Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

poniedziałek, 25 listopada 2019

Co jeść i jak jeść?

Co jeść i jak jeść?


Autor: marcel


Współczesna medycyna i higiena nadal nie znają odpowiedzi na pytanie: co powinienem jeść? Rywalizacja pomiędzy wegetarianami i mięsożercami, zwolennikami surowego jedzenia i tymi, którzy zalecają gotowanie oraz wielu innych teoretycznych „szkół”, zdaje się nie mieć końca.


Biorąc pod uwagę całą lawinę dowodów zarówno za, jak i przeciw poszczególnym teoriom, jasno wynika, że opierając się na osiągnięciach naukowców, nigdy nie będziemy wiedzieli, co jest naturalnym pożywieniem dla człowieka. Abstrahując od tej kontrowersji, możemy postawić pytanie o samą naturę i odkryjemy, że nie pozostawiła nas ona bez odpowiedzi.

Większość błędów dietetyków bierze się z fałszywych założeń o naturalnym stanie człowieka. Zakłada się, że cywilizacja i rozwój umysłowy nie są zjawiskami naturalnymi; że człowiek, który żyje w nowoczesnym domu, w mieście, który zarabia na życie, pracując w odpowiadającym tym warunkom zawodzie albo przemyśle, wiedzie nienaturalne życie i jest w takim środowisku; że jedyny naturalny stan dla człowieka to bycie nagim „dzikusem”, i że im dalej jesteśmy od „dzikusa”, tym dalej jesteśmy od natury. Takie podejście jest błędne. Człowiek, który czerpie korzyści, jakie przynosi mu sztuka i nauka, wiedzie jak najbardziej naturalne życie, ponieważ spełnia się we wszystkich jego dziedzinach. Człowiek, który mieszka w mieście w dobrze usytuowanym, nowocześnie wyposażonym mieszkaniu, wiedzie o niebo bardziej naturalne życie niż Aborygen, mieszkający w pustym drzewie lub jamie w ziemi. Wielka Inteligencja, która jest we wszystkim i wszystko przenika, w praktyczny sposób odpowiada na pytanie, co powinniśmy jeść.

Ustanawiając porządek natury, zdecydowała, że pokarm człowieka powinien być zgodny ze strefą, w której mieszka. W zimnych regionach dalekiej Północy zalecane są pokarmy dostarczające energii. Rozwój mózgu jest stosunkowo niewielki, a życie w dużej mierze opiera się na pracy mięśni, zatem Eskimosi odżywiają się głównie tranem i tłuszczem zwierząt morskich. Żadna inna dieta nie jest w ich przypadku możliwa, nie mają dostępu do owoców, orzechów czy warzyw, a nawet gdyby mieli, i tak nie mogliby się nimi żywić w klimacie, w którym żyją. Zatem, pomimo argumentów wegetarian, Eskimosi nadal odżywiać się będą tłuszczem pochodzenia zwierzęcego. Z drugiej strony, zbliżając się do obszarów zwrotnikowych, odkrywamy, że pokarmy wysokokaloryczne są mniej pożądane; ludzie w naturalny sposób skłaniają się ku diecie wegetariańskiej. Miliony żywią się ryżem i owocami, bowiem przestrzeganie na obszarach równikowych eskimoskiej diety doprowadziłoby do rychłej śmierci.

„Naturalna” dieta na równiku daleka
jest od naturalnej diety na biegunie północnym
, zamieszkując każdy z tych regionów, gdyby nie ingerowali w ich życie naukowcy z dziedziny medycyny czy dietetyki, kierowani byliby Wszechinteligencją, która wszędzie dąży do pełni życia, i odżywialiby się w taki sposób, aby wspomagać doskonałe zdrowie. W strefie umiarkowanej istnieje duże zapotrzebowanie na rozwój ludzkiego ducha, umysłu i ciała, dlatego to właśnie tutaj znajdujemy największą różnorodność pokarmów dostarczanych przez naturę. Naprawdę dosyć bezcelowe i zbyteczne są rozważania o tym, co ludzie powinni jeść, ponieważ nie mają wyboru — muszą jeść podstawowe produkty dostępne w szerokości geograficznej, w której mieszkają. Niemożliwe jest, aby wszystkim ludziom zapewnić dietę składającą się z nasion i owoców albo z wyłącznie surowych pokarmów.„co powinienem jeść?”

Jedz produkty zbożowe, warzywa, mięso, owoce; jedz rzeczy, które ludzie spożywają na całym świecie, ponieważ w tej kwestii ich wybór jest wolą Boga. Jeżeli nie jesz, dopóki nie jesteś głodny w efekcie wykonywanej pracy, nie będziesz miał ochoty na nienaturalne czy niezdrowe jedzenie. Drwal, który nieustannie macha siekierą od siódmej rano do południa, już od progu nie domaga się kremowych babeczek ani słodyczy; chce zjeść wieprzowinę z fasolą albo stek wołowy z ziemniakami zamawia konkretne posiłki. Próba zaoferowania mu kilku łupanych orzechów włoskich i sałaty spotka się z pogardą — nie jest to pożywienie typowe dla pracującego człowieka. Co za tym idzie, jeśli nie jest to naturalne pożywienie dla pracującego człowieka, nie jest też wskazane dla żadnego innego człowieka, ponieważ łaknienie spowodowane pracą jest jedynym prawdziwym łaknieniem i wymaga takich samych substancji odżywczych, by został zaspokojony, bez względu na to, czy pojawi się u drwala czy finansisty, u mężczyzny, kobiety czy dziecka.

Błędem jest sądzić, że jedzenie musi zostać starannie dobrane do rodzaju pracy, jaką dana osoba wykonuje. Nieprawda, że drwal potrzebuje konkretnego jedzenia, a księgowy „lekkich” potraw. Jeżeli jesteś księgowym lub innym pracownikiem naukowym i nie jesz, dopóki nie zgłodniejesz w efekcie wykonywanej pracy, będziesz potrzebował dokładnie takiego samego pożywienia, jakiego potrzebuje drwal. Twoje ciało składa się z dokładnie z takich samych organów jak ciało drwala i potrzebuje takich samych surowców do budowania komórek. Dlaczego zatem mielibyśmy karmić drwala szynką, jajkami i kukurydzianym chlebem, a ciebie sucharami czy tostami?

„Nie zastanawiajcie się nad tym, co powinniście zjeść” — powiedział Jezus — i mówił mądrze. Jedzenie, które znaleźć można na stole zwykłej rodziny z klasy średniozamożnej lub pracującej, dostarczy doskonałych substancji odżywczych dla twojego ciała, jeżeli będziesz jadł o odpowiednich porach i w odpowiedni sposób. Stwórz pojęcie doskonałego zdrowia dla siebie i nie dopuszczaj żadnej myśli, która nie jest zgodna z koncepcją zdrowia.

NIGDY nie jedz, dopóki nie ZGŁODNIEJESZ W EFEKCIE PRACY. Zapamiętaj, że nic ci się nie stanie, jeśli przez jakiś czas będziesz głodny, ale na pewno może ci zaszkodzić jedzenie, kiedy nie jesteś głodny. Stwórz pojęcie doskonałego zdrowia dla siebie i nie dopuszczaj żadnej myśli, która nie jest zgodna z koncepcją zdrowia.

Faktem jest, że człowiek w naturalny sposób przeżuwa swoje posiłki. Nieliczni zwolennicy pojawiających się od czasu do czasu fanaberii, utrzymujący, że powinniśmy wrzucać w siebie jedzenie, tak jak robią to psy lub inne zwierzęta, raczej nie znajdą posłuchu. Wiemy bowiem, że należy przeżuwać pokarm. Skoro naturalnym jest przeżuwanie jedzenia, to im bardziej dokładnie będziemy je żuć, tym bardziej naturalny będzie proces odżywiania. Jeżeli będziesz żuł jedzenie, aż stanie się płynne, nie musisz się martwić o to, co jesz, ponieważ otrzymasz odpowiednie substancje odżywcze z każdego zwykłego posiłku. Czy przeżuwanie będzie nieprzyjemnym i pracowitym obowiązkiem, czy czystą przyjemnością, zależy tylko od mentalnego nastawienia, z którym zasiądziesz do posiłku. Kiedy jesz, miej na uwadze tylko i wyłącznie czerpanie radości ze swojego posiłku. Oczyść swój umysł ze wszystkich innych myśli i nie pozwól, by cokolwiek odwróciło twoją uwagę od jedzenia i jego smaku, aż do momentu, kiedy skończysz posiłek.

Przekonaj siebie, że postępując według tych wskazówek, możesz mieć PEWNOŚĆ, że jedzenie, które spożywasz, jest właściwe i w pełni zgodne z tobą. Siadaj do stołu z radością i nałóż sobie umiarkowaną porcję jedzenia. Wybierz to, co wygląda dla ciebie najbardziej przekonująco. Nie wybieraj jedzenia tylko dlatego, że myślisz, że będzie dla ciebie dobre. Nie koncentruj swojej uwagi na czynności przeżuwania; skup się na SMAKU jedzenia. Smakuj i delektuj się nim, aż osiągnie płynną konsystencję i przesunie się w dół gardła w efekcie mimowolnego przełykania. NIGDY nie jedz, dopóki nie poczujesz łaknienia SPOWODOWANEGO PRACĄ, bez względu na to, jak długo jesteś bez jedzenia. Zjedz to, na co masz ochotę, dokonując wyboru spośród podstawowych produktów dostępnych w szerokości geograficznej, w której mieszkasz. Najwyższa Inteligencja kieruje człowieka tak, aby wybierał te właśnie pokarmy, są one bowiem dla wszystkich najodpowiedniejsze.

Jeśli nadal nie jesteś przekonany, że możesz być zdrowy i obejść się bez żadnych pigułek, pastylek i proszków, żyć w zgodzie z własnym organizmem i w sposób, w jaki zaprojektowała Cię Natura, zajrzyj do pełnej wersji tej książki. Być może okaże się, że zdrowie cały czas nosisz w sobie…

Fragment książki "Sztuka Bycia Zdrowym" Wallace D. Wattles


www.sport-marcel.blogspot.com

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Catering - z czym to się je?

Catering - z czym to się je?


Autor: Adrian Matuszczyk


Catering to ostatnio popularne słowo, które wymawia się w firmach czy też przed np. ważnymi imprezami rodzinnymi. Warto dowiedzieć się czegoś więcej o cateringu i z czym się go "je".


Dziś angielskie nazewnictwo w branży czy to gastronomicznej czy każdej innej zaskakuje nas codziennie. Cóż to takiego Catering? Jest to firma, która oferuje usługi cateringowe - pomoże nam w idealnej obsłudze naszych gości, czy to na komunii, weselu, urodzinach, czy imprezach firmowych.

Firma cateringowa obsłuży bez problemu całą zabawę, imprezę czy przyjęcie. Dania, napoje, obsługa – to wszystko i jeszcze więcej usług uzupełniających znajdziemy w propozycji każdej z firm cateringowych.

Ciekawą propozycją firm świadczących tego typu usługi jest pomoc w organizacji wesela. Jak wiadomo wesele, to jedna jedyna taka zabawa, na której my organizatorzy powinniśmy się bawić i nie przejmować się niczym. Zamawiając na wesele usługi firmy cateringowej nie musimy przejmować się jakimkolwiek gotowaniem, czy podawaniem potraw na stół. Wszystkim zajmie się za nas firma cateringowa. Firmy te w ostatnich latach zyskały na polskim rynku wielką popularność, wszyscy bardzo chwalą sobie usługi takich firm. Zdejmują bowiem one, z naszych barków ciężkie zadanie, jakim jest obsługa naszych gości, których ilość niejednokrotnie jest liczona w dziesiątkach. Nie chcemy przecież zapamiętać swojej weselnej zabawy jako Panna Młoda, czy Pan Młody biegający między salą zabawową a kuchnią. Chcemy się świetnie bawić, dlatego też powierzamy zadanie obsługi gości firmie.

Każda firma cateringowa podchodzi do każdego z klientów indywidualnie. Czy to szef firmy, czy też osoba, która sama sobie nie poradzi z obsługą zabawy, imprezy, czy przyjęcia, którą organizuje może w łatwy i szybki sposób wspomóc się usługami firm cateringowych. Ceny są różne w zależności od firmy, czasem wysokie ale nie na tyle by nie było nas na usługi takich firm stać.

Możemy znaleźć w internecie setki ofert firm, które zajmują się cateringiem, które mają bardzo bogatą ofertę. Każda z firm, ma inny „trick” i pomysł na przyjęcie, który nas zachwyci. W dzisiejszych czasach jednak, w szczególności patrzymy na cenę, jaką dana firma proponuje, tak więc to główne kryterium, które sobie obieramy. Bez obaw, firmy cateringowe nie są na tyle drogie, byśmy po imprezie czy przyjęciu spoglądając na rachunek dostali ataku serca. Wiadomo iż istnieją zniżki, promocje, dodatki, warto jest więc dużo wcześniej znaleźć firmę cateringową, której oferta najbardziej przypadła nam do gustu.

Firmy cateringowe są rozchwytywane, tak więc należy planować wynajęcie firmy przynajmniej kilka miesięcy przed organizowaniem zabawy. Niczego nie warto robić, na ostatni moment. Nie chcemy przecież zostać bez obsługi na naszym weselu. Podczas wynajmowania sali w jakiejś restauracji, także możemy skorzystać z obsługi, ale musimy dużo więcej za nią zapłacić, niż wyszło by nas zamówienie profesjonalnej firmy cateringowej. Warto jest więc sobie wszystko dokładnie przeanalizować i przekalkulować i wybrać najlepszą dla nas opcję.

Jeśli chcemy mieć stu procentową pewność, że potrawy danej firmy cateringowej są smaczne, a goście będą z obsługi bardzo zadowoleni, warto jest spotkać się z przedstawicielem danej firmy i dokładnie omówić szczegóły, czy nawet skosztować potrawy, które chcemy podać na stół w dniu swojego przyjęcia, czy zabawy.


Zainteresowane osoby usługami cateringowymi z wielkopolski polecamy firmę Trocadero - zapraszamy na stronę catering Poznań po więcej informacji.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Czy naturalne suplementy diety pomagają, czy szkodzą?

Czy naturalne suplementy diety pomagają, czy szkodzą?


Autor: Dorota Trojan


Istnieje mnóstwo sprzecznych osądów dotyczących naturalnych suplementów diety a także ich wpływu na ludzkie zdrowie. Pojawiają się nawet głosy próbujące udowodnić, że korzystanie z suplementów diety może wywołać choroby.


Czy suplementy diety są naszym wybawieniem, czy może, jak się niektórym wydaje, są niestety wyłącznie sposobem na sprzedanie kolejnego bezwartościowego bubla?
Jaka jest prawdziwa rola suplementów diety?
Naturalny suplement diety to przecież nic innego jak zbiór roślin zawierających witaminy i minerały, aminokwasy, węglowodany, antyoksydanty oraz inne cenne składniki odżywcze, zapakowanych w kapsułce lub pastylce.

Dlaczego wobec tego suplement diety miałyby w czymkolwiek pomagać? A z drugiej strony, dlaczego tzw. znawcy zagadnienia często przestrzegają przed używaniem suplementów diety i zgubnymi skutkami dla człowieka wynikającymi z używania suplementów zamkniętych w pastylkach albo sokach ?

Zastanówmy się skąd w ogóle powstał pomysł na suplementy diety. Ja osobiście uważam, że suplementy powstały drogą ewolucji i poprawy zwyczajów, które dobrze nam służą.
Kreowanie nowatorskich metod wytwarzania i przetwarzania jedzenia jest myślą zajmującą człowieka dosłownie od zarania dziejów. Naturalny suplement diety jest w związku z tym najnowszym sposobem i odpowiedzią na obecne potrzeby człowieka.
W dobie tak ogromnego rozwoju możemy sięgać także po to, co kiedyś było niedostępne.
Jeżeli jakaś roślina zawiera witaminy i minerały albo jakieś niedostępne składniki, ma właściwości lecznicze albo jest korzystna dla naszego zdrowia chcemy jej używać.
Suplementy diety dają nam tą możliwość. To dzięki suplementom możemy osiągnąć dowolny cel zdrowotny. Prawidłowe odżywianie, oczyszczanie organizmu, poprawa odporności organizmu, odmładzanie to tylko te najważniejsze.

Zastanówmy się przez chwilę, czy nasze obawy mają sensowne wytłumaczenie. Jeśli roślina zawarta w kapsułce suplementu, w miejscu, w którym ją uprawiano, jest wykorzystywana przez miejscową ludność jako normalne codzienne jedzenie i nikomu nie przychodzi tam do głowy, żeby się obawiać przedawkowania, powinna wzbudzać obawy jako składnik suplementu. Tak jak dla nas czosnek, w innych rejonach świata Różeniec, Noni, żeń-szeń są składnikami codziennego pożywienia.
Powszechnie wiadomo, że nawet czosnek o nie budzących żadnych wątpliwości właściwościach leczniczych może w nadmiernej ilości szkodzić. Pozostaje w tej sytuacji udzielić odpowiedzi na pytanie w jakich ilościach i kiedy trzeba by jeść ten czosnek, żeby wywołać negatywne skutki i jak groźne dla naszego organizmu mogą być konsekwencje nadużycia tej przyprawy.
No właśnie. Taki tok myślowy możemy przeprowadzić w stosunku do każdego składnika zawartego w naturalnym suplemencie diety. Gdy tego dokonamy już śmiało można sobie odpowiedzieć na pytanie czy naturalne suplementy diety mogą nam zaszkodzić.


a

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Zdrowe odżywianie, nawykiem na całe życie

Zdrowe odżywianie, nawykiem na całe życie


Autor: Sunniva


Zdrowy styl życia w ostatnim czasie stał się bardzo modnym tematem. Coraz więcej osób zaczyna dbać o swoja kondycję fizyczną oraz przestrzegać zasad prawidłowego odżywiania.


Zdrowe odżywianie nie tylko gwarantuje nam utratę zbędnych kilogramów, ale także przyczynia się do lepszego funkcjonowanie całego organizmu. Dostarczanie wraz z pożywieniem wszelkich niezbędnych składników odżywczych takich jak białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy i makroelement znacząco poprawiają kondycję naszej cery, włosów i paznokci. Jesteśmy mnie podatni na stres oraz choroby cywilizacyjne. Wprowadzenie do naszego życia prawidłowych nawyków żywieniowych nie tylko zagwarantuje nam szczupła figurę, ale także poprawy ogólną kondycję naszego organizmu oraz zapobiegnie wielu chorobom.

W naszym codziennym menu nie może zabraknąć nabiału, kasz, a także pełnoziarnistego pieczywa razowego. Ważne źródło witamin stanowią kiełki, oraz warzywa i owoce. Kiełki możemy wyhodować samodzielnie w domu kupując w sklepie odpowiednie nasionka np. rzeżuchy, słonecznika lub rzodkiewki. Składniki zawarte w nasionach uzupełniają naszą dzienną dietę w wszystkie niezbędne witaminy i makroelementy. Stanowią doskonałe źródło dobrze przyswajalnego białka. Godne polecenia są również płatki owsiane, które uzupełniają nasze menu w witaminy z głównie z grupy B. Zdrowe odżywianie z pewnością przyniesie wiele korzyści dla naszego organizmu. Nasze samopoczucie znacznie się poprawi, wzmocnimy odporność i ogólną kondycję organizmu. Będziemy mieć więcej siły i ochoty do działania, zaś nasze włosy będą silne i błyszczące. Prawidłowa dieta uchroni nas przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi takimi jak nowotwory, choroby krążeniowe.


Skuteczna dieta na www.zdrowe-odzywianie.waw.pl

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

niedziela, 17 listopada 2019

Sól, cukier i nikotyna - nieprzyjaciel dla twojego żołądka.

Sól, cukier i nikotyna - nieprzyjaciel dla twojego żołądka.


Autor: marcel


Błona śluzowa żołądka chroni go przed infekcjami. Sok żołądkowy o prawidłowym składzie ma duże zdolności bakteriobójcze, wynikające z działania kwasu solnego (a nie enzymów). Podczas gorączki zmniejsza się wydzielanie kwasu solnego.


Wysoka temperatura może spowodować skłonność do zakażeń przewodu pokarmowego. Chorobotwórcze drobnoustroje wykazują zmienną wrażliwość na kwas solny. Poza tym są one chronione przed działaniem kwasu przez masy pokarmowe i rozcieńczenie soku żołądkowego (duża ilość wypijanej wody). Nadmierne wydzielanie wolnego kwasu solnego w żołądku (nadkwasowość żołądka) jest jednym z najczęstszych objawów chorobowych żołądka. Przyczyna nadmiernego wydzielania wolnego kwasu solnego ściśle związana jest z wytworzeniem wrzodu trawiennego żołądka. Niedokwaśność soku żołądkowego, a w niektórych przypadkach brak wolnego kwasu solnego, wskazuje przede wszystkim na proces zanikowy błony śluzowej żołądka, niezależnie od tego, czy chodzi o prosty nieżyt zanikowy, czy o rozwijający się nowotwór złośliwy (rak żołądka). Trzy główne schorzenia żołądka to: nieżyt (zapalenie błony śluzowej żołądka), wrzód trawienny i rak żołądka.

Nieżyt żołądka

Pod pojęciem nieżytu rozumiemy stan zapalny, który obejmuje jego błonę śluzową. Ostre zapalenie błony śluzowej może być wynikiem działania czynników zakaźnych (bakteryjnych, wirusowych), obecności licznych toksyn, substancji chemicznych, czynników termicznych (oparzenia i oziębienia), leków oraz alkoholu. Czynniki wpływające na powstawanie lub rozwój przewlekłego nieżytu błony śluzowej to: powtarzające się nagminnie działanie czynników takich jak: alkohol, palenie tytoniu, zła dieta (przyprawy, używki), leki, wiek, uwarunkowania genetyczne, czynniki hormonalne (cukrzyca i choroby tarczycy), stany niedoborowe (niedobór żelaza, kwasu foliowego, minerałów) oraz zaburzenia motoryki żołądka (zastój treści żołądkowej, zarzucanie treści dwunastniczej). W ostrym nieżycie żołądkowym występują gwałtowne „piekące" bóle w jamie ustnej i gardle, trudności z połykaniem, ślinotok, bóle za mostkiem i w nadbrzuszu, często uporczywa czkawka. W przewlekłym zapaleniu błony śluzowej żołądka brak typowych objawów podmiotowych. Bardzo często zapalenie to przebiega bezobjawowo. Często występują objawy dyspeptyczne (uczucie pełności w nadbrzuszu, wzdęcia, spadek łaknienia, ból w nadbrzuszu środkowym), utrata masy ciała, skłonność do wolnych stolców. Do tych objawów często dołączyć się może nadmierna pobudliwość oraz zaburzenia snu. Bardzo często objawy te nasilają się po spożyciu tłustych pokarmów, kapusty, ostrych przypraw korzennych, alkoholu, w stresach i przemęczeniu.

Wrzód żołądka

Wystąpieniu wrzodu żołądka sprzyja upośledzenie bariery ochronnej śluzówki żołądka, którą stanowi wydzielany przez komórki nabłonkowe śluz. Jeżeli komórki nabłonkowe ulegają uszkodzeniu i nie wydzielają dostatecznej ilości śluzu, kwaśny sok żołądkowy, oddziałując na niechronioną błonę śluzową żołądka, powoduje powstawanie owrzodzeń i przekrwienie śluzówki. Im większy przepływ krwi, tym łatwiej dochodzi do zobojętnienia kwaśnego soku żołądkowego. I tak w wypadku nadtrawienia ściany żołądka, sięgającego poza obręb jego błony śluzowej, dochodzi do powstania wrzodu trawiennego. Może on rozwinąć się nagle np. po dużych stresach, po oparzeniach, po rozległych urazach, zwłaszcza czaszki i wtedy nosi nazwę wrzodu ostrego. Wrzód przewlekły czyli choroba wrzodowa, dotyczy uszkodzenia, które powstaje samoistnie, goi się znacznie wolniej niż wrzód ostry i po ustąpieniu ma skłonność do nawrotów. Obecnie wiedza na temat wpływu diety na chorobę wrzodową jest znacznie większa. Przez wiele lat sądzono, że głównie to, co jemy może spowodować wrzody lub pogorszyć ich stan. Pacjenci z ostrą chorobą wrzodową byli nawet czasami odżywiani doodbytniczo, by odciążyć górną część przewodu pokarmowego. To błędne przekonanie pokutuje do dziś. Panowało przekonanie, że chorzy powinni często jeść. Niektórzy pacjenci rzeczywiście lepiej się wtedy czują ale jest to sprawa indywidualna i nie dla każdego jest to korzystne. Kazano też pić duże ilości mleka. To także byt błąd, bowiem białka zawarte w mleku pobudzają wytwarzanie kwasu w żołądku i pogarszają sytuację. Zalecano, by chorzy unikali ostrych potraw. To także okazało się niesłuszne. Powstanie wrzodu zależy przede wszystkim od zdolności błony śluzowej żołądka do przeciwstawienia się żrącemu działaniu kwasu. Przy tradycyjnym leczeniu 85% wrzodów wraca w ciągu 8-12 miesięcy, a prawie wszystkie zaogniają się w ciągu 2 lat. Długo nie rozumiano, dlaczego tak się dzieje. Okazało się, że wiele infekcji związanych jest z zakażeniem bakterią Helicobacter pylorii. Pacjentom z wrzodami trawiennymi i stwierdzoną infekcją Helicobacter pylori przepisuje się zazwyczaj antybiotyki (amoksycyclinę lub tetracyclinę) bizmut i metronidazol. Ale leczenie infekcji nie wystarcza. Trzeba chronić błonę śluzową przed nadmiernym wydzielaniem drażniącego ją kwasu żołądkowego. Stosuje się wtedy blokery receptorów H2, które hamują wytwarzanie kwasu przez komórki żołądka homeprazol działa hamująco na mechanizm wytwarzania kwasu solnego), środki neutralizujące kwasy.

Nie wiadomo do tej pory, czy bakteria ta jest zaraźliwa i jaką drogą jest przenoszona. W diecie należy unikać tych produktów, które stymulują wydzielanie kwasu żołądkowego, a preferować te, które zobojętniają kwasy i zwiększają wytrzymałość warstwy wyścielającej żołądek. Chorzy na wrzody powinni unikać soli i rafinowanego cukru oraz tytoniu, który pobudza wydzielanie kwasu żołądkowego. Ryzyko wystąpienia wrzodów można zmniejszyć stosując dietę wysokobłonnikową (świeże warzywa, owoce) oraz przez zastąpienie białego pieczywa razowym, białego makaronu razowym, płatków kukurydzianych płatkami z pełnego ziarna pszenicy. Stosowanie popularnej kiedyś w szpitalach „diety wrzodowej", złożonej z dużej ilości mleka, śmietany i jaj mija się z celem. Silne środki zobojętniające kwasy i leki blokujące wytwarzanie kwasu żołądkowego skutecznie niwelują objawy wrzodów. Trzeba także zlikwidować zakażenie Helikobakter pylori, często główną przyczynę choroby. Takie postępowanie, z odpowiednim żywieniem, może skrócić czas trwania choroby i zmniejszyć częstotliwość jej nawrotów.
Do głównych powikłań wrzodu trawiennego należą: krwotok, przedziurawienie, zwężenie odźwiernika i uporczywość na leczenie zachowawcze. Wrzód trawienny jest najczęstszą (około 60%) przyczyną krwotoków z górnego odcinka przewodu pokarmowego. Może to być pierwszym objawem wrzodu, ale częściej bywa powikłaniem wrzodu przewlekłego z typowymi zaostrzeniami i nawrotami. Najniebezpieczniejszym powikłaniem wrzodu i przyczyną zejścia śmiertelnego jest przedziurawienie. Może wystąpić nagle, bez uchwytnej przyczyny, bądź pojawić się w czasie napadowego kaszlu lub wypiciu musujących płynów.

Rak żołądka

Najczęstszym nowotworem złośliwym układu pokarmowego jest rak żołądka. Jego występowanie ściśle związane jest ze sposobem żywienia, zawodem, używkami i wieloma czynnikami środowiskowymi. Pierwsze objawy chorobowe to: utrata apetytu, niechęć do mięsa, spadek wagi, bóle w dołku podsercowym, zgaga, mdłości. Badanie podmiotowe we wczesnych przypadkach jest całkowicie negatywne, łatwo więc przeoczyć postępującą chorobę. Prognoza co do raka żołądka jest zła. Od chwili postawienia rozpoznania chory na ogół nie przeżywa dwóch lat, a leczenia jest wyłącznie operacyjne.


lek.med. U.W. Urbaczkowie

www.sport-marcel.blogspot.com

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.