Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

wtorek, 26 stycznia 2021

Świat potraw anyżem i goździkami przyprawiany

W tradycyjnej kuchni Chińskiej stosuje się wiele przypraw, których na co dzień używasz także w swojej kuchni...

Jest to przede wszystkim sól. Nie co inaczej wygląda cukier. Z przyzwyczajenia stosuję brązowy cukier trzcinowy, lub barwiony cukier lodowy. Pieprz także ma dwie odmiany - czarny i szlachetny biały. Jeśli ktoś miał do czynienia z kuchnią Sychuańską to pamięta charakterystyczny ostry smak potraw, a to za sprawą dodawania do oleju, w którym przygotowywane są potrawy właśnie pieprzu. W ten sposób przygotowywane są głównie ryby, inne morskie produkty i mięso.

Curry jest przyprawą mniej ostrą od pieprzu i stosowana jest przede wszystkim do dań mięsnych. Z kolei ocet winny dodawany jest do mięsnej zaprawy w celu zmiękczenia i ułatwienia organizmowi trawienia tłuszczu zawartego w potrawie. Pozbawia też ostrego zapachu przy potrawach z dziczyzny, ryb i tłustych mięs.

Są jednak przyprawy, których nadal nie ma ogólnie dostępnych w naszym kraju, wobec czego należy znaleźć dla nich odpowiednie substytuty. Chińską cebulę można z powodzeniem zastąpić młodą "cebulką dymką", imbir zaś polecam nabywać w korzeniach i samemu ścierać do potraw. Ma to też związek z tym, iż często stosujemy imbir siekany a nie w proszku. Możemy wówczas cieszyć się wspaniałym aromatem orientalnej potrawy.

Nauczmy się samemu przyrządzać słynną przyprawę "Pięciu Smaków" niezbędną każdemu doskonalącemu swe umiejętności w kuchni chińskiej.
Jest to mieszanka cynamonu, nasion kopru, lukrecji, anyżku i goździków zmielonych i wymieszanych w równych proporcjach.

Z innych przypraw będziemy musieli zrezygnować albo poszukać ich w dobrym sklepie z orientalnymi produktami lub sprowadzić z zagranicy. Jednak powiem na co warto zwrócić uwagę:
Glutaminian sodu jest przyprawą stosowaną do zup oraz sosów, smażonych potraw mięsnych itp. Są to takie maleńkie granulowane kryształki podobne do cukru.
Olejek sezamowy przyrządzany jest z pieczonego ziarna sezamowego. Bardzo silnie pachnie i doskonale podkreśla smak zimnych dań jarskich. Ale nie zapominajmy o potrawach gotowanych i farszach.
Sos sojowy zwykle są jego dwie odmiany - ciemny i jasny. Nadają potrawom charakterystyczną ciemną barwę. Można ten sos kupić w płynie, ale warto przyjrzeć się produktowi bliżej.
Pasta z soi stosowana przy potrawach z ryby, mięs i drobiu.
Oczywiście wymieniam tylko te najpopularniejsze. Przyprawy te jak każde inne stosujemy przed przyrządzeniem potrawy, w czasie gotowania, pieczenia lub smażenia, albo dodajemy na samym końcu nadając potrawie ostateczny smak i wygląd. O wszystkim decyduje charakter potrawy i Twój indywidualny gust.

Znacznie inaczej wygląda sprawa ze świeżymi produktami, które są powszechnie używane w kuchni. Do szczęścia niestety zabraknie nam kapusty YouCai, choć rzekoma "chińska kapusta" jest dostępna w każdym sklepie warzywnym. Zabraknie nam purpurowej rzodkiewki, manioku i chińskich ogórków o grubej, chropowatej skórce. Pocieszmy się zatem tym co polecają nam okoliczne sklepy.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

wtorek, 5 stycznia 2021

Fenomen cateringów dietetycznych - czyli czy catering się opłaca? Na jaką skalę?

Zapewne uczestniczyłeś w spotkaniach z egzotycznymi potrawami, napojami, zupami, sałatkami i różnego rodzaju potrawami przygotowywanymi i podawanymi przez profesjonalnych gastronomów i kucharzy. Ale czy kiedykolwiek sam myślałeś o biznesie cateringowym? Odpowiedź prawdopodobnie brzmi: nie. Przejdźmy więc do szczegółów...

Fenomen cateringów dietetycznych

Usługi cateringowe wpisują się w szaleństwo branży gastronomicznej, w której zadbano o szczególny sposób podawania posiłków. Głównym zadaniem firm cateringowych jest więc uatrakcyjnienie potraw. Praca zgodnie z motywem lub tematem przyjęcia, nakrycie stołu, oświetlenie itp. to tylko niektóre z nich. Cateringi dietetyczne na tak dużym poziomie zwykle współpracują już z event planerami, którzy obsługują różne działy całej imprezy.

Jest to scenariusz w szerszym kontekście, ale istnieje również opcja dla firm cateringowych w domu. Takie usługi cateringowe są dość małe i działają lokalnie. Ich główny cel ogranicza się tylko do podawania posiłków, a niektóre mogą również służyć do gotowania potraw.

Spójrz teraz poza biznes cateringowy w domu, małe małżeństwa, przyjęcia i inne małe sektory prywatne. Zajrzyj na arenę sektorów rządowych, takich jak bankiety i ich regularnych wymagań dotyczących usług cateringowych. Możesz też rozważyć każdą dużą organizację, która poszukuje profesjonalnych firm cateringowych.

Jak wynajmują usługi cateringowe?


Czy szukają firm cateringowych? Odpowiedź brzmi nie. Nie szukają firm, ale zamiast tego ogłaszają najnowsze przetargi cateringowe, aby firmy cateringowe mogły je wypełnić i złożyć ofertę. Zatwierdzona oferta cateringowa jest następnie zawierana. W dzisiejszych czasach zdobywanie kontraktów poprzez przetargi cateringowe to wielki biznes.

Najlepszy sposób na wypełnienie ofert cateringowych - wypełniając najnowsze przetargi cateringowe na całym świecie, każdy catering pozostaje w dylemacie, w którym kierunku powinien się poruszać. Czy większy nacisk należy położyć na koszt, czy na jakość. Aby odpowiedzieć na to pytanie, znajdź obszar swojej specjalizacji. Sprawdź, dlaczego obecnie Twoi klienci uwielbiają Twoje jedzenie i usługi. Umieść swoje informacje w umowie cateringowej wokół tego.

Jeśli podajesz wysokiej jakości jedzenie po bardzo niskiej cenie i podajesz to samo w propozycji cateringu, to nie zadziała. Podobnie, jeśli podajesz wysokiej jakości żywność ekologiczną, a Twoje wyceny są zbyt wysokie, prawdopodobnie również Twoja oferta cateringowa nie zostanie zaakceptowana, ponieważ ktoś inny mógł podać niższą cenę niż Ty przy tej samej jakości. Musisz więc wziąć to wszystko pod uwagę przed wypełnieniem oferty.

Musisz poszukać różnych opcji, aby poprawnie przedstawić ofertę cateringową. Zważ obie strony. Upewnij się, że Twoja oferta nie jest ani zawyżona, ani najtańsza. W obu skrajnych przypadkach kosztowych nie masz szans na wygranie oferty.

Jeżeli jakość żywności i surowców jest na najwyższym poziomie i dzięki temu podajesz wyższą cenę, to musisz ją uzasadnić umową cateringową.

Wszelkie roszczenia zgłoszone przez Ciebie w ofertach muszą być poparte odpowiednimi dokumentami i należy podawać tylko autentyczne informacje, ponieważ każda niezgodna z prawem reklamacja może narazić Cię na ryzyko nieotrzymania oferty cateringowej. Musisz wybrać najnowsze oferty cateringowe zgodnie ze swoimi umiejętnościami.

Jak znaleźć najnowsze oferty cateringowe?

Istnieje wiele stron internetowych, które zawierają najświeższe informacje o wszystkich zamkniętych, otwartych i najnowszych przetargach cateringowych. Regularnie odwiedzaj te strony internetowe, aby być w kontakcie z nowymi przetargami i branżą.
Musisz zarejestrować się na tych stronach, aby otrzymywać najnowsze informacje o przetargach na catering.
Sprawdź gazety, które publikują przetargi. Wszystkie gazety mają specjalne sekcje dotyczące ofert opublikowanych w określonym dniu. Musisz to wiedzieć i regularnie sprawdzać.
Rozwiń relacje z nabywcami. Kupujący powinni wiedzieć, jakiego rodzaju usługi wysokiej jakości świadczysz i czym różnią się one od innych.
Utrzymuj regularny kontakt z tymi kupującymi.
Bądź konkurencyjny na rynku i zaznacz swoją obecność dzięki swoim usługom, aby wygrywać przetargi na catering.
Catering dietetyczny to lepsza opcja na rozpoczęcie biznesu na dużym i małym poziomie. Bogate usługi cateringowe są bardzo poszukiwane. Oprócz tego można również znaleźć oferty cateringowe dla biznesu na dużą skalę.

catering dietetyczny warszawa tanio

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Zioła lecznicze, a suplementy diety, czyli postaw na codzienne wzmocnienie

Zioła i inne naturalne substancje od tysiącleci znane są ze swoich właściwości wzmacniających oraz terapeutycznych. Uważane były przez wiele wieków, jeszcze przed gwałtownym rozwojem współczesnej medycyny, za najlepsze lekarstwa. Rzeczywiście – ludzie długo nie dysponowali lepszym panaceum niż sama Matka Natura. Jednak obecnie także chętnie wracają na jej łono.

O ile na wiele dolegliwości zażywanie samych ziół nie zawsze uważane jest za najlepszą metodę leczniczą, to jednak jako preparaty stosowane profilaktycznie oraz wspierające kurację lekami są one wciąż mile widziane. Zioła lecznicze występują w formie tradycyjnej – czyli jako susz do zaparzania. Od dekad występują już powszechnie w formie „herbatek ekspresowych”, chociaż nie zaleca się picia ich wszystkich w takich ilościach jak zwyczajną herbatę. Na przykład piołun ma tak silne działanie, że należy dokładnie zapoznać się z jego właściwościami oraz wręcz dawkowaniem. Mało jest jednak smakoszy piołunu, ze względu na jego osławiony, wyjątkowo nieprzyjemny, gorzki smak.

Suplementy diety z ziołami – aby uniknąć nieprzyjemności

Obecnie w przypadku takich szczególnych leczniczych roślin o nieprzyjemnym smaku lub zapachu, jak chociażby czosnek, można wybrać specjalnie przygotowane suplementy. Czosnek w tabletkach to już od dawna bardzo popularna alternatywa dla świeżego produktu tego typu. Ponadto skuteczne są inne ziołowe suplementy diety w tabletkach, takie jak na przykład te na popularne szczególnie u kobiet problemy z pęcherzem. Tabletki na bazie pietruszki wzbogaconej innymi roślinnymi składnikami potrafią poradzić sobie z takiego typu dolegliwościami. Popularna w takich schorzeniach jest także żurawina.

Jakie jeszcze suplementy z ziołami warto zażywać? 

Żyjemy w klimacie, gdzie różnego rodzaju infekcje i przeziębienia pojawiają się regularnie – sezonowo. Aby wzmocnić organizm warto postawić na preparaty na bazie aronii. Aronia ma działanie wzmacniające odporność u dorosłych i u dzieci. Tymczasem, jeżeli pomimo to złapie nas przeziębienie lub grypa, to czosnek uważany za „naturalny antybiotyk” może wesprzeć działanie tego właściwego. Jeżeli objawy są lekkie chętnie sięgamy po preparaty z czosnkiem aby zapobiec dalszemu rozwojowi infekcji. Dbając o odpornośc warto uzupełnić dietę także w suplementy zawierające witaminę D3. Latem przyswajamy jej więcej dzięki lepszemu nasłonecznieniu. Od jesieni warto zwiększyć dawkę preparatu z witaminą D3 i uzupełnić ją o suplementy aroniowe.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Odkwaszanie organizmu - nowe podejście do chorób przewlekłych

Większość schorzeń w tym chorób przewlekłych takich jak reumatyzm, zawał serca, nowotwory, migreny, cukrzyca, kamica nerkowa, kamienie w woreczku żółciowym, dna moczanowa powstają wskutek zakwaszenia organizmu.

Kiedy złe samopoczucie staje się nieodłącznym towarzyszem naszego życia i nie skutkuje przyjmowanie tabletek, większość z nas zaczyna szukać przyczyny. Jednym z pierwszych działań, które podejmujemy, jest zrobienie analizy krwi i moczu. I co się okazuje? Wyniki badań są dobre, a nasze samopoczucie ciągle pozostawia dużo do życzenia.
Taki stan zdrowia oznacza, że zakłócona jest równowaga kwasowo-zasadowa, jeden z najważniejszych mechanizmów regulacyjnych naszego organizmu. Jest ona podstawą prawidłowego przebiegu procesów życiowych i niezbędnym warunkiem do zachowania zdrowia. Zachwianie równowagi kwasowo-zasadowej prowadzi do kryzysów, które nieleczone lub tylko zaleczane przeradzają się w schorzenia przewlekłe.

Większość schorzeń w tym chorób przewlekłych takich jak reumatyzm, zawał serca, nowotwory, migreny, cukrzyca, kamica nerkowa, kamienie w woreczku żółciowym, dna moczanowa powstają wskutek zakwaszenia organizmu. Z zakwaszeniem mamy do czynienia nie tylko w zaawansowanych stadiach choroby. Występuje ono już wtedy, gdy męczą nas częste bóle głowy, kręgosłupa, gdy odzywa się zgaga, niespodziewanie pojawia się biegunka lub inne dolegliwości jelitowe. Zakwaszenie dotyczy nie tylko ludzi starszych i chorych, ale również dzieci. Nasz organizm jest bardzo tolerancyjny ale do czasu. Kryzys następuje zwykle ok. 40stego roku życia, kiedy lawinowo zaczynają pojawiać się rożne dolegliwości. W tym okresie życia odczuwane do tej pory sporadycznie dolegliwości mogą przejść w stadium przewlekle.

W czasach nam współczesnych dr Renate Collier twórczyni terapii odkwaszającej i jej propagatorka, w swej pracy naukowej i praktyce lekarskiej udowodniła niezbicie, że, by zachować zdrowie i pozbyć się dolegliwości, należy odżywiać się w dużej mierze produktami zasadotwórczymi i ograniczać kwasotwórcze. Podkreśliła, że jeśli odczuwamy jakieś problemy ze zdrowiem, należy zmienić nawyki żywieniowe i przestrzegać poniższe zasady:
• Jadać z umiarem, bez pośpiechu
• Dokładnie przeżuwać pokarm i nasączać go śliną
• Nie najadać się do syta
• Spożywać 3 posiłki dziennie w odpowiednich godzinach, zgodnie z zegarem biologicznym
Dr Collier wyznawała zasadę " im prościej tym lepiej - im bardziej naturalnie tym zdrowiej"

Właśnie taką jest terapia odkwaszająca - prosta, naturalna i zdrowa .

Odkwaszenie organizmu daje ogromną szansę na poprawę samopoczucia i pozbycie się uciążliwych schorzeń i dolegliwości. Dodatkowym, pozytywnym efektem jest utrata wagi, tym samym lepszy wygląd oraz ogólna psychofizyczna odnowa organizmu.

Temat gospodarki kwasowo-zasadowej jest poruszany w każdym podręczniku medycyny. Jednak jest on przedstawiany w kontekście skrajnych zaburzeń czyli kwasicy i zasadowicy. W obu przypadkach jest to stan zagrażający życiu pacjenta.

Zakwaszenie utajone

Już przed kilkunastu laty stwierdzono, że u podstaw prawie każdej choroby leży utajone zakwaszenie organizmu i to zanim dojdzie do zmiany pH krwi. Zakwaszenie utajone zagraża zdrowiu i stanowi podstawę powstawania różnych schorzeń, także tych, na które najczęściej cierpi współczesne społeczeństwo.

Zewnętrzne oznaki zakwaszenia to np. zmiany skórne, żółtawe lub czerwonawe zabarwienie gałek ocznych. Na języku pojawiają się białawy lub żółtawy nalot oraz przechodząca w bruzdy porowatość. Włosy są suche, bez połysku, ze skłonnością do łupieżu, a paznokcie łamliwe lub pogrubione. Kolejną oznaką jest zapach z ust. Również struktura naszej skóry jest sprawdzianem, czy i w jakim stopniu jesteśmy zakwaszeni. Jeżeli człowiek jest zakwaszony, nawet stosunkowo lekkie ściągnięcie skóry na plecach i przedramionach może okazać się dosyć bolesne. Pod skórą tworzą się mikroskopijne kryształki – jest to nadmiar kwaśnych produktów przemiany materii – które drażnią zakończenia nerwowe znajdujące się pod skórą. Natomiast zmiany wewnątrz organizmu, związane z zakwaszeniem przebiegają na poziomie wszystkich organów wewnętrznych, np. stawów, układu pokarmowego czy serca.

Zakwaszenie - stan ostry lub przewlekły

Zakwaszenie ze stadium utajonego może przejść w stan ostry lub przewlekły. Stan ostry to np. migreny, ciągłe powracające przeziębienia. Natomiast zakwaszenie w stadium przewlekłym oznacza choroby chroniczne, cywilizacyjne, czyli takie, z którymi organizm nie jest w stanie się uporać w długim okresie czasu.

Terapia odkwaszająca

Tak więc zły stan zdrowia, obojętnie z jaką chorobą nie byłby związany, wymaga odkwaszania organizmu. Podstawowym elementem terapii odkwaszającej jest odpowiednie odżywianie i zmiana dotychczasowego trybu życia. Przede wszystkim trzeba zacząć od zmiany rożnego rodzaju przyzwyczajeń. Jest to konieczne i logiczne, ponieważ jeśli dotychczasowy sposób życia doprowadził nas do złego samopoczucia, powstania jakiegoś schorzenia, to trzeba odciąć wpływ tych negatywnych czynników. Jeśli oczekujemy szybkich efektów, tym bardziej zdecydowane powinny być wprowadzane przez nas zmiany. Zastanówmy się krytycznie, co jemy, jak czujemy się po zjedzeniu różnych potraw. Jeśli stwierdzimy negatywny wpływ jakiegoś jedzenia, zrezygnujmy z niego. Powinno to dotyczyć również potraw, które szczególnie lubimy. To że coś nam smakuje nie znaczy, że służy naszemu zdrowiu.

Produkty zakwaszające

Do produktów zakwaszających należą przede wszystkim kawa, czarna herbata, mięso, wędliny, słodycze, pieczywo, sery i przetwory mleczne. Jeśli dominują one w naszym codziennym jadłospisie, to prawdopodobnie organizm jest zakwaszony. Organizm zakwaszają również papierosy, alkohol, stres, zbyt intensywny nieodreagowany wysiłek umysłowy.

Tak więc by odkwasić organizm, trzeba przynajmniej na jakiś czas wykluczyć te produkty z codziennego jadłospisu lub przynajmniej zdecydowanie je ograniczyć. Zwiększyć należy zdecydowanie ilość warzyw. One neutralizują nadmiar kwaśnych produktów przemiany materii.

Jeśli mowa o jedzeniu, trzeba pamiętać o układzie trawiennym. Od jego sprawności i zdolności przyswajania zależy nasze zdrowie – jak jemy tak żyjemy. W ramach odkwaszanie przeprowadza się łagodne oczyszczanie jelit i automasaż brzucha, które wspomagają regeneracje jelit, masaż odkwaszający oraz chirogimnastykę.

Masaż odkwaszający

Dodatkowym bardzo skutecznym elementem towarzyszącym odkwaszaniu organizmu, jest masaż odkwaszający. Taki masaż uwalnia złogi nagromadzone w tkance łącznej. Poprawia ukrwienie i napięcie skóry. Seria masaży odkwaszających w połączeniu w dietą daje szansę na przywrócenie równowagi kwasowo- zasadowej organizmu, która jest niezbędnym warunkiem zdrowia.

Chirogimnastyka

Ćwiczenia gimnastyczne są niezwykle ważne, usprawniają bowiem wszystkie stawy, ułatwiają odprowadzenie kwaśnych złogów. Wykonywane codziennie poprawiają sylwetkę, nadają ruchom sprężystość, wpływają korzystnie na krążenie krwi i limfy. Są bardzo proste i nie wymagają szczególnych zdolności, może je wykonać każdy w miarę sprawny człowiek.

Odżywianie w czasie terapii


Dieta składa się głównie z warzyw , gotowanych na parze lub w małej ilości wody. Niektóre takie jak ziemniaki, buraki przygotowujemy w łupinach. W kuracji możemy jeść każde warzywo marchew, pietruszkę, seler, brokuły, kalafior, kapustę, por, pasternak, cukinie i wiele innych. Przed warzywami jadamy sałatę, a zimą może być kapusta kiszona. Oczywiście wszystko przyprawiamy ziołami, zieleniną, solą morska. Dodajemy pomidory, paprykę, ogórek, rzodkiewkę, kiełki i oleje lniany, słonecznikowy, rzepakowy, oliwę z oliwek (tłoczone na zimno ).

Spożywamy również nasiona słonecznika, pestki dyni, migdały, orzechy, suszone owoce. Jemy również owoce ( mogą być gotowane na parze np. jabłko, gruszka z cynamonem )- zawsze podajemy je przed warzywami. Pijamy zioła, zakwas buraczany, soki owocowe, warzywne, wywary warzywne - pamiętając że czynimy to przed jedzeniem albo miedzy posiłkami. Poddając się terapii odkwaszającej przestrzegamy jedzenia posiłków w określonych godzinach. To sprzyja zdrowiu, właściwemu trawieniu i wyrobieniu pozytywnych nawyków. Śniadanie spożywamy między 7:00 a 9:00, obiad 13:00 a 15:00, a kolacje do godziny 18:00)

Przepis na wywar z warzyw:


Zagotować wodę. Do wrzątku wrzucić obrane i pokrojone warzywa oraz przyprawy w następującej kolejności: szczypta tymianku, marchew, korzeń pietruszki i kopru włoskiego, szczypta kminku , ziemniaki, kalafior, brokuły, seler, odrobina pieprzu ziołowego, sól morską, natka pietruszki i koperek. Gotować 20 min na małym ogniu. Zupę można zmiksować. Można też odcedzić wywar, a warzywa zjeść osobno z odrobiną masła lub oleju roślinnego tłoczonego na zimno.
Zalecane herbaty ziołowe: z jeżyn – działa uspakajająco na błonę śluzową i oczyszcza krew, kwiat lipy – podnosi odporność, koper włoski – rozluźnia układ trawienny i uspokaja, melisa- działa kojąco na układ nerwowy.

TAO ZDROWIA zaprasza na wyjazd:
04.03.09-08.03.09 – KAWKOWO-MAZURY
W PROGRAMIE:
Warsztaty gotowania wg Pięciu Przemian
wykłady z Tradycyjnej Medycyny Chińskiej
Kuracja Odkwaszająca: dieta, ćwiczenia i masaże odkwaszające
Diagnoza dla chętnych na miejscu.
PROWADZĄCY:
Anna Kremnicka – specjalista medycyny chińskiej
Dominika Adamczyk – założycielka Akademii Zdrowego Odżywiania TAO ZDROWIA
INFORMACJE I ZGŁOSZENIA: TAO ZDROWIA Akademia Zdrowego Odżywiania
tel. (22) 615 88 68, 0-602 35 36 13, www.taozdrowia.pl

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Wpływ żywności na nasze zdrowie

Aby żyć, musimy się odżywiać. Pożywienie dostarcza nam niezbędnej do życia energii oraz składników budulcowych i regulacyjnych. Jednak mało kto myśli na co dzień o tym, jak bardzo jakość żywności wpływa na nasze zdrowie. Żywimy się często źle, co nie pozostaje bez wpływu na nasze samopoczucie i organizm.

Szkodzą nam błędy dietetyczne – zbyt dużo tłuszczów nasyconych i soli, mało urozmaicona dieta, mało owoców i warzyw. Lecz to niestety nie wszystko. Spożywana powszechnie żywność jest w dodatku zanieczyszczona i zafałszowana.

Z powodów ekonomicznych stosuje się chemiczne dodatki do żywności, które tanim kosztem dają efekt wagowo-objętościowy lub smakowy. Powoduje to oszczędność surowca, ale tak sporządzony produkt jest niepełnowartościowy. Wystarczy wspomnieć, że z jednego kilograma mięsa uzyskuje się tradycyjnym sposobem 80 dekagramów szynki, a metodami przemysłowymi – półtora do dwóch kilogramów. Mięso się rozmnożyło? Rzecz jasna nie, ale naszpikowane chemią zaczęło po prostu chłonąć wodę...

Pieczywo na bazie chemicznych „ulepszaczy” dłużej zachowuje świeżość – jednak kosztem naszego zdrowia. Także świeżość innych produktów w sklepach jest zasługą chemii – tym razem konserwantów. Nawet surowe warzywa i owoce spryskuje się środkami przeciw gniciu, by zminimalizować naturalne straty. Wszystkie te środki potem spożywamy, co jest przyczyną nowotworów i innych chorób „cywilizacyjnych”.

Pakowanie żywności chemią zaczyna się zresztą znacznie wcześniej niż na etapie jej przetwarzania. Już glebę pod uprawy traktuje się sztucznymi nawozami i środkami chwastobójczymi, pozbawiając ją przy okazji naturalnej żyzności związanej z niszczonymi w ten sposób mikroorganizmami. Ziarno zbóż i inne nasiona zaprawia się do siewu wysoce toksycznymi środkami grzybobójczymi. Także później, podczas wzrostu roślin, stosuje się biobójcze opryski przeciw szkodnikom. Nic dziwnego, że w organizmach konsumentów tak potraktowanej żywności znaleziono około 600 rodzajów toksyn jeszcze 50 lat temu zupełnie nieznanych!

Zwierzęta nie są lepiej traktowane. Nie tylko jedzą zatrutą chemikaliami paszę, ale też aplikuje się im antybiotyki i hormony w celu przyspieszenia wzrostu. Oczywiście wszystkie te toksyny gromadzą się potem w mięsie przez nas spożywanym.

Osobnym zagadnieniem jest żywność transgeniczna, czyli pochodząca od organizmów modyfikowanych genetycznie (GMO). Sprawa jej szkodliwości jest wciąż dyskutowana, jednak czynniki polityczne naciskają na jej wprowadzanie pomimo braku dowodów bezpieczeństwa. Chodzi oczywiście o pieniądze zarabiane przez producentów GMO.

Jakie jest wyjście z tej tragicznej sytuacji? Ratunek widzę jedynie w rolnictwie ekologicznym, o którym piszę w osobnym rozdziale. Produkuje ono żywność zdrową, wolną od toksyn, a bogatą w witaminy i składniki mineralne. W Polsce rynek takiej żywności nie przekracza 1 do 2%, podczas gdy na zachodzie Europy dochodzi już do 10%. Niestety, jest ona droższa, a jeśli chodzi o żywność, wciąż patrzymy głównie na cenę, a nie na jej walory zdrowotne czy nawet smakowe. Może gdy zaczniemy więcej zarabiać, to się zmieni? Tylko że stan naszego zdrowia wpływa też na nasze dochody, wpływając na zdolność do pracy...

  

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.