Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

piątek, 31 stycznia 2020

Szkodliwy cukier i zdrowe alternatywy

Szkodliwy cukier i zdrowe alternatywy


Autor: Tess15


Średnio zużywamy około 40 kg cukru rocznie na osobę. Z punktu widzenia zdrowotnego nadmierne spożywanie cukru jest bardzo szkodliwe. Produktt ten jest bardzo smaczny i praktycznie codziennie w różnych postaciach gości na naszych stołach. Stosowany przez lata przyczynia się do rozwoju wielu groźnych chorób,






Doskonale zdajemy sobie sprawę ze szkodliwości spożywania cukru. Mimo tego nie jesteśmy w stanie odmówić sobie słodyczy. Nadmierne i częste spożywanie pokarmów zawierających duże ilości cukru prowadzi w konsekwencji do wielu problemów zdrowotnych. Jednym ale nie najważniejszym jest nadwaga. Innym bardzo istotnym jest próchnica zębów. Niestety największym problemem jest cukrzyca, która sama w sobie stanowi zagrożenie dla życia człowieka. Ponadto bardzo często nieprawidłowo leczona lub zbyt późno zdiagnozowana prowadzi do utraty wzroku oraz chorób układu krwionośnego. Są jeszcze inne poważne przeciwwskazania do spożywania cukru i słodyczy. Stosowanie cukru (sacharozy) w codziennym żywieniu prowadzi do zakwaszenia organizmu a w konsekwencji jego niedotlenienia i wielu chorób. Wszystkie bakterie i wirusy są beztlenowcami i uwielbiają środowisko zakwaszone. Również wszelkiego rodzaju pasożyty żyją w takim środowisku i są przyczyną wielu groźnych dla naszego życia chorób. Dlatego też kiedy sięgamy po cukier, kolejne ciastko lub batonik trzeba sobie zadać pytanie czy warto? Cukier nie ma dla organizmu człowieka żadnej wartości odżywczej.



NATOMIAST POWODUJE:

- zakwaszenie organizmu i wspomaga rozwój bakterii, grzybów i komórek rakowych
- rozwój grzybów i drożdżaków
- powstawanie nadwagi i cukrzycy
- wypłukiwanie minerałów i witamin
- rozwój próchnicy
- osłabienie systemu immunologicznego
- dostarczanie pustych kalorii(trudny do strawienia)
- choroby układu krwionośnego

Niektórzy z nas w trosce o zdrowie używają sztucznych słodzików. Niestety zawarty w nich aspartam i sacharyna wywołują spory wśród naukowców co do ich wpływu na nasze zdrowie. Jedni z nich twierdzą, że związki te są nieszkodliwe inni udowadniają ich szkodliwość. Według nich sacharyna podwyższa poziom cukru we krwi a to wpływa na wydzielanie insuliny i obciąża trzustkę.

Alternatywę dla cukru oraz słodzików chemicznych stanowić może pochodząca z Paragwaju STEWIA. Roślina jest bezkaloryczna i bogata w substancje odżywcze. Dostępna jest pod wieloma postaciami. Postać proszku jest około 300 razy słodsza od cukru. Ponadto może być stosowana przez diabetyków. W przeciwieństwie do sztucznych słodzików nadaje się do pieczenia i gotowania ( tolerancja na wysoką temperaturę). Mieszkańcy Paragwaju i Brazylii od stuleci używają liści tej rośliny. Od około 20 lat roślina ta jest stosowana w Japonii. Co najważniejsze jak do tej pory nikt nie stwierdził skutków ubocznych stosowania tej rośliny. Można ją uprawiać nawet w warunkach domowych.

Innym bardzo dobrym zamiennikiem tradycyjnej sacharozy jest cukier brzozowy. Dostępny jest w większości naszych sklepów spożywczych. Również nadaje się do stosowania dla diabetyków. Doskonale znosi wysoką temperaturę czyli nadaje się do pieczenia i gotowania. Zawiera około 40% mniej kalorii niż zwykły cukier. Ponadto jego stosowanie ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie ponieważ:

- przeciwdziała próchnicy, wzmacnia szkliwo
- wzmacnia układ immunologiczny
- opóźnia proces starzenia
- skuteczny jest przy zaparciach
- likwiduje niemiły zapach z ust
- może być stosowany przy zapaleniu ucha środkowego oraz zapobiegawczo w chorobach układu oddechowego


Kiedy kolejny raz będziemy mieli ochotę sięgnąć po porcję cukru czy słodyczy może warto się zastanowić- czy chwila przyjemności w ustach jest warta naszego zdrowia, a w konsekwencji życia!


Tess 15
abczywienia.blogspot.com

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Produkty typu Light – nie dajmy się nabrać.

Produkty typu Light – nie dajmy się nabrać.


Autor: Sylwia Rogozińska


Czy produkty określane przez producentów mianem "light" są zdrowsze, mniej kaloryczne? Warto wydawać większe pieniądze na tego typu żywność? Odpowiedź na te pytania może nie być wcale taka prosta.


Dzisiaj zastanowimy się, czy produkty o obniżonej zawartości cukru lub tłuszczu są faktycznie mniej kaloryczne i zdrowsze od tych pełnowartościowych. Włączając telewizor, przeglądając gazety ciągle widzimy reklamy tego typu wyrobów. Aktualnie, gdy hasło „żyj-zdrowo” stało się bardzo modne i na czasie producenci prześcigają się w dostarczaniu na rynek produktów o obniżonej zawartości poszczególnych składników. Nie dziwmy się im, sami napędzamy ten trend sięgając na półkach sklepowych po produkty typu „light”. Tylko nasuwa się jedno małe pytanie, czy warto jest wydać więcej na jogurt, lody o obniżonej zawartości tłuszczu? Tak, ale tylko wtedy, gdy dokładnie przestudiujemy etykietę produktu. Wiadomo, podczas zakupów nie każdy ma czas stać dwie godziny przed ladą i sprawdzać dokładnie, co się w danym produkcie znajduje. Powinniśmy czasem jednak tak zrobić. Ponieważ jogurt „light” może różnić się nie tylko smakiem od jogurtu nieodtłuszczonego, ale i zawartością cukru. Produkt o obniżonej zawartości tłuszczu jest słodszy, to typowy trik, aby nie stracił on odpowiedniego smaku, i aby klient chętnie po niego sięgnął ponownie. Zatem wybierając produkt „light” wybieramy tak naprawdę nie mniej kaloryczną wersję, a przecież nie tego oczekujemy. Czy wpłynie to na obniżenie naszej masy ciała? Zdecydowanie nie.

Zapewne część osób zastanawia się, jak to jest możliwe, że producenci mogą określać swoje produkty mianem „light”, pomimo tego, że technologia ich produkcji nie doprowadza do powstania wyrobu mniej kalorycznego. Zgodnie z polskim prawem, a dokładniej z Rozporządzeniem (WE) nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych zastosowanie stwierdzenia na etykiecie „ o obniżonej zawartości składnika odżywczego” lub każdego innego stwierdzenia, który może mieć taki sam sens dla konsumenta – w tym „light” jest dozwolone, gdy:„obniżona zawartość wynosi, co najmniej 30% w porównaniu z podobnym produktem”.

Zwróćmy uwagę, że podczas rozpatrywania, czy dane oświadczenie żywieniowe użyte jest zgonie z obowiązującymi przepisami nikt nie sprawdza, jak powstał dany produkt i co zastąpiło w nim tłuszcz czy cukier. Wyrób tego typu może okazać się nie tylko mniej wartościowy, ale i dużo bardziej kaloryczny. Nikt również nie rozpatruje, czy środek spożywczy jest faktycznie zdrowszy jak sugerowałoby sformułowanie „light”. Przeciętny klient sięga po tego typu wyrób mając nadzieje, że robi dobry uczynek dla swojego zdrowia. Nie wie jednak, że słodzik np. aspartam zastępujący cukier może powodować wiele zaburzeń w funkcjonowaniu organizmu. Dane naukowe sugeruje, że ma on między innymi działanie kancerogenne.

Podsumowując zastanówmy się, zatem, czy sięgając po produkty tak nachalnie zachwalane przez reklamę faktycznie pomagasz swojemu zdrowiu. „Żyć zdrowo” nie oznacza – kupuj produkty lepiej reklamowane i droższe, oznacza jednak dokonuj mądrych wyrobów i nie daj się manipulować rynkowi.


Sylwia

www.zdrowo-zyj.blogspot.com

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Prawidłowe korzystanie z patelni teflonowych gwarancją smacznych i zdrowych potraw

Prawidłowe korzystanie z patelni teflonowych gwarancją smacznych i zdrowych potraw


Autor: Ekspert


Czy wiesz jak prawidłowo korzystać i dbać o Twoją ulubioną patelnię teflonową? Jesli nie, poświęć kilka chwil na zapoznanie się z poniższym tekstem. Dzięki niemu używanie patelni bedzie na pewno bezpieczne dla zdrowia


patelnia_teflonowaPrzechowywanie

Bardzo ważne jest prawidłowe przechowywanie patelni. Przypadkowe trzymanie razem z innym sprzętem wykonanym z metalu, może spowodować zadrapania na jej powierzchni. Zawsze przechowuj swoja patelnię i naczynia do pieczenia o nieprzywierającej powierzchni w sposób przemyślany i nie dopuść, aby inne metalowe garnki o cienkich, ostrych krawędziach były do nich wkładane.

Nie dopuść też do nagłych zmian temperatury wody

Wkładanie gorącej patelni o nieprzywierającej powierzchni do zimnej lub letniej wody może spowodować jej odkształcenie. Odkształcona patelnia nie będzie równomiernie odprowadzać ciepła, a jej możliwości smażenia będą ograniczone. Przed zanurzeniem w wodzie, patelnia powinna być całkowicie wystudzona.

Nie stosuj metalowych przedmiotów podczas smażenia

Unikaj używania jakichkolwiek przyrządów metalowych do mieszania, przewracania produktów bezpośrednio na nieprzywierającej patelni. Najlepsze do tego będą przyrządy wykonane z drewna, plastiku lub silikonu. Nawet dorywcze stosowanie widelca do przewracania produktów może wyszczerbić lub zarysować Twoja patelnię.

Używaj delikatnych zmywaków

Używanie ostrych zmywaków metalowych lub o ostrych powierzchniach, może spowodować ścieranie powierzchni Twoich naczyń. Należy zawsze używać zmywaków plastikowych lub miękkich gąbek. Pozostawienie przez chwile patelni do namoczenia resztek produktów umożliwi Ci jej umycie jedynie przy pomocy ciepłej wody, łagodnego płynu i miękkiej ściereczki.

Mycie w zmywarce

Detergenty używane do mycia w zmywarce są zazwyczaj zbyt silne dla większości powierzchni nieprzywierających stosowanych w naczyniach kuchennych a ich używanie prowadzi do ścierania powierzchni. Również zadrapania patelni mogą spowodować, iż woda nie wyschnie do końca i pojawi się rdza. Sprzęt o nieprzywierającej powierzchni myj ręcznie i dokładnie osusz przed schowaniem.

Uważaj z mocnym ogniem

Większość naczyń o nieprzywierającej powierzchni jest przystosowana do pracy na niskim lub średnim ogniu. Zbyt wysoka temperatura może spowodować, że powierzchnia patelni pokryje się pęcherzykami, ulegnie starciu lub odkształceniu.


ExtraZakupy.pl

Internetowy sklep z artykułami gospodarstwa domowego

Polecamy szeroki wybór patelni, sztuccow, garnkow, nozy, kompletow obiadowych i kawowych a także porcelany znanych firm Gerlach, Chodzież, Krosno, Ćmielów, Prymus AGD i wielu innych

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Zdrowe odżywianie w ciąży

Zdrowe odżywianie w ciąży


Autor: Tobiasz Duda


Ważne dla kobiet w ciąży! Klika zasad i odpowiedzi na pytania, np. jak powinna wyglądać dieta w ciąży? Jakie witaminy i sole mineralne są potrzebne? Jakie znaczenie ma oczyszczanie organizmu z toksyn?


Jeśli nie byłaś chora na różyczkę, musisz nie zapomnieć o szczepieniach – przynajmniej na 2 miesiące przed staraniem się o dziecko. Unikaj styczności z chorującymi na różyczkę w czasie ciąży, dlatego że infekcja jest w stanie wywołać wady wrodzone dziecka. W trakcie trwania ciąży nie zapomnij o systematycznych wizytach u ginekologa i potrzebnych badaniach kontrolnych. Dzięki temu poznasz które witaminy i minerały powinnaś jeść i jak musi wyglądać twoja dieta w ciąży, ginekolog będzie wiedzieć po wynikach badań czego Ci brak.

Chcąc zajść w ciąże, skonsultuj się ze swoim lekarzem w sprawie stosowania kwasu foliowego. Możesz tym sposobem zapobiec różnym problemom podczas ciąży. W czasie około koncepcyjnym i w trakcie ciąży unikaj zażywania lekarstw bez wskazań lekarskich. Zmień swoją dietę również już przed ciążą na zdrowe odżywanie, bogate w witaminy zwłaszcza a i e.

Przestań palić – zminimalizujesz wtedy możliwość zbyt wczesnego porodu lub małej wagi urodzeniowej dziecka. A zanim zajdziesz w ciąże przeprowadź oczyszczanie organizmu z toksyn. Dbaj o siebie, wypoczywaj, ale nie leniuchuj. Dużo spaceruj, uprawiaj wskazaną gimnastykę.

Nie zapominaj o tym że dieta w ciąży musi być bogata w bardzo ważny, a często niedoceniany pierwiastek (aż 1/2 kobiet nie przyjmuje jodu) potrzebny przyszłym mamom. W naturalny jod jest w rybach morskich, owocach morza, szpinaku. Dlaczego jest potrzebny? Ma istotne znaczenie dla powstającego mózgu, chroni przed chorobami tarczycy u mamy.

W trakcie ciąży poleca się branie żelaza zwłaszcza w II i w III trymestrze ciąży. Twoja dieta w ciąży musi być wzbogacona o produkty mające dużo żelaza: suszone owoce, orzechy nerkowca, migdały, brokuły i wątróbkę. Produkty te powinno się łączyć z warzywami bogatymi w witaminy C i E, które pomagają wchłaniać żelazo. Dlaczego żelazo jest takie istotne? Zrównoważona ilość żelaza w organizmie zapobiega anemii u mamy i maleństwa.

Dieta w ciąży i całe zdrowe odżywianie może być skomplikowane do złożenia tak, aby codzienne menu zawierało wszystkie potrzebne składniki. Zaleca się wtedy posiłkować się suplementami diety stworzonymi specjalnie dla przyszłej mamy.


Tobiasz Duda

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Alergia pokarmowa u dzieci

Alergia pokarmowa u dzieci


Autor: Quality Food


Coraz częściej spotykamy się ze zjawiskiem alergii pokarmowej u dzieci. Jeżeli będziesz lub jesteś Mamą zobacz na co warto zwrócić uwagę.


Jaka żywność uczula?

Przede wszystkim uczulać może każde pożywienie. Do grona najbardziej powszechnych alergenów pokarmowych zaliczamy: mleko i jego przetwory, jaja, owoce cytrusowe i drobno-pestkowe, kakao, skorupiaki i mięczaki, gluten, sezam i orzechy, soję i kukurydzę, ryby (słodkowodne w mniejszym stopniu niż morskie). Nie mniej jednak alergenem pokarmowym nie zawsze jest jakiś konkretny artykuł spożywczy, a właściwie to jego składnik (np. białka mleka), ale mogą to też być:

- zanieczyszczenia spożywanej żywności;

- substancje dodatkowe i konserwujące stosowane podczas procesu produkcji środka spożywczego, w tym bardzo często substancje wzmacniające smak i zapach (np. metadwusiarczan sodu, glutaminian sodu, pochodne kwasu benzoesowego);

- substancje szkodliwe powstające podczas produkcji (np. nitrozoaminy).

Z tego też powodu identyfikacja czynnika alergizującego często jest dość problematyczna. Na pocieszenie wspomnę, że są też produkty zaliczane do grupy najmniej alergizujących i są to: ryż, gruszka, karczoch, mięso jagnięce.

Ryzyko wystąpienia alergii u dziecka

Jeśli planujemy dziecko, to w prosty sposób możemy określić ewentualne ryzyko wystąpienia alergii u naszej pociechy. Jak łatwo się domyślić, im większe obciążenie genetyczne alergią w najbliższej rodzinie, tym wyższe prawdopodobieństwo, że maluch będzie nią obciążony. Jeśli u jednego z rodziców występują objawy alergii, to ryzyko jej wystąpienia u dziecka kształtuje się na poziomie 20-40%. W przypadku, gdy zarówno mama jak i tata jest alergikiem to prawdopodobieństwo wzrasta do poziomu 40-60% - w przypadku gdy rodzice mają różne objawy alergii i aż do 72%, gdy maja takie same objawy alergii. Ryzyko alergii u potomka wynosi ok. 30%, gdy jego brat lub siostra jest alergikiem.



Ewa Świętochowska

Doradca żywieniowy Quality Food

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.