Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

poniedziałek, 25 listopada 2019

Spirulina - alga morska o niezwykłych właściwościach

Spirulina - alga morska o niezwykłych właściwościach


Autor: supermat


Czy słyszałeś już o sensacyjnych doniesieniach o zbawiennym wpływie spiruliny na organizm ludzki? Jeśli nie, to zapraszam do przeczytania poniższego artykułu i zapoznania się z badaniami nad tą niezwykłą algą oraz o jej wpływie na zdrowie człowieka.


"Obiecujące" korzyści zdrowotne spiruliny, stosowanej jako suplement diety i żywności, z uwagi na jej właściwości przeciwutleniające, powinny wspierać dalsze badania - mówią najnowsze doniesienia prasowe. Potencjalne korzyści wynikające ze spożywania spiruliny, które obejmują obszar układu immunologicznego, choroby układu krążenia, i potencjalne działanie anty-nowotworowe, powinny również zachęcić do suplementacji diety, zgodnie z artykułem opublikowanym w czasopiśmie Nutra Foods.
Tytułowy artykuł pt. "Potencjalne korzyści zdrowotne algi spiruliny, przegląd istniejącej literatury", został napisany przez Boba Capelli, wiceprezesa ds. sprzedaży i marketingu firmy Cyanotech, która produkuje i sprzedaje spirulinę i Geralda Cysewski, dyrektora tejże firmy ds. badań.

Obszary badań wpływu spiruliny na organizm ludzki:
Po zapoznaniu się z badaniami, patrząc na korzyści dla zdrowia z uwagi na użycie produktów wykonanych z alg, autorzy stwierdzili, że: "Spirulina wykazuje silne działanie stymulujące układ odpornościowy (i) ....posiada działanie anty-wirusowe przed różnymi grupami szkodliwych wirusów. "
Spirulina zdaje się także posiadać "obiecujące ... właściwości jako suplement diety pomagający w prewencji oraz leczeniu nowotworów" i "... daleko idącą w zakresie układu sercowo-naczyniowego poprawę profilu lipidowego krwi, profilaktyce miażdżycy i kontroli nadciśnienia tętniczego."
U ludzi, spirulina wspomaga efekty immuno-stymulacyjne poprzez zwiększenie odporności na infekcje, poprawienie zdolności do hemopoezy (procesu, w którym powstają nowe komórki krwi) oraz stymuluje produkcję przeciwciał i cytokin.
Anty-wirusowe właściwości Spiruliny odnotowano zarówno w prostych ekstraktach wodnych jak i w postaci suszonej. Autorzy doszli do wniosku, że anty-wirusowe właściwości algi pochodzą zarówno z polisacharydów, jak i innych komponentów.

W zakresie profilaktyki raka, autorzy uznali brak dostatecznej ilości ludzi z badaniami klinicznymi, jednak w przypadku badań wykorzystujących w tym celu zwierzęta zwrócono uwagę na liczne doniesienia wskazujące, że spirulina może zapobiegać potencjalnej rakotwórczości i wspomagać proces zmniejszania się guzów.
Korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy spiruliny został natomiast opisany w wielu pracach, zgodnie z omawianym wywiadem. Recenzja opublikowana w 2009 roku odnotowała kilka doniesień sugerujących, że spirulina może mieć korzystny wpływ w profilaktyce chorób układu krążenia. Wykazano ponadto, że w wyniku doustnego przyjmowania Spiruliny ulega zmniejszeniu ciśnienie krwi i stężenie lipidów w osoczu, zwłaszcza triacylogliceroli i lipoprotein o niskiej gęstości cholesterolu.

Dalsze badania nad potencjałem spiruliny i jej pigmentem - C-fikocyjaniną, wpływającymi na wyżej opisane cztery obszary, dają nadzieję na odkrycie dodatkowych właściwości użytecznych w medycynie, zwrócili uwagę autorzy.
Naukowcy dokonali przeglądu serii publikacji badań, z których większość pojawiła się w ciągu ostatnich 10 lat.
W wielu badaniach sprawdzano właściwości czystej biomasy, ale niektóre również uwzględniają testy na ekstraktach oraz wyizolowanych składnikach bioaktywnych: głównie C-fikocyjaniny, niebiesko-zielonego barwnika obecnego jedynie w spirulinie i innych gatunkach algi niebiesko-zielonej.
Badania nad korzyściami zdrowotnymi tej jednokomórkowej, niebiesko-zielonej algi rozpoczęły się w roku 1970 i przyspieszyły w ciągu ostatnich 10 lat.


Dowiedz się więcej o suplementach: spirulina w naszym sklepie internetowym

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Skuteczne oczyszczanie jelit z toksyn

Skuteczne oczyszczanie jelit z toksyn


Autor: Basia Nowak


Od wielu lat zmagasz się z trądzikiem, nieprzyjemnym zapachem czy cellulitem? Stosujesz diety odchudzające, a wciąż nie widać efektów A może masz zaparcia? Nie wiesz, co jest przyczyną Twoich chorób? Najwyższy czas, by poznać klucz do zdrowia, a tym samym do pięknej sylwetki, nieskazitelnej cery i lepszego samopoczucia.


Zalegające w naszym organizmie toksyny są źródłem złego samopoczucia, problemów ze zdrowiem jak i wielu chorób.
Dlatego też oczyszczanie jelit powinno wejść nam w nawyk i być kolejnym etapem w dbaniu o zdrowie.
W dzisiejszych czasach nie wystarczy stosować kosmetyki, chodzić raz na jakiś czas na siłownię czy ograniczać jedzenie, by zachować piękną sylwetkę i nieskazitelną cerę. Kluczowym jest właśnie oczyszczanie jelit.
Wiele osób nie wie, jak ważne jest oczyszczanie jelit. W jelicie grubym dorosłego człowieka może zalegać do 15 kg tzw. kamieni kałowych, czyli niestrawionego pokarmu. Problem polega na tym, że niestrawiony pokarm jest toksyczny i może zatruwać nasz organizm. W przypadku, gdy jelito grube jest zapełnione takimi kamieniami kałowymi, a zdarza się tak u większości osób po 50. roku życia, pozostałe, szalenie ważne do normalnego funkcjonowania organizmu, narządy zaczynają szwankować. I tak wątroba odmawia posłuszeństwa, nerki czy też płuca. Nasza cera jest koloru ziemistego i bez blasku. Nierzadko też w takim przypadku pojawia się cellulit, z którym kobiety zmagają się latami stosując różne kremy, zupełnie nie wiedząc, iż przyczyną jego powstania są właśnie zanieczyszczone jelita i tylko oczyszczanie jelit – często z pomocą kremów antycellulitowych - może przynieść wymarzony efekt.

To, czy nasze jelita są zanieczyszczone często widać „gołym okiem”. W momencie, kiedy rozpoczynamy kurację oczyszczania jelit, może wystąpić seria niechcianych działań niepożądanych, takich jak wypryski na skórze, wysypka, ropiejące oczy (a nawet pępek) czy też bóle głowy. Wszystkie są związane z tym, jak bardzo zanieczyszczone były jelita. Im bardziej, tym skutki oczyszczania będą większe, na szczęście nie będzie to trwało wiecznie – tylko do momentu oczyszczenia się z zalegających toksyn.

Oczyszczanie jelit jest dość istotnym elementem, kiedy chcemy mieć ładną, pełną blasku i zadbaną cerę. I nie wystarczą tu żadne szalenie drogie i magiczne toniki, kremy czy płyny do demakijażu. Jeżeli tylko w naszych jelitach zalegają toksyny, nigdy nie osiągniemy wymarzonego efektu.

W związku z tym należy pamiętać o oczyszczaniu jelit raz na jakiś czas. Jeżeli nigdy wcześniej nie oczyszczaliśmy jelit, należy zacząć kurację oczyszczającą jelita stopniowo, żeby przyzwyczaić organizm do następujących w nim zmian. Organizm oczyszczamy przez dwa miesiące, po czym robimy przerwę na miesiąc. Po miesiącu znów oczyszczamy i po kolejnych dwóch miesiącach przerwa. Później można ograniczyć oczyszczanie jelit nawet do dwóch razy w roku, a potem wystarczy robić je raz do roku. Ważnym jest, by pamiętać o tym i nie zaprzestać stosowania tej kuracji po pierwszym miesiącu. Tak jak w każdym leczeniu chorób czy też przy odchudzaniu najważniejsza jest systematyka.

Oczyszczanie jelit jest istotnym elementem naszego zdrowia. Pamiętając o tym zapewniamy sobie zdrowie, które w dzisiejszych czasach jest na wagę złota.



Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Kiełki - pokarm życia i eliksir młodości

Kiełki - pokarm życia i eliksir młodości


Autor: benita


Kiełki uznawane są za pokarm życia, lek na wiele dolegliwości oraz eliksir młodości. Właśnie z uwagi na zdrowie powinniśmy codziennie zjadać choć trochę kiełków.


Kiełkujące ziarna i same kiełki to skarbnica witamin A, B, C, E, H, K i PP. Do tego mnóstwo makro i mikro elementów: żelazo, wapń, magnez, sód, miedź, jod, potas, mangan i cynk oraz czyszczący jelita błonnik, białka, węglowodany i kwasy tłuszczowe.

DOMOWA HODOWLA


Kiełki pszenicy: wsypać na sitko pszenicę i ułożyć je na szklance wypełnioną wodą tak, by jej dotykały. Zmieniać wodę raz dziennie. Po pięciu dniach można zbierać plon.
Kiełki rzeżuchy, siemienia lnianego i rzodkiewki: połóż na spodku kawałek ligniny, zwilż ją i rozsyp na niej nasiona. Raz dziennie spryskaj je wodą. Dbaj, by podłoże nie wyschło. Po pięciu dniach pojawią się pędy.
Kiełki fasoli, soi, lucerny, grochu, słonecznika, soczewicy i prosa: namoczyć nasiona przez 12 godzin, odsączyć i nakryć gazą. Wzrastające pędy zraszać wodą letnią około pięć razy dziennie.
Na długowieczność ma wpływ wiele czynników, lecz nie ulega wątpliwości, że zaliczyć można także jedzenie kiełków.

OMLET Z KIEŁKAMI
Dwa jajka, dwie łyżki kiełków zbożowych, łyżkę śmietany, łyżkę masła, sól i pieprz do smaku.
Oddziel żółtka od białek, żółtka wymieszaj ze śmietaną, przypraw solą i pieprzem, jak kto lubi. Białka ubij na sztywną pianę, wyłóż ją na żółtka. Dodaj kiełki, delikatnie wymieszaj. Rozpuść masło na patelni, wlej masę, smaż na maleńkim ogniu, aż spód się zarumieni. Gotowy omlet zsuń na talerz. Podawaj gorący z dżemem lub pomidorami, zielonym groszkiem lub szpinakiem.
SMACZNEGO.


benita

Trzecia część życiodajnych drzew pojawi się wkrótce na moim blogu www.ogrody-ziola.blogspot.com

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Poznaj szokujący sekret dotyczący spożywania tłuszczów. Część II

Poznaj szokujący sekret dotyczący spożywania tłuszczów. Część II


Autor: Barbara Janina Łukowiak


Czy wszystkie tłuszcze są takie same? Od razu odpowiem Ci, że tak nie jest. Czy wiesz, że istnieją tłuszcze, które sieją spustoszenie w Twoim organizmie po ich spożyciu i takie, które przyczyniają się do wzmocnienia Twojej formy?


Przeciętna osoba najczęściej ma bardzo powierzchowną wiedzę na temat tłuszczów i zapytana co o nich sądzi może powiedzieć:

Tłuszcz, to tłuszcz. Powinno się go spożywać jak najmniej i bardzo ostrożnie. Tłuszcz kojarzy mi się z tłuszczem zwierzęcym, słoniną, sadłem, smalcem, może też z masłem.

A potem z dumą może dodać:

Ja zjadam tłuszcze roślinne w postaci margaryn, czy olejów. Nie jem masła. Dbam o swój cholesterol.

Hm. Ta osoba naprawdę stara się dbać o siebie i ma na uwadze swoje zdrowie. Ale popełnia nieświadomie jeden ogromny błąd. Karmi swoje ciało czymś, co jest sztucznym tłuszczem. Zdobycze najświeższej technologii - nienaturalne tłuszcze, nazywane są, tłuszczami trans. Tłuszczów tych nasz organizm nie zna i nie potrafi z nich należycie korzystać! Różnią się one od naturalnych tłuszczów budową chemiczną. Są one sztucznie utwardzalne.

Teraz powiem Ci coś, co może Cię naprawdę zaskoczyć.To właśnie wszelkie tłuszcze, wyprodukowane dzięki „zdobyczom” technologii współczesnej, przyczyniają się rzeczywiście do tego, że przybierasz na wadze!

Co robią dla nas Tłuszcze Trans?

1. Spowalniają proces trawienia poprzez zmniejszenie wydzielania kwasu solnego w żołądku.

2. Przyczyniają się do niestrawności i złego wchłaniania składników odżywczych.

3. Zakłócają przemianę zdrowych tłuszczów w niezbędne organizmowi hormony i substancje o działaniu powlekającym.

4. Mogą także osłabiać układ immunologiczny, a kwasy wielonienasycone sztucznie wytworzone, jak wykazały doświadczenia na zwierzętach, mają wpływ na powstanie raka.

Niezdrowe tłuszcze trans to:

* wszelkie margaryny oraz masła roślinne i margaryny do smarowania,

* tłuszcze o cząsteczce uszkodzonej działaniem wysokiej temperatury np. smażone. Smażenie w głębokim tłuszczu jest o wiele gorsze niż dwuminutowe, szybkie smażenie, po którym dodawana jest woda, sos, a patelnia zostaje przykryta pokrywką. Gotowanie, grilowanie, pieczenie są lepsze niż jakakolwiek forma smażenia,

* niezdrowe są również tłuszcze poddane rafinowaniu - czyli poddane chemicznej obróbce w celu zmiany naturalnego koloru, smaku i aromatu. Należą do nich przede wszystkim różne oleje. Oleje rafinowane i utwardzane pozbawiane są naturalnych przeciwutleniaczy, jak B – karotenu, czy witaminy E, które zapobiegają utlenieniu się tych olejów. Dlatego bardzo ważne jest byśmy kupowali oleje wyłącznie tłoczone na zimno. Wytłaczanie oleju na zimno zapobiega uszkodzeniu niezbędnych kwasów tłuszczowych przez wysoką temperaturę w czasie produkcji.

Myślę, że na dzisiaj już wystarczy. Proszę przemyśl to, o czym Ci powiedziałam w dzisiejszym artykule. W następnym wyjawię Ci sekret, które tłuszcze są zdrowe a wręcz nieodzowne dla naszego organizmu i które mogą pomóc Ci przyśpieszyć spalanie kalorii.

Pozdrawiam

Barbara Łukowiak


"Jak schudnac przy pomocy medytacji odchudzajacej" - Przekonaj się czy dzięki medytacji Ty tez możesz schudnać. Skorzystaj z zupełnie darmowego kursu i zapisz sie Tutaj: http://www.wszystkodlaciebie.pl/zaproszenia/medytacjaminikurs/

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Wędliny tradycyjne jako element zdrowego odżywiania

Wędliny tradycyjne jako element zdrowego odżywiania


Autor: Anna Rosińska


Coraz częściej kupując wędliny zastanawiamy się, czy aby to, co kupimy, będzie zjadliwe, a przede wszystkim, czy będzie zdrowe. Prawdą jest, że na rynku możemy kupić wiele apetycznie i zdrowo wyglądających wędlin, ale czy wiemy również jak mogą być szkodliwe dla naszego organizmu?


Obecnie na rynku możemy zaobserwować rosnącą popularność wędlin tradycyjnych. Teraz już prawie co drugi zakład przetwórstwa mięsnego posiada w swojej ofercie szeroką gamę tradycyjnych wyrobów, które wypychają z rynku inne produkty. Jest to spowo dowane o oczywiście faktem, iż konsumenci zaczynają zauważać różnice w oferowanych przez producentów wędlinach, które to niekie dy - a właściwie coraz częściej- mają charakter chemiczny.

Prawdziwe tradycyjne wyroby to produkty bez dodatków mięsozastępczych m.in.: bez glutaminianu sodu, który znany jest jako wzmacniacz smaku i zapachu. To substancja, która spożywana w nadmiarze przyczynia się m.in. do wzrostu ciśnienia tętniczego krwi, zawrotów głowy, palpitacji serca, jak i również uczucia niepokoju.

Warto zauważyć, iż wędliny tradycyjne produkowane są z wykorzystaniem metod stosowanych od wielu lat. Ich niepowtarzalny wygląd, smak i aromat to zasługa szczególnego pietyzmu w wyborze surowca, przypraw i innych składników. Wędliny tradycyjne wytwarzane są w oparciu o tradycyjną i oryginalną recepturę, a co najważniejsze produkty te nie zawierają glutaminianu sodu, a więc są zdrowsze dla naszego organizmu.

Podsumowując, warto wspomnieć, jaka jest odpowiedź na pytanie postawione na samym początku artykułu?Zdaniem coraz większej ilości osób, zdajemy sobie sprawę z tego, jak niezdrowa może być dla nas chemia i coraz częściej sięgamy po wyroby bez ulepszaczy i konserwantów.


Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.