Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

czwartek, 1 października 2020

O kebabie słów kilka

Takiej potrawy jak kebab chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. Zapewne każdy z nas skosztował już tego wyśmienitego dania, co nie zmienia faktu, że wszyscy wiedzą czym ona tak na prawdę jest oraz skąd pochodzi.

Kebab jest więc daniem typowym dla kuchni orientalnej. Pod samą nazwą „kebab” ukrywa się ponad 20 potraw, które są typową potrawą tureckiego menu. Istnieje więc wiele rodzajów kebaba, który ma różne nazwy. Wśród nich najpopularniejsze to: iskener kebab, adana kebab, sis kebab. Najbardziej znanym w Europie kebabem jest döner kebab, czyli dosłownie po turecku „obracające się pieczone mięso”.

Generalnie kebab robi się tylko z mięsa baraniego, jednak dopuszczalne jest sporządzenia kebaba z mięsa cielęcego bądź drobiowego. Turkowie jednak nie uznają mięsa wieprzowego, toteż nie niedopuszczalne jest zrobienie kebaba z tego właśnie mięsa. Mięso do kebaba jest specjalnie opiekane na obracającym się w pionie drążku, a następnie do każdej potrawy jest ona skrajane. Kebaba można podawać w bułce z bukietem świeżych warzyw, jak również na talerzu z frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami oraz surówką. Obowiązkowo do kebaba podaje się sosy, oczywiście klient ma prawo wybrać sobie taki, jaki mu odpowiada. Sosy mogą być łagodne lub ostre. W Turcji popularne są także kebaby serwowane z serem owczym, który wzmacnia walory smakowe tej potrawy.

W krajach arabskich kebab jest popularny w postaci szaszłyków, czyli mięsa, często mielonego, nadzianego na szpikulec. Kebab jest zaliczany w tych, jak również i innych krajach, do dań typu fast food. Może być również podawany barach samoobsługowych lub restauracjach, które są prowadzone przez Arabów, Turków i Persów. W Polsce natomiast tego typu danie jest popularne zwłaszcza w miejscowościach kurortowych, czyli nad morzem bądź w górach.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Teraz czytane

Europa królestwem kuchni orientalnych

Europejska kuchnia zdaje się powoli nudzić jej rodzimym mieszkańcom, którzy coraz częściej sięgają po dania najodleglejszych krajów świata. Skąd taki trend? Czy nuda jest aby jedynym i głównym powodem coraz większej popularności orientalnych smaków?

Podniebienia Europejczyków szukają nowości smakowych. Sztuka kulinarna krajów naszego kontynentu jest coraz rzadziej przez nas wybierana. Taka sytuacja może mieć kilka powodów.

Jednym z nich może być zamożność Europejczyków, którzy dla swoich wakacyjnych lub urlopowych podróży lubią wybierać kraje o zupełnie odmiennej kulturze. Niezbędnym punktem poznawania obyczajowości ludności rdzenniej jest próbowanie ich potraw. Bardzo często są to smaki zupełnie nieznane, bardzo często niedoceniane w Europie. Turysta, po powrocie do swojego kraju, często wraca do tych potraw, bo to pomaga mu przywołać wspomnienia udanego urlopu.

Innym powodem jest zapracowanie. Nie mamy już czasu na gotowanie, dlatego coraz częściej jemy w restauracjach. Doceniamy wtedy nowe kuchnie i stosunkowow tanie potrawy. Orientalne dania odpowiadają na nasze potrzeby.

Kraje orientalne również dbają o swój rozwój i promocję za granicą. Dzięki temu powstaje coraz więcej restauracji i knajpek, gdzie można sprobować tradycyjnych potraw tych odległych krajów. Europejczycy chętnie odwiedzają takie miejsca, by pozbyć się znudzonych europejskich smaków.

Nie ważne z jakiego powodu, ale jednak faktem jest, że orientalne potrawy bardzo nam smakują. Ostatnim hitem na kulinarnym rynku europejskim są dania tajskie. Lekko pikantna, ale i subtelna kuchnia tajska zdobywa coraz szersze grono fanów w Europie. Może uda jej się nawet zagrozić chińskim restauracjom? Im więcej różnorodności w europejskim menu tym lepiej!

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Nuta animuszu w kuchni

Nowoczesna pani domu wie jak przyrządzić oryginalną potrawę, która rzuci na kolana całą rodzinę. Przegląda poradniki kulinarne, magazyny z przepisami oraz eksperymentuje z nowymi smakami. Jej kuchnia doskonale odzwierciedla to co jej w duszy gra.

Od pewnego czasu na sklepowych półkach można spotkać produkty kulinarne pochodzące z krajów dalekiego wschodu. Ich bogactwo pozwala na puszczenie wodzy fantazji i tworzenie ulubionych połączeń smakowych. Wśród azjatyckich produktów można znaleźć m.in. sosy sojowe, marynaty do mięs, ocet ryżowy, pastę wasabi, liście alg morskich czy ryż do sushi.

Egzotycznym daniem w sam raz na co dzień, jak i na wykwintną kolację są pulpeciki z wołowiny i kapusty. Do przygotowania potrawy potrzebujemy:

Składniki, 2 porcje (10 sztuk):

3 liście kapusty włoskiej350g mielonej wołowinypieprz6 łyżek Sosu Sojowego Kikkoman2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku wraz z cebulką2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki1 białko jaja1 łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej

Przygotowanie:

Liście kapusty gotować przez 2 minuty we wrzącej wodzie, odsączyć i osuszyć. Jeden liść odłożyć do serwowania, a z dwóch pozostałych usunąć gruby nerw środkowy i drobno posiekać. Wymieszać z mięsem, dodać pieprz, Sos Sojowy Kikkoman, szczypiorek, natkę, białko i mąkę. Z masy uformować 8-10 pulpecików. Ułożyć je w naczyniu do gotowania na parze i gotować pod przykryciem przez 15 minut. Pulpeciki nakłuć wykałaczkami i ułożyć na liściu kapusty. Podawać na przekąskę polewając dodatkowym sosem sojowym. Można serwować z ziemniakami jako danie główne lub z sosem tatarskim jako przystawkę.

Taka potrawa jest daleka od monotonni i na pewno doda szczypty animuszu do codziennego menu.

 

  

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Czym spowodowana jest rosnąca popularność sushi?

Zapewne nie raz słyszałeś o sushi, wdziałeś zdjęcia gwiazd w restauracjach serwujących to przepyszne danie. Szał na punkcie sushi na całego rozpoczął się dość niedawno, tak naprawdę bardzo szybko Polacy przypodobali sobie to jakże niezwykle smaczne i zdrowe danie od momentu jak się pojawiło w naszym kraju.

 

Takiego biegu wydarzeń jednak nie było kiedy po II wojnie św. sushi przywędrowało do Stanów Zjednoczonych. Przyzwyczajeni do zupełnie innego jedzenia, Amerykanie nie od razu patrzyli przychylnie na smakołyki z Japonii.

Sytuacja zmieniła się w chwili gdy tradycyjne sushi uległo małym „obróbkom”, dodano majonez, awokado oraz ogórek. Gwiazdy z Hollywood szybko pokochały sushi jako danie na niezwykle ważne spotkania biznesowe i kolacje. Taki pogląd na temat sushi trwa po dziś dzień. Mało mamy takich dań, które są tak zdrowe jak sushi, ogrom witamin, składników odżywczych sprawiają, że jest polecane przez lekarzy, dietetyków oraz specjalistów do spraw żywności.

Sushi to przede wszystkim surowa ryba, ryż, owoce morza, warzywa i owoce, jak widzisz wszystko co zdrowe. Algi morskie są bogate w witaminy z grupy B, witaminy A, C, E, K i PP, błonnik oraz żelazo, cynk, potas, jod, fosfor i aminokwasy tzw. egzogenne. Same ryby to bogactwo pełnowartościowego białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Sushi to danie niestety bardzo smaczne ale i bardzo drogie, niestety na co dzień nie każdy może sobie na nie pozwolić. Istnieje zatem drugie wyjście sushi można przyrządzić samemu, w sklepach pojawiły się specjalne zestawy do przygotowywania sushi w warunkach domowych.

Modę na sushi nieprzerwanie podtrzymuje fakt, że nastąpiła prawdziwa fascynacja kulturą krajów Wschodnich, Zachód jako taki już staje się coraz mniej fascynujący znamy go prawie od podszewki, jest dostępny „na wyciągnięcie ręki”. Orientalne klimaty Japonii oraz Chin, ich kultura i tradycja to ciągle mało znane terytorium. A smaczku dodaje fakt, że przecież Japończycy należą do krajów w których średnia długość życia jest największa. A to przez stosowaną od wieków dietę bogatą w ryby oraz owoce morza...

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Poznaj dozowniki piekarskie i wspomóż profesjonalne tworzenie wypieków

Czasami małe rzeczy i drobne detale potrafią zdziałać cuda. Nie inaczej jest w przypadku specjalnych dozowników używanych powszechnie w pracy piekarzy i cukierników. Te drobne, niepozorne elementy wyposażenia kuchni lub pracowni mają ogromny wpływ na ostateczny efekt pracy i wygląd oraz smak chociażby bułeczek lub pączków.

Masowa produkcja, również pieczywa, ciast i ciasteczek, kojarzy się przeciętnemu Kowalskiemu raczej z ogromną fabryką, pełną monumentalnych kadzi na ciasta, majestatycznych pieców i ogromnych kominów. Jednocześnie sukces w tej dziedzinie zależy także od takich drobiazgów jak chociażby łopatki, niewielkie miarki do odmierzania ilości składników czy na przykład odpowiednie sitka. Dozowanie podczas pieczenia jako procesu w pełnym jego znaczeniu, to wbrew pozorom szereg istotnych, choć drobnych czynności. Jednak to od nich zależy, czy pieczywo lub ciasta, jakie widzimy później na ekspozycji wyglądają wystarczająco kusząco i apetycznie.

Słodkie życie

Jeżeli tworzymy słodkie wypieki na pewno dozowanie cukru, zarówno tego zawartego w samym cieście, jak i na jego powierzchni staje się sprawą kluczową. Jeżeli dodamy go zbyt wiele lub zbyt mało – to nie jest to już wypiek o jaki nam chodziło. Właśnie dlatego precyzyjny dozownik do cukru to podstawa. Jednak będzie miał on nieco inny kształt i zastosowanie w zależności od tego, czy chodzi akurat o miarkę mającą odmierzać odpowiednią ilość cukru, czy też może o sitko do przyprószenia zaledwie dekoracyjnie wypieku na jego powierzchni. Te niepozorna, banalne czynności są decydujące jeżeli chodzi o ostateczny wizualny efekt, który ma za zadanie przyciągnąć klientów. Oprócz dozowników przeznaczonych typowo do cukru każda szanująca się cukiernia i piekarnia posiada na swoim wyposażeniu także: nadziewarki do pączków, różnego rodzaju pistolety oraz pędzle służące do nakładania lukru i innych smakowitych mas jakimi pokrywamy ciasta a także specjalne rolki i wycinki. Również ciasta domowe pieczone z użyciem dozowników piekarskich nabierają zupełnie innego charakteru. Okazuje się, że do zdobienia wypieków wcale nie są potrzebne dodatkowe kremy, ozdoby i elementy typu figurki wykonane na przykład z popularnej cukrowej masy. Przy pomocy odpowiednich akcesoriów sam wypiek potrafi nabrać niepowtarzalnego charakteru. Rolki i wycinki pozwolą na tworzenie prawdziwych arcydzieł. Jeżeli chcecie zabłysnąć i przygotować coś innego niż ciasteczka wycięte najtańszymi foremkami z najbliższego sklepu AGD, to spróbujcie użyć profesjonalnych akcesoriów piekarniczych. 

Dozowniki piekarskie wygodne i precyzyjne

Naturalnie zawsze można posłużyć się sitkiem kupionym na bazarku, albo odmierzyć „na oko” pół szklanki mleka itp. Jednak dozowniki piekarskie sprawią, że praktycznie każdy przepis się uda. Miarki oraz dozowniki do produktów płynnych, półpłynnych jak i sypkich przeznaczone dla profesjonalistów są znacznie bardziej precyzyjne oraz bardzo wygodne podczas użytkowania - dają niezwykłe efekty.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.