Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

wtorek, 12 marca 2019

Palenie papierosów, a zdrowie

Palenie papierosów, a zdrowie


Autor: Michał Andrys


Przyczyn rozpoczęcia palenia papierosów jest wiele. U młodych jest to chęć naśladowania dorosłych, ciekawość, czy potrzeba imponowania rówieśnikom. Pierwszy papieros w życiu każdego z nas głównie zapalany jest na skutek zachęty, i namowy przez innych, a także żeby nie wyróżniać się otoczenia.


Dużo osób nie jest świadomych jaki wpływ na nasz organizm ma palenie papierosów. Czy jesteś biernym palaczem czy aktywnym lub może dosłownie "smokiem", Twój organizm i tak może wydalić z siebie tyle samo substancji szkodliwych. Według przeprowadzonych badań, zdrowy człowiek może wydalić z siebie toksyn o wartości 8 papierosów. Czytając to, dużo osób pewnie oddycha z ulgą, bo stwierdzą, że oni właśnie tyle dziennie palą.

No dobrze przyjmując tą tezę, dochodzimy do wniosku, że możemy palić 8 papierosów, bo tyle jesteśmy w stanie dziennie wydalić toksyn z naszego organizmu. Co jednak z otaczającym nas środowiskiem? I tutaj zaczynają się schody...

Jeżeli, żyłoby się z daleka od cywilizacji, mając własne samowystarczalne - naturalne gospodarstwo, a dookoła świeże i nieskażone niczym powietrze można by było palić 8 papierosów dziennie. My jednak żyjemy w trochę innym świecie...

Wpływ smogu w mieście - dwutlenek węgla i inne szkodliwe substancje wytwarzane przez samochody i nie tylko, również wpływają na nasz organizm, zatruwając go. W łatwy sposób dodając wszystkie czynniki szkodliwie wpływające na nasz organizm, widać, że pula 8 papierosów dziennie do wykorzystania topnieje w zastraszającym tempie.

Osobiście zastanawiam się, czy w dużych miastach limit ten nie jest czasem całkowicie wykorzystany, nawet bez palenia papierosów. Pewnie tak jest i wcale bym się nie zdziwił.

Co więc robić jeżeli palisz, a chcesz zwiększyć sobie limit teoretycznych 8 papierosów?

Najlepszym rozwiązaniem, byłoby całkowite odejście od nałogu. Wówczas Twój organizm poradziłby sobie lepiej z otaczającym nas środowiskiem, a Tobie wynagrodziłby się lepszą kondycją i zdrowiem. Jednak jeżeli już musisz palić, antyoksydanty oraz inne witaminy na pewno pomogą Ci w oczyszczaniu organizmu.

Odpowiednim suplementem dla palących nałogowo, oraz biernych palaczy, jest produkt, który zawiera wszystkie niezbędne antyoksydanty, w celu przyspieszenia wydalania z organizmu toksyn zawartych w dymie papierosowym, oraz w celu poprawienia pracy układu oddechowego, czyli preparaty zawierające witaminę C, witaminę E, owoc Cayenne, kwas elagowy, selen i cynk organiczny.


Sklep CaliVita - naturalne suplementy diety.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Zatrucie organizmu przyczyną choroby

Zatrucie organizmu przyczyną choroby.


Autor: Piotr Budnik


Obecny rozwój nowych technologii wprowadza coraz to więcej nowych produktów i związków chemicznych do naszego życia. Odrzuca się naturalne produkty i zastępuje sztucznie wyprodukowanymi związkami chemicznymi.


Obecny rozwój nowych technologii wprowadza coraz to więcej nowych produktów i związków chemicznych do naszego życia. Odrzuca się naturalne produkty i zastępuje sztucznie wyprodukowanymi związkami chemicznymi. Są obecne już w naszym pożywieniu, napojach, kosmetykach, środkach czyszczących, farbach, lakierach, sprzęcie AGD itp. Minimalne ilości jakie występują w tych produktach uważa się za bezpieczne. Jednak nawet niewielkie ilości substancji chemicznych przyjmowane wielokrotnie w ciągu wielu lat mogą ulegać kumulacji w organizmie, która po dłuższym czasie staje się bardzo niebezpieczna. Tak więc nawet przyjmowane w czasie bardzo niewielkie ilości toksyny mogą ulegać kumulacji biologicznej prowadzącej do powstania niebezpiecznych stężeń toksyny dopiero po latach. Związki chemiczne są wchłaniane do organizmu z przewodu pokarmowego, dróg oddechowych oraz przez skórę, na przykład lekarstwa, używki oraz całe mnóstwo sztucznych substancji chemicznych znajdujących się w naszym coraz bardziej zatrutym środowisku. W ciągu roku wraz z pożywieniem i napojami do naszego organizmu trafia ok. od 2 do 4 kg związków chemicznych. Nie zwracanie uwagi na to co jemy lub używamy na co dzień, bagatelizując to zagrożenie narażamy siebie na wiele chorób i nieprzyjemności z tym związanych. Ponieważ wiele z tych związków zaczyna krążyć w naszym organizmie. Nie są to związki które nasz organizm jest wstanie wykorzystać z pożytkiem dla nas. Najczęściej musi je zneutralizować i wydalić. Jednak zanim to nastąpi takie substancje trafiają do różnych tkanek, komórek czy narządów gdzie się gromadzą. Typowym miejscem magazynowania przez organizm toksyn, których układy wydalnicze nie są w stanie wydalić, są przestrzenie międzykomórkowe tkanek łącznych. Komórki tkanki łącznej są rzadko rozsiane, a przestrzeń między nimi wypełnia duża ilość substancji międzykomórkowej, która decyduje o cechach charakterystycznych tej tkanki, takich jak: płynność, galaretowatość, wiotkość, miękkość, twardość, odporność mechaniczna, sprężystość. Zadaniem tkanek łącznych jest łączenie i powiązanie innych tkanek, utrzymanie kontaktu między nimi, transport wewnątrz organizmu, a także magazynowanie substancji odżywczych. Przykłady tkanek łącznych to: krew i limfa, błona surowicza, tkanka tłuszczowa, tkanka chrzęstna, tkanka kostna. Kumulacja toksyn w tych miejscach może trwać latami do czasu wystąpienia zauważalnych objawów. Stan w którym ilość toksyn wnikających do krwiobiegu jest większa, niż możliwości układów wydalniczych nazywamy toksemią[1]. Zanim jednak nastąpi stan chorobowy możemy temu zapobiec i zacząć stosować profilaktyczne działania, które nie dopuszczą do gromadzenia się w naszym organizmie szkodliwych związków. Do takich działań należy zaliczyć uważne czytanie etykiet na produktach spożywczych. Wybieranie takich produktów które są najmniej przetworzone przemysłowo. Pochodzą z naturalnych ekologicznych upraw bez dodatków chemicznych czy organizmów GMO. Im produkt jest bardziej naturalny tym będzie lepszy dla nas i naszego środowiska naturalnego, nie powodując wielu szkód jak inne produkty pochodzenia chemicznego. Chcąc ratować swoje zdrowie należy wzorować się na ojcach medycyny chińskiej, która od 5000 lat zaleca dla zdrowia i długowieczności stosowanie naturalnych leków i środków oraz okresowe głodówki.

Żródło [1] Bioslone


Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Czy suplementy diety są nam naprawdę potrzebne?

Czy suplementy diety są nam naprawdę potrzebne?


Autor: Dorota Trojan


Tylko naturalne jedzenie bogate w witaminy i minerały oraz inne składniki odżywcze jest w stanie sprawić, by nasze ciało zachowało doskonałe zdrowie. Do właściwego funkcjonowania organizmu potrzebujemy dostarczać każdego dnia ponad 90 różnorodnych składników odżywczych. To bardzo skomplikowane zadanie.


Nasze pożywienie jest z roku na rok coraz uboższe w składniki odżywcze, a jednocześnie przyspieszony styl życia wymaga zastosowania coraz większych porcji składników utrzymujących nasze ciało w doskonałej formie.
W związku z tym naturalne suplementy diety są dla każdego po prostu zbawieniem. Nie tylko potrafią utrzymać ciało w doskonałym zdrowiu. Dzięki nim zrealizujesz różnorodne cele zdrowotne od wspomagania leczenia chorób przez oczyszczanie organizmu z toksyn na zdrowym odchudzaniu kończąc.

To właśnie one dostarczą nam regularnie wszystkiego czego potrzebujemy. Ich stosowanie jest bardzo wygodne. Z łatwością można wymienić bardzo wiele korzyści ze stosowania suplementów diety, ale jeden z nich zasługuje na szczególne wyróżnienie. Zwróć uwagę, że składników odżywczych znajdujących się w kapsułce nie gotujesz, nie smażysz, po prostu łykasz tabletkę. Tradycyjne jedzenie zwykle poddajesz procesom, które sprawnie niszczą niemal całą odżywczą zawartość.

Oczywiście nie wszystkie suplementy diety nadają się do skutecznego uzupełniania codziennego posiłku.
Wysokiej klasy suplement diety musi spełnić minimum parę warunków, a dwa najistotniejsze to zawartość i procesy technologiczne.
Nowoczesny przemysł zna już technologie umożliwiające zatrzymanie składników odżywczych roślin i ich bioenergię w nienaruszonym stanie. I tylko te procesy mogą być stosowane.
Doby suplement diety zawiera jedynie naturalne komponenty pochodzące od roślin o wyjątkowym składzie i korzystnym oddziaływaniu na ludzki organizm.

Jeżeli planujesz kupić suplementy diety popatrz na sposób produkcji. Nie wszystkie suplementy wytwarzane są w ten sam sposób i nie wszystkie są tak samo skuteczne. Liczą się tylko naturalne suplementy diety. Wśród nich znajdziesz różne procesy technologiczne. Najlepsze z nich to: liofilizacja która polega na schłodzeniu rośliny do temperatury minus czterdziestu stopni a następnie pozbyciu się z nich wody. Pozwala to na zachowanie wszystkich właściwości żywej rośliny nie niszcząc cennych składników odżywczych. Najskuteczniejsze naturalne witaminy wytwarzane są z formułą time release. Specjalna budowa tabletki uwalnia witaminy i minerały w ciągu 10- 14 godzin. Przez to Twój organizm pobiera niezbędne substancje odżywcze przez cały dzień.


a

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Cholesterol - co to jest i jak go leczyć?

Cholesterol - co to jest i jak go leczyć?


Autor: Remigiusz


W niniejszym artykule, mam zamiar przybliżyć Państwu i usystematyzować wiedzę na temat cholesterolu i jego wpływ na organizm człowieka. Pokazać w jaki sposób można zapobiegać schorzeniom wynikającym z nadmiernego cholesterolu. Zapraszam do lektury.


Co to jest cholesterol?

Cholesterol jest organicznym związkiem należących do steroidów, składnikiem strukturalnym błon komórkowych i śródkomórkowych. Wchodzi w skład otoczki mielinowej w tkance nerwowej. Jest on niezbędnym składnikiem błon komórek ssaków. Cholesterol jest głównym sterolem syntetyzowanym przez zwierzęta, ale małe ilości są syntezowane w innych eukariotach, takich jak rośliny i grzyby. Jest prawie całkowicie nieobecny wśród prokariotów, które zawierają bakterie. Cholesterol jest klasyfikowany jako sterol.

Cholesterol dobry i zły

Cholesterol jest tłuszczem pełniącym ważne funkcje w naszym organizmie. Występuje we wszystkich komórkach ciała, jest odpowiedzialny za produkcję hormonów płciowych, kory nadnerczy oraz kwasów żółciowych. Dzięki promieniom słonecznym zamienia się w niezbędną do funkcjonowania witaminę D. W przypadku niedoboru cholesterolu grozi nam większa podatność na infekcje a nawet wystąpienie chorób nowotworowych. Cholesterol HDL - HDL cholesterolu: lipoproteiny, które są kombinacją lipidów (tłuszczów) i białka, są formami, w jakiej są transportowane lipidy we krwi. Dla każdego 1 mg / dl wzrost HDL cholesterolu istnieje od 2 do 4% redukcja ryzyka choroby wieńcowej.

Jak obniżyć cholesterol?

Standardowa dieta Polaka oparta jest na tłuszczach zwierzęcych, co niestety jest przyczyną powstawania choroby miażdżycowej. Należy zrezygnować z takiego sposobu odżywiania się i przyjąć rozwiązania śródziemnomorskie. Więcej ryb i oliwy z oliwek a mniej smażonych potraw powinno zmniejszyć poziom cholesterolu w naszej krwi. Samo jedzenie jednak nie wystarczy.

Zbyt wysoka ilość cholesterolu, szczególnie tego złego, czyli cholesterolu LDL, ma zgubny wpływ na nasz organizm. Powodem tego, że normy cholesterolu są przekroczone jest najczęściej zła dieta. Istnieją jednak nieskomplikowane sposoby zmniejszenie cholesterolu.

Bardzo ważnym składnikiem diety obniżającej poziom cholesterolu są ryby. Również oliwa z oliwek pozwala obniżyć te normy. Ryby i oliwki zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe a przecież bardzo dobrze przyrządzona ryba w niczym nie ustępuje standardowej porcji smażonego mięsa a jest o niebo zdrowsza. Jeśli już musimy coś usmażyć, przyrządźmy to korzystając z oleju oliwkowego bądź rzepakowego. Należy jednak unikać za wszelką cenę potraw smażonych, lepsze są pod tym względem pieczone, duszone i gotowane.


Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Czarna rzepa – smaczny sposób na zdrowy organizm

Czarna rzepa – smaczny sposób na zdrowy organizm.


Autor: JBmedia


Wiek XX przyniósł ludzkości setki kuracji lekowych, które ratowały i wydłużały życie. Niestety, dały nam one również kilka pokoleń lekomanów. Zamiast aktywnie dbać o zdrowie, uprawiać sport i zdrowo się odżywiać, zażywają oni garściami lekarstwa. Tymczasem wielu chorobom można zapobiec stosując naturalną profilaktykę.


Nasze prababcie nie znały setek „cudownych” leków bez recepty, jednak wiele z nich cieszyło się dobrym zdrowiem przez dziesiątki lat z rzędu, również jesienią i zimą. Czemu zawdzięczały taką odporność? Wśród wielu czynników należy wymienić – pracę na świeżym powietrzu (jakże odległą od siedzącego trybu życia w biurze), kąpiele – zazwyczaj w zimnej wodzie (jeszcze w XIX wieku polscy chłopi myli się wielokrotnie częściej niż francuscy eleganci), brak kontaktu z toksynami w konserwowanym pożywieniu i zanieczyszczonym powietrzu a także wolniejsze tempo życia. Skupmy się na pożywieniu.

Przeciwutleniacze w każdej spiżarni

Menu naszych przodków to nie tylko tłuste mięsiwa, produkty mączne, miody i mocniejsze trunki. Każda gospodyni wiedziała o zdrowotnych właściwościach cebuli czosnku i czarnej rzepy – a najczęściej potraw z ich zawartością lub przetworów. Picie w „aptekarskich” ilościach nalewki czosnkowej nie zapewni być może świeżego oddechu, jednak pomoże obniżyć zawartość cholesterolu. Ząbek świeżego czosnku ma znakomite działanie bakteriobójcze. Syrop cebulowy pomagał szybko wyzdrowieć z przeziębienia i grypy. Ponadto obie te rośliny są cennym źródłem przeciwutleniaczy, zatem pomagają oczyścić organizm z wolnych rodników. Czosnek zawiera aż 15 różnych antyoksydantów! Mniej znaną rośliną o dobroczynnym wpływie na organizm jest czarna rzepa.

Ostra, ale zdrowa.

Wracająca do łask czarna rzepa to jedna z odmian rzodkwi (Raphanus sativus var. Niger – rzodkiew czarna), ma zatem bliskie pokrewieństwo genetyczne z chętnie jedzoną rzodkiewką. Roślina ta, w przeciwieństwie do wielu innych uprawianych gatunków, nie jest wynikiem długotrwałego kojarzenia różnych odmian, lecz ma wiele wspólnego z roślinami korzennymi rosnącymi dziko. Pierwsze wzmianki o rzodkwi czarnej pojawiły się już... na hieroglifach w piramidzie Cheopsa. Egipscy robotnicy jedli ją bowiem przy pracy, podobnie zresztą jak czosnek i cebulę. To, o czym wiedzieli nasi przodkowie, potwierdzają badania naukowe. W jadalnej części czarnej rzepy znajdziemy witaminę C, A oraz witaminy z grupy B. Gospodarkę biochemiczną organizmu usprawniają dobrze przyswajalne pierwiastki: potas, żelazo, magnez, cynk i wapń, a duże ilości siarki („odpowiadającej” za ostry smak i zapach rośliny) zapewniają zdrowie skórze, włosom i paznokciom oraz zrównoważoną pracę gruczołów łojotokowych – czyli cerę bez trądziku. Właściwości żółciopędne czarnej rzepy sprawiają, że jej jedzenie pomaga w trawieniu, odciąża wątrobę i oczyszcza organizm z toksyn. Przed chorobami chronią fitoncydy, czyli substancje bakteriobójcze. Miąższ tej rośliny działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo, dlatego dobrze służy osobom cierpiącym na bóle zwyrodnieniowe, reumatoidalne zapalenia stawów, podatne na infekcje a nawet mające problemy z wypadaniem włosów. Istnieją jednak również przeciwwskazania do spożywania czarnej rzepy a są nimi: nieżyt jelita cienkiego, niewydolność serca, niewydolność nerek, wrzody żołądka lub jego nadkwaśniość. Rzodkiew czarna oraz potrawy i przetwory z tej rośliny mają pikantny smak, podobnie jak czosnek zmieniają woń oddechu. Istnieją jednak leki roślinne i suplementy diety wolne od tych wad.


Artykuł może być przedrukowywany jedynie w niezmienionej postaci z zachowaniem aktywnych linków.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.