Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

poniedziałek, 11 lutego 2019

Zastrzyk energii - Yerba Mate

Zastrzyk energii - Yerba Mate


Autor: Agnieszka Celejewska


Artykuł ten jest poświęcony herbatce zwanej Yerba Mate. Jest to cudowny napój, który jest zrobiony ze zmielonych liści ostrokrzewu paragwajskiego. Yerba Mate jest głównie pita w krajach Ameryki Południowej. Chociaż również dociera do innych miejsc takich jak Syria i Liban.


Ostatnio spróbowałam tego trunku w herbaciarni i od razu się w nim zakochałam. Yerba ma dość wyjątkowy smak. Należy się do niej przyzwyczaić gdyż sporządzona we właściwy sposób jest dość specyficzna i nie każdemu może przypaść do gustu. Dlatego polecam na początek wybrać yerbę z domieszką innych składników (np. mięta, pomarańcza), które balansują jej smak. resampled_yerba-mate1

Za co uwielbiam yerbę, to przede wszystkim wielki zastrzyk energii jaki się dostaje po jej wypiciu. Zdecydowanie wpływa pobudzająco na ciało jak i umysł. To co powoduje takie zmiany w organizmie, to mateina, czyli alternatywna kofeina.Jest ona dużo lepsza od tradycyjnej kafeiny gdyż nie podrażnia oraz nie zostawia uczucia przesuszenia występującego po wypiciu kawy. Również nie powoduje wypłukiwania witamin.

Yerba przede wszystkim:

1. Wzmacnia naturalną odporność oraz pobudza działanie białych krwinek.

2. Poprawia kondycję włosów, zębów oraz paznokci.

3. Zwiększa wydajność pracy umysłowej - mateina dodaje energii oraz pobudza, co sprawia że ten trunek jest rewelacyjny w czasach wzmożonej nauki.

4. Poprawia nastrój. W yerbie mate występuje witamina B, która pełni rolę naturalnego antydepresanta.

5. Wspomaga pracę układu krwionośnego oraz poprawia krążenie krwi przez zawarte sole mineralne oraz ksantynę.

6. Poprawia przemianę materi. Yerba mate prowadzi do zwiększenia ilości spalanych kalorii co sprawia że jest rewelacyjnym suplementem diety dla osób chcących się odchudzić.

7. Działa leczniczo na pęcherz moczowy, wspomaga pracę nerek oraz oczyszcza krew z toksyn.

8. Zwiększa odporność na zmęczenie.

9. Dodaje mnóstwa energii.

Yerba również zawiera polifenole czyli przeciwutleniacze. Sposób przyrządzania yerby wpływa na ich zawartość w filiżance napoju.

- ciepły napar (500ml wody o temp. 70°C w naczyniu z 50g przetworzonej yerba mate): pomiędzy 4,6g a 5,7g polifenoli odpowiadających kwasowi chlorogenicznemu i pomiędzy 2,5g a 3,3g polifenoli odpowiadających kwasowi galusowemu.

- zimny napar (terere, 500ml wody o temp. 5°C w naczyniu z 50g przetworzonej yerba mate): pomiędzy 1,5g a 2,3g polifenoli odpowiadających kwasowi chlorogenicznemu i pomiędzy 0,9g a 1,3g polifenoli odpowiadających kwasowi galusowemu.

- napar z saszetki (saszetka z 3g suszu w naczyniu z 200ml prawie wrzącej wody): pomiędzy 0,5g a 0,6g polifenoli odpowiadających kwasowi chlorogenicznemu i pomiędzy 0,28g a 0,31g polifenoli odpowiadających kwasowi galusowemu.

Jeżeli chodzi o przeciwwskazania to yerba nie ma negatywnego wpływu na organizm. Co do sposobu picia to powinnyśmy się wyposażyć w odpowiedni sprzęt. Powinnyśmy sobie sprawić tykwę oraz bombille tak jak na zdjęciu powyżej.

Zapraszam do konsumpcji! Smacznego!

Wybierz herbatę dla siebie...


Agnieszka Celejewska

http://zyjmyzdrowo.blogspot.com Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

1 komentarz:

  1. yerba mate z dobrego sklepu na pewno jest warta uwagi, moim zdaniem świetny, smaczny napój

    OdpowiedzUsuń