłej to 4-5 łyżek.

UWAGA! Nie podawaj go niemowlętom – dopiero dzieci, które ukończyły 2 lata mogą zacząć jeść produkty z dodatkiem miodu. 

Pozostała już tylko kwestia doboru rodzaju. Do dyspozycji mamy wiele gatunków miodu - na jaki więc się zdecydować?

  • Rzepakowy - ma charakterystyczny wygląd - jest bardzo blady, wręcz bezbarwny. Pomoże przede wszystkim osobom z problemami z układem pokarmowym i krążenia.
  • Akacjowy - jest bardzo jasny, a posiada wiele cennych minerałów - m.in. magnez, potas i acetylocholinę. Pomaga wyciszyć się i ustabilizować ciśnienie. Jest polecany jako dodatek do melisy przed snem - taki napój ułatwia zasypianie.
  • Lipowy - Ma jasnożółty odcień z zielonkawą poświatą. Jest najbardziej ze wszystkich gatunków polecany na przeziębienia i grypę. Nie tylko pomaga pozbyć się kaszlu oraz gorączki, ale także uspokaja organizm i pomaga zasnąć.
  • Spadziowy - Charakteryzuje się ciemniejszą barwą z zielonkawym zabarwieniem. Jest polecany głównie osobom mało aktywnym fizycznie, które walczą z bólami reumatycznymi. Ponadto wzmacnia system odpornościowy.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Suszone warzywa i owoce - jak przygotować susz?

Nie ulega wątpliwości, że suszone warzywa i owoce to bardzo cenne źródło witamin i różnego rodzaju składników mineralnych, które są niezbędne dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania naszego organizmu. Niestety w naszej strefie klimatycznej nie można się nimi cieszyć zbyt długo w ich najświeższej formie.

Suszenie jako jedna z form przetwarzania

Suszenie warzyw i owoców to nic innego jak tylko usuwanie z nich nadmiaru niepożądanej wody, nawet do 90%, przy jednoczesnym zachowaniu bardzo dużej ilości składników odżywczych. Podczas tego procesu, co niezwykle ważne, nie ulegną rozpadowi takie cenne związki mineralne jak magnez, potas czy też żelazo, ani błonnik, a nawet znaczna większość witamin, między innymi z grup A, B i E.

Suszone warzywa i owoce nie zawierają jednak witaminy C, która jest bardzo nietrwała i szybko ulega rozkładowi zarówno podczas dehydratacji, jak i gotowania czy nawet długiego przechowywania w stanie surowym.

Prawidłowo wykonane suszenie prowadzi do otrzymania produktu w pełni wartościowego, a przede wszystkim niezwykle smacznego i bardzo pożywnego. W ten prosty sposób uzyskujemy naturalny susz do zupy, kompotu czy jako słodką przekąskę między głównymi posiłkami, albo dodatek do wielu dań tradycyjnej kuchni staropolskiej, która wykorzystują mnóstwo suszonych warzyw.

Co nadaje się do suszenia?

Praktycznie wszystkie warzywa i owoce nadają się do suszenia z wyjątkiem tych, których głównym bogactwem jest witamina C, ze względu na jej ekstremalnie niską trwałość. Zatem nie warto poddawać dehydratacji malin, poziomek czy truskawek chyba, że potraktujemy je jako smaczny i naturalny dodatek do musli czy do herbaty. Nie nadają się również do suszenia owoce i warzywa, które składają się głównie z wody tj. ogórki gdyż w takich przypadkach bardzo trudno uzyskać zadowalającą ilość suszu.

Idealnie do suszenia nadają się natomiast owoce tj. morele, jabłka, gruszki, śliwki, banany, żurawina czy winogrono. Jeśli chodzi o warzywa to idealnym przykładem będą marchew, seler, por, buraki, cebula, pomidory cy korzeń pietruszki.

Jak suszyć?

Aby otrzymać suszone warzywa lub owoce należy je najpierw dokładnie przebrać i oczyścić. Do suszenia należy wybrać tylko takie produkty, które są zdrowe i świeże, a poza tym dojrzałe i pozbawione oznak gnicia.

Do suszenia można zastosować zarówno suszarki elektryczne, piekarniki z termoobiegiem, jak i bardziej naturalne metody takie jak promienie słońca. Jeśli trafimy na ciepły i bardzo słoneczny dzień, odpowiednio rozłożone warzywa lub owoce ususzą się w pełni ekologicznie i zachowają swój niepowtarzalny smak i aromat.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Ciekawostki dotyczące cukru i produktów "fit"

Niemal każdy człowiek na świecie marzy o szczupłej i zgrabnej sylwetce. I chociaż istnieje wielu szczęśliwców, którzy nie muszą liczyć kalorii i spędzać wielu godzin na siłowni, to jednak zdecydowana większość populacji przynajmniej raz w życiu była na diecie.

Producenci żywności coraz częściej tworzą produkty, które - według wszechobecnej reklamy - mają nie tylko pomóc w pozbyciu się zbędnych kilogramów, ale dodatkowo zapewnić zdrowe odżywianie. A tymczasem wiele badań wskazuje, iż tak zwana żywność fit wcale nie wspomaga odchudzania, a nawet może spowodować tycie. Podobnie jest z cukrem - większość osób jest przekonana, iż największa zawartość cukru znajduje się w słodyczach. Czy tak jest naprawdę? Oto ciekawostki dietetyczne, które powinny zmienić sposób myślenia o cukrze i produktach fit.

1. Produkty fit są bardzo zdrowe i pozwalają schudnąć

To przekonanie funkcjonuje w świadomości społeczeństwa i często wywołuje zupełnie odmienne skutki - zamiast chudnąć, większość ludzi tyje. Dlaczego? Otóż fraza "niska zawartość tłuszczu" (tak charakterystyczna dla produktów fit) tak naprawdę oznacza dużo większą ilość węglowodanów i sodu (które są dodawane do produktów w zastępstwie tłuszczów). A tymczasem wiele badań wskazuje, iż największy spadek wagi uzyskuje się nie dzięki ograniczeniu tłuszczu, ale dzięki spożywaniu produktów o ograniczonej zawartości węglowodanów. Co więcej - istnieje szereg produktów żywnościowych, które powszechnie są uważane za zdrowe i skuteczne w walce z nadwagą, gdy tymczasem powodują przyrost nadprogramowych kilogramów. Do najbardziej znanych produktów fit, które powodują wzrost wagi należą: płatki śniadaniowe (zawierające duże ilości cukru i rafinowanych węglowodanów), syrop z agawy (zawiera duże ilości fruktozy), jogurt o obniżonej zawartości tłuszczu (w którym brak tłuszczu jest rekompensowany dużą ilością cukru i konserwantów) oraz soki owocowe (w składzie których występują duże ilości cukrów naturalnych).

2. Słodziki powodują nowotwory

Podstawową zaletą dostępnych na rynku słodzików jest to, iż zapewniają słodki smak napojów i potraw bez podnoszenia ich kaloryczności. Na ich temat narosło wiele mitów, według których słodziki mają być niezdrowe i mogą powodować występowanie chorób nowotworowych. A tymczasem Europejski Urząd do spraw Bezpieczeństwa Żywności jednoznacznie stwierdził, iż słodziki są produktem bezpiecznym, który może być spożywany nawet przez kobiety w ciąży (za wyjątkiem sacharyny). Ponadto należy dodać, iż każdy produkt spożywczy dopuszczony do obrotu na terenie Unii Europejskiej przechodzi bardzo szczegółowe badania. W praktyce oznacza to, iż - wbrew powszechnemu przekonaniu - słodzik nie jest produktem szkodzącym ludzkiemu zdrowiu.

3. Zawartość cukru w poszczególnych produktach

Zdecydowana większość ludzi jest przekonana, iż największa ilość cukru znajduje się w słodyczach. I dużo w tym prawdy - czekolady i batony zawierają od 5 do nawet 9 łyżeczek cukru. Ale wystarczy spojrzeć na inne produkty, aby przekonać się, że niektóre z nich - nawet te uchodzące za zdrowe - wcale nie ustępują wyrobom cukierniczym. Tak popularne napoje - jak Coca Cola, Red Bull, gorąca czekolada bądź zwykła lemoniada - zawierają od 3 do 8 łyżeczek cukru. A już zupełną ciekawostką dietetyczną jest fakt, iż niektóre z owoców (takie jak banan, mango, ananas bądź winogrona) mogą zawierać nawet 4 łyżeczki tej niezdrowej substancji.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Zdrowe przekąski do chrupania w pracy

Nowy rok daje możliwość do nowych wyzwań. Jednym z nich jest dieta. Dlatego właśnie teraz warto zacząć walkę ze starymi nawykami i wprowadzić nowe zwyczaje.

Oto kilka pomysłów na przekąski, które wspomogą odchudzanie i zdrowy styl życia. 

Idealne przekąski powinny być niskokaloryczne. Smakołyki charakteryzujące się niskim indeksem glikemicznym są dobre dla metabolizmu. Powinny być także bogate w składniki odżywcze. Jeśli dana przekąska jest wysoce kaloryczna to nic nie szkodzi. Wystarczy wprowadzić maksymalną dawkę dzienną i trzymać się jej. 

 

Bakalie 

Większość z nic spełnia kryteria przekąski idealnej. Prócz rodzynek, które odrzuca się przez wzgląd na wysoki indeks glikemiczny. Warto też sprawdzać skład żurawiny, która w sklepach często występuje po obróbce z cukrem i tłuszczem. Ważnym aspektem są orzechy. Stanowią one najlepsze źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są również skarbnicą magnezu, potasu, fosforu oraz innych mikroelementów. Dzięki temu regulują przemianę materii. Bakalie idealnie sprawdzają się jako dodatek do zdrowych sałatek. Można je także dodać do owsianki czy batoników. 

 

Batoniki owsiane 

Batonik owsiany naturalny to dobry wybór na drugie śniadanie. Należ jednak zwrócić uwagę® na skład i informacje na opakowaniu. Mogą one mieć w sobie duże ilości cukru, olej palmowy i wiele innych składników. Najlepiej będzie przygotować swoje własne domowe batony z ulubionymi dodatkami. 

 

Sery 

Sery mogą być zaskoczeniem. Długodojrzewające sery są dobre dla zdrowia. Przekąska tego rodzaju na długo zaspokaja uczucie głodu. Są także źródłem białka, dzięki czemu pozytywnie wpływają na budowę układu mięśniowego. Wapń zawarty w mleku poprawia kondycje kości i uzębienia. Najlepiej sery łączyć w sałatkach. Nie należy jednak przesadzać z ich ilością. 

 

Jogurt naturalny 

Jogurt to dobry wybór na śniadanie. Najlepiej wybrać te, które mają niską zawartość tłuszczu lub nie mają go wcale. Stanowią tak jak sery źródło białka i wapnia. Można wypić samodzielnie szklankę lub wykorzystać do sosów sałatkowych, twarożku, lub jako dip do i chrupiących warzyw. Szczególnie powinniście spróbować jogurtów w odsłonie wytrawnej z waszymi ulubionymi przyprawami - inny wymiar smaku! Na sam początek polecamy takie jak: mielona papryka wędzona, suszone pomidory zmielone, oraz pieprz cytrynowy z rozmarynem. 

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Przepisy z zastosowaniem marchwi

Marchew to jedno z najzdrowszym i najbardziej popularnych warzyw w Polsce. Można dzięki niej wyczarować wiele pysznych dodatków, sałatek i potraw, które nadają się na wiele okazji.

Marchew to świetny produkt pod wieloma względami. Jej pro zdrowotność oraz walory smakowe jakie uzyskuje po obróbce termicznej czyni ją jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych używanych do dziś  kuchni. Nadaje się do smażenia, grillowania, duszenia gotowania, przecierania oraz tarcia. A w sokowirówce wyciśniecie z niej pyszne soki. 

Oto zestawienie kilka prostych przepisów, które pozwolą Ci w pełni wykorzystać zdrowotne właściwości marchwi. 

 

Marchewka miodowa 

Składniki: 

½ kilograma marchwi, 4 łyżki oliwy z oliwek, 4 łyżki miodu, sól do smaku.

 

Przygotowanie:

Marchew myjemy i obieramy. Prozgrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni. Mieszamy oliwę z miodem i smarujemy marchew za pomocą pędzla. Przekładamy ją na blachę i pieczemy około 20 minut. Sprawdzamy, czy jest miękka – jeśli jest wyciągamy ją, jeśli nie pieczemy jeszcze około 5-10 minut. 

 

 

Surówka z marchwi z pomarańczą 

Składniki: 

3 duże marchewki, 2 pomarańcze, 1 łyżeczka cukru, natka pietruszki 

 

Przygotowanie:

Standardowo obieramy i kroimy marchew na kawałeczki lub ścieramy na tarce. Pierwsza pomarańcze obieramy i dzielimy na cząstki. Drugą wyciskamy, a sokiem polewamy surówkę. Dodajemy pokrojoną natkę pietruszki. 

 

Marchewka duszona 

Składniki 

2 pęczki młodej marchwi, 3 łyżki masła, 1/4 szklanki mąki, sól i cukier do smaku 

 

Przygotowanie:

Obieramy marchewkę lub dokładnie czyścimy, jeśli jest młoda. Roztapiamy masło w rondelku, wrzucamy marchewki i zalewamy wodą. Dusimy pod przykryciem, aż zrobią się miękkie - wówczas dodajemy sól i cukier. Na końcu oprószamy marchew przez sitko mąką, zakładamy pokrywkę i trzęsiemy przez chwile rondelkiem, żeby wymieszać marchew z mąką. Gotowe! 

 

Puree z marchwi

Składniki: 

4 duże marchewki, 2 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego, 3 ząbki czosnku, łyżki masła, sól i pieprz 

 

Przygotowanie: 

Ugotuj marchew i zmiksuj za pomocą blendera - ewentualnie rozgnieć tłuczkiem lub praską do ziemniaków. W rondelku rozgrzej masło. Dodaj marchew, śmietanę bądź jogurt oraz wyciśnięte ząbki czosnku. Wymieszaj i duś przez parę minut. Dopraw, a na końcu dodaj pietruszkę. 

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.