Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

czwartek, 28 lutego 2019

Przejedzenie

Przejedzenie


Autor: Przemysław Pufal


Praktyczne domowe sposoby na uniknięcie bardzo przykrych konsekwencji przejedzenia
i sposoby na walkę z niestrawnością gdy się już takowa pojawi...


Sposoby na przejedzenie i niestrawność

Okres świąt to czas spotykania się w gronie rodzinnym i przyjaciół, które to spotkania zazwyczaj odbywają się przy stole. Bynajmniej nie pustym...

Konsekwencją naszego biesiadowania może być przejedzenie się i niestrawność.

Przejadanie się może mieć wiele negatywnych skutków:

- może doprowadzić do otyłości, nadciśnienia tętniczego, refluksu żołądkowo-przełykowego,

- podnosi poziom cukru, cholesterolu i trójglicerydów,

- może spowodować stłuszczenie wątroby,

- sprzyja rozwojowi żylaków i zakrzepicy żylnej,

- powoduje pogorszenie samopoczucia, spowodowane m.in. ciągłymi wyrzutami sumienia związanymi z przejedzeniem,

- oraz wiele innych zaburzeń w funkcjonowaniu naszego organizmu.

Co zrobić gdy zjesz za dużo?

Oto praktyczne sposoby postępowania przeciwdziałającego przykrym efektom przejedzenia się:

1. Zastosuj kilkugodzinną głodówkę.

2. Pij dużo wszelkiego rodzaju napojów: wodę mineralną niegazowaną, soki, herbaty ziołowe, zielone, czerwone.

3. Napar z kminku pomoże Ci na wzdęcia.

4. Kompot z suszonych śliwek i jabłek poprawi Twoje trawienie.

5. Przy biegunce unikaj mleka i cukru, które mogą nasilić jej przebieg.

6. Przegryzaj posiłki suszonymi owocami.

7. Przygotuj potrawy zawierające dużo ziół lub wypij majeranek, kminek lub koper ze szklanką przegotowanej wody.

8. Nie mieszaj alkoholu z mięsem.

9. Nie mieszaj słodyczy z mięsem.

10. Rób przerwy między posiłkami, minimum 3-godzinne.

11. Pomóż zmaltretowanemu brzuchowi i zjedz jogurt probiotyczny.

12. Nie kładź się po jedzeniu.

13. Możesz wypić mały kieliszek wódki w trakcie lub po posiłku lub wino, najlepiej nie słodkie.

14. Zamiast zjeść kolejną porcję, wyjdź na spacer. Zażywaj jak najwięcej ruchu.

Oczywiście najlepszą metodą jest umiarkowanie
w jedzeniu i piciu, ale o tym nie będę przecież pisał przy okazji świąt!

Smacznego!


Trener osobisty - dostępny 24/h przez 7 dni tygodnia i 52 tygodnie roku

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Odpowiednia dieta dla niemowlaka to podstawa

Odpowiednia dieta dla niemowlaka to podstawa


Autor: Sylwia Porada


Bez wątpienia najlepszym pokarmem dla niemowlaka jest mleko mamy, które zawiera wszystkie niezbędne składniki dla prawidłowego rozwoju dziecka.


Dzieci karmione piersią są bardziej odporne na choroby, ponieważ mleko mamy zawiera przeciwciała, które chronią przed wirusami i bakteriami. Niemowlęta karmione piersią rzadziej chorują na takie choroby jak: biegunki, zapalenia ucha środkowego, choroby układu oddechowego, zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych.

Pokarm mamy jest lekkostrawny i dostarcza maluchowi wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Świetnie dostosowuje się do zmiennych potrzeb dziecka. Co takiego zawiera w sobie ponadto mleko matki, że dieta dla niemowlaka powinna opierać się w pierwszych miesiącach życia dziecka tylko na nim? Składniki mleka mamy to woda (jest ona absolutnie czysta, przefiltrowana przez organizm matki), białko (to główny budulec zapewniający wzrost dziecka, lekkostrawne i łatwostrawne, ta jego część, która nie zostanie strawiona weźmie udział w procesach obronnych, trawiennych i regulacyjnych), tłuszcze (są głównym źródłem energii oraz budulcem dla mózgu i układu nerwowego, zawierają lipazę - enzym ułatwiający trawienie tłuszczów), węglowodany (budulec tkanki nerwowej dziecka), witaminy i składniki mineralne, które w pełni pokrywają zapotrzebowanie dziecka.

Mleko mamy zapobiega również wczesnemu rozwojowi alergii oraz powstawaniu w przyszłości otyłości, miażdżycy naczyń, nadciśnienia tętniczego, zawałom serca, alergiom łącznie z astmą oskrzelową. Zgodnie z zaleceniami WHO niemowlę powinno być karmione włącznie piersią prze pierwszych sześć miesięcy życia.

Jeśli kobieta wraca do pracy albo dziecko karmione piersią zbyt mało przybiera na wadze może okazać się konieczne wprowadzenie karmienia mieszanego. Niemowlę kilka razy dziennie jest karmione mlekiem mamy, pozostałe posiłki stanowi mleko modyfikowane. Pokarm mamy podany chociażby raz dziennie ma dla rozwoju dziecka ogromne znaczenie.

W przypadku, gdy mama czy to z powodów zdrowotnych czy też innych nie może karmić piersią dziecku podaje się mleko modyfikowane. Mieszankę przygotowuje tuż przed podaniem jej niemowlęciu. Oczywiście w miarę rozwoju dziecka stopniowo rozszerzamy jego dietę. Mleko mamy oraz mieszanki tylko do pewnego momentu zaspokajają całkowicie potrzeby małych organizmów. Rozszerzanie diety niemowlęcia karmionego mlekiem modyfikowanym rozpocząć należy po skończeniu 4. miesiącu życia. U niemowląt karmionych piersią dietę rozszerza się nie wcześniej jak po 5 miesiącu życia.

Na temat rozszerzania diety najlepiej porozmawiaj z pediatra który opiekuje się niemowlęciem, który uwzględni potrzeby Twojego dziecka, opierając się na schemacie żywienia dziecka mlekiem modyfikowanym lub na modelu żywienia niemowląt karmionych piersią.

Nowe pokarmy wprowadzamy do diety dziecka w postaci jedno lub dwu składnikowych papek warzywnych w niewielkich ilościach obserwując ewentualne niepokojące objawy mogące świadczyć o alergii na dany składnik pokarmowy lub alergii pokarmowej związanej z niedojrzałością układu trawiennego. Nietolerancja może objawić się wysypką, wymiotami, nieprawidłowym stolcem, biegunką lub bólami brzuszka. Zaleca się podawanie innych posiłków niż mleczne 2-3 razy na dzień w wieku od 6 do 8 miesiąca życia oraz 3-4 razy na dzień w wieku od 9 do 12 miesiąca życia.

Posiłek inny niż karmienie mlekiem kobiecym zaleca się podawać po zakończeniu karmienia piersią - w sytuacji, kiedy dziecko odmawia jedzenia / próbowania posiłków uzupełniających można odwrócić tę kolejność. Początkowo podajemy wszystko w postaci papki. Następnie ugniecione widelcem, nawet, jeżeli dziecko nie ma ząbków. Dziecko karmimy małą łyżeczką. Tak by w 12 miesiącu podawać jedzenie o małym stopniu rozdrobnienia - siekane lub z grubsza ugniecione. Ma to ogromny wpływ na prawidłowy rozwój aparatu mowy dziecka.


Osesek- portal dla rodziców niemowląt i małych dzieci Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

środa, 27 lutego 2019

Odżywiasz swoje dziecko? Rób to z głową!

Odżywiasz swoje dziecko? Rób to z głową!


Autor: Sylwia Porada


Właściwe odżywanie dziecka w 2. i 3. roku życia może zapewnić maluchom optymalne warunki rozwoju. Od ukończenia pierwszego roku życia do trzeciego roku życia urośnie ono ok. 20 cm i zwiększy masę ciała o ok. 4 kilogramy.


Żywienie dziecka w tym okresie zmienia się stopniowo zbliżając się do posiłków, które spożywa cała rodzina. W tym też czasie dziecko zaczyna samodzielne jedzenie, a około 2. roku życia stara się używać sztućców.
Dzieci w tym wieku powinny spożywać 3 posiłki główne i dwa dodatkowe.

Do 3. roku życia nie podaje się dzieciom produktów ciężkostrawnych, takich jak smażone w dużej ilości tłuszczu kotlety w panierce, frytki, placki ziemniaczane czy racuchy. Nie podaje się również dzieciom w tym wieku zbyt dużej ilości kapusty, kalafiora czy brukselki, cebuli oraz warzyw strączkowych (wyłączając fasolkę szparagową i groszek zielony). Maluchy nie powinny również jeść ciast kremowych i ciasta francuskiego, czyli wypieków o dużej ilości tłuszczu.

Od małego żywienie dzieci powinno wykluczać jedzenie produktów wysoko przetworzonych, chrupek i chipsów oraz fast foodu. Przygotowując posiłki dla naszych milusińskich nie stosujmy zup w proszku, kostek bulionowych, vegety czy jarzynki. Bezwzględnie unikajmy podawania maluchom napojów gazowanych i tych sztucznie barwionych. Dzieciom należy kupować butelkowaną wodę niegazowaną.

Samo karmienie dzieci nie powinno polegać na wmuszaniu. Takie działanie będzie się dzieciom kojarzyło nieprzyjemnie.
Żywienie dziecka nie powinno opierać się na tych samych zasadach, na których opiera się prawidłowe żywienie dorosłych. Szczególnie dotyczy to ograniczenia tłuszczu, cholesterolu i jajek. Do wieku przedszkolnego tych produktów dzieciom nie ograniczamy. Uczestniczą one w budowie układu nerwowego oraz innych tkanek.
Nadmierne solenie i słodzenie może wykształcić nieprawidłowe nawyki żywieniowe prowadzące w przyszłości do nadwagi i nadciśnienia.

Rozdrabnianie produktów, choć przyśpieszające spożycie posiłku przez dziecko, nie daje mu możliwości nauczenia się gryzienia twardszego pożywienia.
Istnieje kilka zasad układania jadłospisu, które znacznie ułatwi prawidłowe żywienie dziecka. Na śniadanie można podać maluchowi zupę mleczną, kakao lub kawę zbożową. Należy również podać kanapkę z masłem, wędliną, serem lub jajkiem. Zaleca się dodawanie warzyw lub owoców. Drugie śniadanie nie powinno być zbyt sycące. Może to być mała kromka chleba z serkiem i sok albo jogurt. Na obiad podajemy zupę, drugie danie i lekki deser.

Zupę powinno gotować się na wywarach jarskich, zabielać je mlekiem, śmietanką, ewentualnie można zagęścić ją mąką. Drugie danie powinno zawierać warzywa, produkt białkowy (mięso, jako lub ser) oraz węglowodany (ryż, ziemniaki, kluski, kasza). Na deser można podać dziecku kompot lub świeże owoce. Podwieczorek to mały słodki posiłek, porcja ciasta, koktajlu mlecznego czy galaretki. Kolacja powinna być posiłkiem gotowanym. Mogą to być gotowane warzywa i produkty warzywno-mięsne, ale również pieczywo i napoje z dodatkiem mleka.

Porcje nie powinny być duże. Należy unikać podawania dziecku jedzenia między posiłkami.
Ważne jest, aby pamiętać, że żywienie dziecka od najmłodszego wieku ma niewątpliwy wpływ na jego przyszłe nawyki żywieniowe. Przestrzeganie racjonalnej diety zalecanej dla dzieci w wieku 2-3 lat nie tylko pozytywnie wpłynie na jego rozwój, ale i nauczy je zdrowego odżywania i spożywania posiłków o stałych porach.


Osesek- portal dla rodziców niemowląt i małych dzieci Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Wolne rodniki

Wolne rodniki


Autor: Łukasz Misiarz


Jak interesujący jest mechanizm starzenia się organizmu? Jak to się tak naprawdę dzieje? Wreszcie, czy można temu zapobiec? W tym procesie, decydującą rolę odgrywają tak zwane wolne rodniki. Czym są i za jakie choroby są odpowiedzialne? Jak można z nimi walczyć?


Są to atomy, które posiadają co najmniej jeden niesparowany elektron, innymi słowy, spin elektronowy. To co najgorsze w wolnych rodnikach, to fakt, że powstają w dwojaki sposób. Po pierwsze, są wytwarzane przez nasz własny organizm. Rodniki powstałe w ten sposób nazywa się endogennymi. Niestety, rodzą się w nas samych w wyniku utleniania jako jego efekt uboczny, dlatego nie sposób temu zapobiec. W skutek powyższego mechanizmu w wolne rodniki przemienia się nawet do 5 procent wdychanego przez człowieka tlenu. Po drugie, rodniki powstają także za sprawą czynników zewnętrznych. Części z nich, jak na przykład dymu papierosowego czy alkoholu, można uniknąć, jednak w przypadku spalin samochodowych oraz stresu jest to już niewykonalne. Tak powstające wolne rodniki noszą nazwę egzogennych. Jak więc widać, organizm człowieka jest narażony na rodniki tak za sprawą otoczenia wewnętrznego jak i zewnętrznego.

Niemniej, niezależnie od tego, do której z powyższych grup przyporządkuje się rodnika, zdecydowanie ważniejsze od przyczyn jego powstania wydają się tego konsekwencje. Rodnik zawsze próbuje przyłączyć się do białek, tłuszczów, a także materiałów genetycznych. Kiedy do tego dochodzi, powstaje zalążek nowotworu, który z czasem rośnie w siłę, w efekcie uśmiercając cały organizm. Nie dzieje się tak jednak zawsze. W skutek obecności wolnych rodników mają miejsce choroby układu krążenia, układu trawiennego oraz inne, mniejsze i większe, dolegliwości.

Jedyne substancje neutralizujące szkodliwe działanie rodników to przeciwutleniacze, czyli naturalne substancje zawarte w owocach i warzywach. Przeciwutleniacze, nazywane także antyoksydantami. Przyłączają się one do wolnych rodników, dzięki czemu te, przestają być wolne i nie sieją spustoszenia we wnętrzu człowieka. Antyoksydanty odgrywają więc ogromną rolę w walce z procesem starzenia oraz wieloma groźnymi chorobami.

Nauka stale dostarcza dowodów na pozytywny wpływ przeciwutleniaczy na ludzki organizm. Uważa się, że najskuteczniejszymi i najzdrowszymi przeciwutleniaczami są flawonoidy. Badania dowiodły, że różne odmiany flawonoidów, czyli substancje pochodzące z różnego typu owoców i warzyw wzajemnie wzmacniają swoje działanie. Oznacza to, że im bardziej zróżnicowana jest nasza dieta, tym lepiej! Odkryto jednak także, że w dobie zanieczyszczonego powietrza i wszechobecnego stresu, ludzkie zapotrzebowanie na te substancje jest zbyt duże, by mogła sprostać temu nawet najlepsza dieta.

Powyższe fakty nie są jednak tak złe jak mogłoby się wydawać. Dzisiejsze technologie pozwalają na wyciągnięcie flawonoidów z warzyw czy owoców i połączenie ich, co w opini twórców, tak powstałych produktów, przynosi człowiekowi jeszcze więcej korzyści niż zjadanie wszystkich owoców i warzyw, jednych po drugich. Jednym z suplementów diety syntezujących w ten sposób przeciwutleniacze jest flavon. Jego twórcy szczycą tym, że nad jego recepturą pracował prof. dr. Zoltan Dinya, będący uczniem Alberta Szenta- Gorygyi, który odkrywszy w 1936 roku opisywane tu flawonoidy, a w 1933 wyodrębniwszy z owoców witaminę C, otrzymał w 1937 roku nagrodę nobla.

Działanie wolnych rodników oraz przeciwutleniaczy jest w dalszym ciągu zgłębiane przez naukowców wzdłuż i wszerz całego globu. Pozostaje mieć nadzieję, że kiedyś będzie nam dane zrozumieć ich wpływ na organizm jeszcze dokładniej i że wkrótce całkowite zatrzymanie procesu starzenia i wyleczenie wszystkich chorób, stanie się możliwe.


Wolne rodniki
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

A dla zdrowia – puszka soku pomidorowego

A dla zdrowia – puszka soku pomidorowego


Autor: Małgorzata Jakubczyk


Badania dowodzą, że jedną z przyczyn wielu współczesnych chorób jest niedobór magnezu i potasu. Jak temu zapobiec? Zanim sięgniemy po farmaceutyki, wypróbujmy naturalny sok pomidorowy Siła Serca - unikalny na rynku polskim produkt wskazany w profilaktyce chorób serca i schorzeń cywilizacyjnych.


Społeczeństwa wysokorozwiniętych krajów, w tym również Polski, wkroczyły w XXI wiek obarczone chorobami cywilizacyjnymi, które osiągnęły już postać epidemii. Dominują zwłaszcza choroby układu krążenia, otyłości, cukrzycy czy osteoporozy. Intensywne, wieloośrodkowe badania kliniczne, udowodniły, że to zły styl życia i żywienia skutkuje nasileniem tak poważnych kłopotów ze zdrowiem. Profilaktyka i leczenie wczesnych stadiów tych dolegliwości to szansa, jaką wykorzystać musi współczesne społeczeństwo, aby żyć dłużej i w dobrej kondycji.

W trosce o zdrowie Polaków Fundacja Rozwoju Kardiochirurgii z Zabrza, założona przez Prof. Z. Religę, stworzyła projekt profilaktyki Siła Serca - nowatorski program mający na celu szeroko rozumianą profilaktykę zdrowotną, szerzenie wiedzy i budowanie społecznej świadomości konieczności dbania o zdrowie oraz aktywnego pozyskiwania funduszy na rzecz projektów badawczych Fundacji Rozwoju Kardiochirurgii. Fundacja przywiązuje ogromną wagę w programie do racjonalnego odżywiania się, jako najskuteczniejszej profilaktyki chorób serca i układu krążenia. Dlatego, wspólnie z naukowcami, zostały opracowane produkty, które zawierają składniki poprawiające ogólny stan zdrowia i naturalną odporność organizmu, a w konsekwencji zmniejszają podatność na infekcje, będące często przyczyną powikłań mięśnia sercowego. Te unikatowe produkty tworzą stale rosnąca grupę, opatrzoną znakiem Siła Serca.

Produkty marki Siła Serca to wysokiej jakości żywność funkcjonalna, suplementy diety, „wellnes" i inne produkty, których technologia wytwarzania i receptura decyduje o ich prozdrowotnym charakterze. Receptury powstają min. we współpracy z placówkami naukowymi SGGW w Warszawie, AR Wrocław, AM w Warszawie, IZŻ w Warszawie.

W gronie takich prozdrowotnych produktów znajduje się unikatowy na rynku polskim Sok pomidorowy Siła Serca w puszce. Sok Siła Serca zawiera unikalną formułę zachowującą korzystne proporcje tych pierwiastków. Prozdrowotna wartość soku pomidorowego Siła Serca w porównaniu do innych soków pomidorowych jest jednak znacznie większa dzięki zastąpieniu używanej dotychczas soli - unikatową solą o zwiększonej zawartości magnezu i potasu, a obniżonej zawartości szkodliwego w nadmiarze sodu. Sok ten stanowi także źródło wielu niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin, mikro- i makroelementów oraz likopenu - jednego z najsilniejszych przeciwutleniaczy.

Sok pomidorowy Siła Serca z uwagi na swą prozdrowotną formułę ma dobroczynny wpływ na cały organizm. Działa korzystnie na funkcjonowanie serca oraz nerek, reguluje ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby serca i nowotwory. Pozytywnie wpływa również na pracę układu pokarmowego - regulując trawienie przeciwdziała zaparciom. Sok ten alkalizuje organizm, oczyszcza go z toksyn i regeneruje skórę, a ze względu na dużą zawartość likopenu występującego w pomidorach hamuje też procesy starzenia. Jest także bardzo pożywny, a do tego niskokaloryczny - cała puszka soku to tylko 45 kcal.

Część dochodu ze sprzedaży soku Siła Serca wspiera realizowany przez Fundację Rozwoju Kardiochirurgii w Zabrzu, program budowy prototypu i wdrożenia do praktyki klinicznej systemu wspomagania serca dla dzieci w wieku szkolnym, który umożliwi regenerację niewydolnego serca lub podtrzymanie jego funkcji w oczekiwaniu na transplantację.


Poznaj Siłę Serca

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.