Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

czwartek, 21 marca 2019

Kuchenka mikrofalowa i jej szkodliwy wpływ na jedzenie

Kuchenka mikrofalowa i jej szkodliwy wpływ na jedzenie


Autor: miracle


O tym, że jedzenie podgrzewane w kuchence mikrofalowej jest szkodliwe było potwierdzone badaniami już w 1942, jednakże wyniki tych badań były z wielu stron utrudnione do uzyskania.


Dlatego też wiedza o nich wśród nas, zwykłych ludzi jest dość mała. Świadczy o tym fakt, że obecnie w większości gospodarstw domowych znajduje się kuchenka mikrofalowa. W czasie podgrzewania pożywienia białka, kwasy tłuszczowe i witaminy pozostają w większości chemicznie niezmienione, ale wysoka częstotliwość zmienia struktury cząsteczkowe, a często prowadzi nawet do zniszczenia ścian komórkowych. Natomiast przy tradycyjnym gotowaniu struktura komórkowa pozostaje nienaruszona.

Te zmiany powodują patologiczny proces, podobny do wczesnego stadium powstawania nowotworu. Możliwe jest również powstawanie nowych substancji o nieznanym do końca działaniu. Następuje niekorzystna polaryzacja komórek gotowanych warzyw, co powoduje powstanie wolnych elektronów, które mogą z kolei wywołać zakłócenia w procesach biologicznych poprzez wchodzenie w reakcje z enzymami.

To wszystko przyczynia się do tego, że jedzenie podgrzewane w kuchence mikrofalowej ma z jednej strony zmniejszoną wartość odżywczą, a z drugiej sprzyja powstaniu i rozwojowi nowotworów. Zmniejsza też odporność organizmu wobec nowotworowych rozrostów tkanki.

Badania prowadzone w 1992r. w Niemczech przez dr.H.Hertka i B.Blanca jednoznacznie wskazują na szkodliwość pokarmów poddanych obróbce w kuchence mikrofalowej. Uczenie ci stwierdzili, że jedzenie to wywołuje we krwi osób badanych następujące zmiany:

1. obniżenie poziomu hemoglobiny

2. podwyższenie hematokrytu

3. podwyższenie białych ciałek krwi- leukocytów

4. podwyższenie cholesterolu.

Wobec powyższego, dobrze byłoby nie korzystać z tego "dobrodziejstwa", jakim jest kuchenka mikrofalowa, a przynajmniej starać się używać jej jak najmniej.


www.miracle-zdrowieiuroda.blogspot.com

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Odpowiednia dieta na wysoki cholesterol

Odpowiednia dieta na wysoki cholesterol.


Autor: Tobiasz Duda


Boimy się gdy jest go za dużo we krwi, bo jego nadmiar powoduje, że nasze naczynia krwionośne są zatykane, co uniemożliwia przepływ krwi. Każdy kto ma problem z cholesterolem swoje zmiany dokonuje właśnie w diecie.


Dieta ma wpływ nie tylko na poziom cholesterolu, ale na całe nasze zdrowie. Musisz jednak wiedzieć, że problem nie tkwi tylko i wyłącznie w diecie. Za nim zdecydujesz, żeby obniżyć cholesterol musisz być świadomy, że ilość cholesterolu w pożywieniu ma nie wielki wpływ na jego poziom we krwi. Cholesterol jest produkowany w również w wątrobie. Więc jeśli do organizmu dostarczana jest mała ilość cholesterolu to nasz organizm wysyła sygnał do wątroby, żeby go dorobić.

Taka jest kolej rzeczy.

Jednak potrzebne są Ci zmiany w diecie, żeby w ten sposób obniżyć wysoki cholesterol jeśli jest zbyt duży, uregulować proporcję między cholesterolem LDL i HDL, oraz wzmocnić swój układ krążenia, co jest bardzo ważne i istotne przy odkładaniu się miażdżycy. Wszystko to możesz osiągnąć ograniczając spożywanie pokarmów pochodzenia zwierzęcego i stosując kilka bardzo ważnych zasad. Są to proste zasady, które każdy z nas może wprowadzić do diety. Dzięki temu nie tylko poprawisz poziom cholesterolu i wzmocnisz układ krążenia, ale poprawisz zdrowy styl życia.

Najlepiej byłoby zacząć od zmniejszenia spożywania pokarmów pochodzenia zwierzęcego np. smażone mięso, tłuste mięsa. A także ogranicz jedzenie produktów pochodzenia mlecznego takich jak słodkie ciasto, produkty wysoko przetworzone i konserwowane. Zamiast margaryny i masła zacznij stosować oliwę z oliwek. Wszystkie te produkty negatywnie wpływają na stan naczyń krwionośnych.

Dużo warzyw i owoców.

Do poprawy stanu naczyń krwionośnych potrzebne są nam odpowiednie ilości minerałów, witamin, antyoksydantów, enzymów. Jeśli włączysz do swojej diety dużo ilości świeżych owoców, warzyw to w ten sposób Twoje naczynia krwionośne staną się bardziej elastyczne, mocne i nie będą ulegać pękaniu.

Jedz dużo ryb – kwas omega3.

Kwas omega-3 zmniejsza poziom trójglicerydów i cholesterolu LDL we krwi, a przy tym wszystkim podwyższa poziom dobrego cholesterolu HDL. Największe ilości kwasu omega-3 znajdują się właśnie w rybach morskich (łosoś, śledź, halibut, makrela).

Duże ilości witaminy C w organizmie.

Dla niektórych może się wydawać to dziwne, jeśli powiem, że witamina C jest jedną z najważniejszych witamin, która jest potrzebna, żeby nasz układ krążenia był w odpowiedniej formie i działał tak jak należy. Zastosowanie witaminy C jest olbrzymie. Jednak nam zależy na tym, żeby pozbyć się problemów z cholesterolem i uchronić swoje zdrowie przed groźnymi chorobami np. miażdżyca, choroby serca, udar mózgu. Wzbogać dietę o witaminę C, która doprowadzi stan naczyń krwionośnych do odpowiedniego stanu. Uchroni Cię ona przed odkładaniem się cholesterolu w naczyniach krwionośnych.

Jedz czosnek.

Czosnek ma doskonałe właściwości, które pomagają obniżyć cholesterol. Zawiera on taką substancję jak allicyna, dzięki której możemy zmniejszyć poziom cholesterolu i obniżyć ciśnienie.

Po zastosowaniu się do tych zasad, możesz liczyć na bardzo dobre rezultaty. Myślę, że dzięki nim będziesz mógł z łatwością poprawić swój poziom cholesterolu.


Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Cholesterol - jak walczyć z jego nadmiernym stężeniem

Cholesterol - jak walczyć z jego nadmiernym stężeniem


Autor: Szymon Barth


Bardzo wiele osób w społeczeństwie polskim i nie tylko ma problemy ze zwiększonym stężeniem cholesterolu we krwi. Badania potwierdziły, że jemy za tłusto. Około 15-20% ludności w krajach uprzemysłowionych cierpi na chorobę zwaną hiperlipidemią, czyli nadmiar tłuszczu we krwi.


Cholesterol jest takim składnikiem, który jest wytwarzany przez nasz organizm i należy do normalnych składników naszej krwi. Wytwarzają go wszystkie narządy, a szczególnie wątroba. Jedyny wniosek jaki się nasuwa to taki, że organizm nie potrzebuje abyśmy dostarczali mu cholesterol wraz z pokarmem. Niestety dzieje się tak ,że poprzez nieprawidłową dietę dostarczamy organizmowi zbyt dużo cholesterolu i stężenie we krwi tego składnika znacznie wzrasta. DLATEGO ZAWARTOŚĆ TŁUSZCZÓW W POŻYWIENIU NIE POWINNA PRZEKRACZAĆ 30% ZAPOTRZEBOWANIA ENERGETYCZNEGO. Należy także kontrolować spożywanie węglowodanów, których powinno być około 60% zapotrzebowania energetycznego. Jeżeli będzie ich nadmiar organizm przekształci je w tłuszcze. Na całkowitą zawartość cholesterolu we krwi składa się tzw. Cholesterol LDL(zły) i cholesterol HDL(dobry). Pierwszy z nich LDL uszkadza ściany naczyń krwionośnych, natomiast HDL ma właściwości ochronne. Zbyt duże stężenie cholesterolu sprzyja także chorobom naczyń wieńcowych, udarom mózgu i zawałom serca.

Tłuszcze są niezbędne w naszej diecie, gdyż to właśnie one budują błony komórkowe, komórki nerwowe i hormony steroidowe. Poza tym w tłuszczach są rozpuszczalne niektóre witaminy (A,D,E,K). Tłuszcze służą także jako źródło energii do długo trwającej pracy. Podsumowując: samo spożywanie tłuszczów nie stanowi problemu zdrowotnego, istotna jest ich ILOŚĆ I JAKOŚĆ.

PROFILAKTYKA

- OGRANICZMY ZAWARTOŚĆ CHOLESTEROLU W POŻYWIENIU

- ZJADAJMY MNIEJ TŁUSZCZÓW POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO BO WŁAŚNIE W NIM ZNAJDUJE SIĘ CHOLESTEROL, KTÓREGO NATOMIAST NIE MA W TŁUSZCZACH POCHODZENIA ROŚLINNEGO.

- SPOŻYWAJMY DUŻO OWOCÓW I WARZYW, ZIÓŁ, ORZECHÓW, PRODUKTÓW PEŁNOZIARNISTYCH

- UNIKAJMY CUKRU, SŁODYCZY BARDZO DROBNO ZMIELONYCH MĄK, KONSERW

- ZWRÓĆMY UWAGĘ NA UKRYTY TŁUSZCZ: NP. W CZEKOLADZIE, KIEŁBASIE, PIECZYWIE.

- PIJMY ZIELONA HERBATĘ, KTÓRA ZMNIEJSZA STĘŻENIE „ZŁEGO CHOLESTEROLU” LDL WE KRWI. PIJMY JĄ WIĘC DO KAŻDEGO POSIŁKU.

- SAMA DIETA TO JEDNO. WYSIŁEK FIZYCZNY(BIEGANIE, JAZDA NA ROWERZE, PŁYWANIE) LUB INNE WZMAGAJĄCE RUCH POMAGAJĄ W ZMNIEJSZENIU LUB UTRZYMANIU W NISKIM POZIOMIE STĘŻENIA CHOLESTEROLU WE KRWI.

ZDROWIA!!!


Inus, www.badzzdrowy.blogspot.com

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Witaminy a praca mózgu

WITAMINY a praca mózgu


Autor: Dawid Pisarski


Ważnym elementem odżywczym są dla naszego mózgu są witaminy. Naukowo dowiedziono, że osoby z wysokim poziomem witamin B1, B2, B12 są zdolne do większego wysiłku umysłowego.


Witaminy korzystnie wpływają na pracę mózgu, gdyż przyczyniają się do rozkładu aminokwasu homocysteiny, który komplikuje transport krwi do mózgu. By lepiej zapamiętywać i odtwarzać informacje oraz na szybszą koncentrację, powinniśmy spożywać produkty zawierające witaminę B1, B2, B12 oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.


Witamina B1 przyczynia się do poprawy naszego samopoczucia, nastroju oraz usuwa zmęczenie. Jej brak powoduje kłopoty z myśleniem, odczuwanie niepokoju czy niepewności. Dzienną dawką jakiej potrzebujemy jest 2,0 mg, jednak spożywanie słodyczy lub stres powodują, że zapotrzebowanie na tą witaminę jest większe.

Źródła: Witaminę B1 w największych ilościach znajdziemy w produktach zbożowych, mięsie (szczególnie wieprzowinie) oraz w roślinach strączkowych np. grochu czy fasoli.


Witamina B2 jest niezbędna do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania mózgu. Jej niedobór przejawia się w uczuciu piekących oczu czy łuszczeniu się czoła (przyczynia się także do tłuszczących się włosów). Dzienna dawka nie powinna przekraczać 2,5 mg na dzień.

Źródła: Przyjmujemy ją wraz z z mlekiem i jego przetworami oraz podrobami czy drożdżami piekarskimi, które są bogatym źródłem witaminy B1.


Witamina B12 przyczynia się do poprawy pamięci i koncentracji. Jej niedobór powoduje zaburzenia neurologiczne, osłabienia czy nawet utratę pamięci. Dziennie powinniśmy spożywać jej 3 mcg.

Źródła: Bogatymi źródłami witaminy B12 są produkty pochodzenia zwierzęcego (nerki, wątroba, serce) a także chude mięsko, jajka i ryby.


Witamina E chroni organizm przed szkodliwymi zanieczyszczeniami czy promieniowaniem. Dzięki niej odczuwamy pozytywną energię, chęci do życia, rześkość. Jej niedobór osłabia mięśnie szkieletowe i wzrok oraz powoduje rozdrażnienie. Nasz organizm potrzebuje ok. 2,0 mg witaminy E na dzień.

Źródła: Oleje roślinne (słonecznikowy, arachidowy), orzech laskowy, płatki owsiane, szparagi, szpinak, żółtko jajka.


Witamina C pobudza aktywność komórek mózgowych, ułatwia szybkie uczenie się i zapamiętywanie, poprawia samopoczucie. Objawem niedoboru tej witaminy może być np. krwawienie dziąseł w trakcie mycia zębów. Potrzebujemy jej 120 mg na dzień – jednak należy pamiętać, że witaminę C niszczy wysoka temperatura. Wiele czynników (stres, używki) powoduje, że powinniśmy zwiększyć dawkę nawet do 1000 mg na dzień! Ponieważ organizm nie magazynuje witaminy C ważne jest jej systematyczne przyjmowanie.

Źródła: Świeże owoce i warzywa są głównym źródłem witaminy C. Największe jej ilości znajdziemy w truskawkach, malinach, porzeczkach, szpinaku, brukselce, papryce.


Ucz się kilkakrotnie razy szybciej i efektywniej! http://szybkie-uczenie.blogspot.com/

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Wzmacnianie układu trawiennego u dzieci

Wzmacnianie układu trawiennego u dzieci


Autor: Anna Krasucka


U dzieci ważne jest, by wzmocnić przede wszystkim żołądek i śledzionę, a ogólniej mówiąc cały układ trawienny organizmu. Śledziona i żołądek odgrywają szczególnie ważną rolę w zachowaniu zdrowia, rekonwalescencji po chorobie, a zwłaszcza w rozwoju dziecka.


Podobnie jak w przypadku niemowląt, u dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym ważne jest, by wzmocnić przede wszystkim żołądek i śledzionę, a ogólniej mówiąc cały układ trawienny organizmu. Śledziona i żołądek odgrywają szczególnie ważną rolę w zachowaniu zdrowia, rekonwalescencji po chorobie, a zwłaszcza w rozwoju dziecka. Śledziona pozyskuje energię i substancje odżywcze z pokarmu i przekształca je w substancje odżywcze ciała. Dzięki temu może powstać krew, tkanki, mięśnie i wszystkie pozostałe części organizmu. Dla fizycznego i psychicznego rozwoju dziecka jest sprawą najwyższej wagi, by pozyskać wystarczającą ilość energii z pożywienia. Z drugiej strony proces trawienia powinien zużywać jak najmniej energii, ponieważ układ trawienny dziecka dopiero się rozwija i nie zdążył jeszcze w pełni wykształcić funkcji trawiennych. Dlatego tak ważne jest zharmonizowane odżywianie zarówno u dzieci jak i u dorosłych. Stąd czerpiemy witalność, moc intelektu, umysłu i radość życia. Oznacza to, że podnosimy poziom składników odżywczych przy pomocy neutralnych i ciepłych warzyw, zbóż, roślin strączkowych, orzechów i ewentualnie zup mięsnych oraz wspomagamy wytwarzanie płynów ciała podając gotowane chłodne termicznie warzywa, owoce i niewielkie ilości surówek.

Nawet drobne błędy w odżywianiu mogą prowadzić do poważnych dolegliwości. Jeśli dziecko zjadło za dużo produktów zimnych i wychładzających (zwłaszcza banany i inne cytrusy, a także nabiał, słodycze i biała mąka), łatwo może dojść do przeziębienia, kataru, zapalenia ucha czy biegunki. Termicznie zimne pokarmy bardzo osłabiają pracę śledziony i żołądka obniżając tym samym znacznie odporność i zwiększa podatność na infekcje.

Produkty mleczne - takie jak mleko, jogurt, ser itd., zwłaszcza gdy towarzyszą im wychładzające owoce, takie jak banany i cytrusy, są główną przyczyną powstawania tzw. wilgoci, która to właśnie jest odpowiedzialna za wszelkiego rodzaju stany zapalne zatok, gardła, ucha oskrzeli i płuc, podatność na infekcje, astmę i nadwagę. Jogurt czy twarożek z bananem to najgorsze śniadanie jakie można podać!

Produkty mleczne również upośledzają proces przyswajania żelaza w jelitach. Dobrze ugotowane zboża, orzechy i ziarna są źródłem dobrze przyswajalnego żelaza.

Cukier i słodycze b. ważna rola smaku słodkiego - wzmacnia żołądek i śledzionę. Smak słodki ma działanie budujące dla organizmu. Ponieważ dzieci cały czas rosną, potrzebują szczególnie dużo energii, ochota na coś słodkiego jest więc u nich zupełnie naturalna. Ciało domaga się w ten sposób tego, co jest mu potrzebne. Kiedy jednak zamiast karmić dzieci słodkimi warzywami, zbożami i owocami, dajemy im cukier, duże ilości miodu i słodyczy nie zaspakajamy ich prawdziwych potrzeb. Cukier i słodycze oraz lody, wszystkie napoje schłodzone, soki owocowe i owoce południowe mają wychładzające działanie i niszczą śledzionę i żołądek, a także są przyczyną wyżej wymienionego gromadzenia się wilgoci. Jest to na rękę producentom słodyczy, ponieważ im słabsza śledziona, tym większa ochota na słodycze. Dodatkowo cukier podrażnia układ nerwowy i powoduje zużycie ważnych dla organizmu witamin i soli mineralnych. Przyspiesza spadek poziomu energii, mimo, że pierwszym wrażeniem po zjedzeniu czegoś słodkiego jest pobudzenie i poprawa nastroju. Ponadto dzieci uzależniają się od słodyczy.

Napoje - Najlepszym napojem jest ciepła przegotowana woda, niesłodzony kompot lub słaba herbatka ziołowa też niesłodzona np. rumianek, znamiona kukurydzy, koper włoski, lipa (uwaga! mięta jest wychładzająca, nadaje się jako napój na gorące dni). Wszystko, co dostaje się do żołądka, żeby mogło być dobrze strawione, musi zostać podgrzane. Jest to olbrzymi wydatek energii ze strony organizmu, dlatego lepiej pić napoje lekko ciepłe.

Świeże soki owocowe bardzo wychładzają organizm, szczególnie śledzionę i żołądek – tak ważne dla zdrowia. Osłabiają odporność i wcale nie dostarczają wbrew ogólnej opinii witamin organizmowi. Surowe warzywa i owoce są ciężko strawne, a zawarte w nich witaminy bardzo ciężko przyswajalne. Wprawdzie podczas obróbki termicznej część witamin tracimy, ale nie wszystkie. Dodatkowo, gotowe soki są bardzo mocno słodzone.

Produkty z białej mąki: pieczywo, makaron, pizza - Nie zawierają żadnych substancji mineralnych i witamin, są pozbawione błonnika.

Sól - Większość serów, kiełbasa, szynka, gotowe sosy, kostki rosołowe, vegeta, ketchup, chipsy obniżają poziom energii oraz wysuszają soki i krew. Psują delikatny zmysł smaku dzieci. Wskutek czego dziecko nie chce jeść zbóż i warzyw a woli frytki i kiełbaski.

OGÓLNE ZASADY

1.Prostota pozostaje kluczem do właściwego odżywiania dzieci.

2. Posiłki powinny być spożywane regularnie o tych samych porach.

3. Dań dla dzieci nie należy mocno przyprawiać.

4. Na krótko przed jedzeniem i podczas posiłku nie powinno się pić, ponieważ utrudnia to trawienie i osłabia apetyt.

5. Dzieci nie powinny być zbyt zmęczone w porze posiłku, nie mają po prostu wtedy siły zjeść.

6. Należy unikać jedzenia surowych owoców wieczorem, kiedy trawienie jest osłabione, ponieważ może to prowadzić do fermentacji w jelitach.

7. Długie siedzenie w szkole, przed telewizorem lub komputerem spowalnia i osłabia przepływ energii w ciele, sprzyjając osłabieniu śledziony i nerek.


Anna Krasucka

PIĘĆ SMAKÓW
Akademia Odżywiania dla Zdrowia
tel: 507 200 477
e-mail: piecsmakow@piecsmakow.com.pl
WWW.PIECSMAKOW.COM.PL

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.