Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

środa, 4 grudnia 2019

Rancho Zdrowia

Rancho Zdrowia


Autor: benita


Głównym źródłem chorób są krążące we krwi toksyny, pochodzące z zanieczyszczonego powietrza i pochodzące z żywności. Dlatego każdy z nas, jeśli chce zachować dobre zdrowie i samopoczucie, powinien co jakiś czas oczyścić swój organizm z toksyn.


Domowa kuracja oczyszczająca na samych sokach. Kuracja ta może trwać jedynie dwa dni, po jej zakończeniu warto pić raz dziennie pół szklanki soku.
SOK NA ZMĘCZENIE
1 szklankę soku owocowego, ćwiartkę awokado, 1 łyżeczkę miodu. Wszystkie składniki zmiksuj i pij codziennie.
SOKI PRZECIWZMARSZCZKOWE
Pół szklanki soku z jabłek, pół szklanki soku z ogórka, zmiksuj i pij codziennie.
PRZECIWSTRESOWE
1 szklankę pokrojonej papai, po 1 łyżeczce twarożku, nasion słonecznika, orzechów, zarodków pszennych i otrąb ryżowych, 1 żółtko. Zmiksuj wszystkie składniki. Jedz dwa razy dziennie po 5 łyżeczek.
NADWAGA
1/4 szklanki zimnej wody, 3 łyżki serwatki i dwie łyżki żelatyny. Wymieszaj żelatynę z zimną wodą, dodaj serwatkę i wrzątek. Dokładnie wymieszaj i pij raz dziennie zamiast kolacji.
KŁOPOTY Z KRĄŻENIEM
1/2 szklanki soku z cytryny, 1/2 szklanki soku z marchwi, 1 łyżeczkę miodu. Wymieszaj wszystkie składniki i pij codziennie rano. Na obiad i kolację po łyżeczce miodu.
NADKWASOTA
1/2 szklanki soku z grapefruit, 8 liści szpinaku, 1/4 szklanki soku z ananasa. Zmiksuj wszystkie składniki.
ANEMIA
1 szklankę startych na tarce selera i pietruszki, 5 liści szpinaku, 1 szklankę soku z wiśni, 1 szklankę soku z marchwi. Zmiksuj wszystkie składniki i pij dwa razy dziennie. Kuracja trwa 7 dni.
BRAK APETYTU
3/4 szklanki soku ananasowego, 7 liści mniszka lekarskiego. Zmiksuj sok z mniszkiem lekarskim i pij codziennie przez 5 dni.
Soki te można doprawić do smaku ulubionymi świeżymi ziołami.


benita

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Jak poznałam słowo wellness

Jak poznałam słowo wellness


Autor: Patrycja Zak


Nigdy nie miałam problemów z moją wagą. Zawsze wyglądałam jak mała, szczupła dziewczynka. Nigdy też nie zastanawiałam się nad tym co jem i jak odżywiam swój organizm. Gdy byłam głodna, po prostu jadłam. Wrzucałam w siebie to co było pod ręka, lub to na co po prostu miałam ochotę.


Przyszedł jednak czas gdy jakimś dziwnym trafem wszystko zaczęło się zmieniać. Zaczęłam zauważać pewną różnicę, którą polegała na tym że moja sylwetka zaczęła się troszeczkę zaokrąglać. Niby nic a jednak pojawiły eis boczki, ulubione jeansy już nie chciały wejść na dupsko. W tam samym czasie przyleciała jeszcze do mnie moja mama i dolała oliwy do ognia. Biegałyśmy po rożnych miejscach, degustując wszelakie smakołyki. Dodatkowo mamcia codziennie mi gotowała. Nic dziwnego skoro jacyśmy placki ziemniaczane, pierożki, sosiki i tego typu rzeczy! Podczas pobytu mojej mamy, razem przytyłyśmy 30 funtów. Nie powiem Wam dokładnie która była „lepsza” od drugiej…

W każdym razie, po mamy wylocie, poszłam na pierwszą w moim życiu dietę. Było to dla mnie niesamowite wydarzenie. Wtedy właśnie zrozumiałam że jedzenie a odżywianie to niekoniecznie to samo! Tak właściwie to nauczyłam się tego i wielu innych rzeczy od osoby, która jest dla mnie prawdziwym autorytetem w dziedzinie odżywiania.

Zmierzam do tego że tyle lat żyłam w prawdziwej nieświadomości, że kiedy o tym myślę wydaje mi się to wprost niemożliwe.

Zdaj sobie sprawę z tego, że nie musisz mieć dyplomu z biologii aby być szczupłym. Nie musisz się głodzić aby mieć wymarzoną sylwetkę. Już na pewno nie musisz przesiadywać całego dnia na siłowni aby utrzymać swoją wymarzoną wagę. Musisz tylko użyć swojej głowy. Stać się troszkę mądrzejszą osoba. Gdy to pojmiesz wszystko stanie się bardzo proste!

Jesteśmy już tak zmęczeni reklamami, artykułami i przyjaciółkami, które mówią nam o kolejnej cudownej diecie, że zapominamy czasami użyć naszych szarych komórek.

Potrzebujemy wiedzieć kilka faktów na temat jedzenia aby móc inteligentnie podejmować decyzje dotyczące naszego odżywiania. Przede wszystkim musimy zdać sobie sprawę z tego że dieta nie pozwoli nam zachować wymarzonej sylwetki przez całe życie. Możesz to osiągnąć tylko przez zmianę swojego stylu życia. Musisz znaleźć drogę do tego aby cieszyć się jedzeniem, jednocześnie drogę do tego aby czuć się zdrowo, świeżo i lekko.

Jeśli chcesz być szczupłym musisz być zdrowym. Szczupła sylwetka = zdrowie. Nie możesz udawać że jedząc wciąż te same świństwa, zgubisz wagę. Nigdy nie zmienisz swojego życia gdy wciąż będziesz tkwił w tym samym. Możesz to osiągnąć dopiero kiedy zmienisz swoją codzienną rutynę.

Oto kilka moich wskazówek:

#1. NAPOJE GAZOWANE to zabójstwo; nie zawierają one ani jednego składnika, którym powinieneś karmić swój organizm; dodatkowo wypłukują one tak potrzebny nam kalcjum z naszego ciała, tzn. że mogą przyczynić się do powstania osteoporozy; nie wspomnę już o ilości cukru, którą zawiera; cukier = tkanka tłuszczowa;

#2. pamiętaj aby pić około 6-8 szklanek wody dziennie; WODA doskonale oczyszcza nasz organizm, więc wypłukuje niepotrzebne toksyny z naszego organizmu; regulując gospodarkę wodną naszego ciała możemy pozbyć się min. cellulitisu oraz poprawić nasze chodzenie na kibelek; odgrywa ona kluczową rolę w przyswajaniu witamin i minerałów oraz pomaga w krążeniu krwi i balansie fluidów w organizmie;

#3. KAWA jest nie potrzebna naszemu organizmowi; wydaje nam się że potrzebujemy kawy aby się rano obudzić? błąd! jeśli dobrze odżywiamy nasz organizm i nie brakuje mu żadnych witamin i minerałów, nasz organizm nie powinien potrzebować niczego aby pracować na pełnych obrotach; kawa dodatkowo wypłukuje z naszego organizmu magnez i potas; pamiętajmy też że kofeina może powodować bóle głowy, problemy z trawieniem, z żołądkiem a w skrajnych przypadkach nawet depresję; wpływa tez negatywnie na system nerwowy i oczywiście stan skóry;

# 4. REGULARNE ĆWICZENIA- wystarczy 20 minut kardio dziennie, 5 dni w tygodniu; dzięki temu spalisz niepotrzebny tłuszcz i kalorie; pamiętaj że regularne ćwiczenia poprawiają Twoje dobre samopoczucie oraz przyspieszają Twój metabolizm; ćwiczenia budują mięsień w organizmie i spalasz wtedy więcej kalorii, nawet gdy nie ćwiczysz; dla przykładu każdy funt masy mięśniowej spala 14 kalorii dziennie a funt tkanki tłuszczowej spala tylko 2;

# 5. w zbudowaniu zdrowego mięśnia i utrzymaniu masy mięśniowej pomogą Ci PROTEINY; jedz około 75-100 g proteiny każdego dnia; jedzenie protein przy każdym posiłku pomaga też w kontrolowaniu apetytu;

# 6. Twoja waga musi mieć BALANS; balans to klucz do zdrowego odżywiania i odchudzania; aby utrzymać odpowiednią wagę dla Twojego ciała musisz jeść tyle kalorii ile Twój organizm potrafi spalić; aby schudnąć, musisz spalać więcej niż w siebie wrzucasz; aby przytyć, musisz jeść więcej kalorii niż spalasz; zobacz jakie to proste!

#7. ZBILANSOWANY POSIŁEK powinien zawierać w sobie odpowiednią ilość cukrów, tłuszczy, witamin i innych skł. odżywczych; pamiętajmy o warzywach i owocach; każdy z nas powinien zjadać ich ok. 5 porcji;

# 8. zdaj sobie sprawę z tego że w dzisiejszym świecie, nawet jeśli dbamy o siebie, nawet jeśli wydaje nam się że, dobrze się odżywiamy, nie jesteśmy w stanie dać naszemu organizmowi wszystkiego czego on potrzebuje; dzisiejsze jedzenie zawiera przede wszystkim konserwanty, ulepszacze, pestycydy i inne świństwa; jedynym sposobem jest suplementacja; jest to jedyna gwarancja tego aby w końcu dostarczyć naszemu ciału tego co potrzebuje;

Jeśli szukasz sposobu na to aby czuć się lepiej, przepis na sukces jest prosty. To zrównoważona dieta połączona z suplementami, dużą ilością wody i ćwiczeniami.

Dziś mogę śmiało powiedzieć że mi się udało. Moje życie diametralnie się zmieniło od kiedy poszłam na moją pierwszą w życiu dietę (w tym miejscu chcę podziękować panu Januszowi). Potem pojawił się Tomek ( ) i zrozumiałam że dobre ciało to styl życia. Wellness stał się moja pasją. Zdałam sobie przy okazji sprawę z tego, że wcale nie muszę rezygnować z ulubionej kromeczki chleba, małej porcji frytek, czy gałeczki lodów aby zachować swoją wymarzoną sylwetkę. Najważniejszy jest balans. Wystarczy dobrze się odżywiać oraz regularnie ćwiczyć.


po więcej informacji na ten temat zapraszam na mojego bloga: http://patrycjazak.com/

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Jak odżywiać się w ciąży?

Jak odżywiać się w ciąży?


Autor: Barbara Grynczel


Prawidłowy rozwój przyszłego dziecka zależy w istotnym stopniu od stylu życia kobiety, jej odżywiania, oraz innych czynników środowiskowych i przebytych chorób - szczególnie zakaźnych.
Rozwijający się zarodek i płód najbardziej podatny jest na działanie niekorzystnych czynników miedzy 17 a 56 dniem.


Kobieta często nie wie jeszcze, ze jest w ciąży. We wspomnianym okresie organizmowi należy dostarczyć wszystkich niezbędnych składników odżywczych ( białek, tłuszczy, węglowodanów, witamin i mikroelementów) w ilości zaspakajającej zapotrzebowanie organizmu.

Dzienne zapotrzebowanie energetyczne kobiety w ciąży powinno wynosić 2500 - 2800 kcal, w zależności od masy ciała, aktywności fizycznej i rodzaju pracy. W stosunku do okresu sprzed ciąży wzrasta ono niewiele - o 10%, czyli ok . 300 kcal. Dieta kobiety powinna być urozmaicona i zawierać produkty spożywcze z 4 grup zawartych w piramidzie zdrowia ( produkty zbożowe, warzywa i owoce, mleko i jego przetwory, mięso i ziemniaki) - wymienionych celowo w kolejności od największej wskazanej do spożycia do najmniejszej.

Szczególną uwagę należy zwrócić na na spożycie:

- mleka i jego przetworów - główne źródło wapnia: dzienne zapotrzebowanie na wapń u ciężarnych wynosi 1200mg ( 1 szklanka mleka -ok. 300 mg, 100g sera białego - ok. 100mg, 100 g sera żółtego - ok 800 mg) , w przypadku nietolerancji mleka należy zastąpić je kefirem lub jogurtem

- produktów zawierających błonnik (owoce, warzywa, produkty zbożowe z grubego przemiału)- zapobiegających zaparciom

-produktów zawierających foliany oraz witaminy C i E ( 650 g owoców i 500 g warzyw) - warzywa o barwie zielonej i pomarańczowe owoce

-produktów zawierających żelazo ( mięso i jego przetwory, kasze, chleb, zielone warzywa , suszone owoce)- zapotrzebowanie na żelazo wzrasta o 50% . Niedobór prowadzi do niedokrwistości u matki i niedotlenienia płodu

- ryb morskich i soli jodowanej z uwagi na zapotrzebowanie na jod niezbędny do syntezy hormonów tarczycy

-kwasu foliowego w dawce 0,4 mg na dobę z uwagi na zapobieganie Wadom Cewy Nerwowej

W czasie ciąży należy ograniczyć spożycie:

- soli kuchennej ( zatrzymuje wodę i jest przyczyna obrzęków)

- produktów zawierających kofeinę (kawa, coca-cola, pepsi-cola) -wypijanie 2-3 kaw zwiększa ryzyko poronienia, przedwczesnego porodu i małej masy urodzeniowej dziecka

-mocnej herbaty-utrudnia wchłanianie żelaza

-produktów wzdymających ( kapusta cebula, kukurydza)

W kolejnym artykule opiszę szczególną rolę kwasu foliowego w diecie ciężarnej.


Zapraszam na moje blogi:

www.dobresmaki.blogspot.com

www.dobrezdrowko.blogspot.com

www.mojeodzywianie.blogspot.com

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Właściwości aloesu

Właściwości aloesu


Autor: Anna Kacperska


Najnowsze badania dotyczące właściwości aloesu naprawdę zaskakują. Poprzez picie miąższu aloesowego możesz wspomóc proces odchudzania. Zapraszam do przeczytania artykułu!


aloesALOES to wieloletnia roślina, odporna na suszę, która w przeszłości była wykorzystywana w różnych dziedzinach medycyny. Nasze środowisko oraz dieta przez szereg lat uległy tak potężnym niekorzystnym zmianom, że wracamy do różnych produktów naturalnych, w tym także do aloesu, chcąc wykorzystać jego lecznicze właściwości. Większość z nas zna aloes z kosmetyków, jednak w ciągu ostatnich lat wykonano wiele badań, które świadczą o odżywczych właściwościach tej rośliny i możliwości wykorzystania także jako elementu codziennej diety.
Aloes zawiera 99 – 99,5% wody, przy średnim pH 4,50. Do pozostałych składników należy ponad 75 różnych związków, w tym: witaminy, minerały, enzymy, cukry, związki fenolowe, ligniny, aminokwasy i kwas salicylowy.

WITAMINY

W aloesie znajdziemy większość witamin, poza witaminą D. Roślina ta obfituje w antyoksydanty: witaminę A, C oraz E, witaminy z grupy B, kwas foliowy, a nawet witaminę B12, której brakuje w diecie wegetarian.

ENZYMY

Okazuje się, że lipazy i amylazy wchodzące w skład aloesu, pomagają w trawieniu rozkładając tłuszcze oraz cukry. Enzym – karobksypeptydaza inaktywuje w naszym organizmie bradykininę, dając efekt przeciwzapalny i przeciwbólowy (bradykinina powoduje w naszym organizmie rozszerzenie naczyń krwionośnych, co powoduje ból).

MINERAŁY

Aloes jest świetnym źródłem składników mineralnych, zawiera między innymi sód, potas, wapń, magnez, mangan, miedź, cynk, chrom oraz żelazo. Wykazano, że picie miąższu aloesowego ma działanie anty – alergiczne. Aloes zapobiega tworzeniu się histaminy z aminokwasów, która jest uwalniana w wielu reakcjach alergicznych, powodując swędzenie i ból.

CUKRY

Cukry pochodzą z warstwy pod skórką, wokół miąższu. Stanowią one 25% frakcji stałej i obejmują zarówno mono-, jak i polisacharydy. Zdecydowanie najważniejsze są długie łańcuchy polisacharydów, glukozy i mannozy, zawierające tzw. gluko-mannan. Po spożyciu aloesu, cukry te wiążą się z receptorami jelit i tworzą barierę, zapobiegając "zespołowi nieszczelnego jelita". W odróżnieniu od innych cukrów, które są trawione przed wchłanianiem, polisacharydy są wchłaniane kompletnie i pojawiają się we krwi bez zmian. Tutaj, działają jako modulatory immunologiczne - zdolne do wzmacniania i opóźniania reakcji naszego układu odpornościowego.

ANTRACHINONY

W dużych ilościach związki te wywierają ogromny wpływ przeczyszczający, ale w mniejszych, okazują się być pomocne stymulując pracę przewodu pokarmowego oraz są silnymi środkami anty - drobnoustrojowymi i posiadają silne działanie przeciwbólowe. Miejscowo mogą absorbować światło ultrafioletowe, zmniejszają wytwarzanie melaniny i tendencję do hiper-pigmentacji (nadmiernego opalenia skóry).

Aloes zawiera także ligninę – substancję, która pomaga w transporcie różnych składników aktywnych w głąb skóry, aby odżywić skórę właściwą – właściwość tą wykorzystuje się w kremach z dodatkiem aloesu.

KWAS SALICYLOWY

To związek posiadający działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Miejscowo pomaga w oczyszczeniu rany z martwiczych tkanek.

AMINOKWASY

Są budulcem białek. Miąższ aloesowy zawiera 20 z 22 niezbędnych aminokwasów potrzebnych przez ludzkie ciało i siedem z ośmiu podstawowych aminokwasów, których organizm nie może syntetyzować. Muszą one być spożywane wraz z żywnością.

Co sprawia, że aloes działa?

Zaskakujące jest, że widoczne efekty lecznicze aloesu mogą być zauważone przez tak małej ilości materiału stałego (tylko 0,5 – 1%)! Niektórzy badacze uważają, że występuje działanie synergistyczne między wszystkimi składnikami rośliny, co daje wynik, który jest większy niż suma poszczególnych działań. Dlatego bardziej rozsądne jest picie miąższu aloesowego, niż korzystanie z preparatów, będących źródłem pojedynczych związków pochodzących z materiału stałego tej rośliny.

Być może jest trochę prawdy w starożytnym tekście Ayurvedic z Indii: “Extracting drugs from a part of the plant is taking out the intelligence and throwing away the wisdom”.

Dowody naukowe wskazują, że podstawowe miejsca działania aloesu to:

Tkanka nabłonkowa - nabłonek jest warstwą komórek, która obejmuje powierzchnię ciała i komunikuje się z otoczeniem. Skóra, największy organ ciała, stanowi również największą powierzchnię nabłonka – ale tkanka nabłonkowa to także inne obszary linii nosa, zatok, płuc, jamy ustnej, przełyku i przewodu pokarmowego, a także dróg rodnych. Właściwości lecznicze aloesu dotyczą tu działania na powierzchni i membran, a nie wewnątrz organów.
Układ odpornościowy - tu aloes wywiera wpływ na system cytokin, hamując procesy zapalne.

Aloes przyspiesza także gojenie uszkodzonych tkanek nabłonkowych i owrzodzenia podudzi przez zapewnienia niezbędnych mikroelementów, działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i stymulację fibroblastów skóry.

JAK STOSOWAĆ ALOES?

Aloes może być stosowany wewnętrznie jako napój lub stosowany miejscowo. Zasadniczym składnikiem każdego produktu, powinien być stabilizowany żel z aloesu. Zatem, w czasie produkcji, aloes nie może być traktowany wysoką temperaturą czy filtrowany, ponieważ niszczone są w ten sposób podstawowe związki, takie jak enzymy i polisacharydy. Niestety istnieje wiele produktów, które zawierają znacznie przetworzony aloes i praktycznie nie wykazują leczniczych właściwości – dotyczy to szczególnie tanich kapsułek z suszonych liści aloesu.


Anna Kacperska – dietetyk

Poradnia dietetyczna Metamorfoza

www.metamorfozadiety.blogspot.com

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Jaki wpływ na zdrowie mają naturalne witaminy?

Jaki wpływ na zdrowie mają naturalne witaminy?


Autor: Tobiasz Duda


W jaki sposób się odżywiasz? Czy Twoje posiłki dostarczają niezbędne składniki odżywcze w odpowiednich ilościach każdego dnia? Witaminy, minerały i inne śladowe pierwiastki stymulują pracę wielu procesów życiowych człowieka. Jakie mają one znaczenie dla naszego zdrowia?


Coraz częściej żyjemy w stresie i nerwach, a swój czas poświęcamy życiu zawodowemu. Mniejszą uwagę skupiamy na codzienne spożywanych posiłkach. Zdrowie to drugorzędna sprawa, nikt o nim nie myśli, najpierw liczy się praca, sukces zawodowy i rodzina. Nie bez powodu obrałem taką kolejność, gdyż niejednokrotnie nie pamiętamy o zdrowiu. Kompletny brak zainteresowania własną dietą może doprowadzić w starszym wieku do poważnych problemów zdrowotnych. Co trzeba zrobić, żeby poprawić ogólny stan zdrowia i czerpać z życia jak najwięcej? Co jest niezbędne na co dzień, dzięki czemu możesz poprawnie funkcjonować?

Naturalne witaminy znajdujące się w suplementach diety mogą być idealnym rozwiązaniem wspierającym zdrowy styl życia. Zdrowe odżywianie opiera się na uzupełnianiu niedostatku witamin i innych składników odżywczych, które wpływają na procesy życiowe człowieka. Byle jak konsumowane posiłki o różnych porach dnia, nieprzemyślane jedzenie i produkty, które coraz częściej są konserwowane, przetworzone i wzbogacone w przeróżne sztuczne składniki. To wszystko doprowadza do tego, że jesteś narażony na niedobór witamin, w związku z czym możesz stracić swoją witalność, będziesz miał problemy ze skupieniem się i układ immunologiczny będzie niewytrzymały. Oprócz tego pojawiają się inne problemy, zakłócenia w działaniu odpowiednich funkcji życiowych.

Jeżeli postanowisz wprowadzić zdrowe odżywianie w życie, to należy wdrożyć kilka zasad, dzięki którym poprawisz zdrowie, odzyskasz energię. Naturalne witaminy i minerały potrafią zatrzymać zegar czasu w miejscu, a Ty w ten sposób będziesz wiecznie młody i pełen wigoru. Musisz wiedzieć, że witaminy i ich działanie w organizmie jest potrzebne do funkcjonowania i przebiegu wszystkich procesów życiowych. Choćby nawet witamina C powiększa odporność na przeziębienia i ogólnie pielęgnuje układ odpornościowy. Ma również na celu opóźnienie procesu starzenia się, chroni organizm przed aktywnością wolnych rodników. To jedynie kilka zalet kwasu askorbinowego. Myślisz o tym, żeby podtrzymać zdrowie w jak najlepszej sprawności fizycznej.? Musisz uzupełnić jadłospis o niezbędne witaminy i minerały, które sprawią, że poczujesz nagłą poprawę całego organizmu.


Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.