Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

piątek, 18 grudnia 2020

Białko w nadmiernych ilościach

Spożywanie białka jest czymś koniecznym, aczkolwiek nie może owego białka być w zbyt dużych ilościach, ponieważ skutkuje to pewnymi bardzo niebezpiecznymi efektami ubocznymi. Ze zjawiskiem nadmiernego spożywania białka stykamy się każdego dnia, stykamy się w naszym kraju, gdyż statystyki pokazują, że nasze społeczeństwo spożywa białko w nadmiernych ilościach. Zasadniczo źródeł białka mamy bardzo wiele, pokarmów które je zawierają jest bardzo wiele, a tym samym istnieje bardzo duże zagrożenie, że będziemy spożywać białko w nadmiernych ilościach i faktycznie tak jest. Musimy oczywiście podkreślić to, że nie każde białko jest takie samo, że możemy rozróżnić białko pochodzenia roślinnego oraz te pochodzenia zwierzęcego. Bardziej dla nas zdrowym będzie białko pochodzenia roślinnego, które nie obciąża naszego organizmu w tak dużym stopniu.

Efekty uboczne białka

Z jakimi skutkami ubocznymi musimy sięliczyć, jeśli mówimy o nadmiernych ilościach spożywanego białka? Tutaj na pewno możemy wskazać na choroby nerek oraz wątroby, które są organami najbardziej narażonymi. Poza tym również dzięki nadmiernej ilości spożywanego białka możemy mówić o zwiększonej nerwowości, możemy mówić o większym narażeniu na takie schorzenie, jakim jest podagra. Nie należy zatem przesadzać z białkiem, które wprawdzie jest dla nas niezbędne, ale jednak właściwa jego ilość nie oznacza, że możemy białko spożywać w dowolnych ilościach. Aby móc być pewnym co do tego, ile białka powinniśmy spożywać każdego dnia, powinniśmy zajrzeć do różnych tabel, w których mamy podane bardzo dokładne ilości przeznaczone dla ludzi w zależności od ich wieku, od rodzaju wykonywanej pracy, od intensywności dnia, od masy ciała. Bez wątpienia to nam pozwoli bardziej zadbać o nasze zdrowie, to pozwoli nam każdego dnia poczuć się znacznie lepiej, poczuć się pełnym energii i zdrowia, poczuć się bardzo dobrze każdego dnia.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Nasiona Chia – Podstawowe korzyści zdrowotne i pielęgnacyjne

W ostatnim czasie nasiona Chia budzą ogromne zainteresowanie, nie tylko dietetyków i profesjonalnych sportowców, ale również ludzi zainteresowanych zdrowym trybem życia. Poznajmy bliżej ten wspaniały składnik diety, który zapewnia doskonałe właściwości zdrowotne.

Nasiona Chia, znane również jako szałwia hiszpańska, są już od dość dawna traktowane jako bardzo wartościowy składnik diety, jednak dopiero niedawno otrzymały etykietę "cudu żywności”. Posiadają liczne właściwości zdrowotne, również w zakresie wspomagania odchudzania. Wiele osób zastanawia się co znajduje się w tych malutkich czarnych nasionach, co czyni je tak wyjątkowymi.

Czym są nasiona Chia?

Prawdopodobnie słyszeliście już o nasionach Chia, ale może jeszcze ich nie próbowaliście. Pochodzące z Ameryki Południowej nasiona Chia były faktycznie znane już od setek lat, a Aztecy i Majowie używali ich jako podstawowych składników spożywczych. "Chia" to słowo oznaczające siłę, a nasiona te były również nazywane "pożywieniem biegnącego Indianina", z powodu utrzymującej się po nich energii wśród biegaczy i wojowników. Jeśli masz kolejny ciężki dzień przed sobą, na pewno Cię zainteresują.

Jakie korzyści zdrowotne mogą zapewnić?

Łyżka nasion Chia zawiera więcej wapnia, niż szklanka mleka, więcej kwasów omega-3 niż łosoś i więcej przeciwutleniaczy niż jagody. Nasiona Chia zawierają również dużo błonnika, białka i mikroelementów. Zwiększają energię, a składniki odżywcze w nich zawarte, pomagają w profilaktyce zdrowia serca i stawów oraz zdrowego układu pokarmowego. Chia działają też regulująco na jelita, gdyż naturalnie zawierają aż 37% błonnika. Diety o wysokiej zawartości błonnika są stosowane w celu zmniejszenia ryzyka występowania nowotworu jelita grubego.

Nasiona Chia na włosy, skórę i paznokcie?

Twoja skóra na pewno będzie bardzo wdzięczna za dostarczenie bogactwa witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, obecnych w maleńkich nasionach Chia. Świetnie nadają się do jej regeneracji i ochrony przed szkodliwymi warunkami zewnętrznymi. Chia jest bogatym źródłem kwasów omega-6, przeciwutleniaczy i białka, które są bardzo ważne dla zachowania zdrowej skóry. Więcej o własciwościach pielęgnacyjnych Chia przeczytasz TUTAJ.

Badania wykazały, że diety zawierające przeciwutleniacze mogą spowolnić proces starzenia się organizmu. Włosy i paznokcie są w większości zbudowane z białka, a ciało ludzkie wykorzystuje je również do budowy i naprawy tkanek. Z tego powodu musimy je przyjmować w stosunkowo dużych ilościach, a nasiona Chia są ich bogatym źródłem. Białko nie jest przechowywane w organizmie, ważne jest więc, aby spożywać je regularnie w codziennej diecie. Chia zawierają aż 20% białka w każdej porcji.

Czy jest jakiś haczyk?

Chociaż są pełne dużej ilości kwasów tłuszczowych omega-3 ALA, nasiona Chia nie zawierają kwasu tłuszczowego DHA, którego organizm potrzebuje do dobrego funkcjonowania mózgu. Teoretycznie organizm może przekształcić ALA do DHA, ale w rzeczywistości nie zawsze jest takie proste, a skuteczność tej konwersji zależy od charakterystyki danej osoby.

Konkluzja? Jeśli jesteś wegetarianinem lub weganinem, nie należy polegać wyłącznie na nasionach Chia, jako jedynego źródła kwasów tłuszczowych. Warto wtedy przyjmować suplement z DHA. A jeśli nie jesteś wegetarianinem, powinieneś spożywać dodatkowo co najmniej jedną porcję tłustych ryb tygodniowo.

Czy nasiona Chia naprawdę mogą pomóc w utracie wagi?

Cóż… i tak, i nie. Ponieważ nasiona pęcznieją w kontakcie z wodą, mogą dać poczucie bycia pełnym i ograniczać chęć sięgnięcia po przekąskę. Chociaż uwalniają energię wolniej, niektóre badania wykazały, że miały one stosunkowo niewielkie znaczenie dla utraty wagi.

Ile Chia należy jeść, aby uzyskać pełne korzyści?

Zalecana jest jedna łyżka nasion Chia każdego dnia, i raczej nie więcej, ponieważ są one bardzo bogate w błonnik i mogą spowodować zaburzenia żołądkowe u bardziej wrażliwych ludzi.

Jak można dodać Chia do diety?

Można dodać je do większości produktów spożywczych, ale ponieważ są one suche, najlepiej sprawdzają się w "mokrych" pokarmach, takich jak kasze, owsianka, jogurt, czy koktajl.

Czy próbowałeś już nasion Chia? Jeśli nie, to może dasz im szansę? Daj nam znać, co o tym myślisz, w polu komentarza.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Białko na masę mięśniową

Przede wszystkim odżywki białkowe dostarczają nam bardzo wielu aminokwasów egzogennych, a więc takich, których nasz organizm nie jest w stanie wyprodukować samodzielnie. Odżywki białkowe w dużej mierze zawierają glutaminę, a więc jeden z tych aminokwasów, które w bardzo dużym stopniu biorą udział w procesach tworzenia masy mięśniowej. Jeśli więc zależy nam na skutecznym budowania masy mięśniowej, jak najbardziej powinniśmy sięgnąć właśnie po odżywki białkowe.

Dodatek do treningu

Oczywiście stanowią one tylko i wyłącznie uzupełnienie, dodatek do diety i treningu, a więc tym samym nie możemy powiedzieć, że odżywki białkowe są w tym miejscu produktem podstawowym. Białko na masę mięśniową jak najbardziej tak i to nie tylko z powodu jego skuteczności. Możemy, bowiem wskazywać również na stosunkowo niską cenę, z jaką mamy tutaj do czynienia. Odżywki białkowe są ważnym elementem codzienności osób trenujących w celu zwiększenie swojej masy mięśniowej, aczkolwiek to sposób odżywiania się ma w tym miejscu główne znaczenie, to sposób odżywiania się, codzienna dieta jest elementem najważniejszym, jest elementem decydującym o odniesieniu jakiegokolwiek sukcesu.

Ogromny wybór odżywek białkowych

Na rynku mamy do czynienia z wieloma różnymi odżywkami białkowymi, spośród których nie każda jest tak samo skuteczna, ale na pewno wybór tej właściwej nie powinien nastręczyć nam żadnych trudności. Starając się, zatem o zwiększenie poziomu masy mięśniowej, musimy zadbać o obecność właściwej ilości białka w codziennej diecie. Przede wszystkim powinno być to pełnowartościowe białko, które nam dostarczy wszystkich aminokwasów egzogennych, aczkolwiek zadbajmy o różne rodzaje spożywanego białka. Urozmaicenie w tejże materii jest niezwykle istotnym elementem, gdyż białko pochodzące z różnych źródeł to możliwość uzyskania tego, o co się staramy znacznie szybciej.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Czym jest białko serwatkowe?

Tutaj musimy, bowiem zajrzeć nieco bardziej w głąb owej odżywki, aby poznać sekret jej popularności, aby poznać sekret jej pozytywnego działania, pozytywnego wpływu na ludzki organizm, na osiąganie określonych celów sportowych. Białko serwatkowe nie jest niczym więcej jak tym samym białkiem, które występuje w zwykłym mleku.

Białko serwatkowe

Tutaj jednakże mamy do czynienia z produktem bardziej skoncentrowanym, a więc tym samym dającym nam znacząco większe możliwości osiągnięcia zamierzonego celu. Mówiąc o tym, czym jest białko serwatkowe, nie możemy nie wskazać na taki element, jak aminokwasy rozgałęzione. Zarówno w odniesieniu do zwykłego człowieka jak i w odniesieniu do osób trenujących, owe aminokwasy rozgałęzione stanowią bardzo istotny składnik wpływający na osiągnięcie określonych celów, wpływający na ludzkie zdrowie. W białku serwatkowym mamy w głównej mierze obecne takie aminokwasy rozgałęzione, jakimi są walina, leucyna oraz izoleucyna. Te trzy aminokwasy są źródłem naszych sukcesów, są źródłem przyrostu masy mięśniowej, są źródłem znacznie większych możliwości wysiłkowych danej osoby.

Białko serwatkowe a aminokwasy

To właśnie owe aminokwasy rozgałęzione sprawiają, że białko serwatkowe można z powodzeniem nazwać pełnowartościowym białkiem, że bardzo wydatnie może nam ono pomóc w zrealizowaniu naszych celów sportowych, niezależnie od tego czy mamy na myśli zwiększenie naszej masy mięśniowej, czy też może redukcja naszej tkanki tłuszczowej. Chcąc osiągnąć, zatem znaczący sukces na siłowni, chcąc zrealizować zakładany przez siebie treningowy cel, warto jest postawić na dobrej jakości wspomaganie, na dobrej jakości odżywki sportowe, a białko serwatkowe na pewno można do takich odżywek zaliczyć. Białko serwatkowe to, zatem nie przede wszystkim białko, ale przede wszystkim to aminokwasy rozgałęzione bardzo potrzebne każdemu organizmowi.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Zielone smoothie

Zacznij od przygotowania składników.

Potrzebujesz:

  • garści rukoli
  • młodego szpinaku
  • jarmużu
  • sałaty rzymskiej
  • 1 średniej wielkości marchwi
  • 2 bananów
  • szklanki wody.

Umyj starannie w letniej wodzie zielone warzywa oraz marchew. Obierz lub oskrob to ostatnie.

Pokrój rukolę, młody szpinak, jarmuż, sałatę rzymską i marchew w cienkie paski (nie jest konieczne drobne siekanie). Banany pokrój w plastry.

Pokrojone składniki wrzuć do blendera lub miski. Wlej szklankę wody. Blenduj lub miksuj ok. 2 minuty.

Gotowy koktajl przelej do kubków lub dzbanka. Możesz również nalać do butelki i zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Gotowe! Na zdrowie!

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.