Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

wtorek, 1 stycznia 2019

Piknikowe przekąski

Piknikowe przekąski.


Autor: Małgorzata Jakubczyk


Wiosna to czas zabaw i pikników. Nie zapomnijmy zapakować do piknikowego kosza, oprócz różnego rodzaju wiktuałów, także słodkich przekąsek, najlepiej w postaci zdrowych owsianych przekąsek Elovena.


Chcąc dzielić się z przyjaciółmi corocznym odkrywaniem świata na nowo, zorganizujmy wspólny piknik na łonie natury. Wybór miejsca nie powinien nam dostarczyć problemów, musi być pełne zieleni, z dala od ruchliwych dróg i przeludnionych chodników. Może to być sad, leśna polana lub łąka, najlepiej nad brzegiem rzeki, bo mamy wtedy dodatkową atrakcję – szum płynącej wody, który relaksuje i potęguje świadomość obcowania z przyrodą.
Obowiązkowym atrybutem każdego pikniku oprócz koca oczywiście jest kosz pełen smacznego jedzenia. Przygotowując piknikowe przekąski, pamiętajmy, aby były zdrowe i lekkie. Lekkości, którą z pewnością nasz organizm doceni, dodadzą nam owsiane przekąski Elovena Siła Serca, które ze względu na swoje właściwości pro zdrowotne polecane są przez Fundację Rozwoju Kardiochirurgii im. Prof. Zbigniewa Religii w ramach programu Poznaj Siłę Serca. Celem tego programu jest profilaktyka zdrowotna, szerzenie wiedzy i budowanie społecznej świadomości konieczności dbania o zdrowie, a także zbiórka funduszy na budowę systemu wspomagania serca dla dzieci realizowaną przez Fundację Rozwoju Kardiochirurgii.
Przekąski owsiane Elovena Siła Serca oprócz tego, że nie zawierają konserwantów i mają w składzie 36% płatków owsianych i otrębów owsianych są źródłem żelaza, magnezu, wit.B1 i błonnika pokarmowego. A błonnik nie tylko pomaga zrzucić zbędne kilogramy, ale również obniża poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko miażdżycy, oczyszcza organizm z toksyn i metali ciężkich. Jego dodatkową zaletą jest to, że zapobiega chorobom nowotworowym, szczególnie jelita grubego i piersi. Przekąski owsiane Elovena to doskonały wybór dla osób dbających o zdrowe odżywianie, a także tych, które chcą utrzymać prawidłową wagę. Ze względu na to, że każda z nich jest oddzielnie zapakowana doskonale sprawdzą się na wszelkich imprezach na świeżym powietrzu a do tego dostępne są w trzech pysznych smakach: z borówkami, owocami i cynamonem.
Spędzając przyjemnie czas na zabawie i odpoczynku, w otoczeniu kojącej zieleni, rozkoszując się smakiem owsianych przekąsek Elovena Siła Serca, będziemy mieli świadomość, że dostarczamy naszemu organizmowi to, co najlepsze i najzdrowsze.

Poznaj Siłę Serca

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Body detox - nowe kierunki medycyny naturalnej

Body detox - nowe kierunki medycyny naturalnej


Autor: Jerzy Antoniak


Oczyszczanie organizmu z toksyn jest coraz bardziej popularne i stosowane. Warto się temu tematowi bliżej przyjrzeć.


Body Detox to nowa tendencja na rynku medycyny niekonwencjonalnej. Nowy trend powstał w sposób naturalny, jako odpowiedź na zwiększające się zapotrzebowanie na naturalne metody oczyszczania.
W świecie, w którym środowisko zewnętrzne nieustająco dostarcza nam , coraz więcej toksyn z powietrza i pożywienia, ludzki organizm zdaje się przegrywać z naporem takiego balastu. Naturalne siły witalne powoli, przestają być wystarczające, aby skutecznie utrzymywać pełnie funkcji poszczególnych organów. Obliczono, że dorosły człowiek w średnim wieku, magazynuje w komórkach swojego ciała, około 4 kilogramów toksyn. Taki balast trucizn, jest niemożliwy do usunięcia przy wykorzystaniu jedynie wewnętrznej siły naszego układu odpornościowego i wydalniczego. W związku z tym, Detox w formie dodatkowego wsparcia tych procesów staje się być nieodzowny.
Naturalne pochodzenie produktu daje gwarancję, że nie wystąpią skutki uboczne przyjmowania preparatu. Składnik, na bazie, którego produkuje się Detox, działa podobnie do wodospadu. Skuteczności upatrywać można w technologii produkcji, która to wykorzystuje wyniki najnowszych badań. Wyniki, o których mowa mówią niezbicie, że temperatura ciekłego azotu, właściwie stosowana, daje gwarancję zachowania wszelkich walorów Świeżego zioła, bez ryzyka ich utraty przy procesie przetwarzania. Najlepszym efektem na potwierdzenie tej tezy, jest to że produkt tak przygotowany, wykazuje biologiczną aktywność, oraz ,że jego poziom wchłanialności balansuje w granicach 94-96%.
Najskuteczniejszą metodą szukania panaceum na wszelkie bolączki ludzkości, poszukiwać należy wykorzystując wiedzę i doświadczenie, zdobywane przez tysiące lat funkcjonowania medycyny naturalnej, oraz łączenia tej wiedzy z najnowszymi osiągnięciami techniki. Taka kombinacja okazuję się być skuteczna, a jej beneficjentami stają się nie tylko producenci, ale również pacjenci. Także najprostsze rozwiązania pozostają ciągle najskuteczniejsze. Im prostsza idea tym skutek lepszy.


HealthCareVision- Biologically active supplements Pax - Calmness Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Dobranie odpowiedniej diety podstawą sukcesu!

Dobranie odpowiedniej diety podstawą sukcesu!


Autor: Mariusz Wodel


Dobranie diety odpowiedniej dla nas to nie jest prosta sprawa. Jeżeli jednak chcemy schudnąć, jest to kluczowe!


Szczupła sylwetka to jedna z miar sukcesu - przynajmniej takie możemy odnieść wrażenie po obejrzeniu dowolnego programu w telewizji bądź po sięgnięciu po kolorowy magazyn. Wg. panującego w mediach modelu nadwaga jest początkiem końca, niezależnie od dziedziny życia. I tak jak jest to w dużym stopniu kompletna bzdura, niestety ten stereotyp odciska swoje piętno na społeczeństwie. Nie da się ukryć że lepiej jest być szczupłym niż otyłym, nie tylko ze względu na ewentualne bariery społeczne, ale również ze względów zdrowotnych. Nadwaga i otyłość są najczęstszymi przyczynami chorób serca, układu krwionośnego i wielu innych przypadłości. Dobrze dobrana dieta w znaczącym stopniu zmniejsza ryzyko zachorowania na którąś z tych chorób.
Żeby jednak skutecznie się odchudzić nie wystarczy po prostu przestać jeść. Długi proces odchudzania musimy zaplanować z głową i podejść do niego jak do wyzwania a nie smutnego obowiązku. Dlatego tak istotne jest dobranie odpowiedniej diety. Tutaj musimy kierować się w równym stopniu względami zdrowotnymi jak osobistymi preferencjami. Najważniejsze jednak jest by nie uszkodzić sobie organizmu podczas stosowania diety, a nie jest to trudne. Pamiętajmy też, że walka z kilogramami to długi proces i np. wybranie diety kapuścianej gdy nie znosimy kapusty będzie klasycznym strzałem w stopę. Różnorodnych diet jest taki wysyp że na pewno znajdziemy mniej uciążliwą, a co za tym idzie - z większą szansą na powodzenie. Dlatego też warto poświęcić nawet kilka dni na poszukiwania tej dobrej. Wybór czegoś pośledniego skończy się tylko frustracją i efektem yoyo ...
Powodzenia i nie bójcie się diety! Wystarczy dobrać właściwą a nawet nie zauważycie zgubionych kilogramów :)

Internetoholik Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Żywność przetworzona

Żywność przetworzona


Autor: Edyta Żuk - Kempa


Dzisiejsze produkty spożywcze różnią się bardzo od dawniejszych. Ich sposób produkcji i przetwarzania sprawia, że spożywanie ich może być przyczyną wielu poważnych dolegliwości.


DODATKI DO ŻYWNOŚCI

O tym że chemia w żywności szkodzi wie chyba każdy. Nie wszyscy zdają sobie jednak sprawę jak bardzo.Dzisiejsze produkty spożywcze bardzo różnią się od dawniejszych. Producenci używają już około 5000 substancji chemicznych do ich produkcji, z czego połowa ma właściwości rakotwórcze… Są to substancje dodatkowe dodawane do żywności: barwniki, ulepszacze, zagęszczacze, polepszacze smaku, konserwanty- czyli tzw. „E”. Z jednej strony dzięki nim żywność jest ładniejsza, kolorowa, smaczniejsza i ma dłuższy okres przydatności do spożycia, z drugiej strony, spożywanie takiej spreparowanej żywności doprowadza do kumulowania się w organizmie niezliczonej ilości toksyn. Nie od dziś wiadomo, iż te pozornie nieszkodliwe dodatki mogą powodować alergie i różne inne skutki uboczne. Przykładem jest kiedyś „obojętny” dla ustroju człowieka aspartam. Dziś wiemy że działa rakotwórczo a jego skutki uboczne to min. zawroty głowy, nudności, wymioty. Choroby kojarzone z nadmiernym spożyciem aspartamu to: padaczka, stwardnienie rozsiane, choroba Parkinsona. Mimo to sztuczne słodziki ciągle dodawane są do bezcukrowych cukierków, gum do żucia, leków, napojów gazowanych.Tych dodatków jest całe mnóstwo i o ich szkodliwości można by napisać bardzo wiele. Ale dodatki do żywności to niestety nie jedyny problem związanych z żywnością konwencjonalną.

RAFINACJA

Kolejnym jest proces termicznego przetwarzania czyli rafinacji. Pożywienie jest wówczas podczas działania wysokiej temperatury pozbawiane wszystkiego co w nim najcenniejsze czyli witamin, niektórych minerałów i enzymów. Przykładem niech będzie cukier wytwarzany z buraków cukrowych. Burak jest naturalnym produktem roślinnym zawierającym wiele witamin, soli mineralnych i różnych cennych fitoskładników. Cukier otrzymywany z buraków jest dokładnie czyszczony, krystalizowany, filtrowany. By nadać mu białą barwę jest poddawany działaniu chlorku wapnia będącym trucizną! Kiedy zjadamy cukier dostaje się on do naszego przewodu pokarmowego jako substancja chemicznie czysta, pozbawiona jakichkolwiek substancji aktywnych biologicznie. Aby taki produkt mógł być wchłonięty z żołądka do krwi musi być do niego dołączona inna substancja – związek chemiczny ułatwiający jego transport. Dlatego organizm musi czerpać te substancje z własnych zasobów (np. wapń z zębów i kości – stąd próchnica i osteoporoza, żelazo z krwi itp.). Obecnie cukier dodawany jest niemal do wszystkich produktów spożywczych…
Podobna sytuacja ma się z mąką którą oczyszcza się pozbawiając tego co najcenniejsze w ziarnach zbóż( witamin grupy B, PP, F, substancji mineralnych) i doprowadza do takiego stanu, że nawet robaki nie chcą się w niej zasiedlić (właśnie taki jest min. cel rafinacji, zdrowie konsumenta jest na dalekim planie).

PESTYCYDY

Jednym z największych jednak naszym zdaniem zagrożeń żywności konwencjonalnej są pestycydy. Wymyślone po to aby niszczyć szkodniki, zaczęły powoli niszczyć człowieka. Badania wykazały szkodliwy wpływ pestycydów na wszystkie organizmy żywe. Wszystkie odznaczają się różnym stopniem toksyczności. Wybierając się do sklepu po warzywa i owoce często wybieramy te najdorodniejsze, największe bez jakichkolwiek skaz. Tymczasem nasze piękne jabłuszko, zanim stało się takie piękne przeszło około 17 oprysków pestycydami.
Przed ich trującymi właściwościami nie uchroni nas ani mycie ani obieranie owoców i warzyw. Okazuje się, że pestycydy mogą być jedną z przyczyn ADHD u dzieci, mogą też zaburzać pracę hormonów, co z kolei może być przyczyną niepłodności.
Czy zwróciliście uwagę że kiedyś w szkołach czy przedszkolach na palcach jednej ręki można było policzyć dzieci cierpiące na alergie. Dziś na palcach jednej reki można policzyć dzieci które tej alergii nie mają…Obecnie szkodliwe substancje chemiczne są praktycznie wszędzie nie tylko w żywności. Mieszkając w mieście nie mamy wpływu na toksyny w powietrzu czy w wodzie. Możemy jednak chociaż częściowo zredukować ilość toksyn w naszym organizmie zwracając uwagę na to co jemy.



Eko Quchnia- jak prowadzić kuchnię ekologiczną,gotować zdrowe potrawy,unikać chemii w żywności. Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Zdrowe solenie to Zdrowy Wybór

Zdrowe solenie to Zdrowy Wybór


Autor: Małgorzata Jakubczyk


Od dawna już wiadomo, że nadmiar soli i zawartego w niej sodu niekorzystnie wpływa na zdrowie, powodując wiele chorób układu krążenia. Aby im zapobiegać stosujmy Sól Zdrowy Wybór o obniżonej zawartości sodu, wzbogaconej potasem i magnezem.


Sól jest produktem krystalizacji wód morskich lub słonych jezior a jej historia sięga milionów lat wstecz. Soli kamiennej używał już człowiek prehistoryczny, który stosował ją do konserwacji mięsa i oczyszczania ran. Inny użytek z soli robili starożytni Rzymianie, którzy w czasie wypraw wojennych wypłacali legionistom żołd w postaci racji solnych zwanych salariami (do dziś po angielsku wypłata za pracę to salary). Jeszcze do niedawna ludy zamieszkujące Saharę używały soli jako środka płatniczego. Natomiast oczywiste dla wszystkich jest zastosowanie soli jako produktu spożywczego. Sól to ważny surowiec w przemyśle chemicznym, w rolnictwie, garbarstwie i innych dziedzinach. Od zarania dziejów ludzkości sól postrzegano jako święty dar otrzymany od Boga, a dzielenie się chlebem i solą do dziś w wielu kulturach niesie przesłanie braterstwa i przyjaźni.
Dziś sól jest „solą w oku” lekarzy i ekspertów od żywienia, bo choć jest ona niezbędna do prawidłowego funkcjonowania komórek i reguluje gospodarkę wodną i kwasowo-zasadową organizmu to jednocześnie jej nadmiar jest dla organizmu bardzo obciążający i niebezpieczny. A solimy bez umiaru – przeciętny Polak zjada beczkę soli rocznie i jest to najczęściej tradycyjna sól kuchenna, która składa się w 99% z chlorku sodu i jednocześnie jest uboga w inne mikro- i makroelementy. Zapotrzebowanie człowieka na chlorek sodu nie przekracza 0,5g na dobę, a spożycie większe niż 5g jest szkodliwe. Tymczasem przeciętnie zjadamy od 10 do 15g. dziennie a niekiedy jeszcze więcej! Solimy ogórki i pomidory, uwielbiamy śledzie, dodajemy ją do gotowania makaronu, ziemniaków czy zup. Najwięcej szkodliwego sodu ukrywa się jednak w produktach przetworzonych i gotowych do spożycia: zupach w proszku, daniach fast food, wędlinach, pieczywie czy kostkach rosołowych a nawet w ciastkach.
Sól tak bardzo zrosła się z naszym codziennym życiem, że nie wyobrażamy sobie przygotowywania potraw bez użycia choćby minimalnej ilości tej przyprawy. Tymczasem zawarty w niej sód znacząco podwyższa ciśnienie krwi, a to z kolei powoduje wiele chorób serca i całego układu krążenia. Zwiększa także możliwość wystąpienia udaru mózgu, wylewu, niewydolności krążenia, miażdżycy i innych problemów zdrowotnych. Nadmiar soli powoduje też wypłukiwanie z organizmu magnezu i potasu, spowalnia metabolizm i zatrzymuje wodę w organizmie, powodując obrzęki i przyczyniając się do otyłości. Sprzyja także rozwojowi osteoporozy i chorób przewodu pokarmowego. Wpływa nawet na nasz apetyt seksualny – niestety niekorzystnie…
Czy to oznacza, że powinniśmy całkowicie wyeliminować sól z naszego menu? Oczywiście nie, poza tym w dzisiejszych czasach jest to niemożliwe, gdyż występuje ona w prawie wszystkich przetworzonych produktach, które codziennie spożywamy. Tym ważniejsza staje się świadomość niebezpieczeństw, które niesie ze sobą nadmierne spożywanie tradycyjnej soli kuchennej. Rozwiązanie jest tylko jedno – musimy stosować sól nie tylko z umiarem, ale również taką, która ma optymalny skład, czyli zmniejszoną zawartość sodu a zwiększoną zawartość potasu i magnezu. Warunki te spełnia sól „Zdrowy wybór”- jedyny tego typu produkt w Polsce, dostępny w sieci sklepów EKO. Uzyskał on certyfikat Fundacji Rozwoju Kardiochirurgii i został objęty programem Siła Serca, mającym na celu aktywne pozyskiwanie funduszy na rzecz projektów badawczych Fundacji Rozwoju Kardiochirurgii i edukację w zakresie profilaktyki zdrowotnej. Postarajmy się zmienić nasze żywieniowe przyzwyczajenia i wprowadzić do naszej kuchni sól „Zdrowy wybór”, zwłaszcza że zachowuje ona smak tradycyjnej soli, ale używana zamiast niej pozwala chronić zdrowie i zapobiegać wielu chorobom. Jest jeszcze jeden, niepodważalny argument przemawiający za stosowaniem soli „Zdrowy wybór”. Troszcząc się o własne zdrowie, jednocześnie możemy pomóc innym, ponieważ kupując sól „Zdrowy wybór”, każdy z nas wspiera budowę systemu wspomagania serca dla dzieci realizowaną przez Fundację Rozwoju Kardiochirurgii.

www.zdrowywybor.pl

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.