Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

środa, 11 grudnia 2019

Czy warto pić soki?

Czy warto pić soki?


Autor: Anna Kacperska


Dzięki piciu soków możemy znacznie poprawić dotychczasowy sposób odżywiania. Ile dziennie wypijać? Z jakich składników otrzymamy najzdrowsze soki?


soki

Najlepsze soki uzyskuje się za pomocą elektrycznej sokowirówki. Świeżo uzyskane porcje soku należy wypijać bezpośrednio. Pozostałości soku można bardzo krótko przechowywać zamknięte w lodówce.

Soki dostarczają substancji witalnych (vita – życie), takich jak witaminy i składniki mineralne. U osób otyłych, które stosowały wcześniej diety złożone z produktów wysoko oczyszczonych, może dojść do niedoborów składników pokarmowych, w wyniku czego pojawiają się: zmniejszona odporność na infekcje, osłabienie fizyczne, napięcie, zmęczenie, nerwowość i złe samopoczucie lub też rozwijają się problemy dotyczące skóry, włosów i paznokci. Wszystkie te niedobory wyrównują się, dzięki piciu soków. Aby uzyskać możliwie najszerszy zakres działania należy zestawiać w ciągu dnia różne soki o rozmaitych składnikach witalnych.

W owocach, warzywach i roślinach leczniczych obecny jest potas. Ten składnik mineralny, ma przeciwstawne działanie do sodu, obecnego m. in. w soli kuchennej. Podczas, gdy sód wiąże wodę w organizmie, potas pomaga w jej wydalaniu. Pozwala to na oczyszczenie organizmu.

Soki normalizują równowagę kwasowo – zasadową w organizmie. Nieznaczna przewaga zasad ma działanie korzystne (soki mają działanie zasadotwórcze).

Soki warzywne bez dodatku soli są szczególnie zalecane do picia w czasie głodówki. Zawierają mniej kwasów od owoców i są lepiej tolerowane przez żołądek. Duża zawartość potasu wzmaga odwodnienie i tym samym oczyszczenie przestrzeni międzytkankowych. Pobudzają trawienie i dostarczają bardzo mało kalorii (około 12 – 50 kcal/100ml).

Sok pomidorowy pomoże znormalizować trawienie, a sok z kiszonej kapusty pobudzi funkcje przewodu pokarmowego i wzmocni naturalną florę bakteryjną. Dodanie cebuli jako składnika soku wzmocni serce, oczyści drogi oddechowe i obniży ciśnienie krwi. Szpinak i buraki mają z kolei działanie krwiotwórcze. Brokuły mają działanie przeciwmiażdżycowe. Ogórki likwidują obrzęki i rozjaśniają skórę.

Soki warzywne z kwasem mlekowym mają działanie wzmacniające odporność. Zawarty w nich kwas L (+) - mlekowy pomaga w wydalaniu szkodliwych produktów przemiany materii, pobudza perystaltykę jelitową i stymuluje rozwój prawidłowej flory bakteryjnej. Poprawia również smak soków.

Soki owocowe i warzywne mają wiele korzystnych właściwości. Mogą być bardzo dobrą bronią w walce z wolnymi rodnikami, odgrywającymi znaczącą rolę w rozwoju wielu chorób, często nowotworów. Skuteczny może być sok z marchwi, zawierający wiele antyoksydantów niszczących wolne rodniki: witaminę C, E i karoten (prowitaminę witaminy A).

Dzięki umiejętnemu łączeniu składników soku możemy uzyskać korzystne działanie zdrowotne. Picie samodzielnie przygotowanych soków dobroczynnie wpływa na odnowę i siły witalne całego organizmu.

Soki na bazie owoców również mają nie tylko wyśmienity smak, ale również dobre walory zdrowotne. Acerola, pomarańcze, dzika róża i winogrona ogólnie wzmacniają odporność. Śliwki pobudzą perystaltykę jelit, brzoskwinie pomogą w odtruwaniu organizmu, a ananasy wzmocnią ostrość widzenia. Popularny u nas sok z jabłek reguluje pracę przewodu pokarmowego i ma działanie odkwaszające, podobnie jak jeżyny, które oczyszczają krew i wzmacniają układ nerwowy. Sok z malin obniży gorączkę, a sok z wiśni korzystnie wpłynie na układ krwiotwórczy. Dla osób z wysokim ciśnieniem polecany jest z kolei sok z gruszki.

Oczywiście, jak z każdym rodzajem żywności, nie możemy przesadzać z piciem soków. Unikajmy szczególnie gotowych dosładzanych cukrem! Należy uważać na picie zbyt dużej ilości soków owocowych, ze względu na zawartość fruktozy w ich składzie. Najbardziej optymalna ilość zjadanych owoców w ciągu dnia to dwie porcje, dlatego jeśli zjemy np. jeden owoc i wypijemy jedną szklankę soku owocowego, to zupełnie wystarczająca dawka witamin i minerałów, z tego rodzaju żywności. Z kolei soki warzywne można pić praktycznie bez ograniczeń, jeśli tylko nie odczuwamy żadnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego.


Anna Kacperska – dietetyk

Poradnia dietetyczna Metamorfoza

www.metamorfozadiety.blogspot.com

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Co jeść, aby spalić tłuszcz?

Co jeść, aby spalić tłuszcz?


Autor: Paweł End


Zrzucanie wagi to nie wszystko. Trzeba jeszcze wiedzieć, jak się odchudzać, aby oprócz mniejszej liczby na wyświetlaczu wagi, zredukować chociażby cellulit czy wystający brzuch. Poznaj sposoby na spalenie tłuszczu.


tkanka tłusczowaCoraz większa grupa kobiet skarży się, że odpowiedź na pytanie o to, jak schudnąć nie jest również receptą na pozbycie się tkanki tłuszczowej. Wcale nierzadko waga pokazuje zdumiewająco dobre rezultaty, a jednak nasze odbicie w lustrze nie zachwyca. Okazuje się, że chudniemy, a jednak nadal mamy wystający brzuch i cellulit na udach. Mamy pecha? Nie! Po prostu nie wiemy, że istnieje pewna grupa produktów, których jedzenie przyczynia się właśnie do redukcji tkanki tłuszczowej. Co więcej, często same ich unikamy, wydaje nam się bowiem, że mówimy o produktach dość tuczących.


Przykładem potwierdzającym tę tezę mogą być choćby rośliny strączkowe wysoko cenione przez dietetyków jako bogate źródło witamin, białka, a przede wszystkim błonnika, który ma duży wpływ na ograniczenie uczucia głodu. Przez lata powtarzano nam, że rośliny strączkowe są kaloryczne, a tym samym ich jedzenie nie jest wcale wskazane osobom zastanawiającym się nad tym, jak schudnąć, a my, nastawione przede wszystkim na skrupulatne liczenie kalorii, nigdy nie zweryfikowałyśmy tego przekonania.


orzechyInnym produktem, który pozwala na skuteczną redukcję tkanki tłuszczowej są orzechy. Wiele osób przyjmuje oczywiście tę informację nie kryjąc swojego niedowierzania, o orzechach wiemy bowiem, że są bardzo kaloryczne. Rzeczywiście, w dietach, które opierają się na liczeniu kalorii na orzechy nie może być miejsca, okazuje się jednak, że są to produkty bogate w błonnik, witaminy oraz białko, które pozwalają na skuteczną walkę z głodem. Zanim jednak sięgniemy po orzechy, aby wzbogacić nimi naszą dietę musimy jednak wziąć pod uwagę to, że nie wszystkie są w jednakowym stopniu godne polecenia. Trudno oczekiwać spektakularnych rezultatów, jeżeli zechcemy wzbogacać dietę orzechami solonymi, prażonymi lub wzbogaconymi posypką z miodu.


Spalanie tłuszczu wspomaga również pieczywo pełnoziarniste. Jedząc je możemy uzupełnić zresztą również niedobory magnezu, cynku, potasu oraz żelaza, a przecież nie od dziś wiadomo, że braki tego typu są częste w przypadku diet. I tu jednak warto zachować ostrożność, producenci pieczywa zorientowali się bowiem, że rozwiązania z pełnego ziarna cieszą się uznaniem w oczach kobiet, a w związku z tym niekiedy starają się nieco je oszukać. Podczas zakupów powinnyśmy zatem upewnić się, że pieczywo jest pełnoziarniste nie tylko z nazwy, niekiedy można bowiem spotkać produkty sztucznie barwione, które schudnąć nam z pewnością nie pomogą.


Więcej sposobów na udane odchudzanie, m.in. sposoby na to jak schudnąć z ud czy brzucha znajdziesz na stronie: www.jakschudnac.net.pl

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Dodawanie przypraw zmniejsza negatywne skutki jedzenia wysokotłuszczowych posiłków

Dodawanie przypraw zmniejsza negatywne skutki jedzenia wysokotłuszczowych posiłków


Autor: Anna Kacperska


Przyprawianie wysokotłuszczowych posiłków wybranymi rodzajami ziół zmniejsza ich negatywne efekty spożycia! Zatem, czym przyprawiać aby posiłek był mniej „tłusty”?


23690-przyprawy_korzenne

Spożywając często niektóre rodzaje produktów spożywczych oraz dodatków, nawet nie zdajemy sobie sprawy, jak duży wpływ mają te produkty na nasz organizm! Najnowsze badania naukowców z Penn State dowodzą, że przyprawianie wysokotłuszczowych posiłków wybranymi rodzajami ziół zmniejsza ich negatywne efekty spożycia! Zatem, czym przyprawiać aby posiłek był mniej „tłusty”?

Wysokotłuszczowe posiłki nie służą ani zdrowiu, ani prawidłowej pracy układu pokarmowego, w tym funkcji trawiennych. Duża zawartość tłuszczu w zjedzonym posiłku powoduje zwiększenie poziomu triglicerydów we krwi (triglicerydy to cząsteczki tłuszczu zbudowane z długich łańcuchów kwasów tłuszczowych i glicerolu). Twoje ciało potrzebuje triglicerydów, wykorzystując je jako energię, jednak w zbyt dużej ilości … odkłada je w postaci tłuszczu zapasowego.

Jeśli nasza dieta obfituje w wysokotłuszczowe posiłki, to poziom triglicerydów we krwi, z pewnością jest wysoki! Czy ma to jakikolwiek wpływ na nasze funkcjonowanie?

Wpływ wysokotłuszczowej diety

Najgorszymi efektami zbyt dużego poziomu triglicerydów we krwi są nadwaga, otyłość, choroby układu krążenia, w tym miażdżyca.

U wielu osób przyczyną podwyższonego poziomu triglicerydów jest nadwaga, brak aktywności fizycznej, palenie papierosów, nadużywanie alkoholu lub zbyt wysoka ilość węglowodanów w diecie - 60% kalorii bądź więcej. Można zauważyć, że wysoki poziom triglicerydów jest związany ze stylem życia (przebyte choroby lub genetyczne predyspozycje również mogą być ich przyczyną).

Najważniejsze zalecenia, pozwalające zmniejszyć ilość cząsteczek tłuszczu we krwi:

1. Właściwa dieta,

2. Aktywność fizyczna,

3. Ograniczenie tłuszczu oraz cukru w diecie,

4. Kontrola masy ciała,

5. Rzucenie palenia,

6. Ograniczenie spożywania alkoholu (do jednego drinka dziennie w przypadku kobiet i do dwóch drinków dziennie w przypadku mężczyzn).

Co jeszcze możemy zrobić ze zbędnym tłuszczem, czyli najnowsze wyniki badań …

Badanie zostało przeprowadzone wśród mężczyzn z nadwagą, lecz bez żadnych zdrowotnych dolegliwości, w wieku 30 – 65 lat. W badaniu wykorzystano 3 rodzaje posiłków: kurczaka curry, włoski chleb z ziołami i cynamonowe herbatniki, do których dodano 2 łyżki przypraw. Natomiast posiłki kontrolne składały się z tym samych dań, ale bez dodatku przypraw. Uczestnicy badania byli poproszeni o zjedzenie podanych dań.

Następnie od uczestników, pobierano krew co 30 minut od spożycia posiłków przez okres 3 godzin aby sprawdzić czy przyprawy mają jakikolwiek wpływ na nasz organizm.

Jakie były wyniki?

Okazało się, że w posiłkach przyprawionych ziołami o największym działaniu przeciwutleniającym (najwyższe stężenie przeciwutleniaczy) zauważono bardzo pozytywne efekty w organizmie. W przyprawionych posiłkach użyto: rozmarynu, oregano, cynamonu, kurkumy, czarnego pieprzu, goździków, czosnku oraz papryki.

Kiedy posiłek zawierał mieszankę przypraw, aktywność przeciwutleniaczy we krwi była wyższa o 13%, wydzielanie insuliny zmniejszyło się aż o 20%, a poziom triglicerydów we krwi o 30%!

Przyprawy zmniejszają stres oksydacyjny, który zdaniem wielu badaczy jest przyczyną chorób serca, zapalenia stawów i cukrzycy. Przyprawy, będące źródłem przeciwutleniaczy, odgrywają ważną rolę w zmniejszaniu stresu oksydacyjnego, a tym samym obniżają ryzyko chorób przewlekłych. Dawka przeciwutleniaczy musi być jednak taka sama jak ilość występująca w kieliszku czerwonego wina czy też ok. 40 g gorzkiej czekolady. Poza tym, w badaniu zauważono, że dodanie dwóch łyżek przypraw do posiłków nie powodowało dolegliwości żołądkowych.

Wskazówka

Jeśli nie odczuwasz żadnych dolegliwości po zjedzeniu ostrych, przyprawionych dań, to naprawdę warto wzbogacać smak dań rozmaitymi ziołami. Przyniesie to nie tylko walory smakowe, ale również zdrowotne.


Anna Kacperska – dietetyk

Poradnia dietetyczna Metamorfoza

www.metamorfozadiety.blogspot.com

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Jak łatwo przejść na zdrową dietę

Jak łatwo przejść na zdrową dietę


Autor: Halina Jaskłowska


Jak łatwo i bez większych wyrzeczeń przejść na zdrową dietę, jeśli dotychczas żywiłeś się tradycyjnym lub co gorsza śmieciowym jedzeniem. Przechodzenie na zdrową dietę utrudniają wszelkiego typu namawiacze, którzy będą twierdzić, że wyglądasz super i nie musisz się odchudzać. Poniżej znajdziesz parę porad jak sobie z nimi poradzić.


Jeśli obecnie dieta, do której się przyzwyczaiłeś, nie jest zbyt zdrowa, będzie ci trudno się przestawić. Jednak pamiętaj, że zdrowe jedzenie przyczyni się do utrzymania prawidłowych funkcji twojego organizmu i pozwoli ci uwolnić się od wielu chorób.

Jeśli postanowiłeś przejść na zdrową dietę, na pewno już doświadczyłeś, jak trudne jest pozbycie się starych nawyków. Ale istnieją wskazówki, które pozwolą ci przejść przez ten proces jak najłatwiej.

Pierwszym etapem będzie wykreślenie ze swojej listy zakupów wszystkiego co nie jest zdrowe. Nie kupuj jedzenia śmieciowego, przetworzonego, sztucznych napojów aby nie kusiły cię w ciągu dnia. Poprawi to nie tylko twoje zdrowie ale także zasobność portfela. Jeśli martwisz się, że zgłodniejesz w ciągu dnia, trzymaj pod ręką zdrowe przekąski takie jak: marchewka, jogurt, świeże owoce, lub herbatniki z pełnego ziarna. Jeśli nie możesz się powstrzymać od jedzenia słodyczy, trzymaj pod ręką małą przekąskę. Mały kawałek czekolady czy batonika nie zniszczy twoich prób przejścia na zdrową dietę. Za to poprawi ci humor.

Kolejnym etapem będzie zdobycie wiedzy na temat zdrowej żywności. Większość ludzi słyszało, że powinno się jeść warzywa, bo to zdrowe. Jednak wcale to do nich nie trafia. Warto przeczytać w Internecie trochę na temat działania organizmu i jak poszczególne produkty działają. Zyskasz w ten sposób usprawiedliwienie po co właściwie przechodzić na zdrową dietę. Wiedza będzie cię motywować bo zobaczysz sens zdrowej diety.

Kolejnym etapem będzie przeanalizowanie swoich posiłków w ciągu dnia. Czy masz zwyczaj jeść w pośpiechu pomiędzy kolejnym spotkaniami w pracy? A może zjadasz kilka drożdżówek? Albo masz przyzwyczaiłeś się kupować lunch w fast foodach i szybko go zjadać? Jeśli tak, to może się okazać, że nie dostarczasz swojemu organizmowi wystarczającej ilości potrzebnych składników.

Zaplanuj sobie czas w pracy tak aby spokojnie zjeść. Najlepiej poprzedniego wieczora przygotuj sobie zdrowy lunch do pracy i zapakuj na następny dzień. Użyj swojej kreatywności. Może to być sałatka, owoce i warzywa np. marchew, kalarepa, musli z jogurtem lub mlekiem sojowym. Najlepsze są po prostu obrane i umyte warzywa i owoce. Jednak jeśli nie smakuje ci taki lunch, przestaw się po trochu. Przygotuj sobie kanapki z dużą ilością zielonej sałaty i do tego pojemnik sałatki i warzyw. Świetne i bardzo pożywne są banany, marchewka, kalarepa, ogórki.

Ważna jest kreatywność. Nie myśl, że czegoś sobie odmawiasz. Zacznij wymyślać nowe, smaczne potrawy ze zdrowych składników. Zamiast myśleć, że czegoś się pozbawiasz, będziesz myśleć, że wzbogacasz swoją dietę i poznajesz nowe smaki.

Idź małymi krokami. Nawet jeśli dziennie zastąpisz jeden napój gazowany, szklanką wody, to będzie już wielki krok w kierunku poprawy zdrowia. Strategia małych kroków pozwoli ci uniknąć poczucia, że odmawiasz sobie jedzenia które uwielbiasz.

Ważnym etapem i bardzo przydatnym byłoby oczyszczenie organizmu. Nie musisz przechodzić od razu przez kosztowne metody płukania jelit. Istnieje sporo naturalnych metod, np. suplementy diety zawierające błonnik, dzięki którym pozbędziesz się raz na zawsze zaparć, zgagi, wzdęć czy też gazów stosując w pełni naturalne metody tzn. bez skutków ubocznych. Od razu odczujesz poprawę stanu zdrowia, samopoczucia, zwiększenie energii, pozbycie się niedoskonałości skórnych itp. Ważne jest też aby dużo pić, gdyż woda wypłukuje toksyny z organizmu.

Jak poradzić sobie z namawianiem?
Kiedy już stosujesz zdrową dietę z powodzeniem, napotykasz na problem w postaci namawiaczy. Ile razy słyszysz: "Po co się odchudzasz? Wyglądasz dobrze! Nie musisz się odchudzać!". Znajomi mówią ci: „Nie odchudzaj się, przecież jesteś szczupła/y”, a przecież nie wiedzą, że swoją sylwetkę zawdzięczasz właśnie zdrowej diecie. Ludzie podsuwają ci cukier do kawy lub ciastko: "skuś się, jeden raz nie zaszkodzi" albo „kawa musi być z cukrem”. Na szczęście jest parę dobrych metod aby poradzić sobie z namawiaczami.

Najgorszymi miejscami na zachowanie diety są przyjęcie, szczególnie te z alkoholem. Alkohol zawiera ogromne ilości pustych kalorii. Znajomi będą cię namawiać aby wypić i zrelaksować się. Dobrym sposobem (dla zmotoryzowanych) jest zaoferowanie odwiezienia po imprezie. Albo powiedz, że jeśli skończy się piwo to pojedziesz do sklepu i kupisz. Uczestnicy zabawy będą ci wdzięczni i nie będą cię namawiać do picia. W większości przypadków zupełnie wystarczy jeśli powiesz, że prowadzisz. Jeśli prowadzenie samochodu nie może być wymówką, powiedz że po alkoholu zasypiasz i nie chcesz sobie zepsuć imprezy. Nie jest to bez sensu gdyż wielu ludzi robi się sennych po alkoholu.

Inna sytuacja to imprezy firmowe lub obiad z klientem. Zamiast poddawać się i tłumaczyć sobie, że jeden raz możesz odstąpić od zasad, uprzedź wcześniej szefa, że chcesz jeść zdrowo. Wtedy szef zamówi dla ciebie dania zdrowe albo mniejszą porcje. W niektórych restauracjach można poprosić o połowę porcji i zapakowanie reszty np. dla psa. Jak nie masz psa to możesz mieć lunch na następny dzień.

Jeszcze trudniejsza sytuacja jest na rodzinnych imprezach, kiedy to ktoś wręcza ci ogromny kawał tortu i nie chce słyszeć odmowy. Możesz powiedzieć, że coś ci zaszkodziło poprzedniego dnia. Nie chcesz jeść aby ból brzucha nie zaczął się znowu i nie zepsuł ci dobrej zabawy. Możesz też udawać alergię na czekoladę.

Pamiętaj aby odmawiać tylko wtedy gdy ktoś częstuje cię czymś niezdrowym lub kalorycznym. Nie odmawiaj zdrowego jedzenia i nie głodź się. Wbrew pozorom głodzenie się, może spowodować, że utyjesz.


Halina Małgorzata Jaskłowska
Zdrowie na topie

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Dieta osób cierpiących na zespół jelita drażliwego

Dieta osób cierpiących na zespół jelita drażliwego


Autor: bartskul


Dla osób cierpiących na zespół jelita drażliwego ważne jest dokładne zapisywanie wszystkich posiłków, jakie spożyli w ciągu dnia. W takim "dzienniczku" nie wystarczy jednak wpisać składników potrawy, należy również opisać, w jakiej formie jest podana, czy w jaki sposób została przygotowana.


Na przykład w przypadku kurczaka, nie wystarczy w "dzienniczku" wpisać słowa "kurczak" z odpowiednią datą, ale należy też zaznaczyć czy była to pierś z kurczaka, skrzydełka, czy może udka. Trzeba określić, czy mięso było gotowane, smażone na tłuszczu (jakim tłuszczu), grillowane czy przygotowane na parze, jakie zostały użyte przyprawy oraz czy mięso było panierowane.

Mimo, że może się to wydać śmieszne, w "dzienniczku" warto również zaznaczyć w jakim byliśmy nastroju jedząc ten konkretny posiłek. Wszystkie te czynniki mogą wpłynąć na nasilenie objawów zespołu jelita drażliwego, a celem prowadzenia takiego "dzienniczka" jest właśnie dokładne określenie co wywołuje u nas takie objawy, a co nie ma na nie żadnego wpływu.

Aby "dzienniczek" był dokładny, należy wypełniać go regularnie aby nic nam nie umknęło. Najlepiej robić to wieczorem po naszym ostatnim posiłku w danym dniu. Pamiętaj, że każdy szczegół jest ważny. Mimo, że o batoniku zjedzonym w pośpiechu podczas tankowania samochodu łatwo zapomnieć, u niektórych osób to właśnie czekolada wzmaga występowanie objawów towarzyszących zespołowi jelita wrażliwego.

Dieta, jaką należy stosować nie powinna zawierać potraw, które wywołują u nas objawy zespoły jelita drażliwego. Lekarz lub dietetyk na podstawie obserwacji zapisanych w "dzienniczku" bez problemu ułożą stosowny jadłospis.

Jeżeli u osoby chorej zespół jelita drażliwego ma postać zaparciową, dieta powinna zostać wzbogacona o dodatkowe źródła błonnika, który dobrze działa na zatwardzenia. Posiłki, które często powodują zaparcia zawierają dużą ilość tłuszczy, które spowalniają trawienie. Tłuszcze potrzebują więcej czasu na rozkład niż białka czy węglowodany.

Osoby cierpiące na IBS powinny spożywać posiłki zawsze o tych samych porach dnia. Powodem występowania objawów towarzyszących zespołowi jelita drażliwego jest zaburzenie pracy jelit, a w szczególności okrężnicy. Jeżeli posiłki będą spożywane w regularnych odstępach czasu, jelita "przyzwyczają" się do pewnej rutyny, co wpłynie korzystnie na perystaltykę jelit.

Jeżeli u osoby chorej zespół jelita drażliwego ma postać biegunkową, należy ułożyć dietę w ten spośób, aby jeść w ciągu dnia więcej mniejszych posiłków zamiast dwóch lub trzech dużych. Aby uniknąć odwodnienia organizmu, co często ma miejsce przy długotrwałych rozwolnieniach, należy pić dużo płynów (wody mineralnej niegazowanej lub napojów izotonicznych, które doskonale uzupełniają brakujące elektrolity). Aby niepotrzebnie nie podrażniać i tak już nadwrażliwego jelita, należy ograniczyć spożycie alkoholu, kawy i innych napojów o wysokiej zawartości kofeiny oraz napojów gazowanych.

Jeżeli IBS u danej osoby kojarzone jest z nietolerancją laktozy, należy zaprzestać spożywania mleka i zastąpić je np. jogurtem naturalnym, kefirem lub serem żółtym. Długo dojrzewające sery często nie zawierają laktozy wogóle. Można również spożywać suplementy zawierające laktazę, czyli enzym ułatwiający rozkład laktozy. Aby organizm otrzymywał niezbędnie składniki odżywcze po wyeliminowaniu z diety mleka, należy poszukać innych źródeł wapnia, białka i witaminy B.


Jelitodrazliweonline.pl || Twoje źródło wiedzy o zespole jelita drażliwego

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.