Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

czwartek, 1 października 2020

Kuchnia staropolska

Kuchnia staropolska (dawna kuchnia polska) zasłynęła z dobrego podawania i z bardzo dobrych walorów smakowych. Najstarsze przepisy (potrawy) były przekazywane z pokolenia na pokolenie, niektóre przyrządzamy do dziś. Polska kuchnia była słynna na całym świecie.

 

            Kucharze przyrządzali dania z ryb, mięsa, drobiu, kasz, warzyw, przyprawiali je imbirem, pieprzem, zielem angielskim, cynamonem, szafranem, papryką, goździkami, kminkiem, majerankiem, miętą, szałwią, tymiankiem, lubczykiem, czosnkiem oraz miodem. 

           Do najstarszych polskich potraw zaliczane były potrawy z  kasz i mąki. Gotowano z nich zupy, potrawy na gęsto, na sypko, z mlekiem, z wodą, wypiekano i prażono w piecu. Najpopularniejsze kasze to radomska, manna, żytnia, perłowa, owsiana, jaglana i kukurydziana.  Z dodatkiem mąki sporządzano z nich: ciastuchy (kluski wiejskie), gryczek (placek z grysu), pęcak z grochem, prażuchę (kluski), jagły z grochem oraz naleśniki, pierogi z różnymi nadzieniami.

Popularność kasz zaczęła słabnąć po pojawieniu się w XVII wieku ziemniaka. Duża różnorodność warzyw takich jak: kapusty, kalafiorów, kardów, szparagów, kalarepy, szpinaku, szczawiu, pasternaku, rzepy, czosnku, chrzanu, fasoli, soczewicy, jarmużu, porów bobu, dyni itp. Wtedy jadano więcej warzyw niż obecnie, gotowano je na rosole, w sosach, nadziewano, pieczono i smażono. Często je łączono z mięsem, kaszami, nabiałem i grzybami, przyprawiano na winno lub słodko.

             Asortyment surowców rybnych jakimi dysponowała polska kuchnia, był bardzo bogaty min łososie, czeczugi, jesiotry, pstrągi, bolenie, rapy, ślizy, kiełbie, węgorze, śledzie, flądry, okonie, leszcze, liny, dorsze. Najstarszym sposobem sporządzania ryb jest pieczenie (nadziewano na kij i pieczono nad ogniem).  Z potraw bardzo ceniono zupę rybną sporządzaną z kilku gatunków ryb. Gotowano także potrawy, w których ryby łączono z warzywami, owocami i grzybami. Ryby na szaro lub po królewsku przyrządzano, dusząc porcję filetów z gąszczem i z dodatkiem przypraw.

               W kuchni staropolskiej stosowano ostrygi, żółwie, ślimaki i raki. Najstarsze techniki stosowane do sporządzania potraw z mięsa i drobiu to pieczenie, gotowanie i duszenie. Stosunkowo mało w tej kuchni jadało się zup, stanowiły one raczej danie śniadaniowe. Za najstarsze zupy uważa się: kapuśniaki, polewki, rosoły, barszcze, krupniki, zupy rybne, żur, czerninę oraz zupy owocowe (jabłczankę, śliwiankę i wiśniankę). Biermuszki, faramuszki, gramotki są to polewki piwne. Gramotka, faramuszka jest zupą postną. W jej skład wchodziło piwo jasne lekkie, jasny chleb żytni, masło i przyprawy. Biermuszkę sporządzano z piwa z dodatkiem goździków, masła, żółtek i śmietany. Zupy i polewki przyprawiano: lubczykiem, tymiankiem, bazylią, pietruszką. Barszcze robiono z buraków, porzeczek, berberysu, żurawin i agrestu. Sporządzano je jako barszcze czyste lub podprawione żółtkami i śmietaną, zawsze o smaku lekko kwaśnym. Dodatkami do nich były uszka, kołduny i nadziewane jaja.  Rosoły sporządzano z mięsa cielęcego, wołowego, drobiu i dzikiego ptactwa. Podawano je z makaronem, ryżem, grochem, fasolą, grzankami oraz warzywami z rosołu, przyprawiano je pietruszką, koprem, czosnkiem, kwiatem muszkatołowym lub pieprzem.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Restauracje Japońskie z SUSHI i ich rozwój w Warszawie.

Restauracje oferujące kuchnie międzynarodową od lat cieszą się dużą popularnością, zwłaszcza w Warszawie, uważanej za kulinarną stolicę naszego kraju.

Restauracje oferujące kuchnie międzynarodową od lat cieszą się dużą popularnością, zwłaszcza w Warszawie, uważanej za kulinarną stolicę naszego kraju. Lata dziewięćdziesiąte to w Warszawie czas rozkwitu barów serwujących dania z różnych regionów świata. Kuchnia śródziemnomorska, europejska, amerykańska oraz azjatycka na dobre zagościły w jadłospisach warszawiaków. Bardzo ciekawą propozycją są restauracje oferujące sushi. Kuchnia japońska, chociaż tak odmienna od tradycyjnej kuchni polskiej, zdobyła sobie szerokie grono zwolenników, zwłaszcza wśród mieszkańców Warszawy i innych dużych miast.

Głównym i nieodłącznym składnikiem sushi są surowe ryby, które posiadają wiele cennych składników, takich jak nienasycone kwasy tłuszczowe oraz pełnowartościowe białko. Oryginalność i różnorodność zestawów sushi oraz minimalistyczny, nawiązujący do typowo japońskiego, wystrój restauracji sprawiają, że restauracje sushi są chętnie odwiedzane przez ciekawość i chęć poznania nowych kultur. To doskonałe miejsce zarówno na spotkanie biznesowe, jak i na romantyczną randkę lub spotkanie ze znajomymi.

Egzotyczne sushi przyciąga nie tylko entuzjastów oryginalnej kuchni azjatyckiej, ale również zwykłych mieszkańców Warszawy i okolic, którzy po dniu ciężkiej pracy mają ochotę spróbować czegoś nowego i odmiennego od ich codziennej diety i codziennego stylu życia. Wszystkie zalety restauracji sushi sprawiają, że już od kilkunastu lat są one regularnie odwiedzane przez stałych bywalców oraz coraz to nowych klientów, spragnionych nowych doznań kulinarnych.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Kuchnia egipska

Kultura Egiptu posiada mnóstwo aspektów wspólnych z kuchniami innych państw Bliskiego Wschodu. Dania egipskie możemy nazwać również specjałami takich państw jako Liban, Iran czy Turcja.

Egipcjanie są bardzo religijni, Islam oraz Koran określają obowiązujące zakazy dotyczące spożywania posiłków. Mieszkańcy Egiptu nie spożywają wieprzowiny i napojów alkoholowych. Głównymi elementami kuchni egipskiej jest soczewica, groch, baranina, fasola oraz chleb, nieraz przyrzadza się również kurczaki i gołębie. 

Egipcjanie konsumują posiłki z reguły w gronie bliskich i przyjaciół. Popularne dania to tahina (pasta sezamowa), kebab, falafel (klopsiki ze zmielonej fasoli), hamam (faszerowany gołąb), ful (gotowana fasola), molokhiyya (zupa z liści rośliny przypominającej szpinak) oraz baba ghanug (tanina z dodatkiem startych bakłażanów).

Mieszkańcy Egiptu regularnie popijają herbatę oraz kawę. Napoje te są z reguły gorliwie słodzone. Herbatę serwuje się z dodatkiej zielonej mięty a kawę z kardamonem oraz cynamonem. Sporą renomą cieszy się tzw. kawa po turecku. Serwuje się ją w filigranowych filiżankach, zapełnionych w połowie fusami.

Pośród znanych napoi możemy wyróżnić kakadeh (czerwony napar z kwiatów malwy sudańskiej), ifra (napar ziołowy z cynamonem), helba (napar ziołowy z kozieradki), sahlab (gęsty napój z mleka z marantą, orzechami i cynamonem) oraz yansun (napar ziołowy z anyżku). Popularne soki to limun (sok z cytryny), manga (sok z mango), asab (sok z trzciny cukrowej), bortuaal (sok z pomarańczy) oraz guafa (sok z guawy).

Egipcjanie nie spożywają napojów alkoholowych, ale można je kupić w hotelach i restauracjach przeznaczonych dla turystów. Z popularniejszych piw należy wymienić Saqqara, Stella Export i Stella Premium, natomiast z win Cru des Ptolemees i Omar Khayyam.

Mieszkańcy Egiptu ubóstwiają łakocie a najbardziej znanym deserem jest baklawa, francuskie ciasto z syropem oraz tłuczonymi pistacjami. Oprócz baklawy warto wymienić konfa (pieczona ubita piana z serem lub kremem), Roz Bi-laban (kremowy pudding ryżowy z migdałami i orzeszkami pistacjowymi), basbusa (kaszka manna nasączona miodem, posypana orzechami) oraz Om Ali (pudding z dodatkiem orzechów, rodzynek, kokosa i mleka).

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Kuchnie Świata

Jeśli pasjonują Cię inne kultury oraz lubisz gotować to z pewnością chodź raz próbowałeś własnoręcznie przyrządzić danie wywodzące się z innego zakątka świata. Każda kuchnia bez względu na region posiada własny nietypowy charakter.

Nie trzeba wyjeżdżać zbyt daleko żeby spróbować odmiennych smaków, wystarczy zajrzeć do odpowiedniej książki kucharskiej lub znaleźć odpowiedni przepis w Internecie.

W kuchni japońskiej często wykorzystywanym składnikiem jest ryba, także w wersji surowej. Prócz ryby wykorzystywane są owoce morza oraz warzywa. Mieszkańcy Japonii  jedzą pałeczkami, natomiast zupy pije się bezpośrednio z miseczek, w których są serwowane. Popularnym  posiłkiem jest pięcioelementowa potrawa. Składa się z zupy, miski ryżu oraz trzech potraw, z których każda została wyselekcjonowana spośród innej grupy dań. Sushi jest najbardziej rozpowszechnionym daniem japońskim. Typowe sushi składa się z gotowanego ryżu przyprawionego octem ryżowym oraz zróżnicowanych dodatków w postaci roślin warzywnych, kawałków ryb, wodorostów nori, owoców morza, grzybów oraz jajek.

Kuchnia francuska traktowana jest na ogół za jedną z najlepszych na Ziemi. Z reguły kojarzy się  z żabimi udkami, bagietkami, serami, ślimakami i winem. We Francji konsumuje się przeważnie trzy dania w ciągu dnia. Typowe śniadanie składa się z bagietki lub croissanta z dżemem podawanego łącznie z kawą lub czekoladą służącą do zamaczania w niej bagietki. Obiad składa się z kilku elementów: zakąski, dania głównego, serów, deseru i kawy. Na kolacje serwowane są dania na ciepło. We Francji sery wytwarzane są w sporych ilościach, formach oraz rodzajach. Najpopularniejsze to camembert, brie i roquefort.

Kuchnia włoska to druga zaraz po kuchni francuskiej najbardziej popularna kuchnia w Europie. Posiłki składają się ze sporej porcji warzyw oraz przypraw, takich jako bazylia, pieprz, oregano, tymianek, rozmaryn i estragon. Z pośród warzyw dość  często  stosowane  są pomidory, czosnek, oliwki oraz cebulę. Spora część potraw jest charakteru mącznego, rybnego i z owocami morza. Cieszące się popularnością potrawy to między innymi pizza, spaghetti, risotto, lasagne, tortellini oraz tiramisu. Tradycyjne danie składa się z przystawki, dania mącznego albo zupy, dania głównego z ryby, mięsa albo drobiu wzbogaconego sałatką lub risotto. Ostatnią częścią posiłku jest deser.

Kuchnia meksykańska jest kombinacją tradycji tubylczych  Indian i hiszpańskich konkwistadorów. Jej kluczowymi elementami są kukurydza, fasola oraz papryka. Zasadniczym surowcem w wielu daniach jest tzw. masa nixtamalera uzyskana z przemiału ziaren kukurydzy. Popularne dania kuchni meksykańskiej to m.in. tortilla, burito (pszeniczna tortilla), tacos (tortilla z mąki kukurydzianej), nachos (małe kawałki tortilli pokryte serem), salsa (warzywny sos), guacamole (sos z awokado), enchiladas (pieczona tortilla)  i chimichanga (rodzaj burito z mięsem). 

Pod terminem kuchni chińskiej kryje się wiele odmian kuchni regionalnych tamtego obszaru. Do bardziej znanych należą kuchnia pekińska, syczuańska, kantońska czy szanghajska. Popularnym składnikiem kuchni chińskiej jest ryż, ryby, owoce morza, tofu oraz sos sojowy. Powszechnie znane potrawy chińskie to sajgonki, kurczak w pięciu smakach,  sosy słodko-kwaśne, lap-cheong (wysuszone kiełbaski) i kaczka po pekińsku.

Specyficzna osobowość kuchni indyjskiej jest rezultatem ogromnego wpływu religii na podejście mieszkańców Indii do odżywiania się. W kuchni indyjskiej  stosuje  się nieco swoiste w porównaniu do innych kuchni Świata przyprawy oraz produkty spożywczych. Najczęściej stosowanymi składnikami są ghee, besan, mleko kokosowe i tinda. Do przypraw należą curry, czarnuszka, imbir, kurkuma, kolendra, pieprz cayenne, goździki oraz gorczyca. Powszechnie znane potrawy to m.in. Laddu (słodkie kulki z ciecierzycy), Dal (zupa z soczewicy), Pakora (warzywa w cieście naleśnikowym), Dosa (cienkie naleśniki z soczewicy) i samosa (trójkątne pierożki).

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Kuchnia grecka

Grecja to kraj bogaty w smaki, nie sposób odwiedzić tego kraju i nie zasmakować tradycyjnej greckiej kuchni. Już od dawana dieta śródziemnomorska w szczególności kretańska uważana jest za najzdrowszą zapewniającą witalność i długowieczność.

Głównym aspektem jest stosowanie dużej ilości warzyw i owoców, zieleniny, ryb, nabiału i pieczywa. Stosując dużą ilość ziół do przygotowania dań, Grecy nadają im niebanalny i charakterystyczny smak i aromat. Do przygotowania potraw słodkich wykorzystuje się dużo duże ilości miodu lub syropu z winogron.

Bardzo ważnym składnikiem greckiej kuchni, o czym nie można zapomnieć, jest oliwa z oliwek. W kraju tym występują idealne warunki do uprawy drzew oliwnych.

Jadłospis kuchni śródziemnomorskiej jest bardzo urozmaicony, a ceny przystępne. Najczęściej serwowane potrawy to: duszonki, zapiekanki, sałaty i sałatki oraz potrawki.

W nadmorskich tawernach bardzo popularne są owoce morza (kalmary, mule, ośmiornice i krewetki).

W Grecji stosunkowo niewiele spożywa się potraw mięsnych, na górzystym terenie hoduje się głownie owce, kozy i drób, w mniejszym stopniu bydło.

Popularnym trunkiem serwowanym w większości tawern i restauracji jest wino w butelce lub własnego wyrobu, przechowywane w beczkach, a serwowane w karafkach. Miejscowe wina lokalne nazywane Retsina przyprawione są żywicą sosnową, nadającą produktowi trwałość. Smakują więc ziemią, kamieniami, lasem i trochę winem.

Mimo, iż Grecy najczęściej raczą się winem nie stronią również od wódki, jako aperitif chętnie piją ouzo – wódkę anyżową, która po rozcieńczeniu wodą przybiera kolor mleczny. Greccy mężczyźni potrafią przy jednym małym kieliszku tego trunku przesiedzieć całą noc w tawernie dyskutując na wszelakie tematy. Wielu zwolenników ma także raki – wódka produkowana z winogron.

Wśród Greków nie są popularne pełne śniadania, przed wyjściem do pracy wypijają jedynie filiżankę kawy, do której zjadają sucharki, biszkopty lub placki z dżemem. O godzinie jedenastej często raczą się ciastem o nazwie tyropitta, wypełnionym gorącym płynnym serem feta. Obiad spożywają w godzinach 13.30 a 17.30 a głównym posiłkiem dnia jest kolacja, spożywana przeważnie w tawernach lub restauracjach około godziny 22.00 -23.00.

Ciekawostką jest również fakt, iż greckiej kuchni obca jest koncepcja kolejno spożywanych dań, często więc na stole pojawiają się równocześnie zupy, drugie dania i sałatki.

Kuchnia grecka zdaniem smakoszów zalicza się do najlepszych kuchni świata.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.