Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

czwartek, 21 marca 2019

Ryby nie tylko od święta

Ryby nie tylko od święta


Autor: Estelle Estelle


Główne danie na polskich stołach to zwykle karp. Jednak w odróżnieniu od wielu innych gatunków, nie jest on wartościową rybą. Istnieje za to cała masa bogatych w witaminy i składniki odżywcze ryb, które powinny znaleźć się w naszym jadłospisie częściej niż tylko z okazji Świąt.


Źródło witamin

Ryby są najlepszym źródłem białka i tłuszczów zwierzęcych, które charakteryzują się bardzo wysoką przyswajalnością przez organizm człowieka (97%). Zawierają wiele cennych składników odżywczych w tym znaczne ilości potasu, wapnia i fosforu. Bogate są również w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach m.in. A i D oraz witaminy z grupy B. Do najcenniejszych dla naszego zdrowia należą ryby tzw. dzikie, naturalnie występujące w swoim środowisku. Zdrowe są także ryby tłuste, takie jak makrela, halibut, łosoś czy śledź. Wskazane są również niewielkie ryby morskie: sardynki czy szprotki, gdyż w mniejszym stopniu kumulują metale ciężkie – radzi Elżbieta Trojanowska, specjalistka ds. żywienia człowieka z warszawskiej kliniki diety Medlinea. Ryby dostarczają także dużych ilości kwasów z grupy omega-3 ― DHA i EPA, które korzystnie oddziałują na układ nerwowy. Kwasy te wpływają również na rozwój umysłowy niemowląt i dzieci, poprawiając pamięć i koncentrację oraz rozwój siatkówki oka.

Na wigilię i nie tylko

W polskiej tradycji na wigilijnych stołach przeważnie pojawia się karp. Jest to ryba, którą naturalnie możemy spotkać w stawach, jeziorach, jak również w zbiornikach zaporowych i wyrobiskach. Karp pływa głównie przy dnie, wyjadając szczątki organiczne np. nasiona roślin, a także drobne zwierzęta wodne, m.in. owady i ślimaki. Karp ceniony jest ze względu na smaczne i średnio tłuste mięso, które jednak nie zawiera zbyt wielu składników odżywczych. Do innych często wykorzystywanych ryb należy tuńczyk. Jest polecany zwłaszcza sportowcom ze względu na bardzo dobry skład aminokwasowy i dobrej jakości tłuszcze. Trzeba jednak na niego uważać, gdyż należy do ryb, które łatwo kumulują rtęć. „Najczęściej powinniśmy wybierać tłuste ryby takie jak łosoś czy halibut najlepiej tzw. dzikie, gdyż zawierają korzystne kwasy z grupy omega-3. Możemy również spożywać dorsza, mintaja czy pstrąga, gdyż posiadają dużo potasu i fosforu, który wzmacnia kości” – radzi specjalista do spraw żywienia z kliniki Medlinea.

Ryby niepolecane

Tilapia i panga to ryby, które nie są polecane ze względu na warunki hodowli i znikome wartości, dlatego nie dajmy się zwieść ich niskim cenom. Panga jest to ryba hodowlana sprowadzana z Wietnamu ze sztucznej hodowli. Karmi się ją specjalnymi granulkami, na które składa się mączka rybna, witaminy, ekstrakt z soi i manioku. Tilapia jest również rybą hodowlaną, sprowadzaną z Chin ze sztucznej hodowli. Zawiera niekorzystne połączenie kwasów omega – 6 i omega – 3 i może wywoływać atak astmy. Powinni jej unikać chorzy na serce, stawy, astmę i alergie. Poza tym ryby te są hodowane w zanieczyszczonych akwenach, w dużym zagęszczeniu. W dodatku do ich hodowli używa się antybiotyków, środków bakteriobójczych i hormonów. Pamiętajmy również, że ryba maślana, a zwłaszcza jej mięso obfituje w niebezpieczne i ciężkostrawne woski. Zjedzenie ryby maślanej może skończyć się wymiotami, biegunką i zmianami skórnymi.

Owoce morza

Korzystne dla zdrowia są owoce morza. Obfitują one w witaminy z grupy B, PP oraz takie składniki mineralne jak selen, wapń, magnez i jod, których często brakuje w naszej diecie. Dlatego warto je wprowadzić do swojego jadłospisu, przynajmniej raz w tygodniu. Owoce morza zawierają również mało tłuszczu, są lekkostrawne i przyczyniają się do zapobiegania chorobie wieńcowej.

Przechowywanie

Pamiętajmy, że najlepiej spożywać ryby świeże. Z tego powodu kupujmy ryby tylko na jeden posiłek, uwzględniając liczbę osób, dla których chcemy ją przygotować. Zamrożone ryby i filety rozmrażajmy tylko jeden raz. Ze względu na szereg drobnoustrojów znajdujących się w surowych rybach, kupujmy tylko ryby ze sprawdzonego źródła.

Przygotowanie i spożycie

Spożycie ryby są korzystne dla zdrowia pod warunkiem, że nie poddajemy ich działaniu wysokich temperatur. Niszczą one bowiem wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Niekorzystne jest smażenie w głębokim tłuszczu czy pieczenie. Najlepiej jest gotować je w wodzie lub na parze. Ryby powinno się spożywać 2-3 razy w tygodniu w ilości 150-200 g dziennie. Zaleca się także spożywanie większych ilości tłustych ryb morskich zamiast mięsa, zwłaszcza przez kobiety w ciąży oraz karmiące. Jedzenie tłustych ryb morskich 2 razy w tygodniu polecane jest nawet osobom odchudzającym się. W tym wypadku należy jednak przygotować danie rybne bez dodatku tłuszczu (np. ryba w galarecie, pieczona lub gotowana) i zmniejszyć tego dnia ilość spożywanego tłuszczu.

Cytrynowy halibut

Książka kucharska na stronie kliniki Medlinea obfituje w ciekawe przepisy. Cytrynowy halibut może stanowić zarówno uzupełnienie dań świątecznych jak i obiad lub kolację w zwykły dzień.

Potrzebne składniki:

2 cytryny

1 opakowanie niskotłuszczowego jogurtu (150 g)

jeden centymetr startego imbiru

filet z halibuta (150 g)

szklanka salsy pomidorowej (250 g)

kromka chleba żytniego pełnoziarnistego (40 g)

1 łyżeczka szczypiorku

Sposób przygotowania: skórkę i sok z cytryny wymieszaj z jogurtem, imbirem, solą i pieprzem. Do tej marynaty włóż na 5 minut rybę, następnie zapiecz ją ok. 20 minut w piekarniku. Połóż na pomidorowej salsie i posyp szczypiorkiem. Zjedz z chlebem żytnim pełnoziarnistym.

Wartość odżywcza 1 porcji: 428 kcal, 43,7 g białka, 7,7 g tłuszczu, w tym 2,56 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 74 mg cholesterolu, 54,8 g węglowodanów ogółem, 9,2 g błonnika pokarmowego.

Nasza rada: sok z cytryny zwiększa przyswajalność żelaza zawartego w rybach i mięsie.


Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Zdrowe odżywianie dzieci

Zdrowe odżywianie dzieci


Autor: Małgorzata B.


Typowe dania fast food mogą być bardzo kuszące dla większości dzieci. Problem polega na tym, że zwykle fast food składa się z wysokiej zawartości soli, cukru i dużej ilości wysokokalorycznych produktów spożywczych, które dla dzieci są apetyczne, a także łatwiejsze do jedzenia. Jednak można sobie z tym poradzić.


Rodzice, którzy troszczą się o nawyki żywieniowe swoich dzieci, mogą zachować spokój. W rzeczywistości, zdrowa żywność może faktycznie smakować wspaniale. Jednakże, sprawienie aby dzieci uwielbiały jeść zdrowe jedzenie może wymagać więcej wysiłku i dodatkowego planowania. Korzeń marchwi lub łodygi kalafiora nie mogą być tak zabawne, jak talerz frytek, dlatego potrzeba trochę czasu i kreatywności, aby te naturalne produkty żywnościowe stały się atrakcyjne dla dzieci.

Pierwszą zasadą w zdrowym żywieniu dzieci jest, aby powoli wprowadzać dzieci do szerokiej gamy warzyw i owoców. Wprowadzanie zdrowych nawyków żywieniowych nie musi skończyć się krzykiem bądź przymusowej terapii. Powolne wprowadzenie dzieci w nowe smaki pomaga w uznaniu przez nie zdrowego odżywiania. Owoce i warzywa sprawdzają się tu znakomicie. Ponieważ większość owoców jest naturalnie słodkich, nie powinno nastręczać wiele barier dla dzieci, aby je polubiły. Można nawet tworzyć opowieści o owocach i warzywach, które dzieci konsumują, aby uczynić jedzenie bardziej interesującym. Najbardziej satysfakcjonującą rzeczą jest to, że gdy dzieci spożywają owoce, masz pewność, że dostają niezbędną dawkę witamin, minerałów i błonnika.

Gotuj w domu i zaangażuj w to swoje dzieci. Każde dziecko powinno być uczone, jak gotować, zarówno w szkole jak i w domu, a nie tylko być zasilane hasłami o zdrowym odżywianiu. Prawda jest taka, że dobre i zdrowe jedzenie w rzeczywistości może być gotowane w zaledwie 15 minut. Warto angażować dzieci w gotowanie także z innego powodu. Połączenie pomagania w kuchni z zabawą zawsze wpływa pozytywnie na apetyt dzieciaków. Podczas gdy starsze dzieci mogą posiekać warzywa, młodsi mogą pomóc mieszać sałatki lub warzywa. Dobrym pomysłem jest także zabieranie ze sobą dzieci podczas zakupu składników. Najlepsze z takiego działania jest to, że dzieci z łatwością zrozumieją znaczenie przygotowywania żywności i nauczą się lepszej oceny zdrowego odżywiania.

Nie martw się, jeśli dzieci są początkowo nieprzychylne na sugestie zdrowego jedzenia. Nigdy się nie poddawaj w swoim dążeniu, aby zamienić zdrowe odżywianie w dobrą zabawę. Większość dzieci często wyrasta z ograniczonych nawyków żywieniowych, a ich upodobania i wybory żywności rozwijają się i poszerzają z biegiem czasu. Aby jednak osiągnąć sukces i skutecznie zachęcić swoje pociechy do zmiany nawyków żywieniowych, należy zadbać, aby zdrowe posiłki były spożywane przez wszystkich domowników. Od czasu do czasu możemy pozwolić dziecku na małe grzeszki żywieniowe. Jednak na co dzień starajmy się zapewnić mu zdrowe i pełnowartościowe posiłki.


Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Kilka zasad zdrowego odżywiania

Kilka zasad zdrowego odżywiania


Autor: Eda


Na świecie jest tyle dobrych i smacznych rzeczy do jedzenia, że aż ślinka leci na samą myśl o tym. Restauracje kuszą zapachami, nawet buszując po supermarkecie od czasu do czasu czujemy zapach świeżego, jeszcze ciepłego pieczywa. Jemy nie tylko po to, by zaspokoić głód, ale bardzo często dla samej przyjemności.


Bo jak tu oprzeć się, powiedzmy drożdżówce w cukierni, która zachęca nas do kupienia nie tylko swoim smakowitym wyglądem, ale również wręcz wysyła nieme sygnały mówiąc, że jeśli ją zjemy to przynajmniej na chwilę zapomnimy o szarej rzeczywistości i poprawimy sobie humor. Albo pizzy, która oferuje nam różne smaki i dodatki z kuchni całego świata i pozwala na moment przenieść się gdzieś na włoskie wybrzeże. Te i wiele innych smaków oraz zapachów codziennie kusi nas i zachęca do jedzenia powodując, że jemy coraz więcej nie zważając na konsekwencje. Stajemy się coraz bardziej otyli, mamy większe problemy ze zdrowiem, a nawet pogarsza nam się samopoczucie. Naukowcy, już jakiś czas temu, powiązali te symptomy z niezdrowym odżywianiem. Dlatego ludzie coraz częściej poszukują diety, która pozwoli im nie tylko na zrzucenie zbędnych kilogramów, ale również będzie zdrowa dla organizmu. Nie ma „diety cud”, ale kupując jedzenie, szykując posiłki czy szukając czegoś do zaspokojenia głodu należy pamiętać o kilku rzeczach.


Po pierwsze w diecie warto ograniczyć udział tłuszczu pochodzącego z masła, tłustych mięs, podrobów i wędlin (zwłaszcza wieprzowych), pełnotłustego nabiału (szczególnie żółtych serów, tłustych twarogów, serków kanapkowych) oraz żółtek jaj, na korzyść tłuszczu roślinnego pochodzącego z nasion roślin oleistych (soi, słonecznika, sezamu, orzechów, migdałów), oraz tłuszczu z ryb morskich.


Po drugie dieta powinna być bogata w warzywa i owoce będące źródłem błonnika pokarmowego. Zawierają one cenne witaminy oraz składniki mineralne.


Następnie nie można zapominać o pełnowartościowym białku. Najlepszym jego źródłem są: białe mięso drobiu, chude mięso i wędliny wołowe, chude i półtłuste ryby, chude twarogi, jogurty i kefiry, a także białko jaja (polecamy 2-3 jaja tygodniowo. Należy unikać smażenia mięsa w panierce i na głębokim tłuszczu, a najlepiej gotować (tradycyjnie lub na parze), dusić, piec w folii lub grillować (choć w przypadku grillowania są sprzeczne opinie).


Dieta powinna być także bogata w pełnoziarniste produkty zbożowe (pieczywo, grube kasze, brązowy ryż i nasiona roślin strączkowych), a uboga w słodycze i wszelkiego typu fast – foodów.


Jeśli będziemy stosować się do tych kliku wskazówek to na pewno jedzenie wyjdzie nam na zdrowie!


Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Dieta wysokobiałkowa

Dieta wysokobiałkowa


Autor: Eda


Dieta wysokobiałkowa nie jest zwykłą dieta, ale kompleksowym planem żywienia, dzięki któremu nie tylko stracimy na wadzę, ale również nie naruszymy równowagi naszego organizmu. Jak sama nazwa wskazuje polega na dostarczaniu organizmowi dużej ilości białek.


Dieta wysokobiałkowa składa się z czterech etapów:

I etap to faza ataku

Trwa przez 5 dni, zakłada spożywanie produktów z dużą ilością protein. Należy jeść wtedy chude mięso, najlepiej pieczone w piekarniku, można również jeść chudą szynkę, owoce morza, ryby oraz jajka. Nie wolno zapominać o dostarczaniu organizmowi odpowiedniej ilości płynów (przynajmniej 1,5 litra wody mineralnej dziennie).

II etap to faza naprzemienna

Nie ma określonego czasu trwania. Kończy się z osiągnięciem wymarzonej wagi. Na tym etapie łączy się pokarmy z fazy ataku z warzywami takimi jak pomidory, ogórki, szpinak, szparagi, ale również wieloma innymi. Istotnym elementem tej części diety jest pamiętanie o naprzemiennym jedzeniu. Przede wszystkim chodzi o to, by jednego dnia jeść potrawy z warzywami a innego dnia – bez.

III etap to faza utrwalania zdobytej wagi

Czas trwania zależy od utraconej wagi: na zgubiony 1kg przypada 10 dni. W tym okresie mamy dążyć do stabilizacji wagi i uniknięcia niepotrzebnego, a nawet niezdrowego dla organizmu efektu jo-jo. Należy być szczególnie ostrożnym i pamiętać, by chociaż raz w tygodniu jeść zgodnie z zaleceniami fazy ataku. Można wzbogacić nasze menu o żółty ser oraz owoce (z wyjątkiem winogron, bananów i czereśni).

IV etap to faza definitywnego ustabilizowania wagi

Na tym etapie powraca się do dawnych nawyków żywieniowych i tylko raz w tygodniu stosuje się zalecenia diety wysokobiałkowej. Należy również codziennie jeść trzy łyżeczki otrąb owsianych.


Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Chemia a zdrowie

Chemia a zdrowie


Autor: Eda


Chemia to nauka, która we współczesnym świecie na stałe zagościła w życiu człowieka. Kremy do rąk, szampony do włosów czy balsamy do ciała to wszystko kosmetyki oparte właśnie na różnych związkach chemicznych. Trudno byłoby sobie wyobrazić masową produkcję kosmetyków opartą o dawne, tradycyjne metody.


Niestety już od dłuższego czasu chemia jest także obecna w sektorze żywności powodując, że mamy coraz piękniejsze pomidory a pieczywo tydzień po zakupie smakuje tak samo jak pierwszego dnia. Ale czy to jest zdrowe dla naszego organizmu? Chyba nie. Zdrowa żywność już dawno odeszła w zapomnienie.


Obecnie warzywa i owoce w okresie produkcji są intensywnie nawożone oraz opryskiwane środkami ochrony roślin. Do produkcji żywności często dodawane są różnego typu środki chemiczne, które mają zapobiec jej psuciu, poprawić wygląd a nawet wartość odżywczą. Istnieje około 4 000 takich dodatków. Dodatkowo do hodowli zwierząt stosuje się hormony wzrostu i antybiotyki mające na celu obniżenie ich temperatury ciała i przyspieszyć tucz. Coraz częściej spotyka się także rośliny modyfikowane genetycznie.
Nie można zapominać o tzw. „śmieciowej żywności” (junk food), czyli atrakcyjnie wyglądającymi i opakowanymi produktami spożywczymi wytwarzanymi w większości z pełnowartościowych odpadów żywnościowych. Tego typu produkty na pewno nie można zaliczyć do zdrowej żywności, a są przecież tak bardzo popularne wśród młodych ludzi, zwłaszcza dzieci.


Wszystkie te elementy powodują, że zatruwamy nasze organizmy, a przez to stajemy się bardziej podatni na choroby.
Dlatego coraz bardziej popularne stają się programy zdrowego odżywiania i stosowanie ekologicznej żywności. Coraz częściej zwracamy uwagę na to, co kupujemy, jaka jest data ważności (wiadomo, że im krótszy tym bardziej jest prawdopodobne, że użyto mniej jakichś substancji chemicznych w celu jego wydłużenia), skąd pochodzi dany produkt, staramy się po prostu zdrowo odżywiać. I róbmy tak dalej!


Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.