Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

środa, 12 grudnia 2018

Błonnik i praca jelit

Błonnik i praca jelit.


Autor: Rafał Skowroński


Ludzki organizm działa jak doskonale zestrojona maszyna, która składa się z wielu układów, których prawidłowe funkcjonowanie jest warunkiem dobrego zdrowia. Wystarczy, że szwankuje jeden podzespół, a już odczuwamy dolegliwości. Bardzo ważnym dla dobrego zdrowia człowieka jest prawidłowa praca jelit.


Jelito to jeden z ważniejszych organów w ludzkim ciele. Ten przewód, który znajduje się pomiędzy żołądkiem, a odbytem jest odpowiedzialny za przebieg procesu trawiennego. Jelito pełni też ważną rolę w wydalaniu niestrawionych resztek pokarmu. Wbrew pozorom jelito to bardzo złożony organ, który, najprościej podzielić na jelito cienkie i jelito grube. U dorosłego człowieka łączna długość jelita cienkiego i grubego przekracza 8 metrów. Kluczem do prawidłowej pracy tego organu jest odpowiednia dbałość o niego. Jednym z najbardziej skutecznych a jednocześnie prostych sposobów na zapewnienie prawidłowej pracy jelita jest dostarczenie odpowiedniej ilości błonnika. Generalnie, błonnik to włókno, które nie ma żadnych wartości odżywczych i nie podlega trawieniu, ale w momencie gdy przedostaje się do jelit staje się bardzo ważnym składnikiem flory jelitowej. Błonnik jest składnikiem ziaren, roślin strąkowych i owoców oraz warzyw. Niestety, nie zawsze udaje nam się umieścić odpowiednią ilość tych produktów w codziennej diecie. Brak błonnika w organizmie przekłada się na zaparcia, które coraz częściej utrudniają nam życie. Nieleczone, czy wręcz lekceważone, zaparcia prowadzą do poważnych komplikacji. Na rynku dostępne są suplementy diety bogate w błonnik, które są doskonałym rozwiązaniem jeżeli w naszej diecie brakuje tego składnika. Na szczególną uwagę zasługuje ColonC, zdobywca nagrody Złotego Otisa w 2007 roku. Nagroda ta jest synonimem zaufania konsumentów, którym ColonC cieszy się nieprzerwanie od kilku lat
Suplementy diety Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Dieta na piątkę

Dieta na piątkę


Autor: Justyna Marszałkowska


Wrzesień, złota polska jesień. Powroty do szkół, biur... koniec wakacji! Co włączyć do menu, by zachować opaleniznę i umilić sobie chwile spędzone nad książkami? Jak zmodyfikować dietę, by nad stosem papierów nasze myśli nie błądziły gdzieś daleko po wakacyjnych szlakach? Wystarczą już niewielkie zmiany, by nasz mózg powrócił do formy!


Poprzez odpowiednio skomponowaną dietę możemy wpłynąć na rozwój psychiczny dziecka już w życiu płodowym! Czas, w którym układ nerwowy się rozwija rozpoczyna się już w trzecim trymestrze ciąży i trwa do końca drugiego roku życia. Oznacza to, że na prawidłowy rozwój mózgu ma wpływ już dieta matki w czasie ciąży!

Badania naukowe potwierdzają, że zmodyfikowanie diety pod kątem zawartości określonych składników żywieniowych poprawi funkcje mózgowe, naszą zdolność poznawczą, umiejętność uczenia się, zapamiętywania oraz kreatywność, czyli ogólną sprawność umysłową.

Jak powinno się to przedstawiać w praktyce?
Regularność przede wszystkim! Spożywaj regularnie co najmniej 5 posiłków dziennie (3 główne plus dwie wartościowe przekąski).
Ryby co najmniej raz w tygodniu! Ryby są doskonałym źródłem kwasów omega 3, a te z kolei są wymarzonym pokarmem dla mózgu, poza tym wchodzą w skład komórek nerwowych i odpowiadają za przekaźnictwo nerwowe.
Zamień jasne pieczywo na razowe! Produkty pełnoziarniste oraz warzywa i owoce są elementem zbilansowanej diety, bez której nie możemy mówić o zdrowiu i dobrej kondycji. Dostarczają wielu cennych minerałów oraz błonnika pokarmowego wpływającego na przemianę materii.
Dbaj o przegryzki między posiłkami! W czasie długiego „ślęczenia” nad książką czy przed komputerem warto mieć pod ręką bakalie, które są skarbnica niezbędnych do prawidłowej pracy mózgu minerałów.
Migdały poprawiają wzrok oraz pamięć i koncentrację, także stan włosów, cery i paznokci.
Zawarte w figach minerały mają własności odżywcze, regenerujące, warto więc po nie sięgać gdy powoli opadamy z sił podczas nauki.
Rodzynki zawierają całą gamę witamin i składników mineralnych, są bardzo słodkie i wartościowe. Wzmacniają naszą odporność, poprawiają pracę serca i mózgu.
Orzechy włoskie są bogate przede wszystkim w nienasycone tłuszcze roślinne oraz witaminy. Dzięki czemu wzmagają pamięć oraz stymulują koncentrację. Warto dodać je do musli lub sałatki owocowej,
Morele i daktyle są natomiast świetnym źródłem beta karotenu dzięki czemu mają zbawienny wpływ na nasz wzrok. Ponad to obniżają poziom cholesterolu we krwi i wspomagają pracę serca.

Ruszaj się! Pamiętaj, tylko urozmaicona i zbilansowana dieta połączona z aktywnością fizyczną może utrzymać organizm w formie. W tym szczególnym dla wszystkich czasie organizm jest przemęczony – pracą i często stresem. Dlatego zamiast zajadać stres słodyczami lub wypijać hektolitry kawy przyjrzyj się krytycznie swojej diecie i wprowadź do niej drobne poprawki, a efekty na pewno będę satysfakcjonujące.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Dieta mamy karmiącej piersią

Dieta mamy karmiącej piersią


Autor: Monika Rola


Jesteś już szczęśliwą Mamą ślicznego noworodka i chcesz mu dać wszystko, co najlepsze. Wiele razy podczas ciąży wyobrażałaś sobie te chwile, kiedy weźmiesz swoje maleństwo w ramiona i przystawisz do piersi, by czerpał z niej życiodajny pokarm. Wyobrażałaś sobie te chwile jako bardzo przyjemne i romantyczne.


Tymczasem rzeczywistość nieco zweryfikowała te wyobrażenia. Wiem, bo sama tego niejednokrotnie doświadczyłam. Oprócz wielu innych pytań, niejasności, ciągle powracało to niezwykle ważne pytanie: co mogę jeść karmiąc piersią? I ta wizja ciągłego spożywania rosołu, piersi z drobiu i pieczonego jabłka, a tymczasem...
Dieta matki karmiącej powinna przypominać pod względem jakościowym i ilościowym tę z okresu ciąży, z tą jedną różnicą, że kobieta karmiąca powinna uwzględnić większe zapotrzebowanie na energię o ok. 500kcal oraz konieczność dodatkowego uzupełniania diety białkiem w ilości ok. 80g.
Dlatego, gdy karmisz piersią:
¨ Gaś pragnienie choć nie ma dowodów na to, że zwiększone spożycie płynów zwiększa objętość produkowanego mleka. Najbardziej fizjologiczne jest spożywanie płynów w ilości gaszącej pragnienie. Najlepiej pij niegazowaną wodę mineralną, soki owocowe (nie z owoców cytrusowych, bo te mogą uczulać) i warzywne oraz napary ziołowe.
¨ Jedz jogurty, sery i inne produkty powstałe z mleka, bo są doskonałym źródłem białka i wapnia, substancji niezbędnych do prawidłowego rozwoju dziecka, szczególnie jego układu kostnego i zębów.
¨ Jedz drób i ryby, gdyż białko pochodzenia zwierzęcego jest również ważnym składnikiem diety karmiącej mamy, Najlepiej spożywaj chude mięso drobiowe (indyk, kurczak) gotowane lub duszone. Przynajmniej 1-2 razy w tygodniu jedz ryby (najlepiej nie morskie, bo te mogą uczulać), które są doskonałym źródłem witamin z grupy B i fosforu.
¨ Unikaj potraw smażonych, gdyż są ciężkostrawne.
¨ Pamiętaj o pieczywie, jest ono podstawowym źródłem węglowodanów. Dietetycy zalecają pieczywo pełnoziarniste, ciemne lub mieszane. Zawiera ono dużo błonnika, który ułatwia trawienie. Wartościowym składnikiem diety karmiącej mamy są kasze, zwłaszcza gryczana i jaglana.
¨ Pamiętaj o warzywach i owocach, są doskonałym źródłem witamin, błonnika i minerałów. Możesz je jeść pomiędzy głównymi daniami jako przekąski. Unikaj spożywania w nadmiernej ilości warzyw strączkowych i kapusty, gdyż mogą działać wzdymająco i powodować kolkę jelitową u maleństwa.
¨ Nie jedz za dwoje. Jak już mówiłam dieta karmiącej mamy wymaga dostarczenia organizmowi tylko ok. 500 dodatkowych kalorii dziennie. Nie musisz się jednak sztywno trzymać tej normy.
Chociaż wg specjalistów Instytutu Żywności i Żywienia przekonanie o konieczności unikania pokarmów gazotwórczych nie ma podstaw naukowych dla dobrego samopoczucia Twojego i Maleństwa unikaj
¨ Czosnku, cebuli, brokuł. Zawierają one substancje posiadające specyficzny zapach i smak, mogący przeniknąć do mleka.
¨ Czosnku, cebuli, kapusty, rzepy, brokuł, rabarbaru, moreli, suszonych śliwek, fasoli, gdyż mogą być przyczyna kolki.
¨ Również świeże owoce mogą spowodować kolkę i biegunkę u niemowlęcia.
¨ W przypadku alergii w rodzinie unikaj żywności o ewentualnym działaniu uczulającym takiej jak: pszenica, jajka, mleko krowie, cytrusy, czekolada, ryby morskie, orzechy
¨ Alkoholu, gdyż przechodzi do mleka
¨ Tytoniu, gdyż palenie może upośledzić produkcję mleka i obniżyć w nim zawartość witaminy C
¨ Kofeiny, gdyż ta może przeniknąć do mleka i powodować nadmierną aktywność i zaburzenia snu maleństwa
¨ Leków, a jeśli już coś koniecznie musisz zażyć skonsultuj to z lekarzem
¨ Infekcji pokarmowych i pasożytniczych
¨ Słodyczy
¨ Nadwagi i otyłości, gdyż ta może wpływać na obniżoną produkcję mleka

Najważniejsza prawda o diecie podczas karmienia piersią jest taka, że możesz jeść niemal wszystko, na co masz ochotę, pamiętając jedynie, aby były to potrawy lekkostrawne o urozmaiconym składzie.
Ważne jest by karmiąc odżywiać się mądrze, bo to, co jesz, przenika do pokarmu.
Ale nawet jeśli nie pieczesz mięs tylko kupujesz gotowe wędliny i codziennie pijesz małą czarną, jest to zdrowsze dla dziecka niż mleko modyfikowane.


Monika Rola Mama Bratka, Maćka i Magdusi www.fabrykadiet.pl Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Dlaczego nie warto stosować głodówek

Dlaczego nie warto stosować głodówek


Autor: Wojciech Enyama


Pogląd, że głodówki to świetny sposób na odchudzanie, a przy okazji na oczyszczenie organizmu z trujących toksyn, ciągle jest jeszcze popularny w społeczeństwie. Czas się z tym rozprawić.


Cała idea głodówki opiera się na fałszywym założeniu, że organizm ludzki pozbawiony pożywienia zaczyna zjadać się sam, zaczynając od tkanek chorych i najmniej wartościowych (tłuszcz). Tymczasem jest dokładnie odwrotnie. Organizm poddany głodówce, aby dostarczyć mózgowi niezbędnej porcji białek i aminokwasów, zaczyna pobierać je z naszych mięśni. Dzięki temu nasz mózg, pomimo braku pożywienia jest w stanie poprawnie funkcjonować. Mózg, podobnie zresztą jak nasze mięśnie, potrzebuje stałych dostaw białka, które podlega systematycznej wymianie. Jako przykład może tu posłużyć kulturysta przygotowujący się do zawodów. Przecież gdyby idea głodówek była słuszna, wystarczyłoby, żeby taki kulturysta zaczął stosować głodówkę przed zawodami, a jego organizm sam pozbyłby się zbędnego tłuszczu, dając pięknie wyrzeźbioną sylwetkę na zawodach. Tymczasem każdy kulturysta wie, że jakiekolwiek przerwy w pożywieniu najpierw odbiją się na jego mięśniach. Dlatego przyjmują oni białko regularnie co trzy godziny.
Oczywiście każdy kto stosuje głodówkę zaobserwuje efekt w postaci spadku wagi i to nawet spory, z uwagi na fakt, że mięśnie są stosunkowo ciężkie w porównaniu do tłuszczu. Pamiętać jednak należy, że celem odchudzania nie jest utrata mięśni lecz tłuszczu. Poza tym, jeżeli nie posiadasz odpowiedniej puli mięśni, z której w przypadku głodówki można by zasilić mózg, narażasz się na poważne komplikacje zdrowotne. Jeżeli chcesz skutecznie i zdrowo chudnąć to nie ma lepszego sposobu niż zdrowe odżywianie i aktywność fizyczna.
Sukienki - Sklep z seksowną odzieżą Serwis dla aktywnych kobiet Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Oleje Oliwia - zdrowie dla Ciebie

Oleje Oliwia - zdrowie dla Ciebie


Autor: AgaBe87


Kilka słów na temat olejów Oliwia i wpływu na zdrowie, jaki mają oleje tłoczone na zimno.


Na polskim rynku zdrowa żywność zdobywa sobie coraz większą rzeszę zwolenników, którzy rezygnują z odżywiania się w fast foodach czy innych miejscach, w których żywność nie ma nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem. Praktycznie w każdym super markecie można znaleźć chociażby niewielkie stoisko, w którym oferowane są produkty zaliczane do zdrowej żywności. Jednym z takich produktów są oleje tłoczone na zimno, które mają ogromny wpływ na zdrowie człowieka.

Oleje tłoczone na zimno produkowane są przez wielu producentów w Polsce. Wśród nich można znaleźć firmę Oliwia, której oleje reklamowane są hasłem "Oleje Oliwia - zdrowie dla Ciebie", które widnieje na stronie firmowej. Producent ten ma swoją siedzibę w przepięknym miasteczku Ustroń, które położone jest na południu Polski w okolicach, które mają bardzo wiele do zaoferowania osobom, które dbają o swoje zdrowie.

Oleje tej firmy już od 10 lat dostarczają wielu wartości odżywczych swoim klientom. Oferta olejów to przede wszystkim oleje słonecznikowe, olej z pestek dyni czy olej z siemienia lnianego. Możliwe jest także zamówienie olejów według własnego życzenia z ziaren czy pestek, na które ma się ochronę. Oleje Oliwia wychodzą w ten sposób na przeciw oczekiwaniom swoich klientów umożliwiając im współtworzenie idealnych olejów zdrowotnych na swój użytek.

Oleje tłoczone na zimno mają bardzo duży wpływ na zdrowie człowieka, o czym można poczytać na stronie firmowej producenta, o którym tutaj mówimy. Do najważniejszych zalet olejów należy przede wszystkim ich wyjątkowy zapach i charakterystyczny smak, co pozwala na to, że każdy z olejów Oliwia znajduje swoje zastosowanie w gastronomii i dostarcza niezapomnianych połączeń smakowych i wyrazistości daniom, w których składnikiem jest olej słonecznikowy czy olej z ziaren sezamu.

Jeśli chodzi o temat pt. oleje tłoczone na zimno a kobieta to na stronie firmy Oliwia można dowiedzieć się, że oleje roślinne mają bardzo duże znaczenie w kwestii pielęgnacji skóry, włosów czy paznokci, ponieważ wiele składników i witamin w olejach wspomaga odbudowę komórek, wzmacnia włosy i paznokcie oraz nadaje włosom i skórze wspaniałego wyglądu, odporności oraz połysku i miękkości. Kobiety, które dbają o linię także mogą korzystać z oferty olejów na zimno tłoczonych, ponieważ pozwalają one na zwiększenie przemiany materii, walkę ze zbędnymi kilogramami, a także dostarczają składników, które powodują poczucie sytości i zmniejszenie łaknienia. Warto dodać, że tego typu oleje pomagają w dolegliwościach związanych z menstruacją czy okresem menopauzy.

Oleje Oliwia produkowane są po to, by wspomagać zdrowie człowieka i dostarczać organizmowi najpotrzebniejszych wartości odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Jakość i atrakcyjna cena olejów tej firmy sprawiają, że Oliwia cieszy się bardzo dużą popularnością i zainteresowaniem klientów nie tylko z Polski.
Oleje Oliwia Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.