Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

wtorek, 31 sierpnia 2021

Bazylia - realny smak, magiczne właściwości

W Indiach bazylia uważana była za roślinę o właściwościach niemal magicznych, miała bowiem chronić przed klątwą. W starożytnym Egipcie pojawiała się w rodowych herbach, a w niektórych częściach Meksyku do dzisiaj noszona jest w portfelach po to, aby przyciągała pieniądze i zapewniła wierność kochanki lub kochanka.

bazylia

Ponieważ zbliżają się walentynki trzeba dodatkowo wspomnieć, że dawniej we Włoszech bazylia symbolizowała miłość, a jeśli dama wystawiła doniczkę Bazyli w swoim oknie, był to znak, że ciepło przywita mężczyznę,  który stara się o jej względy. Bazylia była również prezentem jaki wręczało się na szczęście posiadaczom nowego domu - niektórzy wierzą, że przynosi szczęście również w biznesie. Liście bazylii posiadają odświeżający, anyżowy aromat i uwielbiają ciepłe promienie wakacyjnego słońca.

Jak poznać świeżą bazylię? Nie kupuj doniczkowej bazylii, jeśli liście są przywiędnięte albo znajdują się na nich czarne ślady.

Jak przechowywać bazylię? Liście świeżej bazylii mogą być zamrażane i przechowywane w tej formie nawet przez kilka tygodni. Innym sposobem przechowywania bazylii jest posypanie listków solą i zanurzenie w słoiku wypełnionym oliwą z oliwek. Taki słoiczek przez długi czas można przechowywać w lodówce, a bazylia nie utraci swoich właściwości. Suszone listki bazylii mają ciemny kolor i można je kupić w każdym sklepie, należy jednak pamiętać, że powinny być szczelnie opakowane i przechowywane w suchym, ciemnym miejscu.

Kulinarne inspiracje: Świeża bazylia uważana jest za idealne zioło uwydatniające smak pomidorów, ale można ją z powodzeniem łączyć także z cukinią, szpinakiem lub bakłażanem. Jeśli gotujemy zupę, bazylię powinniśmy wrzucić do garnka w ostatniej godzinie gotowania, ponieważ wtedy jej aromat najlepiej wydobędzie smak innych składników.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Czosnek

Czosnek (Allium L.) jest rośliną z rodziny amarylkowatych. Najważniejsza jest w nim bulwa. Kryjące się w niej ząbki wydzielają charakterystyczny zapach, który wielu przyprawia o mdłości. W stanie dzikim rośnie na półkuli północnej, głównie w strefie umiarkowanej.

Czosnek znany był już w starożytnym Rzymie - spożywali go głównie biedacy. Rozcierany był w moździerzu razem z czerwona papryką, solą i olejem oliwkowym. Otrzymaną masą smarowano chleb. Od niepamiętnych czasów uprawiano go również w Chinach i Grecji. Jednak w Grecji nie używany był na co dzień, ze względu na zapach, który znieważał uczucia bogów. W średniowiecznej Europie widziano w nim źródło zdrowia. Spożywany był głównie przez prosty, ubogi lud, który był pozbawiony pełnowartościowego pożywienia, a tym bardziej fachowej opieki medycznej.

Obecnie czosnek ma zastosowanie głównie w sztuce kulinarnej. Używany jest m.in. do przyprawiania mięs, jarzyn, drobiu, zup i sałatek.

Czosnek nie zawiera zbyt dużo witamin – w jego składzie znajdują się znikome ilości kwasu askorbinowego. Dzięki zawartości fitoncydów jest on wyjątkowo bakteriobójczy. Zawiera także spore ilości soli potasowych (260 mg/100 g) i fosforu (140 mg/100 g).

Porady kulinarne:
- do zup czosnek dodaje się pod koniec gotowania (najlepiej tłuczony);
- do sałatki można włożyć na kilka minut skórkę chleba razowego natartą czosnkiem. Przed podaniem sałatki wyjmujemy skórkę, a w potrawie zostaje delikatny zapach czosnku;
- czosnek zawiera olejek lotny z alliiną i enzymem allinazą – po roztarciu zamienia allinę w allicynę (sulfotlenek dwusiarczku allilu – związek o bakteriobójczych właściwościach, działający silniej od tetracykliny czy penicyliny) i kwas pirogronowy;
- czosnek najlepiej przechowywać w chłodnym i suchym miejscu (przed dłuższym przechowywaniem należy go przesuszyć).

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Domowe ziołolecznictwo

Gdy dopadnie nas grypa, a wraz z nią kaszel, gorączka, obniżona odporność i meczące odkrztuszanie zalegającej w płucach wydzieliny, z pomocą przychodzą łagodne i naturalne ziołowe cukierki.

Cukierki to naturalne wyciągi z ziół, w których zwykle substancja lecznicza to właśnie roślina lecznicza (np., anyż, kolendra, szałwia, bazylia lub imbir), której zbawienne właściwości wykorzystujemy. Ta dziedzina nauki nazywana dotąd ziołolecznictwo doczekała się swojej fachowej nazwy jaką jest fitoterapia i zdobywa coraz większą popularność na całym świecie. Dlaczego? Ponieważ gdy dopadnie nas kaszel, gdy po kolejnej silnej dawce leków trawienie zacznie stwarzać problemy, skuteczne mogą okazać się tylko zioła. Odkrztuszanie to dziedzina, w której doskonale radzi sobie anyż lub pinia, bóle gardła i zapalenia dziąseł leczy szałwia, melisa koi nerwy, uspokaja i wycisza, zaś dzika róża podnosi naturalną odporność organizmu utraconą podczas ataku wirusa grypy lub przeziębienia.
Nie należy również zapominać, że także w kuchni nasz organizm znajdzie swoich sprzymierzeńców. Tymianek, bazylia, kolendra, imbir czy majeranek top przecież podstawowe zioła w kuchni, w których żadna szanująca się pani domu nie zapomina przyrządzając swoje potrawy.
Jak sami widzimy ziołolecznictwo choć wydawać by się mogło, że zapomniane, nigdy takie nie było. Ziołowe cukierki naszej formy verbena to samo zdrowie. Co więcej, w przypadku naszych produktów ważne jest również to, że ziołowe cukierki zawierają nie tylko ekstrakty ziół, ale także odpowiednio dobrane składniki sprawiające, że smakują one wyśmienicie. Wystarczy jeden cukierek aby się o tym przekonać.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Kuchnia od kuchni w pigułce

Nie od dziś wiadomo, że wyciągi z ziół występujące czy to jako ziołowe cukierki czy napoje, wywierają zbawienny wpływ na nasz organizm i dzięki nim nasze zdrowie może się znacznie poprawić.

Ułatwiają one odkrztuszanie gdy dopadnie nas kaszel, ponieważ mają działanie wykrztuśne, podnoszą odporność oraz niejednokrotnie zastępują lub wspomagają w działaniu leki przeciwdepresyjne.


Ziołolecznictwo znane jest ludziom od dawien dawna. Nasze babcie w czasach gdy leki w aptekach były niedostępne dla przeciętnego człowieka leczyły się właśnie ziołami. Współcześnie medycyna i przemysł poszły jednak tak daleko do przodu, że zioła dostępne są nie tylko w postaci naparów czy syropków na bazie spirytusu. Są firmy, które specjalizują się w produkcji tego typu zdrowotnych słodyczy i smakołyków. Dobrym przykładem są cukierki zawierające ekstrakty bądź wyciągi z ziół takich jak melisa, mięta czy szałwia można je z powodzeniem stosować jako zastępstwo wyciągu roślinnego. Cukierki ziołowo potrafią zapewnić nie tylko spokój i ukojenie skołatanych nerwów ale także ułatwiają trawienie i pomagają w pozbyciu się nieprzyjemnych dolegliwości żołądkowych. Nie bez powodu na przestrzeni wieków wykształciła się fitoterapia- oddzielna gałąź medycyny zajmująca się wiedzą o naturalnych lekach jakimi są wyciągi z ziół. To właśnie teraz, gdy współczesne kobiety nie mają czasu na parzenie i skrupulatne cedzenie ziół czy naparów, naprzeciw wychodzą nam firmy, które dzięki zastosowaniu nowych technologii i dobrym pomysłom zapewniają nam zioła w bardzo przystępnej postaci.
Należy również pamiętać, że nie tylko ziołowe napary czy cukierki mają tego rodzaju zbawienne właściwości. Posiadają je również wykorzystywane na co dzień zioła kuchenne podczas gotowania. Zalicza się do nich bazylia, imbir, kolendra, majeranek, mięta, czy tymianek. Nie należy również zapominać jak ważne miejsce zajmuje tutaj ocet ziołowy z powodzeniem wykorzystywany jako substancja lecznicza.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Jak ludzie korzystali z leczniczej mocy ziół

Ludzie odkryli leczniczą moc ziół już tysiące lat temu. Najprawdopodobniej pierwsi byli starożytni Egipcjanie, nie mamy jednak 100% pewności czy ludzie jaskiniowi nie posługiwali się już tą naturalną metodą leczenia.

Niezależnie od tego kto był pierwszy, odkąd odkryto, że w niektórych roślinach jest zawarta substancja lecznicza, ludzie nieustannie poszerzali swoją wiedzę na temat uzdrawiającej mocy roślin odkrywając coraz to nowe ich gatunki, które po spożyciu poprawiały zdrowie lub leczyły określone schorzenia.

Sprawdzanie czy dany gatunek to roślina lecznicza, czy nie, na pewno w wielu przypadkach kończyło się tragicznie, jeżeli ktoś trafił na roślinę trującą. Dzięki tym czasami heroicznym wysiłkom mamy obecnie ogromną wiedzę na temat tego jak zioła wpływają na nasze zdrowie i jakie zioła stosować przy określonych dolegliwościach. Nie oznacza to jednak, że wiemy już wszystko. Ciągle odkrywamy nowe właściwości już zbadanych roślin, lub odkrywamy nowy gatunek, któremu można nadać etykietkę roślina lecznicza.

Przez większość z nas metoda polegająca na leczeniu dolegliwości za pomocą roślin znana jest jako ziołolecznictwo. Nie każdy wie, że ta metoda ma także fachową medyczną nazwę i wśród lekarzy znana jest jako fitoterapia. Ze względu na udowodniony pozytywny efekt jaki niektóre rośliny wywierają na nasz organizm jest ona polecana tak samo, a czasami nawet bardziej niż zwykłe metody leczenia. Podstawową przewagą jaką ma naturalna substancja lecznicza nad środkami produkowanymi przemysłowo jest bowiem brak negatywnych skutków ubocznych związanych np. z wpływem zażywania tabletek na żołądek.

Naturalne, zawarte w roślinach substancje mogą nam pomóc kiedy męczy nas uciążliwy kaszel, jeżeli potrzebujemy poprawić odporność naszego organizmu i szukamy czegoś na wzmocnienie, a także kiedy z powodu jakiejś dolegliwości odkrztuszanie jest dla nas problematyczne. Dzięki ogromnej ilości zgromadzonej wiedzy na temat roślin leczniczych wiemy na przykład, że anyż ma właściwości wykrztuśne.

Coraz więcej dowiadujemy się też na temat tego jaki wpływ mają na nas zioła, których używamy podczas gotowania. Zioła w kuchni stosowane są od wieków, no i najprawdopodobniej nasi przodkowie dobrze wiedzieli, że nie tylko poprawiają one smak potraw, ale także, jak na przykład majeranek, ułatwiają trawienie. Patrząc na kuchnie krajów europejskich, łatwo zauważyć, że każdy kraj w swojej kuchni używa przede wszystkim tych ziół, które naturalnie rosną w danych warunkach klimatycznych. Włochy na przykład natura obdarowała bazylią i to właśnie ona jest obecna niemalże w każdej włoskiej potrawie. Bazylia jest dodawana do sosów, zup, pizzy, sałatek, a nawet do drinków. W Francji to tymianek jest jednym z najczęściej stosowanych ziół. W kuchniach arabskich i bliskowschodnich kolendra jest tym samym co u nas zwykła pietruszka, dodatkiem smakowym do prawie wszystkich dań. Posuwając się na mapie jeszcze dalej docieramy do Chin i Japonii, gdzie króluje z kolei imbir. Są też zioła, które występują naturalnie w każdych warunkach klimatycznych, a zmienia się tylko sposób ich przyrządzania. Dobrym przykładem jest tutaj mięta, która przez jednych jest wykorzystywana jako ziołowa herbata, a przez innych jako świetny dodatek do sałatki

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.