Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

poniedziałek, 30 sierpnia 2021

Dieta pudełkowa na poskromienie łakomstwa

Im bliżej do wiosny tym częściej przypominamy sobie o spacerach, podróżach, ulubionych zwiewnych ubraniach i powoli aczkolwiek zbliżającym się urlopie. Wreszcie robimy przegląd w szafach z cieńszą garderobą, przymierzamy ukochany ciuch i... nagle okazuje się że po zimie pasują tylko skarpetki. Pierwsza myśl że to niemożliwe, nie mogliśmy przytyć aż tyle w ciągu zaledwie jednego sezonu.

Niestety dalsze przymiarki nie pozostawiają złudzeń, trzeba zrzucić kilka a może i nawet kilkanaście kilogramów. I chociaż wydaje się to kosmicznie trudne jest realne przy odrobinie samozaparcia, jednak dla osób ze słabą “silną wolą” najlepszym rozwiązaniem będzie dieta pudełkowa.

Zdrowo, nienachalnie i sportowo

Wydaje się że schudnięcie w kilka tygodni jest niemożliwe, ale czy na pewno? Skoro dało się przytyć w jeden sezon więc cofnąć ten proces też się da. Z tym wyjątkiem że będzie wymagał trochę więcej poświęcenia i ruchu ale wiosną nogi aż same rwą się do spacerów. Zapewniam że ja jako osoba z predyspozycjami anty sportowymi i totalnie nie lubiąca jakiegokolwiek wysiłku o tej porze roku nienachalnie zaczynam “ćwiczyć”. Zdecydowanie nie mam tu na myśli jakichkolwiek siłowni, fitnessu ani nawet biegania, ale zamianę czterech kółek na dwa, a gdy pogoda bardzo sprzyja to nawet na własne dwie nogi. Oczywiście można poddać wątpliwości że to za mało aby schudnąć ale jeśli weźmie się pod uwagę zakupy, wyjście po dzieci do przedszkola, drogę do pracy i o wiele dłuższe spacery z psem potrafi się tego nazbierać kilkanaście tysięcy kroków. Dla porównania dodam że zimą średnio robiłam 5000 kroków, a już teraz gdy dni jeszcze są stosunkowo krótkie i wieczorne spacery z pupilem trwają zaledwie chwilę kroków jest trzy razy tyle, a pracę w dalszym ciągu mam siedzącą. 

Mniejsze porcje w nowym menu

Zimową porą, w długie wieczory i szare poranki mamy tendencję do podjadania i nie trzeba naukowców aby zauważyć że to także sprzyja tyciu. Podjadamy coś między posiłkami bo nam się nudzi, zobaczyliśmy coś apetycznego w TV lub internecie, albo kusi nas zawartość lodówki, z czasem robimy to bo się po prostu przyzwyczailiśmy. Po kilku tygodniach podjadania musiało się to gdzieś odłożyć, dlatego zdecydowanie trzeba posiłki przemyśleć od nowa. Przede wszystkim muszą być mniejsze, odżywcze ale bez pustych kalorii. Nową dietę bez problemu ustalimy z dobrym dietetykiem. Prawdziwy specjalista w tej dziedzinie będzie kierował się zarówno naszym zdrowiem jak i upodobaniami. Niestety, za nas posiłków nie przygotuje, a często właśnie w trakcie gotowania niepostrzeżenie podjadamy. Nawet jeśli będziemy restrykcyjnie przestrzegać zaleceń, ale dalej podjadać to nie będzie rezultatów.

Korzyści jakie daje catering dietetyczny

Doczekaliśmy czasów w których niemal na każdym kroku możemy uzyskać pomoc. Jedzenie z dowozem jeszcze kilka lat temu kojarzyło się z fast foodem, niezdrowym odżywianiem i szybkim jedzeniem. Dziś do naszych drzwi dostaniemy każdy posiłek jaki zapragniemy, w tym także zdrowe, gotowe jedzenie. Dieta pudełkowa charakteryzuje się gotowymi ale różnorodnymi posiłkami. To że nie musimy ich sami przygotowywać i są zdrowe jest ogromną zaletą której nie sposób przecenić. Dodatkowym atutem jest bogaty wybór kompozycji. Jak wiadomo, jemy również oczami. Widząc ciekawe sałatki, lekkostrawne mięsa i dietetyczne ciasta wyglądające apetycznie, aż chce się je zjeść.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Dlaczego ciemne pieczywo jest zdrowsze?

Pieczywo ciemne różni się od jasnego przede wszystkim tym, że do jego wykonania został użyty inny rodzaj mąki. Jednak to nie jedyna różnica. Charakteryzuje się ono licznymi walorami smakowymi i zdrowotnymi, których nie ma jasne pieczywo. Dlaczego ciemne pieczywo jest zdrowsze? Poniżej można znaleźć odpowiedź na to pytanie.

Źródło ważnych składników Ciemne pieczywo zawiera w sobie składniki odżywcze, które mają ogromny wpływ na właściwe funkcjonowanie organizmu. Jednym z nich jest błonnik, który poprawia perystaltyki jelit oraz reguluję pracę układu pokarmowego. Ma on zbawienny wpływ na układ pokarmowy osób borykających się z zaparciami. Ponadto ciemne pieczywo zawiera dużo witamin z grupy B, żelazo, cynk oraz magnez. Wpływ na zdrowie Ciemne pieczywo z uwagi na obecność błonnika może pomagać osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi. Błonnik bowiem pomaga regulować jego poziom. W dłuższej perspektywie może to zapobiegać zachorowaniu na cukrzycę. Jednak należy pamiętać, że ciemne pieczywo ze względu na dużą zawartość błonnika może być ciężkostrawne. Nie poleca się go zatem osobom na diecie lekkostrawnej lub borykających się z problemem wzdęć. Walka z otyłością Ciemne pieczywo zrobione z mąki graham lub razowej jest sprzymierzeńcem każdej osoby, która chce choć trochę schudnąć. Wynika to z faktu, że ciemny chleb ma znacznie niższy indeks glikemiczny niż jego jasny odpowiednik. W związku z tym zaspokaja apetyt na dłużej, zapobiega wahaniom glukozy we krwi i zapobiega podjadaniu pomiędzy posiłkami. Co więcej, ma on po prostu mniej kalorii niż jasne pieczywo. Wspomniany już błonnik pomaga wydalać zbędne resztki zalegające w jelitach i przyśpiesza przemianę materii. Podsumowując, ciemne pieczywo ma znacznie więcej zalet niż wad. Warto dodać, że znacznie łatwiej jest kupić naturalne ciemne pieczywo, bez dodatku konserwantów. Ponadto ma ono walory smakowe, które docenia znaczna część konsumentów, zwłaszcza gdy w pieczywie znajdują się nasiona słonecznika, siemię lniane, czy pestki dyni. Ciemne pieczywo to nie tylko chleb, są to także różnego rodzaju bułeczki formowane w niecodzienne kształty, czy np. bagietki. 

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

niedziela, 4 lipca 2021

Dlaczego warto pić dużo wody

Spożywanie wody jest czymś nader ważnym. Jest to zagadnienie, na które należy spojrzeć jednak z odpowiedniej perspektywy, przede wszystkim zaś uświadomić sobie i zrozumieć, jak dużą rolę odgrywa nasza woda w kontekście funkcjonowania organizmu.

Podstawowa sprawa to fakt, że nasz organizm w około 80% złożony jest właśnie z wody, a jego najważniejszy organ, czyli mózg - w jeszcze większej proporcji. Tym samym jakość spożywanej wody przekłasa się wprost na stan zdrowia!

Oczywiście wodę należy przyjmować systematycznie w jasno określonej ilości, oczyszczoną oraz przefiltrowaną bo takie rodzaje wody nie posiadają szkodliwych związków chemicznych. Można zatem śmiało powiedzieć, iż woda sama w sobie jest czymś, czego spożycie należy uwzględnić zwłaszcza w okresie letnim, lub w sytuacji gdy nasz organizm narażony jest na wysiłek fizyczny.

Niejednokrotnie zapominamy jednak, iż brak wody w organizmie może negatywnie wpłynąć nie tylko na nasze samopoczucie ale przede wszystkim funkcjonowanie oraz działanie niektórych układów, mechanizmów czy najzwyczajniej w świecie na nasze zdrowie. Dlatego dbajmy o to, aby dostarczyć odpowiednią ilość wody w aspekcie organizmu który jej co oczywiste potrzebuje, tutaj zaleca się dzienne spożywanie w nadmiarze nawet kilku litrów dziennie. Dobrej jakości woda daje podstawę dla zdrowia całego organizmu!

Z jakiego zaś najważniejszego powodu, należy pamiętać o odpowiednim spożyciu wody? Bowiem jest ona niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, filtrują ją nerki i wykorzystujemy w ramach działania najważniejszych mechanizmów a tym samym przemian. Nasz organizm nie tylko bazuje na wodzie gdyż składa się w 70-75% właśnie z niej, dodatkowo potrzebuje wody w aspekcie to o czym wspomniano powyżej a więc prawidłowego funkcjonowania oraz działania.

Tym bardziej coraz więcej mówi się o konieczności i potrzebie spożywania wody, nie bagatelizowania potrzeby a tym samym uwzględnienia jej w harmonogramie każdego dnia. Tutaj nawiązuje się bezpośrednio także do kupna lub spożywania wody, jaka posiada odpowiedni skład i sama w sobie dostarcza chociażby zestaw soli mineralnych. Warto zatem spojrzeć na producentów wody źródlanej oraz mineralnej w naszym kraju, dowiedzieć się więcej na ich temat oraz co najważniejsze przekonać się, z jakiego powodu spożycie wody jest czymś czego nie wolno bagatelizować.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Zakupy w mięsnym - jak się nie dać nabrać

Zakupy robimy w pośpiechu, nie zwracając baczniejszej uwagi na to, co podaje nam sprzedawca. A niestety musimy być uważni, zwłaszcza podczas wybierania produktów w sklepie mięsnym.

 Nie od dziś wiadomo, że ryba psuje się od głowy, a mięso od kości. Oczywiście nikt przy zdrowych zmysłach nie kupi mięsa, które już nie jest pierwszej świeżości. Niestety, wciąż jeszcze zdarzają się nieuczciwi sprzedawcy, którzy robią, co mogą, by klient kupił towar, który powinien zostać wycofany ze sprzedaży.

Na co zwrócić uwagę

Naszą czujność, jako klientów, powinna wzbudzić lepka powierzchnia wędliny, a zielonkawy nalot oznacza, że produkt bezwzględnie powinien zostać wycofany ze sprzedaży. Jako klienci powinniśmy wiedzieć, że nadpsute mięso ma ciemniejszy kolor niż świeże. Warto też zaufać węchowi. Kiedy nos podpowiada nam, że to nie jest zapach świeżego mięsa, to z całą pewnością tak właśnie jest. A już absolutnie należy się wystrzegać produktu na powierzchni którego zaobserwujemy zielonkawy nalot. 

Nie daj się nabrać

Niestety, wciąż jeszcze znajdują się nieuczciwi sprzedawcy, którzy chcąc uniknąć strat robią co mogą, by sprzedać przeleżały towar. Do najczęstszych, nagannych praktyk zalicza się mycie mięsa tak, by wyglądało ono na świeższe niż jest w rzeczywistości. Ponad to brzydko wyglądający kawałek wędliny, ścina się po plastrze, co ma poprawić jej wygląd. Zleżałe, pomarszczone parówki wrzuca się do wody i wstawia się do lodówki. Rano ponownie wystawia się je do sprzedaży. Smakosze golonek powinni być czujni, kupując swój przysmak, gdyż nieco zleżałe golonki moczy się w solance i ponownie wystawia na sprzedaż. Wędzonki i kiełbasy wędzone i podsuszane, gdy zbliża się kres ich terminu przydatności do spożycia, pokrywają się białym nalotem soli. Zjawisko to nazywa się „wysalaniem” i sprytny sprzedawca usunie nalot, przecierając wędlinę szmatką nawilżoną olejem jadalnym...

Kupuj z głową

Robiąc zakupy w sklepie mięsnym powinna się nam włączyć czerwona lampka, gdy oferowane rzeczy kosztują zadziwiająco mało. Klienci powinni mieć świadomość, że zbyt niska cena towaru oznacza też niską jakość. Nie jest możliwe wyprodukowanie wędliny o dobrej wartości, której sklepowa cena jest zaskakująco mała. Niestety, część zakładów mięsnych wymaga od zatrudnionych w nich technologów opracowywania receptur, w których najistotniejszym czynnikiem jest cena finalna. Im niższa tym lepiej, co żadną miarą nie idzie w parze z walorami smakowymi i zdrowotnymi.

Podsumowując, robiąc zakupy w sklepie mięsnym trzeba być czujnym i ufać swoim zmysłom.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Pożywne produkty, które poprawią Ci nastrój

Złe samopoczucie może być spowodowane pogodą, zmęczeniem, złymi informacjami, zmianami hormonalnymi lub milionem innych powodów. Czy wiesz, że są pokarmy, które podniosą Twój nastrój? Możesz je jeść i czerpać z nich korzyści.

Czekolada

Czekolada jest na szczycie listy, ponieważ jest uważana za najlepszą żywność służącą do walki z depresją. Substancje zawarte w kakao działają na mózg, co pozwala poczuć się lepiej. Jednak zjedzenie zbyt dużej ilości tego smakołyku nie jest dobre dla zdrowia, ponieważ czekolada zawiera cukier, mleko i inne składniki. Wyjątkiem jest gorzka czekolada.

Orzechy

Orzechy są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych i mogą być spożywane jako zdrowa przekąska o każdej porze dnia. Można jeść też migdały i orzeszki ziemne, ale tylko garść dziennie. Można wymieszać je z jogurtem, sokiem pomarańczowym lub mlekiem.

Mleko

Możesz zapragnąć filiżanki ciepłego mleka przed pójściem spać lub leżąc w łóżku pod kocem. Napój ten pomaga nam zasnąć znacznie bardziej niż picie herbaty, ponieważ dodatkowo uspokaja i wypełnia żołądek. Mleko zapobiega lękom, depresji i reguluje zmiany nastroju.

Cynamon

Spróbuj dodać szczyptę cynamonu do mleka, ponieważ oferuje on również wspaniałe korzyści. Ta charakterystyczna przyprawa zapobiega hipoglikemii.

Miód

Miód jest kolejnym słodkim pokarmem, który może poprawić nastrój. Jest pełen ciekawych właściwości - jest naturalnym antybiotykiem. Łyżka miodu wystarczy, żeby osłodzić herbatę. Poczujesz się znacznie lepiej!

Banan

Jest wiele owoców, które pomogą Ci poczuć się lepiej. Banany są w stanie to zrobić ze względu na dużą zawartość magnezu. Ten natomiast obniża stres, zmęczenie i niepokój. Można go dodać do różnych koktajli lub sałatek owocowych.

Chleb pełnoziarnisty

Mimo, że zawiera węglowodany, łączą się one z aminokwasami, dzięki czemu stanowi doskonałe wypełnienie i pożywienie do walki z lękiem. Chleb pełnoziarnisty zawiera tryptofan, który zmniejsza depresję i wrażliwość na ból. Weź kawałek na śniadanie, a zaczniesz dzień z uśmiechem!

Szpinak

Zapewni Twojemu ciału odpowiednią dawkę kwasu foliowego. Kwas foliowy jest bardzo ważny w trakcie ciąży i ma wiele zalet. Można jeść surowy szpinak lub gotować go na wiele sposobów - dodawać do zapiekanek, sałatek, zup.

Jajka

W wielu krajach (Japonia, Turcja, Szwecja) spożywane są jajka w koszulkach. W przeciwieństwie do smażonych jaj, jajka w koszulce stanowią lepszą opcję zawierającą dużą ilość składników odżywczych. Są idealne dla osób wykonujących ciężką pracę fizyczną, bo zapewniają dużo energii.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.