Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

sobota, 26 września 2020

Olej z czerwonej palmy - obfitość karotenu

Bio olej z czerwonej palmy jest produktem łatwostrawnym, dobrze przyswajalnym, hipoalergicznym, bezglutenowym i nie zawiera alergenów. W swoim składzie ma witaminy A, witaminy E i koenzym Q10. Szczególnie cenna jest obecność karotenu. Ma jej aż dziesięciokrotnie więcej niż marchewka oraz 30 razy więcej niż pomidor.

Wymienione wcześniej składniki są bardzo wartościowe: witamina E opóźnia procesy starzenia się, koenzym Q 10 poprawia pracę serca, mózgu, a także wątroby, natomiast prowitamina A chroni i odżywia skórę oraz oczy.

Stosowanie oleju czerwonej palmy jest nieocenione, gdyż jak dowodzą badania karoten w nim zawarty ma większy wpływ niż przyjmowanie suplementów diety, które zawierają jedynie wyizolowany syntetyczny karoten, który zamiast nam pomóc, może nawet zaszkodzić.  Oprócz tego olej z czerwonej palmy dostarcza porcję kwasów omega 3 i omega 6, bez których organizm nie mógłby funkcjonować. U kobiet, u których spada poziom karotenu występuje ryzyko raka piersi, a u mężczyzn u których poziom karotenu jest prawidłowy zmniejsza się ryzyko raka prostaty. Podobnie u palaczy spożywających olej palmowy czerwony spada ryzyko raka płuc.

Wysokie stężenie witaminy E wspomaga pracę serca, obniża poziom cholesterolu, dzięki tikotrienolom chroniącym układ krwionośny przez rozwojem miażdżycy i chroniących przed wolnymi rodnikami 40-60 razy skuteczniej niż syntetycznie wytworzona witamina E. Dobroczynnie wpływa na skórę, jej wygląd, cerę, koloryt, połysk i oczy. Ponadto podnosi odporność, chroni układ trawienny i wspomaga odchudzanie.

Czerwony olej palmowy nadaje jedzeniu maślany posmak oraz kolor żółto-pomarańczowy. Można go stosować jako dodatek do kasz, sosów, zup, potraw rybnych czy też wypieków.

Olej z czerwonej palmy jest wprost znakomity do dań mięsnych, jajek oraz warzyw. Nadaje się również do stosowania na zimno: np. do smarowania pieczywa. Jest to łatwy sposób na wzbogacenie swojej diety o cenne przeciwutleniacze. Wybierając produkt bio mamy gwarancję najwyższej jakości, gdyż tylko takie produkty są kontrolowane już w momencie uprawy, a następnie przez cały proces produkcji.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Zanim zjesz produkt węglowodanowy musisz to przeczytać.

Od wielu lat utrzymuje się pogląd, że to właśnie glukoza która jest cukrem prostym ma być głównym i niezbędnym składnikiem energetycznym komórek mięśniowych. A lekarze i dietetycy straszą  Nas tłuszczem jak złym wilkiem który czeka na Nas w lesie by Nas pożreć. Wmawiają Nam by za dużo tłuszczy nie spożywać, bo przytyjemy lub będziemy mieć zawał serca. Czy jednak faktycznie mamy się obawiać tłuszczy i żyć w strachu? Ludzi otyłych przybywa którzy skłonni byli ograniczyć w swojej diecie tłuszcze na korzyść węglowodanów. Mimo przewagi w diecie węglowodanów zapasy glukozy w organizmie człowieka są bardzo małe a poziom glukozy w osoczu krwi jest na poziomie stałym i wynosi ok. 0,1%. Każdy nadmiar glukozy jest wysyłany do wątroby gdzie jest przetwarzany na glikogen który jest magazynowany również w mięśniach.  Kolejną formą magazynowania węglowodanów w organizmie jest przetwarzanie ich na triaglicerole TG i magazynowanie ich w tkance tłuszczowej. Mogą one w późniejszym czasie zostać uwolnione i wykorzystane.  Podczas wysiłku fizycznego zapasy glukozy szybko się wyczerpują i organizm przestawia się na utlenianie tłuszczy. Tłuszcze te mogą pochodzić z pożywienia oraz z tkanki tłuszczowej. Im wysiłek fizyczny trwa dłużej tym więcej kwasów tłuszczowych jest wykorzystywane w procesach otrzymywania energii. Jest to proces bardzo skomplikowany i w zależności od sposobu odżywiana i składu posiłku uruchamiane są różne procesy biochemiczne zachodzące w komórkach mięśniowych.

Bezpośrednim substratem energetycznym mięsni jest ATP. Związek ten może być wytwarzany na drodze przemian  kwasów tłuszczowych, węglowodanów, ciał ketonowych i niektórych aminokwasów. Procentowy udział poszczególnych substratów w pokryciu zapotrzebowania na źródła energii zależy od rodzaju włókien mięśniowych, wytrenowania, stanu czynnościowego mięsni, diety, wieku.  W spoczynku 50% energii w mięśniach jest uzyskiwana z wolnych kwasów tłuszczowych. Wraz ze wzrostem intensywności wysiłku następuje ograniczenie wykorzystania składników lipidowych oraz składników dostarczanych przez krew głównie wolnych kwasów tłuszczowych. Wydłużanie wysiłku fizycznego przy danej intensywności zwiększa wykorzystanie substratów dostarczanych przez krew. Generalna zasada jest, że zwiększone wykorzystanie lipidów jako substratów energetycznych działa hamująco na wykorzystanie  i utlenianie węglowodanów i odwrotnie – wzrost utleniania glukozy działa na ograniczenie wykorzystania lipidów. Tą zależność jako pierwszy zauważył Randle i współpracownicy podczas badań mięsni serca i przepony. Obecnie jest ona znana pod pojęciem cyklu Radle lub glukoza-kwasy tłuszczowe. Wzrost dostawy wolnych kwasów tłuszczowych do mięsni zwiększa ich wykorzystanie w mitochondriach i zwiększenie beta-oksydacji – tlenowego otrzymywania ATP a co za tym idzie wzrost acetylokoenzymu A i cytrynianu. Związki te powodują ograniczenia aktywności dehydrenazy pirogronianowej i zwiększenie w mitochondrium magazynowania glukozo -6 –fosforanu.  Co z kolei wpływa na ograniczenie działania heksokinazy i wychwytywania glukozy z krwi.

Osoby których jest coraz więcej stosujących dietę niskowęglowodanową w której spożycie węglowodanów waha się w granicach 50 – 100 g węglowodanów na dobę, są szczupłe oraz są zdolne do wykonywania długotrwałych wysiłków. Poziom glukozy u tych osób we krwi utrzymuje się na stałym poziomie. Dlatego spożywanie węglowodanów w dużych ilościach nie jest konieczne. Wystarcza dziennie spożywać od 50 do 100 g na dobę. Wyjątkiem mogą być osoby aktywne fizycznie które potrzebują większe ilości glukozy do odnowienia zapasów glikogenu w mięśniach. 

Natomiast duża podąż węglowodanów w diecie wywołuje nasilenie syntezy czyli tworzenia lipidów w wątrobie i tkance tłuszczowej, oraz następuje zmniejszenie i ograniczenie wykorzystania lipidów jako substraty energetyczne. Dlatego właśnie te osoby  tyją i nie mogą schudnąć nawet wykonując ćwiczenia fizyczne. Te osoby mają ciągłą ochotę na jedzenie słodyczy i węglowodanów co kilka godzin.

Długotrwały wysiłek fizyczny oraz ograniczenie spożycia węglowodanów wywoła u tych osób spadek insuliny co przyczynia się do uwalniania kwasów tłuszczowych z tkanki tłuszczowej. Podczas wysiłku zwiększa się też aktywność lipazy lipoproteinowej – LPL która pozwala na uzyskanie wolnych kwasów tłuszczowych z trojglicerydów transportowanych przez krew. Dieta wysokowęglowodanowa obniża aktywność LPL i tym samym następuje  wzrost w osoczu krwi trójglicerydów które mogą być pochodzenia z węglowodanów i białek a nie spożytych tłuszczy. Co z kolei w następstwie takiego odżywiania przyczyniać się będzie do wystąpienia wielu dolegliwości i chorób dieto-zależnych.

Dziś już znając te zależności w wykorzystaniu poszczególnych składników energetycznych przez komórki naszego organizmu nie musimy się bać spożywając tłuszcze. Pamiętać musimy tylko o ograniczeniu jednocześnie spożycia węglowodanów, oraz o odpowiednich proporcjach pomiędzy poszczególnymi składnikami jakim są białka, tłuszcze i węglowodany.  

 

Piotr Budnik

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Nasiona pełne zdrowia – chia

Nasiona chia są zaliczane do żywności o cudownych właściwościach, tzw. „superfoods”. Ze względu na wysoką zawartość błonnika i białka, nasiona chia powinny pomóc w odchudzaniu. Jedna łyżka nasion to 5% dziennego zapotrzebowania na białko. Uczucie sytości i spowolnienie wchłaniania pokarmu uzyskiwane jest poprzez właściwości błonnika, który pochłaniając duże ilości wody rozszerza się w żołądku.  Są bezpieczne dla alergików, albowiem nie zawierają glutenu. Nasiona chia są doskonałym źródłem białka dla wegan i wegetarian, gdyż to wspaniałe źródło, które pomoże uzupełnić braki mikroelementów w diecie. Chia pomagają w lepszym wchłanianiu się jedzenia, a to z kolei wspomaga absorpcję substancji odżywczych wraz ze znaczącym uwodnieniem polepszającym usuwanie trucizn metabolicznych.

Spożywanie nasion może pomóc również diabetykom, gdyż spowalniają wchłanianie cukrów i pomagają regulować ich ilość we krwi. Bogactwo kwasów omega-3 i omega-6 w nasionach szałwii hiszpańskiej zapobiega chorobom serca i nadciśnieniu. Dla zdrowego ciała i umysłu, niezwykle ważne jest utrzymanie właściwej proporcji wymienionych kwasów. Nasiona chia przyczyniając się do obniżenia złego cholesterolu i trójglicerydów zapobiegają tworzeniu się miażdżycy, poprawiają parametry krwi.

Nasiona chia bez problemu mogą być przechowywane w domu przez bardzo długi czas. Zamknięte szczelnie w torbie lub pojemniku w ciemnym i chłodnym miejscu bez pogorszenia swojego smaku, zapachu oraz wartości odżywczych przetrwają okres do czterech lat. Spożywanie nasion szałwi hiszpańskiej jest proste, gdyż wystarczy zalać je wodą lub mlekiem. Można je pożywać bezpośrednio jako przekąska lub mogą stanowić bazę do koktajli. Nasiona chia mają zdolność żelowania wszelkich płynów, podobnie jak siemię lniane. Ponieważ zatrzymują wodę, dzięki temu przedłużają okres uwadniania organizmu. Ze względu na swoje właściwości hydrofilowe są efektywnym uzupełnieniem diety sportowców. Przez wzgląd na lecznicze właściwości warto, aby szałwia hiszpańska znalazła się w każdego menu. Można zaobserwować zwiększony poziom energii, poprawę nastroju oraz koncentracji u osób, które zdecydowały się wprowadzić nasiona chia do swojej codziennej diety. Serdecznie polecamy je również Państwu.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Niezwykłe właściwości oleju lnianego

Olej lniany to obecnie jeden z najbardziej popularnych składników dietetycznych i kosmetycznych. Posiada ogrom właściwości zdrowotnych i pielęgnacyjnych, dających mu pierwszeństwo wśród większości naturalnych składników aktywnych.

Olej lniany to tłoczony na zimno ekstrakt z lnu właściwego, charakteryzujący się lekko orzechowym smakiem i intensywnie żółtą barwą. Znany jest już od starożytności i od wieków szeroko stosowany, w celu wzmocnienia organizmu, dającego wspaniałą alternatywą dla powszechnie stosowanych, niezdrowych tłuszczów zwierzęcych, niebezpiecznie podwyższających poziom cholesterolu. Olej lniany to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz odpowiednia dla naszego organizmu proporcja kwasów omega-3 względem kwasów omega-6. Ten wyjątkowy składnik diety to także cenne witaminy, minerały oraz bardzo wartościowy dla naszego zdrowia kwas alfa-linolenowy (ALA).

Wśród zdrowotnych właściwości oleju lnianego możemy przede wszystkim wymienić:

  • utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu w organizmie,
  • działanie antynowotworowe,
  • spowalnianie rozwoju szeregu chorób, w tym chorób dotyczących głownie osób w wieku starszym, takich jak Alzheimer czy Parkinson,
  • zapobieganie drętwieniu kończyn oraz nieprzyjemnego uczucia mrowienia,
  • znaczne poprawianie pracy narządu wzroku,
  • poprawa pamięci oraz nieoceniony wpływ na mózg, zwłaszcza w trakcie jego postępujących chorób czy zaburzeń,
  • zmniejszenie ryzyka zawału, miażdżycy czy nadciśnienia, a także olej lniany polecany jest w profilaktyce chorób układu krążenia,
  • wspomaganie leczenia choroby wrzodowej żołądka, jak i pozytywnie działanie na wspieranie takich funkcji organizmu jak perystaltyka jelit, a także ogólna ochrona całego przewodu pokarmowego.       

Olej lniany to także szereg właściwości wspomagających utrzymanie zdrowego i pięknego wyglądu. Z tego powodu można go spotkać w składzie bardzo wielu wysokiej jakości kosmetyków naturalnych i organicznych. Jego zdolności pielęgnacyjne, to między innymi:

  • silne nawilżenie skóry od wewnątrz,
  • poprawa elastyczności skóry,
  • poprawa procesów regeneracyjnych zachodzących w naskórku,
  • znakomita ochrona przed promieniami UV,
  • spowolnienie efektów starzenia się skóry,
  • ochrona przed wolnymi rodnikami,
  • właściwości przeciwzmarszczkowe i znaczna redukcja takich efektów starzenia, jak na przykład kurze łapki,
  • stosowany zarówno zewnętrznie jak i wewnętrznie olej lniany umożliwia znaczną poprawę stanu włosów,
  • zawarte w oleju lnianym lignany pomagają utrzymać smukłą sylwetkę oraz wspierają procesy odchudzania, głównie poprzez regulację gospodarki węglowodanowej, pomagającej w metabolizmie dostarczanego pożywienia i zamianę go na energię, a nie na warstwę tłuszczową,
  • pełna regeneracja tkanek skórnych, szczególnie efektywna, gdy olej lniany stosuje się przy takich dolegliwościach jak atopowa skóra czy łuszczyca.

Wprowadzenie oleju lnianego do naszej diety, a także jako codzienny kosmetyk do pielęgnacji skóry i włosów to zdaniem bardzo wielu badaczy absolutnie strzał w dziesiątkę. Warto pamiętać, że najwyższej jakości produkt musi zawsze być tłoczony na zimno. Przechowywanie oleju lnianego także powinno odbywać się w chłodnym miejscu, nienarażonym zbytnio na promienie słoneczne. Wynika to z faktu, że podgrzewanie oleju lnianego powoduje nieodwracalny rozpad dużej ilości aktywnych substancji, mających dobroczynny wpływ na nasz organizm. Z tego powodu olej ten nie jest rekomendowany do smażenia czy pieczenia.

Dużo lepiej się sprawdza jako dodatek na zimno do sałatek, nadając im charakterystyczny, orzechowy smak. Może też zastąpić tłuszcze używane na co dzień do smarowania pieczywa. Olej lniany to również podstawowy składnik diety budwigowej, znanej ze swoich doskonałych właściwości zdrowotnych.

Najbardziej pokrewnym produktem oleju lnianego jest niewątpliwie siemię lniane, będące w istocie nasionami tej wspaniałej rośliny, niezwykle często wykorzystywanymi w celach zdrowotnych. Zalewane wrzątkiem umożliwia uzyskanie delikatnej zawiesiny, konsystencją zbliżonej do kisielu. Tak przygotowywany preparat daje doskonałą ochronę żołądka i jest często stosowany przy różnego rodzaju problemach gastrycznych.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Zdrowotna potęga ksylitolu

Jednym z nich jest właśnie ksylitol, który zdobywa coraz większą popularność nie tylko jako substytut cukru, ale również jako naturalny środek zapobiegający wielu chorobom. Przyjrzyjmy mu się zatem bliżej.

Czym jest ksylitol

Ksylitol jest alkoholem cukrowym, który uzyskiwany jest najczęściej z brzozy, stąd jego potoczna nazwa – cukier brzozowy. Na uwagę zasługuje fakt,  iż jest on stopniowo przetwarzany w naszym organizmie przy niskim udziale insuliny. Dzięki temu indeks glikemiczny ksylitolu jest ponad 4 razy niższy niż zwykłego cukru.

Ksylitol wyglądem przypomina tradycyjny, powszechnie stosowany cukier.  W przeciwieństwie jednak do niego nie ulega on fermantacji w przewodzie pokarmowym,  a nawet wykazuje  działanie przeciwdziałające  procesom fermantacyjnym.

Właściwości prozdrowotne ksylitolu

Swą popularność ksylitol zawdzięcza swym licznym właściwościom prozdrowotnym. Przede wszystkim jest wskazany dla diabetyków, gdyż mimo, że tak samo słodki jak zwykły cukier, posiada ok. 40% kalorii mniej.

Ksylitol wzmacnia odporność organizmu, posiada właściwości antybakteryjne oraz przeciwgrzybicze (głównie na drożdżaki Candida albicans),  a także chroni przed infekcjami górnych dróg oddechowych. Ponadto ksylitolowi przypisuje się działanie przeciwpróchnicze, a także wspomaganie leczenia chorób dziąseł oraz paradontozie, jak również niwelowanie nieprzyjemnego zapachu z ust, przywracając właściwy poziom pH w jamie ustnej.

Warto wiedzieć, iż ksylitol posiada również pozytywny wpływ na osoby chore na astmę oraz różnego rodzaju alergie pokarmowe oraz skórne.

Z kolei osoby dbające o figurę lub dążące do zrzucenia zbędnych kilogramów powinny sięgać po ksylitol, nie tylko z uwagi na jego niższą kaloryczność, ale również dlatego, iż hamuje on apetyt na słodcze.

Jak widać ksylitol jest doskonałą alternatywą dla niezdrowego, a wręcz wysoce szkodliwego zwykłego cukru, dlatego warto po niego sięgać jak najczęściej, by czerpać z jego spożywania korzyści zdrowotne.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.