Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

sobota, 26 września 2020

Planowanie codziennych posiłków - to proste

Ważne jest, by utrzymywać właściwe proporcje składników odżywczych w codziennej diecie. Proporcje te wyglądają następująco: 40-60 procent zbóż pełnoziarnistych, 10-20 procent wysokiej jakości białek oraz 30-50 procent świeżych owoców i warzyw.

Zbilansowany posiłek zawiera białko, węglowodany złożone  oraz jeden lub więcej dodatek warzywny. Kiczadi (proste, indyjskie danie złożone z ryżu basmati, fasoli mung oleju oraz przypraw) jest dobrym przykładem potrawy jednogarnkowej, która zawiera wszystkie wyżej wspomniane składniki.

Warzywna zupa jęczmienna jest innym świetnym daniem tego typu, jeśli dodamy do niej tofu lub soczewicę. Innym łatwym przykładem jest curry warzywne z ryżem. Przyprawy zaostrzają smak oraz przyozdabiają dania. Dzięki przyprawom (kurkuma, kolendra, suszona pietruszka, cynamon, tymianek, kmin i wiele innych) nudny posiłek może stać się ciekawym daniem w bardzo szybki sposób.

Każda dosza ma swój czas, w którym jest najsilniejsza w ciągu roku. Podobnie w dzień i w nocy każda z doszy ma swoją dominującą porę. O świcie, o szóstej rano, kapha dopiero zaczyna wzbierać i kontynuuje ten proces do godziny dziesiątej. Jest to właściwy czas, zwłaszcza dla osób kapha, by zjeść coś lekkiego. Dla osób wata śniadanie może być inne, bogatsze, ale osoby kapha w tym czasie powinny jeść niewiele.

Około dziesiątej rano wzrasta dosza pitta. Wtedy osoby, u których dominuje dosza pitta, zaczynają być naprawdę głodne. W ajurwedzie godzina 10 lub 11 rano to pora, w której podaje się drugie śniadanie.

Niektóre osoby wata i pitta twierdzą, że lekki podwieczorek około godz. 15 czy 16 stabilizuje je i pomaga zachować energię do wieczora. Jednak dla osób kapha taka przekąska jest zbyteczna. Energia wata dominuje od godz. 14 do 18, po czym znowu wzrasta energia kapha.

Czas kapha nie stymuluje trawienia zbyt intensywnie. Późne jedzenie sprzyja gromadzeniu się kapha w ciele, zwłaszcza u osób o tej konstytucji. Osoby wata spożywają lżejsze posiłki raczej wieczorem niż rano. Osoby pitta zwykle jadają kolację (obiadokolację) z dużym apetytem. Osoby kapha powinny wieczorem spożywać lekkie pokarmy, np. sałatkę.

Od godz. 22 do drugiej nad ranem dominuje element pitta. Nadszedł czas, by system trawienny asymilował to, co przyjął w ciągu dnia. O świcie cały cykl rozpoczyna się na nowo.

Trzymając się tego rozkładu – przerwy między posiłkami wynoszą zwykle około 4 godziny. Jest to czas, w którym odbywa się trawienie w odcinku żołądkowo-jelitowym, dlatego przerwa w jedzeniu jest konieczna. Jeśli zaczniesz podjadać duże ilości przekąsek między głównymi posiłkami (np. przed kolacją czy przed obiadem), spowoduje to zahamowanie ognia trawiennego oraz ciężkość.

Obserwuj swój organizm i jego reakcje na spożywane posiłki, a przekonasz się, jak to działa w twoim przypadku.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Dieta dla malucha

Dzieje się tak dlatego, że aby dziecko mogło się idealnie rozwijać, jego organizm powinien każdego dnia mieć dostarczone adekwatne ilości substancji odżywczych. Co więcej posiłki jakie przygotowujemy dla naszego dziecka powinny być nie tylko atrakcyjne ze względu na smak ale także barwę. Dlaczego? Odpowiedz jest prosta – dziecko sięgnie chętniej po danie jakie wygląda po prostu barwnie i kolorowo.

Zasady zdrowego odżywiania

Jednakże najistotniejszym czynnikiem jest to w jaki sposób komponujemy składniki do przygotowywanych przez nas dań. Każdego dnia powinniśmy się więc stosować do zasad jakie zawarte są w piramidzie zdrowego odżywiania. Maluch powinien bowiem zdrowo się odżywiać aby uniknąć niedoborów w organizmie, a jednocześnie aby zapobiec nadwadze w swoim późniejszym życiu.

Dieta bogata w witaminy

Istotne jest to, aby dieta naszego dziecka była bogata w witaminy oraz minerały. Powinny więc znaleźć się w niej produkty zbożowe, warzywa, owoce, orzechy, ryby oraz nabiał. Niezwykle ważne są także produkty mleczne oraz czerwone mięso. Niechlubne miejsce w piramidzie żywienia dzieci zajmują słodycze chociaż często zdarza się, że nasze dzieci sięgają do nich zbyt często. Warto podawać dzieciom kolorowe kanapki, które to nie tylko są łatwe do zrobienia, ale także zdrowe i szybko potrafią zaspokoić głód. Można więc wykorzystać nie tylko wędliny i sery, ale także wszelkie dostępne warzywa. Na pewno bardzo zdrowa będzie rzodkiewka, ogórki, oraz pomidory. Warto pamiętać o potrzebach żywieniowych naszego malucha, ale także zadbać o prawidłowy nawyk spożywania produktów zdrowych, jakie to dostarczają do organizmu samych pozytywnych elementów. Pamiętajmy o staropolskim przysłowiu, że "czym skorupka za młodu nasiąknie tym na starość trąci". Te słowa idealnie podsumowują powyższy artykuł.

 

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Po co nam błonnik?

     Błonnik jest niezbędnym elementem diety – odgrywa bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu całego przewodu pokarmowego, ma korzystny wpływ na zdrowie i życie każdego człowieka. Niestety w dzisiejszych czasach nasza dieta często jest uboga w błonnik. Ograniczone spożywanie takich produktów jak pełnoziarniste pieczywo, surowe owoce (zwłaszcza pestkowe, a szczególnie porzeczki i maliny), orzechy i warzywa strączkowe skutkuje zaparciami, odczuciem ciągłego głodu (a co niejednokrotnie się z tym wiąże – także nadwagą), wzmożonymi objawami licznych chorób cywilizacyjnych (takich jak miażdżyca, cukrzyca, rak jelita grubego) i ogólnym złym samopoczuciem.

     Jak radzić sobie z niedoborami błonnika? Czy niezbędne są gruntowne zmiany w diecie? Otóż niekoniecznie! Doskonałym rozwiązaniem problemu jest suplement diety z błonnikiem. Pozwala on uzupełnić braki w naszej codziennej diecie bez przeprowadzania rewolucji w sposobie odżywiania. Z reguły ma wygodną formę granulatu lub tabletek, dlatego łatwo się przyjmuje. Dzięki suplementowi diety nie musisz zamieniać swoich przyzwyczajeń żywieniowych, rezygnować z ulubionych przekąsek na rzecz tych z większą zawartością błonnika ani spędzać długich godzin na przygotowaniu bogatych w błonnik posiłków. Suplement diety z błonnikiem jest idealny dla każdego, kto chce w prosty i wygodny sposób zadbać o swoje zdrowie.

     Regularne przyjmowanie suplementu diety z błonnikiem ma bardzo korzystny wpływ na organizm. Od razu po zastosowaniu można spodziewać się zmniejszenia odczucia głodu, gdyż błonnik pęcznieje w przewodzie pokarmowym, wypełniając żołądek i opóźniając moment, w którym pożywienie opuszcza żołądek, dając tym samym uczucie sytości na długi czas. Dlatego taki suplement diety jest doskonały dla osób odchudzających się. Po kilku dniach stosowania błonnika obserwuje się skutki wyregulowania perystaltyki jelit – skuteczne rozwiązanie problemu zaparć i wrażenia „pełności brzucha” (jakby połknęło się balon). Przy dłuższym stosowaniu suplement diety z błonnikiem wspomaga wydalanie z organizmu szkodliwego cholesterolu (a tym samym przeciwdziała miażdżycy), chroni przed wystąpieniem raka jelita grubego, dny moczanowej i kamicy żółciowej, sprzyja wytwarzaniu witaminy B2 w organizmie, zmniejsza wchłanianie niekorzystnych dla człowieka substancji.

     Nie sposób zapamiętać wszystkich zalet błonnika. Warto jednak pamiętać o uzupełnieniu swojej diety w produkty z wysoką zawartością tego składnika lub - jeśli jest to dla nas zbyt kłopotliwe - rozwiązaniem niedoborów błonnika poprzez przyjmowanie odpowiedniego suplementu diety.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Dieta lekkostrawna

Co jednak, jeśli odżywiamy się w ten sposób, stosujemy rygorystyczne wytyczne, a nasza sylwetka nie tylko nie wygląda zdrowo, ale też zaczynamy cierpieć na różnego rodzaju problemy trawienne, a nawet bóle brzucha? Być może z jakichś przyczyn nasz układ pokarmowy jest szczególnie delikatny. Przyczyną tego mogą być przebyte operacje, choroba wrzodowa, choroby jelit, problemy wynikające z zaawansowanego wieku, czy podrażnienia wywołane przez zatrucia.
 

Warto wówczas zastanowić się nad rozwiązaniem jakim jest dieta lekkostrawna. Dla niektórych osób jest ona rozwiązaniem czasowym, doraźnym, dla innych może się stać stałym sposobem odżywiania. Polega ona głównie na tym, aby nie obciążać organizmu pokarmami ciężkostrawnymi. Charakterystyczne dla tej diety jest to, że posilamy się często, minimum 5 razy dziennie, ale za to w niewielkich ilościach. Oczywiście złotą zasadą, którą znamy też z innych diet, jest nieprzyjmowanie pokarmów co najmniej na 2 godziny przed snem.
 

W diecie lekkostrawnej unikamy produktów bogatych w błonnik, wzdymających, ciężkostrawnych i takich, które nadmiernie wyzwalają produkcję soków żołądkowych. Nie jemy więc różnego rodzaju pieczywa pełnoziarnistego, tłustych potraw, orzechów, otrębów, czereśni, bigosu, margaryn, śliwek, grzybów, kaszy gryczanej, napojów gazowanych, kotletów i serów itp. Z produktów, które powinniśmy przyjmować warto wymienić: masło, oliwę z oliwek, drobne kasze i makarony, truskawki, biały ryż, maliny, ser biały chudy, pieczywo pszenne, piure ziemniaczane, ryby i mięso drobiowe. Istotny jest też sposób przygotowywania pokarmów, unikamy smażenia na rzecz gotowania na parze. Poza tym musimy zrezygnować z pikantnych przypraw, a polubić przyprawy ziołowe. Niestety, w diecie tej nie ma miejsca na alkohol i papierosy.
 

Odpowiednio prowadzona dieta lekkostrawna może być prostym lekarstwem na nasze długotrwałe problemy. Wymaga ona dużo poświęceń, ale może w znaczący sposób przyczynić się do poprawy naszego zdrowia, a co za tym idzie komfortu życia. Powinniśmy szczególnie o tym pamiętać. Tu przecież chodzi o nasze zdrowie. Chcesz wiedzieć więcej? Więcej o zdrowym odżywianiu tutaj).

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

piątek, 25 września 2020

Miażdżyca - leczenie i profilaktyka, część II.

Postępowanie dietetyczne w miażdżycy.

W przypadku stwierdzonej miażdżycy, a także podniesionego poziomu cholesterolu i trójglicerydów należy zastosować właściwą dietę. Podstawą postępowania żywieniowego jest zmniejszenie spożycia produktów bogatych w cholesterol i nasycone kwasy tłuszczowe. Dodatkowo należy dostosować ilość dostarczanej energii do codziennych wydatków. Nie należy się przejadać i jeść produktów wysokalorycznych.

Dieta powinna być kolorowa i urozmaicona, bogata w warzywa i owoce, ze szczególnym uwzględnieniem pokarmów zawierających witaminy A, C, E, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika pokarmowego. Antymiażdżycowo działają cebula, grejpfrut, zielona herbata, ciemne winogrona i pomidory.

Ilość spożywanych tłuszczów powinna być niższa niż w diecie podstawowej, czyli musi wynosić poniżej 30% energii dobowego zapotrzebowania. Jak już wcześniej wspomniałam, należy zmniejszyć spożywanie tłuszczów nasyconych, występujących w maśle, smalcu, łoju, żółtku jaj, tłustym mięsie, pełnotłustym mleku, śmietanie, maśle kakaowym, oleju kokosowym i wielu innych produktach, na rzecz jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Takie niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) można spotkać w olejach roślinnych, orzechach, migdałach, awokado, rybach i zwierzętach morskich.

Każda osoba stosująca dietę antymiażdżycową powinna zwiększyć spożycie chudego mięsa, niskotłuszczowego mleka i jego przetworów, które są źródłem białka, a jednocześnie nie zawierają zbyt dużej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych. Do takich produktów należą kurczak, indyk, królik, jagnięcina, cielęcina, ryby, chude mleko, chudy twaróg, maślanka, kefir. Ważne jest również zmniejszenie spożycie żółtek jaja kurzego, do dwóch w tygodniu i wątróbki do dwóch razy w miesiącu, gdyż pokarmy te bogate są w cholesterol, którego należy unikać. Ilość białka nie powinna być większa niż 12-16% dziennego zapotrzebowania energetycznego.

Ilość spożywanych węglowodanów nie powinna przekraczać 60% dobowego zapotrzebowania na energię. Podobnie jak w zwyczajnej diecie podstawowej należy zmniejszyć ilość węglowodanów prostych na rzecz złożonych. Dobrze jest także zwiększyć ilość przyjmowanego błonnika pokarmowego. Można zrealizować zalecenia żywieniowe, wprowadzając do swojej diety warzywa i owoce, nie tylko świeże, ale także mrożone, suszone, jak również rośliny strączkowe, owies i nierafinowane produkty zbożowe. Jedzmy ciemne pieczywo, kasze gruboziarniste, owsiankę, makarony, ryż, a unikajmy ciast francuskich, słodyczy, czekolad, ciastek, słodkich napojów i soków owocowych.

Sposób przygotowywania potraw również nie jest obojętny. Należy unikać smażenia, pieczenia i duszenia na tłuszczu. Najbardziej zalecane są gotowanie w wodzie, na parze, pieczenie w folii i ruszcie bez dodatku tłuszczu. Nie powinno się zabielać zup ani stosować zasmażek.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.