Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

wtorek, 21 września 2021

Olej konopny

Konopie to w naszym kraju temat bardzo kontrowersyjny - konopie indyjskie to nic innego bowiem jak marihuana, tzw. "trawka" podpalana przez młodzież. Wiele osób nie chce słuchać o ich leczniczych i zdrowotnych właściwościach. Niesłusznie, gdyż konopie siewne, są w pełni legalne i pozbawione narkotycznego działania.

Z opowieści naszych dziadków można wyciągnąć nierzadko cenne informacje, na przykład takie, że swojego czasu konopia siewna była w Polsce popularną rośliną; produkowano z niej wytrzymałe liny i tkaniny, a babcie wytwarzały z niej olej, który stawiał na nogi raz dwa. I choć tkaniny produkuje się już z innych materiałów, tak olej konopny i jego lecznicze właściwości powinny z nami pozostać do dnia dzisiejszego.

Olej konopny zimno tłoczony, o zielonkawym kolorze i lekko orzechowym smaku i zapachu, jak wiele innych olei zimno tłoczonych, zawiera bardzo dużą ilość cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych: omega-3 i omega-6, które wspaniale wpływają na nasz organizm. Taki olej spożywany na czczo na łyżce czy dodany do sałatki w bardzo szybkim czasie może wyleczyć nas z wielu ciężkich chorób, reguluje on bowiem pracę naszych hormonów, pozytywnie wpływając równocześnie na absolutnie każdy układ naszego ciała: nerwowy (łagodzi objawy depresji), pokarmowy (przyspiesza metabolizm i wspomaga trawienie), układ szkieletowy (wzmacnia tkankę kostną), odpornościowy (działa przeciwbólowo i przeciwgrzybicznie), krwionośny (reguluje poziom cholesterolu we krwi). Jest on nieodzowną pomocą dla osób w kwiecie wieku, zagrożonych zawałem lub zmęczonych powracającą alergią, nie można jednak nie wspomnieć, że największe wrażenie robią jego piorunujące właściwości przeciwnowotworowe, które nie tylko zapobiegają powstawaniu raka, ale mogą także pomóc przy chemioterapii.

Tak jak doustne spożywanie oleju wydaje się czymś naturalnym, tak niewiele osób wie, jak znakomite skutki przynosi stosowanie oleju zewnętrznie, bezpośrednio na skórę. Nie tylko łagodzi on podrażnienia i działa antybakteryjnie, ale może także całkowicie zastąpić wszelkie kremy i maści! Jeżeli mamy skórę skłonną do wysuszeń, być może lepiej sięgnąć po inny rodzaj oleju, jednak jeśli nasza skóra jest normalna, mieszana bądź tłusta, ten olej sprawdzi się rewelacyjnie. Paradoksalnie jest on uważany za jeden z najbardziej "suchych" olei, dlatego osoby borykające się z wypryskami nie powinny się obawiać ataku kolejnych pryszczy - przeciwnie, olej konopny błyskawicznie je wysusza, reguluje wytwarzanie sebum, co sprawia, że nasza skóra nie świeci się już tak mocno i nie poci przesadnie. To jednak nie koniec - olej konopny zimno tłoczony nie tylko pomoże nam z naszą buzią, ale także z wszelkimi niepożądanymi zmianami na ciele, które zwykle ciężko wyleczyć, takimi jak egzema czy łuszczyca. Spróbujcie wprowadzić olej do swojej codziennej pielęgnacji bezpośrednio smarując twarz (czy zmiany skórne) lub dodając kilka kropel oleju do kąpieli czy balsamu, różnica gwarantowana.

Nie zapominajmy jednak o prawidłowym przechowywaniu oleju zimno tłoczonego - czyli produkowanego w temperaturze nie wyższej niż 50°C. Taki olej należy przechowywać w lodówce, inaczej pozbawimy go cennych właściwości, a to na nich przecież nam zależy. Nie należy go smażyć, przyjmować można go bowiem wyłącznie na zimno - najlepiej jedną łyżkę oleju na czczo, warto jednak dodać go do sałatki czy polać nim pieczone warzywa. Na skórę nakładać minimalne ilości - kropla oleju wystarczy, by czynić cuda. 

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Olej lniany

Mówi się, że nawet Hipokrates zachęcał swoich pacjentów do przyjmowania lnu na problemy żołądkowe, Gandhi miał natomiast powiedzieć: "Gdziekolwiek siemię lniane jest spożywane dość regularnie, tam ludzie cieszą się lepszym zdrowiem". Uczeni wiedzieli, co mówią. Wystarczy jedna łyżka oleju lnianego, by życie stało się prostsze.

Len nie tylko dobrze wpływa na pracę żołądka, ale wspomaga również układ nerwowy, reguluje pracę serca i pomaga nawet w walce z otyłością. Olej lniany otrzymywany jest - jak sama nazwa wskazuje - z lnu. Len to drobne, niebieskie kwiaty o różnorakich, poza estetycznym, zastosowaniach. Z jego łodygi produkuje się beżowy, wszystkim znany materiał, z włókien można uzyskać papier, natomiast z jego nasion - drogocenny olej, który rozpoznamy po żółtawym zabarwieniu oraz specyficznym, lekko orzechowym smaku i zapachu. Olej ten produkowany jest "na zimno", czyli w temperaturze nie wyższej niż 50°C, co pozwala na zachowanie wszystkich najcenniejszych właściwości. A jest ich sporo. Lecznicze i zdrowotne właściwości oleju zawdzięczamy bowiem ogromnej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wprowadzając jedynie łyżeczkę oleju dziennie możemy pozytywnie wpłynąć na całe swoje ciało. 

Korzyści płynące z jego spożywania możemy dostrzec niezależnie od naszej płci czy wieku. W okresie młodzieńczym olej rewelacyjnie radzi sobie ze zmianami trądzikowymi, ale także wspomaga leczenie nadpobudliwości, szerzej znanej jako ADHD. Dorosłym mężczyznom pomoże przy leczeniu bezpłodności czy prostaty, paniom natomiast pozwoli uporać się z męczącymi miesiączkami oraz złagodzi objawy menopauzy. Sportowcom oraz osobom na diecie olej lniany zimno tłoczony pomoże przy redukcji tkanki tłuszczowej, wspomoże wzrost mięśni oraz zwiększy wydolność oraz wytrzymałość. Ciekawostką jest, że olej ten jest dobry również dla naszych pupili: jeżeli wprowadzimy go do codziennej diety naszych psów i kotów, pozytywnie wpłynie to na ich sierść, przy okazji zatrzymując wszelkie choroby skórne, takie jak łupież czy linienie.

Olej lniany zimno tłoczony możemy również stosować w przypadkach, gdy chcemy uporać się z problemami poszczególnych układów naszego ciała. Tak, jak wcześniej zauważył Hipokrates, len świetnie radzi sobie z regulacją problemów żołądkowych, wspomaga i regeneruje przemianę materii. Cenne kwasy omega-3 i omega-6 zawarte w oleju regulują pracę naszych hormonów, co odwzorowuje się na poprawnej pracy naszego układu nerwowego - pomoże nam szybciej wrócić do dobrego humoru i wyleczyć depresję, ale nawet walczyć z chorobą Alzheimera czy stwardnieniem rozsianym. Wspomniane wyżej kwasy chronią również nasze serce przed zawałami i nowotworami, ale wpływają pozytywnie nie tylko na nasze wnętrze - przy pomocy oleju lnianego możemy uporać się z problemami skórnymi, powracającą alergią, a nawet wypadającymi włosami, wystarczy wsmarować kroplę oleju w końcówki włosów.

Wystarczy łyżeczka lub dwie dziennie oleju lnianego zimno tłoczonego wprowadzonego do diety, by odmienić nasze życie i zatrzymać zagrażające nam choroby. Pamiętajmy jednak, że olej ten musi stale przebywać w niskiej temperaturze i zacienionym miejscu, dlatego nie kupujmy go w marketach, w których butelki tylko kurzą się na półkach, a w sklepach ze zdrową żywnością, gdzie znajdziemy je w lodówkach, tam też warto olej przechowywać - ewentualnie w głęboko zacienionej szafce, i spożywajmy wyłącznie na zimno - jako dressing do sałatki, dodatek do jogurtu czy samodzielnie na czczo. Różnicę zauważymy już po kilku dniach!

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Krótka historia soli

Wiele osób nie wyobraża sobie życia bez soli. Mnóstwo potraw nie może się wręcz bez niej obyć. Znana od starożytności sól ma różnorakie zastosowanie, również poza kuchnią. Sól dziś jest zupełnie powszechna i bardzo tania, nie zawsze tak jednak było.

Sól znana jest ludzkości od najdawniejszych czasów. Już starożytni ludzie odkryli jej liczne właściwości, szybko zyskała ogromną popularność, stając się w wielu miejscach środkiem płatniczym, między innymi w starożytnym Rzymie. Już bowiem Egipcjanie zauważyli, że solenie ryb i mięs zapobiega ich psuciu, co było szczególnie ważne w gorącym klimacie basenu Morza Śródziemnego. Z tego też właśnie względu sól szybko stała się towarem poszukiwanym i cenionym w wielu regionach świata.

W okresie średniowiecza sól stała się niemalże powszechna, choć nadal nie była artykułem tanim. Szybko wprowadzono podatki od wydobycia soli, stała się bowiem coraz bardziej poszukiwanym towarem, na którym można było dużo i szybko zarobić. W ówczesnej Polsce król wydał specjalny przywilej dwóm podkrakowskim kopalniom soli w Wieliczce i Bochni. Dziś kopalnia w Wieliczce nie wydobywa już soli, jest jednak bardzo atrakcyjnym miejscem dla turystów. Odwiedziny tam są świetną okazją do poznania historii soli i spraw z nią związanych, takich jak wydobywanie soli.

Dziś sól jest wykorzystywana na masową skalę. W kuchni pozwala na bardzo wiele zastosowań. Przede wszystkim stosuje się ją w większości potraw, ma ona bowiem zdolność do wyodrębniania smaków innych składników potrawy. Ponadto sól zapobiega utracie soli mineralnych zawartych w warzywach, dzięki czemu są one po prostu smaczniejsze i zdrowsze zarazem. Nadal używa się soli w roli środka konserwującego żywność, gdyż wysoka zawartość soli ogranicza albo nawet zatrzymuje całkowicie rozwój bakterii obecny w rybach, mięsie i serach.

Sól w naszym kraju wydobywa się już tylko w Bochni, ale poza kopalniami soli kamiennej istnieją jeszcze inne metody pozyskiwania tego surowca. Drugim ze sposobów na otrzymanie soli jest jej uzyskanie z wody morskiej, co praktykowane jest do dnia dzisiejszego. Sól morska uważana jest za znacznie zdrowszą dla ludzkiego organizmu, gdyż zawiera znacznie mniejszą ilość chlorku sodu, ponadto zawiera również liczne mikroelementy, w tym także bardzo cenny jod.  

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Zdrowotne właściwości wybranych przypraw

Obecnie przyprawy nie są wyłącznie stosowane w celu poprawienia walorów smakowych czy wizualnych potraw i napojów. Coraz częściej stosuje się je, aby poprawić funkcjonowanie układu trawiennego.

Wiele ziół i przypraw dostępnych w każdym sklepie ma szerokie zastosowanie lecznicze i zdrowotne. Czasami zastosowanie odpowiednich przypraw może uchronić przed wzięciem leków. Warto znać właściwości nie tylko smakowe, ale także zdrowotne przypraw i ziół, które możemy znaleźć w praktycznie każdej kuchni, a na pewno w każdym sklepie spożywczym.

Znajomość zdrowotnych właściwości wybranych przypraw i ich odpowiednie przygotowanie może uśmieżyć ból czy złagodzić dyskomfort.

  • Majeranek- przyda się ludziom nerwowym, ponieważ ma działanie uspakajające. Ponadto pobudza apetyt i wpływa korzystanie na procesy trawienne. Warto go także stosować jako zamiennik bardzo niezdrowej soli.

  • Czosnek- poprawia krążenie organizmu, chroni przed nadciśnieniem, a także polecany jest podczas przeziębienia. Skutecznie likwiduje wirusy. Warto jednak mieć na uwadze drażniący zapach.

  • Goździki dodawane do przetworów, zup, a w okresie zimowym do herbaty mają działanie bakteriobójcze. Nadają herbacie wyjątkowy aromat, poprawiają smak.

  • Bazylia to przyprawa bogata w witaminy. Znajdziemy z niej witaminę A, B5 i C. Świeża bazylia jest źródłem wapnia, żelaza, magnezu i potasu. Ponadto posiada właściwości bakteriobójcze oraz rozkurczowe. Świeżą bazylię można dostać w wielu sklepach za kilka złotych. Ponadto można ją także w bardzo prosty sposób wychodować we własnym domu.

  • Koper ma przede wszystkim właściwości rozkurczające i moczopędne. Wpływa także na wydalanie gazów. Po sezonie można koper pokroić i zamrozić, aby w zimie nadal móc korzystać ze świeżyć przypaw.

  • Pieprz czarny ma właściwości pobudzające i stymulujące przemianę materii.

  • Szałwia uważana za lekarstwo działa wspomagająco na przemianę materii.

  • Mięta, także ta w postaci herbaty działa rozkurczowo, a także jest zalecana osobom z nerwicowymi chorobami żołądka. Świeża mięta doskonale nadaje się do przyrządzenia wiosenno-letnich koktajlów i lemoniad. Najzdrowsza jest woda mineralna z cytryną i mętą.

  • Papryka stymuluje trawienie i pracę jelit.

Warto zainteresować się podobnymi właściwościami innych przypraw i ziół i stworzyć we własnej kuchni małą ziołową apteczkę. Odstawmy niezdrową sól i zastąpmy ją przyprawami. Wyjdzie to nam na zdrowie.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Przyprawy i zioła, które pozwolą ci schudnąć

Nadeszła wiosna! Grube kurtki i szaliki chowamy w czeluściach szafy, zakładając na siebie – lekkie, przewiewne tkaniny. Wiosenne dni zachęcają do spacerów i założenia butów do biegania. Próbujemy zrzucić nagromadzone w czasie zimy – kilogramy. Podejmujemy diety, żeby zdążyć do lata. W spalaniu tłuszczu pomogą nam zioła i przyprawy.

Papryczka chilli

Znana i lubiana nie tylko przez amatorów meksykańskiego burrito. Ostra papryka to naturalny pogromca tłuszczu.  Swoje właściwości zawdzięcza kapsaicynie – substancji, która sprawia, że papryczka ma tak piekący smak. Podrażniona błona śluzowa pobudza wytwarzanie ciepła w organizmie, a także zwiększa apetyt, ułatwiając trawienie. Dodając niewielkie ilości tej ostrej przyprawy do codziennych posiłków - przyśpieszysz swój metabolizm nawet o 25%.

Cynamon

Niezastąpiony składnik ciast, deserów oraz lemoniad. Korzenna przyprawa nie tylko nada smak puddingu, ale również pomoże spalić tkankę tłuszczową. Cynamon stabilizuje poziom cukru we krwi, obniżając apetyt i zmniejsza nagłe ataki głodu, podczas których jemy najmniej zdrowe artykuły. Przyprawa usprawni proces trawienia, wpływając korzystnie na metabolizm. Jego skuteczność jest udowodniona, dlatego jest również wykorzystywany jako składnik kremów antycellulitowych.

Imbir

Skarb orientalnej kuchni jest często niedoceniany pod względem zdrowotnym. Ten aromatyczny korzeń starty do sałatki, sosów, gulaszu czy zupy posiada właściwości rozgrzewające, które poprawiają trawienie. Przyprawa sprawia, że szybciej czujemy się syci po posiłku, dzięki czemu jemy mniej. Dodatkowo imbir przyśpiesza metabolizm, a także obniża poziom szkodliwego cholesterolu.

Kurkuma

Kurkumę wybieramy rzadziej niż curry, nie zdając sobie sprawy jak korzystnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego. Ważny składnik kuchni indyjskiej nadaje żółty odcień potrawom. Jest idealny do marynowania mięsa, jak i aromatyzowania sosów. Spożywanie kurkumy skutkuje zahamowaniem powstawania komórek tłuszczowych w organizmie, ograniczając w ten sposób przyrost masy ciała.

Czosnek

Choć to naturalne lekarstwo na wiele chorób, czosnek spożywamy niechętnie ze względu na nieprzyjemny zapach. Możemy go jednak szybko zneutralizować, dodając do niego natkę pietruszki, jabłko czy biały ser. Wielu potrawom nadaje wyrazistego smaku. Czosnek pomaga również zmniejszyć wagę ciała, wpływając korzystnie na tempo przemiany materii, dzięki czemu łatwiej utrzymać szczupłą sylwetkę.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.