Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

poniedziałek, 25 listopada 2019

Zdrowe odżywianie, nawykiem na całe życie

Zdrowe odżywianie, nawykiem na całe życie


Autor: Sunniva


Zdrowy styl życia w ostatnim czasie stał się bardzo modnym tematem. Coraz więcej osób zaczyna dbać o swoja kondycję fizyczną oraz przestrzegać zasad prawidłowego odżywiania.


Zdrowe odżywianie nie tylko gwarantuje nam utratę zbędnych kilogramów, ale także przyczynia się do lepszego funkcjonowanie całego organizmu. Dostarczanie wraz z pożywieniem wszelkich niezbędnych składników odżywczych takich jak białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy i makroelement znacząco poprawiają kondycję naszej cery, włosów i paznokci. Jesteśmy mnie podatni na stres oraz choroby cywilizacyjne. Wprowadzenie do naszego życia prawidłowych nawyków żywieniowych nie tylko zagwarantuje nam szczupła figurę, ale także poprawy ogólną kondycję naszego organizmu oraz zapobiegnie wielu chorobom.

W naszym codziennym menu nie może zabraknąć nabiału, kasz, a także pełnoziarnistego pieczywa razowego. Ważne źródło witamin stanowią kiełki, oraz warzywa i owoce. Kiełki możemy wyhodować samodzielnie w domu kupując w sklepie odpowiednie nasionka np. rzeżuchy, słonecznika lub rzodkiewki. Składniki zawarte w nasionach uzupełniają naszą dzienną dietę w wszystkie niezbędne witaminy i makroelementy. Stanowią doskonałe źródło dobrze przyswajalnego białka. Godne polecenia są również płatki owsiane, które uzupełniają nasze menu w witaminy z głównie z grupy B. Zdrowe odżywianie z pewnością przyniesie wiele korzyści dla naszego organizmu. Nasze samopoczucie znacznie się poprawi, wzmocnimy odporność i ogólną kondycję organizmu. Będziemy mieć więcej siły i ochoty do działania, zaś nasze włosy będą silne i błyszczące. Prawidłowa dieta uchroni nas przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi takimi jak nowotwory, choroby krążeniowe.


Skuteczna dieta na www.zdrowe-odzywianie.waw.pl

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

niedziela, 17 listopada 2019

Sól, cukier i nikotyna - nieprzyjaciel dla twojego żołądka.

Sól, cukier i nikotyna - nieprzyjaciel dla twojego żołądka.


Autor: marcel


Błona śluzowa żołądka chroni go przed infekcjami. Sok żołądkowy o prawidłowym składzie ma duże zdolności bakteriobójcze, wynikające z działania kwasu solnego (a nie enzymów). Podczas gorączki zmniejsza się wydzielanie kwasu solnego.


Wysoka temperatura może spowodować skłonność do zakażeń przewodu pokarmowego. Chorobotwórcze drobnoustroje wykazują zmienną wrażliwość na kwas solny. Poza tym są one chronione przed działaniem kwasu przez masy pokarmowe i rozcieńczenie soku żołądkowego (duża ilość wypijanej wody). Nadmierne wydzielanie wolnego kwasu solnego w żołądku (nadkwasowość żołądka) jest jednym z najczęstszych objawów chorobowych żołądka. Przyczyna nadmiernego wydzielania wolnego kwasu solnego ściśle związana jest z wytworzeniem wrzodu trawiennego żołądka. Niedokwaśność soku żołądkowego, a w niektórych przypadkach brak wolnego kwasu solnego, wskazuje przede wszystkim na proces zanikowy błony śluzowej żołądka, niezależnie od tego, czy chodzi o prosty nieżyt zanikowy, czy o rozwijający się nowotwór złośliwy (rak żołądka). Trzy główne schorzenia żołądka to: nieżyt (zapalenie błony śluzowej żołądka), wrzód trawienny i rak żołądka.

Nieżyt żołądka

Pod pojęciem nieżytu rozumiemy stan zapalny, który obejmuje jego błonę śluzową. Ostre zapalenie błony śluzowej może być wynikiem działania czynników zakaźnych (bakteryjnych, wirusowych), obecności licznych toksyn, substancji chemicznych, czynników termicznych (oparzenia i oziębienia), leków oraz alkoholu. Czynniki wpływające na powstawanie lub rozwój przewlekłego nieżytu błony śluzowej to: powtarzające się nagminnie działanie czynników takich jak: alkohol, palenie tytoniu, zła dieta (przyprawy, używki), leki, wiek, uwarunkowania genetyczne, czynniki hormonalne (cukrzyca i choroby tarczycy), stany niedoborowe (niedobór żelaza, kwasu foliowego, minerałów) oraz zaburzenia motoryki żołądka (zastój treści żołądkowej, zarzucanie treści dwunastniczej). W ostrym nieżycie żołądkowym występują gwałtowne „piekące" bóle w jamie ustnej i gardle, trudności z połykaniem, ślinotok, bóle za mostkiem i w nadbrzuszu, często uporczywa czkawka. W przewlekłym zapaleniu błony śluzowej żołądka brak typowych objawów podmiotowych. Bardzo często zapalenie to przebiega bezobjawowo. Często występują objawy dyspeptyczne (uczucie pełności w nadbrzuszu, wzdęcia, spadek łaknienia, ból w nadbrzuszu środkowym), utrata masy ciała, skłonność do wolnych stolców. Do tych objawów często dołączyć się może nadmierna pobudliwość oraz zaburzenia snu. Bardzo często objawy te nasilają się po spożyciu tłustych pokarmów, kapusty, ostrych przypraw korzennych, alkoholu, w stresach i przemęczeniu.

Wrzód żołądka

Wystąpieniu wrzodu żołądka sprzyja upośledzenie bariery ochronnej śluzówki żołądka, którą stanowi wydzielany przez komórki nabłonkowe śluz. Jeżeli komórki nabłonkowe ulegają uszkodzeniu i nie wydzielają dostatecznej ilości śluzu, kwaśny sok żołądkowy, oddziałując na niechronioną błonę śluzową żołądka, powoduje powstawanie owrzodzeń i przekrwienie śluzówki. Im większy przepływ krwi, tym łatwiej dochodzi do zobojętnienia kwaśnego soku żołądkowego. I tak w wypadku nadtrawienia ściany żołądka, sięgającego poza obręb jego błony śluzowej, dochodzi do powstania wrzodu trawiennego. Może on rozwinąć się nagle np. po dużych stresach, po oparzeniach, po rozległych urazach, zwłaszcza czaszki i wtedy nosi nazwę wrzodu ostrego. Wrzód przewlekły czyli choroba wrzodowa, dotyczy uszkodzenia, które powstaje samoistnie, goi się znacznie wolniej niż wrzód ostry i po ustąpieniu ma skłonność do nawrotów. Obecnie wiedza na temat wpływu diety na chorobę wrzodową jest znacznie większa. Przez wiele lat sądzono, że głównie to, co jemy może spowodować wrzody lub pogorszyć ich stan. Pacjenci z ostrą chorobą wrzodową byli nawet czasami odżywiani doodbytniczo, by odciążyć górną część przewodu pokarmowego. To błędne przekonanie pokutuje do dziś. Panowało przekonanie, że chorzy powinni często jeść. Niektórzy pacjenci rzeczywiście lepiej się wtedy czują ale jest to sprawa indywidualna i nie dla każdego jest to korzystne. Kazano też pić duże ilości mleka. To także byt błąd, bowiem białka zawarte w mleku pobudzają wytwarzanie kwasu w żołądku i pogarszają sytuację. Zalecano, by chorzy unikali ostrych potraw. To także okazało się niesłuszne. Powstanie wrzodu zależy przede wszystkim od zdolności błony śluzowej żołądka do przeciwstawienia się żrącemu działaniu kwasu. Przy tradycyjnym leczeniu 85% wrzodów wraca w ciągu 8-12 miesięcy, a prawie wszystkie zaogniają się w ciągu 2 lat. Długo nie rozumiano, dlaczego tak się dzieje. Okazało się, że wiele infekcji związanych jest z zakażeniem bakterią Helicobacter pylorii. Pacjentom z wrzodami trawiennymi i stwierdzoną infekcją Helicobacter pylori przepisuje się zazwyczaj antybiotyki (amoksycyclinę lub tetracyclinę) bizmut i metronidazol. Ale leczenie infekcji nie wystarcza. Trzeba chronić błonę śluzową przed nadmiernym wydzielaniem drażniącego ją kwasu żołądkowego. Stosuje się wtedy blokery receptorów H2, które hamują wytwarzanie kwasu przez komórki żołądka homeprazol działa hamująco na mechanizm wytwarzania kwasu solnego), środki neutralizujące kwasy.

Nie wiadomo do tej pory, czy bakteria ta jest zaraźliwa i jaką drogą jest przenoszona. W diecie należy unikać tych produktów, które stymulują wydzielanie kwasu żołądkowego, a preferować te, które zobojętniają kwasy i zwiększają wytrzymałość warstwy wyścielającej żołądek. Chorzy na wrzody powinni unikać soli i rafinowanego cukru oraz tytoniu, który pobudza wydzielanie kwasu żołądkowego. Ryzyko wystąpienia wrzodów można zmniejszyć stosując dietę wysokobłonnikową (świeże warzywa, owoce) oraz przez zastąpienie białego pieczywa razowym, białego makaronu razowym, płatków kukurydzianych płatkami z pełnego ziarna pszenicy. Stosowanie popularnej kiedyś w szpitalach „diety wrzodowej", złożonej z dużej ilości mleka, śmietany i jaj mija się z celem. Silne środki zobojętniające kwasy i leki blokujące wytwarzanie kwasu żołądkowego skutecznie niwelują objawy wrzodów. Trzeba także zlikwidować zakażenie Helikobakter pylori, często główną przyczynę choroby. Takie postępowanie, z odpowiednim żywieniem, może skrócić czas trwania choroby i zmniejszyć częstotliwość jej nawrotów.
Do głównych powikłań wrzodu trawiennego należą: krwotok, przedziurawienie, zwężenie odźwiernika i uporczywość na leczenie zachowawcze. Wrzód trawienny jest najczęstszą (około 60%) przyczyną krwotoków z górnego odcinka przewodu pokarmowego. Może to być pierwszym objawem wrzodu, ale częściej bywa powikłaniem wrzodu przewlekłego z typowymi zaostrzeniami i nawrotami. Najniebezpieczniejszym powikłaniem wrzodu i przyczyną zejścia śmiertelnego jest przedziurawienie. Może wystąpić nagle, bez uchwytnej przyczyny, bądź pojawić się w czasie napadowego kaszlu lub wypiciu musujących płynów.

Rak żołądka

Najczęstszym nowotworem złośliwym układu pokarmowego jest rak żołądka. Jego występowanie ściśle związane jest ze sposobem żywienia, zawodem, używkami i wieloma czynnikami środowiskowymi. Pierwsze objawy chorobowe to: utrata apetytu, niechęć do mięsa, spadek wagi, bóle w dołku podsercowym, zgaga, mdłości. Badanie podmiotowe we wczesnych przypadkach jest całkowicie negatywne, łatwo więc przeoczyć postępującą chorobę. Prognoza co do raka żołądka jest zła. Od chwili postawienia rozpoznania chory na ogół nie przeżywa dwóch lat, a leczenia jest wyłącznie operacyjne.


lek.med. U.W. Urbaczkowie

www.sport-marcel.blogspot.com

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Zdrowie. Woda - niezwykłe zjawisko i tajemnicza substancja.

Zdrowie. Woda - niezwykłe zjawisko i tajemnicza substancja.


Autor: marcel


Hipokrates, ojciec medycyny, powiedział: "Nie możemy pojąć prawdy o organizmie człowieka, bez wiedzy o całości wszechrzeczy". Tym samym poznanie ciała, będącego elementem określonej struktury, jest możliwe przede wszystkim przez poznanie całości owej struktury.


Przykładowo: energia Słońca przenoszona jest na organizmy ludzi za pośrednictwem składników powietrza, gleby, wody i łańcucha żywieniowego człowieka, a w następnej kolejności przez przewód pokarmowy. Tak samo rzecz ma się z energią Księżyca. która jest przenoszona głównie przez wodę. Woda to najbardziej tajemnicza substancja w Kosmosie. Jest tak powszechna, że niemal nie zdajemy sobie sprawy z tej obecności, mimo że otacza nas ze wszystkich stron. Jest nad nami (chmury), pod nami (wody gruntowe, pokłady geotermiczne, podziemne rzeki, jeziora i strumienie), przed nami (stawy, rzeki, morza, oceany).

Ziemski glob składa się w 3/4 z wody. Takie same proporcje występują w człowieku. To najbardziej tajemnicza substancja całego naszego systemu planetarnego. W biologii uważa się ją za nośnik życia, ponieważ wszystkie reakcje związane z życiem zachodzą w środowisku wodnym. Dla laika jest to zwyczajne H20. Dla fizyka jest to nierozdzielna mieszanina trzech składników H3O, H2O, HO.

Próba ich rozdzielenia skazana jest z góry na niepowodzenie. Nikt nie potrafi wyjaśnić tak podstawowej sprawy, jak owa troistość wody, jak również, dlaczego jedna na ok. 50 milionów cząstek wody jest rozszczepialna. Najmniej zbadana jest właśnie woda, a marzą nam się loty w Kosmos. w celu poszukiwania wody na Księżycu. Pełny obrót naszego satelity wokół Ziemi trwa miesiąc gwiazdowy, tj. 27,32 dnia. Czas, w którym życie rozwinie się w łonie matki (w wodach płodowych), począwszy od zapłodnienia, aż do porodu - wynosi średnio 10 miesięcy gwiazdowych, czyli 273 dni. Cykl menstruacyjny kobiet sprzęgnięty jest z rzeczywistym rytmem astronomicznym, czyli trwa 27,32 dnia. Występuje przedziwna zgodność tego rytmu z wartością zera absolutnego, które wynosi 73,2°C. Dziwna też jest zgodność toku ziemskiego, trwającego ok. 365,25 dnia z temperaturą ciała człowieka. wynoszącą 36.6°C. Co trzy lata musimy dodać jeden dzień, a co czterysta lat musimy wyrównać rachunek, dodając kolejny. Kiedy dodamy 1 stopień Celsjusza do normalnej temperatury człowieka, otrzymamy 37,5°C. Jest to temperatura naszego wnętrza. I tylko w tej temperaturze woda ma najmniejsze ciepło właściwe i maksimum możliwości strukturalnych, z powodu niezliczonej liczby kombinacji. Im bardziej podgrzewa się wodę, tym jej zdolność przekazywania informacji maleje, a jej pamięć zostaje częściowo wymazana.

Dziwne jest to, że postać płynna wody składa się z dwóch gazów i właściwie jest to supercząsteczka, bo każda molekuła wody połączona jest z czterema molekułami, a każda z nich z następnymi czterema itd. Wszystkie ogromne cząsteczki wody składają się z czterystu mniejszych. Mają one budowę siatki, z powodu dwubiegunowości i wynikających z lego wiązań wodorowych. Ponieważ tworzą ogromną cząsteczkę, tylko dlatego rozwinęło się życie na Ziemi. Zimą podziwiamy płatki śniegu, czy kwiaty mrozu na szybie, dzięki siatkowej strukturze wody. Kiedy lód się topi i woda staje się cieplejsza, niektóre z tych długołańcuchowych cząstek wody rozpadają się na mniejsze. Życie na Ziemi to wspólnota trzech form: roślin, zwierząt i ludzi. Rośliny wytwarzają trzy substancje odżywcze, którymi odżywiają się zwierzęta i ludzie. Są to: cukier, tłuszcz i białko Z tych trzech podstawowych składników roślina wytwarza przez reakcje chemiczne wszystkie inne substancje. Aby wyprodukować cukier, tłuszcz i białko - rozkłada wodę na tlen i wodór. Człowiek i zwierzęta w przemianie materii spalają związki węgla z tlenem i wodorem, co w rezultacie daje znowu wodę. I ten obieg utrzymywany jest w ciągłym ruchu. Wracamy znów do Księżyca. bo to ciało ma wpływ na wodę na Ziemi i wszystkie substancje płynne zawierające wodę. Gdyby go nie było, niemożliwe byłoby życie na Ziemi. Nie byłoby przypływów i odpływów w oceanach, a wszystkie wody byłyby tylko wielkim bajorem. Te zadziwiające rytmy Księżyca odczuwamy na sobie. Na przykład, około godziny 11 rano odczuwamy nieznaczny fizjologiczny wzrost ciśnienia krwi, który nie ma nic wspólnego z chorobą nadciśnieniową. Dotyczy to osób zdrowych. Natomiast u chorych, ataki serca, zakrzepy, wylewy krwi do mózgu, występują najczęściej od rana do godziny 12. Najłatwiej oddycha nam się w południe, a najtrudniej w nocy, stąd częstsze nocne ataki u astmatyków. Wieczorem może nastąpić fizjologiczny, nieznaczny wzrost temperatury ciała, który nie świadczy jeszcze o chorobie. Natomiast poranne podwyższenie temperatury powinno nas zaniepokoić. Stany depresyjne nasilają się o świcie, ponieważ przypływy i odpływy następują średnio w odstępach dwunastogodzinnych.

Podobne fale przypływów i odpływów tworzą się w środowiskach płynnych u wszystkich organizmów żywych. To przez wodę, która jest nośnikiem informacji, toczą się wszystkie procesy na Ziemi i w nas. Dlatego tak powinniśmy dbać o czystość tej zewnętrznej, bo dostarczona do organizmu, uruchamia różne procesy wewnętrzne. W dzisiejszych czasach najczęściej bywa ona bardzo zanieczyszczona, zawiera w sobie wysokie ilości azotanów i azotynów, które są prekursorami nitrozoamin, szczególnie groźnych czynników rakotwórczych. Natomiast Hunzowie mają najlepszą wodę na świecie, ponieważ zawiera wszystkie dobre składniki, jakie powinny się w niej znajdować, nie mając jednocześnie żadnych szkodliwych substancji. Woda, którą piją ze strumień, zawiera szczególnie dużo srebra w jonowej i koloidalnej postaci. Srebro oczyszcza wodę, wzmacnia odporność organizmu, jest w tej formie bezpieczne dla zdrowia, działa przeciwzapalnie, wspomaga rozwój komórek, niszczy grzyby i pleśnie, zabija ok. 650 patogenów, działa jak antybiotyk. W Europie przez ostatnie 100 lat poziom srebra w glebie obniżył się aż o 85%! Chlorowana i fluorowana „kranówka" przyczynia się do raka jelita, białaczki, anemii. zaburzeń akcji serca, różnego rodzaju dermatoz, marskości wątroby, nieżytu żołądka oraz przeróżnych nowotworów układu moczowo-płciowego. Arsen i DDT zawarte w wodzie z kranu, powodują raka wątroby, nerek. Detergenty - raka kory nadnerczy. Aluminium przyczynia się do choroby Alzheimera. W ten sposób rzekome dobrodziejstwa cywilizacji powodują degenerację całego środowiska zewnętrznego, co ma kolosalny wpływ na środowisko wewnętrzne człowieka. Skoro woda stanowi większość naszego organizmu, powinniśmy zadbać, by mieć kontakt tylko z czystą i wartościową wodą.


www.sport-marcel.blogspot.com

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Dlaczego warto pić wodę – a co ważniejsze, jaką?

Dlaczego warto pić wodę – a co ważniejsze, jaką?


Autor: Przemysław Rozmarynowski


Pewnie, odpowiadasz sobie zimną! Według starego słowiańskiego przysłowia zimna woda… Tak, masz racje :) Tylko która woda jest zdrowa i czy to jaka wodę pijemy ma w ogóle znaczenie?


Odpowiedź wydaje się oczywista, a zatem źródlana, mineralna, czy może kranówka ? Na te pytania postaram się dzisiaj odpowiedzieć.

Zapewne wiesz już ,że woda jest niezbędnym składnikiem codziennej diety. Wg. Instytut Żywności i Żywienia kobieta powinna przyjmować ok. 2,7 L wody na dobę, mężczyzna 3,7 L. Zapotrzebowanie to zwiększa się w przypadku osób uprawiających sport.

W Polsce, rocznie wypijamy około 2,3 miliarda litrów wody butelkowanej. Dlaczego jednak mimo ,że pijemy coraz więcej wody, tak mało o niej wiemy? Dlaczego, zamiast pić wodę wartościową, sięgamy po tę mniej przydatną dla zdrowia?

Ok, na początku warto abyś wiedział , że wody butelkowane dzielimy na 3 główne kategorie:

-wody naturalne źródlane
-wody naturalne stołowe
-wody mineralne naturalne

Woda źródlana
Jest to woda podziemna, pierwotnie czysta pod względem chemicznym i mikrobiologicznym. Dzięki odpowiednim zabiegom reklamowym mylona jest z wodami mineralnymi. Faktycznie jednak jej mineralizacja wynosi mniej niż 500 mg/ litr.
Wodę źródlaną należy pić w niewielkich ilościach, ponieważ zamiast dostarczyć nam odpowiednich minerałów, może je ona wręcz wypłukać z naszego organizmu.

Woda stołowa – mineralizowana
Najprościej mówiąc jest to woda otrzymywana z połączenia wody źródlanej z wodą mineralną lub solami mineralnymi. Pije się ją głównie w celach profilaktyczno zdrowotnych. Standardem jest to że posiadają one magnez i wapń, a nie posiadają wodorowęglanów.

Woda mineralna
Jest to woda o mineralizacji powyżej 1000 mg/l. Jest to najlepszy rodzaj wody bowiem zawiera znaczne ilości składników mineralnych. Picie jej uzupełnia niedobory tych składników w organizmie człowieka. W tym momencie warto uświadomić sobie ważną rzecz. Mleko pijemy żeby dostarczyć sobie wapnia, wodę powinniśmy pic po to żeby dostarczyć minerałów.

Wodę mineralną można podzielić ze względu na jej stopień mineralizacji.

Wody średnio zmineralizowane - od 500 do 1500 mg/l. Woda ta jest głównie przeznaczona dla osób ciężko pracujących, uprawiających sport. Picie jej jest wskazane w trakcie upałów.
Nie polecana dla małych dzieci i ludzi z chorobami nerek.

Wody wysoko zmineralizowane – powyżej 1500 mg/l. W wodach butelkowanych zazwyczaj do 4000 mg/l. Zastosowanie podobnie jak przy wodzie średnio zmineralizowanej. Wskazana jest dodatkowo dla ludzi z niedokwaśnością soków żołądkowych i schorzeniami układu oddechowego.

Kranówka
W tym przypadku bardzo trudno jest udzielić jednoznacznej odpowiedzi. Jedni uważają ,że kranówka nie wiele różni się od wody źródlanej i pijają ją bez żadnego problemu, inni natomiast ,że jest ona kompletnie nie zdatna do picia. Cóż, prawda jest taka ,że wszystko zależy od jakości wody jaka jest dostarczana do twojego domu. Natomiast, średnia ilość składników mineralnych w wodzie kranowej wynosi około 300mg/l. Z ostatnio przeprowadzonych badań przez naukowców z Politechniki Łódzkiej wynika ,że Łódzka kranówka ma więcej minerałów niż przeciętna woda źródlana którą często kupujemy za nie małe pieniądze. Ostateczny wybór należy jednak do Ciebie.

Przemysław Rozmarynowski


Twórca i autor bloga www.Fitpolska.pl | o Zdrowym i Aktywnym Stylu Życia | fitness, wellness, dietetyka

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Prawidłowe zasady zdrowego odżywiania

Prawidłowe zasady zdrowego odżywiania.


Autor: marcel


Żaden sposób zdrowego odżywiania nie jest pozbawiony wad i dlatego ideałem byłoby jeść to, co najlepsze dla naszego organizmu. Niestety w ciągu życia zatracamy umiejętności określania w pożywieniu tego, co jest dla nas dobre, a więc jedni jedzą, żeby żyć, drudzy żyją, żeby jeść.


Każda jednostka może zdobyć środki wystarczające do zaspokojenia rzeczywistego głodu, ale w sensie psychicznym może mieć poczucie, że w tym systemie społecznym, gospodarczym, nie stać jej na zaspokajanie różnych potrzeb. Potrzeby uznania, prestiżu, posiadania, rozwijają się i odbiegają bardzo od rzeczywistych. Człowiek głodny ma najmniejsze wymagania, a potrzeba jedzenia, zrodzona z podniety psychicznej, wymaga wyrafinowanych potraw. Sytuacja rodzi zapotrzebowanie na zjedzenie wyszukanych potraw w odpowiednich lokalach, gdzie właściwie nie idzie się jeść, ale zademonstrować swoją pozycję. Ci którzy wyrwali się z kieratu presji opinii publicznej oraz wzorców lansowanych przez media i przestali krytykować te produkty, które mają rzeczywistą wartość i są łatwe do zdobycia (owoce, warzywa, kasze), będą zdrowsi od pozostałych. Im taniej tym lepiej: im bardziej wyszukane potrawy, tym gorzej dla naszego zdrowia. Złe odżywianie prowadzą prawdziwi biedacy i ludzie bardzo zamożni, bo im nie wypada zamawiać prostych dań a wzory do naśladowania powinniśmy czerpać ze społeczności zdrowych i długowiecznych a nie modnych które zaspokajają potrzeby powierzchniowe, związane z głodem sytuacyjnym czy prestiżem. W mediach nie zobaczymy jak lansuje się potrawę z płatków owsianych, dlatego że to jest nieatrakcyjne medialnie a wystarczyłoby wziąć trzy łyżeczki płatków, zalać wodą, dodać do tego łyżeczkę masła, szczyptę soli i gotowe danie nadaje się do jedzenia. Dlatego audycje telewizyjne poświęcone jedzeniu muszą trwać dłużej. Im więcej się miele, miażdży, sieka, tłucze, smaży (w tym duża ilość przyrządów pomocniczych), tym atrakcyjniejsze to jest według mediów. Tymczasem natura wyposażyła nas w naturalne wspaniałe urządzenie do obróbki pokarmu w postaci jamy ustnej. Lecz widok żującego człowieka nie jest zbyt atrakcyjny medialnie. Naoglądamy się a w efekcie a i tak z braku czasu - kupimy zupkę w proszku dolejemy wody i obiad gotowy a smakuje jak domowy.

Na początek trochę zasad prawidłowego odżywiania:

- nie wolno jeść owoców na deser, tylko przed posiłkiem;

- nie należy popijać w trakcie posiłku (żeby nie rozcieńczać soków trawiennych);

- po ciepłym posiłku, szczególnie tłustym nie wolno pić zimnych płynów albo jeść lodów;

- nie "pojadać" między posiłkami;

- nie wolno łączyć owoców z produktami mlecznymi;

- napoje wolno pić pół godziny przed posiłkiem, lub pół godziny po;

- nie spożywać owoców cytrusowych w mroźne dni ponieważ wychładzają organizm;

- dokładnie przeżuwać, tak by jedzenie zamieniło się w postać płynnej papki;

- nie bać się tłuszczu (chyba, że lekarz zaleci inaczej);

- nie wstydzić się odmówić jedzenia, które nie służy zdrowiu człowieka;

- to, co jest dobre i lekkostrawne w postaci surowej, nie powinno być przerabiane przez gotowanie lub smażenie (dopuszczalne jest tylko lekko opiekane);

- pić maleńkimi łyczkami, powoli;

- dań białkowych nie łączyć z sałatkami zakwaszonymi;

- dań skrobiowych nie zakwaszać;

- nie powinno być w posiłku więcej niż cztery produkty, nawet z tej samej grupy;

- białka należy łączyć z następującymi warzywami: burak, marchew, seler, rzodkiewka, ogórek, brukselka, kapusta, kalarepa, brukiew;

- skrobię należy łączyć z następującymi warzywami: fasolka szparagowa, szparagi, kalafior, zielona sałata, szpinak, cebula, papryka, cykoria, pietruszka;

- nieprzestrzeganie kolejności, ilości, jakości, proporcji, likwiduje harmonie w organizmie, powoduje dolegliwości, zwane później chorobami;

Ważne zestawy i połączenia.

Owoce jemy zawsze przed posiłkiem. Dopuszczalne łączenie owoców:

- kwaśne: (grapefruity, cytryny, pomarańcze, ananasy, jeżyny, wiśnie) łączyć ze średnio kwaśnymi (poziomki, jabłka, truskawki, figi, winogrona, śliwki), gruszki, brzoskwinie, czarne jagody, czereśnie, maliny, morele, można łączyć z bananami, daktylami, figami lub rodzynkami, niedopuszczalne jest łączenie owoców kwaśnych ze słodkimi;

Ciężkostrawne połączenia:

- skrobia z białkiem, tłuszczem i owocami; owoce z białkiem i zielonymi warzywami; żeby nie zakwasić organizmu, należy stosować produkty alkalizujące do zakwaszających w stosunku 3:1;

Pokarmy alkalizujące:

- wszystkie warzywa i owoce (łącznie z cytryną), w szczególności: ziemniaki, marchew, sałata, buraki;

Pokarmy zakwaszające:

- białka (oprócz baraniny), wszystkie rodzaje pieczywa, groch, fasole, kasze, mak, orzechy laskowe, ryż, soczewica, soja, sery białe i żólte, śmietana, twaróg, cukry, wszystkie tłuszcze, płatki owsiane. Określone produkty są najlepiej przyswajalne i wykorzystywane przez organizm w określonych porach dnia;

Produkty dnia (7.30 - 19.30):

- buraki, fasola szparagowa, groszek zielony, kapusta czerwona,kukurydza, marchew, papryka, sałata, seler, soczewica, szczaw, szpinak, ananas, brzoskwinie, czereśnie, cytryny, jagody, daktyle, jeżyny, kiwi, maliny, morele, nektarynki, pomidory, porzeczki, śliwki, truskawki, winogrona, wiśnie, olej kukurydziany, olej słonecznikowy, czosnek, liść laurowy;

Produkty nocy (19:30 - 21:30):

- bakłażany, botwina, bób, cukinia, dynia, fasola, grzyby, kalafior,brukselka, kapusta, ogórki, pory, rzodkiewka, soja, szparagi,ziemniaki, arbuz, awokado, banany, gruszki, jabłka, melony,migdały, oliwki, orzechy, olej arachidowy, oliwka z oliwek, olej sezamowy, olej sojowy, cebula, korniszony, sól, jajka, produkty mleczne, wszystkie ryby;

Czas trawienia:

- skrobia 2 - 3 godz., białko 4 - 6 godz., tłuszcz 6 - 10 godz., pokarm mieszany wegetariański - 24 godz., mleko pasteryzowane 12-48 godz., jarzyny gotowane 10 - 12 godz., jarzyny surowe 3 - 6 godz., owoce gotowane 2 - 12 godz., świeży sok owocowy lub jarzynowy - 20 min., pokarm mieszany, nie wegetariański 1 - 5 dni;

Zestawy dopuszczalne:

- skrobia + tłuszcz, warzywa + inne warzywa, warzywa + skrobia, warzywa + białko, warzywa + tłuszcz, owoce + owoce (ale o tym samym stopniu kwaśności);

Zestawy niedopuszczalne:

- białko + skrobia, białko + cukier, białko + kwaśne owoce, warzywa + owoce, warzywa + cukier, łuszcz + białko, skrobia + owoce, owoce + cukier;

Warto pamiętać !

Stresy, złe nawyki żywieniowe (nałogi), modne diety, powodują stałe niedobory, rozregulowanie naturalnego instynktu, w efekcie czego, paradoksalnie, najbardziej smakuje nam to co najbardziej szkodzi więc warto to zmienić na wyżej wymienione połączenia i zestawy.


www.sport-marcel.blogspot.com

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.