Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

niedziela, 17 listopada 2019

Kurkuma a działanie mózgu

Kurkuma a działanie mózgu


Autor: Anna Kacperska


Aby wzbogacić smak sporządzanych potraw często dodajemy wielu przypraw, nie zdając sobie sprawy z właściwości jakie mogą mieć. Czy jest to możliwe, że przyprawianie dań kurkumą przyniesie efekty lecznicze?


Pochodzenie
Kurkuma to indyjska przyprawa odpowiedzialna za nadawanie jasnej, żółtej barwy potrawom, wykorzystywana przez setki lat przez ajurwedyjski system medycyny w leczeniu całego szeregu schorzeń, w tym chorób związanych ze stanem zapalnym. Kurkuma wykazuje bowiem działanie przeciwzapalne, zwiększa więc odporność organizmu. Przyprawa wywodzi się z Azji, a rośnie również w Ameryce Południowej. Wchodzi w skład przyprawy curry. Kurkuma jest także coraz częściej wykorzystywana w medycynie współczesnej.

Właściwości
W badaniach u ludzi oraz na zwierzętach udowodniono, ze kurkuma wykazuje silne działanie zwalczające bakterie, grzyby oraz wirusy. Ponadto, kurkuma ma szeroki wpływ na enzymy, które biorą udział w większości szlaków komórkowych, szczególnie tych zaangażowanych w przekazywanie sygnału, naprawę tkanek i zapobieganie stanom zapalnym, oraz z enzymem oksygenazą 1, białkiem reakcji na stres, którego ekspresja wzrasta po spożyciu kurkumy.
W badaniach in vitro, udowodniono także, że kurkuma hamuje odkładanie się w tkance mózgowej białka beta amyloidu, tworzącego tzw. płytki starcze, stanowiącego główną przyczynę choroby Alzheimera. Te złogi powodują niszczenie neuronów i zahamowanie ich zdolności do przekazywania sygnałów.

Z kolei wnioski z badań na zwierzętach pozwalają stwierdzić, że kurkuma ma działanie ochronne przeciwko wielu chorobom neurodegeneracyjnym, w tym chorobie Parkinsona, stwardnieniu rozsianym, chorobie Alzheimera, schizofrenii, neurodegeneracji związanej z wiekiem oraz depresji. Udowodniono, że spożywanie kurkumy poprawia pamięć i zdolność uczenia się. Jedno z najnowszych badań przeprowadzonych wśród 1000 Azjatów w wieku od 60 do 90 roku życia dowodzi, że osoby które często spożywają curry, w porównaniu do osób, które przyprawiają swoje potrawy kurkumą okazjonalnie, mają lepsze zdolności poznawcze, w tym zapamiętywanie i zdolność uwagi. Oczywiście należy tu uwzględnić możliwość działania innych substancji, które wchodzą w skład przyprawy curry.

Podsumowanie
Oczywiście lecznicze zalety kurkumy wymagają dalszych badań, ale już na podstawie dotychczasowych wyników można stwierdzić, że kurkuma może korzystnie oddziaływać na funkcjonowanie naszego mózgu oraz układu nerwowego. Kurkuma nie tylko barwi potrawę i nadaje jej specyficzny zapach podobny do pieprzu i piżma oraz delikatny smak, zbliżony do imbiru, ale ma też właściwości lecznicze.


Anna Kacperska - dietetyk

www.metamorfozadiety.blogspot.com

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Młodość, zdrowie, uroda czyli jak żyć dłużej, stosować dietę i odżywianie.

Młodość, zdrowie, uroda czyli jak żyć dłużej, stosować dietę i odżywianie.


Autor: marcel


Zatrzymaj i cofnij czas, to marzenie wielu osób. Wystarczy odpowiednio zadbać o dietę, aktywność fizyczną i wypoczynek. Oczywiście wiek metrykalny nie ulegnie zmianie, ale ten realny da się obniżyć. Zacznij młodnieć już od dziś.


CO JEŚĆ
Jeśli chcecie wyglądać młodo to tajną broń masz tuż pod swoim nosem. Są eksperci którzy twierdzą, że można ją znaleźć w każdym sklepie spożywczym - w owocach, warzywach, zielonej herbacie. Jeśli oprócz diety zmodyfikujesz także tryb życia, masz szanse dożyć w zdrowiu nawet 120lat, o czym świadczą badania najdłużej żyjących nacji.

Wiek niejedno ma imię
Oznaki starzenia to nie tylko zmarszczki, wiotka skóra, dodatkowe kilogramy, ale także utrata pamięci, osłabienie funkcji mózgu oraz wzrost ryzyka pojawienia się chorób przewlekłych takich jak dolegliwości serca, osteoporoza, nowotwory. Aby je powstrzymać, wystarczy przyjąć założenia zdrowego stylu życia, do których należą: regularna aktywność fizyczna, odpowiednia dieta i dawka odpoczynku w postaci snu, a także porzucenie nałogów, zwłaszcza palenia tytoniu. Wybory żywieniowe mają decydujące znaczenie dla opóźnienia starzenia i chorób związanych z wiekiem, a im szybciej zaczniesz ich dokonywać tym większa korzyść. Niektóre rodzaje żywności i napojów zawierają substancje zdolne do przedłużenia życia, są to przeciwutleniacze niszczące wolne rodniki które sprzyjają nie tylko powstawaniu zmarszczek lecz także chorób degeneracyjnych, takich jak: rak,osteoporoza, choroba Alzheimera. Im dłużej wystawiasz się na działanie stresu oksydacyjnego (w organizmie znajduje się zbyt wiele wolnych rodników), tym bardziej nasila się stan zapalny na poziomie komórkowym. Wszystkie produkty żywnościowe dzielą się na trzy kategorie: prozapalne, neutralne i przeciwzapalne. Dzięki nim można zwolnić starzenie na poziomie komórkowym przez wybór żywności działającej przeciwzapalnie i bogatej w antyoksydanty. Do niej zaliczają się kwasy omega-3 pochodzące z ryb morskich, warzywa i owoce oraz woda. Chociaż korzyści zdrowotnych dobrze zbilansowanego jadłospisu jest wiele, nie tylko on wpływa na proces starzenia się, ale także należy unikać stresu, żywności zawierającej dużo pestycydów i hormonów, promieniowania ultrafioletowego, aby nie osłabiać układu odpornościowego.

Zdrowe produkty odejmujące lat
To potężny przeciwzapalny czynnik. Jedz je częściej niż trzy razy w tygodniu.

Owoce i warzywa
Są siłą napędową przeciwutleniaczy. Ciesz się co najmniej pięcioma porcjami dziennie.

Produkty pełnoziarniste
To porcja błonnika obniżającego poziom cholesterolu, a także związków biologicznie czynnych (np. lignanów w razowych produktach) obniżających poziom cholesterolu lub chroniących organizm przed rozwojem raka. Zalecana dawka: minimum trzy porcje dziennie.

Rośliny strączkowe
Są niedocenianym sojusznikiem młodości. Zawierają minerały, witaminy i lekkostrawne białka. Dodawaj je do swojej diety 3,4 razy w tygodniu.

Jogurt
Ma wszystkie zalety produktów mlecznych, ale zawiera też probiotyki, które sprzyjają rozwojowi zdrowych bakterii w jelitach. Jedz jogurt z aktywnymi kulturami jako jedna z trzech porcji produktów mlecznych w ciągu dnia.

Orzechy
Doskonałe źródło witamin z grupy B, dobrych dla serca io mózgu. Zdrowe tłuszcze w orzechach przyczyniają się do utrzymania sprężystości elestyny i kolagenu odpowiedzialnych za młody wygląd skóry. Orzechy są wysokokaloryczne, wystarczy więc jedna porcja dziennie.

Woda
Jest niezbędna do nawilżania skóry, mięśni, właściwego krążenia i usprawniania pracy wszystkich narządów. 3,4 szklanki czystej wody dziennie to sprawnie pracujący organizm w każdym wieku.

Zatrzymaj i cofnij czas dla swojego organizmu!


a

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Najlepsza dieta na stres

Najlepsza dieta na stres


Autor: Magdalena Hojnor


Życie w dobie XXI wieku składa się głównie ze stresu. Przyczyną coraz większej liczby chorób jest właśnie stres i to właśnie on ma bardzo niekorzystny wpływ na nasze organizmy. Osoby szczególnie narażone na stres tracą przy tym niezbędne składniki odżywcze.


Po pierwsze:
Posiłki powinny składać się z dużej ilości białka, nienasyconych tłuszczów i węglowodanów i powinna także być zachowana proporcja tych składników np. 20 g mięsa do 100 g makaronu.

Po drugie:
Dieta powinna być bogata w świeże owoce (np. truskawki, jabłka, grejpfruty, banany itp.) i świeże warzywa (np. paprykę, ogórki, cykorię, kapustę - zmniejsza nerwowość. Są one źródłem minerałów oraz flawonoidów (substancji o działaniu uspokajającym i poprawiającym nastrój). Warzywa i owoce to również bogate źródło różnych witamin i minerałów. Niemałą rolę w redukowaniu stresu spełniają produkty bogate w węglowodany np. pełnoziarniste pieczywo, makarony.

Po trzecie:
W menu powinny znaleźć się płatki owsiane, orzechy, kakao, gorzka czekolada oraz kiełki zboża. Wszystkie te produkty są bogate w magnez, który odpowiada za system nerwowy. Poza tym czekolada zawiera substancję, dzięki której wydzielany jest przez mózg hormon "szczęścia"-dobrego samopoczucia. Posiłki powinny więc być źródłem witamin, składników mineralnych, pierwiastków śladowych.

Po czwarte:
Do dań można dodać gałkę muszkatołową, melisę, bazylię, tymianek albo majeranek. Zioła, wpływają na organizm człowieka m.in. w sposób uspokajający.

Po piąte:
Codziennie powinnyśmy wypijać ok 2 litry wody mineralnej. Przywróci ona energię i załagodzi objawy stresu. Możemy pić niegazowane napoje np. świeże soki, herbatę z melisy, która ma działanie uspokajające i wyciszające.

Po szóste:
Osoby narażone albo podatne na stres powinny unikać słodyczy, wieprzowiny, napojów energetyzujących. Produkty te pobudzają wytwarzanie adrenaliny, która osobom zestresowanym dodatkowo podnosi ciśnienie. Oprócz tego niewskazana jest kawa, która zabija magnez, zwiększa niepokój i pogarsza koncentrację. Powinniśmy także ograniczyć spożycie alkoholu, który może doprowadzić do depresji.


Magdalena Hojnor

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Szokująca prawda o dzisiejszym jedzeniu!

Szokująca prawda o dzisiejszym jedzeniu!


Autor: mateo77


Pożywienie, które codziennie spożywamy, ma ogromny wpływ na stan naszego zdrowia i organizmu! Niestety, większość ludzi nie dostrzega żadnego związku między pokarmem, który codziennie spożywa a poziomem samopoczucia i stanem zdrowia.


Człowiek nie jest w stanie i nie powinien jeść wszystkich produktów roślinnych i zwierzęcych, ponieważ wielu z nich nie może przeżuć ani strawić. Szczególnie szkodliwe dla ludzi są kilkudniowe (nieświeże) produkty wysokobiałkowe, ponieważ zawierają toksyny szkodzące organizmowi człowieka. Wiele substancji zawartych w produktach żywnościowych negatywnie oddziałuje na zdrowie człowieka. Skażone środowisko i zanieczyszczona żywność może być przyczyną złego samopoczucia i powodować poważne choroby m.in. układu trawienia, krwionośnego, immunologicznego oraz nowotwory.

WODA Z WODOCIĄGÓW, którą wykorzystujemy w celach spożywczych i higienicznych jest zanieczyszczona chlorem i szkodliwymi związkami metali ciężkich. Szacuje się, że na świecie ok. 50% zasobów wody podziemnej jest zatrute. Zaleca się w celach spożywczych używanie wody filtrowanej (m.in. metodą odwróconej osmozy) bądź pochodzącej ze źródeł niezanieczyszczonych.

WARZYWA I OWOCE w okresie produkcji są intensywnie nawożone oraz opryskiwane środkami ochrony roślin. Następnie w celu przedłużenia okresu ich przechowywania opryskiwane są środkami chemicznymi przeciw gniciu.

Do przetwarzanej przemysłowo żywności dodawane są różne dodatki chemiczne, które mają na celu zapobieganie jej psuciu, poprawienie właściwości organoleptycznych (m.in. wyglądu) i wartości odżywczej. Istnieje takich dodatków ponad 4 000. W Unii Europejskiej lista dodatków oznaczona jest od E100 do E903 i obejmuje 18 kategorii. W USA międzynarodowy system numeracji dodatków do żywności (INS) obejmuje 4 068 nazw w 22 kategoriach. Mimo międzynarodowego charakteru w.w. list nie wszystkie dodatki dopuszczone są do stosowania w poszczególnych krajach. Wśród dodatków do żywności znajdują się: regulatory kwasowości (m.in. kwas octowy, solny i siarkowy), środki przeciwzbrylające, przeciwutleniacze, barwiące, utrwalacze barw, emulgatory, smakowe, żelujące, stabilizatory wilgotności, sztuczne dosładzacze.
Szczególnie szkodliwe jest powszechne stosowanie w produkcji artykułów żywnościowych syropu z kukurydzy, taniego odpadu otrzymywanego ze skrobi i oleju służącego dosładzaniu. Podczas badań w Wielkiej Brytanii stwierdzono, że 88% tzw. „zdrowych produktów zbożowych” dla dzieci zawiera zbyt dużo cukru, soli i nasyconych tłuszczów. Wśród sztucznych dosładzaczy, cyklaminiany i sacharyna podejrzewane są o działanie rakotwórcze. Również sukraloza i aspartam podejrzewane są o wywieranie negatywnego wpływu na zdrowie ludzi.


Więcej na moim blogu>> www.jakzdrowozyc.blogspot.com

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Młodość i jej składniki...

Młodość i jej składniki...


Autor: marcel


Tworząc swój jadłospis, weź pod uwagę przynajmniej jeden produkt z każdej grupy. W ten sposób dostarczysz wszystkich cennych składników opóźniających starzenie. Żeby wyglądać młodo, a także żyć długo i wiecznie.


OMEGA-3 Badania dowiodły, że organizm lepiej wykorzystuje kwasy omega-3 dostarczone wraz z dietą niż w suplementach. Zaleca się, by omega-3 stanowiły 2 proc. całodziennej dawki kalorii. Jeśli więc codziennie zjadasz ok 2000 kcal, to wasz organizm otrzymuje 4 g kwasów omega-3. To wcale nie takie trudne: wystarczy dodać do musli lub jogurtu łyżkę, siemienia lnianego, a na obiad lub kolację zjeść porcję łososia.

ANTYOKSYDANTY Jest wiele typów antyoksydantów, chroniących organizm przed różnego rodzaju, zniszczeniem dokonanym przez wolne rodniki, dlatego najlepiej do menu wprowadzić różne typy produktów zawierających antyoksydanty. W zestawieniu nie uwzględniliśmy światowych rekordzistów: surowych ziaren kakao i jagód goi, bo w Polsce są dostępne w niewielu sklepach. Do określenia siły zwalczania wolnych rodników przyjęto skalę ORAC (ang. Oxygen Radical Absorbance Capacity).

BŁONNIK Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia powinniśmy codziennie spożywać od 20 do 40 g błonnika: nierozpuszczalny, który pochłania niewielkie ilości wody i pomaga w usuwaniu zalegających resztek pokarmów oraz rozpuszczalny, który pochłania wodę i szybko pęcznieje w jelitach, tworząc galaretowaty żel, dając uczucie sytości. Dlatego stosując dietę wysoko błonnikową należy jednocześnie wypijać około 3 litrów płynów na dobę.

siemi_lnianeSIEMIĘ LNIANE - Niegdyś niedoceniane, dziś robi furorę jako cudowny składnik, który dzięki zawartości kwasów omega-3 sprzyja obniżaniu ciśnienia oraz poziomu "złego cholesterolu" i trójglicerydów we krwi. Niezbędny w diecie vege

czekolada1CZEKOLADA - Zawiera osiem razy więcej antyoksydantów w postaci flawonoidów niż zasobne w nie truskawki. W jej składzie znajdziecie tez miedzy innymi serotoninę, która poprawia nastrój. Jeśli jesteś słodyczomaniakiem, jedz czekoladę, nie ciastka.

otr1OTRĘBY PSZENNE - Rekordowa ilość błonnika i niewielka przyswajalnych cukrów powoduje, że włączenie ich do menu przede wszystkim aktywizuje przemianę materii. Można je dosypywać do zupy, duszonych warzyw czy sosu do sałatek, a także stosować jako składnik wypieków.

orzechy_wloskie_1ORZECHY WŁOSKIE - Oprócz kwasów omega-3 zawierają też błonnik, magnez i antyoksydanty. Świetny zamiennik ryb dla wegetarian. Uwaga: są niezłą bombą kaloryczną, dlatego zamiast wyjadać z torebki lepiej dodać kontrolowaną liczbę (np. dwa) do sałaty.

1087_sliwki_b1ŚLIWKI - Niewiele innych owoców występuje w takiej różnorodności smaków i kolorów. Zawierają antyoksydanty w postaci związków fenolowych, które neutralizują działanie wolnych rodników niszczących m.in. neurony i błony komórek.

img_l1CZERWONA FASOLA - Zwana też ze względu na charakterystyczny kształt - fasolą nerkową. Zawiera najwięcej błonnika pośród innych odmian fasoli, zarówno tego w formie rozpuszczalnej jak i nierozpuszczalnej. Poza tym ma sporo kwasu foliowego i magnezu.

28434_losospieczony_0_11ŁOSOŚ - Polacy jedzą za mało ryb. Warto dwa - trzy razy w tygodniu wymienić mięso na rybę. Bogate w kwasy omega-3, oprócz łososia są tez halibut i śledź. Najlepsze dla sylwetki: pieczone lub przyrządzone na parze.

jagody1JAGODY - Flawonoidy w nich zawarte pomagają w usprawnianiu pamięci i przeciwdziałają takim chorobom, jak dolegliwości ze strony układu krążenia, degeneracja mięśni a nawet choroby Parkinsonai Alzheimera.

sliwki_suszone1SUSZONE ŚLIWKI - Są świetną alternatywą dla osób na niskokalorycznej diecie, bo zamiast tuczyć, sprzyjają chudnięciu (jedzone w rozsądnych ilościach). Poza tym podobnie jak świeże, zawierają mnóstwo antyoksydantów, przeciwdziałających nauczycielskiemu działaniu wolnych rodników.

sardynki21SARDYNKI - Jedna mała sardynka napakowana jest dobroczynnymi substancjami. Oprócz kwasów omega-3 jest niezwykle bogata w białko i wapń (jedzona razem ze szkieletem). Świetny dodatek do sałatek i kanapek. Wyjątkowo zdrowy!

szpinak1
SZPINAK - W rankingu najzdrowszych warzyw zajmuje topowe miejsce, bo zawiera nie tylko flawonoidy, ale też beta-karoten, luteinę i mnóstwo innych witamin oraz minerałów. Świetnie smakuje na surowo lub duszony. Ale uwaga: dusić należy krótko, by nie "zamordować" jego wdzięku.

Soja2nasiona1SOJA - Oprócz błonnika zawiera obie - wymienione przez nas w tym zestawieniu - dobroczynne substancje, czyli antyoksydanty i kwasy omega-3 (choć w formie tofu jest ich zdecydowanie więcej). Plus pełnowartościowe białko, dlatego niezastąpiona jest w diecie wegetarian.

tofu2011TOFU - Cenne nie tylko z powodu kwasów omega-3. Jest roślinnym rekordzistą pod względem zawartości białka. W klasyfikacji ogólnej zajmuje drugie miejsce po dorszu, a przed wołowiną, wieprzowiną i kurczakiem.

brokuly1BROKUŁY - Najzdrowsze są przyrządzone na parze - to sprzyja przyswajaniu przez organizm dobroczynnych substancji, zwłaszcza tych sprzyjających obniżaniu poziomu cholesterolu. Zawiera flawonoid nazywany kaempferolem, który pomaga osłabić atak alergenów na organizm.

500pxOwoce_Migda1MIGDAŁY - Technicznie to nie orzechy, ale pestki owoców rosnących na migdałowym drzewie. Świetne na deser, bo obniżają indeks glikemiczny wcześniej zjedzonego posiłku, m.in. dzięki wysokiej zawartości błonnika. Oprócz pogryzania, migdały można dodawać do sałatek lub dań z makaronu.

również

Zdrowie twoje i od czego zależy twój wiek biologiczny.

Oczyszczanie organizmu (cz.1) sport zdrowie dieta


autor marcel

http//www.sport-marcel.blogspot.com/

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.