Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

poniedziałek, 21 lutego 2022

Sernik z ciastem czekoladowym

Każdy z nas lubi zjeść czasem coś słodkiego, dlatego polecam Pyszny sernik, który rozpływa sie w ustach...

Składniki ciasta:

4 łyżeczki kakao

2 i 1/3 szklanki mąki 

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

niepełna szklanka cukru 

cukier waniliowy 

jajko

kostka masła

Składniki masy 

1 kg zmielonego sera

1,5 szklanki cukru

cukier waniliowy

5 jajek

kostka masła

1 łyżka mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

10 dag rodzynek

Sposób wykonania

Zagnieść ciasto i włożyć je na 30 min do lodówki.

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. masło utrzeć z serem , dodać żółtka , ubite białka 

obie mąki , rodzynki i proszek do pieczenia.

Wszystko razem wymieszać.

Na tłuszczonąformę oprószyć mąką , połową ciasta wylepić spód i brzegi .

Nałożyć ser, na wierzch pokruszyć ciasto .

Włożyć do nagrzanego piekarnika w temperaturze 170 C . 

Piec godzinę 

Polecam go gorąco jest proste w przygotowaniu nie wymaga umiejętnośći cukiernika , a jego smak pycha 

po prostu rozpływa się w ustach . 

Ciasto schodzi jak ciepłe bułeczki na wszystkich uroczystościach.

Polecam spróbować samemu.

Gorąco pozdrawiam                      

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Po prostu Lasagne mego pomysłu

Gotowanie to duża część mojego życia. Nie gotuje zawodowo, ale w kuchni spędzam czas juz od najmłodszych lat i sprawia mi to orgomną przyjemność. Spróbujcie moich przepisów, mam nadzieje że sie wam spodobają.

Lasagne poprostu:)

Składniki na 6 porcji:

50 dag płatów lasagne (całe opakowanie)

50 dag mięsa mielonego ( wołowo-wieprzowe, może być samo wieprzowe, pełna dowolność)

1 pomidory w puszcze

1 średnia marchewka

1/2 selera (korzeń)

3 ząbki czosnku

suszona bazylia, oregano

sól, pieprz,odrobina cukru

2 łyżki oliwy bądź oleju

ser żółty do posypania

Beszamel:

1/2 litra mleka

2 łyżeczki masła (25 gram)

łyżka mąki

Opis przygotowania:

Cebule i czosnek siekamy w drobną kostke, seler i marchewke ucieramy na tarle (grube oczka). Podsmażamy całosć przez okolo 4-5 minut. Dodajemy mięso i smażymy ok 6-7 minut dodajemy pomidory i przyprawy przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem 20 minut.  W tym czasie przygorowujemy beszamel. Na roztopione masło wsypujemy mąke, robimy delikatną zasmażkę, zalewamy ją mlekiem dodajemy pieprz, sól, gałke. Nieustannie mieszając (żeby nie powstały grudki) gotujemy aż sos zgęstnieje.                                                                     

Naczynie w którym bedziemy przygotowywać potrawe delikatnie smarujemy masłem. Na spód wylewamy odrobine beszamelu, układamy na nim makaron na ktory dajemy sos pomidorowy, na to kolejna warstwa makaronu i kolejna porcja beszamelu i tak az do wyczerpania produktow. Przykrywamy folią aluminiową i tak pieczemy ok 30 minut w temp 180-200 stopni. Po 30 minutach odkrywamy posypujemy serem i pieczemy jeszcze 15 minu.

SMACZNEGO!!                                                

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Pieczony łosoś w tymiankowo-serowej skorupce

Pieczony łosoś w tymiankowo-serowej skorupce. Polecam, bo jest bardzo dobry. Łatwy w zrobieniu, wystarczą podstawowe pojęcia o kuchni. Dla chcącego nic trudnego.

SKŁADNIKI:

600 g filetów z łososia, sól, biały pieprz, 20 ml oliwy z oliwek, 160 g serowej panierki,. Serowa panierka: 120 g chleba tostowego, sól, pieprz, 15 g świeżego tymianku, 80 g serka kremowego, 30 g masła.

PRZYRZĄDZENIE:

Serowa panierka: Włożyć do malaksera chleb tostowy bez skórki, tymianek, serek kremowy i masło. Blenderować na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Cienką blachę wyłożyć przezroczystą folią i pokryć ją równomiernie masą na grubość 1/2 centymetra. Całość włożyć do zamrażarki. Zmrożoną panierkę pokroić na 4 prostokąty szerokości filetów z łososia.

Łososia pokroić na 4 porcje. Oprószyć solą i pieprzem, przykryć prostokątami panierki. Blachę skropić delikatnie oliwą i ułożyć na niej porcje łososia. Całość włożyć do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 15 minut.

CIEKAWOSTKA:

Tymianek pospolity. Przyprawa o bardzo silnym aromacie. Liśćmi i młodymi pędami przyprawia się dziczyznę, królika, mięso wędzone, sery, sałaty, warzywa strączkowe, duszone warzywa, farsze do ryb i drobiu. Najlepiej harmonizuje z pietruszką, czosnkiem, cebulą i liściem laurowym, ale nie należy jej łączyć z majerankiem.

Przepis ten, tak jak i inne są polecane przez najlepszych szefów kuchni w całym kraju. A z uwagi na to, że każdy potrafi zrobić sobie jedzonko można cokolwiek dołożyć do przepisu.                                                                                                          

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Pieczona pierś kaczki z parfait z prawdziwków

Pieczona pierś kaczki z parfait z prawdziwków to bardzo dobra potrawa. Każdy może zrobić, jeśli tylko ma chęci do pracy. Wystarczy podstawowa wiedza o kuchni.

Składniki:

1 łyżeczka posiekanej cebuli, 4 piersi z kaczki, 2 łyżki jasnego sosu sojowego, 3 łyżki sosu ostrygowego, 1 laska cynamonu, 200 g prawdziwków, 1 łyżka brandy, 6 łyżek majonezu, 150 g wiśni marynowanych w imbirze, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka białego pieprzu, 1 łyżka cukru, 1 łyżka przyprawy"5 smaków", 4 gwiazdki anyżu, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 mandarynka, 1 szklanka czerwonego wina, 1 szklanka wywaru grzybowego.....

Przyrządzenie:

Prawdziwki płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy w kostkę, następnie smażymy na oliwie z oliwek z cebulą i zalewamy 1 szklanką wywaru grzybowego. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i brandy. Gotujemy około 45 minut, miksujemy i przecieramy przez sito. Gotową masę zamrażamy i bardzo często mieszamy, tak by powstały delikatne lody parfait.

Nacinamy po skórze piersi kaczki i marynujemy je przez 5 godzin w jasnym sosie sojowym, sosie ostrygowym, cynamonie, anyżu, przyprawie"5 smaków", cukrze i pieprzu. Następnie pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 35 minut. Przed ułożeniem na talerzu kroimy je w cienkie plasterki.

Ze zredukowanego czerwonego wina oraz drobno pokrojonych wiśni marynowanych z imbirem robimy sos, dopawiając go do smaku pieprzem i solą. Polewamy nim talerz, na którym układamy plasterki kaczki oraz dekorujemy sałatą i parfait..

Polecam, bo jest bardzo dobre i zachęcam do zrobienia wspaniałego posiłku. A z uwagi na czas jaki ktokolwiek ma, to może to zrobić każdy bez ograniczeń. Wystarczy chęć do sporządzenia sobie jedzonka.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Kotleciki jagnięce z górskim serem

Kotleciki jagnięce z górskim serem. Przepis jest warty uwagi każdego, kto by chciał zrobić i ma chwilę czasu. Polecam każdemu. Chwila i zrobione.

SKŁADNIKI:

5 comberków jagnięcych(5x200 g), 90 g masła, 100 g podsuszonego jasnego pieczywa tostowego, 30 g natki pietruszki, 20 g świeżej kolendry, 20 g musztardy Dijon, 40 g bryndzy lub oscypka, 250 g kaszy burghul, 50 ml białego wytrawnego wina, 250 ml bulionu drobiowego, 50 ml śmietany 30%, sól i pieprz do smaku.

Marynata: 60 ml oliwy, 1 gałązka rozmarynu, 1 gałązka tymianku, 2 ząbki czosnku.

Sos: 50 ml białego wytrawnego wina, 150 ml śmietany 30%, 10 g świeżej kolendry, 150 ml esencjonalnego, ciemnego wywaru mięsnego.

PRZYRZĄDZENIE:

Comberki jagnięce marynować z rozmarynem, tymiankiem, czosnkiem i oliwą przez 24 godziny. Mięso odsączyć z marynaty, naszpikować serem, opruszyć solą i pieprzem. Comberki obsmażyć na sklarowanym maśle, przełożyć do brytfanki, dodać zioła z marynaty i piec w temperaturze 170 stopni przez około 12 minut.

Powstały w czasie pieczenia sos połączyć z białym winem, dodać kolendrę, ciemny wywar mięsny i gotować. Całość zagęścić świeżym masłem (50 g) i doprawić do smaku.

Podsuszone jasne pieczywo tostowe zmiksować z natką i kolendrą, doprawić solą. Upieczone mięso posmarować musztardą i oprószyć tostem zmiksowanym z ziołami. Kaszę burghul wymieszać w garnku z gorącym, rozpuszczonym masłem, dodać białe wino, bulion, śmietankę i przyprawy. Gotować do miękkości.                                                                                                     

Polecają ten przepis najlepsi szefowie w całym kraju, a i może na świecie.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.