Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

poniedziałek, 11 lutego 2019

Z czego jest miód Spadziowy?

Z czego jest miód Spadziowy?


Autor: Zdrowy Miodek


Podczas gdy większość miodów powstaje z nektaru kwiatów różnych roślin, miód spadziowy, jak sama nazwa wskazuje, powstaje ze spadzi, czyli soków roślin.


Może być to spadź zbierana bezpośrednio z roślin lub z mszyc, które to wgryzając się w rośliny i pijąc duże ilości ich soków, wydalają tez spadź. W Polsce miody spadziowe powstają z roślin iglastych, choć mogą być rozwieź wytwarzane przez pszczoły ze spadzi roślin liściastych. Miody spadziowe powstające ze świerków, sosen czy modrzewi mają inny kolor i aromat niż te z drzew owocowych czy liściastych. Podczas gdy z drzew owocowych mają kolor złocistożółty i zapach płatków kwiatów, to z drzew liściastych cechuje się niezbyt przyjemnym smakiem. Natomiast miód spadziowy z drzew iglastych ma aromat żywiczny i łagodny smak. Jego kolor jest bardzo ciemny, prawie czarny, często z odcieniem zielonkawym. Podobnie jak pozostałe miody miód spadziowy jest polecany ze względów leczniczych. Najczęściej stosowany jest na dolegliwości dróg oddechowych. Jego działanie antyseptyczne, przeciwzapalne oraz wykrztuśne dobrze wpływa na przeziębienia jak i poważniejsze choroby, jak choćby zapalenie płuc. Spożywanie tego gatunku miodu także dobroczynnie wpływa na serce i układ krwionośny poprzez działanie przeciw miażdżycowe. Miód spadziowy używany jest również na schorzenia stawów i układu nerwowego. Oczywiście polecany jest też w przypadku obniżonej odporności organizmu. Niektórzy jednak spożywają miód spadziowy tylko i wyłącznie z powodu jego niespotykanego gdzie indziej aromatu i lekko słodkiego smaku. Wszak miód nie jest lekarstwem a jedynie substancją, która posiada wiele biologicznie czynnych składników i tym samym działa dobroczynnie na pewne dolegliwości i choroby oraz pomaga w leczeniu. Warto jednak regularnie spożywać miód, bo zawiera on bardzo dużo substancji odżywczych, minerałów, witamin oraz pierwiastków, które potrzebne są każdego dnia. Wzbogacanie posiłków czy napojów miodem wzmacnia naszą odporność i działa dobroczynnie na nasze serce niezależnie od naszego wieku. Każdy rodzaj miodu, zatem także i miód spadziowy, ma działanie odtruwające i dlatego polecany jest osobom pracującym w warunkach szkodliwych, przy produkcji toksycznych substancji czy osobom po kuracjach silnymi lekami, np. leki sterydowe, przeciwnowotworowe. Poza tym miód jest znacznie bardziej odżywczy niż cukier. Posiada więcej węglowodanów, choć mniej kalorii, dlatego warto zastąpić miodem cukier stosowany do herbaty czy kawy.

Piotr Gierula

Pasieka EkoMiodek Gierula

www.ekomiodek.pl

www.sklep.ekomiodek.pl


Gospodarstwo Pszczelarskie ApiMiodek Gierula Sprzedaż Miodów Pszczelich Sklep online

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Czy miód gryczany zwyczajnie śmierdzi...?

Czy miód gryczany zwyczajnie śmierdzi...?


Autor: Zdrowy Miodek


Pośród wielu gatunków miodu, tylko nieliczne są w pełni przez nas rozpoznawalne. Wynika to z tego, że różne gatunki miodów są bardzo do siebie podobne, zarówno w smaku jak i wyglądzie.


Oznacza to więc, że w większości przypadków dany gatunek miodu potrafią rozpoznać tylko osoby, które orientują się dość dobrze w tej dziedzinie. Istnieje jednak kilka rodzajów miodu, które posiadają swoisty charakter, który pozwala łatwiej je określić. Są to różnego rodzaju cechy charakterystyczne, które na pewno każdy z nas zauważy. Miód gryczany jest właśnie jednym z tych miodów, które są dość mocno charakterystyczne.

Jego główną cechą rozpoznawalną jest kolor, który jest ciemnej barwy. Kolor ciemno-brązowy oraz intensywny zapach kwiatów gryki są jego znakami szczególnymi. Jego swoisty ostry smak bardzo często sprawia, że jest niezbyt lubiany przez dzieci. Znakomicie sprawdza się jednak jako dodatek do napojów, wypieków czy wytwarzania miodu pitnego.

Podobnie jak i inne miody, miód gryczany ma wiele właściwości leczniczych. Jednak miód gryczany jest jednym z najbardziej wartościowych miodów obok miodu spadziowego. Istniej bowiem zasada, że im ciemniejszy miód tym więcej posiada składników sprzyjających naszemu zdrowiu. Zasada ta jak najbardziej sprawdza się, widać to bardzo dobrze właśnie na przykładzie miodu gryczanego. Bardzo znakomity wpływ na układ krwionośny miodu gryczanego znany jest już człowiekowi od wieków. Polecany jest on bardzo często w leczeniu niedokrwistości. Istnieją nawet przypadki wyleczenia wrodzonych wad serca oraz naczyń krwionośnych dzięki kuracji wzbogaconej właśnie o miód gryczany.

Miód ten zawiera bardzo dużą ilość żelaza i innych pierwiastków pozytywnie wpływających na nasze zdrowie. Żelazo zawarte w miodzie gryczanym jest w pełni przyswajalne w przeciwieństwie do żelaza zawartego na przykład w mięsie czy warzywach. Tak dobra przyswajalność jest zależna od obecności innych składników zawartych w miodzie. Wiele osób uważa nawet, że miód gryczany posiada także właściwości odmładzające.

Bardzo dobrym pomysłem jest więc wzbogacanie naszych posiłków miodem gryczanym, powoduje to bowiem zwiększenie wchłaniania żelaza przez nasz organizm. Dodatkowo miód taki może być znakomitym dodatkiem do kawy. Bardzo wiele osób bowiem stosuje go zamiast cukru. Takie działanie na pewno wyjdzie nam na zdrowie. Dlatego też warto jest zawsze mieć pod ręką słoik miodu gryczanego. Jego dostępność oraz łatwość zakupu również pozytywnie przemawia za jego wyborem.

Piotr Gierula

Pasieka EkoMiodek Gierula

www.ekomiodek.pl

www.sklep.ekomiodek.pl


Gospodarstwo Pszczelarskie ApiMiodek Gierula Sprzedaż Miodów Pszczelich Sklep online

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Jak przywrócić młodość i witalność całego organizmu...?

Jak przywrócić młodość i witalność całego organizmu...?


Autor: Zdrowy Miodek


Kiedy myślimy o produktach pracy pszczół, to zazwyczaj myślimy o miodzie. Jednak nie tylko on jest wartościową rzeczą otrzymywaną od pszczół. Innym cennym produktem jest pyłek pszczeli.


Pyłek pszczeli, jest to właściwie pyłek kwiatowy, ale zebrany przez pszczoły i uformowany w małe kulki zwane obnóżami. Obnóża nie są czystym pyłkiem, ale pyłkiem kwiatowym zmieszanym z nektarem, miodem lub śliną pszczół. Dzięki temu może być on formowany przez pszczoły w grudki i przenoszony do ula na odnóżach tylnych. Pyłek pszczeli jest bardzo bogatym źródłem białka, minerałów i witamin.

Taki skład chemiczny pyłku jest całkowicie zrozumiały ponieważ jest on męskimi komórkami rozrodczymi kwiatów i ma za zadanie zbudować nową roślinę. Z uwagi na dużą ilość substancji odżywczych pyłek pszczeli ma szerokie zastosowanie jako lecznicza substancja. Istnieje wiele tabletek na bazie właśnie pyłku. Reguluje on bowiem przemianę materii, poprawia działanie układu trawiennego i u osób otyłych doprowadza do spadku wagi.

Pyłek kwiatowy ma również działanie detoksykacyjne. Szczególnie ma to duży wpływ na działanie i stan wątroby. Jednocześnie ma działanie osłaniające oraz wspomaga odnowę tkanek wątroby. Poza tym pyłek, podobnie jak i wszelkie miody, ma działanie przeciw miażdżycowe poprzez obniżanie poziomu lipidów. Stosowany jest także w leczeniu pozawałowym. Inną ważną cechą pyłku pszczelego jest jego działanie antybakteryjne i anty grzybicze.

Polecany jest w stanach zapalnych gardła i jamy ustnej, najlepiej w połączeniu z propolisem, czyli kitem pszczelim. Pyłek pszczeli ma zastosowanie również w leczeniu alergii, w szczególności kataru siennego czy astmy. Badania potwierdzają także jego pozytywne działanie w leczeniu przerostu prostaty czy choroby wrzodowej dwunastnicy. Pyłek kwiatowy określany jest mianem cudownego środka, bo ma bardzo szerokie działanie. Jego odżywcze działanie sprawia, ze jest polecany dzieciom, osobom starszym jak i tym, co wykonują ciężką prace fizyczną lub umysłową.

Sposobów spożywania pyłku jest wiele. Najbardziej popularne jest mieszanie sproszkowanego pyłku (obnóży) z miodem, ale można łączyć go także z sokami, mlekiem, twarożkiem czy dżemem. Świeży pyłek pszczeli pozyskiwany przez pszczelarzy z ula zawiera stosunkowo dużą ilość wody i poddawany jest suszeniu lub mrożeniu alby zachować jego właściwości. Jeśli jednak znajduje się dłużej w ulu pszczoły same dbają o jego konserwację poprzez składowanie w komórkach, pokrywanie miodem i zasklepianie woskiem.

Po czasie zmienia się on nieco przechodząc proces fermentacji, dlatego zwany jest wtedy pierzgą. Pszczoły przechowują pyłek w tej formie na czas jesienny i zimowy, kiedy nie jest on dostępny. Do celów leczniczych pszczelarze pozyskują pyłek zebrany przez pszczoły za pomocą tak zwanych poławiaczy pyłku. Warto pamiętać iż spożywany pyłek kwiatowy lepiej jest rozdrabniać, bowiem wtedy zwiększa się jego przyswajanie.

Najprostszym sposobem jest spożywanie wcześniej przygotowanego ( minimum na 4 h przed spożyciem) roztworu pyłku z wodą 2 x dziennie – rano i wieczorem J

Piotr Gierula

Pasieka EkoMiodek Gierula

www.ekomiodek.pl

www.sklep.ekomiodek.pl


Gospodarstwo Pszczelarskie ApiMiodek Gierula Sprzedaż Miodów Pszczelich Sklep online

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Dieta naturalna

Dieta naturalna


Autor: Wellinstrukt


Jest to najbardziej banalny i najprostszy sposób na naturalne zbicie swojej wagi. Przeczytaj, a nie pożałujesz! Efektywność gwarantowana nawet przy niskim udziale pracy nad sobą.


Przedstawiona metoda jest zbudowana na podstawie faktów z dziedziny fizjologii człowieka. Opiera się na przemianach fizjologicznych zachodzących w naszym ciele.

Jak chudnąć wg tego, co wyliczone nam jest do egzystencji?
Uświadommy sobie najpierw jak energetycznie nasz organizm traktuje skład przyjętych pokarmów.
Podstawą będzie ogarnięcie informacji o tym, że nasze ciało potrzebuje energii by trawić to, co skonsumujemy. Odejmijmy od 100% podane niżej wyniki - tyle energii z tej kaloryczności nam zostaje. Wygląda to następująco:
- białka (z ich kaloryczności około 25% idzie dla organizmu), czyli zostaje nam 75%
- węglowodany (z ich kaloryczności około 6% idzie dla organizmu), czyli zostaje nam 94%
- tłuszcze ( z ich kaloryczności około 4% idzie dla organizmu), czyli zostaje nam 96%

Innymi słowy już jedząc spalamy zasoby energetyczne, czyli odłożoną tkankę tłuszczową. Jedzenie białka = wymóg energetyczny, wymóg energetyczny = pobór tej energii od nas.

Dochodzimy do następującego wniosku:
Trzymając jedynie dietę wysoko białkową da się chudnąć. Nie wspomniałem ani słowa o ćwiczeniach ani ilości kalorii, o czym za chwilę.
Co ważne chciałbym jeszcze zacytować, że opublikowano: "wyniki studium w czasopiśmie Nutrition & Dietetics. Naukowcy zaobserwowali, że posiłki o wysokiej zawartości białek wzmagają intensywność spalania tkanki tłuszczowej u osób cierpiących na jej nadmiar. Co ciekawe, efekt ten był niezależny od łącznego indeksu glikemicznego przyjmowanych pokarmów, czyli szybkości, z jaką wzrasta poziom glukozy we krwi po ich spożyciu."


Sięgając do podstaw fizjologii człowieka odnajdujemy pojęcie PPM - Podstawowa Przemiana Materii, idealna alternatywa dla diet 1000 kcal i tym podobnym. "Jest to taka ilość energii, jaką należy dostarczyć organizmowi, aby zapewnić prawidłowe działanie narządów wewnętrznych w warunkach zupełnego spokoju zarówno fizycznego jak i psychicznego, na czczo, oraz w optymalnym klimacie. Energia ta zużywana jest między innymi na oddychanie, pracę serca, odbudowę i wzrost komórek." Czyli stanowi to minimum naszych potrzeb kalorycznych.
Innymi słowy przy takiej diecie każda czynność np. wstanie z łóżka jest dla naszego organizmu ćwiczeniem aerobowym.

Tu mamy kalkulator:
http://www.odzywianie.info.pl/Kalkulator-PPM.html

Oczywiście ten wynik możemy (po przekonaniu się na własnej skórze jak czujemy się przy podstawowej wartości) mnożyć x 1,2 by zwiększyć kaloryczność.


Jest to idealna i alternatywna metoda diety.
Obliczamy swoje PPM, wybieramy posiłki wysokobiałkowe i żyjemy normalnie chudnąc!

Efekty przyjdą same, bez żadnych diet typu 1000 kcal i żadnych forsujących ćwiczeń.
Oczywiście każda aktywność fizyczna jest wskazana i wspomoże proces odchudzania.

Dieta ta jest tym łatwiejsza do opanowania, iż na każdym zakupionym produkcie widnieją składowe zawartości białka, tłuszczy i węglowodanów.

Życzę powodzenia w zdrowym odchudzaniu najbardziej naturalnym sposobem.


Więcej na http://wellnesso.blogspot.com/ Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Zastrzyk energii - Yerba Mate

Zastrzyk energii - Yerba Mate


Autor: Agnieszka Celejewska


Artykuł ten jest poświęcony herbatce zwanej Yerba Mate. Jest to cudowny napój, który jest zrobiony ze zmielonych liści ostrokrzewu paragwajskiego. Yerba Mate jest głównie pita w krajach Ameryki Południowej. Chociaż również dociera do innych miejsc takich jak Syria i Liban.


Ostatnio spróbowałam tego trunku w herbaciarni i od razu się w nim zakochałam. Yerba ma dość wyjątkowy smak. Należy się do niej przyzwyczaić gdyż sporządzona we właściwy sposób jest dość specyficzna i nie każdemu może przypaść do gustu. Dlatego polecam na początek wybrać yerbę z domieszką innych składników (np. mięta, pomarańcza), które balansują jej smak. resampled_yerba-mate1

Za co uwielbiam yerbę, to przede wszystkim wielki zastrzyk energii jaki się dostaje po jej wypiciu. Zdecydowanie wpływa pobudzająco na ciało jak i umysł. To co powoduje takie zmiany w organizmie, to mateina, czyli alternatywna kofeina.Jest ona dużo lepsza od tradycyjnej kafeiny gdyż nie podrażnia oraz nie zostawia uczucia przesuszenia występującego po wypiciu kawy. Również nie powoduje wypłukiwania witamin.

Yerba przede wszystkim:

1. Wzmacnia naturalną odporność oraz pobudza działanie białych krwinek.

2. Poprawia kondycję włosów, zębów oraz paznokci.

3. Zwiększa wydajność pracy umysłowej - mateina dodaje energii oraz pobudza, co sprawia że ten trunek jest rewelacyjny w czasach wzmożonej nauki.

4. Poprawia nastrój. W yerbie mate występuje witamina B, która pełni rolę naturalnego antydepresanta.

5. Wspomaga pracę układu krwionośnego oraz poprawia krążenie krwi przez zawarte sole mineralne oraz ksantynę.

6. Poprawia przemianę materi. Yerba mate prowadzi do zwiększenia ilości spalanych kalorii co sprawia że jest rewelacyjnym suplementem diety dla osób chcących się odchudzić.

7. Działa leczniczo na pęcherz moczowy, wspomaga pracę nerek oraz oczyszcza krew z toksyn.

8. Zwiększa odporność na zmęczenie.

9. Dodaje mnóstwa energii.

Yerba również zawiera polifenole czyli przeciwutleniacze. Sposób przyrządzania yerby wpływa na ich zawartość w filiżance napoju.

- ciepły napar (500ml wody o temp. 70°C w naczyniu z 50g przetworzonej yerba mate): pomiędzy 4,6g a 5,7g polifenoli odpowiadających kwasowi chlorogenicznemu i pomiędzy 2,5g a 3,3g polifenoli odpowiadających kwasowi galusowemu.

- zimny napar (terere, 500ml wody o temp. 5°C w naczyniu z 50g przetworzonej yerba mate): pomiędzy 1,5g a 2,3g polifenoli odpowiadających kwasowi chlorogenicznemu i pomiędzy 0,9g a 1,3g polifenoli odpowiadających kwasowi galusowemu.

- napar z saszetki (saszetka z 3g suszu w naczyniu z 200ml prawie wrzącej wody): pomiędzy 0,5g a 0,6g polifenoli odpowiadających kwasowi chlorogenicznemu i pomiędzy 0,28g a 0,31g polifenoli odpowiadających kwasowi galusowemu.

Jeżeli chodzi o przeciwwskazania to yerba nie ma negatywnego wpływu na organizm. Co do sposobu picia to powinnyśmy się wyposażyć w odpowiedni sprzęt. Powinnyśmy sobie sprawić tykwę oraz bombille tak jak na zdjęciu powyżej.

Zapraszam do konsumpcji! Smacznego!

Wybierz herbatę dla siebie...


Agnieszka Celejewska

http://zyjmyzdrowo.blogspot.com Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.