Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

środa, 11 grudnia 2019

Rola białka w organizmie

Rola białka w organizmie


Autor: wojtek buszko


Białko jest niezbędne do życia. Stanowi główny składnik kości, mięśni, skóry, krwi i tkanek naszego ciała. Jest również składnikiem takich związków jak: enzymy, hormony, przeciwciała. Białko odpowiada za stan naszego zdrowia i naszej witalności.


Szkodliwy jest zarówno długotrwały niedobór jak i nadmiar białka. Długotrwały niedobór białka prowadzi do zmniejszenia ogólnej sprawność fizycznej i umysłowej, następują zmiany w tkankach, występują zaburzenia ogólnoustrojowe, zahamowany zostaje wzrost mięśni, występują zaburzenia w pracy jelit oraz wyraźnie wzrasta ryzyko chorób infekcyjnych i alergii. Dieta jest zbyt bogata w białko prowadzi do większych strat wapnia.

Budowa i źródła

Białko składa się tysięcy cegiełek zwanych aminokwasami. Z ponad dwudziestu aminokwasów, osiem z nich jest niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Aminokwasy te nazywamy egzogennymi (niezbędnymi) i występują one w białku pochodzenia zwierzęcego. Ma ono większą wartością niż białko pochodzenia roślinnego, ponieważ jest lepiej wchłaniane i wykorzystywane przez organizm. Tylko niektóre produkty pochodzenia roślinnego zawierają osiem niezbędnych aminokwasów. Za optymalny wzorzec, jeśli chodzi o skład aminokwasów uznaje, się białko całego jajka.Do produktów zawierających białka pełnowartościowe zaliczamy: - mięso- ryby - mleko- ser, - jaja.

Należy jednak uważać na produkty mięsne, gdyż wiele z nich zawiera bardzo duże ilości tłuszczu, co prowadzi do podniesienia we krwi poziomu cholesterolu i wzrostu produkcji cholesterolu przez organizm. Produkty pochodzenia zwierzęcego nie zawierające dużej ilości tłuszczów to drób oraz ryby. W przemianie białka w energię czynny udział biorą m.in. witaminy. Witaminy nie mogą być wytwarzane przez nasz organizm, dlatego tak ważne jest, abyśmy dostarczali je z pożywieniem, a w przypadku większego zapotrzebowania, przyjmowali dodatkowe preparaty witaminowe.

Źródłem białka niepełnowartościowe roślinnego, czyli białka, które nie zawiera wszystkich aminokwasów są: warzywa, ziarna, nasiona, soczewica, orzechy, czarna fasola, fasola kidney, groch. Wyjątkiem jest soja, która zaliczana jest do roślin zawierających białko pełnowartościowe. Poprzez odpowiednie skomponowanie posiłku, można uzyskać pożywienie zawierające wszystkie aminokwasy. Optymalne kompozycje to:- połączenie produktów zbożowych ze strączkowymi lub produktami mlecznymi, np. płatki zbożowe i mleko- fasola z ryżem- masło orzechowe z chlebem razowy.- soja z ryżem, lub kukurydzą- fasola z pszenicą



Witaminowo - Blog o zdrowiu. Witaminy i Minerały. Zdrowy styl życia

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Źle prowadzona dieta - Jak ważna jest witamina B6?

Źle prowadzona dieta - Jak ważna jest witamina B6?


Autor: Tobiasz Duda


W obecnych czasach, kiedy tempo życia jest bardzo szybkie, większość ludzi ma spory problem ze znalezieniem chwili wolnego czasu na podstawowe czynności, takie jak zjedzenie pożywnego, spokojnego posiłku czy wyjście na relaksujący spacer z bliskimi.


Codzienne życie często ogranicza się do porannego wstawania, czasu poświęconego na dojazd do pracy, pracy, powrotu w korkach, krótkiego odpoczynku i snu... Wyjątkiem są weekendy, kiedy to na ogół odrabiamy nasze tygodniowe zaległości lub jesteśmy tak zmęczeni, że w całości wykorzystujemy swój czas na odpoczynek. Dla większości z nas omawiany przykład jest przedstawiony nieco na wyrost jednak wystarczy rozejrzeć się dookoła by zobaczyć ile w nim prawdy.

Żyjąc w biegu i ciągłym stresie brakuje nam czasu dosłownie na wszystko, nawet na czynności bardzo ważne, jak np. zdrowe odżywianie. Często zdarza się, że obiad przychodzi nam jeść jadąc samochodem. Czy to dobrze czy źle pozostawiamy kwestii gustu. Wiemy jednak, że tego typu odżywianie nie koniecznie jest zdrowe, posiłki z tzw. fast food'ów może i są smaczne, ale często pozbawione dostarczającej ilości wartości odżywczych, które są niezbędne w codziennej diecie. Zapominamy o tym, że białka, węglowodany i witaminy w odpowiednich dawkach i proporcjach sprawiają, że zarówno nasze samopoczucie, jak i zdrowie są na wyższym poziomie. Przekłada się to na lepsze efekty zarówno w pracy, jak i w zwykłych czynnościach dnia codziennego i kontaktach międzyludzkich.

Każda witamina w odpowiednich ilościach sprzyja naszemu organizmowi i wspomaga jego prawidłowe funkcjonowanie. Przykładowo bardzo dobrą alternatywą na szybkie tempo życia i stres jest dostarczenie do swojego organizmu witaminy B6. Witamina ta inaczej zwana ryboflawiną współdziała w prawidłowym działaniu układu nerwowego. Spożywamy ją na ogół jedząc płatki śniadaniowe, masło orzechowe czy pijąc napoje kakaopodobne lub kawę. Jeśli nasz organizm pochłania optymalną ilość witaminy b6 to szczególnie dobrze odczują to nasze oczy. W przypadku, kiedy ilość witaminy b6 jest niedostateczna może nam doskwierać pogorszenie ostrości wzroku, łzawienie, światłowstręt, bezsenność, zawroty głowy czy zaburzenia oddychania. niedobór ryboflawiny może też prowadzić do przewlekłych chorób układu nerwowego.

Jak widzimy zdrowe odżywianie i zapewnienie organizmowi dostatecznej porcji witamin zapewnia nam lepsze funkcjonowanie, co w konsekwencji przekłada się na wyższy standard naszego życia.


Tobiasz Duda

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

ROOIBOS – herbata która Cię uszczęśliwi

ROOIBOS – herbata która Cię uszczęśliwi


Autor: DARIUSZ ARABSKI


"Najczęściej to rzeczy proste czynią nas szczęśliwymi” - tyle mówi ludowe porzekadło, a Rooibos jest tego najlepszym przykładem, bowiem herbata uzyskiwana z rozdrobnionych gałązek południowoafrykańskiego krzewu, nie przypadkowo stała się popularnym, codziennym napojem prostych ludzi.


Swą popularność zawdzięcza Rooibos licznym walorom. Począwszy od prostoty przyrządzania, możliwości wielorakich zastosowań, naturalnego słodko-owocowego smaku, atrakcyjnego aromatu, do potwierdzonych walorów zdrowotnych docenionych przez kolejne pokolenia konsumentów.
Herbatę Rooibos można pić przez cały dzień, od rana jako napój pobudzająco-orzeźwiający, w ciągu dnia gaszący pragnienie (na zimno, jako bezkofeinowa, niesłodzona alternatywa napojów typu cola) i wieczorem dla uspokojenia i lepszego snu.

Czerwonokrzew (Aspalathus linearis) to roślina o wysokości do półtora metra, cienkich liściach przypominających sosnowe igły, rosnąca naturalnie w górach Cedar na północ od Kapsztadu w Republice Południowej Afryki. Czas zbiorów rozciąga się od lata do późnej jesieni, które w południowoafrykańskim obszarze odpowiadają okresowi od stycznia do marca. Jest to czas gdy wzrost krzewu zostaje zahamowany. Gałęzie obcina się około 30-40 cm nad ziemią i wiąże w pęczki. Następnie rozdrabnia maszynowo na kilkumilimetrowe igiełki. Nawilża czystą wodą, usypuje w 20 cm stosy i pozostawia na 8-24 godzin w celu fermentacji. W tym czasie zielony Rooibos zamienia się w czerwono-brązowy, rozwija się również jego owocowy aromat . Następnie gałązki są tak długo suszone na słońcu, aż wilgotność spada do około 10%. W kolejnym etapie zostają przesiane, pasteryzowane i pakowane do worków. W procesie przetwarzania jak i po zakończeniu produkcji, herbata poddawana jest badaniom mającym na celu kontrolę czystości, długości krajanki, smaku, aromatu, koloru, wilgotności. Wszystko w celu zapewnienia określonego poziomu jakości.

Jak przygotować napój ?

Rooibos nie wymaga żadnych ściśle określonych warunków, ceremoniałów jakie należałoby spełnić, by móc ją przyrządzić i rozkoszować się o dowolnej porze dnia. Ponieważ nie zawiera kofeiny, nie ma ograniczeń ilościowych spożycia, można ją również podawać małym dzieciom, kobietom w ciąży, kobietom karmiącym. Możliwe jest kilkakrotnie zaparzanie herbaty (do trzech razy), przy czym kolejne napary nie ustępują smakowo pierwszemu (skróceniu ulega czas naciągania do 60 sekund, spada zawartość witaminy C).

Wystarczy doprowadzić wodę do momentu wrzenia, następnie zalać nią (około 95oC) jedną czubatą łyżeczkę herbaty Rooibos lub jedną saszetkę na każdą filiżankę/szklankę (ok. 250 ml). Pozostawić do naciągnięcia (5-8min). Dzbanek (najlepiej szklany) lub filiżankę/szklankę (w tych naczyniach widać doskonały kolor herbaty, o odcieniu czerwieni zachodzącego słońca) na czas zaparzania pozostawić przykryte. Herbatę odcedzić przez filtr najlepiej z drobno tkanego materiału naciągniętego na pierścień, by drobne igiełki czerwonokrzewu nie przechodziły do naparu. Tak przygotowaną herbatę można pić zarówno na gorąco jak i na zimno przez cały dzień.
Herbata Rooibos posiada doskonały, naturalny owocowo-słodki smak i aromat, bogactwo witamin, minerałów i mikroelementów oraz wiele potwierdzonych naukowo działań leczniczych i prozdrowotnych.

Co zawiera herbata Rooibos ?
- witaminę C:
1
/ wspomagającą mechanizmy obronne organizmu,
2/ będącą uznanym antyutleniaczem - „wymiataczem” wolnych rodników, chroniącym organizm przed szkodliwym działaniem cząsteczek tlenu, a tym samym środkiem przeciwdziałającym starzeniu i chorobom nowotworowym,
3/ poprawiającą przyswajanie wapnia i żelaza
- żelazo (trzy filiżanki herbaty pokrywają jedną trzecią dziennego zapotrzebowania na żelazo, wskazane w stanach niedoboru – niedokrwistościach, oraz dla osób o zwiększonym zapotrzebowaniu na żelazo np. kobiety w ciąży, karmiące, z obfitymi krwawieniami miesięcznymi, sportowcy, wegetarianie
- fluor zapobiegający próchnicy zębów
- miedź (ułatwia przyswajanie żelaza, wspomaga metabolizm białek i przemiany barwnikowe w skórze i włosach – sprzyjając zdrowej karnacji)
- wapń korzystny dla kości
- sód i potas – ważne w gospodarce wodnej organizmu, występujące w czerwonokrzewie w stosunku, który można uznać za optymalny jako zrównoważone, codzienne uzupełnienie pożywienia (zawartość potasu lekko przewyższa zawartość sodu)
- kwasy fenolowe (garbniki, dużo mniej niż w czarnej herbacie, w związku z tym nie blokują wchłaniania żelaza i wapnia, nie dają gorzkiego smaku) wspomagają odporność skóry i śluzówek: w przebiegu infekcji żołądkowo-jelitowych, biegunek, wywołują efekt ściągający na dziąsła i śluzówkę jamy ustnej, stosowane zewnętrznie w leczeniu wysypek pieluszkowych, fotodermatoz, pokrzywek, trądziku i niegojących się ran
- flawonoidy (np. kwercetynę):
1/ biosubstancje o działaniu rozkurczowym ( pomocne w łagodzeniu przebiegu kolek, problemów żołądkowo- jelitowych, dolegliwości menstruacyjnych),
2/ skuteczne inhibitory MAO (monoaminooksydazy, enzymu blokującego aktywność serotoniny-hormonu szczęścia) działające antydepresyjnie, poprawiające samopoczucie, ułatwiające zasypianie, redukujące napięciowy ból głowy,
3/ flawonoidy określa się również jako witaminę P (np. rutynę) poprawiające stan naczyń krwionośnych, ich przepuszczalność i elastyczność ,
4/ unieszkodliwiające agresywność wolnych rodników (aspalatyna, notofagina), a tym samym chroniące naczynia krwionośne przed uszkadzającym działaniem blaszek cholesterolowych, powstawaniem zwapnień sprzyjających chorobie wieńcowej, zawałowi serca, udarowi mózgu, nadciśnieniu,
5/ zapobiegające powstawaniu i rozwojowi zmian rakowych,
6/ wykazujące działanie antyalergiczne
- flawonony odpowiedzialne za typowy słodki smak herbaty Rooibos, zaspakajające naturalną potrzebę słodyczy, nie szkodzące zębom, nie podnoszące wartości kalorycznej napoju, dzięki czemu korzystnie wspomagające wszelkie diety
- olejki eteryczne, dające charakterystyczny owocowy aromat i działanie orzeźwiające, istotne raczej z kulinarnego punktu widzenia (napoje zimne, ciepłe, dodatki do zup, sosów, deserów, wypieków)

AFRYKO dzięki Ci za ten wspaniały dar natury !


Na temat właściwości zdrowotnych herbat możesz przeczytać na stronie: Sekrety herbaty, a także po zapisaniu się na subskrypcję darmowego raportu „Zasady zdrowego odżywiania”

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

To nie DIETA to STYL ŻYCIA

To nie DIETA to STYL ŻYCIA


Autor: Patrycja Zak


Co jeśli ktoś powie Ci że możesz zmienić swoje życie o 180 stopni i mieć ciało takie, jakiego pragniesz do końca swoich dni (no……. może prawie do końca…….!)? Co jeśli okaże się że osoba ta ma dla Ciebie gotową formułę? Co jeśli uświadomi Ci że będzie to prawdziwa walka lecz tylko na początku?


Co jeśli wystarczy przeprogramować Twój mózg abyś polubił (-ła) zdrowe jedzenie?

Możesz ZMIENIĆ SWOJE ŻYCIE. Możesz mieć takie ciało o jakim marzysz. Musisz tylko o tym postanowić! Wystarczy że pokochasz ZDROWE JEDZENIE. Wszystko co musisz zrobić to dostosować się do prostej formuły. Będziesz mógł (-ła) wtedy cieszyć się swoim nowym ciałem na zawsze. Wszystko zależy od Ciebie i od tego co zdecydujesz!

Piękne, zdrowe ciało to nie DIETA, to STYL ŻYCIA, choć przez pierwsze tygodnie (miesiące) może się wydawać inaczej. Na początku może to nie być wcale takie łatwe. Możesz czuć bezsilność, złość. Być może poczujesz się też przytłoczony i sfrustrowany. Uwierz mi że warto. Przyjdą chwile, kiedy będziesz z siebie dumny jak nigdy. Da Ci to nieporównywalną satysfakcję i ogromną siłę. Jeśli czujesz się wyglądasz super możesz osiągnąć wszystko!

Zanim cokolwiek zdecydujesz zadaj sobie kilka pytań. Przede wszystkim zdaj sobie sprawę z tego czy budzisz się zmęczony? Czy potrzebujesz kawy lub co gorsze RedBulla lub innego „dopalacza” aby zwlec się rano z łóżka? Czy brakuje Ci energii w ciągu dnia? Czy masz problemy z zasypianiem? Większość ludzi uważa że tego typu dolegliwości są normalne, szczególnie po 30-tce, 40-tce. Szczerze mówiąc też tak kiedyś myślałam… Otóż kochani moi, uwierzcie mi że tak nie jest!

Jeśli Twoje ciało będzie dostawało wszystko czego potrzebuje będzie zdrowe i pełne energii. Nie potrzebuje ona wcale kawy aby funkcjonować na pełnych obrotach. Nie potrzebuje ono aż dwóch lampek wina na doby sen.

Zacznij je obserwować. Zacznij zdawać sobie sprawę z tego jak się ono zachowuje kiedy wrzucasz w nie to co zjadasz. Zwróć uwagę na to jak się czujesz kiedy zjesz coś zdrowego, lekkiego a jak zmieni się Twoje samopoczucie kiedy potraktujesz swoje ciało jak śmietnik i dasz mu hamburgera, frytki i colę.

Kiedy zdasz z tego sprawę uznasz że warto walczyć. Zdrowe ciało to więcej energii. To witalność, zadowolenie z siebie. To lepszy seks, ładny, płaski brzuch, zgrabna pupa…. i wiele wiele innych aspektów, z których sam (-ma) zdasz sobie sprawę po drodze.

Jeśli wydaje Ci się że możesz czuć się i wyglądać lepiej. Jeśli czujesz że nie wykorzystujesz swojego potencjału użalając się nad sobą i tłumacząc że do szczęścia brakuje Ci wciąż lepszej figury, przestań w tym momencie! Jeśli wciąż tłumaczysz siebie i usprawiedliwiasz swoje poczynania brakiem czasu lub pieniędzy, przestań! Ty i Twoje ciało jesteście najważniejsi. Niech stanie się to dla Ciebie najwyższą wartością. Tak, musisz być dla siebie ważniejszą osobą od swojego chłopaka, męża, nawet dzieci! Znasz powiedzenie : zadbam o siebie dla Ciebie…..?

Zacznij krok po kroku. Nie torturuj się myślami że nie zjesz już nigdy więcej swoich ulubionych lodów czy nie wypijesz już kawy do końca swojego życia. Możesz zjeść wszystko na cokolwiek masz ochotę. Tylko zdaj sobie sprawę z tego co chcesz tym osiągnąć i jakie będą tego konsekwencje. Jeśli regularnie dobrze się odżywiasz i dbasz o swoje ciało, możesz przecież czasami zaszaleć i nagrodzić siebie za to co osiągnąłeś (-łaś). Lecz uwierz mi że jeśli raz na 3 miesiące połasisz się na frytki z colą, przez następne pół dnia będziesz się czuł tak ciężko że odechce Ci się ich na długi, długi czas!

Zacznij już od dzisiaj! W pierwszym tygodniu zrezygnuj z papierosów i kawy albo cukru i pełnej śmietanki. Z tygodnia na tydzień zmieniaj krok po kroku niezdrowe, niewartościowe jedzenie na dające Ci energię i dobre samopoczucie smakołyki! Powodzenia i czekam z niecierpliwością na Twoje rezultaty!


Więcej informacji na ten temat znajdziesz na moim blogu: http://patrycjazak.com/archives/545

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

wtorek, 10 grudnia 2019

Dieta na pozbycie się trądziku

Dieta na pozbycie się trądziku


Autor: Tomasz Ptak


Chciałbym przedstawić w artykule dietę, która pozwoli pozbyć się prawdziwych przyczyn powstawania trądziku, oraz przyczyni się do wskoczenia całego zdrowia na wyższy poziom.


Produkty, które spożywasz odgrywają kluczową rolę w ogólnym stanie zdrowia. Zła żywność może być przyczyną gwałtownego wzrostu hormonów androgenowych, zapycha krew i limfę toksynami, które gromadzą się w systemie, co powoduje jego zagrożenie. Zła dieta może przytłoczyć wątrobę nadmiarem hormonów oraz toksyn we krwi pogłębiając istniejący stan trądziku. Najpierw zapoznam Cię z naturalnym cyklem dobowym człowieka, który pozwoli twojemu organizmowi prawidłowo funkcjonować - oczyszczać się, trawić, absorbować, a następnie zapoznam Cię z NIESAMOWICIE skuteczną dietą, która sprawi, że trądzik odejdzie w zapomnienie.

Naturalny cykl dobowy człowieka

Dzisiaj wiele osób szuka prostych sposobów, aby schudnąć, poprawić zdrowie, a także wyeliminować choroby. Do tych zadań niezbędne będzie przestrzeganie zasad naturalnego cyklu dobowego człowieka, który składa się z 3 faz. Aby wejść w naturalny cykl dobowy, trzeba będzie zmienić nawyki żywieniowe. Jeżeli poważnie myślisz o swoim zdrowiu, a wierzę, że tak jest, nie będzie dla Ciebie to problemem, a wyzwaniem. Przez kilka pierwszych dni kiedy będziesz przestrzegał naturalnego cyklu dobowego, możesz mieć pewne skutki uboczne, takie jak biegunka, bóle głowy, przeziębienia, jednak głowa do góry. To bardzo dobry znak -Twój organizm po wielu latach zakłóconego rytmu biologicznego, w końcu zaczyna się z nim synchronizować i tym samym wyrzucać nagromadzone pokłady toksyn i odpadów. Oto 3 naturalne cykle organizmu :

Cykl 1 - od 4 rano do 12 w południe - Podczas tego cyklu ciało usuwa kwasy, toksyny przez odpady, pot, mocz, śluz i inne wydzieliny.

Podczas cyklu eliminacji, należy jeść asortyment różnych owoców. Możemy wybrać świeże owoce, bądź soki owocowe lub warzywne (zielone szejki, już o nich pisałem, działają naprawdę niesamowicie). Pamiętaj jednak, że zjedzenie całego owocu dostarczy nam błonnika, który ma działanie jak sprzątaczka w naszym układzie pokarmowym (nie można jednak przesadzić z jego ilością, gdyż może wyrządzić szkody w naszych jelitach podrażniając ścianki). Pamiętaj, w tej fazie staramy się jeść tylko owoce, soki owocowe bądź warzywne (tylko nie te kupowane, tylko własnej roboty, no chyba, że jednodniowe!) Produkty te dodatkowo zalkalizują nasze ciało, co nosi niesamowicie pozytywne skutki. Jak już pisałem, z samego rana polecam wypicie rozcieńczonego z wodą soku z wyciśniętej cytryny. Po jakimś czasie, możemy zjeść owoce, bądź wypić zielonego szejka. Spożywanie w cyklu 1 innych produktów spowoduje, że organizm nie wydali tyle, ile powinien toksyn, i zaburzy harmonie ciała powodując choroby oraz sprzyjając otyłości. W tym cyklu starajmy się spożywać tylko świeże, surowe warzywa oraz owoce.

Cykl 2 - Od 12 w południe do 8 wieczorem - W tym czasie Twoje ciało jest nastawione na pobieranie żywności i jego trawienie.

Faza 2 pozwala na cięższe, trudniejsze do strawienia produkty, składające się przede wszystkim z białek, oraz zdrowych tłuszczy. Pomimo tego, że cykl kończy się o godzinie 20, starajcie się zakończyć spożycie potraw do 18 godziny, tak będzie najlepiej.

Cykl 3 - Od 8 wieczorem do 4 nad ranem - Podczas tego cyklu Twoje ciało będzie asymilowało składniki pokarmowe, które otrzymało w fazie 2.

Podczas cyklu 3 nie spożywamy jedzenia. Ciało karmimy tylko wodą. Pamiętaj, że jest bardzo znaczna różnica pomiędzy wodą źródlaną, a mineralną. Woda źródlana można powiedzieć, że wypłukuje z nas drogocenne minerały, a woda mineralna odwrotnie - dostarcza nam tych minerałów.

Spożywanie pokarmów zgodnie z naturalnym cyklem dobowym jest na dobrą sprawę, bardzo łatwe do zastosowania, gdyż po bardzo krótkim czasie, zaczniesz czuć się o wiele lepiej, będziesz spał jak dziecko, nie będziesz budził się z kacem, skończą się Twoje kłopoty z trawieniem, dostaniesz mnóstwo dodatkowej energii.

Jeżeli będziesz dostarczał wszystkich składników odżywczych pożądanych przez ciało, to głód w fazie 1 oraz 3 nie będzie stanowił problemu.

Dieta Ptaka

Informacje, które Tobie tutaj przedstawię, sprawią, że stan twojej cery poprawi się NIESAMOWICIE. Dieta Ptaka jest mocno zmodyfikowaną wersją diety Paleo[1] - Jednej z najbardziej przystosowanych diet dla człowieka. Dieta wiąże się z niektórymi wyrzeczeniami, ale przecież decydując się na kurs, uważam, że jesteś na tyle zdeterminowany, aby podjąć odpowiednie działanie i raz na zawsze powiedzieć trądzikowi NIE. Do tego efekty jakie otrzymasz po ok. 2 tygodniach staną się motywacją do dalszych czynności. Pamiętaj, że moja dieta nie tylko wpłynie na to, że trądzik odejdzie, ale także twoje samopoczucie, zdrowie, metabolizm poprawi się kolosalnie, twoja waga unormuje się do naturalnego poziomu, a tym samym staniesz się atrakcyjniejszy dla płci przeciwnej. Obiecałem, że nie będę Ciebie zamęczał naukowymi dowodami, długimi wywodami na temat słuszności działań, które proponuję, dlatego także dostaniesz wszystko w pigułce. Jeżeli jednak jesteś dociekliwą osobą, to pewnie za jakiś czas ukaże się moja książka z dietą, którą proponuję.

Produkty, które wolno Tobie spożywać :

- Świeże warzywa oraz surowe owoce (Najlepiej ze sklepów organicznych) Nie spożywamy suszonych owoców, ziemniaków, orzechów.

- Mięso - Jak najmniej smażonych, polecam gotowane, grillowane, pieczone, oraz surowe w postaci tatara. Jak smażyć to najlepiej na smalcu. Nie spożywamy : ryb konserwowych, wędzonych, mięsa wędzonego, konserw mięsnych, szynek.

- Ryby - Jak najmniej wędzonych, które są rakotwórcze.

- Owoce morza

- Oleje roślinne (Najlepiej oliwa z oliwek, olej lniany, olej kokosowy) -Przestrzegam przed używaniem olejów roślinnych do smażenia, o wiele lepsze w tym przypadku już są produkty bogate w tłuszcze nasycone, jak smalec czy te znajdujące się w boczku.

- Jajka

Kolejną ważną kwestią jest, aby starać się nie łączyć ze sobą węglowodanów oraz białek w jednym posiłku. Pamiętajmy o przestrzeganiu naturalnego cyklu dobowego.

Niezmiernie ważne są proporcje przyjmowanych kalorii z węglowodanów (owoce, warzywa), tłuszczy (oleje roślinne, jajka, tłuszcze zwierzęce) oraz białek (mięso, ryby owoce morza). Najlepiej będzie, jeżeli węglowodany będą stanowiły do 20 % dostarczonych w ciągu dnia kalorii, białka ok 30 %, a tłuszcze 50 %. Pamiętajmy o prawidłowym stosunku Omega 3 do Omega 6.

Proszę zapoznać się także z teorią doboru diety według grupy krwi. Np. Grupa krwi B nie toleruje drobiu, ani pomidorów, także mimo tego, że są one produktami należącymi do grup dozwolonych, należy ich unikać !

Do obliczania kalorii z poszczególnych produktów, znakomicie przydadzą się nam tabele kaloryczne. Proszę w Google wpisać "Tabele kaloryczne" bądź "kalkulator kalorii", a wszystko znajdziesz.

Jeżeli Twój trądzik odszedł, możesz zacząć powoli dodawać produkty do swojego jadłospisu. Obserwuj swój organizm jak reaguje na następujące produkty, które dodałeś do swojej diety. Pamiętaj, że skutki spożywania nowych produktów mogą nastąpić dopiero np. po 2 tygodniach, dlatego najlepiej jakbyś dodawał po jednym produkcie. Istotne jest także to jak często przyjmujesz dany produkt. Tort raz na tydzień może Tobie nie zaszkodzić, jednak jeżeli będziesz go spożywał codziennie, z pewnością.

Dieta niskowęglowodanowa jest bardzo istotna dla zdrowej cery. Nie pozwoli ona na przerost grzyba Candida albicans. Grzyb ten produkuje ogromne ilości mitotoksyn, które obciążają wątrobę, zanieczyszczają krew oraz są bezpośrednią przyczyną powstawania trądziku. Dopóki będziesz miał przerost tego grzyba, będziesz miał trądzik. Grzyb ten rozwija się w kwaśnym środowisku, dlatego dobrze abyś przyjmował produkty alkalizujące krew takie jak: trawa jęczmienna, zielone szejki - soki z zielonych warzyw, owoców, oraz przede wszystkim nie powinieneś spożywać nadmiaru cukru, który prowadzi do zbyt kwaśnego pH środowiska.

Dietę niskowęglowodanową rozumiem jako dietę, w której jest do 20 % węglowodanów, jeżeli patrzymy na dzienny bilans kaloryczny. Najlepiej jednak, kiedy węglowodany nie przekraczają dziennej ilości 60 gram. Taka dieta będzie najbardziej skuteczna. Z białkiem nie przesadzajmy, spokojnie ok 1,5 gram / 1 kg masy ciała możemy dostarczać, jeżeli uprawiamy jakiś sport tak bardziej na poważnie, to ok 2 gram białka na każdy kilogram masy ciała. Reszta powinna pochodzić z tłuszczy.

Oprócz diety niskowęglowodanowej, bogatej w składniki alkalizujące krew, powinieneś dostarczyć również probiotyki, które przyczynią się do ochrony organizmu przed przerostem złych bakterii, grzybów.

Do zabicia grzyba Candida albicans polecam anty-grzybiczne suplementy, które posiadają składniki przeciwgrzybiczne takie jak :

Kaprylan magnezu

Kora Pau D'Arco

Czarny orzech

Mąka ryżowa

Ekstrakt z oleju oregano

Czosnek

Liść oliwki

i Koci Pazur

Bylica piołunu

Najlepiej zastosować produkt, który zawiera mieszkankę tych składników. Candidia clear firmy NOW uważam za najlepszy suplement do zwalczenia tego grzyba ! Świetną sprawą jest także picie soku z grejpfruta, który także posiada anty-grzybiczne właściwości.



[1] Zainteresowanych zapraszam do lektury : Loren Cordain, The Dietary Cure for Acne, Published by Paleo Diet Enterprises, Fort Collins, Colorado 2006



Zainteresowanych zapraszam na moją stronę : http://antypryszcz.pl

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.