Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

niedziela, 17 listopada 2019

Sposoby na oczyszczanie organizmu

Sposoby na oczyszczanie organizmu


Autor: Greg Troy


Do regularnego oczyszczania organizmu wielu ludzi nie trzeba już przekonywać. Na szczęście tematy takie jak oczyszczanie jelit, zdrowa dieta (a nie jedynie dieta na odchudzanie), czy suplementacja coraz wyraźniej zaznaczają swoją obecność w mediach i naszych prywatnych rozmowach.


Niestety większość z nas nie podchodzi do tematu wystarczająco poważnie. A ludzi, którzy odpowiedzialnie i regularnie dbają o dokładne oczyszczanie organizmu można by liczyć dosłownie na palcach jednej ręki.

Nikogo nie dziwi fakt codziennego zażywania kąpieli, dbałości o swój wygląd zewnętrzny, nie wspominając o sprzątaniu w domu, czy myciu samochodu.

Większość osób zapytanych: „Jakich sposobów używasz aby na bieżąco oczyszczać organizm?” lub „Ile razy w roku stosujesz pełne i kompleksowe oczyszczanie?” po prostu zrobiłoby głupią minę. Nie dlatego, że temat rozmowy jest zbyt intymny, ale dlatego, że w naszej świadomości nie zagościło jeszcze przekonanie o bezwzględnej konieczności oczyszczania organizmu z toksyn.

Aby zmienić to nastawienie pozwól, że przytoczę kilka niepodważalnych faktów.

Codziennie, niezależnie od tego jak ekologiczna byłaby nasza dieta, dostarczamy do organizmu toksyny i inne substancje zalegające później w naszym układzie pokarmowym.

Organizm dorosłego człowieka ma w jelitach nawet kilka kilogramów tzw. kamieni kałowych – toksycznych złogów wyścielających powierzchnię jelit i znacznie obniżających wchłanianie witamin, minerałów i pierwiastków śladowych.

Brzmi okropnie. Prawie tak samo jak jeden z najstarszych sposobów na oczyszczanie jelit – czyli lewatywa. Wiele osób już w tym momencie rezygnuje z dbania o swoje zdrowie.

Na szczęście istnieją też inne sposoby. Pierwszym z nich jest picie dużej ilości soków owocowych. Nie mogą być to jednak soki kupowane w kartonie z półki sklepowej. Muszą być wyciśnięte przez nas, a najlepiej nie w sokowirówce a specjalnej wyciskarce, która uratuje dla nas znacznie więcej zdrowotnych właściwości każdego owocu. Mamy do wyboru pomarańcze, grejpfruty, buraki a nawet kapustę.

Kolejny sposób to znalezienie odpowiednich suplementów diety na oczyszczanie organizmu. Na szczęście ich wybór jest coraz większy. Najważniejsze, aby były to naturalne suplementy. Inne nie wchodzą w grę.

Następna metoda oczyszczania polega na zwiększonym spożyciu wody – minimum dwa litry w ciągu dnia. W tym miejscu warto także poruszyć zagadnienie takie jak zakwaszenie organizmu.

Jest to przypadłość cywilizacyjna, związana z bardzo zakwaszającą dietą i produktami zawierającymi konserwanty. Długotrwałe zakwaszenie organizmu jest przyczyną większości tzw. chorób cywilizacyjnych.

W tym przypadku również możemy skorzystać z alkalizującej mocy soków owocowych lub suplementów diety zawierających chlorofil.

Jest także inne rozwiązanie. Istnieją już bowiem specjalne filtry do wody – do użytku domowego – które oprócz funkcji oczyszczania posiadają wbudowany jonizator. Oznacza to, że są w stanie produkować wodę alkaliczną. Taka woda jest jednym z najlepszych znanych antyoksydantów (dociera bowiem do każdej komórki naszego ciała), doskonale oczyszcza i przede wszystkim odkwasza organizm.

Jak widzisz możliwości jest wiele. Dlatego polecam Ci poszukanie w Internecie różnych opcji , poczytanie na spokojnie, aby móc wybrać sposoby najlepsze i najwygodniejsze dla Ciebie.


Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Co kryją w sobie pączki?

Co kryją w sobie pączki?


Autor: Anna Kacperska


Tłusty czwartek to ostatni czwartek karnawału - dzień obżarstwa... ale czy warto? Ile kalorii mają tradycyjne pączki, faworki oraz inne słodkości i co zrobić, żeby je szybko spalić, aby nie pozostały w naszych "zapasach" tkanki tłuszczowej?


Pączek to najczęściej spożywana słodkość w czasie Tłustego Czwartku. Swój smak zawdzięcza przede wszystkim nadzieniu oraz tłuszczom, które są przecież nośnikiem smaku. Tłuszcze w wielkim stopniu zwiększają wartość energetyczną pączków - przecież tradycyjnie pączki smaży się na smalcu.

Jeśli dbasz o swoją dietę, ale również o sylwetkę, zrezygnuj z pączków polewanych lukrem czy posypywanych cukrem pudrem. Zwykły paczek bez nadzienia ma około 250 kcal, podczas gdy pączek z lukrem - nawet 350 kcal! Zatem pączki bez nadzienia są najmniej kaloryczne. Jeśli wybieramy nadzienie, to lepiej zdecydować się na pączki z dżemem, nadzieniem różanym niż np. z karmelem i bitą śmietaną.

Średniej wielkości pączek z nadzieniem i lukrem ma ponad 10 g tłuszczu! Duża porcja tłuszczu szczególnie dla osób, które na co dzień nie są przyzwyczajone do zjadania takich smakołyków, może być ciężkostrawna i przynieść dolegliwości żołądkowe. Nie wspominając już o osobach zjadających w Tłusty Czwartek trzy, pięć lub więcej pączków...

Oprócz pączków, sięgamy często po faworki. 5 sztuk to około 435 kcal! Aby spalić tę przyjemność musimy spacerować średnio przez 1,5 godziny! Z kolei spalenie jednego pączka to "tylko" ponad 1 godzina prasowania lub pół godziny jazdy na rowerze :)!

Jeśli jednak pozwolimy sobie na kontynuowanie tradycji, polecam aby w ciągu kolejnych dni zwiększyć swoją aktywność fizyczną i ograniczyć, szczególnie tłuszcz oraz węglowodany w swoim jadłospisie. Od jednego pączka na pewno nie przytyjemy, dlatego można jeść wszystko, ale z umiarem i zdrowym rozsądkiem.

Dobra rada

Poza tym, jeśli już zdecydujemy się na coś słodkiego już poza Tłustym Czwartkiem, niech stanowi to oddzielny posiłek, a nie dodatek do kawy, czy deser po obiedzie. Poniżej podaję przykładową wartość energetyczną wybranych rodzajów słodyczy oraz ciast w jednej porcji:

Drożdżówka z makiem (1 szt.) - 325kcal
Drożdżówka z budyniem (1 szt.) - 295kcal
Baton musli malinowy (1 szt.) - 115kcal
Babka piaskowa (kawałek 60g) - 240kcal
Ciasto pleśniak (kawałek 80g) - 290kcal
Szarlotka z lukrem (kawałek 110g) - 320kcal
Pączek z lukrem (70g) - 290kcal
Faworek (1 szt.) - 90kcal
Keks (kawałek 55g) - 210kcal
Cukierek Michałek (1szt.) - 80kcal
Strucla z makiem (kawałek 40g) - 145kcal
Sernik wiedeński (kawałek 120g) - 305kcal

Anna Kacperska -dietetyk

www.metamorfozadiety.blogspot.com

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Czy preparaty witaminowe uzupełniają niedobór witaminy?

Czy preparaty witaminowe uzupełniają niedobór witaminy?


Autor: Dorota Trojan


Są różne zdania i głosy na temat roli suplementów diety w zdrowym odżywianiu. By odpowiedzieć sobie na to ciekawe pytanie wystarczy odwołać się do głosu zdrowego rozsądku. Jeśli obserwujemy u siebie objawy niedoboru witamin, a nasz styl odżywiania pozostawia sporo do życzenia, to co możemy zrobić?


Zdrowy rozsądek sugeruje logiczne rozwiązanie: zdecydowanie i szybko uzupełnij niedobór witamin, by nie powstała awitaminoza, a potem pilnuj, by nie dopuszczać do powstawania kolejnych niedoborów.

I następne pytanie.
Czy preparaty witaminowe powinny zawierać naturalne witaminy, czy lepiej korzystać z syntetycznych witamin?

Z pewnością znajdziesz w środowisku lekarzy wielu stronników sztucznych witamin. Preferują oni rozwiązania naukowe, uznają, że umysł ludzki jest mądrzejszy niż jakaś tam natura.
Jeżeli zdasz sobie sprawę, że każda roślina zawiera dziesiątki a nawet setki przeróżnych związków chemicznych, stanie się jasne, że żaden sztuczny specyfik nie jest w stanie tego skopiować.
W naturze wszystko funkcjonuje dokładnie tak jak w organizmie. Każda reakcja chemiczna wymaga użycia różnorodnych związków w niezmiennych proporcjach. I nie mają najmniejszego sensu wszelkie próby zmiany takiego porządku rzeczy.
Za naturalnymi suplementami przemawia fakt, że jest to po prostu rodzaj zdrowego pożywienia. Tak. Za pokarm uważamy gotowane soki owocowe, konserwowane mięso lub jarzyny w puszkach itd. ba, o zupach w proszku również mówimy, że są jedzeniem.

Nie ma wobec tego najmniejszej wątpliwości, że prawidłowo przygotowane rośliny zawierające dużą ilość witamin również stanowią rodzaj pożywienia. I jest to pewnikiem dużo cenniejsze pożywienie, niż sproszkowana zawartość torebki z opisem w stylu "Zupa jak u mamy" albo "Kapuśniak babuni".

Jednak wybierając naturalny suplement diety, ot np. naturalny preparat witaminowy musimy zwrócić uwagę, na pochodzenie surowca oraz jakość procesów technologicznych, którym były poddane surowce do produkcji preparatu witaminowego. To ważna sprawa, jako że może się zdarzyć, że pod postacią produktu zdrowotnego kupimy coś porównywalnego pod względem wartości odżywczych do zawartości zupek w proszku.
Pasteryzowany owoc to oczywiście kompletnie coś innego niż świeży owoc. Niezbędne jest użycie procesów technologicznych takich jak liofilizacja, albo dehydratacja, umożliwiających zachowanie wszystkich właściwości rośliny w nienaruszonym stanie. Istotne jest również potwierdzenie, że surowce preparatu pochodzą z upraw ekologicznych. Aby mieć pewność warto czytać informacje na opakowaniach, lub prosić sprzedawcę o okazanie stosownych certyfikatów.


Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Piękna ja, piękna Ty, czyli dieta nowoczesnej kobiety

Piękna ja, piękna Ty, czyli dieta nowoczesnej kobiety


Autor: Milena Grochal


Chociaż w obecnych czasach na rynku kosmetycznym dostępnych jest wiele, różnego rodzaju produktów, to jednak w praktyce – w celu zachowania pięknego wyglądu i nienagannej figury – niezbędne jest dostarczenie do organizmu odpowiednich dawek witamin i minerałów.

Dieta – czy zawsze musi być odchudzająca?

Wymawiając słowo "dieta" z reguły w naszej głowie pojawia się już obrazek niemal pustego talerza z ułożonym na jego środku, piękny i zielonym... jednym liściem sałaty. Oczywiście takie menu jest tylko i wyłącznie przerysowanym przykładem, jednak warto zauważyć, że niejednokrotnie większość z nas postrzega dietę jako coś nieprzyjemnego i koniecznie związanego z głodem. A tym czasem, w celu zachowania szczupłej sylwetki, gładkiej skóry i mocnych włosów, nie tylko nie musisz, ale przede wszystkim nie powinnaś się głodzić! W pierwszej kolejności należy więc zadbać o to, aby do organizmu zostały dostarczone właściwe witaminy i minerały. W diecie pięknej, nowoczesnej kobiety nie może więc zabraknąć między innymi witamin z grupy B, witaminy C, E, beta – karotenu, selenu, jodu, żelaza czy nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3.

Witaminy

Witaminy z grupy B to bez wątpienia sprzymierzeńcy pięknej sylwetki. Dbają one bowiem o prawidłowy metabolizm, poprawiają przemianę materii, a poza tym w sposób pozytywny wpływają na zdolność koncentracji, prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i układu nerwowego człowieka. Znajdziesz je głównie w wątróbce, jajkach i roślinach strączkowych. Witamina E, zwana również witaminą młodości, pozwoli natomiast ustrzec skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Do jej głównych źródeł zaliczają się głównie rośliny i ryby. Prowitamina A czyli beta – karoten, wykazuje działanie zbliżone do witaminy E, z tą jednak różnicą, że wpływa ona na opóźnienie procesów starzenia się skóry. Beta – karoten odnajdziesz między innymi w marchwi, suszonych morelach, czerwonej papryce czy dyni. Warto dodać, że wszystkie powyżej wspomniane składniki znajdują się także w odpowiednio skomponowanych suplementach diety dla kobiet. Tego rodzaju preparaty, wydawane bez recepty, nabędziesz odwiedzając na przykład apteki medyczne.

Minerały

Minerały odgrywają w organizmie kobiety nie mniejszą rolę, niż wymienione powyżej witaminy. Oczywiście odwiedzając apteki medyczne, praca nad dostarczeniem ich właściwych dawek będzie zdecydowanie łatwiejsza, niemniej substancji tych nie powinno zabraknąć w spożywanych przez Ciebie każdego dnia, potrawach. A o jakich – w praktyce – minerałach mowa? Dla zdrowia kobiety niezwykle ważny jest zwłaszcza selen, jod, żelazo i nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Selen, w połączeniu z witaminą E, wpływa na spowolnienie procesów starzenia się tkanek. Znajdziesz go w produktach takich jak ryby morskie, w kukurydzy i orzechach. Wspomniane ryby morskie są również źródłem jodu, wpływającego dodatnio na gładkość skóry kobiety. Żelazo odpowiedzialne za dotlenienie skóry, w znacznych ilościach znajduje się w wątróbce, a nienasycone kwasy tłuszczowe omega – 3 w rybach takich jak łosoś czy makrela. Te ostatnie odpowiedzialne są zwłaszcza za usprawnienia procesu zatrzymywania wody w naskórku.

Właściwie dobrana dieta, w której nie brakuje niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, witamin i minerałów, pozwoli kobiecie na zachowania piękna i zdrowia. Pamiętajmy o tym, ponieważ nawet najlepsze kosmetyki nie będą w stanie zagwarantować nam właściwych efektów, gdy zabraknie wewnętrznej pielęgnacji ciała.


Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Antyutleniacze - jakie?

Antyutleniacze - jakie?


Autor: Hieronim Nowak


Naturalne składniki mineralne i witaminy zawarte w pożywieniu, zaliczane są do niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.ze względu na fakt, że ustrój człowieka nie potrafi ich wytwarzać i magazynować, powinny być one dostarczane w odpowiednich ilościach i proporcjach wraz z pożywieniem


Reakcje zachodzące w naszym organizmie przy udziale tlenu powodują powstawanie toksycznych składników, zwanych wolnymi rodnikami. Mogą one nawet uszkodzić komórki, co w rezultacie może prowadzić do wielu chorób. Wolne rodniki powstają w wyniku intensywnych ćwiczeń fizycznych, chorób, przyjmowania leków oraz innych czynników zewnętrznych, takich jak zanieczyszczenie środowiska, palenie papierosów, promieniowanie oraz nawozy sztuczne.

Nasz organizm samodzielnie zwalcza wolne rodniki, jednak nie zawsze może sobie poradzić w przypadku ich nadmiaru. Na szczęście przychodzą nam z pomocą antyutleniacze znajdujące się w pożywieniu. Są to m. in. : witamina C, E, beta karoten oraz pierwiastek śladowy - selen. Pomagają one neutralizować niszczący wpływ wolnych rodników.

Poza tym witamina C - uodparnia przeciw nowotworom, chroni tętnice, podnosi odporność, wstrzymuje zegar biologiczny, zapobiega chorobom płuc, zwalcza choroby dziąseł oraz zapobiega zaćmie. Jest ona szczególnie polecana tym, którzy nie jedzą odpowiednich ilości owoców i warzyw.

Witamina E - zapobiega zwężeniu tętnic, zmniejsza ryzyko zawału serca, odmładza układ odpornościowy, miesza szyki nowotworom, przynosi ulgę w chorobach zwyrodnieniowych stawów, oddala zaćmę / kataraktę /, spowalnia proces starzenia mózgu i krwi , oraz zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry.

Beta karoten - hamuje nowotwory, zapobiega zawałom serca, chroni przed udarem mózgu, stymuluje układ odpornościowy. Jest on również wykorzystywany w procesach metabolicznych oraz przy odnowie i gojeniu się komórek.


hiro10

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.