Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

piątek, 30 listopada 2018

Suplementy - działanie doraźne czy nawyk?

Suplementy - działanie doraźne czy nawyk?


Autor: Dariusz Młynarski


Napisałem ten artykuł zainspirowany powtarzającymi się pytaniami od moich czytelników, w rodzaju: "mam cukrzycę / miażdżycę / nadciśnienie - jakie produkty by Pan polecił na moją chorobę?" Pytanie wydaje się słuszne, jeśli ktoś ma tego rodzaju problem. Nie jest to jednak optymalne rozumienie pro...


Napisałem ten artykuł zainspirowany powtarzającymi się pytaniami od moich czytelników, w rodzaju: "mam cukrzycę / miażdżycę / nadciśnienie - jakie produkty by Pan polecił na moją chorobę?"

Pytanie wydaje się słuszne, jeśli ktoś ma tego rodzaju problem. Nie jest to jednak optymalne rozumienie problemu.

Jasne, że do takiego sposobu myślenia (mam problem -> szukam tabletki na problem) jesteśmy przyuczani przez lekarzy i tzw. służbę zdrowia. Wiele ogromnych koncernów farmaceutycznych ma interes w tym, abyśmy w 100% polegali na lekach i leczeniu objawowym. Pamiętaj, że dochody tych firm istnieją dzięki temu, że ktoś choruje, a człowiek zdrowy NIE DAJE zarobić koncernom farmaceutycznym.

Suplementacja diety, naturalne wspomaganie zdrowia - to nie jest leczenie w zwykłym rozumieniu tego słowa. Nie zajmujemy się leczeniem, to jest sfera działania lekarza, mającego do leczenia odpowiednie uprawnienia.
My natomiast promujemy i sprzedajemy ŻYWNOŚĆ.

Oferowane przez dystrybutorów suplementów diety preparaty to wysokowartościowa, skoncentrowana żywność, często mająca także jakieś ukierunkowane działanie (np. oczyszczanie, wspomaganie odchudzania).
Faktem jest, że częstym "efektem ubocznym" stosowania wysokiej jakości suplementów jest to, że chory człowiek wraca do zdrowia, niejednokrotnie wbrew przewidywaniom lekarzy. Nie oznacza to jednak, że suplement X powinien być traktowany jako lekarstwo na chorobę Y. Jest to raczej przesłanka do tego, że organizm, który jest

- optymalnie odżywiony, jego komórki mają pod dostatkiem niezbędnych składników odżywczych,

- dotleniony,

- oczyszczony,

...radzi sobie z chorobami zupełnie dobrze.

Jak podchodzić do suplementacji diety?

O tym, że suplementacja jest w dzisiejszych czasach niezbędna, rozsądnych ludzi nie trzeba przekonywać, chociaż wiele osób jeszcze opiera się trendowi. W 1936 roku senat amerykański wydał dekret stwierdzający, że społeczeństwo powinno suplementować się, celem uzupełnienia zubożonej diety. Minęło 70 lat, a wciąż jest wielu ludzi (w tym, o zgrozo, lekarzy), którzy zastanawiają się, czy i po co stosować biologicznie aktywne dodatki do żywności.

Kiedy ktoś pyta, jak długo powinien jeść suplementy, można odpowiedzieć pytaniem: "jak długo należy się odżywiać, aby nie umrzeć z głodu?"

Rozsądną, wartościową suplementację warto traktować tak, jak żywność - jako trwały nawyk, stały element życia, nie jako do chwilowo stosowanego lekarstwa.

Firma PM International, właściciel marki FitLine przeprowadziła badania naukowe, które pozwoliły poznać udowodniły długookresowe mechanizmy działania wybranych suplementów na poziomie komórki i ich długookresowy wpływ na zdrowie.

Wniosek z tych badań jest taki, że osoba stale stosująca te preparaty jest trwale zabezpieczona przed 90% chorób cywilizacyjnych, i w związku z tym Rada Naukowa PM International zaleca te preparaty jako stały element diety.
Dariusz Młynarski Doradca ds. Produktów Zdrowotnych Neovita Wellness Portal Dla zdrowia - sklep Magnetoterapia BEMER Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Wpływ cukru i miodu na zdrowie człowieka

Wpływ cukru i miodu na zdrowie człowieka


Autor: Ela Obara


Cukier jest bardzo kaloryczny, a co za tym idzie bardzo tuczący, odkłada się w postaci tłuszczu w biodrach lub w talii, to tzw. puste kalorie.


Nadmierne spożycie cukru ma niekorzystny wpływ na zdrowie człowieka. Na zachodzie został uznany za niebezpieczną substancję i zapisany w księdze niebezpiecznych potraw, na drugim miejscu po narkotykach.

Cukier jest bardzo kaloryczny, a co za tym idzie bardzo tuczący, odkłada się w postaci tłuszczu w biodrach lub w talii, to tzw. puste kalorie.

Cukier zanim zostanie przetrawiony przechodzi w organizmie czterokrotny proces przekształcania chemicznego. Najpierw łączy się z tłuszczami nienasyconymi i produkuje dużą ilość cholesterolu. Cukier zakwasza żołądek i jelita, a tym samym burzy równowagę ustroju, sprzyja tworzeniu się wrzodów. Przyczynia się również do powstawania kamicy nerkowej. Cukier nie tylko jest współodpowiedzialny za powstawanie chorób współczesnych, ale przeszkadza w ich leczeniu. Spożywanie cukru może doprowadzić do różnych chorób ujawniających się dopiero w następnych pokoleniach.

Cukier zaburza procesy regulujące naturalny poziom glukozy we krwi. Nadmierna ilość może prowadzić do niedoborów białek, składników mineralnych i witamin z grupy B oraz do zaburzeń przewodu pokarmowego. Odpowiedzialny jest również za cukrzycę, osłabienie odporności organizmu, próchnicę – wraz ze śliną atakuje on szkliwo, wypłukuje substancje mineralne, zmiękcza je i rozkłada.

Nadmierne spożywanie cukru prowadzi do uzależnienia, bo im więcej zjadamy słodyczy, tym więcej ich pragniemy. Nawyk ten powstał już w wieku niemowlęcym, kiedy nasze mamy karmiły nas bardzo słodkim mlekiem. W wieku dorosłym bardzo trudno jest zmienić dawne przyzwyczajenia, ale musimy najpierw zmienić nasz sposób myślenia.

Najlepsza glukoza w najczystszej postaci jest ze spożywanych owoców i warzyw.

Miód natomiast zawiera witaminy, mikroelementy, kwasy organiczne, enzymy i inne. W przeciwieństwie do cukru jest produktem leczniczym. Miód jest naturalnym produktem spożywczym. Jest również słodki i wysokokaloryczny, ale od razu przeobraża się w energię. Wystarczy zaledwie łyżeczka miodu dziennie, aby dodał nam energii na cały dzień. Miód charakteryzuje się wysoką aktywnością antybiotyczną. Hamuje bądź niszczy rozwój bakterii, grzybów, wirusów, pierwotniaków, paciorkowców.

Jako ciekawostkę warto zapamiętać, że aktywność antybiotyczna miodu wzrasta nawet do 220 razy, gdy go rozcieńczymy z wodą.

Miód poprawia odżywianie tkanek, oczyszcza rany i przyspiesza gojenie się ran, oparzeń i odmrożeń. Zabezpiecza je przed zakażeniem bakteriami i drobnoustrojami. Działa więc przeciwzapalnie, regenerująco oraz przeciwbólowo.

Miód dzięki dużej zawartości glukozy i fruktozy, mikroelementów i enzymów ma korzystny wpływ w schorzeniach układu krążenia. Glukoza dostarcza sercu niezbędną energię. Fruktoza zaś jest magazynowana w wątrobie, stanowi rezerwę energetyczną organizmu. Pomaga również w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy, wątroby, chorób oczu.

Miód reguluje czynności trawienne żołądka, poprawia przemianę materii, łagodzi skutki stresów. Reguluje również pracę serca, obniża ciśnienie krwi, polepsza krążenie. Działa uspokajająco, zmniejsza napięcie nerwowe, polepsza sen, ogólne samopoczucie i nastrój.


Ela Obara - Zdrowe odżywianie

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

środa, 14 listopada 2018

Odżywianie komórkowe pod lupą

Odżywianie komórkowe pod lupą


Autor: Dariusz Różański


W związku z tym, że stale więcej osób dowiaduje się o naszych produktach odżywiania komórkowego, stwierdziliśmy, że powtarzają się pewne kluczowe pytania. "Co to jest Odżywianie komórkowe?" oraz "Jakie może mieć znaczenie dla zdrowia mojego i mojej rodziny?" Większość z nas, myśląc o z...


W związku z tym, że stale więcej osób dowiaduje się o naszych produktach odżywiania komórkowego, stwierdziliśmy, że powtarzają się pewne kluczowe pytania. "Co to jest Odżywianie komórkowe?" oraz "Jakie może mieć znaczenie dla zdrowia mojego i mojej rodziny?" Większość z nas, myśląc o zasadach zdrowego odżywiania, przypomina sobie zazwyczaj wytyczne stworzone przez instytucje służby zdrowia, mówiące, że powinniśmy unikać w naszej diecie nadmiernych ilości składników, które mogą powodować nadwagę i stanowią zagrożenie dla układu krążenia prowadząc do zawału serca lub udaru mózgu. Większość tych wskazówek zaczyna się od "nie". Nie jeść za dużo czerwonego mięsa. Ograniczyć ilość tłuszczów. Nie spożywać dużych ilości cukru, soli itd. Pomimo tego, że to bardzo dobre rady, często słychać pytania, co w takim razie powinniśmy jeść i w jaki sposób możemy mieć pewność, że mamy pod dostatkiem podstawowych substancji odżywczych takich jak witaminy, składniki mineralne, proteiny i pierwiastki śladowe.

Jednym z niepokojących faktów, które zaczęliśmy sobie uświadamiać, jest to, że identyczne nawyki żywieniowe, które prowadzą do nadmiaru tłuszczu i cholesterolu w naszej diecie, powodują również niedobór niezbędnych substancji odżywczych, które codziennie są potrzebne naszym komórkom do utrzymania zdrowia i witalności organizmu oraz do umożliwiania wzrostu i regeneracji komórek jak również do utrzymania możliwie najlepszego funkcjonowania narządów. Smutną prawdą jest, że dla większości osób przeciętna dieta jest trochę jakby podwójnym zagrożeniem dla zdrowia, ponieważ zawiera nadmiar szkodliwych substancji, które mogą prowadzić do powstawania chorób. Równocześnie nasze ciało cierpi z powodu niedoboru pozostałych substancji mikroodżywczych, które potrzebne są do utrzymania zdrowia i witalności.

Odżywianie komórkowe jest programem, który skomponowany został tak, aby komórki ludzkiego organizmu były w pełni odżywione, co umożliwia im wzrost, regenerację i maksymalnie efektywne funkcjonowanie. W rezultacie czujemy się i wyglądamy lepiej a nasz organizm jest zdolny bardziej skutecznie bronić się przeciw chorobom. Możemy również kontrolować wagę ciała, jeżeli zachodzi taka potrzeba. Dostarczenie wartościowych substancji odżywczych nie sprowadza się jednak tylko do ograniczenia nadmiaru szkodliwych substancji w przeciętnej diecie. Sprawa jest bardziej skomplikowana - nie wystarcza nawet dodanie kilku witamin, zdrowej żywności, soków itd.

Odżywianie komórkowe zaczyna się od stosowania kompleksowego programu, obejmującego wszystkie podstawowe składniki mikroodżywcze, spożywania wyważonych pokarmów oraz unikania nadmiaru substancji, o których wiadomo, że mogą szkodzić. Równocześnie wykorzystuje ono bogactwo informacji z dziedziny botaniki o odżywczych składnikach roślin.

Jeżeli chodzi o odżywianie komórkowe, trzeba pamiętać, że ten wyjątkowy program stanowi dobry początek, ale naprawdę tylko początek. Samo tylko dobre odżywianie nie przyniesie dużych zmian, jeżeli organizm nie jest zdolny w pełni strawić i co jeszcze ważniejsze, przyswoić wszystkich substancji odżywczych.

Większość spożywanych substancji odżywczych wchłaniana jest przez organizm za pośrednictwem kosmków w jelicie cienkim - chodzi o drobne wyrostki, których zadaniem jest absorbowanie substancji odżywczych. Większość z nas uważa za oczywiste, że nasz organizm przyswaja wszystko w pełni i efektywnie. Niestety na wchłanianie substancji odżywczych przez nasz organizm negatywnie wpływają złe nawyki żywieniowe, nieustanne diety i stres, który tak często towarzyszy współczesnemu człowiekowi.

Wielu z nas odżywia się właściwie - pomimo tego jednak nie wykorzystujemy w pełni wartości odżywczej pokarmu. Jednym z najważniejszych efektów programu odżywiania komórkowego jest pewność, że nasz organizm przyswaja w największym możliwym stopniu wartościowe składniki spożywanej żywności.

W ten sposób można przeciwdziałać skutkom niektórych szkodliwych zjawisk, takich jak złe nawyki żywieniowe, stres, a nawet drobne choroby, przez co zostanie zapoczątkowany proces regeneracji i stymulacji komórek przez właściwe odżywianie. Odżywianie komórkowe jednak nie ogranicza się tylko do tego. Ważnym składnikiem programu odżywiania komórkowego jest grupa substancji mikroodżywczych i ziół, które działają energetyzująco na komórki organizmu, przez co ich funkcjonowanie staje się bardziej efektywne, co poprawia stan zdrowia i witalność organizmu. Proces ten jest skutkiem działania ekskluzywnej i wyważonej formuły, która zawarta jest w programie odżywiania komórkowego Herbalife. W efekcie czuć tę różnicę!

Program odżywiania komórkowego Herbalife jest czymś nowym, ponieważ posuwa się dalej, niż zwykłe zalecenia dotyczące odżywiania mówiące jakich pokarmów unikać itd. Dostarcza organizmowi najlepsze z możliwych ziół i składników mikroodżywczych w formie, która jest łatwa i przyjemna w stosowaniu. Odżywianie komórkowe Herbalife skomponowane zostało tak, aby organizm był w stanie przyswoić wszystkie substancje odżywcze, które mogą zostać efektywnie i zupełnie wykorzystane przez komórki. Naturalnym efektem tego procesu jest lepsze odżywienie komórek. Jak się to przejawia? Ogólnym podwyższeniem poziomu energii, witalności i aktywności. Przy tym ma się pewność, że stosowany program pomoże nam lepiej bronić się przed chorobami i walczyć z nimi.

W przypadku większości osób, które odżywiają się w przeciętny sposób, rezultaty są rzeczywiście dramatyczne. Naprawdę można poczuć i zobaczyć różnicę. Zdrowie osiąga nową jakość a witalność wzrasta. Samopoczucie ulega poprawie i chce się żyć. Rezultaty te są niezwykle motywujące, a kontynuacja programu ułatwia nam kontrolę nad wagą naszego ciała.

Trudno omówić wszystkie aspekty odżywiania i biochemii w kilku akapitach. Z drugiej strony o wiele prościej jest spróbować odżywiania komórkowego i poczuć różnicę.

Nasza rada jest taka. Jeżeli szukają Państwo takiego programu odżywiania, który przyniesie różnicę w samopoczuciu, jesteśmy przekonani, że właśnie go Państwo znaleźli w postaci odżywiania komórkowego Herbalife
http://www.idealnafigura.com/hb/
Dariusz Różański konsultant Wellness http://www.idealnafigura.com/hb/ Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Nareszcie prawda

Nareszcie prawda


Autor: Dariusz Różański


Nie jest tak, że masz nadwagę, bo jesz za dużo! Masz nadwagę, bo jesz za mało! To prawda. Jesz za mało czegoś, co jest dla ciała podstawową potrzebą. Twojemu ciału brak czegoś, co potrzebne jest mu do tego, żeby mogło być silne i zdrowe - podstawowych substancji odżywczych. Ab...


Nie jest tak, że masz nadwagę, bo jesz za dużo!

Masz nadwagę, bo jesz za mało!

To prawda. Jesz za mało czegoś, co jest dla ciała podstawową potrzebą. Twojemu ciału brak czegoś, co potrzebne jest mu do tego, żeby mogło być silne i zdrowe - podstawowych substancji odżywczych.

Aby przeżyć z niedoborem substancji odżywczych, ciało postępuje na trzy sposoby:

Po pierwsze: Zwalnia metabolizm, żeby zmniejszyć aktywność organizmu. W ten sposób udaje mu się zachować energię i resztę substancji odżywczych. Z tego wynika poczucie zmęczenia.

Po drugie: W wyniku zwolnienia metabolizmu zaczyna gromadzić więcej tłuszczu, bo wydaje mu się, że głoduje.

Po trzecie: Jeżeli ciało cierpi na niedobór substancji odżywczych (nawet jeżeli dotyczy to tylko jednego składnika mikroodżywczego, który utrzymuje w dobrej kondycji na przykład włosy), powoduje to zwiększenie głodu i apetytu, żeby doprowadzić do spożywania potrzebnych substancji odżywczych. Oczywiście, zazwyczaj sięgamy po jakiś smakołyk, garmażerkę lub po podobnego typu pokarm ubogi w składniki odżywcze, spożywanie którego było pierwotną przyczyną niedoboru substancji odżywczych! W ten sposób problem się nasila, a organizm traci zdrowie, energię życiową i dalej tyje.

Diety, ograniczanie porcji, oddzielne spożywanie białek i węglowodanów, hipnoza, tabletki łagodzące apetyt i inne podobne środki tylko tłumią te objawy a organizm dalej cierpi wskutek niedoboru substancji odżywczych wynikającego z ograniczeń w jedzeniu. Następnym ważnym problemem jest zmniejszanie się masy mięśniowej równolegle ze zmniejszaniem się ilości tłuszczu. W momencie ponownego przytycia (nazywa się to efektem JO-JO), zwiększa się tylko ilość tłuszczu (o ile owszem nie towarzyszy temu wariacko-intensywny wysiłek fizyczny). Efektem jest więc zwiędłe ciało znajdujące się w jeszcze gorszej kondycji, niż na początku odchudzania. To odbija się negatywnie również na zdrowiu, ponieważ zmniejsza się ilość substancji odżywczych potrzebnych do odnowy komórek, co było pierwotną przyczyną tycia.

Jaka jest nasza rada?

Trzeba usunąć przyczynę otyłości na poziomie komórkowym. To pozwoli szybko pozbyć się tłuszczu i przy zdrowych nawykach umożliwi utrzymać na stałe idealną wagę.

Nasz program skupia się szczególnie na przyczynie problemu. Działa na poziomie komórkowym i prowadzi do szybkiej regeneracji organizmu i likwidacji czynników, które spowodowały nadwagę. Rezultatem jest gwałtowny ubytek wagi, dramatyczny wzrost energii, witalności i blasku, który Twoja rodzina i przyjaciele zauważają już po kilku dniach.

Twoje życie zmieni się na lepsze.

Zapraszam: http://www.idealnafigura.com/hb/
Dariusz Różański Konsultant Wellness Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Postanowienia noworoczne

Postanowienia noworoczne


Autor: Magdalena Jarzynka


Obietnice składane w Nowym Roku bardzo często związane są z chęcią zrzucenia zbędnych kilogramów.


Postanowienia noworoczne: po pierwsze - schudnąć...

Nowy Rok za pasem. To szczególny czas, który przeznaczamy na podsumowania, rozliczenia starego roku i przede wszystkim postanowienia na nowy, nadchodzący. Ta przełomowa data – 1 stycznia - sprawia, że chcemy wiele zmienić w życiu na lepsze. Obietnice składane w Nowym Roku bardzo często związane są z chęcią zrzucenia zbędnych kilogramów.
Wiele osób marzy, by w tym roku wreszcie schudnąć. Pełni zapału przeglądają zatem kolorowe magazyny, internetowe portale i fora dyskusyjne w poszukiwaniu nowej „diety cud”. Większość szuka uniwersalnego, łatwego i oczywiście szybkiego sposobu na odchudzanie, wypróbowując chociażby rożnego rodzaju środki farmakologiczne oraz suplementy wspomagające odchudzanie. Do tego wszystkiego dochodzi brak konsekwencji i „słomiany zapał”. Nie trudno zgadnąć, że taki sposób postępowania gwarantuje głównie efekt jo-jo i sprawia, że błędne koło corocznego odchudzania zamyka się.
Aby raz na zawsze pozbyć się przeszkadzających nam kilogramów powinniśmy nastawić się na stałą zmianę nawyków żywieniowych, a nie kolejną „dietę cud”, czy „cudowną” pigułkę odchudzającą.
Przede wszystkim trzeba zdać sobie sprawę z tego, że zdrowe odchudzanie to długotrwały proces. Każdy chce zrzucić zbędne kilogramy jak najszybciej, ale w końcu na nadwagę pracowało się często wiele lat, droga powrotna jest taka sama! Najbezpieczniejsze dla organizmu jest chudnięcie w granicach 0,5-1 kilograma tygodniowo. Takie tempo możemy osiągnąć za pomocą zdrowej diety, a co najważniejsze bez głodowania.
Najlepiej zacząć od niewielkich zmian. Przede wszystkim należy jadać regularnie, najlepiej 5 posiłków dziennie (3 główne i dwie przekąski), co 2-3 godziny, a kolację 3-4 godziny przed snem. Jasny chleb trzeba zamienić na pełnoziarnisty, produkty mleczne pełnotłuste na odtłuszczone, warto unikać także tłustych mięs, słodyczy i kalorycznych przegryzek. Podstawą zdrowej diety odchudzającej powinny być zbożowe produkty razowe, owoce, warzywa, drób i ryby.
Istotne jest także samo przygotowanie posiłków. Dobrze by było w związku z tym zrezygnować ze smażenia i pieczenia z dodatkiem tłuszczu, na rzecz gotowania tradycyjnego i na parze.
Na początek należy nieznacznie, stopniowo zmniejszyć porcje. Zbyt drastyczne ograniczenie kalorii spowoduje obniżenie tempa metabolizmu. Nie wolno zapominać o aktywności fizycznej! Spadek masy ciała powinien być wywołany spalaniem tkanki tłuszczowej, a znacznie łatwiej osiągnąć to uprawiając regularnie dowolny rodzaj sportu. Dzięki połączeniu ruchu i racjonalnej diety jesteśmy w stanie uzyskać ujemny bilans energetyczny. Oznacza to, że spalamy więcej kalorii niż dostarczamy z pożywieniem.
Odchudzanie należy zaplanować sobie rozłożone w czasie, najlepiej posuwać się na przód „małymi kroczkami” konsekwentnie wprowadzając zmiany w sposobie odżywiania.
Należy przy tym wszystkim pamiętać, że niestety nie ma „diety cud”, czy jakiegokolwiek uniwersalnego sposobu na schudnięcie. Dietę należy dopasować indywidualnie do potrzeb, możliwości, stanu zdrowia, aktywności fizycznej, trybu życia i wielu innych czynników. Z tego względu jeśli nie radzisz sobie sam, to zamiast chwycić kolejną modną dietę od koleżanki z pracy lub z prasy kobiecej, lepiej zwrócić się po pomoc do specjalisty ds. żywienia człowieka, dietetyka.
Życzę powodzenia i wytrwałości w postanowieniach noworocznych!



Magdalena Jarzynka Specjalista ds. żywienia człowieka Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.