Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

poniedziałek, 30 sierpnia 2021

Dziurawiec zwyczajny (Hipericum perforatum L)

Dziurawiec zwyczajny to wieloletnia roślina zielna z rodziny dziurawcowatych (Hypericaceae). Osiąga wysokość ok. 30-60cm...




Dziurawiec rośnie w lasach mieszanych , na polanach , zaroślach , łąkach ,ugorach i przydrożach. W Polsce można go spotkać na nizinach oraz niskich
położeniach górskich.

Dziurawiec zwyczajny zawiera :

* garbniki
* hiperyne i hiperycynę
* hiperozyd
* azulen , olejek eteryczny
* żywice , antocyjany , saponiny
* witaminę C i karoten

Dziurawiec zwyczajny charakteryzuje sie działaniem ściągającym i przeciwbakteryjnym oraz regeneruje tkanki. Stosuje sie go wewnętrznie przy zapaleniu jelit , a zewnętrznie pomaga przy oparzeniach i zapaleniu jamy ustnej.

Dziurawiec zaleca się przy leczeniu biegunek , schorzeń żołądka , a także jelit , chorób dróg oddechowych , wątroby , nerek . Stosuje sie go jako środek tonizujący w schorzeniach sercowo- naczyniowych , jako środek przeciwkrwotoczny przy krwawieniach macicznych , jako srodek przeciwglistniczy , antyneuralgiczny ,
przeciw histeriom , bezsenności , epilepsji , paraliżom.

Dziurawiec leczy także zapalenie gardła , zapalenia żołądkowo-jelitowe oraz żylaki odbytu. Korzeń dziurawca stosuje sie przy leczeniu czerwonki i gruźlicy kości. Odwar z ziela dziurawca pomaga w leczeniu dzieci z gruźlicą skóry , wysypka , owrzodzeniem , a przy chorobie gruczołów mlecznych przykłada się kompresy z odwaru dziurawca.                                                                                                                                

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Na co pomaga melisa?

Już w czasach starożytnych melisa była uprawiana przez Rzymian, Greków i Arabów. Później zaczęto ja uprawiać w Anglii, Włoszech, krajach europejskich oraz USA.


Melisa jest rośliną wieloletnią, z rodziny wargowych, o wysokości ok 50-125 cm. Świeżo roztarta melisa wydziela przyjemny, cytrynowy zapach. Ma wzniesioną, czworokanciastą, rozgałęzioną łodygę, jest szara i miękko owłosiona. Ma sercowato-jajowate, pomarszczone, grubo karbowane, ogonkowe liście. Kwiaty są bladoróżowe lub białe. Kwitnie w lipcu i sierpniu. W Polsce uprawia się jąa w ogrodach, czasem można ją spotkać dziko rosnącą.

Melisa lekarska zawiera cytral, geraniol, cytronelal, linalol, mircen, garbniki, substancje gorzkie, witaminę C i inne związki. Stosuje się ją jako środek pobudzający apetyt, polepszający trawienie, jako środek wiatropędny, przeciwwymiotny u kobiet w ciąży oraz mlekopędny u kobiet karmiących piersią.

Zewnętrznie stosowana jest jako lek na reumatyzm oraz czyraki i owrzodzenia. Melisę stosuje się także jako środek uspokajający, przeciwskurczowy, nasercowy i przeciwbólowy. Herbata z melisy ma działanie napotne, polepsza przemianę materii oraz działa odświeżająco. Zamiast syntetycznych leków uspokajających można śmiało pić napar z melisy. Korzystnie wpływa da ludzi młodych, którzy się uczą lub pracują umysłowo. Melisa lekarska ma korzystny wpływ na ludzi znerwicowanych, mających problem z zasypianiem, pomaga w pozbyciu się lęków oraz poczucia zagrożenia.  Hamuje także rozwój komórek nowotworowych. Pomaga w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy, niszczy bakterie Gram +, Gram - oraz bakterie odporne na antybiotyki.

Melisa lekarska jest doskonałą rośliną miododajną. Wabiąc pszczoły, uspokaja je. Stosuje się ja w przemyśle spożywczym, perfumeryjnym, do produkcji  wódek i likierów.

Napar z melisy, który pomaga przy nerwicy

Zalej szklanką wrzącej wody 1 i 1/2 łyżki melisy. Przykryj i parz pod przykryciem przez 10 minut. Przecedź (krople z pokrywki dodaj do naparu).

Pij 1/2 szklanki ciepłego naparu 2-3 razy dziennie.

Napar z melisy, który pomaga na stres

Wymieszaj po łyżce:

    melisy
    chmielu
    rumianku
    kozłka lekarskiego

Zalej wrzącą wodą łyżkę stołowa ziół. Parz 15 minut pod przykryciem. Przecedź, dodaj łyżkę miodu.

Pij napar 2 razy dziennie przed jedzeniem po 1/2 szklanki.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Hyzop lekarski

Hyzop lekarski jest wyjątkowo aromatycznym zielem.


Jego zalety cenili już starożytni Rzymianie , którzy hyzop lekarski używali do produkcji wonnych kadzideł , które palono w świątyniach bóstw.

Hyzop lekarski to roślina powszechnie spotykana w południowej Europie ( region śródziemnomorski)i z zachodniej Azji.

Hyzop lekarski jest bardzo rozgałęzionym półkrzewem o wysokości do 60 cm.
Ma błyszczące lancetowate liście , zdrewniałe łodygi
o ciemnoniebieskich lub fioletowych kwiatach.

Surowcem leczniczym jest ziele , zbierane na początku okresu kwitnienia.

Posiada ono olejek eteryczny kamfen , garbniki , flawonoidy , kwas rozmarynowy i ursolowy.

Normalizują one perystaltykę jelit , zwiększają wydzielanie soku żołądkowego . Działają przeciwzapalnie , ułatwiają odkrztuszanie oraz hamują działanie czynność gruczołów potowych.

Hyzop lekarski pomaga leczeniu w astmy , zapaleniu oskrzeli. Używa się go do płukania przy zapaleniu gardła . Pomaga przy nieregularnych wypróżnieniach , wzdęciach , a także zwiększa łaknienie.

Sposób przygotowania naparu na zwiększenie apetytu :

2 łyżeczki ziela zalej filiżanka wrzątku.
Parz 10 minut pod przykryciem.
Pij 3 filiżanki naparu dziennie;                                                                                                                                                                                                 

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Cynamon (Cinnamomum Scheffer)

Cynamon uchodzi za najstarszą przyprawę świata. Roślina ta pochodzi z Chin. Biblia określa cynamon jako jedną z "najstarszych wonności" wchodzących w skład oleju do namaszczenia Arki...

Cynamon uchodzi za najstarszą przyprawę świata.
Roślina ta pochodzi z Chin.
Biblia określa cynamon jako jedną z "najstarszych wonności"
wchodzących w skład oleju do namaszczenia Arki.

Przyprawę stanowi wysuszona kora pochodząca z kilku gatunków drzewa cynamonowego. Cynamon ma słodkawo-korzenny , lekko piekący smak i
charakterystyczny, intensywny zapach. Cynamon używa sie do przyprawiania potraw słodkich:

zupy owocowe, kompoty, kisiele, galaretki, kremy, ciasta, budynie, napoje mleczne.

Jest niezbędny do słodkich potraw z ryżu, pieczonych jabłek, grzanego wina oraz ponczu.
Cynamon można użyć w niewielkiej ilości jako dodatek do aromatyzowania takich potraw jak :

gulasz, baranina, gotowane ryby, szynka. Podaje sie go na końcu przyrządzania potraw.

Właściwości cynamonu: Najważniejszymi składnikami cynamonu są olejki lotne, garbniki, żywice, śluzy, skrobia.

Przepis na potrawę z cynamonem :

Jabłka Zapiekane z Cynamonem

Składniki :

6 dużych winnych jabłek
2 łyżki masła roślinnego
3 łyżki miodu
8 dag rodzynek
8 dag posiekanych migdałów
szczypta imbiru
1 opakowanie śmietany kremówki (200 g)
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki zmielonego cynamonu

Sposób przygotowania :

Umyć jabłka, a następnie od strony szypułki odciąć plaster i wydrążyć gniazda nasienne tak, aby warstwa miąższu nie była cieńsza niż 1 cm. Wymieszać rodzynki z migdałami, miodem, imbirem i roztopionym masłem roślinnym. Farszem wypełnić jabłka. Owinąć jabłka w folię aluminiową, ułożyć na blasze, wstawić do piekarnika i piec przez 25-30 minut w temp. 200 st. Śmietanę ubić z dodatkiem cukru i cynamonu. Jabłka podawać z ubita śmietaną , podaną osobno.

Smacznego ! :)

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Papryka (Capsicum annuum)

Papryka od wieków uprawiana jest w Ameryce Środkowej i Południowej, Indiach oraz wyspach Morza Karaibskiego... Papryka od wieków uprawiana jest w Ameryce Środkowej i Południowej,
Indiach oraz wyspach Morza Karaibskiego.

W Europie pojawiła sie dzięki hiszpańskim kupcom.
Na Węgry paprykę sprowadzili Turcy.
Największymi producentami papryki są :
Meksyk , Chiny , Japonia , Indonezja , Tajlandia oraz Indie.

Znamy około dwanaście odmian papryki.
Wykorzystuje się dojrzałe owoce papryki ( czerwone , pomarańczowe , żółte) , a także
niedojrzałe zielone.

Wykorzystanie papryki w kuchni :

Papryka jest doskonała do wszelkich dań mięsnych i rybnych , zup , sałatek i warzyw.
Dodaje sie ja do potraw z ryżu , serów i jaj. Papryka jest niezbędna przyprawą do potraw
meksykańskich , węgierskich oraz włoskich.

Właściwości lecznicze papryki :

Papryka wzmacnia organizm .a także poprawia trawienie.
Zawiera witaminy C , witaminy z grupy B , beta - karoten.
Papryka pobudza wydzielanie soku żołądkowego i poprawia apetyt.

Przepis na Leczo wegetariańskie :

Składniki:
1kg papryki , 50 dag pomidorów , 50 dag cebuli
paczka kostki sojowej , łyżeczka papryki ostrej
5 łyżek oliwy z oliwek
sól , pieprz

Sposób przygotowania :

Papryki oczyść z gniazd nasiennych .
Pomidory sparzyć i obrać. Kostkę sojową namoczyć w gorącej
wodzie , po 15 minutach odsączyć i pokrajać w niewielka kosteczkę.
Kostkę sojowa podsmażyć na oliwie dodać cebulę pokrojoną w półplasterki
zarumienić ja i wymieszać z mielona ostrą papryką . Następnie dodać
pokrojone w duże kawałki pomidory i paprykę , posolić i dusić
na małym ogniu pod przykryciem , często mieszając.
Wyparowany sos uzupełniać wodą. Podawać z pieczywem.

Smacznego !:)

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.