Naleśniki sojowe.
Składniki:
1 szklanka soi
1szklanka wody
sok pomidorowy - 1 szklanka
płatki owsiane - 1 szklanka
2 łyżki oleju
koper , pietruszka , bazylia , oregano
sól
Sposó przygotowania:
Zmiksować soję namoczoną na noc , wodę , sok owocowy i płatki owsiane . Dodajemy 2 łyżki oleju , zioła i sól, smażyć na patelni.
Ziemniaki duszone z jarzynami.
Składniki:
1 marchew
1 pietruszka
1 seler
2 papryki
kilka brokułów
pól puszki kukurydzy
2 ziemniaki
kilka pieczarek
zioła prowansalskie , sól
mleko sojowe
Sposób przygotowania :
Warzywa, pieczarki, ziemniaki pokroić drobno. Warzywa i pieczarki dusić, potem dodać ziemniaki, doprowadzić do miękkości. Zrobić zasmażkę, połączyć z potrawą, dodać zioła , sól i mleko sojowe, zagotować.
Naleśniki z brokułami.
Składniki :
Farsz:
Brokuły
1 cebula
2-3 zabki czosnku
2 łyżki kminku
bazylia , oregano
Sposób przygotowania :
Usmażyć naleśniki.
Farsz : Gotować brokuły 5 minut. Podsmażyć cebulę, dodać czosnek, kminek , zioła, smażyć 5 minut, dodać brokuły, smażyć 2 minuty, doprawić. Podawać np . z sosem pieczarkowym.
Smacznego ! :)
Wypróbowane przepisy kulinarne. Ciekawe i smaczne potrawy. Zdjęcia potraw. Zdrowe odżywianie, zdrowa dieta, zdrowe jedzenie.
poniedziałek, 30 sierpnia 2021
Potrawy wegańskie cz.2
Potrawy wegańskie cz.1
Kotlety z jęczmienia
Składniki: kasza jęczmienna - 100 gr | 1 cebula | 2-3 ząbki czosnku | 10-15 dag orzechów włoskich | 1 marchew | 1-2 łyżki bułki tartej | mleko sojowe| majeranek | bazylia | oregano | sól | pieprz
Sposób przygotowania:
Ugotowany jęczmień zmiksować z podsmażoną cebulą, czosnkiem. Dodać zmielone orzechy, przetartą marchew, zioła, przyprawy, bułkę tartą, mleko sojowe. Wymieszać wszystko, uformować kotlety. Piec w piekarniku lub smażyć.
Kotlety z soi
Składniki: paczka kostki sojowej | 1 cebula | 2-3 ząbki czosnku | bułka grahamka | majeranek | lubczyk po 1 łyżce mąki ziemniaczanej i razowej
Sposób przygotowania:
Soje zalać goraca wodą, moczyc 15 minut, odcedzić, przepuścić przez maszynkę, wraz z cebulą, czosnkiem, bułką grahamką namoczoną w gorącej wodzie. Dodać zioła, sól, mąkę ziemniaczaną i razową, uformować kotlety i upiec.
Kotletyz czerwonej fasoli
Składniki: puszka czerwonej fasoli | 1 cebula | 4-5 łyżek płatków owsianych | majeranek | sól | pieprz do smaku | 2-3 łyżki wody
Sposób przygotowania:
Fasolę przekręcić przez maszynkę, dodać wodę, płatki owsiane, uduszoną cebulę, majeranek oraz przyprawy. Upiec na złoty kolor.
Kotlety z płatków owsianych
Składniki: 50 dag płatków owsianych | szklanka gorącej wody | 1 cebula | 1 łyżka oleju | majeranek | bazylia | oregano
Sposób przygotowania:
Cebulę udusić na oleju, dodać płatki owsiane do wrzącej wody i odstawić na 10 minut. Do płatków dodac uduszona cebulę oraz zioła. Uformować kotlety i piec na zloty kolor.
Smacznego ! :)
Zupy wegańskie cz.2
Zupa Selerowa.
Składniki:Duży seler, bulion z warzyw, 2-3 ząbki czosnku, łyżka oleju, bazylia, oregano, sól, pieprz
Sposób przygotowania :
Zetrzeć seler i podsmażyć na oleju, dodać do bulionu z warzyw seler, czosnek,zioła i przyprawy, gotować 25 minut.
Zupa krem z kalafiora i migdałów.
Składniki:
Kalafior
1 cebula , migdały
kilka łodyg selera
łyżka oleju
natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Ugotować kalafior rozdrobniony w wodzie, podsmażyć cebulę migdały i pokrojone łodygi selera na oleju (ok. 5m). Wlać do wywaru z kalafiora, gotować 5 minut, odstawić. Zmiksować, doprawić i podgrzać , przed podaniem posypać natką pietruszki.
Zupa Sojowa.
Składniki:
1 cebula
łyżka oliwy z oliwek
bulion z warzyw
2-3 pomidory
łyżka maki sojowej
łyżka mąki
bazylia , tymianek , oregano
przyprawy do smaku
mleko sojowe
Sposób przygotowania :
Podsmażyć cebulę na tłuszczu, dodać mąkę sojową i smażyć dalej. Pokroić drobno pomidory, dodać je i zalać wywarem z warzyw. Gotować 15 minut, dodać przyprawy, zioła , mleko sojowe, zwykłą mąkę, zagotować.
Zupa Chlebowa.
Składniki :
3 kromki chleba
1 cebula
łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki mąki
bulion z warzyw
łyżka kminku
majeranek
sól , mleko sojowe
Sposób przygotowania :
Podsmażyć cebulę na tłuszczu, dodać 3 kromki chleba pokrojonego w kostkę, 2 łyżki mąki, podrumienić. Dodać bulion z warzyw , przyprawić kminkiem , majerankiem i solą, gotować pół godziny, dodać mleko sojowe.
Smacznego ! :)
Zupy wegańskie cz. 1
Zupa Cebulowa
Składniki: Marchew, pietruszka, seler, 4cebule, łyżka oleju.
pół szklanki mleka sojowego
łyżka mąki
bazylia , oregano , tymianek
Sposób przygotowania:
Zagotować wywar z warzyw. Cebulę , udusić na tłuszczu, zalać częścią wywaru i ugotować pod przykryciem, potem przetrzeć i połączyć z resztą wywaru. Zagęścić mąką z mlekiem sojowym, dodać zioła i zagotować. Podawać z grzankami.
Zupa fasolowa
Składniki:
puszka czerwonej fasoli
1 cebula , 2 ziemniaki
pół puszki kukurydzy
majeranek , bazylia , oregano
pieprz do smaku
Do wody dodać rozdrobnioną cebulę, ziemniaki, kukurydzę. Gdy ziemniaki się ugotują, dodać fasolę i zioła Przyprawić.
do smaku.
Zupa Pomidorowa na chłodno
Składniki:
sok pomidorowy
4 łyżki majonezu
1 cebula
pietruszka , koperek , szczypiorek , oregano , bazylia
sól , pieprz
Sok pomidorowy rozrobić z majonezem , dodać posiekaną cebulę, sól, przyprawy, pietruszkę , szczypiorek , oregano
oraz bazylię.
Zupa Czosnkowa.
Składniki:
kilka ząbków czosnku
łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki mąki
bazylia , lubczyk
sok z jednej cytryny
Pokrojony czosnek podsmażyć na oliwie, dodać mąkę, wymieszać, zalać wodą, dodać przyprawy (bazylia, lubczyk), gotować 20 minut, wolno wlać sok cytrynowy.Podawać z grzankami.
Smacznego !:)
Lazania z nadzieniem sojowo-pomidorowym
A więc podaje przepis :
Składniki
paczka kostki sojowej
14 płatów lazanii
puszka pomidorów
cebula
5 łyżek koncentratu pomidorowego
10-15 dag sera
sól, pieprz, bazylia, oregano , tymianek
ząbek czosnku
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
Sos:
3/4 szklanki mleka sojowego
5 łyżek mąki
łyżka masła roślinnego
gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania :
Kostkę sojową zalej gorącą wodą , po 15 minutach odsącz i zmiel w maszynce
Soje podsmaż z posiekaną cebulą i czosnkiem. Pomidory uduś, dodaj soje, przyprawy i koncentrat. Dokładnie wymieszaj. Sos: mleko sojowe zmiksuj z masłem i mąką. Żaroodporne naczynie wysmaruj tłuszczem, wlej porcję sosu i układaj na przemian: płaty surowego makaronu, soje, ser, znów płaty, sos itd. Piecz 30 min w temp. 200°C.
Smacznego ! :)