Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

poniedziałek, 30 sierpnia 2021

Potrawy wegańskie cz.2

Naleśniki sojowe.

Składniki:

1 szklanka soi
1szklanka wody
sok pomidorowy - 1 szklanka
płatki owsiane - 1 szklanka
2 łyżki oleju
koper , pietruszka , bazylia , oregano
sól

Sposó przygotowania:

Zmiksować soję namoczoną na noc , wodę , sok owocowy i płatki owsiane . Dodajemy 2 łyżki oleju , zioła i sól, smażyć na patelni.

Ziemniaki duszone z jarzynami.

Składniki:

1 marchew
1 pietruszka
1 seler
2 papryki
kilka brokułów
pól puszki kukurydzy
2 ziemniaki
kilka pieczarek
zioła prowansalskie , sól
mleko sojowe

Sposób przygotowania :

Warzywa, pieczarki, ziemniaki pokroić drobno. Warzywa i pieczarki dusić, potem dodać ziemniaki, doprowadzić do miękkości. Zrobić zasmażkę, połączyć z potrawą, dodać zioła , sól i mleko sojowe, zagotować.

Naleśniki z brokułami.

Składniki :

Farsz:
Brokuły
1 cebula
2-3 zabki czosnku
2 łyżki kminku
bazylia , oregano

Sposób przygotowania :

Usmażyć naleśniki.

Farsz : Gotować brokuły 5 minut. Podsmażyć cebulę, dodać czosnek, kminek , zioła, smażyć 5 minut, dodać brokuły, smażyć 2 minuty, doprawić. Podawać np . z sosem pieczarkowym.

Smacznego ! :)                                                                                                                                                                                                                             

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Potrawy wegańskie cz.1

Kilka przepisów na dobre i proste potrawy wegańskie. Przepisy można oczywiście modyfikować wedle własnych upodobań :)

Kotlety z jęczmienia

Składniki: kasza jęczmienna - 100 gr | 1 cebula  | 2-3 ząbki czosnku | 10-15 dag orzechów włoskich | 1 marchew | 1-2 łyżki bułki tartej | mleko sojowe| majeranek | bazylia | oregano | sól | pieprz

Sposób przygotowania:

Ugotowany jęczmień zmiksować z podsmażoną cebulą, czosnkiem. Dodać zmielone orzechy, przetartą marchew, zioła, przyprawy, bułkę tartą, mleko sojowe. Wymieszać wszystko, uformować kotlety. Piec w piekarniku lub smażyć.

Kotlety z soi

Składniki: paczka kostki sojowej | 1 cebula |  2-3 ząbki czosnku | bułka grahamka |  majeranek | lubczyk po 1 łyżce mąki ziemniaczanej i razowej

Sposób przygotowania:

Soje zalać goraca wodą, moczyc 15 minut, odcedzić, przepuścić przez maszynkę, wraz z cebulą, czosnkiem, bułką grahamką namoczoną w gorącej wodzie. Dodać zioła, sól, mąkę ziemniaczaną i razową, uformować kotlety i upiec.

Kotletyz czerwonej fasoli

Składniki: puszka czerwonej fasoli | 1 cebula |  4-5 łyżek płatków owsianych | majeranek | sól |  pieprz do smaku | 2-3 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Fasolę przekręcić przez maszynkę, dodać wodę, płatki owsiane, uduszoną cebulę, majeranek oraz przyprawy. Upiec na złoty kolor.

Kotlety z płatków owsianych

Składniki: 50 dag płatków owsianych |  szklanka gorącej wody |  1 cebula |  1 łyżka oleju |  majeranek | bazylia | oregano

Sposób przygotowania:

Cebulę udusić na oleju, dodać płatki owsiane do wrzącej wody i odstawić na 10 minut. Do płatków dodac uduszona cebulę oraz zioła. Uformować kotlety i piec na zloty kolor.

Smacznego ! :)                                                                                                                                                                                   

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Zupy wegańskie cz.2

Kolejne przepisy na zupki wegańskie:)

Zupa Selerowa.
Składniki:Duży seler, bulion z warzyw, 2-3 ząbki czosnku, łyżka oleju, bazylia, oregano, sól, pieprz

Sposób przygotowania :

Zetrzeć seler i podsmażyć na oleju, dodać do bulionu z warzyw seler, czosnek,zioła i przyprawy, gotować 25 minut.

Zupa krem z kalafiora i migdałów.

Składniki:

Kalafior
1 cebula , migdały
kilka łodyg selera
łyżka oleju
natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Ugotować kalafior rozdrobniony w wodzie, podsmażyć cebulę migdały i pokrojone łodygi selera na oleju (ok. 5m). Wlać do wywaru z kalafiora, gotować 5 minut, odstawić. Zmiksować, doprawić i podgrzać , przed podaniem posypać natką pietruszki.

Zupa Sojowa.

Składniki:

1 cebula
łyżka oliwy z oliwek
bulion z warzyw
2-3 pomidory
łyżka maki sojowej
łyżka mąki
bazylia , tymianek , oregano
przyprawy do smaku
mleko sojowe

Sposób przygotowania :

Podsmażyć cebulę na tłuszczu, dodać mąkę sojową i smażyć dalej. Pokroić drobno pomidory, dodać je i zalać wywarem z warzyw. Gotować 15 minut, dodać przyprawy, zioła , mleko sojowe, zwykłą mąkę, zagotować.

Zupa Chlebowa.

Składniki :

3 kromki chleba
1 cebula
łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki mąki
bulion z warzyw
łyżka kminku
majeranek
sól , mleko sojowe

Sposób przygotowania :

Podsmażyć cebulę na tłuszczu, dodać 3 kromki chleba pokrojonego w kostkę, 2 łyżki mąki, podrumienić. Dodać bulion z warzyw , przyprawić kminkiem , majerankiem i solą, gotować pół godziny, dodać mleko sojowe.

Smacznego ! :)                                                                                                                                                                                                                                     

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Zupy wegańskie cz. 1

Kilka przepisów na proste i zdrowe zupy wegańskie.

Zupa Cebulowa

Składniki: Marchew, pietruszka, seler, 4cebule, łyżka oleju.

pół szklanki mleka sojowego
łyżka mąki
bazylia , oregano , tymianek

Sposób przygotowania:

Zagotować wywar z warzyw. Cebulę , udusić na tłuszczu, zalać częścią wywaru i ugotować pod przykryciem, potem przetrzeć i połączyć z resztą wywaru. Zagęścić mąką z mlekiem sojowym, dodać zioła i zagotować. Podawać z grzankami.

Zupa fasolowa

Składniki:

puszka czerwonej fasoli
1 cebula , 2 ziemniaki
pół puszki kukurydzy
majeranek , bazylia , oregano
pieprz do smaku

Do wody dodać rozdrobnioną cebulę, ziemniaki, kukurydzę. Gdy ziemniaki się ugotują, dodać fasolę i zioła Przyprawić.
do smaku.

Zupa Pomidorowa na chłodno

Składniki:

sok pomidorowy
4 łyżki majonezu
1 cebula
pietruszka , koperek , szczypiorek , oregano , bazylia
sól , pieprz

Sok pomidorowy rozrobić z majonezem , dodać posiekaną cebulę, sól, przyprawy, pietruszkę , szczypiorek , oregano
oraz bazylię.

Zupa Czosnkowa.

Składniki:

kilka ząbków czosnku
łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki mąki
bazylia , lubczyk
sok z jednej cytryny

Pokrojony czosnek podsmażyć na oliwie, dodać mąkę, wymieszać, zalać wodą, dodać przyprawy (bazylia, lubczyk), gotować 20 minut, wolno wlać sok cytrynowy.Podawać z grzankami.

Smacznego !:)                                                                                                                                                                            

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Lazania z nadzieniem sojowo-pomidorowym

Pierwotnie był to przepis na "Tradycyjną Lazanie" z mięsem , który kiedyś znalazłem w czasopiśmie "NAJ". A , że mięsa nie jadam to troszkę go zmodyfikowałem zastępując mięso kostką sojowa i wyszła całkiem , całkiem Lazania wegetariańska:)

A więc podaje przepis :

Składniki

paczka kostki sojowej
14 płatów lazanii
puszka pomidorów
cebula
5 łyżek koncentratu pomidorowego
10-15 dag sera
sól, pieprz, bazylia, oregano , tymianek
ząbek czosnku
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

Sos:

3/4 szklanki mleka sojowego
5 łyżek mąki
łyżka masła roślinnego
gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania :

Kostkę sojową zalej gorącą wodą , po 15 minutach odsącz i zmiel w maszynce
Soje podsmaż z posiekaną cebulą i czosnkiem. Pomidory uduś, dodaj soje, przyprawy i koncentrat. Dokładnie wymieszaj. Sos: mleko sojowe zmiksuj z masłem i mąką. Żaroodporne naczynie wysmaruj tłuszczem, wlej porcję sosu i układaj na przemian: płaty surowego makaronu, soje, ser, znów płaty, sos itd. Piecz 30 min w temp. 200°C.

Smacznego ! :)


                                                                                                                                                                                                                           

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.