Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

poniedziałek, 30 sierpnia 2021

Cynamon (Cinnamomum Scheffer)

Cynamon uchodzi za najstarszą przyprawę świata. Roślina ta pochodzi z Chin. Biblia określa cynamon jako jedną z "najstarszych wonności" wchodzących w skład oleju do namaszczenia Arki...

Cynamon uchodzi za najstarszą przyprawę świata.
Roślina ta pochodzi z Chin.
Biblia określa cynamon jako jedną z "najstarszych wonności"
wchodzących w skład oleju do namaszczenia Arki.

Przyprawę stanowi wysuszona kora pochodząca z kilku gatunków drzewa cynamonowego. Cynamon ma słodkawo-korzenny , lekko piekący smak i
charakterystyczny, intensywny zapach. Cynamon używa sie do przyprawiania potraw słodkich:

zupy owocowe, kompoty, kisiele, galaretki, kremy, ciasta, budynie, napoje mleczne.

Jest niezbędny do słodkich potraw z ryżu, pieczonych jabłek, grzanego wina oraz ponczu.
Cynamon można użyć w niewielkiej ilości jako dodatek do aromatyzowania takich potraw jak :

gulasz, baranina, gotowane ryby, szynka. Podaje sie go na końcu przyrządzania potraw.

Właściwości cynamonu: Najważniejszymi składnikami cynamonu są olejki lotne, garbniki, żywice, śluzy, skrobia.

Przepis na potrawę z cynamonem :

Jabłka Zapiekane z Cynamonem

Składniki :

6 dużych winnych jabłek
2 łyżki masła roślinnego
3 łyżki miodu
8 dag rodzynek
8 dag posiekanych migdałów
szczypta imbiru
1 opakowanie śmietany kremówki (200 g)
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki zmielonego cynamonu

Sposób przygotowania :

Umyć jabłka, a następnie od strony szypułki odciąć plaster i wydrążyć gniazda nasienne tak, aby warstwa miąższu nie była cieńsza niż 1 cm. Wymieszać rodzynki z migdałami, miodem, imbirem i roztopionym masłem roślinnym. Farszem wypełnić jabłka. Owinąć jabłka w folię aluminiową, ułożyć na blasze, wstawić do piekarnika i piec przez 25-30 minut w temp. 200 st. Śmietanę ubić z dodatkiem cukru i cynamonu. Jabłka podawać z ubita śmietaną , podaną osobno.

Smacznego ! :)

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Papryka (Capsicum annuum)

Papryka od wieków uprawiana jest w Ameryce Środkowej i Południowej, Indiach oraz wyspach Morza Karaibskiego... Papryka od wieków uprawiana jest w Ameryce Środkowej i Południowej,
Indiach oraz wyspach Morza Karaibskiego.

W Europie pojawiła sie dzięki hiszpańskim kupcom.
Na Węgry paprykę sprowadzili Turcy.
Największymi producentami papryki są :
Meksyk , Chiny , Japonia , Indonezja , Tajlandia oraz Indie.

Znamy około dwanaście odmian papryki.
Wykorzystuje się dojrzałe owoce papryki ( czerwone , pomarańczowe , żółte) , a także
niedojrzałe zielone.

Wykorzystanie papryki w kuchni :

Papryka jest doskonała do wszelkich dań mięsnych i rybnych , zup , sałatek i warzyw.
Dodaje sie ja do potraw z ryżu , serów i jaj. Papryka jest niezbędna przyprawą do potraw
meksykańskich , węgierskich oraz włoskich.

Właściwości lecznicze papryki :

Papryka wzmacnia organizm .a także poprawia trawienie.
Zawiera witaminy C , witaminy z grupy B , beta - karoten.
Papryka pobudza wydzielanie soku żołądkowego i poprawia apetyt.

Przepis na Leczo wegetariańskie :

Składniki:
1kg papryki , 50 dag pomidorów , 50 dag cebuli
paczka kostki sojowej , łyżeczka papryki ostrej
5 łyżek oliwy z oliwek
sól , pieprz

Sposób przygotowania :

Papryki oczyść z gniazd nasiennych .
Pomidory sparzyć i obrać. Kostkę sojową namoczyć w gorącej
wodzie , po 15 minutach odsączyć i pokrajać w niewielka kosteczkę.
Kostkę sojowa podsmażyć na oliwie dodać cebulę pokrojoną w półplasterki
zarumienić ja i wymieszać z mielona ostrą papryką . Następnie dodać
pokrojone w duże kawałki pomidory i paprykę , posolić i dusić
na małym ogniu pod przykryciem , często mieszając.
Wyparowany sos uzupełniać wodą. Podawać z pieczywem.

Smacznego !:)

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Czerwona herbata (Pu-erh)

Herbata czerwona (Pu-erh) jest uprawiana w Chinach ma duże właściwości lecznicze...

Herbatę czerwoną (Pu-erh) uprawia sie w Chinach 1700 lat. Ojczyzną herbaty jest południowa prowincja Chin Yunnan.

Czerwona herbatę (Pu-erh) przygotowuje się według tajemnej receptury. Herbata czerwona pochodzi z tej samej rośliny co czarna lecz jej smak jest bardziej gorzki.

Pija się ją zwłaszcza w krajach wschodniej Azji, a najbardziej popularna jest w Japonii. Jest podstawą ceremoniału parzenia i picia herbaty.

Herbata czerwona (Pu-erh) nie zostaje poddana fermentacji. Jest tym zdrowsza im dłużej dojrzewa w odpowiednich dla niej warunkach.

Najlepsza jest herbata liściasta. Amerykanie nazywają herbatę czerwoną "mordercą tłuszczu", dlatego szczególnie polecana jest osobom z nadwaga i otyłością.

Właściwości zdrowotne herbaty czerwonej (Pu-erh):

- wspomaga prace wątroby skutecznie walcząc z nadwagą;
-obniża poziom cholesterolu;
-usuwa toksyny z organizmu;
- ułatwia trawienie;
-zawiera duże ilości aminokwasów i biopierwiastków;
-zapobiega powstawaniu wolnych rodników;
-łagodzi skutki "kaca";
-ogólnie wzmacnia organizm.

Jak parzyć czerwoną herbatę (Pu-erh)?

Czerwona herbata (Pu-erh), powinna być zaparzona klasycznie. Do filiżanki należy wsypać jedną łyżeczkę herbaty. Zalewamy wodą o temperaturze ok. 95 stopni i parzymy 3-5 minut. Liście czerwonej herbaty można parzyć dwu-trzykrotnie.

Czerwona herbata (Pu-erh) powinna być pita bez cukru, Chińczycy uważają, że cukier neutralizuje większość jej właściwości prozdrowotnych.                                                                         

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Kminek (Carum carvi)

Kminek należy do jednej z najstarszych przypraw. W Polsce najbardziej popularny jest dwuletni kminek zwyczajny należący do rodziny baldaszkowatych...

Kminek należy do jednej z najstarszych przypraw. W Polsce najbardziej popularny jest dwuletni kminek zwyczajny należący do rodziny baldaszkowatych.

W krajach Bliskiego Wschodu bardzo popularny jest kminek rzymski.

Jako przyprawę używa się owoc kminku o kształcie wygiętego sierpu. Owoc kminku ma ok. 5 mm długości, duża zawartość olejku eterycznego, szarobrunatny kolor, bardzo silny zapach i słodko - palący smak.

Kminek dodawany jest do potraw, pieczywa, serów. Używany jest do marynat oraz kiszenia kapusty i ogórków.

Służy także do wyrobu nalewek.

Właściwości lecznicze kminku

Kminek ma działanie wiatropędne, mlekopędne, żółciopędne. Ma także działanie rozkurczowe.

Kminek jest bardzo pomocny przy wzdęciach, braku łaknienia,  kolkach oraz zaparciach.

Przepis na zupę kminkową

Składniki:

2 marchewki, 2 pietruszki, seler;
duża cebula;
2 łyżki masła roślinnego;
ziele angielskie, majeranek, sól;

Sposób przygotowania:

Obrać włoszczyznę pokroić na drobne cząstki i podsmażyć na maśle. Wrzucić do garnka z gotującą się wodą (ok. 2 litry). Tak samo postępujemy z cebulą. Dodać ziele angielskie. Gotujemy wywar jarzynowy ok. 25-30 min.

Na patelni smażymy na maśle roślinnym nasiona kminku, tak by zaczęły pachnieć. podsmażony kminek dodać do wywaru z warzyw. Dodać majeranek i posolić do smaku. Gotować jeszcze przez chwilę.

Zupę jemy z grzankami podanymi osobno. Zupę można zabielić np. mlekiem sojowym.

Smacznego ! :)                                                                                                   

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Cebula jadalna (Allium cepa)

Cebula pochodzi z Azji Środkowej gdzie rośnie dziko. Do Europy została sproadzona w średniowieczu...



Ma bardzo niska wartość kaloryczną , jest jednak dość bogata w witaminy : C , witaminy z grupy B (B1, B2, PP), organiczne związki siarki i soli mineralnych (przede wszystkim związki wapnia, fosforu, magnezu, żelaza i cynku).
Cebule można spożywać na surowo , w wszelkiego rodzaju sałatkach. Jest też niezastąpionym dodatkiem do potraw.

Właściwości lecznicze cebuli:

Cebule wykorzystuje sie w leczeniu zakażen dróg oddechowych (doskonały syrop na kaszel) i na ropne zmiany
skóry. Cebula dzieki dużej zawartości cynku ma korzystne działanie na odporność komórkową.

Syrop na klaszel z cebuli:

Syrop wykrztuśny można zrobić w domu z cebuli

2-3 duże cebule posiekaj dodaj 4-5 łyżek miodu i odstaw w ciepłe miejsce na kilka
godzin , az cebula puści sok. Pij wytworzony płyn kilkakrotnie w ciągu dnia po łyżeczce.                                                                                                                                                                                                                                     

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.