Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

sobota, 26 września 2020

Pieczywo białe zabija - Chleb, czyli czego uczą nas wołki zbożowe

Witam Cię bardzo serdecznie, dzisiejsze spotkanie rozpoczniemy od przestróg ukrytych w adagiach jakie przygotowałem dla Ciebie "Jaki chleb, taka skórka - jaka matka, taka córka", "Milszy chleb własny razowy, niż pański nie zawsze zdrowy" "Patrz tego, z czego masz chleb"

Chleb to podstawowy składnik  naszego pożywienia i naszych codziennych jadłospisów, Statystyki mówią, że zjadamy około 100-110 kg i tu ciekawie, bo biedniejsi jedzą chleba więcej, a bogatsi mniej bo około 70 kg średnio, ale i tak jest to potężna ilość jaką spożywamy przez całe swoje życie. Jak już wiemy ogromnie ważne jest to co jemy, co poruszyłismy w filmie pt.:"Droga do zdrowia - Wpływ diety na jakość życia" ( https://www.youtube.com/watch?v=CG70sI2yGgY ) a że chleba zjadamy tak duże ilości to ważne jest jaki chleb, i jakie pieczywo spożywamy. Niestety w dobie różnych nowych technologii, gdzie piekarnie posiada już prawie każdy market, a i przydomowych piekarni coraz więcej powstaje wokół nas, wraz z tymi zmianami, to co chemiczne dotarło również do piekarń i tym samym pieczywa, które kupujemy. Mam na myśli wszystkie ulepszacze, polepszacze i inne dodatki dodawane do żywności, w tym właśnie chleba, czy bułek.  Dlatego dzisiaj często to co leży na sklepowych pułkach jest produktem chlebopodobnym czy bułkopodobnym. Zastanówmy się przez chwilę, kiedy mamy samochód i kiedy mamy zatankować do niego paliwo, to nie tankujemy na każdej stacji benzynowej i każdego paliwa, tylko dlatego, że nosi on nazwę benzyny. Podobnie kiedy kupujemy jakiś sprzęt AGD, czy chociażby odzież, sprawdzamy jego wykonanie i czytamy szczegółowo metki i instrukcje dołączone do nich. Czy tak samo robimy w przypadku chleba? Czy kiedy stajemy przy pułkach to czytamy jego etykiety? Czy w przypadku pieczywa nie pakowanego czytamy napisy na regałach, gdzie pisze wyraźnie, że jest to chleb np.: z ciasta głęboko mrożonego? Pierwszym pytaniem jest to czy tak właśnie robisz i czy robisz tak codziennie, drugim natomiast, czy producenci te etykiety umieszczają, bo zgodnie z przepisami z 2006 i 2007 roku pełna informacja każdorazowo powinna się tam znaleźć.  Gdyby w chlebie była tylko mąka, woda, drożdże, sól i zakwas to było by wszystko w porządku, ale jak już wspomniałem znajdują się tam różne chemiczne substancje takie jak np.: mleczan, azotyn i benzosan sodu, sorbinian potasu, modyfikowana skrobia ziemniaczana, bułka tarta, gips, a także liczne enzymy, takie jak alfa amylazę, amyloglukozydazę, oksydazę. Te z kolei jak chociażby chlorowodorekcysteiny znany jako E-920 wytwarzany jest z sierści zwierząt i ptasich piór. O tych środkach i ich szkodliwości opowiem Tobie innym razem dziś jednak pragnął bym zainspirować Cię do świadomego wyboru pieczywa, które spożywasz przynajmniej dwa razy dziennie rok w rok przez całe Twoje życie. Jest jeszcze jedna ważna sprawa, o której muszę dzisiaj Tobie powiedzieć. A więc sprawa wyboru mąki z jakiej ten chleb powstaje. Co jest elementarnie ważne. A więc kiedy mówię o mące pewnie w Twojej wyobraźnia maluje się śnieżnobiały, lekki i sypki proszek. Otóż ów mąka jest produktem wysoko przetworzonym, aby wyjaśnić co to znaczy i jakie konsekwencje za sobą to niesie wykorzystam tablicę flipczart.

Co dzieję się z ziarnem podczas procesu rafinacji, czyli oczyszczania i odsiewania otóż usuwa się z ów 17% czyli otręby i zarodek pszenny. A to co pozostaje to praktycznie samo bielmo. To co ważne, wraz z tymi 17% usuwa się z ziarna to co najcenniejsze, czyli zdecydowana ilość witamin i soli mineralnych. Po co się to robi, a no z punktu widzenia przemysłu z ów białej mąki łatwiej przygotować ciasto, lepiej się ją transportuje czy przechowuje i wygląda o wile ładniej, bo nie jest szara ale pięknie biała. Nic więc dziwnego, że przemysł i chęć zysku wpłynęła na zmianę naszych nawyków żywieniowych. Niestety na gorsze.

Jak już wspomniałem ów 17% cennych substancji pokarmowych, a więc witamin i soli mineralnych gromadzi i znajduję się w zewnętrznej części ziarna, a wszystko co na zewnątrz zostaje odsiane podczas procesu oczyszczania. Organizm ludzki nie jest wstanie obyć się bez tych cennych składników, których nie posiada biała mąka i za tym białe pieczywo.
Jak duże są to straty, a no w bielmie, czyli tej części, która pozostaje po procesie ratyfikacji mąki znajduje się zaledwie 19,2% wit. B1 natomiast w otrębach znajduję się 56,8% wit. B1 oraz w zarodku 24% wit. B1 czyli tracimy, aż 81% witaminy B1 W przypadku pozostałych witamin:
B2 -70%, Niacyna - 80% czyli PP,  B6 - 60%, E – 86% czyli antyoksydantu, chroniącego nas np. przed nowotoworami,  Biotyna - 90%. W tej chwili dodaje się do mąki np. kwas foliowy, ponieważ społeczeństwo ma niedobór kwasu foliowego, nie było by problemu, gdyby spożywać chleb pełnoziarnisty. Witaminy to jedno, ale tracimy także 84% żelaza, 50% wapnia, 78% fosoforu, 72% magnezu czy 71% cynku czy cennego błonnika 68%. Jak myślisz ile kromek chleba białego trzeba zjeść, aby uzyskać te same wartości odżywcze, które znajdują się w jednej kromce chleba razowego, w niektórych przypadkach aż 8-9 kromek. Podsumuję może cytatem Rogera Williamsa – który to powiedział, że „Jest powszechnie wiadomo, iż białą mąkę przechowuje się  lepiej niż mąkę z pełnego przemiału. Przyczyną tego jest fakt, iż nie jest ona w stanie utrzymać przy życiu wołków zbożowych”. Czego jeszcze musimy nauczyć się od wołków zbożowych, aby być zdrowymi i żyć długo i szczęśliwie?

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Zbilansowana dieta – dlaczego warto korzystać z usług cateringów dietetycznych?

Jedząc pięć posiłków w regularnych odstępach czasu (co trzy godziny), możemy regulować przemianę materii, utrzymać prawidłową wagę ciała i poczuć się zdrowsi.
Niestety, nie wszyscy mają czas, aby zatroszczyć się o własne zdrowie. Szybkie tempo życia, masa obowiązków i łatwy dostęp do gotowych, przetworzonych produktów, nie sprzyjają dbałości o utrzymanie dobrego zdrowia. Warto jednak pamiętać, że jedynie właściwe skomponowane, zawierające wszystkie niezbędne składniki odżywcze, posiłki, podawane w odpowiednich proporcjach, dają nam siłę do działania i pozwalają utrzymać odpowiednią wagę.  

Jeżeli jesteś świadomy, jak ważne jest zdrowe jedzenie, ale nie masz możliwości, aby codziennie spędzać choćby kilkunastu minut w kuchni, powinieneś pomyśleć o zamówieniu profesjonalnego cateringu. Catering dietetyczny przygotuje pełnowartościowe, zbilansowane zestawy posiłków, a następnie dostarczy je do domu lub biura. Całodzienne wyżywienie obejmuje pięć posiłków: śniadanie, obiad, kolację oraz dwie przekąski.  Menu dietetyczne układane  jest przez doświadczonych dietetyków, którzy dopasowują posiłki do potrzeb klienta i troszczą się, aby dania były nie tylko zdrowe, ale także smaczne i zróżnicowane.  Posiłki komponowane są z produktów o niskiej wartości kalorycznej, bogatych w witaminy, minerały oraz składniki odżywcze mające dobroczynny wpływ na zdrowie i samopoczucie. Kucharze stosują nowoczesne metody obróbki termicznej.  W ofercie firm cateringowych znajdują się programy cateringu dietetycznego dedykowane zarówno osobom, które chcą utrzymać swoją wagę, jak i klientom, którzy chcieliby stracić kilka nadprogramowych kilogramów. Dużym zainteresowaniem cieszą się także programy wegetariańskie, antycholesterolowe oraz antycukrzycowe. Dietetycy chętnie podpowiedzą, który program będzie odpowiedni dla naszych potrzeb oraz co zrobić, aby w krótkim czasie stracić na wadze. W razie potrzeby klienci mogą konsultować się z lekarzami dietetykami oraz negocjować zmiany jadłospisu.
Korzystając z usług firm cateringowych możemy przekonać się, że zdrowa dieta wcale nie musi być nudna. Jedząc niewielkie porcje posiłków w krótkich odstępach czasu nie poczujemy głodu, a jednocześnie nie będziemy ociężali. Zamiast trzech dużych posiłków obfitujących w tłuszcze i węglowodany możemy spożywać lekkie dania, które dodadzą nam energii do działania i nie wywołają uczucia senności. Co więcej nie będziemy czuli potrzeby podjadania między posiłkami; zaoszczędzimy tym samym na drobnych przekąskach i słodyczach. Koszty związane z zamówieniem cateringu okażą się zatem proporcjonalne do wydatków na gotowe produkty oraz przekąski i codzienne smakołyki. 

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Zdrowie śniadanie na dzień dobry

Wszystkie poradniki żywieniowe i portale dietetyczne przekonują nas, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Generalnie wszyscy wiemy, że śniadanie powinno być zdrowe i dostarczyć nam energii na cały dzień, ale w praktyce często bywa inaczej. Zwłaszcza, jeśli nasze zdrowe śniadanie, staje w konfrontacji z porannym pośpiechem i koniecznością natychmiastowego wyjścia. Okazuje się jednak, że przygotowanie zdrowego posiłku wcale nie musi zajmować bardzo dużo czasu.

 

Energia na cały dzień

 

Śniadanie musi być bogate w produkty odżywcze, ponieważ ten posiłek powinien dostarczyć nam około 30 % dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Ta energia ma być uwalniana do organizmu stopniowo, dlatego na pierwszy ogień w ciągu dnia najlepiej nadają się węglowodany złożone. Należy także uwzględnić produkty białkowe, bogate w wapń.

Dietetycy zalecają, żeby nasze śniadania były zróżnicowane – nie można codzienne jeść takiego samego posiłku, za każdym razem trzeba go urozmaicać o inne składniki. Dlatego nie musimy wcale rezygnować z ulubionej porannej jajecznicy czy omletu, a raczej przeplatać ją z lekkimi kanapkami, musli z jogurtem czy owsianką. Dobrze jest także wypracować sobie stałą porę, o której spożywa się pierwszy posiłek. Organizm lubi regularne dostawy energii. Najlepszym rozwiązaniem jest zjedzenie śniadania maksymalnie do godziny 10.30. Wypracowanie u siebie takiego regularnego nawyku, powtarzanego każdego dnia o tej samej porze, ma duże znaczenie w dbaniu o szczupłą sylwetkę, ponieważ unikamy dzięki temu nagłych spadków poziomu glukozy we krwi.

 

Poranna różnorodność

 

Większość z nas na poranny posiłek wybiera kromkę chleba z ulubionymi dodatkami. Jest to naturalnie dobry zwyczaj, ale jedzenie takiego samego zestawu codziennie już nie. Dlatego starajmy się różnicować rodzaj spożywanego pieczywa (raz pszenne, raz żytnie), a szynkę zastąpmy czasem np. plastrem wędzonego łososia. Zamiast sera żółtego, posmarujmy kanapkę twarożkiem z rzodkiewką i szczypiorkiem. W śniadaniowym menu nie może zabraknąć musli. Warto wybrać takie, które ma mało cukru, a najlepiej jest zrobić domowe samodzielnie. Ze słodkich płatków śniadaniowych najlepiej w ogóle zrezygnować. O poranku świetnie sprawdzi się również kasza jaglana – jest lekkostrawna, ma dużo białka oraz witamin. Przygotowana z owocami i posłodzona miodem będzie smakować wspaniale.

Różnorodność należy także zaprowadzić wśród porannych napojów. Filiżankę ulubionej herbaty lub słabą kawę warto przeplatać sokiem owocowym. Najlepiej takim ze świeżo wyciśniętych owoców. Obecnie mamy ogromne pole do popisu w tym względzie, ponieważ jesteśmy w pełni sezonu i mamy pod dostatkiem pysznych owoców. Zamiast soków możemy z nich zrobić także pożywne koktajle, które wypijamy na pierwsze, lekkie śniadanie.

Jak widać przygotowanie zdrowego śniadania nie jest wcale bardzo kłopotliwym zadaniem. Wystarczy pamiętać o kilku podstawowych zasadach i stawiać na zdrowe i bogate w wartości odżywcze produkty. Taki początek dnia sprawi, ze łatwiej przebrniemy przez każdy kolejny dzień.

 

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Ogólna sprawność męska

Bez wątpienia o tę męskość, niezależnie od tego, co się za nią kryje, należy we właściwy sposób zadbać. Mówiąc o męskości, na pewno każdy z nas ma pewne wyobrażenia. Mówiąc o męskości, z pewnością należy wskazać na taki hormon jak testosteron, gdyż to właśnie od niego bardzo wiele w tym względzie zależy. Testosteron jest odpowiedzialny za wiele funkcji w organizmie mężczyzny, w tym jak najbardziej należy tutaj mówić o aspekcie seksualnym czy też o kwestii podejmowania pewnych wysiłków fizycznych oraz uzyskiwania określonych rezultatów jak chociażby większej masy mięśniowej. Testosteron może w niektórych przypadkach obniżać swoje stężenie w organizmie mężczyzny. Nie jest to bynajmniej pozytywna sytuacja, ale oczywiście możemy podejmować pewne działania mające na celu poprawę tejże sytuacji.

Różnorodność w suplementach

Między innymi możemy w tym miejscu wskazać na różne suplementy diety, dzięki którym możemy zwiększyć poziom testosteronu w naszym organizmie. Jakie to suplementy diety? Na pewno jest ich wiele i na pewno jednym z tych, które możemy szeroko polecić każdemu jest DAA. Jest to kwas D-asparginowy, stanowiący bardzo dobry suplement diety dla sportowców. Mowa oczywiście o boosterze testosteronu, aczkolwiek na pewno trzeba powiedzieć, że dzięki regularnemu stosowaniu DAA możemy mówić o samych pozytywnych aspektach. Między innymi możemy tutaj wskazać na taki element jak większe możliwości treningowe, uzyskiwanie lepszych efektów treningu fizycznego, jak również na rozwinięcie swoich możliwości seksualnych. DAA jest jednym z tych suplementów diety, które są bardzo chętnie stosowane przez mężczyzn aktywnie spędzających wiele godzin na siłowni. To doskonałe uzupełnienie treningu połączone z doskonałą kontrolą swojego testosteronu. W zasadzie to chyba nie trzeba niczego więcej dodawać, bo DAA jest już znane niemal wszędzie.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Czym są suplementy diety?

Czym jednak one tak naprawdę są i czy faktycznie działają w tak cudowny sposób? Nie ma się, co łudzić, że suplementy diety zapewnią nam zdrowie czy też osiągnięcie jakiegokolwiek innego celu. Suplementy diety to środki powstałe z koncentratu różnych substancji znajdujących się powszechnie w pożywieniu. Mamy, zatem preparaty witaminowe, na odchudzanie, wspomagające różne funkcje ludzkiego organizmu. Każdy suplement diety ma swoje ścisłe przeznaczenie, żaden na pewno nie jest przeznaczony do stosowania, jako odrębny środek. Jak sama nazwa wskazuje, bowiem, suplement diety to suplement, a nie produkt główny. I w tym tkwi sedno jego działania.

Witaminy czy suplementy?

Często, bowiem można pomyśleć, że przyjmując jakieś preparaty witaminowe, jakieś suplementy diety jesteśmy w stanie właściwie zadbać o nasze zdrowie, jesteśmy w stanie je poprawić. Nic z tych rzeczy. Podstawą dbałości o siebie i funkcje swojego organizmu jest, bowiem odpowiednia dieta. Współcześnie każdy z nas narażony jest na wiele szkodliwych czynników. Tym samym wszelkie dobroczynne składniki pokarmów mogą okazać się niewystarczające. Tym samym właśnie w tym miejscu swoją rolę odgrywają suplementy diety. Uzupełniają one to, czego zabrakło w pokarmach. Wielu ludzi mówi, że suplementy diety nie działają. Owszem, jeśli nie stosujemy odpowiedniej diety, jeśli w naszej codzienności jest zbyt wiele szkodliwych dla nas czynników, to na pewno nie możemy mówić o skuteczności działania suplementów diety. Przekaz reklamowy w tym względzie jest oczywiście bardzo mocno przejaskrawiony, prawda leży w nieco innym miejscu. Faktem jest jednak to, że suplementy diety dostępne na naszym rynku działają, ale stopień tego działania w bardzo dużej mierze zależy od tego, jak bardzo będziemy dbali o nasze zdrowie poprzez zdrowe jedzenie i tryb życia. Gdyż same suplementy nie sprawią, że będziemy zdrowi i w dobrej kondycji.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.