Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

niedziela, 31 października 2021

Kurczak z warzywami

Kurczak z warzywami. Świetny przepis na urozmaicony posiłek o każdej porze dnia. W sezonie wiosenno - letnim polecam świeże warzywa zamiast mrożonych. Przygotowanie 40min dla 2 osób, 256 kcal.

Zamrożoną fasolkę szparagową wrzuć do wrzącej, mocno osolonej wody. Gotuj około 8 minut, odcedź i zahartuj zimną wodą. Szalotkę i ząbek czosnku obierz i pokrój w drobną kostkę. Pomidory zanurz na 1-2 minuty we wrzątku, zdejmij skórkę i pokrój na ćwiartki. Na gorącym maśle zeszklij szalotkę, następnie dodaj czosnek i duś przez kilka minut. Dodaj pomidory i fasolkę szparagową. Dodaj sól i pieprz do smaku. Gotuj około 5 minut. Cytrynę sparz wrzątkiem i pokrój w cienkie plasterki. Filety z piersi kurczaka oprósz z obu stron solą i pieprzem. Zostaw na 15 minut, żeby się '' przegryzły ''. Usmaż je z obu stron na rozgrzanej oliwie z oliwek. Dodaj rozmaryn i plasterki cytryny, wlej rosół i gotuj pod przykryciem przez kolejne 7 minut. Podawaj z fasolką szparagową i pomidorami jako drugie danie obiadowe lub na ciepłą kolację.

              Składniki :

          -   2 filety z piersi kurczaka, 

          -   1 opakowanie mrożonki '' fasola szparagowa cięta '' , 

           -  1 szalotka, 

           -   ząbek czosnku,

           -   2 pomidory, 

           -   sól,

            -  świeżo zmielony pieprz,

            -  cytryna,

            -  2 łyżki stołowe oliwy z oliwek,

            -  łyżka stołowa rozdrobionego rozmarynu,

            -  125 ml rosołu ( może być instant )

           Polecam ten przepis na różnego rodzaju przyjęcia, jak i również jako danie obiadowe. Życzę smacznego.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

niedziela, 17 października 2021

5 x ryż

Najczęściej kupujemy biały. Tymczasem gatunków ryżu jest wiele i każdy z nich ma nieco inne zastosowanie w kuchni. Warto wypróbować.

Pieczarki faszerowane

50 dag dużych pieczarek , 20 dag ryżu naturalnego (brązowego), 10 dag gotowanej szynki, 10 dag pomidorów z ziołami z puszki, 2-3 czerwone cebule, mały (100  g) pojemnik kiełków rzeżuchy, łyżka posiekanego szczypiorku, 2 szklanki bulionu grzybowego, 4-5 łyżek oleju sezamowego, mielone ziele angielskie, kolendra, pieprz, sól

Ryż brązowy ugotować na sypko wg przepisu na opakowaniu. Z umytych pieczarek odciąć trzonki, po czym drobno je posiekać, przełożyć do miski. Dodać posiekaną cebulę, posiekaną szynkę oraz rozgniecione widelcem pomidory z puszki. Wszystko starannie wymieszać, przyprawić do smaku solą, pieprzem, zielem angielskim i kolendrą. W woku lub płaskim rondlu rozgrzać olej sezamowy i mieszając ok. 4 min smażyć przygotowaną mieszankę warzywną. Zdjąć z ognia, wymieszać z ugotowanym ryżem. Powstałą masą napełnić kapelusze pieczarek. Do czystego woka lub rondla wlać bulion grzybowy i zagotować. Następnie na wierzchu ustawić koszyczek do gotowania na parze, w którym trzeba ułożyć pieczarki. Przykryć pokrywką i gotować ok. 15 min. Przełożyć na półmisek, udekorować rzeżuchą wymieszaną z posiekanym szczypiorkiem.

Sałatka z dzikim ryżem i rybą

1,5 szklanki ugotowanego na sypko ryżu brązowego lub długoziarnistego białego, ¾ szklanki dzikiego ugotowanego na sypko ryżu, puszka tuńczyka w oliwie lub 20 dag wędzonego łososia, 2-3 dojrzałe pomidory średniej wielkości, czerwona cebula, po  ½ szklanki groszku i kukurydzy z puszki, po 2 czubate łyżki posiekanej zieleniny: szczypior, natka pietruszki i listki kolendry, pojemniczek kiełków soi, ½ szklanki sosu winegret.

Ugotowany i ostudzony ryż wymieszać w salaterce. Dodać osączonego z zalewy tuńczyka lub pokrojonego w paseczki łososia, osączone warzywa z puszki, drobno posiekaną cebulę i pomidory, wymyte, przelane wrzątkiem i osączone kiełki soi oraz posiekaną zieleninę. Wszystko starannie wymieszać z sosem winegret, przykryć i na godzinę wstawić do lodówki, by smaki się przegryzły.

 Kulki ryżowo – mięsne

2 szklanki średnio- lub krótkoziarnistego ryżu, 2 połówki piersi kurczaka, 2 szklanki mleka, 4 jaja, ½ strąka papryczki chili, płaska łyżeczka oregano, 2 łyżki miodu, tłuszcz do głębokiego smażenia, sól

Mleko zagotować z 2 szklankami posolonej wody, wsypać ryż, ugotować. Mięso pokroić na 16 kostek. Chili i oregano umyć, bardzo drobno posiekać, wymieszać z miodem, następnie  wymieszać tę masę z pokrojonym mięsem, przykryć i wstawić do lodówki by się marynowało. Ryż utrzeć z 2 jajkami. Z powstałej masy uformować 16 placuszków. Na środku  każdego położyć kostkę mięsa, owinąć bokami placuszka i uformować niedużą kulkę. Obtoczyć kulki w rozkłóconych jajach i usmażyć na rumiano w głębokim tłuszczu. Podawać gorące z sosem jabłkowo- pomarańczowym lub żurawiną.

Ryż zapiekany z kaczą piersią

30 dag ryżu parboiled, 30 dag kaczej piersi (bez skóry),  ½ kostki masła, 2 jaja, 200ml białego wina, 4 pokrojone na cząstki połówki brzoskwiń z puszki, po 2 łyżki bułki tartej i świeżo startego parmezanu, 2-3 małe listki szałwii, posiekany ząbek czosnku, zmielony pieprz, sól

Ryż ugotować al dente w 2 litrach posolonej wody. Odcedzić, wymieszać z połową masła, wystudzić. Mięso pokroić w paseczki i wraz z posiekanym czosnkiem i listkami szałwii zrumienić na pozostałym maśle, oprószyć solą i pieprzem, przykryć i chwilkę dusić na małym ogniu. Zalać winem i gotować 10 min. Ryż wymieszać z serem i jajami, doprawić pieprzem. Połowę przełożyć do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy. Na środku zrobić wgłębienie, napełnić je kawałkami mięsa z sosem. Przykryć połową pozostałego ryżu, brzoskwiniami i na końcu – resztą ryżu oraz bułki tartej. Piec w 2200 C.

Prosty pilaw z ciecierzycą

¾ szklanki ryżu basmanti, 35 dag ciecierzycy z puszki, cebula, kilka gałązek świeżej kolendry, ¼ litra odtłuszczonego bulionu wołowego, 3-4 łyżki oleju sezamowego, 125 ml białego porto, po szczypcie mielonych przypraw : kminku, cynamonu, goździków i ziela angielskiego, pieprz, sól

Ryż wypłukać, osączyć. W rondlu rozgrzać olej, podsmażyć posiekaną cebulę i przyprawy. Następnie, mieszając, wsypać ryż i smażyć aż się zeszkli, tj. ok. 4 min. Wlać bulion i porto. Gotować na średnim ogniu pod przykryciem do czasu aż ryż wchłonie cały płyn, tj. 15-20 min (w tym czasie nie mieszamy). Ciecierzycę dokładnie osączyć, wymieszać z ryżem i podgrzewać mieszając, 2-3 min. Przykryć garnek ręcznikiem (wchłonie parę) i przykrywką, pozostawić kilka minut na rozgrzanej płycie kuchenki. Gotowy wyłożony na talerze pilaw posypać posiekanymi listkami kolendry i podawać.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Keks z indyka i sałatka z pietruszki

Sałatka z pietruszki znakomicie pasuje do mięs z grilla. Będzie ona też znakomitym dodatkiem do keksu z indyka. Oba przepisy polecane są w szczególności osobom stosującym dietę opartą na czystych proteinach.

Sałatka z pietruszki
Czas przygotowania ok. 10 min. W przepisie składniki do przyrządzenia porcji dla 2 osób.

Składniki:
* 1 pęczek natki pietruszki
* 1 cebula
* 1,5 cytryny
* sól

Przygotowanie:
1. Pietruszkę myjemy, następnie osuszamy na papierowym ręczniku.
2. Łodygi odcinamy - można wyżucić ponieważ nie będą już nam potrzebne.
3. Siekamy cebulę.
4. Mieszamy cebulę i pietruszkę, dodajemy pokrojony miąższ z jednej cytryny, z pozostałej połówki wyciskamy tylko sok.
5. Solimy.
6. Mieszamy.
7. Sałatkę podajemy schłodzoną.

Sałatka z pietruszki w szczególności polecana jest jako dodatek do mięs z grilla ale znakomicie też sprawdzi się w towarzystwie polecanego poniżej keksu z indyka.


Keks z indyka
Keks z indyka przygotowujemy ok. 45 minut (15 min przygotowanie do pieczenia, 20-30 min. samo pieczenie). Porcja dla 4 osób.

Składniki:
* 4 eskalopki z piersi indyka lub kurczaka
* cebula pokrojona w cienkie paseczki
* 2 łyżki mieszanki przypraw - kminek, bazylia, zioła prowansalskie, sól, pieprz, papryka, imbir
* 6 jajek
* 2 łyżki stołowe maizeny

Maizena to skrobia kukurydziana bez wyciągów z pszenicy. Wolno jej używać dopiero w II etapie diety Dukana i to w niewielkich ilościach.

Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
2. Mięso miksujemy z cebulą, dodajemy przyprawy, wbijamy jajka i na koniec dodajemy maizenę.
3. Masę wkładamy do formy na keks (lub innego żaroodpornego naczynia) i pieczemy ok. 20-30 min.

Życzę smacznego!

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Nadziewane pomidory

Pomidory w naturze rosną w Ameryce Południowej, gdzie uprawiane były już osiem tysięcy lat temu. Po odkryciu Ameryki sprowadzono je do Europy. Nazwano je wówczas jabłkami złota.

Pomidory początkowo były uprawiane jako rośliny ozdobne. Jeszcze w XVII wieku francuski ogrodnik Oliver de Serre twierdził, że są one niejadalne. Powszechna też była opinia, że od ich zapachu dostaje się mdłości. W XIX wieku pomidory odgrywały już duże znaczenie spożywcze. W Polsce najpopularniejszy jest pomidor zwyczajny. Zawiera on m.in. witaminę C, E, B, PP, K, karoten, kwas jabłkowy i cytrynowy, potas, wapń, magnez, żelazo, mangan, miedź oraz kobalt.

Pomidory nadziewane serem
Składniki:
- 8 pomidorów
- 50 g masła
- ¾ szklanki ostrego żółtego sera
- 3 łyżki śmietany
- 1 pęczek pietruszki
- 1 pęczek kopru
- pieprz i sok cytrynowy do smaku

Przygotowanie
1. Z pomidorów odkroić czubki, łyżeczką wyjąć zawartość, posolić i ułożyć tak, aby wyciekł sok. Czubków nie wyrzucać.
2. Ser i masło zetrzeć. Dodać śmietanę, sok cytrynowy, pieprz. Wszystko ubić.
3. Ubitą masą napełnić pomidory.
4. Pomidory przykryć wcześniej odkrojonym czubkiem.
5. Przybrać gałązkami pietruszki, koprem lub oprószyć żółtym serem.

Pomidory nadziewane bakłażanami
Składniki:
- 8 pomidorów
- 4 bakłażany
- 2 cebule
- ½ szklanki oleju
- 1 łyżka tartej bułki
- 4 ząbki czosnku
- pieprz, sól i gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
1. Z pomidorów odkroić czubki, łyżeczką wyjąć zawartość, posolić i ułożyć tak, aby wyciekł sok. Czubków nie wyrzucać.
2. Bakłażany umyć, obciąć korzonki i zalać wrzątkiem. Następnie pokroić, podsmażyć i później drobno posiekać.
3. Cebule posiekać, podsmażyć, dodać do farszu.
4. Do nadzienia dodać roztarty czosnek, pieprz, sól i gałkę muszkatołową.
5. Pomidory napełnić masą, posypać tartą bułką, pokropić olejem i zapiec w piecyku.
6. Podawać na gorąco lub zimno.

Życzę smacznego
Alina Semkowska - magazyn dla kobiet

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Torciki truskawkowe

Torciki Truskawkowe na cytrynowym spodzie ... Codziene delicjie : pyszny mus owocowy na delikatnym biszkopcie . Po prostu palce lizać .CZas przygotowania około 40 min ... czyli łatwo tanio i smacznie.

Składniki  na około 20 sztuk :

CIASTO BISZKOPTOWE :

4 jaja

150 g cukru

1 opakowanie aromatu cytrynowego

100g mąki pszenej

50 gmąki ziemniaczanej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

KREM TRUSKAWKOWY , DEKORACJA :

10 łyżeczek żelatyny

700 g truskawek świeżych lub mrożonych )

100 g cukru

800ml śmietany kremówki

1/2 poalowania jasnej galaretki owocowej

KROK 1 :Piekarnik rozgrzać do 180 C . jaja miksowaćz cukrem i aromatem , aż powstanie puszysta masa a cukier całkowicie się rozpuści . Mąki wymieszać z proszkiem , przesiać na masę , delikatnie wymieszać .

KROK  2 :Blachę (30 x 24 cm ) wyłożyć pergaminem , wlać ciasto ,piec ok. 30 min , przełożyć na ściereczkę posypaną cukerm, zdjać papier . NA biszkopcie położyć spodem do góry  prostokątnąpaterę ,całość odwrócić, całość umieszczając na paterze. Wokół ciasta zapiąć ramę.

KROK 3  :Masa: żelatynę rozpuścić w małej ilosci wody . Świeżę truskawki umyć lub mrożone rozmrozić . 200 g owoców odłożyć doozdoby , wstawić dolodówki . Resztę posypać cukrem  , zmiksować . Mus truskawkowy podgrzać , wymieszać z rozpuszczoną żelatyną . Wystudzi. Chwilę przed zastygnięciem dodać bitą śmietanę . Biszkopt posmarować kremem truskawkowym , wstawić na noc do lodówki .

KROK  4 :Ciasto wyjąć z lodówki  ,zdjąć ramę . Placek pokroić na kawałki . Każdy kawałek przystroić 2 połówkami truskawek. Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu w połowie porcji wody , tężejącą posmarować owoce . Torciki trzymać w lodówce

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.