Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

poniedziałek, 11 lutego 2019

Dieta naturalna

Dieta naturalna


Autor: Wellinstrukt


Jest to najbardziej banalny i najprostszy sposób na naturalne zbicie swojej wagi. Przeczytaj, a nie pożałujesz! Efektywność gwarantowana nawet przy niskim udziale pracy nad sobą.


Przedstawiona metoda jest zbudowana na podstawie faktów z dziedziny fizjologii człowieka. Opiera się na przemianach fizjologicznych zachodzących w naszym ciele.

Jak chudnąć wg tego, co wyliczone nam jest do egzystencji?
Uświadommy sobie najpierw jak energetycznie nasz organizm traktuje skład przyjętych pokarmów.
Podstawą będzie ogarnięcie informacji o tym, że nasze ciało potrzebuje energii by trawić to, co skonsumujemy. Odejmijmy od 100% podane niżej wyniki - tyle energii z tej kaloryczności nam zostaje. Wygląda to następująco:
- białka (z ich kaloryczności około 25% idzie dla organizmu), czyli zostaje nam 75%
- węglowodany (z ich kaloryczności około 6% idzie dla organizmu), czyli zostaje nam 94%
- tłuszcze ( z ich kaloryczności około 4% idzie dla organizmu), czyli zostaje nam 96%

Innymi słowy już jedząc spalamy zasoby energetyczne, czyli odłożoną tkankę tłuszczową. Jedzenie białka = wymóg energetyczny, wymóg energetyczny = pobór tej energii od nas.

Dochodzimy do następującego wniosku:
Trzymając jedynie dietę wysoko białkową da się chudnąć. Nie wspomniałem ani słowa o ćwiczeniach ani ilości kalorii, o czym za chwilę.
Co ważne chciałbym jeszcze zacytować, że opublikowano: "wyniki studium w czasopiśmie Nutrition & Dietetics. Naukowcy zaobserwowali, że posiłki o wysokiej zawartości białek wzmagają intensywność spalania tkanki tłuszczowej u osób cierpiących na jej nadmiar. Co ciekawe, efekt ten był niezależny od łącznego indeksu glikemicznego przyjmowanych pokarmów, czyli szybkości, z jaką wzrasta poziom glukozy we krwi po ich spożyciu."


Sięgając do podstaw fizjologii człowieka odnajdujemy pojęcie PPM - Podstawowa Przemiana Materii, idealna alternatywa dla diet 1000 kcal i tym podobnym. "Jest to taka ilość energii, jaką należy dostarczyć organizmowi, aby zapewnić prawidłowe działanie narządów wewnętrznych w warunkach zupełnego spokoju zarówno fizycznego jak i psychicznego, na czczo, oraz w optymalnym klimacie. Energia ta zużywana jest między innymi na oddychanie, pracę serca, odbudowę i wzrost komórek." Czyli stanowi to minimum naszych potrzeb kalorycznych.
Innymi słowy przy takiej diecie każda czynność np. wstanie z łóżka jest dla naszego organizmu ćwiczeniem aerobowym.

Tu mamy kalkulator:
http://www.odzywianie.info.pl/Kalkulator-PPM.html

Oczywiście ten wynik możemy (po przekonaniu się na własnej skórze jak czujemy się przy podstawowej wartości) mnożyć x 1,2 by zwiększyć kaloryczność.


Jest to idealna i alternatywna metoda diety.
Obliczamy swoje PPM, wybieramy posiłki wysokobiałkowe i żyjemy normalnie chudnąc!

Efekty przyjdą same, bez żadnych diet typu 1000 kcal i żadnych forsujących ćwiczeń.
Oczywiście każda aktywność fizyczna jest wskazana i wspomoże proces odchudzania.

Dieta ta jest tym łatwiejsza do opanowania, iż na każdym zakupionym produkcie widnieją składowe zawartości białka, tłuszczy i węglowodanów.

Życzę powodzenia w zdrowym odchudzaniu najbardziej naturalnym sposobem.


Więcej na http://wellnesso.blogspot.com/ Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Zastrzyk energii - Yerba Mate

Zastrzyk energii - Yerba Mate


Autor: Agnieszka Celejewska


Artykuł ten jest poświęcony herbatce zwanej Yerba Mate. Jest to cudowny napój, który jest zrobiony ze zmielonych liści ostrokrzewu paragwajskiego. Yerba Mate jest głównie pita w krajach Ameryki Południowej. Chociaż również dociera do innych miejsc takich jak Syria i Liban.


Ostatnio spróbowałam tego trunku w herbaciarni i od razu się w nim zakochałam. Yerba ma dość wyjątkowy smak. Należy się do niej przyzwyczaić gdyż sporządzona we właściwy sposób jest dość specyficzna i nie każdemu może przypaść do gustu. Dlatego polecam na początek wybrać yerbę z domieszką innych składników (np. mięta, pomarańcza), które balansują jej smak. resampled_yerba-mate1

Za co uwielbiam yerbę, to przede wszystkim wielki zastrzyk energii jaki się dostaje po jej wypiciu. Zdecydowanie wpływa pobudzająco na ciało jak i umysł. To co powoduje takie zmiany w organizmie, to mateina, czyli alternatywna kofeina.Jest ona dużo lepsza od tradycyjnej kafeiny gdyż nie podrażnia oraz nie zostawia uczucia przesuszenia występującego po wypiciu kawy. Również nie powoduje wypłukiwania witamin.

Yerba przede wszystkim:

1. Wzmacnia naturalną odporność oraz pobudza działanie białych krwinek.

2. Poprawia kondycję włosów, zębów oraz paznokci.

3. Zwiększa wydajność pracy umysłowej - mateina dodaje energii oraz pobudza, co sprawia że ten trunek jest rewelacyjny w czasach wzmożonej nauki.

4. Poprawia nastrój. W yerbie mate występuje witamina B, która pełni rolę naturalnego antydepresanta.

5. Wspomaga pracę układu krwionośnego oraz poprawia krążenie krwi przez zawarte sole mineralne oraz ksantynę.

6. Poprawia przemianę materi. Yerba mate prowadzi do zwiększenia ilości spalanych kalorii co sprawia że jest rewelacyjnym suplementem diety dla osób chcących się odchudzić.

7. Działa leczniczo na pęcherz moczowy, wspomaga pracę nerek oraz oczyszcza krew z toksyn.

8. Zwiększa odporność na zmęczenie.

9. Dodaje mnóstwa energii.

Yerba również zawiera polifenole czyli przeciwutleniacze. Sposób przyrządzania yerby wpływa na ich zawartość w filiżance napoju.

- ciepły napar (500ml wody o temp. 70°C w naczyniu z 50g przetworzonej yerba mate): pomiędzy 4,6g a 5,7g polifenoli odpowiadających kwasowi chlorogenicznemu i pomiędzy 2,5g a 3,3g polifenoli odpowiadających kwasowi galusowemu.

- zimny napar (terere, 500ml wody o temp. 5°C w naczyniu z 50g przetworzonej yerba mate): pomiędzy 1,5g a 2,3g polifenoli odpowiadających kwasowi chlorogenicznemu i pomiędzy 0,9g a 1,3g polifenoli odpowiadających kwasowi galusowemu.

- napar z saszetki (saszetka z 3g suszu w naczyniu z 200ml prawie wrzącej wody): pomiędzy 0,5g a 0,6g polifenoli odpowiadających kwasowi chlorogenicznemu i pomiędzy 0,28g a 0,31g polifenoli odpowiadających kwasowi galusowemu.

Jeżeli chodzi o przeciwwskazania to yerba nie ma negatywnego wpływu na organizm. Co do sposobu picia to powinnyśmy się wyposażyć w odpowiedni sprzęt. Powinnyśmy sobie sprawić tykwę oraz bombille tak jak na zdjęciu powyżej.

Zapraszam do konsumpcji! Smacznego!

Wybierz herbatę dla siebie...


Agnieszka Celejewska

http://zyjmyzdrowo.blogspot.com Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

niedziela, 10 lutego 2019

Niezastąpiony ziemniak

Niezastąpiony ziemniak


Autor: Agnieszka Celejewska


Czy wiedzieliście, że jednym z naturalnych antydepresantów jest ziemniak? Ja odkryłam tą informacje dosyć dawno temu w jakimś magazynie i szybko zaczęłam kojarzyć fakty.


Czy wiedzieliście, że jednym z naturalnych antydepresantów jest ziemniak? Ja odkryłam tą informacje dosyć dawno temu w jakimś magazynie i szybko zaczęłam kojarzyć fakty. Otóż jedną z moich ulubionych zup, jest zupa ziemniaczana. Kiedykolwiek mój dzień nie przebiega zgodnie z moim planem, coś mnie rozzłości, bądź po prostu jestem w lekkiej depresji aplikuje sobie talerzyk zupki z ziemniaków. Przepis jest całkiem prosty. Otóż gotujemy ziemniaki, cebulę, liść laurowy oraz ziele angielskie. Po ugotowaniu przecieramy ziemniaki przez sitko (można użyć blendera), wywalamy cebulę, dodajemy śmietany, masła i gotowe! Za każdym razem po zjedzeniu talerza takiej zupy, mój nastrój się diametralnie poprawia. Zobaczmy czemu.

Otóż ziemniaki zawierają szereg witamin i minerałów. Znajdziemy tutaj dużo witaminy C, która chroni nasz organizm przed chorobami. Jest jej więcej w ziemniaku, niż w popularnym jabłku bądź dyni. W ziemniakach znajdują się też witaminy A, B1, B2, B3, B6 i PP. Bulwy ziemniaka zawierają błonnik, który ułatwia trawienie, pomaga w walce z nadwagą i obniża poziom cholesterolu. Dobrą wiadomością dla tych, co liczą kalorie jest to, że prawie nie zawierają tłuszczu i dostarczają mało kalorii - 77 kcal w 100 g. Tak więc wbrew powszechnemu przekonaniu, ziemniaki nie tuczą.

Sekret dobrego samopoczucia po zjedzeniu ziemniaka kryje się w sporej zawartości magnezu. Jak dobrze wiemy, magnez wpływa pozytywnie na zęby i kości, niweluje stres oraz stany zmęczenia. Również obecność witaminy B1 korzystnie wpływa na nasze samopoczucie.

Należy tutaj jeszcze dodać skąd pochodzi ziemniak. Otóż pochodzi on z Peru. Na dzień dzisiejszy, zidentyfikowano już około 5 000 różnych odmian tego warzywa.

Niezastąpiony ziemniak

Ziemniaka możemy spożywać na wiele różnych sposobów. Podaje 2 linki do ciekawych dań.

http://www.kuron.com.pl/przepisy/go:kategoria:19/
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/ziemniaki/przepisy.html

Smacznego!


Agnieszka Celejewska

http://zyjmyzdrowo.blogspot.com Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Jagoda Acai

Jagoda Acai


Autor: Iza Salamon


Czy słyszeliście już o jagodzie Acai? Czy wiecie, że roślina ta, pochodząca z Puszczy Amazońskiej, posiada właściwości odchudzające? Jeśli nie wierzycie, przeczytajcie ten artykuł.


Czym jest Acai Berry?

Jak już wyżej wspomniałam, jagoda Acai to roślina, którą znaleźć można w Amazońskiej Puszczy. Palmy brazylijskie – bo właśnie na takich drzewach rosną te jagody – wyrastają na mokrych terenach Amazonki. Palma brazylijska wypuszcza około czterech-sześć łodyg, na których rośnie aż do sześciu kilogramów tych cennych jagód Acai.

Jak wyglądają owoce Acai?

Jagody Acai swoim wyglądem przypominają winogrona, lecz są zdecydowanie mniejsze i mają ciemniejszy kolor. We wnętrzu jagód Acai znajduje się bardzo duże nasienie, z kolei miąższu jest niewiele.

Jaką moc mają jagody Acai?

Jagoda Acai, choć to owoc niewielkich rozmiarów, ma bardzo bogate wnętrze. Owoc ten kryje w sobie niesamowite źródło antyoksydantów. Warto wiedzieć, że antyoksydanty (inaczej przeciwutleniacze) to związki chemiczne, które przyczyniają się do opóźniania procesów utleniających, walczą z wolnymi rodnikami, które przyczyniają się do powstawania wielu chorób oraz odpowiedzialne są za starzenie organizmu. Można więc rzec, że spożywanie jagód Acai przyczynia się do spowolnienia procesów starzenia.

Ale to nie wszystko. Te cudowne kuleczki zawierają w swoim składzie około osiemnaście aminokwasów, dwadzieścia dziewięć „pożytecznych” kwasów tłuszczowych, witaminę C, witaminę E, witaminy z grupy B (witaminę B1, B2, B3), beta-karoten, niacynę oraz składniki mineralne niezbędne naszemu organizmowi.

Co zyskujemy, spożywając jagodę Acai?

Ponieważ jagody Acai, kryją w swoim wnętrzu same dobroczynne składniki, spożywanie tych owoców przyniesie naszemu organizmowi wiele korzyści. Jak już wyżej wspomniałam – jagody Acai, dzięki zawartym w nich antyoksydantom, przyczynią się do opóźnienia procesów starzenia.

Innymi korzyściami, które płyną z zażywania preparatów zawierających jagodę Acai jest wzrost energii. Niektórzy twierdzą, że spożywanie tych owoców może z powodzeniem zastąpić „małą czarną”, czyli kawę. Dodatkowo jagody Acai przyczyniają się do wzmocnienia odporności, ponieważ owoce są doskonałym źródłem wszelkich składników odżywczych (w tym witaminy C). Owoce Acai Berry zawierają dużą ilość błonnika. Dzięki czemu praca układu trawiennego jest usprawniona, a więc przemiana materii zostaje przyspieszona. Można więc powiedzieć, że jagoda Acai, zażywana wraz z połączeniem odpowiedniej diety, przyczynia się do zrzucenia zbędnych kilogramów.

Innymi walorami jagody Acai jest pomoc w bólach stawów. Jeśli ktoś ma problemy ze snem, bądź narzeka na swoją aktywność seksualną, może spróbować preparatów, które zawierają owoce Acai Berry.

Gdzie szukać jagód Acai?

Na koniec warto zaznaczyć, że jagody Acai nie są sprzedawane w całości. Chodzi o to, że owoc ten ma niewielką ilość miąższu, a sporą ilość nasion. Dlatego też korzyści z zażywania jagód Acai można poznać, wybierając suplementy diety oraz soki.

Czy warto spożywać preparaty zawierające jagody Acai?

Odpowiedź na to pytanie jest twierdząca. Wystarczy spojrzeć na obszerną listę zalet tych owoców. Do tego można dodać to, że preparaty zawierające w swoim składzie wyciągi z jagód Acai poprawiają koncentrację oraz jakość widzenia. Warto więc zainwestować w preparaty będące źródłem owoców Acai Berry.


Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Walcz skutecznie z otyłością u swojego dziecka

Walcz skutecznie z otyłością u swojego dziecka


Autor: Marcin1984


Coraz więcej dzieci waży za dużo. Czy jest to efekt ery fast foodów, gier komputerowych i coli? Czym może się skończyć otyłość u dzieci? Jak z tym walczyć? Rozmawiamy z Ewą Cichocką - Kurowską, pediatrą z Olsztyna.


Familie.pl: Jaka jest przyczyna otyłości u dzieci?

Ewa Cichocka: Podstawową przyczyną jest zła dieta i mała aktywność fizyczna dziecka. Należy zwrócić uwagę na dietę dziecka od najwcześniejszych lat. Rodzicie od najmłodszych lat wpajają złe nawyki żywieniowe swoim dzieciom. Gwoździem do trumny są też powszechne zwolnienia z zajęć W - F. Poza tym niektórzy mają specyficzne uwarunkowania genetyczne, przez co są bardziej podatni na tycie, niż inni.

Familie.pl: Co sprawia, że coraz więcej dzieci ma z tym problem?

Ewa Cichocka: Zamiast drugich śniadań w szkole, dzieci jedzą słodycze i piją colę, ponadto masowo nie uczestniczą w zajęciach W - F. Zamiast grać z kolegami w piłkę wolą grać na komputerze.

Familie.pl: Jakie zagrożenia niesie za sobą otyłość?

Ewa Cichocka: Dzieci z nadwagą i otyłością są bardziej podatne na cukrzycę i nadciśnienie. Jeśli dziecko jest otyłe od najmłodszych lat, to mogą również wystąpić choroby związane ze zwyrodnieniami kości i stawów. Ludzie z nadwagą są też bardziej zagrożeni zawałem serca.

Familie.pl: Jak walczyć z otyłością?

Ewa Cichocka: Od samego początku należy zwracać uwagę na dietę dziecka. Nie wolno mocno solić potraw ani nie przyrządzać ich też na ostro. Pamiętajmy, że dziecku od najmłodszych lat wyrabia się smak i nie wolno go od małego przyzwyczajać do dużej ilości soli. Należy też zwracać uwagę na aktywność fizyczną dzieci. Nie zwalniać ich z zajęć W - F z błahych powodów oraz w miarę możliwości dbać o ich kondycję również po szkole.

Familie.pl: Jakie błędy rodziców prowadzą dziecko do otyłości?

Ewa Cichocka: W procesie wychowania dzieci słodycze często odgrywają rolę nagrody za dobre zachowanie. To jest błąd. Słodycze powinny być traktowane, jak normalny element diety i podawane dziecku od czasu do czasu. Należy również ograniczać spożycie napojów gazowanych i gotowych dań, nie mówiąc już o jedzeniu w fast foodach, które do najzdrowszych nie należą. Pamiętajmy też o wyrobieniu dobrych nawyków żywieniowych u dzieci. Maluszki jedzą to, co im damy, bo nie są sami w stanie sobie nic przygotować. Jak dziecko będzie od małego miało złą dietę, to później, jak już będzie miało wyrobiony smak, trudniej mu będzie się „przestawić".

Familie.pl: Czy w takim razie słoiczki, z gotowymi daniami dla najmłodszych dzieci, są dobrym rozwiązaniem?

Ewa Cichocka: Gotowe jedzenie sprawdzonych firm dla najmłodszych dzieci nie jest żadnym zagrożeniem. Na początek jest to dobre rozwiązanie, ale pamiętajmy, że z czasem tą dietę rozszerzamy. To tutaj musimy uważać, żeby nie nauczyć dziecka złych nawyków. Jak podajemy herbatę, to niesłodzoną. Zamiast soku - wodę mineralną niegazowaną.

Familie.pl: Gdzie należy szukać pomocy, gdy dziecko za dużo waży?

Ewa Cichocka: W każdym większym mieście są specjalistyczne poradnie, które zajmują się problemem otyłości. Udając się tam, lekarze indywidualnie ustalają jak należy postępować, żeby pozbyć się problemu. Nie ma obecnie złotej recepty na to, jak leczyć otyłość.

Familie.pl: Czego unikać, żeby problem otyłości nie dotknął naszego dziecka?

Ewa Cichocka: Nie da się tego tak uogólnić. Każdy przypadek jest inny. Dzieci mają różne uwarunkowania genetyczne, różne nawyki żywieniowe. Nie da się w łatwy sposób określić, co wolno, a czego unikać. To jest indywidualna sprawa każdego dziecka.

Familie.pl: Gdzie przebiega granica, pomiędzy nadwagą a otyłością?

Ewa Cichocka: O ile u osób dorosłych jest to sprawa prosta, bo skala BMI w jasny sposób to pokazuje, to u dzieci nie da się już tak łatwo znaleźć tej granicy. U dorosłych pod uwagę bierze się masę ciała podzieloną przez wzrost do kwadratu. Jeśli BMI wychodzi większe, niż 30, to mówimy wtedy o otyłości. U dzieci dodatkowo bierze się pod uwagę m.in. płeć i wiek dziecka.

Familie.pl: Czym jest skala BMI?

Ewa Cichocka: BMI jest to najprościej mówiąc wskaźnik masy ciała mierzony przez podzielenie masy ciała w kilogramach przez kwadrat wysokości podany w metrach. Dzięki BMI możemy szybko sprawdzić, czy mieścimy się w wadze optymalnej dla naszego wzrostu, czy cierpimy na niedowagę lub otyłość. rozmawiał

Marcin Osiak
m.osiak@familie.pl


Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.