Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

poniedziałek, 30 sierpnia 2021

Czerwona herbata (Pu-erh)

Herbata czerwona (Pu-erh) jest uprawiana w Chinach ma duże właściwości lecznicze...

Herbatę czerwoną (Pu-erh) uprawia sie w Chinach 1700 lat. Ojczyzną herbaty jest południowa prowincja Chin Yunnan.

Czerwona herbatę (Pu-erh) przygotowuje się według tajemnej receptury. Herbata czerwona pochodzi z tej samej rośliny co czarna lecz jej smak jest bardziej gorzki.

Pija się ją zwłaszcza w krajach wschodniej Azji, a najbardziej popularna jest w Japonii. Jest podstawą ceremoniału parzenia i picia herbaty.

Herbata czerwona (Pu-erh) nie zostaje poddana fermentacji. Jest tym zdrowsza im dłużej dojrzewa w odpowiednich dla niej warunkach.

Najlepsza jest herbata liściasta. Amerykanie nazywają herbatę czerwoną "mordercą tłuszczu", dlatego szczególnie polecana jest osobom z nadwaga i otyłością.

Właściwości zdrowotne herbaty czerwonej (Pu-erh):

- wspomaga prace wątroby skutecznie walcząc z nadwagą;
-obniża poziom cholesterolu;
-usuwa toksyny z organizmu;
- ułatwia trawienie;
-zawiera duże ilości aminokwasów i biopierwiastków;
-zapobiega powstawaniu wolnych rodników;
-łagodzi skutki "kaca";
-ogólnie wzmacnia organizm.

Jak parzyć czerwoną herbatę (Pu-erh)?

Czerwona herbata (Pu-erh), powinna być zaparzona klasycznie. Do filiżanki należy wsypać jedną łyżeczkę herbaty. Zalewamy wodą o temperaturze ok. 95 stopni i parzymy 3-5 minut. Liście czerwonej herbaty można parzyć dwu-trzykrotnie.

Czerwona herbata (Pu-erh) powinna być pita bez cukru, Chińczycy uważają, że cukier neutralizuje większość jej właściwości prozdrowotnych.                                                                         

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Kminek (Carum carvi)

Kminek należy do jednej z najstarszych przypraw. W Polsce najbardziej popularny jest dwuletni kminek zwyczajny należący do rodziny baldaszkowatych...

Kminek należy do jednej z najstarszych przypraw. W Polsce najbardziej popularny jest dwuletni kminek zwyczajny należący do rodziny baldaszkowatych.

W krajach Bliskiego Wschodu bardzo popularny jest kminek rzymski.

Jako przyprawę używa się owoc kminku o kształcie wygiętego sierpu. Owoc kminku ma ok. 5 mm długości, duża zawartość olejku eterycznego, szarobrunatny kolor, bardzo silny zapach i słodko - palący smak.

Kminek dodawany jest do potraw, pieczywa, serów. Używany jest do marynat oraz kiszenia kapusty i ogórków.

Służy także do wyrobu nalewek.

Właściwości lecznicze kminku

Kminek ma działanie wiatropędne, mlekopędne, żółciopędne. Ma także działanie rozkurczowe.

Kminek jest bardzo pomocny przy wzdęciach, braku łaknienia,  kolkach oraz zaparciach.

Przepis na zupę kminkową

Składniki:

2 marchewki, 2 pietruszki, seler;
duża cebula;
2 łyżki masła roślinnego;
ziele angielskie, majeranek, sól;

Sposób przygotowania:

Obrać włoszczyznę pokroić na drobne cząstki i podsmażyć na maśle. Wrzucić do garnka z gotującą się wodą (ok. 2 litry). Tak samo postępujemy z cebulą. Dodać ziele angielskie. Gotujemy wywar jarzynowy ok. 25-30 min.

Na patelni smażymy na maśle roślinnym nasiona kminku, tak by zaczęły pachnieć. podsmażony kminek dodać do wywaru z warzyw. Dodać majeranek i posolić do smaku. Gotować jeszcze przez chwilę.

Zupę jemy z grzankami podanymi osobno. Zupę można zabielić np. mlekiem sojowym.

Smacznego ! :)                                                                                                   

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Cebula jadalna (Allium cepa)

Cebula pochodzi z Azji Środkowej gdzie rośnie dziko. Do Europy została sproadzona w średniowieczu...



Ma bardzo niska wartość kaloryczną , jest jednak dość bogata w witaminy : C , witaminy z grupy B (B1, B2, PP), organiczne związki siarki i soli mineralnych (przede wszystkim związki wapnia, fosforu, magnezu, żelaza i cynku).
Cebule można spożywać na surowo , w wszelkiego rodzaju sałatkach. Jest też niezastąpionym dodatkiem do potraw.

Właściwości lecznicze cebuli:

Cebule wykorzystuje sie w leczeniu zakażen dróg oddechowych (doskonały syrop na kaszel) i na ropne zmiany
skóry. Cebula dzieki dużej zawartości cynku ma korzystne działanie na odporność komórkową.

Syrop na klaszel z cebuli:

Syrop wykrztuśny można zrobić w domu z cebuli

2-3 duże cebule posiekaj dodaj 4-5 łyżek miodu i odstaw w ciepłe miejsce na kilka
godzin , az cebula puści sok. Pij wytworzony płyn kilkakrotnie w ciągu dnia po łyżeczce.                                                                                                                                                                                                                                     

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Oregano (lebiodka pospolita)

Oregano (lebiodka pospolita) należy do rodziny wargowatych. Rośnie w Azji i Europie. W Polsce występuje na całym terytorium.


Oregano można podzielić na wiele gatunków, które różnią się zapachem. Jest roślina wieloletnią, osiągająca wysokość do 80 cm.

Łodyga jest prosta, sztywna, czterokanciasta. Oregano wytwarza silny i przyjemny zapach. Roślina ma różowe, białe lub czerwone kwiaty, które wyrastają w szczytowych podbaldachach.

Oregano kwitnie od czerwca do sierpnia.

Oregano w kuchni

Oregano jest jedna z głównych przypraw kuchni włoskiej (pizza, spaghetti, zapiekanki). Oregano jest niezbędne do potraw mięsnych , sosów , zup , pasztetów, a także do warzyw, serów i ryb. Oregano dodawaj zawsze na początku przyrządzania potrawy.

Właściwości zdrowotne oregano

W dawnej medycynie stosowano mieszankę ziołową z oregano jako lek na ból głowy. Mieszanka tez działała wiatropędnie i jako środek na wszelkiego rodzaju zatrucia pokarmowe.

Oregano stosowane jest także jako lek żołądkowy, przeciwskurczowy, dezynfekujący, moczopędny, antyseptyczny, i przeciwzapalny. Pomaga także w leczeniu dróg oddechowych.

Ze względu na walory zapachowe olejek lebiodowy ma także zastosowanie
przy produkcji perfum                                                                                                                                                        

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Bazylia

W Polsce bazylia pojawiła się w XVI wieku , przywieziono ją z Włoch.

 Bazylię znano już w starożytności i ze względu na lecznicze walory, uważano,że ma czarodziejską moc i oddawano jej boska cześć. Była ulubioną rośliną indyjskiego boga Wisznu , w Libii wierzono że chroni przed ukąszeniem skorpionów i węży. W piramidach egipskich znajdowano wieńce z bazylii.

Do Europy bazylia trafiła za sprawą żołnierzy Aleksandra Wielkiego, którzy wracając z wyprawy wojennej z Azji przywieźli ja w IV wieku p.n.e. Bazylia szybko rozprzestrzeniła się w krajach śródziemnomorskich oraz na całym świecie.

W starożytnym Rzymie bazylia była stosowana jako roślina lecznicza oraz ozdobna. Współcześnie bazylia jest bardzo ceniona przyprawą na całym świecie, szczególnie w krajach śródziemnomorskich (Włochy, Francja, Grecja, Hiszpania)

Bazylia w kuchni

Zastosowanie w kuchni :

Otarte liście bazylii dodaje sie do rozmaitych sałatek, warzyw, bazylia świetnie smakuje z czosnkiem. Bazylię stosuje sie również jako dodatek do zup , potraw z ryb i drobiu, mięsa wieprzowego, a także twarogów, jaj i omletów. Bazylię dodawaj zawsze pod koniec przyrządzania potraw.

Właściwości zdrowotne

Bazylia jest bardzo ceniona roślina w ziołolecznictwie ze względu na właściwości zdrowotne. Bazylia pobudza apetyt zwiększając wydzielanie soków trawiennych oraz działa pobudzająco.                                                                                                                                                                         

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.