Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

niedziela, 17 listopada 2019

Piękna sylwetka dzięki racjonalnej diecie 1000 kalorii

Piękna sylwetka dzięki racjonalnej diecie 1000 kalorii.


Autor: Ata


Dieta 1000 kalorii to doskonały sposób na oczyszczenia organizmu, zrzucenie paru kilogramów i zmniejszenie rozmiarów żołądka. Dzięki tej diecie nie tylko zyskasz szczupłą sylwetkę, ale również poczujesz się lepiej, a Twój organizm nabierze witalności.


Aktualnie jedną z bardziej popularnych diet jest dieta 1000 kalorii (1000 kcal). Jest ona chętnie stosowana nie tylko przez kobiety, ale i przez mężczyzn. Jej bezkonkurencyjność polega na tym, że nie zmusza do nagłej i drastycznej zmiany trybu życia oraz przyrządzania wydziwionych potraw. Jak sama nazwa diety wskazuje polega ona na tym, że ogranicza się spożycie kalorii w posiłkach do 1000 kalorii w ciągu doby. Jest to norma dla osób prowadzących bierny tryb życia, a osoby pracujące fizycznie oraz prowadzące aktywny tryb życia mogą przyjmować do 1500 kalorii. Dlatego ilość kalorii należy skrupulatnie liczyć.

Podczas stosowania diety należy zmienić nawyki żywieniowe tzn. można spożywać 5 niewielkich posiłków dziennie w odstępach około 2 godzinnych. Pierwszy posiłek powinien być lekkim śniadaniem, które zjadamy w godzinach rannych. Następnie mała przekąska. Dopiero około godziny 14 możemy spożyć bardziej pożywny posiłek, czyli obiad. W granicach godziny 16 można przekąsić lekki podwieczorek i do godziny 18 zjadamy ostatni posiłek, czyli kolację. Wszystkie posiłki muszą być lekkie i łącznie nie mogą przekroczyć 1000 kalorii. Nie wolno też zmniejszać ilości posiłków w ciągu dnia. Dzięki takim niedużym posiłkom przyjmowanym dość często organizm będzie miał na bieżąco dostarczaną energię. Jak zużyje dostarczoną mu energię i będzie potrzebował większej ilości, to zacznie sam szukać innego źródła mocy i wtedy zacznie spalać zapasy zgromadzone wcześniej w postaci fałdek tłuszczu.

Podczas stosowania diety należy wypijać minimum 2 litry wody dziennie. Dzięki temu organizm szybciej się oczyści, a głód będzie mniej odczuwalny. Podczas stosowania diety należy zrezygnować z alkoholu, słodyczy, tłustego mleka i jego przetworów, tłustych wędlin i mięs, a także ostrych przypraw, które pobudzają apetyt. W tym czasie należy spożywać produkty zbożowe bogate w błonnik, produkty z chudego mleka i jajka, warzywa, wędliny drobiowe oraz ryby. Dopuszcza się jedzenie owoców, ale tylko w niewielkiej ilości i to z niską zawartością cukru. Ważne jest również przygotowanie potraw. Zdrowsze i polecane są dania pieczone czy gotowane aniżeli smażone.

Stosowanie tej diety na początku może dawać efekt utraty 1 do 2 kilogramów tygodniowo, następnie waga będzie spadać trochę wolniej, jednak jest to zupełnie normalne, gdyż początkowo organizm traci wodę. Dieta 1000 kalorii jest bezpieczna dla zdrowia, nie wymaga dodatkowego stosowania środków chemicznych, dostarcza organizmowi niezbędne witaminy, minerały i substancje odżywcze. W czasie stosowania diety, ale nie tylko, zaleca się dodatkowy ruch, na przykład spacer na świeżym powietrzu. Tą dietę szczególnie zaleca się wszystkim, którzy już zapomnieli, kiedy i jak należy się odżywiać.


Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Dieta Śródziemnomorska

Dieta Śródziemnomorska


Autor: dominum


Badania wykazały że dieta stosowana przez ludzi żyjących w basenie morza śródziemnego, powoduję dłuższą średnią długości życia i zdecydowana mniejszość występowania chorób układu sercowo-naczyniowego.Poza tym sprzyja w odchudzaniu.Oto dieta na cały tydzień



Dieta Śródziemnomorska- jadłospis na cały tydzień

PONIEDZIAŁEK
I śniadanie
2 kromki chleba żytniego razowego, cienko posmarowane margaryną, pół jajka na twardo, 2 plasterki chudej szynki, 100 g sałatki z pomidora i czosnku z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy
II śniadanie
Kubeczek jogurtu naturalnego, jedna brzoskwinia
Obiad
Szaszłyk z piersi kurczaka, cebuli i czerwonej papryki pokropionego odrobiną oleju, 30g brązowego ryżu, 200g surówki z sałaty, ogórka, kiełków soi i koperku
Podwieczorek
Gruszka
Kolacja
Kromka grahamka z 2 plastrami szynki, 200g sałatki z pomidora i papryki, plaster sera feta ze szczypiorkiem
WTOREK
I śniadanie
2 kromki chleba żytniego gruboziarnistego, cienko posmarowane margaryną, 50g wędzonego dorsza, 50g sałatki z małego pomidora i ogórka
II śniadanie
Opakowanie serka homogenizowanego
Obiad
Talerz zupy pieczarkowej gotowanej na włoszczyźnie z odrobiny oliwy z oliwek, 100g łososia pieczonego w folii, 3 łyżki gotowanych ziemniaków, 100g sałaty doprawionej oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
Podwieczorek
Szklanka chudego zsiadłego mleka, szklanka owoców sezonowych
Kolacja
150g sałatki z pomidora i cebuli z odrobiną oliwy z oliwek i soku z cytryny, 40g kaszy kuskus, 2 plasterki szynki
ŚRODA
I śniadanie
Kromka pumpernikla cienko posmarowana margaryną, 2 plasterki żółtego sera, 2 liście sałaty z pomidorem
II śniadanie
Kubeczek kefiru
Obiad
250g kapuśniaku gotowanego z włoszczyzną i piersią kurczaka, 200g ryby po grecku z odrobiną oliwy
Podwieczorek
Szklanka owoców sezonowych
Kolacja
2 kromki chleba żytniego razowego, parówka drobiowa, 100g brokułów z wody
CZWARTEK
I śniadanie
Filiżanka płatków kukurydzianych ze 175g jogurtu naturalnego, brzoskwinia
II śniadanie
Kromka żytniego chleba razowego cienko posmarowana margaryną, plasterek polędwicy, ogórek
Obiad
Chłodnik z 200g kefiru, ogórka, botwiny, szczypiorku i jaja, 2 mandarynki
Podwieczorek
Szklanka soku pomarańczowego
Kolacja
250g sałatki z tuńczyka, papryki, kukurydzy i groszku z puszki, pół grahamki
PIĄTEK
I śniadanie
Kromka razowego chleba żytniego, cienko posmarowanego margaryną i pastą rybną( 30g wędzonej makreli i 80g chudego twarogu), 100g surówki z pora i jabłka
II śniadanie
Mały banan, szklanka odtłuszczonego mleka
Obiad
250g leczo z piersi indyka, czerwonej i zielonej papryki, kabaczka, cebuli i pomidora, 30 g brązowego ryżu, szklanka soku owocowego
Podwieczorek
Gruszka
Kolacja
Pół grahamki cienko posmarowanej oraz 30 g pasztetu drobiowego, 100g fasolki szparagowej z wody
SOBOTA
I śniadanie
2 kromki chleba żytniego razowego cienko posmarowanego margaryną, 2 plasterki szynki z indyka, 100g sałatki z ogórka i szczypiorku
II śniadanie
Banan, 175g jogurtu naturalnego
Badania wykazały że dieta stosowana przez ludzi żyjących w basenie morza śródziemnego powoduję dłuższą średnią długości życia i zdecydowana mniejszość występowania chorób układu sercowo-naczyniowego oto gotowe zestawy tej diety.
Obiad
Zupa koperkowa z 2 ziemniakami, włoszczyzną i piersią kurczaka, 200g
czerwonej papryki faszerowanej ryżem, przecierem pomidorowym i jajkiem
Podwieczorek
Plaster arbuza
Kolacja
200g sałatki greckiej, 2 kromki żytniego chleba razowego
NIEDZIELA
I śniadanie
2 kromki pumpernikla cienko posmarowane margaryną, 60g chudego twarożku ze szczypiorkiem, pomarańcza
II śniadanie
Pół grahamki z 20g pasty z kurczaka, 10 rzodkiewek
Obiad
Talerz zupy kalafiorowej na włoszczyźnie i piersi z kurczaka, 200g polędwicy wołowej z rusztu, 30g kaszy gryczanej, 100g fasolki szparagowej z wody
Podwieczorek
150g jogurtu owocowego
Kolacja
250g sałatki z bobu, jabłka, czerwonej papryki, koperku, doprawionej oliwą, sokiem z cytryny i musztardą


http://mojezdrowepodejscie.blogspot.com/

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Wysokie ciśnienie, twój wróg

Wysokie ciśnienie, twój wróg


Autor: Konrad Gawron


Kilka ciekawych a prostych sposobów walki z wysokim ciśnieniem. I nie musi to być walka z nierównym rywalem, samym sobą czy swoją słabością psychiczną bądź fizyczną.


Zasadniczo taka walka składać się będzie z kilku podstawowych elementów:
1. Unikanie stresu
2. Aktywność Fizyczna
3. Dieta

O ile pierwsze dwa punkty trudno zrealizować, z przyczyn od nas niezależnych takich jak praca, brak czasu, problemy z utrzymaniem, to samą dietą można wiele z działać. Ale od początku. Wielu ludziom dieta kojarzy się z czymś trudnym do zrealizowania, chociażby ze względu na dwa pierwsze punkty. Poza tym wiele słyszy się o szkodliwości diet, efekcie Jojo i krótkotrwałych efektach.

Można rzucić inne światło na to zagadnienie. Każdy z nas ma swoje nawyki żywieniowe które trudno będzie mu nagle zmienić. Jednak dodając do naszego odżywania kilka elementów, można wiele zyskać. Poniżaj podam kilka przykładów. Gdy je przeczytasz, sam zobaczysz, że tez możesz to zrealizować.

Potas

Potas je odpowiedzialny za regulację ciśnienia krwi. Nie tylko je obniża, ale powoduje większą elastyczność naczyń krwionośnych. Pewnie pomyślisz czytając to, że nakłaniam do spożywania suplementów. W sumie masz rację. Ale nie w formie tabletek. Jestem zwolennikiem naturalnego uzupełniania potrzebnych substancji. A że sporo biegam i dosyć intensywnie, wysokie ciśnienie mi nie po drodze. Zacząłem więc jeść banany które zawierają sporo potasu, do tego łatwiej przyswajalnego niż z tabletek. Dla mnie dodatkowo jest świetnym źródłem energii zarówno przed i po zawodach. A jeśli lubisz słone potrawy tym bardziej zacznij uzupełniać potas.

Magnez

Kolejny ważny pierwiastek. Zarówno dla aktywnych fizycznie, jak i nie uprawiających sportu. Zapobiega skurczom mięśni spowodowanym intensywnym wysiłkiem oraz jest niezbędny w przypadku długotrwałego wysiłku umysłowego. Ubytek powoduje zaburzenia koncentracji i często jest wynikiem stresu. Jeśli więc jesteś narażony na stres miej pod ręką czekoladę o dużej zawartości kakao, orzechy także zawiera sporo magnezu. A jeśli jeszcze lubisz bądź pijesz sporo kawy, to już koniecznie.

Mleko

Ogólnie ludzie piją mleko, ogólnie też przyjęło się ze dorosłemu mleko jest zbędne. I tak i nie. Może nie ma wielkich walorów odżywczych ( poza energetycznymi) ale zawiera wapń, który nie tylko wpływa na siłę kości, ale też na pracę serca. Tak tak. Wapń bierz udział w pompowaniu krwi. Więc nie ma co się obawiać że mleko szkodzi.

Pomidory, sok pomidorowy, koncentrat pomidorowy

Wszystko co związanie z pomidorami także obniża ciśnienie krwi poprzez rozluźnianie tętnic. Bogate są w witaminę PP (B3) nazywaną niacyną, która także ma wpływ na inne składowe organizmu. Znajduje się także w orzechach, ziarnach zbóż, mało jej jest natomiast w owocach.


Nie trzeb więc bardzo skomplikowanej diety aby spróbować zmniejszyć skutki stresu i obniżyć swoje ciśnienie. A jeśli do tego uda Ci się jednak zminimalizować stres i dołożyć trochę wysiłku fizycznego czyli wypocić z siebie co zbędne to może jeszcze spotkamy się na zawodach biegowych.

Powodzenia.


Trochę ciekawych tekstów będe wrzucał regularnie pod tym adresem: http://sportzdrowietrening.blogspot.com/

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Kapusta - jedno z najbardziej niedocenionych warzyw

Kapusta - jedno z najbardziej niedocenionych warzyw


Autor: miracle


Kapustę możemy nazwać "królową warzyw". Posiada niezwykłą ilość witamin oraz makro-i mikroelementów. Jest przy tym ogólnie dostępna, tania i niskokaloryczna (100g zawiera 40kcal).


W liściach kapusty znajdują się m.in. wit.A,B,C,E i K. Dzięki temu możemy stosować ją przy awitaminozach, osłabieniach, przeziębieniach, w czasie rekonwalescencji i innych stanach wymagających większej podaży różnych witamin. Oprócz witamin zawiera również wapń, potas, sód, fosfor, żelazo, molibden, siarkę, jod, cynę, wanad, magnez. Nie ma też większego znaczenia jaką kapustę spożywamy. Tak samo zdrowa jest biała, czerwona i włoska.

Kapusta ma naturę lekko ogrzewającą organizm, dlatego też jest bardzo wskazana w okresie jesienno-zimowym. Ma działanie powlekające i nawilżające jelita, korzystnie też działa na żołądek i trawienie, dlatego polecana jest chorym na choroby żołądkowe, jelitowe i wrzodowe. Pomaga też na oczyszczenie przewodu pokarmowego z pasożytów (tu najlepiej dodać do niej czosnek). Kapusta w formie surowej kiszonej oczyszcza i odnawia przewód pokarmowy, poprawia prawidłową florę bakteryjną i leczy zaparcia.

Warzywo to ma też szerokie zastosowanie zewnętrzne. Szczególnie korzystnie działają świeże liście- wspomagają leczenie wielu chorób m.in.: egzemy, opryszczki, trądziku, ropni, czyraków, pęknięć, odmrożeń, ukąszeń, obrzęków innych. Przed użyciem liście należy umyć i wykroić z nich środkową żyłę główną. Następnie rozgnieść liście i położyć na ranę, po czym zabandażować. Kapusta powoduje również obniżenie poziomu cukru we krwi i zalecana jest do częstego spożywania przez cukrzyków.

Bardzo korzystna jest też kapusta kiszona. Zawiera ona enzymy ułatwiające trawienie tłuszczów oraz enzymy mlekowe, które działają dezynfekująco na przewód pokarmowy (nie powinno się płukać kapusty kiszonej, ponieważ niszczy się te enzymy). Kiszona kapusta ma także dobry wpływ na astmę i cukrzycę. Sok z kiszonej kapusty leczy kaca, wpływa też dobroczynnie na wątrobę i śledzionę. Wspomaga leczenie reumatyzmu i arteriosklerozy.

Mam nadzieję, że po przeczytaniu tego artykułu, nikogo nie trzeba będzie zachęcać do codziennego spożywania kapusty. A jeśli komuś przeszkadza specyficzna woń, wydzielająca się przy gotowaniu kapusty, możemy temu zaradzić gotując ją z kromką chleba.


www.miracle-zdrowieiuroda.blogspot.com

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Cebula - super lekarstwo

Cebula - super lekarstwo


Autor: miracle


Cebula, to niepozorne warzywo, jest prawdziwą skarbnicą substancji zdrowotnych. Jest jednym z nielicznych warzyw, które podczas obróbki nie traci swoich właściwości zdrowotnych.


Nie ma praktycznie znaczenia czy zjemy cebulę surową, czy ugotowaną. Cebula zawiera wiele witamin m.in.A, B1, B2, B6, B7, C i PP. Jej regularne spożywanie sprzyja długowieczności- jej składniki rozszerzają naczynia krwionośne i powodują wydzielanie soków trawiennych. Wskazana jest przy wszystkich ciężko strawnych mięsach, zwłaszcza w połączeniu z pieprzem.

Ma ona ogromne zastosowanie i działanie:

- bakteriobójcze - dlatego wskazana jest przy przeziębieniach, anginach, zapaleniu górnych dróg oddechowych i grypie,

-przeciwreumatyczne - przy chorobach reumatycznych,

-przeciwszkorbutowe - przy awitaminozach,

-przeciwskludyczne - przy stwardnieniu tętnic, miażdżycy,

-przeciwzakrzepowe- hamuje krzepnięcie krwi- rozpuszcza fibrynę, czyli białko będące podstawą skrzepów.

Ma również działanie przeciwzawałowe, działa odkwaszająco. Leczy też skórę i upiększa paznokcie. Obniża poziom cukru we krwi. Działa lekko nasennie, osłabia napięcie jelit. Wzmacnia czynność nerek, wątroby, układu nerwowego. Działa moczopędnie- rozpuszcza i eliminuje mocznik i chlorki z organizmu. Działa wykrztuśnie i utrzymuje w równowadze układ hormonalny. Wpływa też na układ sercowy, poprzez obniżenie ciśnienia krwi i zmniejszenie poziomu cholesterolu. Hamuje reakcje alergiczne.

Cebula ma wiele zastosowań w medycynie naturalnej, np.

-kaszel- gotujemy kilka cebul w wodzie na wolnym ogniu aż będą miękkie, dodajemy trochę miodu i jemy co 3-4 godz 1 cebulę. Można też zrobić syrop cebuli- cebulę kroimy drobno i zasypujemy brązowym cukrem lub miodem. Po kilku godzinach powstaje syrop- bardzo dobry dla dzieci,

-zapalenie oskrzeli- robimy okłady na klatkę piersiową,

-opuchlizna, ból po ukąszeniu owadów- stosujemy okłady z surowej cebuli na zmienioną skórę,

-uspokojenie- pijemy wywar z cebuli,

-biegunka- garść skórek z cebuli gotować 15 min. w 1l. wody- popijać 1/2l. dziennie

-pasożyty jelitowe- macerować 6 dni w 1l. wina białego, wytrawnego, gronowego dużą cebulę pokrojną w plastry. Pić codziennie przez 1 tydzień rano. Powtórzyć po 2-3 miesiącach.

-kac- ugotować cebulę i zjeść- można w formie zupy cebulowej- gotowana cebula usuwa skutki picia alkoholu i działa osłaniająco na żołądek.


www.miracle-zdrowieiuroda.blogspot.com

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.