Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

czwartek, 21 marca 2019

"Pogłoski o mojej śmierci są mocno przesadzone"

"Pogłoski o mojej śmierci są mocno przesadzone"


Autor: Piotr Budnik


Odpowiedział Mark Twain, gdy w gazecie Pojawiła sie fałszywa informacja o jego śmierci. Od ponad 7 lat stosuję żywienie optymalne oparte na zasadach zawartych w ksiązkach dr Jana Kawaśniewskiego. Ten sposób żywienia wybrało i stosuje tysiące osób. Sporo z nich miałem okazje osobiście poznać.


Osobiście nie miałem poważnych problemów ze zdrowiem, natomiast wiele z poznanych mi osób, przed zastosowaniem „żywienia optymalnego”, miało poważne kłopoty zdrowotne. Osoby te, schorowane, widząc bezradność lekarzy i nieskuteczność zażywanych leków postanowiły o zmianie sposobu odżywiania. Często była to decyzja bardzo trudna. Ponieważ zasady żywienia optymalnego bardzo różnią się od zalecanych przez Instytut Żywienia i Żywności. Także znacząca większość lekarzy jest bardzo sceptycznie nastawiona do tego sposobu odżywiania. Z góry, bez poznania zasad żywienia optymalnego i jego uzasadnienia biochemicznego, wskazują na domniemane konsekwencje zdrowotne .

Sam wiele razy spotkałem się z negatywnymi opiniami i poglądami ludzi, którzy odradzali mi stosowanie tego typu odżywiania. Byli to lekarze, profesorowie wyższych uczelni, doktoranci, studenci i znajomi z najbliższego otoczenia. Niektórzy z nich nawet straszyli szybką śmiercią mówiąc, że „Ta dieta Cie zabije”. Najróżniejsze mniemania tego typu o żywieniu optymalnym rozchodzą się bardzo szybko, zniechęcając w ten sposób ludzi zainteresowanych poznaniem żywienia optymalnego.

Opinie i poglądy bez doświadczenia, są jednak tylko opiniami i poglądami. Od wielu lat panuje pogląd, że duże ilości spożywanych jajek, które są bogate w składniki odżywcze oraz cholesterol przyczyniają się do rozwoju miażdżycy. Taki “straszak” budzi szereg wątpliwości wśród ludzi, zastraszeni, jedzą ich jak najmniej. Jednak są i tacy, którzy mimo oficjalnych zaleceń 3 do 5 jajek na tydzień, spożywają ponad 30 szt. jajek tygodniowo. Jedząc w ten sposób, przez kilka lat powinni swoim stanem zdrowia potwierdzić mniemanie o szkodliwości spożywania nadmiernej ilości jajek. Tymczasem tak się nie dzieje. Przeciwnie, ludzie żywiący się optymalnie, “jajożercy”, wracają do zdrowia i odzyskują siły witalne. Ba nawet następują wyleczenia z tzw. chorób nieuleczalnych. Znam wyleczonych z cukrzycy a nawet z SM.

Żywiący się optymalnie spożywają duże ilości jaj, towarzyszy temu duże spożycie tłuszczy zwierzęcych. Jednak wszelkie potrawy, nie toną na talerzu w tłuszczu, jak może się niektórym wydawać. Dlaczego tak się dzieje? Ponieważ wybierane są takie produkty, które w naturalny sposób zawierają w swoim składzie tłuszcz. Dzięki temu do potraw dodawane są tylko niewielkie ilości tłuszczu tj. smalec, masło czy łój wołowy lub śmietana o zawartości 36% tłuszczu. Mimo spożywania ok. 150 i więcej gram tłuszczu dziennie, nie obserwuje się obrastania ciała w tkankę tłuszczową. A osoby mające problemy z nadwagą powoli tracą zbędne zapasy tkanki tłuszczowej, co przeczy utartemu poglądowi, że to właśnie nadmierna ilość spożywanych tłuszczy decyduje o nadwadze i otyłości, nie tylko naszego społeczeństwa. Dlaczego tak się dzieje? Ponieważ osoby żywiące się optymalnie obniżają drastycznie ilość spożywanych węglowodanów do granicy ok. 50 - 70 g na dobę. W takich warunkach tłuszcz staje się podstawowym źródłem energii w organizmie człowieka.

Przyrządzając posiłki pamiętajmy, że węglowodany zjadane w ilości większej niż 50-70 gram dziennie zaczynają być szkodliwe. Podwójna ich porcja szkodzi zawsze i każdemu. Organizm pozbawiony nadmiernych ilości węglowodanów przestawia się na lepsze źródło energii jakim są tłuszcze, które pokrywają ok. 90 % zapotrzebowania energetycznego organizmu. W takiej sytuacji tkanka tłuszczowa się nie tworzy. Minimalna ilość węglowodanów jest jednak potrzebna i nie możemy zrezygnować z jedzenia warzyw, małej porcji owoców, kasz, czy odrobiny mąki jako dodatku do niektórych potraw. Również orzechy, pestki dyni i słonecznika, mak czy wiórki kokosowe są cennym elementem żywienia optymalnego. Traktujemy je jako źródło niezbędnej ilości węglowodanów, błonnika, enzymów organicznych oraz jako urozmaicenie naszych potraw pod względem smaku i barwy. Trudno więc mówić o zarzucanej monotonni i braku urozmaicenia w posiłkach optymalnych.

Problem może stanowić zdobycie wartościowej i zdrowej żywności, której szukamy w sklepach ze zdrową żywnością (stoiska i oddzielne regały z taką żywnością pojawiają się też coraz częściej w hipermarketach), na rynkach, u działkowiczów i w małych gospodarstwach rolnych. Ludzie bagatelizujący ten problem i jedzący produkty przetworzone przemysłowo lub pochodzące z przemysłowych ferm mogą mieć w późniejszym czasie różne następstwa i pogorszenie stanu zdrowia z uwagi na kumulujące się w organizmie szkodliwe składniki chemiczne używane do produkcji masowej żywności, jak również brak odpowiednich składników mineralno witaminowych w spożywanych produktach.

Dlatego naszym, najważniejszym zadaniem z punktu widzenia przyszłości narodu, jest wspieranie rodzimej produkcji żywności i ekologicznych rolników. Produkty z tych gospodarstw mają większą wartość odżywczą i są pozbawione sztucznych dodatków chemicznych. Czy można komuś zarzucić, że źle się żywi, gdy je naturalne produkty bez chemii i konserwantów? Czy mądrym jest zalecanie produktów sztucznie stworzonych, wzbogaconych w witaminy i składniki odżywcze, które są otrzymywane syntetycznie, a dodatkowo zawierają wiele konserwantów i substancji chemicznych poprawiających smak, zapach, barwę i mających długi okres przydatności do spożycia? Czy takie produkty będą dla nas zdrowe? O tym może przekonać się każdy z nas obserwując ciągle zwiększająca się liczbę ludzi chorych.

Dlatego tak ważne jest uświadomienie sobie, że to od jakości tego co zjadamy i od odpowiednich ilości pożywienia zależy nasze zdrowie i samopoczucie. Mogą nam o tym przypominać słowa Hipokratesa: „Pożywienie powinno być naszym lekarstwem a lekarstwo pożywieniem.” Właściwe zastosowanie się do tej rady niweluje konieczność kupowania i zażywania wielu niepotrzebnych leków. W środowisku ludzi optymalnych są osoby, które dobrze o tym wiedzą i chętnie dzielą się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Można ich spotkać w różnych miejscach na otwartych spotkaniach, chętnie dzielą się swoimi doświadczeniami i opowiadają jak z ludzi chorych, zrezygnowanych i przez to biednych, stali się zdrowi, radośni a ponieważ nie wydają na leki mają więcej pieniędzy . Często są to osoby starsze, dla których “jesień życia” nie jest już osnuta chłodnymi mgłami ale jest słoneczna i pełna kolorowych liści.

Przez te kilkanaście lat poznałem wiele aspektów odżywiania optymalnego. Nie potwierdziło się też widmo szybkiej śmierci. I ku zaskoczeniu wielu osób nadal żyje. I mogę realizować życiowe plany. Każdy z Nas nie powinien od razu odrzucać nowych metod terapii, które w przyszłości mogą okazać się bardzo skuteczne. Ten sposób odżywiania wymaga wieloletnich badań, dlatego każdy, kto chce ten sposób odżywiania stosować, powinien dokładnie zapoznać się z zasadami żywienia optymalnego. Oraz brać czynny udział w spotkaniach, gdzie dowie się dużo więcej od ludzi z długoletnim stażem optymalnym .

Piotr Budnik



Optymalni Poznań

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

środa, 13 marca 2019

Napoje w sporcie

Napoje w sporcie


Autor: Estelle Estelle


Odpowiednie nawodnienie organizmu jest ważnym elementem naszego zdrowia. Zwłaszcza podczas długotrwałego wysiłku fizycznego. Już niewielka utrata płynów może spowodować bóle głowy, brak koncentracji, opóźnienie czasu reakcji, ospałość i gorsze wyniki w sporcie.


By móc przywrócić i utrzymać równowagę wodno-elektrolitową ważna jest wiedza na temat napojów sprzedawanych na siłowni, czy w fitness klubach.

Pragnienie

Pragnienie jest sygnałem alarmowym informującym, że należy uzupełnić płyny. Świadczy ono o nadmiernym wzroście ciśnienia osmotycznego w płynach ustrojowych. W sporcie jednak nie wolno czekać na ten sygnał, lecz nawadniać organizm w sposób ciągły. Osoba trenująca powinna wiedzieć, kiedy i w jakiej ilości przyjmować odpowiednie napoje. Zwłaszcza, że na skutek pocenia traci się kilka litrów wody dziennie.

spec.pl

Co, kiedy i jak pić?

Powinno się pić nie tylko czystą wodę, lecz także napoje. Pomagają one bowiem szybciej uzupełnić straty elektrolitów i innych składników. Ważna jest także świadomość faktu, że zmniejszenie masy ciała o 2% na skutek utraty wody z potem, obniża wydolność fizyczną nawet o 20%. Nie da się ustalić standardowej zalecanej ilości płynów do spożycia przed, w trakcie, i po treningu. Nawadnianie organizmu w trakcie wysiłku fizycznego, to sprawa indywidualna. Zależy od czasu podejmowanej aktywności fizycznej i jej rodzaju. „Jednak przyjmuje się, że należy wypijać ok. 300 – 500 ml płynów na ok. 30 minut przed treningiem, od 100 - 200 ml, co 30 minut w trakcie treningu oraz 300 - 600 ml płynów tuż po treningu” – radzi Anna Pater, specjalista z kliniki diety Medlinea.

Napoje izotoniczne, hipotoniczne i hipertoniczne.

Napoje te stanowią specjalną kompozycję cukrów prostych oraz złożonych w połączeniu z witaminami i składnikami mineralnymi. Dostarczają substratów energetycznych podczas wysiłku fizycznego (głównie glukozy), co opóźnia proces zmęczenia.

Napoje izotoniczne

Dostępne na rynku napoje izotoniczne wzbogacane są w aminokwasy (BCAA, L-glutamina, L-karnityna), węglowodany i związki mineralne. Mają wysoką wartość energetyczną (średnio 0,5 litra napoju izotonicznego dostarcza 80 kcal). Są bardzo pomocne, zwłaszcza w trakcie uprawiania dyscyplin sportowych wymagających długotrwałego, intensywnego wysiłku. Przykładowo podczas wyczynowej jazdy na rowerze, turystyki górskiej czy biegów dystansowych, skutecznie gaszą pragnienie i utrzymują wodę w organizmie. Uzupełniają także mikro oraz makroelementy, które są potrzebne do wydolności fizycznej i odnowy mięśni. Najczęściej podaje się je przed, w czasie i po intensywnym wysiłku fizycznym.

Przykład napoju izotonicznego:

Sok z pomarańczy 200 ml

1 l wody

1 g (szczypta soli)

4-6 kostek lodu

Napoje hipotoniczne

Mają najniższą wartość energetyczną w porównaniu z napojami hiper i izotonicznymi (średnio 0,5 litra napoju hipotonicznego dostarcza 40 kcal). Wskazane są głównie dla ludzi
w trakcie wysiłku o umiarkowanej intensywności.

Przykład napoju hipotonicznego

Rynkowe: wody smakowe, napoje light.

Samodzielnie przygotowany:

100 ml soku pomarańczowego

1 litr wody

1 g (szczypta soli)

4-6 kostek lodu

Napoje hipertoniczne

Posiadają największą wartość energetyczną (średnio 0,5 litra napoju hipertonicznego dostarcza aż 200 kcal). Wskazane są głównie po zakończeniu treningu w celu uzupełnienia elektrolitów. Jednak ich nadużywanie może zaburzyć równowagę elektrolitową. Nie powinny być stosowane podczas wysiłków długotrwałych i o wysokiej intensywności.

Przykład napoju hipotonicznego

Rynkowy: Napoje energetyzujące (redbull, tiger), nektary, napoje owocowe, napoje typu cola.

Samodzielnie przygotowany:

400 ml soku z pomarańczy

1 l wody

4-6 kostek lodu

pro-test.pl

Woda

Nie zaleca się spożywania czystej wody w trakcie intensywnego wysiłku fizycznego. Przy deficycie soli mineralnych, może pogłębić rozcieńczenie płynu międzykomórkowego ubogiego w zasoby sodu, a w rezultacie obniżyć zdolności do wysiłku. Dlatego należy dobrze wyposażyć się w odpowiednie napoje, gdy planujemy intensywny wysiłek fizyczny.

Jak wybrać produkty?

By uzupełnić straty wody i elektrolitów należy odpowiednio wybrać pożądany napój. Najlepiej skontaktować się z dietetykiem lub lekarzem. Specjalista dostosuje odpowiednie napoje do indywidualnych potrzeb osoby ćwiczącej, jak również do czasu
i intensywności wysiłku. Jeśli jednak chcemy spróbować sami, musimy pamiętać, że produkty rynkowe zawierają szereg substancji dodatkowych. Należą do nich: substancje intensywnie słodzące (aspartam, acesulfam K), regulatory kwasowości (kwas cytrynowy, cytrynian sodu, cytrynian potasu), stabilizatory (guma arabska, pektyna, mączka chleba świętojańskiego), aromaty (naturalne i identyczne z naturalnymi) oraz barwniki. Są to napoje łatwo dostępne, jednak należy znać ich zawartość. Oczekiwanie, że dostarczą nam jedynie składników mineralnych i witamin jest zwykłą naiwnością.

napoje3


Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Tajemnicze i niezwykłe flawonoidy

Tajemnicze i niezwykłe flawonoidy.


Autor: Dorota Trojan


Flawonoidy możemy znaleźć w owocach o ciemnym zabarwieniu ( borówki, czereśnie, aronia, suszone) i pomarańczowych oraz zielonych jarzynach (papryka żółta, nać selera). Możemy je spotkać również w orzechach, nasionach, czerwonym winie i zielonej herbacie.


Ich najważniejszym zadaniem jest ochrona roślin przed mocnym promieniowaniem słonecznym.
W organizmie ludzkim flawonoidy chronią i wzmacniają komórki, zwiększają odporność, zwalczają infekcje wywołane przez pasożyty a zwłaszcza przez bakterie. Najcenniejszymi flawonoidami działającymi bakteriobójczo są flawonoidy z cytrusów.

Flawonoidy pełnią również inne zadania jak np. oczyszczanie organizmu z trujących metali ciężkich. Po prostu flawonoidy wiążą się z tymi metalami i w tej formie opuszczają organizm. Następną zaletą flawonoidów jest działanie antyalergiczne. Alergia jest bowiem schorzeniem wynikającym z atakowania alergenu w osłabionym organizmie. Flawonoidy uodparniają ciało a także pomagają usuwać alergen.
Niszczenie wolnych rodników tlenowych jest następnym niezwykle pożytecznym zadaniem. W następstwie tego działania, każda tkanka jest chroniona przed nowotworami. Alergia, nowotwory, oczyszczanie organizmu to jednak nie koniec. Równie ważna jest również ochrona przed uszkodzeniem układu krwionośnego i serca. Flawonoidy zapobiegają chorobie niedokrwiennej serca, miażdżycy, uszczelniają naczynia krwionośne. Dzięki flawonoidom łatwiej jest usunąć hemoroidy i krwawienie dziąseł.

Widać wyraźnie, że flawonoidy są niezwykle pożyteczne. Warto je uwzględniać w codziennej diecie. Jeśli mamy kłopoty z dostarczeniem odpowiedniej ilości flawonoidów z jedzeniem można zastosować naturalne suplementy diety zawierające flawonoidy. Ich siła działania nie ulega zmianie a jest to dużo prostsze rozwiązanie.


a

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Jak jeść, aby nie być otyłym?

Jak jeść, aby nie być otyłym?


Autor: Ewa Wilczek


Problem związany z jedzeniem jest bardzo powszechny i dotyka niemalże każdego. Wcześniej czy później stajemy przed faktem, że dotychczasowe spodnie nie dopinają się albo bluzka jest za mała. Główną przyczyną jest brak prowadzenia zdrowego trybu życia oraz niska świadomość na temat zdrowego odżywiania się.


Czym kierować się przy wyborze diety?
Najważniejsze jest to, co chcemy osiągnąć. Jaka część ciała ma się pomniejszyć i o ile centymetrów? Diet jest bardzo dużo i nie wszystkie są dobre dla każdego. Trzeba ściśle przestrzegać tego, co jest napisane w zestawie. Nic nie robi się samemu, a jeżeli już, to na własną odpowiedzialność.

krok 2

Nie należy jeść ciężkich potraw na noc, ponieważ trawienie pokarmu jest spowolnione i wtedy dochodzi do odkładania się tłuszczu w niechcianych miejscach. Jedzenie późnym popołudniem powinno zakończyć się o godzinie 18, gdzie organizm jest w stanie to przyswoić.

krok 3

Podstawą sukcesu diety jest stosowanie jej w sposób systematyczny. Sama dieta nie zawsze daje takie efekty, jakie byśmy oczekiwali. Dlatego warto to również podeprzeć metodami wspomagającymi.

krok 4

Uprawianie sportu i ćwiczenia bardzo dobrze wpływają na zachowanie dyscypliny w stosowanej diecie. Bieganie o porze rannej dodaje energii i wpływa na kondycję fizyczną - z tym bardzo mocno łączy utrzymanie nienagannej sylwetki i zdrowego odżywiania się.
Bieganie pozwala ukoić nerwy i uspokoić się w razie poddenerwowania. Daje poczucie odprężenia i zrzucenia kilku kalorii, które nie dają spokoju.

krok 5

Pływanie to metoda niezawodna, ale bardzo wyczerpująca i nie zawsze można z niej korzystać w danej chwili. Trzeba mieć zaplanowany plan dnia. Pływanie daje możliwość zrzucenia wielu kalorii, ale istnieje zagrożenie, że po wyjściu z basenu od razu pójdziemy coś przekąsić. I to jest zgubne - bo to, co straciliśmy męcząc się przy kolejnym motylku czy delfinie, zostaje uzupełnione o posiłek, w dodatku bardzo niezdrowy, bo zwykle są to hamburger albo frytki.

krok 6

Regularny aerobik to sposób, w którym wszystkie partie ciała są zaangażowane, przez co czujemy się bardzo dobrze, wraca chęć do życia i brakująca cały czas energia. Jednak również musi być on wpisany w grafik dnia. Zajęcia nie są też tanie. Trzeba liczyć się z kosztem miesięcznym.

krok 7

W aptekach czy sklepach znajdziemy wiele suplementów diety w postaci witamin. Trzeba jednak wiedzieć, jak je stosować, aby nie doprowadzić do ich przedawkowania. Zbyt duża ilość witamin może bardziej zaszkodzić niż pomóc w diecie.

krok 8

Praca siedząca jest wielką bolączką i jednym z powodów, dla których nie chce się nic robić więcej dla zdrowia. W sposób praktyczny można zadbać o kondycję wchodząc po schodach, a nie jeżdżąc windą. I już parę mięśni zostaje zaangażowanych. Po każdej godzinie pracy należy zrobić sobie pięciominutowy odpoczynek. Można przejść się do kuchni i zrobić herbatę albo wyprostować kości.

krok 9

Zamiast samochodu i zatłoczonego miasta, jedź do pracy rowerem.

krok 10

Do filtrowania organizmu potrzebna jest duża ilość wody mineralnej, którą pije się w ciągu dnia. Do niej można wcisnąć kawałek cytryny - to zmniejsza uczucie pragnienia. Woda oczyszcza z toksycznych związków. Poza tym cytryna to naturalna witamina C.

krok 11

Najwięcej kalorii traci się przy uprawianiu seksu. Rada - to kochajmy się regularnie, a nie trzeba będzie martwić się o stosowanie diet i innych wspomagających środków.


http://www.zaradni.pl/porada/695,jak_kota_przyzwyczaic_do_obecnosci_nowego_towarzysza

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Zdrowa żywność to podstawa

Zdrowa żywność to podstawa.


Autor: Marta Marta3


Każdy z nas marzy o wspaniałej sylwetce i zdrowym wyglądzie, przez co wydajemy masę pieniędzy na siłownie i fitness kluby. Jest to oczywiście jakiś sposób do osiągnięcia założonego celu, ale nie możemy zapominać, że gwarantem poprawienia ogólnego stanu zdrowia jest odpowiednia dieta.


W świecie fast foodów, używek i szybkiego trybu życia bardzo łatwo zapomnieć o zasadach zdrowego żywienia. Na szczęście nie jesteśmy skazani na otyłość, dzięki modzie na dobry wygląd i ogólną kondycję fizyczną. Coraz powszechniejsze staje się korzystanie z usług oferowanych przez różnego rodzaju fitness kluby i centra sportu, a uprawianie jakiegokolwiek sportu jest ciekawym sposobem na zagospodarowanie czasu wolnego.

Wszyscy chcemy dobrze wyglądać i o ile zdajemy sobie sprawę z konieczności umieszczenia w naszym życiu jakiejkolwiek formy aktywności fizycznej, o tyle większość z nas zapomina o zachowaniu odpowiedniej diety. A to właśnie prawidłowe odżywianie jest gwarantem sukcesu w dążeniu do bycia „wiecznie młodym” i „wiecznie pięknym”.

Obecnie nie trudno o informacje dotyczące zdrowego żywienia. Niemalże w każdej księgarni znajdziemy masę poradników i książek kulinarnych, które doskonale przybliżą nam interesującą nas tematykę. Ponadto zauważyć można, pojawienie się stron internetowych poruszających tematykę zdrowego stylu życia.

Jeśli nie chcemy opierać się na takich pomocach, warto udać się do dietetyka. Jest to specjalista zajmujący się planowaniem i nadzorowaniem prawidłowego i racjonalnego odżywiania. Ponadto, taka osoba prowadzi badania produktów żywnościowych i określa ich dostosowanie do potrzeb organizmu. Zdrowa żywność nie jest mu obca, więc z całą pewnością będzie w stanie zaproponować nam najodpowiedniejszą dla naszego organizmu dietę. Niestety z poradami profesjonalnego dietetyka zwykle wiążą się dość duże koszta, dlatego jeżeli masz silne postanowienie zmiany nawyków żywieniowych i chcesz poświęcić temu trochę czasu, zdecydowanie polecam pierwsze rozwiązanie.

Oczywiście musimy pamiętać o racjonalnym zachowaniu. Nie możemy się głodzić całymi tygodniami, a później wracać do starych przyzwyczajeń, takich jak jedzenie tłustych obiadów wieczorami, czy palenie paczki papierosów na dzień, oczekując przy tym, że nasza kondycja i ogólny stan zdrowia się polepszy.

Inwestycja w siebie i swoje zdrowie jest chyba najlepszą z możliwych i nie ważne jak wiele czasu i wysiłku w nią włożymy, to i tak w całości nam się zwróci. Głównie w postaci lepszego samopoczucia i atrakcyjniejszego wyglądu. Dlatego warto zawczasu pomyśleć o swojej przyszłości, bo przecież na sam koniec najważniejszym co nam pozostanie, będzie nasze zdrowie.


Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.