Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

środa, 13 marca 2019

5 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania, do których możesz stosować się od zaraz!

5 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania, do których możesz stosować się od zaraz!


Autor: Józef Grandowski


Każda osoba, dbająca o swoje zdrowie, stara się poprawić swoje odżywianie. W tym celu często zaczynamy interesować się zasadami zdrowego odżywiania. Samo czytanie nie wystarczy - należy zacząć stosować zasady zdrowego odżywiania. I tutaj u większości osób pojawia się problem.


„Przecież zdrowa żywność jest niesmaczna!”, „Nie zrezygnuję z moich ulubionych hamburgerów”, „Nie lubię warzyw”. Takie wymówki to jedne z wielu, którymi staramy się usprawiedliwić naszą bierność. Czy zaprzestaniesz tylko na teorii zdrowego odżywiania?

Jest jednak ratunek – nie trzeba wprowadzać w życie wszystkich reguł zdrowego żywienia. Można wybrać te najmniej uciążliwe i zacząć od nich. Jakie metody są najkorzystniejsze i najbardziej „opłaca się” je stosować? Czytaj dalej, a się dowiesz.

1. Nie pij przed, w trakcie i po posiłku!

Czytając powyższe zdanie nasuwa Ci się zapewne pytanie: To kiedy mam pić? Otóż pij między posiłkami. Pijąc przed, w trakcie i zaraz po posiłku przyczyniasz się do rozcieńczenia soków żołądkowych. Przez takie działanie pojawiają się nieprzyjemne dolegliwości, np. zgaga i wzdęcia (nie jest to jedyna przyczyna występowanie tychże uciążliwości). Dodatkowo jedząc „na sucho” zjesz mniej, tyle ile potrzebuje Twój organizm.

Taki rodzaj spożywania pokarmów dodatkowo pomaga przestrzegać drugiej prostej zasady.

2. Jedz powoli i dokładnie przeżuwaj pokarm!

Powoli jedząc pomagasz swojemu żołądkowi na dwa sposoby. Po pierwsze pozwalasz zapoczątkować proces trawienia w jamie ustnej – w ślinie zawarte są enzymy wstępnie trawiące jedzenie. Dodatkowo mniejsze cząstki treści pokarmowej są łatwiejsze do strawienia w Twoim żołądku. Jedząc powoli (niby strata czasu), przyspieszasz proces trawienia (a jednak oszczędzasz czas). Kolejnym powodem, dla którego warto jeść powoli, jest fakt, iż większość ludzi nie potrafi się cieszyć jedzeniem – zacznij się delektować każdym kęsem, odpocznij, nie spiesz się. Taki „seans relaksacyjny” potrafi dać wiele rozluźnienia i energii na kilka godzin.

3. Ogranicz spożycie cukru i soli kuchennej!

Cukier biały, który kupujesz w sklepach, nie ma żadnych cennych substancji, niezbędnych Twojemu organizmowi. Energia pozyskana z cukru to „puste kalorie” - wraz z nimi nie dostarcza się organizmowi potrzebnych składników, a wysoka zawartość sacharozy w pokarmie wpływa na wysokość indeksu glikemicznego (w uproszczeniu: im wyższy indeks, tym krócej czujemy się syci i najedzeni po posiłku – zaczynamy być głodni wcześniej i więcej jemy). Cukier w nadmiarze wpływa na wzrost naszej masy, co często prowadzi do nadwagi, może też prowadzić do cukrzycy (za duże spożycie cukry jest jedną z głównych przyczyn występowania tej choroby).

Sól kuchenna w nadmiarze jest szkodliwa przede wszystkim dla naszego układu krwionośnego. Sprzyja nadciśnieniu. Może powodować choroby serca, nerek. Prawdopodobnie Ty też „przesadzasz” z użyciem soli w swojej kuchni. Powinno się ograniczyć jej dodawania do dań, nawet wyeliminować całkowicie (gotowe produkty i tak zawierają dużo soli, np. wędliny, mieszanki przyprawowe).

Ale zaraz, zaraz! Przecież miałem Ci podać zasady, które możesz zastosować od zaraz, bez dużego wysiłku. Ograniczanie soli i cukru w daniach nie jest wcale takie łatwe – przecież przez tyle lat zdążyliśmy się przyzwyczaić do smaku słonych potraw.

Jednak ja uważam, iż jest to bardzo łatwe – zapewne pijasz herbatę i często ją słodzisz, a może pijasz napoje gazowane, często słodzone – wystarczy pozbyć się „kilku łyżeczek dziennie” by powoli odzwyczajać się od cukru. Zamiast słodzonej herbaty wybierz czystą herbatę, słodkie napoje zastąp niesłodzonymi sokami owocowymi lub wodą (a może czystą herbatą?). Postaraj się też mniej wykorzystywać soli w kuchni – zmniejsz jej ilość bądź spróbuj swoich potraw w wersji niesolonej.

Takie drobne zmiany mogą Ci się wydać ciężkie na początku (mimo iż, nie musisz całkowicie zmieniać swoich nawyków). Zapewniam Cię, że jeżeli przez kilka tygodni odstąpisz od wcześniejszych przyzwyczajeń, to nowe zasady staną się dla Ciebie naturalne i nie będziesz odczuwać potrzeby powrotu do wcześniejszych.

4. Jedz 5 posiłków dziennie i nie jedz przed snem!

Czemu pięć, a nie dziesięć? 5 posiłków to optymalna liczba, jednak nie musisz się ściśle stosować do tej zasady. Ważne jest, aby jeść często, ale mało (w porównaniu do popularnego sposobu odżywiania – 3 posiłków). Przerwy między posiłkami powinny wynosić 2-3 godziny. I teraz najważniejsze – nie podjadaj pomiędzy posiłkami. Wyznacz sobie stałe pory, a będzie Ci łatwiej unikać drobnych przekąsek.

A dlaczego nie jeść na noc? Po spożyciu pokarmu nasz układ trawienny zaczyna intensywnie pracować. Jeśli zjesz tuż przed pójściem spać, to jego praca będzie Ci przeszkadzać w zasypianiu. Dodatkowo energia zaczerpnięta z kolacji zostanie zmagazynowana – organizm nie ma jak jej wykorzystać, skoro znajdujesz się w pozycji horyzontalnej. Ostatnie danie powinno się spożyć najpóźniej na 2 godziny przed snem.

5. Rusz się czasem!

Tak, chodzi mi o aktywność fizyczną. Nie musisz od razu rozpoczynać ciężkich ćwiczeń nad swoją tężyzną fizyczną – nie o to mi chodzi. Ważne jest, aby czasami zmusić Twój organizm do wytężonej pracy i wysiłku. Nie, nie musisz się wcale pocić! Wystarczy 30 min szybkiego marszu, lekkiego biegania, pływania, jazdy na rowerze 3 razy w tygodniu. Jeśli nigdy nie udało Ci się spróbować jakiejkolwiek formy aktywności fizycznej, to zacznij od spacerów.

Nie przemęczaj się na początku – stopniowo zwiększaj intensywność ćwiczeń. Aby ułatwić sobie ten wielki wysiłek postaraj się zachęcić do tego przyjaciół, rodzinę (a może oni starali się kiedyś Ciebie wyciągnąć na świeże powietrze?).

Mam nadzieję, że powyższe zasady staną się dla Ciebie początkiem zmiany na lepsze, zdrowsze życie. Przejdź na zdrowy tryb życia, a zaczniesz czerpać radość ze swojego istnienia i przestaniesz czuć fizyczne zmęczenie.


Autorem artykułu jest Józef Grandowski, redaktor serwisu Osmaku.pl - Chcesz dowiedzieć się więcej o zdrowym odżywianiu i skutecznym odchudzaniu? Odwiedź naszą witrynę - Zdrowe odżywianie.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Weź to sobie do serca

Weź to sobie do serca


Autor: Cappuccino PR


Czy wiesz jak mocne jest Twoje serce i jaka jest jego wydolność? W czasie, kiedy przeczytasz ten tekst przepompuje ono niemal całą krew w Twoim organizmie.


To właśnie nieustanna praca serca napędza nas i pozwala cieszyć się życiem. Zapominamy jednak o tym i zdarza się, że w życiu codziennym mamy więcej serca do złych nawyków, niż do tych zdrowych, które pomagają prawidłowo funkcjonować naszemu sercu. Nie zwracamy uwagi na czynniki ryzyka sercowo-naczyniowego, takie jak: złe odżywianie (nadmierne spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych czy zbyt duża kaloryczność posiłków), nadwaga i otyłość, mała aktywność fizyczna, palenie tytoniu. Niezdrowy tryb życia często prowadzi do wielu zaburzeń i dysfunkcji w pracy serca, a to objawia się uczuciem zmęczenia, niepokoju, a w dłuższej perspektywie także poważniejszymi dolegliwościami. Do tego lekceważymy sygnały ostrzegawcze, które ono nam wysyła.

ZDROWIE DO SERCA

Postaraj się zmienić swoje przyzwyczajenia. Wzbogać swoją codzienną dietę o kardioprotekcyjne flawonoidy, które wzmacniają i regulują pracę serca - w krajach śródziemnomorskich dzienne spożycie flawonoidów waha się pomiędzy 100 a 1000 mg, podczas gdy w krajach w takich jak Polska wynosi ono jedynie 23 - 28 mg. Bogatym źródłem flawonoidów jest ekstrakt z owoców głogu. Głóg ma postać krzewu lub ciernistego drzewa, najczęściej rośnie na skrajach lasów czy w trudno dostępnych, skalistych miejscach. Białe kwiaty, które są ozdobą w maju i czerwcu, zmieniają się w połowie lata w czerwone, twarde owoce o kulistym kształcie i gorzko-kwaśnym smaku. Ich dobroczynne dla serca działanie potwierdzone zostało wieloma badaniami naukowymi. Głóg poprawia przepływ krwi w naczyniach krwionośnych, obniża ciśnienie tętnicze krwi i zwiększa tolerancję wysiłku a także hamuje powstawanie blaszek miażdżycowych w tętnicach. Pomaga więc utrzymać serce w dobrej kondycji, co ma szczególne znaczenie dla osób doświadczających dolegliwości z nim związanych - tłumaczy lek. med. Małgorzata Sikora-Frąc specjalista chorób wewnętrznych, kardiolog. Przykładem produktu z wyciągiem z owoców głogu są nowe cukierki Verbena Głóg.

SERCE DO ZDROWIA

Pamiętaj także o innych bardzo ważnych zasadach wpływających na jakość Twojego życia i kondycję serca. Postaw na zbilansowaną dietę - różnorodną, obfitującą w składniki odżywcze i witaminy. Inspiruj się kuchnią śródziemnomorską, która wyróżnia się dużą obecnością owoców, warzyw, ryb, nasion roślin strączkowych oraz małą ilością mięsa w codziennym menu. Dzięki zmianie swoich kulinarnych przyzwyczajeń zwiększysz spożycie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają działanie antyarytmiczne, przeciwmiażdżycowe i przeciwzapalne. Podejdź również z sercem do aktywności fizycznej i często spędzaj czas wolny na spacerze czy dbając o rośliny w ogrodzie. Systematyczny, umiarkowany wysiłek (ok. 30 minut przez większość dni w tygodniu) poprawia ogólną wydolność układu krążenia. Postaraj się wyeliminować stres i korzystaj z porad specjalistów, a zobaczysz, że zmiany i nowe, zdrowe nawyki przyniosą korzyści sercu, które tak wytrwale dla Ciebie pracuje. Eliminowanie czynników ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego pozwala na zmniejszenie ryzyka ich wystąpienia.


Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Dieta dopasowana do nas!

Dieta dopasowana do nas!


Autor: Michał Andrys


Dieta jest to racjonalne żywienie się. W dzisiejszych czasach wiele osób kojarzy dietę z terapią odchudzającą i jest w tym racja. Bowiem istnieje wiele diet mających na celu tylko odchudzanie.


Odpowiednio dobrana dieta do naszego organizmu, powinna nie tylko zapewniać nam wszystkich składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania, ale również powinna utrzymywać "ładną sylwetkę". Niestety ostatnio można zauważyć, że istnieje bardzo dużo rodzai diet, które wpływają owszem odchudzająco na nasz organizm, jak również go wyniszczają, a nawet mogą doprowadzić do zapalenia wątroby, jeżeli są bardzo długo stosowane.

Przykładem więc niech będzie powszechna na ten moment dieta białkowa, która przynosi bardzo dobre efekty w postaci zgubienia paru ładnych kilogramów, po paru tygodniach stosowania może dojść do spadku odporności immunologicznej, również do zaburzeń równowagi organizmu, zakwaszając go w ten sposób. Stosować tą dietę należy "z głową". Po jej stosowaniu należy oczyścić swój organizm i jeść bardzo zdrowo i racjonalnie. Czyli znowu odpowiednia dieta. Bez niej kilogramy poprzez zaburzenie homeostazy wrócą, a do tego mamy następny problem na głowie związany z zakwaszeniem organizmu. Zaczyna się więc w ten sposób błędne koło.

Odpowiednią dietą dla każdego z nas, powinna być dieta dla grupy krwi. Istnieją 4 rodzaje grup krwi. Grupa krwi A, B, AB oraz 0. Każda z tych grup krwi ma inne zapotrzebowanie na składniki pokarmowe i witaminy. Na dany produkt spożywczy każda z tych grup reaguje inaczej. Istnieją tabele, co dana grupa krwi może jeść, czego powinna unikać, a co jest dla niej obojętne. Dieta zgodna z grupą krwi, poprzez dostarczanie odpowiednich składników żywieniowych, stymuluje organizm do prawidłowej pracy, co w efekcie odbija się lepszą kondycją organizmu, przyspieszeniem metabolizmu i chudnięciem. Nie jest to jednak szybki proces. Trzeba przestrzegać diety cały czas aby nie mieć problemów z nadwagą i kondycją.


Sklep Calivita - naturalne suplementy diety.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Cała prawda o Koenzymie Q10

Cała prawda o Koenzymie Q10


Autor: Aleksandra Voucher


W tym artykule poruszymy temat koenzymu q10. Suplementu diety, dzięki któremu zachowamy zdrowy tryb życia, oraz młodość naszej skóry i duszy.


Czy suplement diety, jakim jest koenzym q10, ma znaczący wpływ na nasze zdrowie?

Dzięki Peterowi Mitchell, który za badania nad koenzymem q10 dostał Nagrodę Nobla w 1798 roku, możemy znaleźć odpowiedź na to pytanie. Koenzym q10 odgrywa ważną role w naszym organizmie, ponieważ jest odpowiedzialny za dostarczenie komórce energii, która ją napędza do dalszych działań. Wytworzenie zbyt małej ilości energii w komórkach ma wpływ na dotlenienie krwi w układzie oddechowym. Szczególnie zagrożone jest wtedy nasze serce, które pompuje coraz mniej dotlenioną krew, prowadzi to do powstania różnego rodzaju zniekształceń, schorzeń, zakrzepów, może być przyczyną zawału, nadciśnienia lub śmierci. Koenzym q10 pełni również funkcje antyutleniacza, który chroni organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników oraz nie dopuszcza do uszkodzeń innych komórek jednak, że w przypadku gdyby doszło do naderwania struktury komórki potrafi ją zregenerować. Często stosujemy go jako suplement diety w kapsułkach dzięki temu łatwiej wchłaniają się substancje potrzebne organizmowi by dobrze funkcjonować. W połączeniu ze zdrową żywnością daje większy efekt i przyspiesza metabolizm.

Koenzymy to bardzo ważne związki organiczne znajdujące się w naszym organizmie. Odpowiadają one za aktywność katalityczną odpowiednich enzymów. Biorą udział w wielu bardzo ważnych reakcjach w organizmie, decydują o aktywności enzymów. W formie koenzymów funkcjonuje większość witamin.

Jakie są przyczyny niedoboru koenzymu q10?

Koenzym q10 przede wszystkim wpływa na narządy, które aby funkcjonować potrzebują dużo energii. Takim narządem jest serce, jak już wspominaliśmy wcześniej. Jego niedobór może spowodować zaburzenie jego pracy i wydolności. Kolejnym narządem może być wątroba, która pełni funkcje odtruwania krwi. Koenzymq10 jest głównym czynnikiem ochronnym, aby mogła ona pełnić swoją funkcje, ponieważ wspomaga ją w odtruwaniu i regenerowaniu samej siebie. Niedobór wpływa również niekorzystnie na trzustkę, śledzionę, nadnercza.

Gdzie możemy go znaleźć?

Wykorzystany został przede wszystkim w kosmetyce, znajdziemy go w wielu kremach i preparatach przeciwzmarszczkowych, poprawiających jakość skóry. Można go stosować doustnie jak i bezpośrednio na skórę. Zastosowanie znalazł również w medycynie, jest idealny podczas migren i bólów głowy oraz zaburzeń związanych z dotlenieniem organizmu, poprawia również jakość spermy poprzez zwiększenie ruchliwości plemników dzięki temu wykorzystuje się go w leczeniu bezpłodności.

Podsumowując Koenzym q10 jest idealny dla osób w średnim wieku, które narzekają na któreś z wymienionych schorzeń lub chcą zachować młodość. Jednak należy pamiętać, że wszystko jest dopuszczalne w odpowiednich proporcjach i nie należy go przedawkować, ponieważ skutki mogą być odwrotne niż oczekiwane.


Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Czym jest Herbata Kwitnąca?

Czym jest Herbata Kwitnąca?


Autor: MAŁGORZATA ŁUŻYŃSKA


Herbata kwitnąca to KRÓLOWA wszystkich herbat. Pijana niegdyś przez Cesarzów i możnych władców dalekiego wschodu, była niedostępna dla wszystkich. Dziś dzięki sklepom internetowymi i herbaciarniom jest już dostępna i w Polsce.


We współczesnych czasach, ludzie wymyślają coraz więcej nowości. Z dnia na dzień jest ich coraz więcej i zaskakują nas swoją jakością. Do takich innowacji należy również herbata kwitnąca, kulki herbaty, herbata artystyczna. Jest to na rynku polskim nowość, dlatego wiele z nas nie wie, co to jest, ani na jakich zasadach działa.
Jest to bardzo widowiskowe. Podczas zaparzania herbaty, kiedy delikatnie wrzuci się jej kulkę do gorącej wody, powoli przekształca się w przepiękną kompozycję równo ułożonych liści najwyższej jakości herbaty zielonej lub białej kolorowych kwiatów: jaśminu, amarantusa, chryzantemy czy tez lilii. Sprawia to wrażenie obserwowania powoli rozwijającego się kwiatu. Procesowi towarzyszy również przyjemny zapach parzonej herbaty. Na sam koniec częstuje się gości taką herbatą.

Herbata Kwitnąca ma szereg właściwości zdrowotnych

Herbata zielona powstaje z liści nie poddanych fermentacji – natychmiast po zerwaniu przeprowadzany jest proces suszenia. Dzięki temu przechowuje ona więcej cennych składników od czarnej herbaty lub oolanga. Jest też delikatniejsza w smaku od czarnych herbat.

Herbata biała zaś tym różni się od herbaty zielonej tym , że powstaje z młodych pączków, które jeszcze nie zdążyły się rozwinąć. Zebranie takich pączków możliwe jest jedynie na wiosnę. Młode listki zawierają 3x więcej polifenoli niż liście starsze. Krzewy, z których powstać ma biała herbata, są czasami dodatkowo chronione przed słońcem – ma to zapobiec wykształceniu się chlorofilu. Pączki następnie więdną i są suszone. Herbata ta produkowana jest głównie w Chinach. Herbata biała ma odcień lekko srebrnawy, a po zaparzeniu ma kolor jasno słomkowy. Jest to jeden z najdroższych rodzajów herbaty – ceny zależą od gatunku.

Właściwości herbaty kwitnącej

Ze względu na znaczną zawartość herbaty białej lub zielonej w herbacie kwitnącej zawiera ona szereg dobroczynnych właściwości.

Właściwości naparu:

Orzeźwia i pobudza. Posiada działanie antyoksydacyjne czyli opóźnia efekty starzenia. Posiada działa antymutagenne – przeciwdziała powstawaniu zmian nowotworowych w komórkach. Zawiera polifenole, które chronią organizm przed atakiem wolnych rodników (substancji szkodliwych, powodujących zmiany w DNA komórki). Wspomaga pracę układu pokarmowego, reguluje poziom cukru we krwi


Aby móc zaobserwować w sposób idealny zjawisko rozkwitania kulki herbacianej, niezbędne nam są szklane akcesoria do parzenia. Zakupić je możemy, jak również i taką herbatę w Internecie, w sklepach internetowych.

Czasami jest tak, że zbliża się jakaś uroczystość, a nie mamy dla kogoś podarunku. Bardzo dobrze się składa. Herbata na prezent to naprawdę bardzo dobry pomysł. Nie chodzi tutaj o normalną herbatę, ale o kwitnącą. Z pewnością każdy ucieszyłby się z takiego prezentu.


Małgorzata Łużyńska, właściciel firmy Herbata Kwitnąca

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.