Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

wtorek, 24 marca 2020

O oczyszczaniu organizmu

O oczyszczaniu organizmu


Autor: Krystyna Kot


Oczyszczanie organizmu to proces, którego potrzebuje każdy z nas, nawet jeśli sobie tego nie uświadamiamy. Żyjemy w pospiechu, traktując nasz żołądek jak śmietnik, a to duży błąd.


Po co nam oczyszczanie?

O zbawiennym działaniu oczyszczania organizmu powiedziano już wiele. Zbierzmy więc podstawowe dobrodziejstwa do kupy. Tak więc oczyszczanie organizmu pozwalana nam odciążyć wątrobę, która często nie radzi sobie z nadmiarem toksyn dostarczanych organizmowi. Pozwala także zwalczyć bezsenność, zmęczenie i apatię. Poprawia wygląd skóry, a więc polepsza też nasze samopoczucie.

Podstawowe zasady prawidłowego oczyszczania

Na czym w praktyce polega prawidłowe oczyszczanie organizmu? Dietetycy formułują na ten temat kilka podstawowych zasad. Po pierwsze, dzień warto rozpocząć od wypicia owocowego koktajlu. Po drugie, warto pamiętać, by nasz dzień nie składał się z chwil wielkiego obżarstwa, ale aby posiłki były spożywane regularnie co kilka godzin. Najlepiej niech ich będzie pięć. A na wieczór nie zostawiajmy tłustego jedzenia (bądź w ogóle z niego zrezygnujmy), lecz postawmy na coś lekkiego, na przykład na sałatkę warzywną. Nie zaniedbujmy też spożywania wody i napojów. Nasz organizm potrzebuje ich dziennie w ilości przynajmniej dwóch litrów. Pomagają one pozbyć się szkodliwych toksyn z naszego ciała. Kolejna zasada oczyszczania organizmu mówi o unikaniu produktów, które przeszkadzają w szybkim usuwaniu zbędnych produktów przemiany materii. To znaczy, że powinniśmy unikać spożywania nadmiaru kawy, herbaty, a także nie przesadzać z solą.

Rodzaje diet oczyszczających

Zanim przejdziemy na dietę oczyszczającą, powinniśmy sobie zdawać sprawę, że jest ona przeznaczona dla osób zdrowych, a więc dla pewności powinniśmy przed jej podjęciem profilaktycznie się przebadać, robiąc badania krwi i moczu. Na dietę oczyszczającą nie powinny się decydować kobiety w ciąży, ani kobiety karmiące. Istnieje wiele rodzajów diet oczyszczających. Od jednodniowych, przez kilkudniowe, aż po wielomiesięczne. Diety oczyszczające możemy też podzielić w oparciu o składnik wiodący, tak więc mamy między innymi diety sokowe, diety owocowo-warzywne czy diety koktajlowe. Wybór można skonsultować z dietetykiem, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by kierować się poczuciem naszego indywidualnego smaku. Grunt to być konsekwentnym i przestrzegać zasad.


oczyszczanie organizmu z toksyn

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Dieta przy refluksie

Dieta przy refluksie


Autor: kasienieczka1984


Jeżeli chcesz pozbyć się uciążliwych objawów refluksu warto pomyśleć o zastosowaniu odpowiedniej diety.


Przydatne rady dla osób cierpiących na refluks

  • Osoby z chorobą refleksową powinny jeść pięć mniejszych posiłków w ciągu dnia w równych odstępach czasu.
  • Pierwszy posiłek powinien być zjadany w ciągu pierwszej godziny po wstaniu z łóżka a ostatni trzy godziny przed snem.
  • Osoba z refluksem nie powinna objadać się zwłaszcza wieczorem bo to prowadzi do zwiększonego wydzielania soków żołądkowych i nie właściwą pracę mięśni zwieraczy przełyku.
  • Nie wskazane jest smażenie. Staraj się raczej gotować, dusić, piec niż smażyć.
  • Postaraj się, aby w Twojej diecie znalazły się ryby, warzywa i owoce, nabiał.
  • Unikaj tłustych mięs i wędlin. Nie wskazana jest szczególnie wieprzowina, mięso z gęsi, kaczki, golonka i żeberka.
  • Warto unikać takich wędlin jak salceson, salami oraz boczek. Najzdrowsze są wędliny chude, drobiowe.
  • Pij jak najwięcej. Wskazane jest około półtora litra wody w ciągu dnia. Zdrowe też są soki owocowe i warzywne. Nie wskazane są soki pomarańczowe i z cytryny, ponieważ one mogą zwiększać poczucie zgagi, nasilać dolegliwości związane z refluksem..
  • Nie wskazana jest do picia kawa, mocna herbata, alkohol.
  • Nie stosuj ostrych przypraw, chili carry.
  • Niekorzystnie na objawy choroby refluksowej wpływa też nadmiar soli.
  • Unikaj potraw marynowanych.
  • Staraj się jeść jak najwięcej warzyw i owoców.
  • Nie wskazany jest nadmiar papryki, cebuli i pomidorów bo one mogą nasilać objawy choroby.
  • Jeśli chcesz zachować zdrowie i złagodzić objawy choroby refluksowej unikaj fast foodów. Jedzenie z nich jest tłuste i niezdrowe.
  • Staraj się jeść chudy nabiał. Unikaj tłustego jak sery żółte, sery camembert, brie, sery topione oraz pleśniowe.
  • Nie jedz tłustych wędlin jak baleron, pasztet, salami, tłusta kiełbasa, salceson.

Oprócz właściwej diety zadbaj też o codzienny ruch i ćwiczenia. Dzięki nim możesz schudnąć a zrzucenie zbędnych kilogramów pomoże Ci złagodzić objawy refluksu. Nie wystarczy samo leczenie farmaceutyczne, stosowanie inhibitorów pompy protonowej, aby złagodzić objawy choroby refluksowej. Bardzo ważne jest, aby odpowiednio się odżywiać.

Przestrzeganie odpowiednich zaleceń dietetycznych przy chorobie refluksowej przełyku sprawi, że pozbędziesz się kłopotów z uciążliwą zgagą.


Prawidłowe odżywianie złagodzi objawy refluksu.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Sama słodycz - ksylitol

Sama słodycz - ksylitol


Autor: Ilthien


Od jakiegoś czasu zastanawiam się: jak zastąpić cukier? Jakiś czas temu pisałam o Stewii. Jest jednak coś co w smaku jeszcze bardziej przypomina cukier, natomiast jest o wiele zdrowsze. Naturalny produkt pozyskiwany z brzozy czyli Ksylitol.


Od jakiegoś czasu zastanawiam się: jak zastąpić cukier? Jakiś czas temu pisałam o Stewii. Jest jednak coś co w smaku jeszcze bardziej przypomina cukier, natomiast jest o wiele zdrowsze.

Naturalny produkt pozyskiwany z brzozy czyli Ksylitol. Kiedy o nim pierwszy raz usłyszałam, nazwa brzmiała bardzo chemicznie, więc wrzuciłam go do kategorii "nie dla mnie". Myliłam się, nie można oceniać ludzi po pozorach, ani jedzenia po nazwie. Okazał się produktem naturalnym, pysznym i w dodatku bardzo zdrowym. Słodycz dla podniebienia i jednocześnie słodycz dla naszego organizmu bo dostarczamy mu samo zdrowie.

Dla tych którzy lubią procenty: ksylitol jest naturalnym alkoholem cukru typu pentitol

(C5H12O5), ale nie martw się po nim możesz spokojnie prowadzić samochód. ;)

Naturalnie występuje w niektórych owocach (np malinach, jagodach), warzywach, grzybach i drewnie brzozowym. Nasz organizm produkuje niewielkie ilości ksylitolu z pokarmów, które mu dostarczamy.

W przeciwieństwie do cukru, ksylitol tworzy w organizmie odczyn zasadowy, dzięki temu zapobiega próchnicy, chorobom dziąseł. Badania wykazały,że 4 do 12 gramów ksylitolu wystarcza do całkowitego i trwałego zabezpieczenia zębów. Sprzyja remineralizacji w początkowych stadiach próchnicy. Podnosi PH w ustach, więc działa jak odświeżacz oddechu. I teraz wszyscy przed randką będą biegli po ksylitol, zamiast po miętowego cukierka, co im wyjdzie tylko na zdrowie :)

Przeprowadzano badania, które wykazały rewelacyjną poprawę stanu zębów u dzieci i młodzieży używającej gumy do żucia z ksylitolem. Warto czytać skład tego co kupujemy naszym dzieciom ze zrozumieniem. Gumy zawierające aspartam uszkadzają układ nerwowy, a gumy z ksylitolem leczą zęby. Które wybierasz?

Cukier brzozowy ma działanie przeciwbakteryjnie i pomaga nam zdrowieć w wielu przypadkach. Wyobrażasz to sobie? Słodzisz herbatę i jednocześnie oczyszczasz organizm z bakterii, które mogłyby spowodować np zapalenie ucha środkowego czy owrzodzenie żołądka. Jak dla mnie bomba! Słodycz oczyszczająca organizm z bakterii.

Ogranicza także rozwój pleśni i drożdżaków (m.in Candidia) w układzie pokarmowym. Pewnie słyszałeś o ludziach którzy od niewłaściwej diety, czyli jedzenia dużej ilości pieczywa i cukru, mają niesamowicie dużo Candidia w organizmie i zaczynają z tego powodu chorować. Zamieniając cukier na ksylitol, nie tylko zapobiegasz chorobom, ale wręcz je leczysz. Pomagasz organizmowi wrócić do równowagi.


Ksylitol ułatwia przyswajanie minerałów, miedzy innymi wapnia, dzięki temu dba o Twoje kości. Poprawia stan zębów i zapobiega osteoporozie. Badania wykazały, że wpływa na zwiększenie gęstości kości.


Dla osób na diecie rewelacja ma tylko 40 % kalorii cukru, ale słodyczy 100%, mniam :) Jest stopniowo przyswajany, przez co zmniejsza wzrost poziomu glukozy we krwi oraz reakcję insulinową organizmu. Ma wielokrotnie niższy indeks glikemiczny [IG 9] niż fruktoza czy sacharoza

Ksylitol daje dodatkowo odczyn zasadowy w organizmie. Jak wiadomo nasza tradycyjna dieta, którą kiedyś uważałam za zdrową, niebotycznie zakwasza nasz organizm, więc jeśli coś zmienia odczyn na zasadowy to bardzo dobrze.

Są ludzie którzy mówią, że cukier brzozowy jest za drogi. Wczoraj na przykład rozmawiałam z sąsiadką, Ona wybiera tylko tanie rzeczy, proponuję zawsze takim osobom zrobić bilans zysków i strat wliczając, późniejsze leki i pobyty w szpitalu, a potem wycenić ile warte jest ich zdrowie.


Ksylitol wg przeprowadzonych badań jest bezpieczny dla ludzi. Nie zaleca się jedynie jego stosowania jedynie u dzieci w wieku poniżej 3 r.ż. ze względu na delikatne właściwości przeczyszczające. Stwierdzono, że przeprowadzone w latach 70 XX wieku, badania na zwierzętach , nie maja zastosowania u ludzi. Wyniki tych badań były niekorzystne. Faktycznie spożywanie ksylitolu przez psy powoduje uszkodzenie wątroby i może nawet doprowadzić do śmierci. Cukier brzozowy u psa powoduje wydzielanie dużych ilości insuliny, co może prowadzić do hipoglikemii. Jak dla mnie to kolejny dowód, że nie powinno się żadnych badań na zwierzętach przeprowadzać bo i tak ich wyniki nie przekładają się na takie same efekty u ludzi, więc nie ma sensu męczyć zwierząt tylko dlatego, że jesteśmy silniejsi i nie potrafią się przed nami obronić.

Przy próchnicy i paradontozie pomaga rozprowadzenie niewielkiej ilości ksylitolu na zębach i dziąsłach.Można go również stosować zewnętrznie w proporcji 1:20 z solą fizjologiczną do płukania nosa lub ucha. Hamuje rozwój bakterii, które powodują zapalenie ucha środkowego, czy infekcje zatok. Płukanie nosa roztworem ksylitolu sprzyja samoistnemu oczyszczanie przewodów nosowych, jest to bardzo pomocne przy problemach związanych z alergiami i astmą oraz infekcjami zatok i gardła. Można go również stosować zewnętrznie do płukania gardła.

Ksylitol zwany również cukrem brzozowym - naturalna substancja słodząca pochodząca z kory brzozy, wygląda i smakuje bardzo podobnie do cukru, natomiast jego działanie na nasz organizm jest zupełnie inne, można powiedzieć, że nie tylko zapobiega chorobom, ale także pozwala nam pomóc naszemu organizmowi w powrocie do zdrowia.

Wczoraj kupiłam pierwszy raz większą ilość ksylitolu i postanowiłam przy nim zostać, stopniowo zastępując nim sacharozę, obecną już zbyt długo w mojej kuchni. Zwłaszcza, że cukier brzozowy można stosować również do gotowania i pieczenia, a zdrowie jest bezcenne.


Więcej na temat zdrowia znajdziesz na moich blogach : http://www.jolantajablonska.blogspot.com/, http://pasjazycia.com.pl/

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Co jeść i pić, kiedy dopada Cię choroba

Co jeść i pić, kiedy dopada Cię choroba


Autor: Marta Zych


Kiedy dopada Cię przeziębienie, Twój organizm wszelkimi możliwymi sposobami próbuje je zwalczyć. Wszystkie siły Twojego organizmu są skoncentrowane do walki z intruzem. Dlatego warto w tym czasie zwrócić uwagę na swój jadłospis i dopomóc organizmowi w walce z chorobą.


Co jeść?

Kiedy chorujesz, rzadko masz ochotę na obfite i wystawne posiłki. To zupełnie naturalna reakcja Twojego organizmu. Przewód pokarmowy w trakcie jakiejkolwiek infekcji nie powinien być niepotrzebnie obciążany. W tym czasie wybieraj lekkostrawne posiłki i spożywaj niewielkie porcje. Zrezygnuj ze świeżych warzyw i owoców, mięsa (oprócz drobiu), produktów mlecznych, słodyczy, dań smażonych i zimnych napojów. Wprowadź natomiast gotowane warzywa (szczególnie ziemniaki i marchew) i owoce, kaszę jaglaną, ryż pełnoziarnisty, czosnek, cebulę, miód i zioła. Jeśli czujesz, że nie masz apetytu, nie zmuszaj się do jedzenia. Twój organizm jest doskonałym mechanizmem, który w odpowiednim momencie upomni się o swoje.

Co pić?

Podczas choroby dobrze filtruj organizm pijąc wodę z cytryną i miodem. Możesz też przygotować sobie domowy kompot bez cukru. Zrezygnuj natomiast z zimnych napoi, a także nie spożywaj w tym czasie alkoholu, który również wpływa na osłabienie organizmu.

Jeśli zadbasz o prawidłowe i zdrowe odżywianie w czasie choroby, Twój organizm będzie się przed nią znacznie lepiej bronił i dzięki temu szybciej wyzdrowiejesz.

Jadłospis na trudne dni

W trakcie menstruacji zwróć uwagę, na to, co jesz, a będziesz czuła się znacznie lepiej. Już nawet kilka dni przed krwawieniem, możesz wprowadzić odpowiednią dietę, która pomoże Ci lepiej znieść te trudne dni. Tego powinnaś unikać podczas miesiączki: soli, ponieważ zatrzymuje wodę w organizmie cukru, ponieważ nasila objawy napięcia przedmiesiączkowego (słodycze wcale nie wpłyną lepiej na Twój nastrój, a tylko wprowadzą Cię w większe rozdrażnienie)alkoholu, ponieważ zaostrza apetyt, kawy, ponieważ działa pobudzająco i stresująco; wypłukuje wapń i magnez z organizmu i zaburza gospodarkę hormonalną, żółtego sera, ponieważ jest bogatym źródłem fosforu, który zmniejsza przyswajanie magnezu, pikantnych przypraw, ponieważ mogą pogorszyć stan skóry, ciast, herbatników, białego pieczywa, ponieważ powodują szybki wzrost poziomu cukru, co wpływa na zwiększenie apetytu i większej ochoty na słodycze. Podczas menstruacji pij dużo wody, nawet jeśli czujesz się obrzmiała. Staraj się jeść także lekkie potrawy i w niewielkich ilościach.


Marta Zych, Obiadujemy.pl

Wierzę, że zdrowie zaczyna się od domowych posiłków.

www.obiadujemy.pl, www.facebook.com/obiadujemy

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Cała apteka w jednym korzeniu

Cała apteka w jednym korzeniu


Autor: Magdalena Kaczmarska


Ostryż długi - turmerik - szafran indyjski; pod tymi nazwami kryje się jedna i ta sama znana nam przyprawa, używana w kuchni w postaci żółtego proszku. Lecz mało kto wie, że kurkuma – bo o niej właśnie jest ten artykuł, to jedna z najbardziej niezwykłych roślin na ziemi.


Korzeń kurkumy jest znany i używany w medycynie i kuchni azjatyckiej od tysięcy lat. Rośnie dziko w lasach południowej i południowo-wschodniej Azji. Jest składnikiem wielu orientalnych przypraw, w tym najbardziej znanej – curry. Charakterystyczną intensywnie żółtą barwę zawdzięcza niezwykłej substancji – kurkuminie. Ten kuzyn imbiru jest obecnie jedną z najintensywniej badanych roślin świata, a badania te, jak się zdaje, nie mają końca. Jego lecznicze składniki i właściwości były do tej pory przedmiotem prawie 600 tys. badań naukowych i publikacji, w których to potwierdzono ponad 600 różnych działań leczniczych, w tym właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne, antyrakowe, przeciwutleniające oraz antyamyloidalne kurkumy.

Na plan pierwszy z wielką nadzieją, wysuwa się tutaj niezwykle szerokie spektrum oddziaływania kurkuminy na nowotwory, m.in. jej zdolności do selektywnego uśmiercania komórek rakowych, czy naprawę wadliwych części łańcucha DNA i RNA oraz poprawne kodowanie w nich białek, jak również eliminowanie wadliwych komórek macierzystych, z których najczęściej nowotwór się rozwija.

Badania te doprowadziły również do zaskakujących konkluzji, iż turmerik może z powodzeniem zastąpić wiele farmakologicznych środków, które jakkolwiek skuteczne w przypadku wielu chorób/dolegliwości, powodują niejednokrotnie mnóstwo efektów ubocznych, czyli z jednej strony leczą, a z drugiej trują organizm pacjenta. Kurkuma wręcz przeciwnie. Wykazując niezwykłą skuteczność w leczeniu chorób, jest nie tylko bezpieczna w stosowaniu, to jeszcze dodatkowo działa wielowymiarowo, wzmacniając i mobilizując organizm do samoregeneracji i szybszego powrotu do zdrowia. Poniżej zamieszczamy listę przykładowych środków farmakologicznych, które z powodzeniem – jak wykazały badania – mogą zostać zastąpione przez tylko jeden, za to wyprodukowany przez najlepszą farmaceutkę – Matkę Naturę:

  • Lipitor/Atorwastatyna (leki na obniżenie cholesterolu); przeprowadzone w 2008 roku badania opublikowane w czasopiśmie Drugs in R&D potwierdziły lepszy wpływ i skuteczność kurkuminoidów w leczeniu dysfunkcji śródbłonka naczyń krwionośnych, które powodują arteriosklerozę, dodatkowo lecząc stany zapalne naczyń krwionośnych.
  • Allertec i inne leki przeciwuczuleniowe; kurkumina wykazuje też silne działanie antyalergiczne i przeciwastmatyczne, m.in. poprzez hamowanie procesu uwalniania histaminy z mastocytów (komórek tucznych), jak również właściwości przeciwzapalne i regulujące oraz wzmacniające prawidłowe funkcjonowanie systemu immunologicznego.
  • Kortykosteroidy (leki sterydowe, przeciwzapalne); badania wykazały korzystniejsze działanie kurkuminy na wiele chorób o podłożu zapalnym, m.in. w przypadku zapalenia błony naczyniowej oka, czy odmie płucnej, czy inne kondycje zapalne leczone do tej pory jedynie środkami sterydowymi.
  • Prozac (i inne antydepresanty); w badaniach opublikowanych na łamach Acta Poloniae Pharmaceutica – anglojęzycznego pisma Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego – dowiodły, że kurkumina miała lepszy wpływ na redukcję stanów i zachowań depresyjnych.
  • Aspiryna (na rozrzedzenie krwi); już w roku 1986 w badaniach in vitro i ex vivo odkryto, że kurkumina wpływa na płytki krwi, przeciwdziałając ich „sklejaniu się” i w efekcie chorobie zakrzepowej, dodatkowo chroni naczynia krwionośne i leczy żylne stany zapalne.
  • Ibuprofen i inne leki przeciwzapalne (np. Naproxen, Diclofenac); badania z 2004 roku opublikowane w czasopiśmie Oncogene, pokazały, że zarówno kurkumina jak i resveratrol (przeciwutleniacz zawarty m.in. w czerwonym winie) były efektywną alternatywą dla większości popularnych leków przeciwzapalnych/przeciwbólowych, niezwykle obiecujące w leczeniu m.in. artretyzmu.
  • Oxaliplatin (lek stosowany w chemioterapii); badania wykazały, że kurkumina powstrzymuje ekspansywne namnażanie się i rozrost komórek rakowych, bez skutków ubocznych jak w tradycyjnej chemioterapii – wyniszczających zdrowe komórki i cały organizm pacjenta.
  • Metformina (lek na cukrzycę); w 2009 roku odkryto, że kurkumina może być wykorzystana w leczeniu cukrzycy poprzez działanie aktywujące enzym AMPK, który zwiększa asymilację glukozy (obniża jej poziom poprzez zwiększenie odpowiedzi organizmu na insulinę), a jednocześnie hamuje produkcję glukozy w wątrobie. Co ciekawsze odkryto, że kurkumina jest od 500 do nawet 100 tys. razy skuteczniejsza w aktywowaniu AMPK, niż popularny lek na cukrzycę!

I wiele innych…

Oczywiście mówimy to o leczniczych działaniach wyciągów, czyli wysoko skoncentrowanych dawkach kurkuminy. Zważywszy na doskonale udokumentowaną, nie tylko w badaniach naukowych, ale od tysięcy lat w wielu kulturach Azji, historię stosowania tego cudownego korzenia w postaci zarówno leku, jak i nie-zwykłej przyprawy, można wysunąć silny argument przemawiający za stosowaniem kurkumy jako naturalnej alternatywy dla wielu farmaceutyków, a nade wszystko środek doskonale wspomagający leczenie nowotworów.

Tymczasem jednak, zanim doczekamy się „pastylek” na różne przypadłości z kurkumy w naszych aptekach…, lepiej już teraz zacząć używać kurkumy prewencyjnie i pro-zdrowotnie – zamiast garści tabletek w przyszłości – jako świetnej przyprawy, w naszej codziennej kuchni*. Jak zwykle zdrowe odżywianie jest najbardziej opłacalną metodą zapobiegania ogromnej większości problemów zdrowotnych.

* warto pamiętać, że kurkumina rozpuszcza się i przyswaja w tłuszczach, nie w wodzie


Magdalena Kaczmarska

www.zeroglutenu.com.pl

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.