Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

środa, 28 października 2020

Zamień sztuczne na zdrowe

 Ich minimalizowanie staje się o tyle trudne, że często zwyczajnie nie mamy czasu ani wiedzy, jak sobie z tym poradzić. Dziś podpowiemy, jak wdrożyć w życie kilka zdrowych nawyków i zastąpić produkty pełne sztucznych, chemicznych dodatków ich zdrowszymi, naturalnymi zamiennikami.

Zacznij od żywności

To bowiem prawdziwa kopalnia…szkodliwych związków. Dziś zdecydowanie łatwiej i szybciej jest kupić żywność przetworzoną, w puszkach czy foliowych opakowaniach, niż naturalną bez  żadnych sztucznych dodatków.

Co możemy zrobić? Na przykład wykorzystać  sezonowe warzywa i owoce , by na ich bazie przygotować własne, zdrowe i naturalne przetwory. Z pomidorów uzyskamy doskonały ketchup czy sok, jabłka świetnie sprawdzą się jako mus do kanapek czy w formie suszonych plastrów – jako przekąska między posiłkami.

Mięso kupujmy w gospodarstwie ekologicznym.  Warto zaopatrzyć się w większą ilość, poporcjować i zamrozić.  Podobnie możemy postąpić z rybami.

Fixy, mieszanki przypraw i gotowe dania z torebki powinny na zawsze zniknąć z naszej diety. To wszystko możemy przygotować samodzielnie. Wystarczy zaopatrzyć się w moździerz i ulubione przyprawy suszone (lub świeże) i ucierać  ulubione kombinacje smakowe.

Muesli niezdrowe?  To, które zwykliśmy kupować w sklepach – owszem, gdyż zawiera dodatkowe substancje wzmacniające smak oraz konserwujące, a także niezdrowy syrop glukozowo-fruktozowy.

Domowe Muesli jest bardzo proste do przygotowania: wystarczy  kupić płatki owsiane, amarantus ekspandowany, siemię lniane (mielone), orzechy (mogą być włoskie czy nerkowca), pestki słonecznika lub dyni, suszona żurawina lub rodzynki. To wszystko odpowiednio wymieszać i jeść na śniadanie z mlekiem, kefirem czy jogurtem naturalnym.

Lecz się naturalnie

Zamiast wydawać majątek na różnego rodzaju medykamenty na ból głowy, oczyszczanie, odchudzanie, wzmacnianie etc. wystarczy poszukać odpowiednich składników  w pożywieniu lub zmodyfikować swoją dietę.  Zamiast sięgać po kolejną pigułkę na ból głowy, lepiej zaparzmy sobie zioła, na przykład wierzby. Z kolei jeśli chcemy oczyścić organizm, sięgajmy po naturalne metody w postaci naparów z brzozy, łopianu, karczocha czy chociażby zielonej herbaty.

Jeśli cierpimy na różnego rodzaju dolegliwości zdrowotne, alternatywą dla leków może być akupunktura, która za powodzeniem stosowana jest od wieków  w leczeniu wielu chorób.

To zaledwie kilka przykładów, jak możemy w prosty sposób wyeliminować niezdrowe związki ze swojego życia. Warto  dokształcać się w tym temacie i dążyć do całkowitego zastąpienia przetworzonej żywności jej naturalnymi, ekologicznymi odpowiednikami. Nasz organizm szybko nam za to podziękuje.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

wtorek, 27 października 2020

Zalety kaszy bulgur dla naszego zdrowia

Jednym z najzdrowszych rodzajów kasz, jeszcze dość mało popularnym w naszym kraju, jest kasza bulgur, której wartości odżywcze są niezwykle doceniane przede wszystkim w Turcji oraz krajach Bliskiego Wschodu i to od ponad czterech tysięcy lat. Kasza bulgur otrzymywana jest z najbardziej wartościowej i zdrowej odmiany pszenicy, czyli durum. Odmiana drobnoziarnista jest wykorzystywana w sałatkach, zupach i do faszerowania warzyw. Natomiast ze średnioziarnistej oraz gruboziarnistej kaszy przyrządza się tradycyjną potrawę bliskowschodnią, zwaną pilawem. 

Wartości odżywcze 

Kasza bulgur jest zdecydowanie zdrowsza oraz mniej kaloryczna od innych kasz pszenicznych, a więc kaszy manny i kuskus. Ma też dwa razy więcej, niż te dwie kasze, korzystnego dla naszego organizmu błonnika. Duża zawartość potasu, fosforu oraz magnezu sprawia, że ten rodzaj kaszy polecany jest praktycznie dla każdej osoby. 

Kasza bulgur dla układu sercowo-naczyniowego

Wspomniany już wyżej potas jest składnikiem mineralnym niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania serca. Obniża również ciśnienie krwi. Magnez nie tylko reguluje wchłaniane potasu, ale także rozszerza tętnice, dzięki czemu nie dochodzi do zatorów, a w konsekwencji do  zawałów serca. Wysoka zawartość błonnika wyraźnie zmniejsza ryzyko powstania miażdżycy, ponieważ obniża wartość tak zwanego złego cholesterolu oraz wiąże tłuszcze w naszych przewodach pokarmowych. Trzeba pamiętać, że postępujące zmiany miażdżycowe są bezpośrednią przyczyną zawałów serca, zatorów płucnych, udarów mózgu oraz zakrzepicy. 
Wysokie wartości żelaza i kwasu foliowego w kaszy bulgur mają także kolosalne znaczenie w profilaktyce oraz leczeniu anemii. 

Kasza bulgur dla cukrzyków

Ten rodzaj kaszy powinien królować na stołach osób mających problemy z cukrzycą. Ze względu na bardzo niski indeks gimniczny, jedynie 46, nie powoduje żadnych skoków poziomu cukru we krwi, więc jedzenie tej kaszy jest bezpieczne dla diabetyków oraz ludzi o podwyższonym poziomie cukru.

Kasza bulgur dla odchudzających się

Duża zawartość błonnika, a jednocześnie stosunkowo niewielka ilość tłuszczu w kaszy powoduje, że jest ona polecana dla tych, którzy pragną się odchudzać. Jedzenie kaszy szybko powoduje uczucie sytości i to dość długo pozostające. Wynika z tego, że po posiłku z kaszy bulgur nie trzeba ani dojadać, ani też nie powstaje szybko uczucie głodu. Malo tego, błonnik wspomaga też procesy trawienne i nie dopuszcza do powstawania zaparć.

Kasza bulgur dla zestresowanych

Bogactwo witamin z grupy B oraz oczywiście magnezu ma dobroczynny wpływ na właściwe funkcjonowanie układu nerwowego. Częste jedzenie kaszy bulgur może więc zapobiec bólom i zawrotom głowy, poprawić pamięć, a nawet uniknąć stanów depresyjnych i napięć nerwowych

Jak widać, warto włączyć kaszę bulgur do naszych jadłospisów, jeżeli chcemy cieszyć się zdrowiem. Coraz więcej dietetyków i naukowców udowadnia, że właśnie odpowiednie żywienie staje się podstawą do utrzymania naszych organizmów w zdrowiu. Mało tego, właściwa dieta może nawet przyczynić się do cofnięcia wielu niekorzystnych zmian. Dlatego też, jedzmy kasze i bądźmy jak najdłużej zdrowi.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Ten nie… zastąpiony czosnek :)

Już Hipokrates zalecał spożywanie czosnku w walce z chorobami układu trawiennego co kilkanaście wieków później potwierdziła medycyna – czosnek w formie nieprzetworzonej ma bardzo duży wpływ na niską zachorowalność na raka układu pokarmowego!

Ząbek czosnku zawiera olbrzymie ilości naturalnych antybiotyków. Śmiało można stwierdzić, że antybiotyki czy wszelkiego rodzaju tabletki stosowane w okresie grypy i przeziębienia (przede wszystkim okres jesienno-zimowy) można zastąpić regularnych zjadaniem ząbków czosnku. A aby zamaskować przykry zapach wystarczy przegryzać go natką pietruszki. Czyż to nie proste?

Natura dała nam do dyspozycji potężną broń w walce z wirusami, grzybami, pasożytami czy nawet z wolnymi rodnikami (czyli zmniejsza oznaki starzenia!). Czosnek działa również przeciwzakrzepowo dzięki czemu jest znakomitym lekarstwem w walce z wszelkimi chorobami serca. Wystarczy codziennie zjadać kilka ząbków a zmniejszymy ryzyko miażdżycy jak również ataków serca czy udarom mózgu. Świeży czosnek znacznie zmniejsza poziom cukru we krwi.

Z własnego doświadczenia nie polecam również przesadzać z ilością ząbków. Zwykle kiedy zaczyna mnie „brać” przeziębienie, grypa czy inna choroba tuż przed snem zjadam około czterech, pięciu ząbków co często kończy się bólem brzucha.. Pewnie wiąże się to ze sporą ilością alicin (S-tlenku disulfidu diallilowego, S-allilo-2-propenotiosulfinianu) czyli najbardziej wartościowych substancji w czosnku. Jednak po takiej kuracji po maksymalnie dwóch dniach jestem zdrów jak ryba :-)

Wiele jeszcze można pisać o tej leczniczej roślinie. Podsumować można jednym zdaniem – czosnek jest najskuteczniejszym lekarstwem na większość dopadających nas chorób. Niestety rezygnujemy z niego ze względu na nieprzyjemny zapach. Dlatego rozwiązaniem może być tutaj natka pietruszki, o której wspomniałem wcześniej, lub popijać czosnek… czerwonym winem  ;-)  Warto też spożywać czosnek przed snem wtedy po umyciu zębów zapach zostanie zneutralizowany.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

czwartek, 1 października 2020

Jakie akcesoria będą konieczne do przyrządzenia sushi?

Jedną z najbardziej znanych potraw orientalnych jest sushi. Każda gospodyni domowa bez problemu może je przygotować w domu. Potrzebne będą jednak do tego odpowiednie akcesoria. Dzięki nim danie na pewno wyjdzie wspaniale.

W kręgu akcesoriów przydatnych w kuchni orientalnej na szczególną uwagę zasługuje mata bambusowa. Jest to dość niepozorne narzędzie, dzięki któremu przygotowanie domowego sushi staje się banalnie proste. Tylko ścisłe zwinięcie wszystkich składników gwarantuje uzyskanie oczekiwanego rezultatu. Ponadto bardzo ważne w przygotowywaniu dań egzotycznych jest właściwe preparowanie wszystkich składników. Przyprawy należy dokładnie wymieszać. Idealny do tego będzie moździerz granitowy.

Patelnie wok są nieodzownym elementem w każdej kuchni chińskiej. Służą do szybkiego smażenia warzyw i mięsa. Dzięki temu potrawa zachowuje składniki odżywcze. Ponadto woki ułatwiają błyskawiczne przyrządzanie dań. Ich niezwykła budowa wzbudza w polskich gospodyniach domowych zdziwienie. Trzeba jednak porzucić przyzwyczajenia i wypróbować je we własnym domu. Jeśli kuchenka gazowa jest nieprzystosowana do naczyń o owalnych kształtach, wtedy bez problemu można dokupić specjalne nakładki.

Jednym z bardziej niezwykłych akcesoriów w kuchni orientalnej jest moździerz. Umożliwia on dokładne rozgniatanie przypraw i ich łączenie. Narzędzie to jest znane w Polsce od dawna. Posługiwały się nim znachorki przygotowujące leki dla okolicznych wiosek. Okazuje się, że może być również niezbędnym dodatkiem w każdej kuchni. Moździerz jest niezwykle przydatny w przyrządzaniu marynat. Rozdrobnione na puszystą masę ziarenka pieprzu wraz z kolendrą i majerankiem będą idealną zaprawą do mięs i sałatek.

Kuchnia chińska kojarzy się przede wszystkim z ryżem i pałeczkami. Dla Europejczyka posługiwanie się nimi stanowi duży problem. Jeśli jednak planuje się przygotowanie przyjęcia w stylu orientalnym, wtedy pałeczki bambusowe stanowią nieodłączny element dekoracji stołu. Zapewnią przy tym wiele wybuchów radości. Żeby przyjęcie było realistyczne, warto w kuchni posiadać również naczynia do sake. Podane w nich dania zachwycą przybyłych gości.

Wybór właściwych akcesoriów do kuchni nie jest prostą sprawą. Jeśli jednak planuje się wydanie przyjęcia w stylu orientalnym, warto sięgać po dedykowane do potraw akcesoria. Przede wszystkim przed zakupem trzeba sporządzić listę koniecznych dodatków. Papier ryżowy jest niezbędny do przyrządzania sajgonek. Pałeczki bambusowe natomiast idealnie sprawdzą się do potraw z ryżem. Zestaw do robienia sushi przyda się zaś, gdy nie ma zbyt dużo czasu na szukanie wszystkich składników.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Rosyjski kawior, czyli solona ikra

Kuchnia rosyjska od dawna należy do najlepszych na świecie, duży wpływ na nią miały kuchnia słowiańska i tatarska. Duży asortyment, bogactwo surowców.

Rosyjski kawior solona ikra ryb jesiotrowatych, (kawior czerwony łososiowatych, kawior norweski  dorszowatych), wędzony łosoś to przysmaki słynne na całym świecie, za narodowe napoje uważane są: herbata podawana w specyficzny sposób (z samowara) oraz kwas chlebowy napój znany tylko w Rosji. Rosyjscy kucharze swoje dania przyprawiają min: gorczycą, majerankiem, estragonem, imbirem, kminkiem, miętą, tymiankiem, musztarda.

 

  Spośród wielu potraw za narodowe dania rosyjskie uważa się;

  -uchę, czyli zupę z kilku gatunków ryb

  -bitki, czyli okrągłe zraziki z mielonego mięsa wołowego w sosie śmietanowym lub cielęce w sosie brunatnym.

  -bliny, czyli naleśniki z mąki gryczanej, pszennej lub żytniej podawane z roztopionym masłem, śmietaną oraz dodatkie kawioru

  -ruskie pierogi z ciasta drożdżowego z różnymi nadzieniami

  -kotlety a la Pożarski, czyli mielone kotlety z mięsa drobiu

  -boeuf Strogonow, sporządzony z polędwicy wołowej pokrojonej w cienkie paski, lekko podsmażone z cebulą, zaprawione śmietaną i ostrym sosem kabul

  -rossolnik  gotowany na rosole z pokrajanymi kwaszonymi ogórkami i plasterkami nerki cielęcej

Z napojów bardzo popularny jest kumys (odżywczy i leczniczy napój musujący produkowany z mleka kobylego, wielbłądziego i krowiego. W Rosji uprawia się winorośl, z której produkuje się wina szampańskie, rizlingi i portweiny.                                          

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.