Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

niedziela, 17 listopada 2019

Dieta. Wegetarianizm - dieta bezmięsna

Dieta. Wegetarianizm - dieta bezmięsna


Autor: marcel


Dlaczego wegetarianizm? Powody są różne - dla jednych etyczne, dla drugich zdrowotne, a jeszcze dla innych religijne. Ludzie zostają wegetarianami, by się lepiej czuć, wyglądać, mieć lepsze wyniki sportowe, aż wreszcie by mieć czyste sumienie.


hamburger

. Niektórzy decydują się na wegetarianizm tak po prostu, aby sprawdzić jak to jest. W każdym razie, warto się nad wegetarianizmem głębiej zastanowić, choćby dlatego że wielu lekarzy i naukowców i dietetyków twierdzi, że spożywanie mięsa wcale nie jest zdrowe.

Zwykle dieta wegetariańska nie zawiera mięsa, a wielu wegetarian nie spożywa także innych substancji pochodzenia zwierzęcego, miedzy innymi żelatyny, podpuszczki czy tłuszczów zwierzęcych: nie jedzą nabiału, miodu i jaj oraz preferują produkty nieprzetworzone przemysłowo.

Zdaniem jednej z brytyjskiej organizacji Vegetarian, weganie którzy spożywają różnorodne niskotłuszczowe posiłki są zdrowsi niż mięsożercy. Według Niemieckiego Centrum Badań nad Rakiem, przeprowadzone w nim wyniki wykazały że wegetarianie mają silniejszy system odpornościowy niż mięsożercy, natomiast według amerykańskiej organizacji PETA, jedzenie mięsa wiąże się z różnego rodzaju chorobami jak: cukrzyca, zapalenie stawów, osteoporoza, choroby układu krążenia, otyłość i astma. Zaś z drugiej strony pogląd powszechny mówi że dieta bezmięsna może spowodować niedokrwistość czy krzywicę i na pewno jest niewłaściwa dla dzieci, kobiet w ciąży i matek karmiących piersią. Większy procent lekarzy radzi, by, rezygnując z jedzenia mięsa zwrócić uwagę i szczególnie dobrać dietę aby była dobrze zbilansowana i okresowo robić badania krwi, tj, morfologię, oraz badania na zwartość witaminy B12 której brakuje w produktach roślinnych. Co jeść by w pełni skorzystać z diety wegetariańskiej?

Aby dobrze skorzystać z pozytywów tej diety jest źródło białka, oprócz produktów mlecznych są soja (kotlety sojowe), fasola, soczewica, groch (rośliny strączkowe). Nie należy zapominać o potrawach z ryżu, różnego rodzaju kaszy i makaronów. Ważnym elementem jest żelazo które znajduje się w zielonych warzywach liściastych, tofu i soczewicy. Zawiera je również chleb pełnoziarnisty, nasiona dyni i słonecznika, orzechy i suszone owoce, natomiast produkty zawierające źródło wapnia i cynku to: ziarna sezamu, szpinak ,brokuły, migdały, pomidory,orzechy i pieczarki. Ogólnie większa ilość witamin znajduje się w warzywach i owocach.

Dobrym pomysłem jest zainteresować i korzystać kuchniami z różnych stron świata. Duża ilość wegetarian korzysta z kuchni indyjskiej, która jest bogata w ziarna i fasolę, oferująca, poza powszechnie znanym curry, wiele różnych i ciekawych dań podawanych na ciepło i zimno.

Liczba wegetarian stale rośnie a w Europie jest ich najwięcej. W większości krajów zachodnich i w Polsce można bez problemu dostać wegetariańskie produkty, a coraz więcej firm umieszcza na etykietach informacje czy ich wyroby są odpowiednie dla ludzi niejedzących mięsa. Wegetarianizm przestaje być traktowany jako dziwactwo i fanaberia, dlatego też można przekonać się na własnej skórze, czy rzeczywiście po kilku tygodniach rozsądnej mięsnej abstynencji można poczuć się lepiej na ciele i duchu.

Pamiętaj że dieta wegetariańska jest dobra ale stosowana z głową!


również

Dieta, Zdrowie, Dieta Montignaca..

www.sport-marcel.blogspot.com

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Jakie sa najczęstsze przyczyny zaparć?

Jakie sa najczęstsze przyczyny zaparć?


Autor: P Zmuda


Przyczyny zaparć bywają różne. W zależności jakie jest podłoże ich występowania, mogą być mniej lub bardziej charakterystyczne. Jedne będą regularne inne tylko chwilowe.


O zaparciach mówi się dziś, jako o chorobie cywilizacyjnej. Dotyka niemal wszystkich. Większość z nas przecież od czasu do czasu ma problem z normalnym wypróżnieniem się. Nie jest to jednak nic niepokojącego. Najczęściej jest to raczej wynik złego odżywiania się, niż poważnej choroby jelit. Oczywiście osoby, które często dotykają zaparcia, muszą liczyć się z tym, że może to doprowadzić do o wiele poważniejszych schorzeń. Przyczyn zaparć może być naprawdę wiele. Poza najbardziej oczywistą nieprawidłową dietą, jest także cały szereg, które nie dotyczą tylko i wyłącznie naszych narządów, ale mają swoje źródło w psychice. Wpływ na to w równym stopniu może mieć niewłaściwe jedzenie, ale też prowadzenie siedzącego trybu życia. A jeśli do tego dochodzi stres- zaparcia niemal murowane.

Charakterystyczne są także zaparcia nawykowe. Przyczyny ich wysterowania są trochę inne, ale również to my jesteśmy winni ich pojawianiu się. Świadome nie reagowanie na potrzebę organizmu i powstrzymywanie się od oddania stolca, sprzyja kolejnym zaparciom. Człowiek bowiem musi przyzwyczaić swoje ciało do pewnej regularności i znaleźć czas na to, by zwyczajnie się załatwić. Najlepsze dla organizmu są godziny poranne. Niestety nie wszyscy mają wówczas czas na pójście do toalety. A takie ciągłe powstrzymywanie, może mieć poważne konsekwencje. Oczywiście zaparcia mają swoje przyczyny także w wielu poważnych chorobach. Przyjmowanie pewnych określonych leków, także sprzyja ich występowaniu. Dlatego, choć jest to bardzo wstydliwa dolegliwość, należy przełamać się i udać po poradę do specjalisty.


Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Wegetarianizm

Wegetarianizm


Autor: Jolka


Co to tak naprawdę jest? Wiele osób, które nie wiedza na czym polega ta dieta/ styl życia są bardzo krytyczni mówiąc, ze bez mięsa żyć się nie da, czy nawet, ze jest to nie zdrowe.


Odpowiednia dieta i dobrze zbilansowane jej składniki naprawdę nie są szkodliwe dla organizmu. Najczystszą formą wegetarianizmu jest weganizm. Weganie nie jedzą mięsa, ryb, ani produktów pochodzenie zwierzęcego czyli np. mleko, jajka, żelatyna itp. Kolejna odmiana jest laktoowowegetarianizm, jest to najczęstsza forma wegetarianizmu. Zabrania on jedzenia mięsa, ale dopuszcza produkty nabiałowe: mleko, jogurty, ser; jajka, miód. Inna odmiana to laktowegetarianizm podobna do poprzedniej jednak jajka tez nie są dozwolone do spożycia. Owowegetarianizm- nie dopuszcza mięsa, ale z produktów zwierzęcych są dopuszczone jajka. Witarianizm polega na jedzeniu wyłącznie świeżych produktów nie przetworzonych, nie gotowanych. Frutarianizm jest najarystokratyczniejsza forma wegetarianizmu i może być ona bardzo szkodliwa dla naszego zdrowia. Osoby na tej diecie nie jedzą, ani mięsa, ani ryb, ani żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego, ani nawet niektórych warzyw i owoców. Nie jedzą nic co mogłoby "zabić" roślinę czyli np. sałata, buraki, marchew itd. Są to podstawowe odmiany wegetarianizmu.

Wiele osób decyduje się na wegetarianizm ze względu na religie czy np. styl życia swojego partnera, lub dzieci są wychowywane przez rodziców wegetarianin. Wiele osób odrzuca również futra jak i skory, oraz noszenia z nich rzeczy czy nawet ich posiadania. Odrzucają wszystko co może zabić zwierzęta. Są produkty które mogą zastąpić nam mięso, wystarczy tylko poszukać, bo są produkty, które maja podobne wartości odżywcze. Wystarczy tylko odpowiednio zbilansować swoja dietę.


http://dietaiuroda.blogspot.com/

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Antyoksydanty. Co warto o nich wiedzieć?

Antyoksydanty. Co warto o nich wiedzieć?


Autor: Dorota Trojan


Ostatnio coraz częściej słyszy się o konieczności stosowania coraz większej porcji antyoksydantów. Powodem jest niszczenie otoczenia i wobec tego coraz większa ilość wolnych rodników tlenowych niszczących nasze zdrowie.


Antyoksydanty są to związki chemiczne, neutralizujące wolne rodniki. Nasze ciało wytwarza własne antyoksydanty jak np. glutation, estrogen, czy kwas moczowy. Wewnętrzna produkcja to jednak o wiele za mało. Konieczne są dodatkowo przeciwutleniacze zjadane z pożywieniem. Najważniejsze z nich to witamina C, witamina E, likopen, beta karoten, polifenole, luteina, selen, mangan. Wraz ze wzrostem skażenia otoczenia, wiekiem, czy też w czasie wzmożonego stresu ilość antyoksydantów przyjmowanych z posiłkami powinna wzrastać. Odpowiednia ilość przeciwutleniaczy zabezpiecza organizmowi konieczną ochronę, spowolnienie procesów starzenia, zwiększa odporność organizmu. Zapewnienie wystarczającej porcji przeciwutleniaczy wymaga zjedzenia każdego dnia co najmniej dwóch porcji czystych ekologicznie świeżych warzyw a także jednego posiłku
z czystych ekologicznie owoców. To naprawdę trudne działanie, w szczególności dla mieszkańców miasta.

Dlaczego czystość ekologiczna zjadanych roślin jest tak bardzo ważna w przypadku antyoksydantów?
Otóż problem rodników tlenowych dotyka także roślin. Uprawy nie ekologiczne, wykorzystujące sztuczne nawozy i sztuczne środki ochrony roślin kończą się tworzeniem dużej ilości rodników tlenowych, z którymi roślina musi sobie poradzić.
Oczywiście wykorzystuje do tego celu własne przeciwutleniacze. I tym sposobem zawartość przeciwutleniaczy w roślinie sukcesywnie maleje.

Dla każdego, kto nie zgadza się ze zbyt szybkim starzeniem, czy chorobami spowodowanymi agresją rodników tlenowych z pomocą przyjdą naturalne suplementy diety. Koniecznie trzeba upewnić się, że suplement diety został wyprodukowany z czystego ekologicznie materiału. Dowodem są odpowiednie certyfikaty. Najlepiej jeśli wybrany suplement diety może się pochwalić certyfikatem o nawie GAP (dobra praktyka rolnicza).


a

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Zdrowe trawienie

Zdrowe trawienie


Autor: elka 74


Dlaczego układ trawienny jest tak cenny? Co zrobić, żeby utrzymać zdrowy układ trawienny? Co zrobić , by zwiększyć spożycie błonnika i jak sie to ma do naszego samopoczucia?


Większość osób już z pewnością doświadcza problemów z trawieniem. Nasz przewód trawienny u przeciętnej dorosłej osoby ma długość około 9 metrów. Pokarm przez żołądek i jelito cienkie przechodzi średnio od 6 do 8 godzin. W naszych czasach w pożywieniu nie ma wystarczającej ilości składników odżywczych, takich jak błonnik, który jest niezbędny dla dobrego funkcjonowania układu trawiennego. Większość z nas spożywa jedynie połowę zalecanej ilości błonnika około 14 gram, zamiast 30-40 gramów.Trawienie wpływa także na inne obszary naszego zdrowia- wagę, energię, skórę i system immunologiczny. Złe trawienie to problemy z niestrawnością- zgaga, nudności,odbijanie,wzdęcia. Zdrowe trawienie jest powiązane z naszym ogólnym dobrym samopoczuciem.

Żeby utrzymać zdrowy układ trawienny, trzeba zwiększyć spożycie błonnika. Zachęcam, by codziennie spożywać co najmniej 5 porcji owoców (średnie jabłko -4 gr. błonnika) i warzyw (gotowana marchewka- 1 kubek-5 gr.),częściej używać pieczywo i produkty pełnoziarniste, płatki owsiane i otręby (1 łyżka- 7 gr. ). Przy obecnym stylu życia, może to być problem, dlatego zalecam stosowanie suplementów diety ( Błonnik i Zioła firmy Herbalife ).

Większość wrzodów spowodowana jest infekcjami bakteryjnymi w ściankach żołądka. Prawidłowo funkcjonujący układ trawienny pomaga organizmowi na lepsze wchłanianie składników odżywczych oraz eliminowanie toksyn. Stosowany regularnie błonnik, daje nam uczucie sytości na dłużej w żołądku, co poprawia skuteczność programów do kontroli wagi.


wwwodchudzanieipielegnacjaskory.blogspot.com

www.elka.studiozdrowia.com

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.